Ρώσοι επιστήμονες προετοιμάζουν τέσσερις πιθήκους για τον πλανήτη Άρη [Βίντεο]

Advertisement

Εδώ και πολλές δεκαετίες, τα ζώα καταβάλλουν το δικό τους τίμημα στο βωμό της εξερεύνησης του διαστήματος. Είτε ταξιδεύουν ως προπομποί επανδρωμένων πτήσεων, είτε παραμένουν για πολύ καιρό στο διάστημα, τελικά δεν έχουν όλα ένα ευτυχισμένο τέλος.


Πίθηκοι άνοιξαν το δρόμο για να φτάσουμε στο φεγγάρι, και τώρα Ρώσοι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ζώα θα είναι το κλειδί για μια ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη.

Στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκπαιδεύουν τέσσερις μακάκους για να ταξιδέψουν στο διάστημα, και συγκεκριμένα στον κόκκινο πλανήτη – αλλά δεν είναι σαφές αν θα τους φέρουν πίσω.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη χρήση ενός joystick και την επίλυση παζλ που θα τους καθιστά ικανούς για  μια αποστολή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1980 και διεξάγεται στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών στην Ρωσία.

rosi-epistimones-proetimazoun-tesseris-pithikous-gia-ton-planiti-ari

Για επιστημονικά έργα όπως αυτά, οι πίθηκοι εκτρέφονται σε ειδικές φάρμες, και μόνο οι πιο έξυπνοι επιλέγονται για να λάβουν μέρος στην έρευνα. Και οι τέσσερις από μακάκους σε αυτή την τελευταία μελέτη επιλέχθηκαν για τις γνωστικές τους ικανότητες και τις δεξιότητες στη γρήγορη εκμάθηση τους, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Κάθε μέρα μια ομάδα, με επικεφαλής τον Inessa Κοζλόβσκαγια, εκπαιδεύει τους πιθήκους να ελέγχουν ένα joystick και να χτυπούν έναν στόχο.

Όταν ολοκληρωθεί η δοκιμασία τους με επιτυχία ανταμείβονται με μια γουλιά χυμό. Από τη στιγμή που έχουν εξοικειωθεί με αυτό το έργο οι μακάκοι θα εκπαιδευτούν για να λύσουν απλές μαθηματικές εργασίες και γρίφους. Στο τέλος της εκπαίδευσης τους, τα πλάσματα θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα εργασιών.

posia_planet_mars

Οι επιστήμονες ελπίζουν αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το 2017. Ο Δρ Κοζλόβσκαγια είπε ότι ο κύριος στόχος είναι να διδάξουν τους πιθήκους να εκτελούν ένα συγκεκριμένο εύρος των καθηκόντων τους που θα είναι σε θέση να θυμηθούν.

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να τους κάνουμε αρκετά έξυπνους για να μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να εξερευνήσουμε το διάστημα».

Η ομάδα επίσης έχει την ελπίδα ότι οι πίθηκοι θα είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν και άλλους για την ενσωμάτωσή τους στην ομάδα.

Οι μακάκοι έχουν συνήθως μια διάρκεια ζωής περίπου 25 χρόνια, γι ‘αυτό υπάρχει η ελπίδα ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να τους εκπαιδεύσουμε σωστά, για να επιβιώσουν στο ταξίδι των έξι μηνών προς τον πλανήτη Άρη.

Ο πρώτος πίθηκος που πήγε στο Διάστημα

Άλμπερτ Β

Το 1948, αστροναύτης ντύθηκε μια μαϊμού ονόματι Άλμπερτ, που δυστυχώς πέθανε από ασφυξία πριν να φτάσει ο πύραυλος στα 100 χιλιόμετρα. Τον επόμενο χρόνο έστειλαν ξανά μια μαϊμού, τον Άμπερτ Β”, που έφτασε μέχρι τα 134 χιλιόμετρα. Και αυτός απεβίωσε όταν δεν λειτούργησε το αλεξίπτωτο κατά την επιστροφή.

Η πρώτη μαϊμού που κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή ήταν ο Άλμπερτ Στ”, το 1951. Πέθανε όμως δύο ώρες μετά την προσγείωση. Οι Σοβιετικοί απ” την άλλη, προτιμούσαν να στέλνουν σκυλιά.

Το πρώτο ζώο που μπήκε σε τροχιά ήταν η Λάικα, στο διαστημόπλοιο Σπούτνικ 2, το 1957. Η σκυλίτσα πέθανε από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Έως τον Γιούρι Γκαγκάριν το 1961, οι Σοβιετικοί είχαν στείλει 10 σκυλιά στο διάστημα, απ” τα οποία επέζησαν τα έξι.

Άλλα ζώα που έχουν σταλθεί στο διάστημα είναι χελώνες, ποντίκια, πίθηκοι, βάτραχοι, γάτες, σφήκες, σκαθάρια, αράχνες, ακόμα και ψάρια. Τα πρώτα ζώα που έστειλαν οι Γιαπωνέζοι στο διάστημα ήταν σαλαμάνδρες, το 1985.

Αποκάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement