ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Βενεζουέλα: Λίμνη Μαρακαΐμπο, το πιο «ηλεκτρισμένο» μέρος στον κόσμο [Εικόνες Βίντεο]


Πρόκειται για ένα φαινόμενο που «πλήττει» τη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, εδώ και αιώνες, με τη χώρα να βιώνει σε εκείνο μόνο το σημείο τις πιο έντονες αστραπές με το μεγαλύτερο φυσικό «ήχος και φως» του κόσμου.

Εδώ και χρόνια, καταιγίδες άνω των 40.000 bolt, μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα χτυπώντας στο ίδιο σημείο ακριβώς, κάθε φορά, και αυτό επαναλαμβάνεται 160 φορές το χρόνο, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες.

Οι άνθρωποι της βορειοδυτικής Βενεζουέλας αποκαλούν το φαινόμενο «rib a-ba», που σημαίνει «ποτάμι της φωτιάς στον ουρανό».

Είναι επίσης γνωστό ως «Relámpago del Catatumbo», δηλαδή η «αιώνια καταιγίδα».

Κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 1,2 εκατομμύρια κεραυνοί (ο υψηλότερος αριθμός στον κόσμο) και το φαινόμενο είναι ορατό από περίπου 250 μίλια μακριά. Για αιώνες, ο «Φάρος του Μαρακαΐμπο» κατηύθυνε ναυτικούς και ψαράδες, το βράδυ.

Πλέον, αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.

1

Σύμφωνα με τον Αλαν Χάιτον, ταξιδιωτικό πράκτορα και φωτογράφο, που ζει κάποιες μέρες στη λίμνη με τους ντόπιους:

«Κανείς δεν ξέρει πως αυτό το σπάνιο φαινόμενο με τις αστραπές να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται στο λεπτό, συμβαίνει μόνο εδώ. Θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει παντού και δεν καταλαβαίνουν γιατί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να παρατηρήσουν το φαινόμενο».

Οι ιδιαίτερες αυτές αστραπές φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό με ένα συνδυασμό λαμπερών χρωμάτων που αλλάζουν ανάλογα με τα διαφορετικά είδη ατόμων στον αέρα.

2

Σε ξηρό αέρα, η αστραπή φαίνεται άσπρη, αλλά όταν ο αέρας περιέχει υγρασία, τα άτομα υδρογόνου δημιουργούν μια ισχυρή κόκκινη γραμμή, κάνοντας την αστραπή να φαίνεται μωβ.

3

4

5Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.