Σπήλαια Ajanta – Μια σειρά από μνημεία σκαλισμένα σε βράχο

Advertisement

Ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1819 κατά τη διάρκεια της Αγγλικής κυριαρχίας στην Ινδία

Σε μια πυκνή από βλάστηση περιοχή της Ινδίας βρισκόταν καλά κρυμμένος ένας πολιτιστικός θησαυρός της χώρας, μέχρι το 1819 που ένας Βρετανός αξιωματικός τον ανακάλυψε, εντελώς τυχαία.

Τριάντα σπήλαια περίπου, λαξευμένα με σχήμα πετάλου σε βράχο, που χαρακτηρίζονται ως «τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της ινδικής τέχνης, κυρίως της ζωγραφικής» κι έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο, από το 1983.

ajanta

Όταν ο Βρετανός αξιωματικός John Smith ανακάλυψε τυχαία την είσοδο του ενός σπηλαίου και οδηγήθηκε σε μια σπηλιά που φιλοξενούσε πουλιά, νυχτερίδες και άλλα ζώα δεν μπορούσε να φανταστεί το μεγαλείο που κρυβόταν στην πυκνή ζούγκλα. Χάραξε το όνομά του και την ημερομηνία πάνω στο σώμα ενός Μποντισάτβα (φωτισμένο ον).

ajanta

Μέσα σε λίγες δεκαετίες τα σπήλαια Ajanta έγιναν γνωστά για την εξωτική τοποθεσία, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μα πάνω απ’ όλα για τα εξαιρετικά και μοναδικά έργα ζωγραφικής. Τα βουδιστικά μνημεία, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., περιέχουν έργα ζωγραφικής και γλυπτά, που απεικονίζουν τη ζωή του Βούδα και αποτελούν αριστουργήματα της βουδιστικής θρησκευτικής τέχνης.

ajanta-cave_1

Πέντε από τις σπηλιές ήταν ναοί και 24 από αυτές ήταν μοναστήρια, τα οποία κατοικούνταν από 200 μοναχούς και τεχνίτες. Οι σπηλιές που βρίσκονται στο Ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και δέχονται πολλούς επισκέπτες, αυξάνοντας την απειλή για τα έργα τέχνης.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν πλήρως το μεγαλείο τους:

05-entrance

1280px-engravings_outside_one_of_the_caves_in_ajanta

ajanta_and_elora_caves_05Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement