Εγκληματολογικό Μουσείο: Το μουσείο με πειστήρια εγκλημάτων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1932 από τον καθηγητή της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωάννη Γεωργιάδη, έναν μανιώδη συλλέκτη πειστηρίων εγκλημάτων

Advertisement

Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πειστήρια εγκλημάτων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στα θέατρα των πολέμων, μαχαίρια που στράφηκαν κατά πρώην εραστών, κεφάλια ληστών που με τη δράση τους έγιναν γνωστοί σε ολόκληρη τη χώρα, έμβρυα που θανατώθηκαν προτού καλά-καλά έρθουν στον κόσμο, μέχρι και η γκιλοτίνα η οποία από τα μέσα του 19ου αιώνα αποκεφάλισε δεκάδες Έλληνες βαρυποινίτες εκτίθενται στο -πρόσφατα ανακαινισμένο- Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το μουσείο σίγουρα δεν ενδείκνυται για επισκέπτες με… ευαίσθητο στομάχι- και ξεφύλλισε σελίδες της Ιστορίας, γεγονότα των οποίων δεκαετίες πριν έγιναν πρωτοσέλιδα του Τύπου.

«Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1932 από τον καθηγητή της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιωάννη Γεωργιάδη, έναν μανιώδη συλλέκτη πειστηρίων εγκλημάτων» εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τοξικολογίας και διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου Μαρία Στεφανίδου – Λουτσίδου.

«Τον εμπλουτισμό των συλλογών αυτών συνέχισαν οι διάδοχοί του, καθηγητές της Ιατροδικαστικής και της Τοξικολογίας Κάτσας, Ηλιάκης, Αγιουτάντης, Κουτσελίνης και Μαραβέλιας, σε συνεργασία πάντα με τις αστυνομικές Αρχές και τον ελληνικό Στρατό μέχρι και το 1950, οπότε σταμάτησε η εισροή πειστηρίων.

magkoures

Μαγκούρες οι οποίες μετατράπηκαν σε φονικά όπλα


Σήμερα το μουσείο συμβάλλει στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου όχι μόνο της Ιατρικής Σχολής, αλλά της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς εδώ εκπαιδεύονται φοιτητές της Νομικής, της Κοινωνιολογίας, της Φαρμακευτικής και των αστυνομικών σχολών».

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των εκθεμάτων δεν επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και, εφόσον ο χαρακτήρας του είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικός, όσοι επιθυμούν να το επισκεφτούν πρέπει πρώτα να έρθουν σε συνεννόηση με τη διεύθυνση.

Η κυρία Στεφανίδου – Λουτσίδου πάντως ως οικοδέσποινα εκτελεί και χρέη… ξεναγού, δίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του καθενός από τα εκατοντάδες συγκλονιστικά εκθέματα.

Αρχίζοντας την περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο της εγκληματολογίας, το πρώτο που συναντάει κανείς είναι τα διάφορα όπλα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το πιστό αντίγραφο (ένα από τα λίγα αντίγραφα, καθώς τα περισσότερα που εκτίθενται είναι αυθεντικά) του περίστροφου με το οποίο ο Αλέξανδρος Σχινάς δολοφόνησε στις 16 Μαρτίου 1913 τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στη Θεσσαλονίκη.

foniko_oplo_sxinas

Το φονικό όπλο


Εκτός όμως από το όπλο του «βασιλοκτόνου», όπως περιέγραφαν οι εφημερίδες της εποχής τον Σχινά, στο μουσείο διατηρείται επίσης στη φορμόλη το… αυτί και το χέρι του!

eglimatologiko_mouseio

Το χέρι και το αυτί σε φορμόλη του Βασιλοκτόνου Αλέξανδρου Σχινά


«Σε μια εποχή που το τεστ DNA ήταν ακόμη ανύπαρκτο, το αυτί αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την αναγνώριση του θύτη ή του θύματος, λόγω της μοναδικότητάς του, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στυγερά εγκλήματα διαλευκάνθηκαν μέσω της ανάλυσής του» εξηγεί η κυρία Στεφανίδου – Λουτσίδου.

Η γκιλοτίνα του 1833 και τα «μωρά της σοφίτας»

Μακάβρια εκθέματα που «κρύβουν» εγκλήματα και όπλα βαμμένα με αίμα

Περίοπτη θέση στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλαμβάνει η περίφημη γκιλοτίνα του Όθωνα, που έφτασε στην Ελλάδα το 1833 ως… δώρο του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, πατέρα του νεαρού βασιλιά.

laimitomos

Η λαιμητόμος, δώρο του Λουδοβίκου Α’ της Βαβαρίας στον γιο του βασιλιά Όθωνα


Κατασκευασμένη στη Μασσαλία της Γαλλίας, η γκιλοτίνα στάλθηκε στο Ναύπλιο συνοδεία έμπειρων δημίων (!) που ανέλαβαν την εκπαίδευση των Ελλήνων συναδέλφων τους, η… πρακτική εξάσκηση των οποίων γινόταν σε πρόβατα, όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου Μαρία Στεφανίδου – Λουτσίδου.

«Στη συγκεκριμένη γκιλοτίνα μέχρι και το 1913 -οπότε αποσύρθηκε- έχασαν το κεφάλι τους συνολικά 26 κατάδικοι. Ηταν εγκατεστημένη στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, το οποίο αποτελούσε και το σπίτι του εκάστοτε χειριστή της, ωστόσο ήταν μετακινούμενη.

Ταξίδευε δηλαδή από πόλη σε πόλη για τις ανάγκες των εκτελέσεων». Μάλιστα σε ένα από αυτά τα… μακάβρια ταξίδια το οργισμένο πλήθος επιτέθηκε στον δήμιο και τον σκότωσε με βάναυσο τρόπο. Στη συνέχεια βρήκαν πάνω του χρυσά νομίσματα, τα οποία κανένας δεν καταδέχτηκε να πάρει, αφού «ήσαν λερωμένα με αίμα».

«Οι δήμιοι, λόγω του επαγγέλματός τους, αποτελούσαν μισητά πρόσωπα στη συντηρητική Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ηταν άτομα ιδιαίτερα μοναχικά, περιφρονημένα ακόμη και από τις ίδιες τις οικογένειές τους που τις περισσότερες φορές τούς γύριζαν την πλάτη» καταλήγει η κ. Στεφανίδου – Λουτσίδου.

Ενδεικτική πάντως της δυσκολίας που συνάντησαν οι Αρχές στην ανεύρεση κατάλληλου… χειριστή τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης της γκιλοτίνας είναι και η επιστολή που υπογράφει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός προς τον Ελληνα πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη Κωνσταντίνο Ζωγράφο:

formoli

Nεογνό και κεφάλι σε φορμόλη – και τα δύο οφείλονται σε θανάτους από σφαγή


«Η επί της Δικαιοσύνης Γραμματεία της Επικρατείας μας αναφέρει ότι, επειδή ο προ καιρού διορισθείς κατά την Ελλάδα δήμιος είναι διόλου άπειρος εις την μεταχείρισιν του λαιμητόμου, η Κυβέρνησις διέταξε να γίνη φροντίς προς εύρεσιν άλλου, ικανωτέρου. Αλλ’ αφού ως εκ των ερευνών τας οποίας έκαµε δεν μένει ελπίς ότι θέλη ευρεθή τοιούτος άλλος εντός του Κράτους, μας παρακαλεί να φροντίσωµεν περί της ευρέσεως ετέρου τινός ικανού εις τοιαύτην υπηρεσίαν έξωθεν του Κράτους. Σας προσκαλούµεν λοιπόν να ερευνήσετε αυτόσε περί προμηθεύσεως τοιούτου τινός. Η φυλή μάλιστα των ονομαζομένων Κατζιβέλων Τούρκων, χορηγούσα συνήθως τους δημίους εις την Οθωµανικήν Αρχήν, νομίζω ότι δεν θέλει είναι δυσκολία να γενή εξ αυτών των Κατζιβέλων η προμήθεια του περί ου ο λόγος δηµίου».

Σήμερα, με την επιχειρούμενη αναβάθμιση και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της καστρονησίδας του Ναυπλίου, με σκοπό την ανάδειξή της σε σύγχρονο μουσείο, έχει προταθεί η μεταφορά της ιστορικής λαιμητόμου στην πρώτη εν Ελλάδι κατοικία της.

Τα εκθέματα ωστόσο που κόβουν την ανάσα βρίσκονται χωρίς αμφιβολία ανάμεσα σε αυτά του ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος:

«Η Συλλογή Ανθρώπινων Υπολειμμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έμβρυα με συγγενείς ανωμαλίες συντηρημένα στη φορμόλη, το φυσικά μουμιοποιημένο σώμα ενός άνδρα που βρέθηκε τη δεκαετία του ’50 στη σπηλιά του Νταβέλη, καθώς και μουμιοποιημένα έμβρυα.

NTAVELI

Από αριστερά: Μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε στην σπηλιά του Νταβέλη, τα κεφάλια των ληστών που εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο και ομοίωμα του κεφαλιού του λήσταρχου Γιαγκούλα.


Η εύρεση των τελευταίων μάλιστα αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο στη μεταπολεμική Αθήνα και, όπως μας έλεγαν οι παλιοί ιατροδικαστές, ήταν “εκ κλεψιγαμίας”, είχαν δηλαδή προέλθει από παράνομες σχέσεις.

embria

Εμβρυακές τερατογενέσεις διατηρημένες στη φορμόλη


Με κάποιον τρόπο λοιπόν γινόταν έκτρωση εντός του σπιτιού και τα έμβρυα πετάγονταν στη σοφίτα του σπιτιού προκειμένου να μη γίνει γνωστό το γεγονός στη γειτονιά!

embria

Έμβρυα 37 και 48 ημερών κατόπιν αποβολής


Ακριβώς αυτές οι συνθήκες υγρασίας και αερισμού των χώρων όπου πετάγονταν τα έμβρυα είναι υπεύθυνες για τη μουμιοποίησή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα έμβρυα αυτά έμειναν στην ιστορία ως “τα μωρά της σοφίτας”».

mora_sofitas

Τα μουμιοποιημένα «μωρά της σοφίτας»

Στον χώρο του μουσείου επίσης, δίπλα σε αυθεντικά, εξαιρετικά σπάνια και περίτεχνα καριοφίλια της Επανάστασης, στέκονται παροπλισμένα τυφέκια των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έγραψαν ιστορία στα χέρια των Ελλήνων πολεμιστών.

Εκτός όμως από αυτά, σε μία από τις γυάλινες προθήκες μπορεί κανείς να δει πώς οι κρατούμενοι των περασμένων αιώνων έλυναν τις διαφορές τους με μικρά ή μεγαλύτερα αυτοσχέδια μαχαίρια.

maxairiaΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement