Τα κακά πνεύματα των Χριστουγέννων

Advertisement

Yule Lads – Η σκανδιναβική εκδοχή του πνεύματος των Χριστουγέννων

bbadsannstnsaaqws7

Στην Ισλανδία τα λένε Jólasveinar και δεν είναι παρά 13 τρολ με τα δικά τους ονόματα και την ξεχωριστή τους προσωπικότητα. Υπάρχουν στην ισλανδική μυθολογία από αρχαιοτάτων χρόνων και κάποια στιγμή επιστρατεύτηκαν για να σπείρουν πανικό κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, τρομάζοντας δηλαδή τα παιδάκια ως άλλη εκδοχή της κακιάς ψιψίνας που στα βόρεια της Ευρώπης αποκαλούν Yule Cat.

Στον 20ό αιώνα υπήρξε ωστόσο μια μείξη ισλανδικών και νορβηγικών παραδόσεων και το πράγμα έγινε σωστός αχταρμάς. Κι αυτό γιατί ο καλοσυνάτος Νορβηγός Julenisse (ο τοπικός Άγιος Βασίλης), που έφερνε πάντα δώρα στα παιδιά, μπλέχτηκε κάπως με τις πρώην διαβολικές υπάρξεις των Yule Lads, που πλέον έχουν γίνει αρκετά καλές ώστε να αφήνουν δώρα στα παπούτσια των καλών παιδιών στις τελευταίες 13 νύχτες πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Μη γελιέστε όμως από τη σημερινή καλόκαρδη φύση τους, μιας και τα Yulemen έχουν αιώνες μοχθηρίας στις πλάτες τους και αυτά δεν ξεχνιούνται έτσι εύκολα. Τα 13 μέλη τους τα είχαν όλα, από απλούς φαρσέρ μέχρι και ανθρωποκτόνα τέρατα που έτρωγαν παιδάκια!

Η ισλανδική μυθολογία δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τα κακά πλάσματα που μετατράπηκαν στα ξαφνικά σε καλά. Άλλοτε ήταν απλώς σκανδαλιάρικα και άλλοτε κατάφωρα εγκληματικά, μαστίζοντας τις ζωές των αγροτών και των παιδιών τους, αν και τα τελευταία τα επισκέπτονταν αποκλειστικά τα Χριστούγεννα. Στη μυθιστορία της χώρας τα Yule Lads εμφανίζονταν μάλιστα πλάι στη Yule Cat και ο συνδυασμός τους παραήταν φονικός για να μην ήσουν καλό παιδί…

Grýla – Το χριστουγεννιάτικο πελώριο τέρας

bbadsannstnsaaqws8

Όλα τα Yule Lads φωνάζουν την Grýla «μαμά», αν και εκείνη δεν είναι η μαμά τους. Είναι μια μυθολογική γιγαντόμορφη γυναικεία φιγούρα που είχαν επιστρατεύσει οι Βίκινγκς για να τρομοκρατεί τα παιδιά τους και να κάθονται ήσυχα αιώνες πριν από την έλευση του χριστιανισμού.

Η Grýla ήταν ένα τέρας που άρπαζε, μαγείρευε και έτρωγε τα παιδιά που δεν υπάκουαν τους γονείς τους. Με τα Χριστούγεννα συνδέθηκε μόλις τον 17ο αιώνα, όταν μετατράπηκε σε μητέρα των Yule Lads, αν και όπως μας λένε οι ισλανδικοί θρύλοι, εκείνη είχε ήδη τρεις συζύγους και 72 δικά της παιδιά. Κακά παιδιά όλα τους φυσικά, από κλεφτάκους και φαρσέρ μέχρι και παιδοκτόνους. Και σαν να μην ήταν το σπιτικό της αρκετά στριμωγμένο, πλέον έχει και τα 13 Yule Lads υπό την προστασία της.

Όταν λοιπόν δεν είναι στην κουζίνα να μαγειρεύει παιδάκια για τα δικά της παιδάκια, έχει την αμίμητη ικανότητα να διακρίνει ποιο παιδί δεν ήταν καλό κατά τη χρονιά που μας πέρασε. Το επισκέπτεται την εορταστική περίοδο, όταν κατεβαίνει από το βουνό της για να ψάξει στις πόλεις για το τρυφερό ανθρώπινο κρέας που τόσο λαχταρά.

Κυνηγά παιδιά, πιάνει παιδιά, τρώει παιδιά. Τα παιδιά είναι το αγαπημένο της σνακ, αλλά και το κυρίως γεύμα της, βραστά παιδιά, ψητά παιδιά, τηγανιτά παιδιά. Και σύμφωνα με τον μύθο, η Grýla δεν χορταίνει ποτέ…

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Advertisement