Πέτερ Κέρτεν: O ανατριχιαστικός «Βρικόλακας του Ντίσελντορφ»

Advertisement

Όταν τον αποκεφάλισαν στη Γερμανία το 1931, οι εγκληματολόγοι ήταν τόσο αποτροπιασμένοι από την ανωμαλία του μυαλού του που είχαν πιστέψει πως ο εγκέφαλος του πρέπει να δούλευε τελείως διαφορετικά από το φυσιολογικό.

Γι’ αυτό και το κρανίο του υποβλήθηκε σε ανατομική μελέτη, καθώς τα αποτρόπαια εγκλήματά του είχαν υποτίθεται παθολογική βάση, η οποία εδραζόταν σε κάποια εσωτερική δομή του εγκεφάλου του!

Λίγο πριν εκτελεστεί εξάλλου στην γκιλοτίνα, ο διεστραμμένος κατά συρροή δολοφόνος που ο γερμανικός Τύπος έσπευσε να αποκαλέσει «Βαμπίρ του Ντίσελντορφ» ρώτησε όλο αγωνία τον γιατρό της φυλακής αν θα μπορούσε, αφού κοβόταν το κεφάλι του, να ακούσει «έστω και για μια στιγμή τον ήχο του αίματος μου να ξεπηδά από τον κομμένο μου λαιμό»;

Ο γιατρός τον καθησύχασε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί πιθανότατα για αρκετά δευτερόλεπτα μετά τον αποκεφαλισμό, κάνοντας χαρούμενες τις τελευταίες αυτές στιγμές του serial killer: «Αυτή θα είναι η τελευταία των απολαύσεων!», αναφώνησε εκείνος και οδηγήθηκε στη λαιμητόμο με το χαμόγελο στα χείλη.

Ο Κέρτεν ήταν πέραν αμφιβολίας ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, θύμα βαρύτατης κακοποίησης και ο ίδιος, και ο χαμός του τον Ιούλιο του 1931 έφερε ανακούφιση στους κατοίκους του Ντίσελντορφ. Είχαν την πάλη με την ανέχεια, είχαν τη φτώχεια τους, τώρα είχαν και τον «δράκο» που βίαζε, σκότωνε και έκανε όλων των λογιών τα κακά και μοχθηρά.

Χαρακτηριστικό για τον αντίκτυπο του «Βρικόλακα του Ντίσελντορφ» στη γερμανική κοινωνία ήταν η αντίδραση των ναζί, οι οποίοι ανέβηκαν στην εξουσία δύο χρόνια αργότερα με ρητή δέσμευση να απαλλάξουν τη χώρα από έκφυλα και διεστραμμένα στοιχεία σαν τον Κέρτεν!

Η δίψα του οποίου για αίμα ερχόταν σε τραγική αντίθεση με τους κομψούς του τρόπους και το γλυκομίλητό του, κάτι που τον έκανε να φαντάζει πέραν υποψίας. Το μπουρζουά εξωτερικό έκρυβε όμως καλά το άρρωστο εσωτερικό, καθώς ο Κέρτεν ήταν αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους σαδιστές του 20ού αιώνα.

Όσο έπεφτε η νύχτα στην πόλη που κατατρομοκρατούσε ο «δράκος» εδώ και έναν χρόνο, τα σοκάκια άδειαζαν και ο κόσμος κλεινόταν στα σπίτια του. Τα παιδιά απομακρύνονταν από τις παιδικές χαρές, οι κουρτίνες τραβιόνταν και οι πόρτες κλειδαμπαρώνονταν. Η πόλη ζούσε στους ρυθμούς του ανείπωτου τρόμου που είχε ενσταλάξει στην καθημερινότητα ο κατά συρροή δολοφόνος, που καταδικάστηκε τελικά για εννιά φόνους (αν και τον βάραιναν υποψίες για τουλάχιστον 68 ακόμα υποθέσεις).

Ο «βρικόλακας» ήταν ο απρόσωπος φόβος, χωρίς όνομα και χωρίς σχήμα, ένας σωστός μπαμπούλας που επιδείκνυε κάθε γνωστή παραφiλία και σeξουαλική ακρότητα στα θύματά του. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, το κίνητρό του ήταν ο σαδισμός, η ηδονή και η απόλαυση του φόνου για τον φόνο.

Η ιστορία του απαθανατίστηκε αμέσως στο γερμανικό σινεμά με το σκοτεινό εξπρεσιονιστικό κομψοτέχνημα του Φριτς Λανγκ «Μ, ο δράκος του Ντίσελντορφ», που βγήκε στις αίθουσες το 1931, τη χρονιά της εκτέλεσης του αιμοβόρου serial killer. Όσο για την επιστήμη, η ενδελεχής ανάλυση της εγκληματικής του πορείας κόμισε νέες εγκληματολογικές γνώσεις για την κατανόηση των κατά συρροή δολοφόνων και των σeξουαλικών εγκλημάτων εκεί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα…

Πρώτα χρόνια

dddisiiselldoorfffdf1

Ο Πέτερ Κέρτεν γεννιέται στις 26 Μαΐου 1883 στο Μουλχάιμ της Κολονίας ως το μεγαλύτερο από τα 13 παιδιά μιας εξαθλιωμένης και βίαιης οικογένειας. Ο Πέτερ γνώρισε την κακοποίηση και το δράμα από πολύ νωρίς στη ζωή του, καθώς ο αλκοολικός πατέρας τρομοκρατούσε τη φαμίλια όσο κανείς.

Ο χτίστης στο επάγγελμα γύριζε μεθυσμένος από το καπηλειό και έδερνε αλύπητα τα παιδιά του. Ο Πέτερ, ως πρωτότοκος, είχε τη μερίδα του λέοντος στο καθημερινό ξυλοφόρτωμα. Όταν ξεδιψούσε τη μανία του κατά του Πέτερ, ο πατέρας βίαζε τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια τους (ζούσαν εξάλλου σε ένα ανήλιαγο δωμάτιο όλοι μαζί) και αργότερα και τις κόρες του.

Κάποια στιγμή η μητέρα τον κατέδωσε με μεγάλο κίνδυνο στην αστυνομία, μιας και η Γερμανία του 19ου αιώνα σπανίως αναγνώριζε δικαιώματα στην κακοποιημένη γυναίκα, και ο πατέρας κλείστηκε για τρία χρόνια στη φυλακή για τον βιασμό της κόρης του. Μέσα στο τραγικό αυτό πλαίσιο αρχίζει να παρεκκλίνει ο μικρός και η κατάσταση επιδεινώνεται για τον ίδιο όταν η μητέρα πήρε τα παιδιά της και μετακόμισαν σε ακόμα πιο υποβαθμισμένη γειτονιά.

Εκεί ο εννιάχρονος Πέτερ θα πιάσει στενές φιλίες με έναν μεσήλικο άντρα, μπόγια στο επάγγελμα, ο οποίος τον μύησε στη σeξουαλική διαστροφή. Και συγκεκριμένα στην κτηνοβaσία. Οι δυο τους έπιαναν σκυλιά, τα οποία βίαζαν, βασάνιζαν και μαχαίρωναν κατόπιν, την ώρα της σeξουαλικής κορύφωσης.

dddisiiselldoorfffdf7

Τα δύο πρώτα ανθρώπινα θύματα του αγοpιού θα έρθουν πριν καν κλείσει τα δέκα χρόνια της ζωής του. Το πρώτο, ένα παιδάκι που ήταν φίλος του, το έσπρωξε από τη σχεδία μέσα στα παγωμένα νερά του Ρήνου, πνίγοντας κατόπιν και ένα δεύτερο παιδί που έσπευσε να βοηθήσει. Ο θάνατος των δύο αγοpιών είχε χαρακτηριστεί τραγικό ατύχημα, καθώς πολύ αργότερα θα ομολογούσε ο διεστραμμένος φονιάς πως επρόκειτο για δολοφονίες.

Έχοντας ανακαλύψει πρόωρα τη σeξουαλικότητα, η κτηνοβaσία του επεκτάθηκε τώρα σε πρόβατα, κατσίκες και άλλα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα. Τα οποία μαχαίρωνε όπως είπαμε την ώρα της κορύφωσης, όπως του είχε διδάξει ο αρρωστημένος φίλος του.

Μέχρι το 1899, στα 16 του δηλαδή, ο Κέρτεν το έσκαγε συνεχώς από το σπίτι για να γλιτώνει την καθημερινή πατρική κακοποίηση, επιδιδόμενος πια σε μικροκλοπές. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του εφήβου θα χαρακτηριστούν από συλλήψεις, καταδίκες και σύντομες περιόδους φυλάκισης (πέρασε πάνω από 27 χρόνια στη φυλακή).

Η φυλακή και οι αχαρακτήριστες συνθήκες της θα λειτουργήσουν μάλιστα ως άλλο ένα μεγάλο σχολείο εγκλήματος για τον ίδιο, καθώς εκεί θα επιβεβαιώσει και θα τεστάρει τις σαδιστικές του τάσεις. Τέλος τα ζώα λοιπόν, καθώς τώρα το μενού περιλαμβάνει ανθρώπους…

Η γέννηση του «δράκου»

dddisiiselldoorfffdf5

Με κάθε πέρασμα από τη φυλακή, η οργή του Κέρτεν κατά της κοινωνίας και η έφεσή του στη διαστροφή αυξάνονταν εκθετικά. Στη φυλακή ανακάλυψε έναν νέο και άγνωστο κόσμο σeξουαλικής κακοποίησης και ακραίων φαντασιώσεων. Τις οποίες ονειρευόταν και εμπλούτιζε διαρκώς στις ατέλειωτες ώρες της απομόνωσης, καθώς στη φυλακή έγινε ιδιαιτέρως γνωστός για τις σαδιστικές του τάσεις.

Ο ίδιος απολάμβανε μάλιστα πολύ τις ώρες μοναξιάς της απομόνωσης και έκανε ότι μπορούσε για να παραβαίνει τον κανονισμό της φυλακής και να τον κλείνουν στα μπουντρούμια!

Οι τριάντα καταδίκες (και ισάριθμες ποινές) θα χαρακτηρίσουν τα επόμενα 24 χρόνια, δίνοντας το μοτίβο μιας ζωής στο περιθώριο της κοινωνίας. Ο Κέρτεν έβγαινε από τη φυλακή, έκλεβε και σκότωνε και επέστρεφε κατόπιν στη «στενή» για άλλο ένα μικροέγκλημα, καθώς η μεγάλη εικόνα διέφευγε συνεχώς απ’ όλους.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement