27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Αθήνα – Ποιοι τους υποδέχθηκαν και ο ρόλος του Τσολάκογλου

Advertisement

Κυριακή 7 Απριλίου 1941. Είναι η Κυριακή των Βαϊων εκείνου του θλιβερού έτους όπου τα πρώτα Γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα. Σε ένα καφενείο στους Αμπελόκηπους περίμεναν τους εισβο­λείς οι τέσσερις άνδρες που ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον της παράδοσης της πόλεως των Αθηνών. Ήταν ο φρούραρχος Αθηνών υπο­στράτηγος Χρ. Καβράκος, ο νομάρχης Αττικοβοιωτίας Κ. Πεζόπουλος και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς Αμ­βρόσιος Πλυτάς και Μιχ. Μανούσκος.

..».Οι πρώτες πρωινές ώρες με την υπόκρουση απόμακρων εκρήξεων. Δεν ήσαν όμως κανονιές ή μπόμπες -δεν ακουγόταν κανένας κρότος μάχης που προσήγγιζε. Ανατιναζόντουσαν αποθήκες με όπλα.Η τελευταία και πιο ισχυρή έκρηξις έγινε στις 7.30.Και έπειτα καθώς κατέπαυσαν οι βρόντοι,παράξενη γαλήνη βασίλεψε στην τραγική πόλη.

Την ίδια ώρα, φάνηκαν οι πρώτοι Γερμανοί:μια φάλαγξ μοτοσυκλετιστών,κατέβαινε ολοταχώς την λεωφόρο Κηφισιάς.Χωρίς να στρέψουν τα βλέμματα δεξιά και αριστερά ,πάνοπλοι και με όψι που προκαλούσε δέος,διασχίσαν τις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Αμαλίας και στρέψαν στην οδό Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.Επικεφαλής τους ήσαν δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα με τους αριθμούς 219.984 και 266.944.

Δεν σταμάτησαν πουθενά και ήσαν άριστα κατατοπισμένοι για την διαδρομή. Φθάσαν στην Ακρόπολη και δύο αξιωματικοί-ο ίλαρχος Γιακόμπι και ο λοχαγός Ελσνίτς-συνοδευόμενοι από ένα απόσπασμα, ανέβηκαν επάνω ,όπου αναπετάσαν την γερμανική σημαία, ενω ο πρωινός άνεμος την έκανε να πλαταγίζη.

19410727parthenonmx6

flag-nazi-Akrop

Δεν επρόκειτο όμως σε αυτούς τους μοτοσυκλετιστές να παραδοθή η Αθήνα.Το προνόμιο τούτο είχε απονεμηθή απο τον στρατάρχη Λίστ στο τάγμα που ερχόταν απο την Χαλκίδα.Και σε προϋπάντησί του προσερχόταν σκυθρωπή μια ελληνική αντιπροσωπεία,για να προσφέρη τις κλείδες της απελπισμένης πόλεως. Την αποτελούσαν ο στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Καβράκος,οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς Πλυτάς και Μανούσκος,ο νομάρχης Αττικής Πεζόπουλος και ο συνταγματάρχης Κανελόπουλος ως διερμηνεύς.

Η επιτροπή περίμενε στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισσίας και Αλεξάνδρας και εκεί στις 10.15 φάνηκε να πλησιάζει το γερμανικό τάγμα.Διοικητής του ήταν ο αντισυνταγματάρχης Φον Σέϋμπεν,μικρόσωμος ,ευκίνητος,με χαρακτηριστικά ζωηρά μάτια.Μετά τις συστάσεις Έλληνες και Γερμανοί κατευθηνθήκαν σε ένα καφενείο δεξιά απο την έπαυλι Θών και εκεί ,σε ένα τραπεζάκι υπογράφηκε το πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλεως,στις 10.30 ακριβώς.Απο την στιγμή αυτήν η πρωτεύουσα της Ελλάδος ανήκε στον γερμανικό στρατό.

Εκείνο το πρωτόκολλο,ένα απο τα δραματικότερα ντοκουμέντα της ελληνικής ιστορίας,δεν δόθηκε ποτέ πλήρως στη δημοσιότητα.Μόνο ένα τμήμα του,είδε το φως στις εφημερίδες της 28ης Απριλίου του 1941…Στο μεταξύ ,με αγωνία περίμεναν οι Αθηναίοι ,στριμωγμένοι γύρω απο τα ραδιόφωνα ,να πληροφορηθούν τα γεγονότα.Και την ώρα που υπογραφόταν το πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλεως,ακούσθηκαν απο τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών τα τελευταία ελεύθερα συνθήματα,μαζί με τον Εθνικό Ύμνο:

Έλληνες προσοχή!

P

Ο ραδιοφωνικός σταθμός μας ύστερα από λίγα λεπτά της ώρας δεν θα είναι πια Ελληνικός.Πίστις και εμπιστοσύνη στην Ελληνική νίκη!Αδέλφια ψηλά τις καρδιές!
Την τελευταία εκείνη εκπομπή την είχε οργανώσει ο διευθυντής του υπουργείου τύπου Δημ. Σβολόπουλος. Και λίγο πριν το μεσημέρι ακούστηκε γεμάτη παλμό η φωνή του Έλληνα εκφωνητή Σταυρόπουλου:

«Έλληνες!Πάνω απ΄όλα η Ελλάδα!Συνεχίζομεν τον πόλεμο στην Κρήτη.Η νίκη είναι δική μας.Μην ακούσετε σε λίγο τον σταθμό που θα σας εκπέμψει πιθανόν,το τέλος του πολέμου.Δεν θα είναι Ελληνικός αυτός ο σταθμός.Θα είναι Γερμανικός…
Ξαφνικά όμως στις 12.30,η φωνή του κατακτητού ακούσθηκε για πρώτη φορά από τον σταθμό Αθηνών :
‘Αχτουγκ!Άχτουγκ!

Ακολούθησαν τρία υπόκωφα χτυπήματα σε χάλκινο τύμπανο (το σήμα των γερμανικών ραδιοφωνικών εκπομπών) και ένας άγνωστος εκφωνητής μετέδωσε στα γερμανικά την αναφορά των αξιωματικών που έστησαν πρώτοι στην Αθήνα το σύμβολο της κατοχής της…
Μόνον τότε αντιλήφθηκαν οι Αθηναίοι πως είχε έλθει το τέλος.»Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement