Τα δέντρα του Ισημερινού που μετακινούνται μέχρι και 20 μέτρα κάθε χρόνο

Advertisement

Το δέντρο Socratea exorrhiza είναι γνωστό ως ο φοίνικας του Ισημερινού που περπατάει. Μπορεί να «περπατήσει» μέχρι και 3 εκατοστά την ημέρα.

Αυτοί οι φοίνικες βρίσκονται βαθιά μέσα στην καρδιά του Unesco Sumaco Biosphere Reserve. Αυτό το συναρπαστικό είδος δέντρου μπορεί να μετακινηθεί από 2 έως και 3 εκατοστά την ημέρα, προκειμένου να μετεγκατασταθεί σε κάποιο μέρος με αρκετό νερό και φως του ήλιου, ολοκληρώνοντας διαδρομές που απαιτούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Καθώς το έδαφος διαβρώνεται, το δέντρο αναπτύσσει νέες, μεγάλες ρίζες που βρίσκουν νέο και πιο στέρεο έδαφος, μερικές φορές έως και 20 μέτρα, αναφέρει ο Peter Vrsansky, παλαιοβιολόγος του Earth Science Institute της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών στην Μπρατισλάβα.

Walking-Trees-2

Στη συνέχεια, σιγά-σιγά, καθώς οι ρίζες εγκαθίστανται στο νέο έδαφος και το δέντρο γέρνει υπομονετικά προς τις νέες ρίζες, οι παλιές ρίζες σηκώνονται αργά-αργά στον αέρα. Η όλη διαδικασία ώστε το δέντρο να μετεγκατασταθεί σε μια νέα θέση με καλύτερο φως του ήλιου και πιο στέρεο έδαφος μπορεί να πάρει ένα με δυο χρόνια.

Walking-Trees-3

Όπως και τα περισσότερα από τα δάση της Γης, τα δέντρα αυτά αντιμετωπίζουν την ολοένα αυξανόμενη απειλή της αποψίλωσης. Το δάσος είναι διαθέσιμο για αγορά μέσω της γεωργικής μεταρρύθμισης, η οποία στηρίζει τους ντόπιους ώστε να κόβουν δέντρα για να αποκτήσουν δικαιώματα στο κομμάτι της γης που ζουν.

Walking-Trees-4

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.