Υποθαλάσσια  ηφαίστεια μπορεί να έχουν ενδείξεις για εξωγήινη ζωή

Advertisement

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μελετώντας “ακρόφιλα” σε τοξικές υδροθερμικές αναβλύσεις θα μπορούσε να μας διδάξει σχετικά με την πιθανή εξωγήινη ζωή.

Στον πυθμένα του ωκεανού, υδροθερμικές αναβλύσεις απελευθερώνουν ρεύματα υγρού που μπορεί να φτάσει

πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου. Προσελκύουν όλα τα είδη των οργανισμών που ελπίζουν να απολαύσουν τη ζεστασιά, και τρέφονται από τα άφθονα μέταλλα.

Οι οπές αερισμού είναι το σπίτι σε μια περίεργη σειρά από είδη που ονομάζονται “ακρόφιλα”. Πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ακραία περιβάλλοντα, όπου άλλα είδη δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.

Επιβιώνουν χάρη στην χημειοσύνθεση [διαδικασία απόκτησης ενέργειας και σύνθεσης οργανικών ενώσεων από απλές ανόργανες αντιδράσεις] δηλαδή στις μοναδικές χημικές διεργασίες , όπου τα βακτήρια απορροφούν τοξικά χημικά ρευστά από τους αεραγωγούς για να τα μετατρέψουν σε μια πηγή τροφής.

Αυτή η συμβιωτική διαδικασία μας έδειξε ότι η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει σε ακραίες συνθήκες, χωρίς το φως του ήλιου ή του οξυγόνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη αυτών των βαθέων γήινων υδάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμάθηση κάτι σχετικά με τους πιθανούς εξωγήινους οργανισμούς.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement