Επιστημονικές αμφιβολίες για την μοναδικότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων

Advertisement

Σάλο έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωση επιστήμονα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος αμφισβητεί την αξιοπιστία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Σίλβερμαν, σύμφωνα με την Daily Mail, υποστηρίζει ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα μπορεί να είναι ένας ελαττωματικός τρόπος προσδιορισμού των εγκληματιών, καθώς δεν είναι και τόσο… μοναδικά.

Ο Σίλβερμαν θεωρεί ότι το ίδιο δαχτυλικό αποτύπωμα, αν το δει κανείς σε δυο διαφορετικές εκτυπώσεις θα διαπιστώσει ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Αυτό, λέει, μπορεί να διαπιστωθεί ακόμη και αν το δαχτυλικό αποτύπωμα ληφθεί με διαφορά λίγων δευτερολέπτων.

«Το δαχτυλικό αποτύπωμα δεν είναι τέλειο, ειδικά σε ένα σκηνικό εγκλήματος. Θα μπορούσε το δάχτυλο να είναι βρώμικο, ή γεμάτο μουτζούρες αλλοιώνοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι δεν έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν στη Γη και έτσι δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν δύο ίδια δαχτυλικά αποτυπώματα διαφορετικών ανθρώπων, ενώ τέλος λέει ότι εσφαλμένα στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων, έχουν σε αρκετές περιπτώσεις συνδέσει αθώους με ποινικές υποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.