Όταν οι «Μαύροι Πάνθηρες» έδειχναν τα νύχια τους στο κράτος των ΗΠΑ

Advertisement

«Το πρώτο που πρέπει να μάθει ένας επαναστάτης είναι ότι είναι ένας άνθρωπος καταδικασμένος»!

Αυτά τα λόγια χρησιμοποιούσε ένας εκ των ηγετών της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες» και ίσως αυτό το απόφθεγμα σε συνδυασμό με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (του γνωστού, περί… δράσης και αντίδρασης) είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν και έδρασαν στις ΗΠΑ οι Μαύροι Πάνθηρες!

mauroipanthires7

Και αν κάποιος συνυπολογίσει πως μετά τις πρόσφατες δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς αλλά και το μακελειό με τους νεκρούς ένστολους στο Ντάλας, ένοπλοι μαύροι έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στους δρόμους, τότε μπορεί εύκολα να κατανοήσει πως οι λόγοι που οδήγησαν στη «γέννηση» εκείνου του κινήματος δεν έχουν εξαλειφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα κι αν ο πρόεδρος της χώρας είναι κι εκείνος αφροαμερικάνος.

Η γέννηση του κινήματος των «Μαύρων Πανθήρων»

mauroipanthires4

Το… πιστοποιητικό γέννησης  των Μαύρων Πανθήρων γράφει Οκτώβριος του 1966. Αυτή όμως δεν είναι παρά μια ημερομηνία για τα χαρτιά και τίποτα περισσότερο. Το ένοπλο κίνημα των αφροαμερικανών «γεννήθηκε» πολλά χρόνια νωρίτερα. Δεκαετίες ολόκληρες πριν.

Οι Μαύροι Πάνθηρες ιδρύθηκαν στο Oakland το 1966 και ιδρυτικά τους στελέχη, καθοδηγητές και επικεφαλής θεωρούνται οι Huey P. Newton και Bobby Seale. To αρχικό τους όνομα ήταν «Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων για την Αυτοπροστασία», μέχρι να καταλήξουν στο Κόμμα Μαύρων Πανθήρων (Κ.Μ.Π.).

mauroipanthires18
Bobby Seale (αριστερά) και Huey P. Newton (δεξιά)

Το «Μαύρο Πάνθηρες» σύμφωνα με τον  Bobby Seale είχε προκύψει μέσα από μια κουβέντα που είχε με τον Huey Newton:

– Ξέρεις, η φύση του πάνθηρα, το έψαξα. Αν σπρώξεις έναν πάνθηρα στη γωνία, ο πάνθηρας θα προσπαθήσει να προχωρήσει αριστερά ή δεξιά για να σε κάνει να μετακινηθείς από τη μέση. Αλλά αν εσύ συνεχίσεις να τον σπρώχνεις στη γωνία, αργά ή γρήγορα ο πάνθηρας θα βγει από τη γωνία και θα προσπαθήσει να τσακίσει αυτόν που τον καταπιέζει.

– Πω, πω, Huey, έτσι ακριβώς και με τους μαύρους. Μας πιέζουν στη γωνία.

– Τι εννοείς;

– Κοίτα, αυτό που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και οι άλλοι λένε ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά τους την πέφτουν και τους δέρνουν, τους κακοποιούν και τους σκοτώνουν. Και είναι σαν οι μαύροι να πιέζονται στη γωνία.

mauroipanthires12

Αρχικός στόχος της οργάνωσης ήταν η προστασία -μέσω της ένοπλης παρουσίας στους δρόμους, που είχαν τη μορφή περιπολιών- των μαύρων κοινοτήτων.

mauroipanthires2
Οι Huey P. Newton και Bobby Seale, ένοπλοι, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία των Μαύρων Πανθήρων

Είναι ενδεικτικό πως στη κορύφωση του κινήματος δίπλα από σχεδόν κάθε περιπολία αστυνομικών στις περιοχές των αφροαμερικανών, υπήρχε και η περιπολία των ένοπλων Μαύρων Πανθήρων.

mauroipanthires8

Προκειμένου να διαφοροποιηθούν από άλλες ένοπλες οργανώσεις (σε διεθνές επίπεδο) αλλά και τάσεις της εποχής, οι Μαύροι Πάνθηρες υιοθετούν το δικό τους στυλ που παραπέμπει σε οργανωμένο επαναστατικό στρατό.

mauroipanthires10

Στο εσωτερικό τους υπάρχει ιεραρχία και ξεκάθαρες δομές (όπου, μάλιστα, κάθε επικεφαλής έφερε τον τίτλο του υπουργού) ενώ παράλληλα στις δημόσιες εμφανίσεις τους υιοθετούν ύφος αυστηρό και καθιερώνουν τη στολή: μαύρο μπερέ, χαμηλές μαύρες μπότες και μπλε σκούρο πουκάμισο.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement