Οι δύο γυναίκες που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Τζέραλντ Φορντ

Advertisement

Λίγο πολύ, όλοι έχουν ακουστά τον Τζον Γουίλκς Μπουθ και τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Για όσους όμως δεν το ξέρουν, ο μεν πρώτος δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν, ο δε δεύτερος τον JFK.

Ωστόσο, ελάχιστοι -ίσως κανείς- ξέρουν τη Λινέτ Φρόμμε (Lynette “Squeaky” Fromme) και τη Σάρα Τζέιν Μουρ (Sara Jane Moore). Αυτές οι δύο γυναίκες, προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είναι οι μοναδικές γυναίκες στην ιστορία που προσπάθησαν κάτι τέτοιο.

Αυτό όμως δεν είναι το πιο περίεργο της ιστορίας.

Το πιο εντυπωσιακό μεταξύ τους είναι το ότι και οι δύο προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον ίδιο πρόεδρο: τον Τζέραλντ Φορντ.

Η Σάρα Τζέιν Μουρ

Η Σάρα Τζέιν Μουρ

Η Μουρ, μια 45χρονη πρώην πληροφοριοδότης του FBI, πυροβόλησε τον Φορντ -και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση για πάνω από 30 χρόνια-, ενώ η Φρόμε, μια 26χρονη πρώην μέλος της Manson family -της ομάδας του Τσαρλς Μάνσον, του εμπνευστής ενός “φυλετικού πολέμου”, που ονόμασε Helter Skelter και οδήγησε αυτή την ομάδα στη δολοφονία 9 ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν και η έγκυος Σάρον Τέιτ, σύζυγος του γνωστού Γαλλο-Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι- δεν πυροβόλησε τον Φορντ, αλλά φυλακίστηκε για 34 χρόνια επειδή τον απείλησε με άδειο όπλο.

Η Λινέτ Φρόμμε της στιγμή της σύλληψής της

Η Λινέτ Φρόμμε της στιγμή της σύλληψής της

ford-fromme

Ενώ η Φρόμμε απαιτούσε “καθαρό αέρα, υγιεινό νερό και σεβασμό για τα πλάσματα και τη δημιουργία”, η Μουρ ήταν δυσαρεστημένη με τον Αμερικανό πρόεδρο επειδή διορίστηκε στο αξίωμα και δεν εκλέχθηκε (ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που υπηρέτησε σε αυτή τη θέση χωρίς να έχει εκλεγεί απευθείας είτε στη θέση του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου).

Δείτε τις ιστορίες των δύο γυναικών στα παρακάτω βίντεο:

Η ζωή και η δίκη της Φρόμμε

Γιατί η Μουρ προσπάθησε να δολοφονήσει τον Φορντ

Δέκα αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement