Οι αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Advertisement

Μπορεί το αεροσκάφος να θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μετακίνησης, όμως κάθε αεροπορική τραγωδία μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των ανθρώπων. Ορισμένες από αυτές μάλιστα έγιναν υπό τόσο παράδοξες συνθήκες που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί ακόμη και σήμερα να συλλάβει, παρά το γεγονός ότι τα αίτιά τους έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

1977 -Τενερίφη: 583 νεκροί από σύγκρουση αεροσκαφών στο έδαφος

Πρόκειται για το ατύχημα με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στην παγκόσμια ιστορία.  Λόγω αλλεπάλληλων λαθών τόσο του πύργου ελέγχου, όσο και των πιλότων δύο αεροσκαφών, αλλά και ενώ επικρατούσε πολύ πυκνή ομίχλη στο αεροδρόμιο ένα Boeing 747 της Ολλανδικής KLM, κατά τη διάρκεια της απογείωσης έπεσε πάνω σε αεροσκάφος της PanAmerican, που περίμενε στην άλλη άκρη του διαδρόμου περιμένοντας εντολές για την δική του απογείωση.

Η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών ήταν σφοδρότατη. Προκλήθηκε έκρηξη στο σταθμευμένο αεροσκάφος της PanAmerican, ενώ το Boeing της KLM συνέχισε για 150 πριν προσκρούσει στο έδαφος και διαλυθεί μέσα σε μια πύρινη σφαίρα.

Μπορεί να ακουστεί ως θαύμα, αλλά από αυτήν την αδιανόητη τραγωδία υπήρξαν 56 επιζώντες, ανάμεσά τους, 5 μέλη των πληρωμάτων και οι πιλότοι.

1974 – Παρίσι – 346 νεκροί από συντριβή DC-10 της Turkish Airlines

Πριν την τραγωδία της Τενερίφης, το πιο σοβαρό και πολύνκερο δυστύχημα στην παγκόσμια ιστορία ήταν αυτό της Turkish Airlines στις 3 Μαρτίου 1974. Ενα DC-10 των Τουρκικών Αερογραμμών απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Orly του Παρισιού με προορισμό του Χίθροου στο Λονδίνο. Μια πόρτα στον χώρο των αποσκευών δεν ήταν επαρκώς σφραγισμένη με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να υποστεί αποσυμπίεση και απώλεια στήριξης. Το DC10 συνετρίβη στο δάσος της Ερμενονβίλ βορειοανατολικά του Παρισιού.Κανένας από τους επιβάινοντες δεν επέζησε.

1985 – Ιαπωνία:  520 νεκροί από συντριβή Boeing της Japan Airlines

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο για την πτήση 123 προς την Οζάκα. Λόγω λανθασμένης λειτουργίας του συστήματος ελέγχου της πίεσης στην καμπίνα, προκλήθηκε εκρηκτική αποσυμπίεση. Για περίπου μισή ώρα οι πιλότοι κατάφεραν να χειριστούν το αεροσκάφος παρά το γεγονός ότι οι ζημιές στα συστήματα πλοήγησης ήταν τεράστιες. Τελικά το Boeing συνετρίβη στο όρος Φούτζι. Τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν μόλις τέσσερις επιζώντες. Ανάμεσά τους δύο κορίτσια 8 και 12 ετών. 

1996 – Ινδία: 349 νεκροί σε σύγκρουση αεροσκαφών εν πτήσει

Ενα Boeing  των Σαουδαραβικών αερογραμμών που εκτελούσε πτήση από το Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας με προορισμό το Δελχί και ένα Ιλιούσιν των Αερογραμμών του Καζαχστάν με ίδιο προορισμό, συγκρούσθηκαν στο αέρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 349 επιβαίνοντες στα δύο αεροσκάφη.

Αιτία του δυστυχήματος ήταν η απόφαση του πιλότου του Ιλιούσιν να πετά χαμηλότερα από τις υποδείξεις του πύργου ελέγχου, γεγονός που τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με το Σαουδαραβικό αεροσκάφος.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement