Κομήτης 103P Hartley ορατός με γυμνό μάτι (;)

Advertisement

Τον Οκτώβριο του 2010 ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τον κομήτη 103P Hartley 2.

Είναι ένας κομήτης με μικρή περιοδικότητα 6,5 ετών. Αυτή η επανεμφάνισή του όμως ενδέχεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο λόγος είναι γιατί στις 20 Οκτωβρίου ο κομήτης θα περάσει κοντύτερα από κάθε άλλη φορά στην Γη, στα 0,12 AU (18 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου) . Η κοντινή αυτή προσέγγιση, θα γίνει 8 ημέρες πριν ο κομήτης φτάσει στο περιήλιο. Το αποτέλεσμα θα είναι το φαινόμενο μέγεθός του να φτάσει μέχρι και 5 mag! Ίσως λοιπόν αν οι προβλέψεις επαληθευτούν να μπορούμε να τον παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι όχι από τις πόλεις, αλλά από σκοτεινούς ουρανούς, σχετικά εύκολα.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από τον Malcom Hartley το 1986. Η διάμετρός του υπολογίζεται στο 1,5 χιλιόμετρο. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 είχε μέγεθος 9,1 mag και αυξάνεται. Θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 που θα εξασθενίσει στα 17 mag.

Στις 20 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου αφού έχει περάσει βόρεια του Περσέα στις 10 Οκτωβρίου. Οι προηγούμενες εμφανίσεις του δεν είχαν δώσει κάποιο αξιόλογο μέγεθος ουράς και ίσως κάτι τέτοιο συμβεί και πάλι. Ίσως λοιπόν να εμφανίζεται σαν μια θαμπή κηλίδα στον ουρανό.

Μια πολύ όμορφη σύνοδος επίσης θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου που θα βρίσκεται στο Διπλό Σμήνος του Περσέα. Πιστεύω ότι θα αξίζει να την παρατηρήσουμε εκείνες τις ημέρες.

Από την άλλη μεριά κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή τη φορά ο κομήτης θα έχει περισσότερη «δραστηριότητα» από ότι συνήθως. Ίσως επίσης να φτάσει σε μέγεθος 3,5 έως 4 οπότε θα φαίνεται από μέρη με φωτορύπανση και να μας επιφυλάξει και άλλες εκπλήξεις. Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις.

ΠΗΓΗ

Advertisement