Ο πιγκουίνος που είναι ιππότης και επικεφαλής της Νορβηγικής βασιλικής φρουράς

Advertisement

Στις 15 Αυγούστου του 2008, απονεμήθηκε Ιπποσύνη στον Nils Olav, έναν βασιλικό πιγκουίνο του Ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Ο Sir Nils Olav αναγνωρίζεται ως η μασκότ της βασιλικής φρουράς και φέρει τον επίσημο τίτλο του “Colonel-in-Chief της νορβηγικής βασιλικής φρουράς” (καθαρά εθιμοτυπική θέση στρατιωτικού συντάγματος, κοινή σε αρκετά στρατεύματα της Κοινοπολιτείας, που κατέχει συνήθως κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Η θέση παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε στους στρατούς πολλών ευρωπαϊκών μοναρχιών).

Οι ρίζες αυτής της παράξενης ιστορίας ξεκινούν το 1913 όταν ο διάσημος Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν έδωσε τον πρώτο βασιλικό πιγκουίνο στον Ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου για τα εγκαίνιά του. Όταν η Φρουρά επισκέφθηκε το Εδιμβούργο το 1961, ο υπολοχαγός Nils Egelien άρχισε να ενδιαφέρεται για τους πιγκουίνους του ζωολογικού κήπου.

Όταν η Φρουρά επισκέφτηκε και πάλι το Εδιμβούργο το 1972, η μονάδα αποφάσισε να υιοθετήσει έναν πιγκουίνο. Ο πιγκουίνος ονομάστηκε Nils Olav, προς τιμήν του Nils Egelien και του βασιλιά Όλαφ Ε’ (Olav V). Ο Sir Nils Olav προάγονταν κάθε φορά που η Φρουρά επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο. Πέθανε το 1987 και τη θέση του πήρε ο Nils Olav ΙΙ, ένας δίχρονος σχεδόν όμοιος του.

Χάλκινο άγαλμα του Nils Olav

Χάλκινο άγαλμα του Nils Olav

Ο Αμούνδσεν ήταν ο πρώτος που έφτασε στο Νότιο Πόλο στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. Ήταν επίσης ο πρώτος αρχηγός αποστολής σε αποστολή από αέρος στο Βόρειο Πόλο και αναγνωρίζεται, χωρίς κανείς να το αμφισβητεί, ως ο πρώτος άνθρωπος που έχει φτάσει και στους δύο πόλους. Είναι επίσης γνωστός ως ο πρώτος που διέσχισε το Βορειοδυτικό Πέρασμα (1903 – 1906, το πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, μαζί με άλλους έξι στο πλοίο Gjøa) στην Αρκτική.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement