Αίγυπτος: 24 ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο η κατάσταση παραμένει τεταμένη

Advertisement

Πρώτο βήμα η αναστολή του Συντάγματος από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου σχεδιάζουν να αναστείλουν την ισχύ του Συντάγματος και να διαλύσουν την ισλαμοκρατούμενη Βουλή σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μόρσι και η αντιπολίτευση δεν καταφέρουν να βρουν λύση για τη χώρα, αναφέρει ο περιώνυμος οδικός χάρτης, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στρατιωτικές πηγές.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, συζητώνται ακόμη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) και μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις εξελίξεις, προσθέτει το Reuters.

Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που προανήγγειλε ο στρατηγός αλ-Σισί στο διάγγελμά του αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει, ένα βήμα πέρα από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα που θα εξανάγκαζε την κυβέρνηση σε παραίτηση με ένα τελεσίγραφο.

Ενώ έχουν περάσει πάνω από 24 από τις 48 ώρες της διορίας του τελεσιγράφου του στρατού, η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη: η πλευρά Μόρσι δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους οπαδούς του σε κινητοποίηση, η αντιπολίτευση επιμένει στη θέση της ότι χρειάζονται εκλογές.

Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως διόρισε τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Μόρσι έσπευσε να συναντηθεί για δεύτερη ημέρα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η πολιτική κρίση αγγίζει την κυβέρνησή του με μία τουλάχιστον παραίτηση βασικού υπουργού.

Παρών στη συνάντηση Μόρσι με τον στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ήταν και ο πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, καλούν σε κινητοποίηση τους οπαδούς του σε όλη χώρα και υποστηρίζουν ότι τυχόν προσπάθεια για πραξικόπημα κάθε είδους «θα περάσει πάνω από τα πτώματά μας».

Διαδήλωση ετοιμάζουν και οπαδοί της αντιπολίτευσης, της οποίας το τελεσίγραφο (εκλογές ή μαζική πολιτική ανυπακοή) λήγει το απόγευμα της Τρίτης.

Φαίνεται όμως, σημειώνει το BBC, ότι με δεδομένες τις διαφωνίες των πολιτικών, όπως έχουν καταγραφεί ως τώρα, το τελεσίγραφο θα παρέλθει ενώ πιθανό είναι να αναγκαστεί και ο ίδιος να παραιτηθεί. Ο Μόρσι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές έκαναν γνωστό πως δυνάμεις του στρατού είναι τουλάχιστον από την Παρασκευή έτοιμες να αναπτυχθούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προληφθούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Νωρίτερα, ο Μόρσι σε δήλωσή του εξήγησε ότι ένα μέρος της δήλωσης του στρατού «μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σύνθετο εθνικό τοπίο» και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να τηρεί το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης.

Η πολιτική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Αμρ τελεί υπό παραίτηση. Αν γίνει δεκτή, ο αριθμός των παραιτηθέντων υπουργών θα έχει φτάσει τους έξι—οι πέντε φέρονται να την υπέβαλαν τη Δευτέρα σε ένδειξη συμπαράστασης με τους διαδηλωτές.

24ωρη απεργία αύριο αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ

Advertisement

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για αύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και να δηλώσουμε ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι μέθοδοι συρρίκνωσης και διάλυσης του δημόσιου τομέα που έχει απαιτήσει η τρόικα», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος.

Τη συμμετοχή της στην αυριανή απεργία ανακοίνωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ – ΔΟΥ).

«Τα όσα διαδραματίζονται με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αποκαλύπτουν και τεκμηριώνουν έμπρακτα την αναξιοπιστία της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης και των όσων παραγόντων υποστηρικτών της διαβεβαίωναν ότι ”η ΕΡΤ δεν θα κλείσει”, ”δεν θα υπάρξουν απολύσεις”, ”δεν θα χαθούν οργανικές θέσεις”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει, «το μήνυμα είναι σαφές, διαρκές και δεν πρέπει να μείνει χωρίς ηχηρή και κυρίως έμπρακτη απάντηση από όλους τους εργαζόμενους, από όλη την κοινωνία, από όλο το λαό, που είναι ο κυρίαρχος ιδιοκτήτης και αιμοδότης (χορηγός) της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην πατρίδα μας».

Κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι «δίκην δειλού, άβουλου και δουλοπρεπούς εκτελεστικού οργάνου της κάθε τρόικας και του κάθε μνημονιακού κηδεμόνα της, υποκαθιστώντας το νομοθετικό έργο της Βουλής με πράξεις ”νομοθετικού” (πραξικοπηματικού) περιεχομένου, κατόρθωσε σε μια νύκτα να εγκαινιάσει (άγνωστο μέχρι πότε) λογικές και πρακτικές της νομιμότητας του ”αποφασίζομεν και διατάσσομεν” της δεκαετίας του ‘70, νομιμότητας που δεν τόλμησε να κλείσει την τότε δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

«Αποφασίζουμε και: απολύουμε αυθαίρετα εργαζόμενους, αφαιρούμε από τον λαό το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση και πληροφόρηση, προειδοποιούμε για τη συνέχεια των ενεργειών μας και σε άλλους χώρους…».

kamikaze.gr

Επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήρια που μετατρέπουν τοξικές χημικές ουσίες σε 24 καράτια χρυσό

Advertisement

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα βακτήριο το οποίο παράγει καθαρό χρυσό. Η ομάδα στο Michigan State University λένε ότι βρήκαν τα βακτήρια Cupriavidus metallidurans να είναι σε θέση να πάρουν το χρυσό χλωρίδιο, μια
τοξική χημική ουσία που βρίσκεται στη φύση, και να το μετατρέψουν σε χρυσό 24 καράτια.

Αυτό που κάνουμε λέγεται «Μικροβιακή αλχημεία – μετατρέποντας χρυσό από κάτι που δεν έχει καμία αξία σε ένα στερεό, πολύτιμο μέταλλο», δήλωσε ο Kazem Kashefi, βοηθός καθηγητής της μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής.

Δυστυχώς για τις αγορές χρυσού στον κόσμο, δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθεί το πείραμα σε μεγαλύτερη κλίμακα, διότι δεν είναι οικονομικά αποτελεσματικό. Το αποτέλεσμα της έρευνάς τους είναι πραγματικά ένα έργο τέχνης, και διαθέτουν ένα φορητό εργαστήριο στο οποίο τα βακτήρια παράγουν νιφάδες χρυσού μπροστά από ένα ζωντανό ακροατήριο.
ΠΗΓΗ

Ρωσια: «Πυρηνικος Αρμαγεδων σε τρια 24ωρα, αν…»

Advertisement

Ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Σεργκέι Κιριένκο, προέβλεψε πυρηνικό Αρμαγεδόνα στην ανατολική Ιαπωνία αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση οι Ιάπωνες τα επόμενα τρία 24ωρα και τόνισε πως υφίσταται πραγματικός κίνδυνος τήξης των πυρήνων και των 6 αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πιθανό σενάριο το οποίο οφείλει η διεθνής κοινότητα να λάβει υπ’ όψιν της. Για την ακρίβεια οι Ρώσοι θεωρούν ως «εξαιρετικά πιθανό το ανωτέρω ενδεχόμενο» και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα στις ανατολικές ακτές του αχανούς κράτους τους. Στη 01:15 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 2 του πυρηνικού εργοστασίου στη Fukushima με παράλληλη εκροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα No 4 ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, ακτίνα εναέριου αποκλεισμού 30 χλμ. γύρω από τους αντιδραστήρες επέβαλαν οι Ιάπωνες την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία TEPCO εξαπάτησε την κυβέρνηση, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα σε σχέση με την κατάσταση των χτυπημένων πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτό ομολόγησε πριν λίγες ώρες ο Ιάπωνας πρωθυπουγός.
Σχετικά με τον λευκό καπνό στον αντιδραστήρα No3, τον οποίο και επιβεβαίωσε, εξήγησε ότι ακόμα δεν έχει ακριβή εικόνα για ποιο λόγο έχει εμφανιστεί και για το εάν πρόκειται για ατμό ή καπνό. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αναφορά για έκρηξη.
Αν και απέφυγε να αναφέρει το επίπεδο νερού στις δεξαμενές (container vessel) που περιέχουν τις ράβδους «ελέγχου» στους αντιδραστήρες Νο1, Νο2 και Νο3, υπογράμμισε ότι ο αντιδραστήρας Νο3 χρειάζεται επειγόντως νερό για να «κρυώσει» η εγκατάσταση. Παράλληλα, προανήγγειλε την απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η πίεση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι για τον καπνό που άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο3 στις 08:30, τοπική ώρα Ιαπωνίας (την είδηση επιβεβαίωσε 45 λεπτά αργότερα η εταιρεία Tepco) κανείς δεν μπορούσε να αποσαφηνίσει από που προερχόταν. Το ελικόπτερο, λόγω της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, βρισκόταν 30 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο.
Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας εκδηλώθηκε νέα φωτιά στον αντιδραστήρα Νο4 με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Yukio Edano επανέλαβε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δεξαμενή αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων στα βορειοδυτικά του κτιρίου, εξηγώντας όμως ότι λόγω υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας οποιαδήποτε επιχείρηση αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.
Εφιαλτική είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Fukushima Dajiitsi με τα επίπεδα ραδιενέργειας να ανεβαίνουν σήμερα σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα, αναγκάζοντας τη διοίκηση της εταιρείας Tepcο να ζητήσει την προσωρινή απομάκρυνση των εναπομείναντων εργατών από τους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4. Την πληροφορία επιβεβαίωσε σε επίσημη συνέντευξη τύπου ο Ιάπωνας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Yukio Edano.
Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους εκπροσώπους της εταιρείας δείχνουν τους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου Fukushima Dajiitsi να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, με τον αντιδραστήρα Νο3 κυριολεκτικά να έχει εκτεθειμένη στην ατμόσφαιρα τη δεξαμενή με τις «ράβδους ελέγχου» καθώς δεν υπάρχει καθόλου οροφή παρά μόνο το περίβλημα του κτιρίου.
Στο Τόκιο οι πάλε ποτέ πολυσύχναστοι δρόμοι παραμένουν άδειοι. Ο κόσμος κλεισμένος στο σπίτι του περιμένει με υπομονή την τελευταία πράξη της τραγωδίας. Από τα ράφια των καταστημάτων έχουν εξαφανιστεί τα τρόφιμα που αντέχουν στον χρόνο και η αγωνία στο πρόσωπο των ανθρώπων καλύπτεται προσωρινά από τις μάσκες χειρουργείου που μοίρασαν οι υπεύθυνοι.
Το ραδιενεργό νέφος που σχηματίστηκε πάνω από την Φουκουσίμα ταξιδεύει στον Ειρηνικό. Ένα τμήμα του μετακινήθηκε νοτιότερα με κατεύθυνση το Τόκιο. Δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κάλεσαν αξιωματικούς και οπλίτες να παραμένουν μέσα στα κτίρια.
«Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπο για να κάνουμε ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να «κρυώσουμε» την εγκατάσταση. Ειδικοί επιστήμονες μας συμβούλεψαν να χρησιμοποιήσουμε εναέρια μέσα, ωστόσο, λόγω τεχνικών προβλημάτων η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να καθυστερήσει. Πρέπει να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση του χώρου αποθήκευσης έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων νερού σε μικρό χρονικό διάστημα».
Η φωτιά ξεκίνησε στον χώρο αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών ράβδων, στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου, ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου που προκλήθηκε από την έκθεση των «εξασθενημένων» χρησιμοποιημένων ράβδων στην ατμόσφαιρα.
Πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.
Η ανησυχία πάντως κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS) επιστήμονες του οποίου αποκάλυψαν ότι το ατύχημα στη Fukushima μπορεί να χαρακτηριστεί στο επίπεδο 6 της κλίμακας πυρηνικών ατυχημάτων(INES), ενώ παράλληλα το ISIS προειδοποιεί ότι μπορεί να αγγίξει και το επίπεδο 7.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να φανεί καθησυχαστική και μόνο οι Ρώσοι που έχουν μακρά εμπειρία από διαχείριση τέτοιων καταστάσεων προειδοποίησαν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τήξης των πυρήνων και των έξι αντιδραστήρων στη Fukushima.
Την ίδια ώρα στο Τόκιο, το περιβάλλον του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείριση της κρίσης, αναφέρει πως είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο με τον τρόπο λειτουργίας και την παροχή στοιχείων εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό απαγορευμένη ζώνη για τους πολίτες. Ήδη στους 6 νομούς της παράκτιας βορειοανατολικής ζώνης έχουν μετακινηθεί 550.000 πολίτες που περιθάλπονται σε 2.600 καταφύγια. Ο ιαπωνικός στρατός έχει αναπτύξει 100.000 άνδρες στην περιοχή οι οποίοι και παρέχουν στους πολίτες τρόφιμα, νερό και καύσιμα.
Οι Αρχές συμβούλεψαν τους κατοίκους του Τόκιο να παραμένουν στα σπίτια τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες και να μην χρησιμοποιούν κλιματιστικά. Παράλληλα συμβούλεψαν τους πολίτες να καταστρέψουν τον όποιο ρουχισμό έχει εκτεθεί εκτός κατοικιών, ενώ εφοδίασαν με 270.000 ταμπλέτες ιοδίνης κατοίκους των προσβεβλημένων περιοχών γύρω από την Φουκουσίμα, ώστε να αποτραπεί η εκδήλωση καρκίνου του θυρεοειδούς.
ΠΗΓΗ

Τρεις ηλιακες θυελλες πλησιαζουν τη Γη στα επομενα 24ωρα.

Advertisement

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν με προσοχή τρεις ηλιακές θύελλες οι οποίες αναμένεται να πλησιάσουν τη Γη μέσα στα επόμενα 24ωρα.


Οι ηλιακές θύελλες οι οποίες προκλήθηκαν από τρεις μεγάλες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ηλιου θεωρούνται οι ισχυρότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2006 και είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα θα ενταθεί το βόρειο σέλλας το οποίο θα γίνει ορατό και σε νοτιότερες περιοχές του πλανήτη, όπως, για παράδειγμα, τη Βρετανία.
Η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για γεωμαγνητικές καταιγίδες
Η Κινεζική Μετεωρολογική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ήδη υπήρξαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στη Νότια Κίνα.
Η NASA εκτιμά ότι παρόμοιες εκρήξεις μπορεί να συμβούν και τις επόμενες δύο μέρες.

Ο ΗΛΙΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ – ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΑ

 

ΠΗΓΗ

Η ηλιακή καταιγίδα καταφτάνει τα επόμενα 24ωρα στη Γη!

Advertisement

Το τροχιακό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDΟ) της ΝΑSΑ αλλά και επίγεια όργανα διαπίστωσαν πριν από 48 ώρες μια σειρά έντονων φαινομένων στον Ηλιο. Αρχικά παρατηρήθηκε μια αναλαμπή πάνω από μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα στο μέγεθος της Γης και στη συνέχεια εντοπίστηκε μια έκρηξη στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα δύο φαινόμενα, αν και έγιναν σε μεγάλη απόσταση, μεταξύ τους συνδέονται.

Αυτή η έντονη ηλιακή δραστηριότητα δημιούργησε ένα τεράστιο νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον πλανήτη μας. Η ηλιακή «καταιγίδα» (όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται το φαινόμενο) αποτελείται από τόνους πλάσματος (ιονισμένων ατόμων) και μπορεί να δημιουργήσει τα επόμενα 24ωρα θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους της Γης.

Τυχεροί μάλλον όσοι ζούνε στις χώρες απ’ όπου είναι ορατό το σέλας, αφού για τρεις (τουλάχιστον) ημέρες θα γίνει ακόμη πιο φωτεινό και εντυπωσιακό. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν, ανάλογα με την ποσότητα των σωματιδίων, το σέλας να είναι ορατό και από νοτιότερες χώρες. Το φαινόμενο δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Δεν φέρνει σίγουρα το… τέλος του κόσμου, αφού τα σωματίδια δεν θα προκαλέσουν καμία ανεπανόρθωτη καταστροφή!

Η πρόσφατη ηλιακή έκρηξη ουσιαστικά απειλεί τους δορυφόρους, ενώ μπορεί να προκαλέσει θεαματικά φαινόμενα στον ουρανό των πολικών περιοχών του πλανήτη. Αν και πρόκειται για μια από τις λιγότερο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ως σήμερα οι επιστήμονες τη θεωρούν σημαντική, αφού τα τελευταία χρόνια η ηλιακή δραστηριότητα περνούσε φάση ύφεσης και είναι πιθανό να ξεκινά νέος κύκλος έντονης ενεργοποίησης του Ηλιου.

Δείτε το βίντεο:

«24 Θέμις» : Ένας αστεροειδής με νερό σαν.. τη Γη

Advertisement

Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν νερό σε παγωμένη μορφή και πολύπλοκες οργανικές ουσίες, πάνω σε ένα αστεροειδή και συγκεκριμένα στον «24 Θέμις», ένα τεράστιο βράχο διαμέτρου 200 χιλιομέτρων, που βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 480 εκατ. χλμ. από τον ήλιο, στη ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, οι ερευνητές εξηγούν, ότι σε αυτές τις συνθήκες ο πάγος δεν είναι σταθερός και πρέπει να ανανεώνεται με κάποιο τρόπο, πιθανώς από το εσωτερικό του αστεροειδούς.

Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν πάγο στην επιφάνεια του αστεροειδούς, καθώς κάτω από τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων και με ανυπαρξία ατμόσφαιρας, πίστευαν ότι τυχόν πάγος θα είχε εξατμιστεί προ πολλού.
Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, ο αστεροειδής πρόσφατα συγκρούστηκε με κάποιον παγωμένο κομήτη, ενώ εξετάζονται κι άλλες πιθανότητες, όπως η συχνή πρόσκρουση μικρότερων βράχων πάνω στον «24 Θέμις», που φέρνει στην επιφάνειά του τον κρυμμένο από κάτω πάγο ή ίσως υδρατμοί πάγου εξέρχονται συνεχώς από το εσωτερικό προς την επιφάνεια, όπου και συμπυκνώνονται με την μορφή πάγου.
Εκτός από παγωμένο νερό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης στον αστεροειδή ίχνη πολύπλοκων οργανικών ουσιών, πλούσιων δηλαδή σε άνθρακα. Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι ένα μεγάλο μέρος από το νερό των ωκεανών της Γης, αλλά και ίσως και οι πρώτοι οργανικοί «σπόροι» της ζωής, προήλθαν από το διάστημα, όταν αστεροειδείς ή κομήτες προσέκρουσαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Σημειώνεται, πως σε λίγες εβδομάδες, ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη, με δείγματα βράχων από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς.
Το σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) θα περάσει δίπλα από ένα άλλο αστεροειδή μέσα στο 2010, ενώ ένα άλλο σκάφος της NASA, θα κάνει κάτι ανάλογο το 2010 με έναν τρίτο αστεροειδή.
Η ανακάλυψη της λεπτής παγωμένης επιφάνειας του ουρανίου σώματος έγινε, με τη βοήθεια του υπέρυθρου τηλεσκοπίου της NASA στη Χαβάη, από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, η μια υπό τον καθηγητή φυσικής Ουμπέρτο Κάμπινς, του πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδα και η άλλη υπό τον δρα Άντι Ρίβκιν, του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Advertisement