Οι 3 μεγαλύτερες «καταστροφές» του Παρθενώνα, νέα φάση αποκατάστασης

Advertisement

Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι για τις παθολογίες του Παρθενώνα τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η ανατίναξη του κτηρίου από τον Μοροζίνη το 1687.

Κι όμως, τα πράγματα δεν έχουν έτσι. ΄Οπως ανέφερε σε παρέμβασή του ο καθηγητής, Μανόλης Κορρές, μαθητής του πρόσφατα εκλιπόντα, αναστηλωτής της Ακρόπολης, Χαράλαμπου Μπούρα, η μεγαλύτερη ζημιά στον Παρθενώνα έχει γίνει από αρχαία πυρκαγιά, ενώ «με διαφορά στήθους» ακολούθησε η επέμβαση του Ν. Μπαλάνου με σίδηρο (που σήμερα έχει οξειδωθεί) στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Τρίτη έρχεται η κατάρρευση από την ανατίναξη, η οποία ήταν ένα «χάδι» αν συγκριθεί με τη ζημιά που έπαθε όρθιο το κτήριο, μόνον επειδή φιλοξενούσε μέσα του πραγματικά έναν «καρκίνο», αυτά τα σίδερα, αλλά και από την αφανή προσβολή της πυρκαγιάς μέσα στο εσωτερικό της μάζας».

Αν δεν συνέβαιναν τα παραπάνω το κτήριο σήμερα θα ήταν καινούργιο όπως το είδε ο Πλούταρχος σχεδόν 500 χρόνια μετά την κατασκευή του.

3-megaluteres-katastrofes-tou-parthenwna-nea-fasi-apokatastasis

Σε κλίμα φορτισμένο λόγω της απώλειας του Χ. Μπούρα

Και ήταν η απώλεια του 83χρονου καθηγητή, Χαράλαμπου Μπούρα, που φόρτισε την ατμόσφαιρα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όπου έγινε η παρουσίαση των μελετών για την αποκατάσταση του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, καθώς ήταν οι πρώτες που ήρθαν στο συμβούλιο, μετά τον θάνατό του.

Συγκεκριμένα, οι δύο μελέτες που πήραν τα εύσημα και το «πράσινο φως» των μελών και των εισηγητών του ΚΑΣ, αφορούν την αποκατάσταση του ορθοστάτη και του αντιθηματικού τοίχου του τυμπάνου, που αποτελούν μέρος του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα.

Εκτός από το εισαγωγικό σημείωμα που είχε γράψει ο ίδιος τον Απρίλιο, για το θέμα των δύο μελετών και το οποίο διαβάστηκε στη συνεδρίαση, τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα, που ταυτίστηκε με το έργο της αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης (ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ΕΣΜΑ, από το 1985 ως τον θάνατό του), ενώ η συμβολή του στην αναστήλωση αρχαίων μνημείων εν γένει, υπήρξε καθοριστική.

3-megaluteres-katastrofes-tou-parthenwna-nea-fasi-apokatastasisΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement