Ο Ηλιος στο δεύτερο μισό του 2011

Advertisement

Μπορεί κάποιος να «συλλάβει» την πορεία που ακολούθησε ο Ηλιος μέρα με τη μέρα στον ουρανό επί έξι μήνες μέσα σε μια φωτογραφία; Ναι, αυτό είναι δυνατόν και μάλιστα δεν απαιτεί ειδικούς φακούς και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η τεχνική λέγεται «pinhole», είναι γνωστή εδώ και αιώνες και προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες με πραγματικά πρωτόλεια μέσα.

Η καθημερινή πορεία του επί ένα εξάμηνο σε μια φωτογγραφία
Ο Ηλιος στο δεύτερο μισό του 2011
Η πορεία του Ηλιου στον ουρανό από την 21η Ιουνίου ως τις 22 Δεκεμβρίου του 2011 σε μια φωτογραφία Credit Greg Parker
Απόδειξη η παραπάνω φωτογραφία: οι φωτεινές γραμμές απεικονίζουν την καθημερινή κίνηση του άστρου μας από τον περασμένο Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο. Το κάθε άλλο παρά «στιγμιότυπο» απαθανατίστηκε από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο με φωτογραφική μηχανή… ένα κουτί από τσάι.

Με ένα τενεκεδένιο κουτί

Ο Γκρεγκ Πάρκερ, συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έφτιαξε μια κάμερα pinhole (φωτογραφική μηχανή χωρίς φακό) τρυπώντας ένα τενεκεδένιο κουτί από τσάι. Εστρεψε τη συσκευή του προς τον ουρανό στις 21 Ιουνίου του 2011 – τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου – και την «έκλεισε» στις 22 Δεκεμβρίου – τη μεγαλύτερη νύχτα.

Η κίνηση του Ηλιου σε όλο αυτό το διάστημα καταγράφηκε επαναλαμβανόμενα ημέρα με την ημέρα επειδή η κάμερα pinhole δεν χρησιμοποιεί φιλμ αλλά φωτοευαίσθητο χαρτί. Η πρώτη φωτεινή γραμμή στο επάνω μέρος της φωτογραφίας δείχνει τη διαδρομή που διέγραψε ο Ηλιος στο Θερινό
 
Ηλιοστάσιο, την 21η Ιουνίου, και η τελευταία, στο κάτω μέρος, την πορεία του στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στις 22 Δεκεμβρίου.

Οι κάμερες pinhole χρησιμοποιούνται συχνά για την καταγραφή της κίνησης του Ηλιου σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα – οι φωτογραφίες του είδους ονομάζονται «solargraphs». Σε πιο high tech εκδοχή οι αστροφυσικοί του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) είχαν χρησιμοποιήσει το 2010 την τεχνική αυτή με το διαστημικό τηλεσκόπιο AREX στη Χιλή για να τραβήξουν πολύ εντυπωσιακές «ηλιακές» φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΗΓΗ

Διαστημικές και άλλες προβλέψεις για το 2011

Advertisement

Τις προβλέψεις της για το 2011 δημοσίευσε η έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «Νew Scientist», με τους συντάκτες της να καταγράφουν τις εξελίξεις, τα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις που πιθανώς να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.   Στις πιο ενδιαφέρουσες καταγράφεται η πρόβλεψη ότι μέσα στο 2011 θα ξεκινήσουν τα τουριστικά ταξίδια στο Διάστημα. Σε πρώτη φάση οι διαστημικοί τουρίστες θα εισέρχονται στα ειδικά σκάφη που κατασκευάζονται για αυτόν τον σκοπό και θα πραγματοποιούν διαδρομές λίγο έξω από την ατμόσφαιρα της Γης βλέποντας τον πλανήτη μας από ψηλά.

  Η πρόβλεψη που όλοι εύχονται να πραγματοποιηθεί είναι εκείνη που κάνει λόγο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για σοβαρά προβλήματα όρασης και παραλύσεων με τη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

  Το «Νew Scientist» συμφωνεί με πολλούς επιστήμονες που έχουν διατυπώσει την πρόβλεψη ότι μέσα στο 2011 θα εντοπιστεί ένας πλανήτης με μέγεθος και- γιατί όχι;- και χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης. Εχουν ήδη εντοπιστεί εκατοντάδες πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως πλέον έναν πλανήτη που να μοιάζει με τη Γη.

  Η πιο «ανατρεπτική» πρόβλεψη της επιθεώρησης είναι αυτή που αναφέρει ότι μέσα στο 2011 θα εμφανιστούν ρομποτικά alter ego μας τα οποία θα μας αντικαθιστούν στη δουλειά. Πρόκειται για ρομπότ που θα μπορεί να ελέγχει κάποιος από μακριά (π.χ. από το σπίτι του), τα οποία θα πηγαίνουν στους χώρους εργασίας και με τη βοήθεια του κατόχου τους θα εκτελούν τις εργασίες και τις υπηρεσίες που εκείνος παρέχει.

  Τέλος, οι συντάκτες του «Νew Scientist» πιστεύουν ότι το 2011 η βιομηχανία των αυτοκινήτων θα βάλει σε μαζική παραγωγή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σήμερα έχουν περισσότερο πειραματική χρήση.

ΠΗΓΗ

Advertisement