Επιτροπή της Γερουσίας δίνει τα χρήματα στην NASA για επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη

Advertisement

Μετά από εικασίες και αμφιβολίες, φαίνεται ότι οι γερουσιαστές συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Πρέπει να πάμε στον πλανήτη Άρη.

Είναι επίσημο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν περάσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει τη NASA ένα συγκλονιστικό ποσό 19.500.000.000 $ δολαρίων. Απώτερος στόχος τους: μια επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές φάνηκαν πρόθυμοι για τη διασφάλιση των διαστημικών προγραμμάτων των ΗΠΑ. Με δυνητικό χάος λόγω μιας νέας προεδρίας, η επιτροπή Εμπορίου, Επιστημών και Μεταφορών της Γερουσίας πέρασε δικομματικό νομοσχέδιο που δίνει στη NASA $ 19.500.000.000 για να συνεχίσει να εργάζεται για μια αποστολή στον πλανήτη Άρη. Περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για τη συνέχιση του προγράμματος για να στείλει αστροναύτες με ιδιωτικούς φορείς προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από αμερικανικό έδαφος το αργότερο μέχρι το 2018.

«Έχουμε δει στο παρελθόν τη σημασία της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας στη NASA και τη εξερεύνηση του διαστήματος – γιατί κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή στη διοίκηση, έχουμε δει το χάος που μπορεί να προκληθεί από την ακύρωση των μεγάλων προγραμμάτων,» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τεντ Cruz, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου. «Ο αντίκτυπος από την άποψη των θέσεων εργασίας που χάνονται, ο αντίκτυπος από την άποψη των χρημάτων που σπαταλώνται υπήρξε σημαντική».

Ο νόμος Μετάβατική Εξουσιοδότηση της NASA για το 2016 περιλαμβάνει έγκριση $ 19.508.000.000 για το οικονομικό έτος 2017, αλλά χρειάζεται ακόμη να περάσει από τη Γερουσία. Ο προϋπολογισμός είναι ο ίδιος με αυτόν που εγκρίθηκε από την Βουλή και λίγο περισσότερο από ό, τι προτάθηκε από την Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας. Η κυβέρνηση Ομπάμα, επίσης, πρότεινε $ 19 δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση για τη NASA.

Η Γερουσία δεν δίνει στη NASA χρήματα μόνο για εξερεύνηση. Είναι επίσης στην πραγματικότητα «μια πρόκληση, μια εντολή». Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η NASA θα θέσει σαν επίσημο στόχο προς επίτευξη την αποστολή επανδρωμένων αποστολών στον Άρη μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Το νομοσχέδιο διαθέτει κεφάλαια για τις διάφορες συνιστώσες: $ 4,5 δισεκατομμύρια για την εξερεύνηση, σχεδόν $ 5 δισεκατομμύρια για τις διαστημικές αποστολές, και $ 5,4 δισ για την επιστήμη. Επίσης, δεν διαλύει τα αμφιλεγόμενα σχέδια της NASA να στείλει άνδρες σε αστεροειδείς γιανα συλλέγουν δείγματα από το 2021. Εκτιμά, ωστόσο, ότι απαιτεί η διαστημική υπηρεσία να αποστέλλει τακτικά εκθέσεις προόδου στο Κογκρέσο, που δικαιολογούν το κόστος των $ 1,4 δις του προγράμματος.

mars-bill-travel-to-mars-senate

«Πενήντα πέντε χρόνια αφότου ο Πρόεδρος Κένεντι προκάλεσε το έθνος να θέσει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, η Γερουσία προκαλεί τη NASA να στείλει ανθρώπους στον Άρη. Οι προτεραιότητες που ορίζονται για τη NASA σε αυτό το νομοσχέδιο σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής αμερικανικής διαστημικής πτήσης», δήλωσε με αισιοδοξία ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μπιλ Νέλσον.

Η διακομματική υποστήριξη πίσω από το νέο νομοσχέδιο δείχνει ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι ένα θέμα στο οποίο όλα τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή των ΗΠΑ. Τώρα απλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα περάσει από τη Γερουσία.

Advertisement