Ο πιγκουίνος που είναι ιππότης και επικεφαλής της Νορβηγικής βασιλικής φρουράς


Στις 15 Αυγούστου του 2008, απονεμήθηκε Ιπποσύνη στον Nils Olav, έναν βασιλικό πιγκουίνο του Ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Ο Sir Nils Olav αναγνωρίζεται ως η μασκότ της βασιλικής φρουράς και φέρει τον επίσημο τίτλο του «Colonel-in-Chief της νορβηγικής βασιλικής φρουράς» (καθαρά εθιμοτυπική θέση στρατιωτικού συντάγματος, κοινή σε αρκετά στρατεύματα της Κοινοπολιτείας, που κατέχει συνήθως κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Η θέση παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε στους στρατούς πολλών ευρωπαϊκών μοναρχιών).

Οι ρίζες αυτής της παράξενης ιστορίας ξεκινούν το 1913 όταν ο διάσημος Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν έδωσε τον πρώτο βασιλικό πιγκουίνο στον Ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου για τα εγκαίνιά του. Όταν η Φρουρά επισκέφθηκε το Εδιμβούργο το 1961, ο υπολοχαγός Nils Egelien άρχισε να ενδιαφέρεται για τους πιγκουίνους του ζωολογικού κήπου.

Όταν η Φρουρά επισκέφτηκε και πάλι το Εδιμβούργο το 1972, η μονάδα αποφάσισε να υιοθετήσει έναν πιγκουίνο. Ο πιγκουίνος ονομάστηκε Nils Olav, προς τιμήν του Nils Egelien και του βασιλιά Όλαφ Ε’ (Olav V). Ο Sir Nils Olav προάγονταν κάθε φορά που η Φρουρά επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο. Πέθανε το 1987 και τη θέση του πήρε ο Nils Olav ΙΙ, ένας δίχρονος σχεδόν όμοιος του.

Χάλκινο άγαλμα του Nils Olav

Χάλκινο άγαλμα του Nils Olav

Ο Αμούνδσεν ήταν ο πρώτος που έφτασε στο Νότιο Πόλο στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. Ήταν επίσης ο πρώτος αρχηγός αποστολής σε αποστολή από αέρος στο Βόρειο Πόλο και αναγνωρίζεται, χωρίς κανείς να το αμφισβητεί, ως ο πρώτος άνθρωπος που έχει φτάσει και στους δύο πόλους. Είναι επίσης γνωστός ως ο πρώτος που διέσχισε το Βορειοδυτικό Πέρασμα (1903 – 1906, το πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, μαζί με άλλους έξι στο πλοίο Gjøa) στην Αρκτική.

Διαβάστε περισσότερα

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.