Το μυστηριώδες ορθογώνιο νησί Por-Bajin στο κέντρο μίας λίμνης στα βουνά της νότιας Σιβηρίας [Εικόνες]

Advertisement

Por-Bajin: Το μυστηριώδες ορθογώνιο νησί

Το Por Bajin είναι μικρό νησί στη μέση μίας απομακρυσμένης λίμνης ανάμεσα στα βουνά Αλτάι και Σαγιάν στη Νότια Σιβηρία.

Απέχει 32 χλμ. από τα μογγολικά σύνορα, και έχει ύψος μόνο 12 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης η οποία είναι γεμάτη με μεσαιωνικά ερείπια που χρονολογούνται από το 757 μ.Χ.

Τα τείχη περικλείουν μια έκταση επτά στρεμμάτων, όπου σώζονται τα δαιδαλώδη ερείπια 30 κτισμάτων, η χρησιμότητα των οποίων παραμένει άγνωστη

Por-Bajin_1

Αν και μοιάζει με φρούριο με την πρώτη ματιά, με τα πανύψηλα τείχη και τα μυστηριώδης σχήματα οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 1300 π.Χ. υπήρχε ένα θερινό ανάκτορο ενώ άλλοι λένε ότι ήταν μοναστήρι. Αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να το αποδείξει.

Por-Bajin_5a

Το 2007 έγινε έρευνα και ανακάλυψαν ότι υπάρχει κινέζικη επιρροή στις μεθόδους δόμησης του νησιού και πιστεύουν ότι ήταν κάποιο φρούριο.

Por-Bajin_4

Τα ίχνη του κινεζικού πολιτισμού είναι φανερά, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποιος έφτιαξε αυτό το «πήλινο σπίτι» ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούσε

Έχει προταθεί ότι το φρούριο χτίστηκε από τους Ουιγούρους, μια νομαδική τουρκόφωνη φυλή έφιππων πολεμιστών που μεταξύ των ετών 742-842 ίδρυσε στην περιοχή το Χανάτο των Ουιγούρων. Οι σημερινοί απόγονοι των Ουιγούρων ζουν κυρίως στη Δυτική Κίνα, στην επαρχία Σιντζιάνγκ (ανατολικό Τουρκεστάν).

Por-Bajin_2

Μια αναπαράσταση προσπάθησε να δείξει με τι θα μπορούσε να έμοιαζε το νησί πριν καταστραφεί


Το θέμα είναι ότι οι νομαδικές φυλές της περιοχής, πριν και μετά τον Τζένγκις Χαν, ουδέποτε έχτισαν πόλεις ή σπίτια με κεραμίδια. Από την άλλη πλευρά, η κατασκευή ενός φρουρίου στη μέση μιας λίμνης σε ένα μοναχικό μέρος χωρίς στρατηγική αξία, μακριά από οικισμούς και μεγάλες εμπορικές οδούς, είναι μια πράξη χωρίς νόημα και σκοπό.

Por-Bajin_3Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement