Οι 5 εξωπλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή

Advertisement


Ο εξωπλανήτης Gliese 581g είναι επίσημα το νούμερο 1 στην κατάταξη των δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών πέραν του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενεί (ή να μπορεί να φιλοξενήσει) ζωή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο που απέχει 20 έτη φωτός από τη Γη. Οι άλλοι 4 εξωπλανήτες στο τοπ 5 των κατοικίσιμων πλανητών είναι οι: Gliese 667Cc, Kepler-22b, HD85512 και o Gliese 581d – σύμφωνα με τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο στο Αρεσίμπο.

Οι γυμνές μαύρες τρύπες ζουν στην 5η διάσταση

Advertisement

Το 1991, ο Stephen Hawking στοιχημάτισε με τον Kip Thorne και τον John Preskill του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας ότι όλες οι ιδιομορφίες (σημεία άπειρης πυκνότητας και καμπυλότητας του χωροχρόνου που  συνήθως βρίσκονται στα κέντρα μιας μαύρης τρύπας) δεν είναι γυμνές (δεν υπάρχει δηλαδή ορίζοντας γεγονότων). Έξι χρόνια αργότερα έχασε, όταν εμφανίστηκαν καταστάσεις όπου έδειξαν ότι μπορούσαν να υπάρξουν γυμνές ιδιομορφίες, αν και είναι ασταθείς και εξαφανίζονται ή υποχωρούν πίσω από έναν ορίζοντα γεγονότων με την παραμικρή διαταραχή.
Η μαύρη τρύπα Sgr A* στο κέντρο του Γαλαξία  
Τώρα ο κοσμολόγος Luis Lehner από το Ινστιτούτο Perimeter στο Οντάριο έχει προτείνει ότι στις πρόσθετες διαστάσεις, οι οποίες προτείνονται από τη θεωρία χορδών, θα μπορούσαν να υπάρχουν γυμνές ιδιομορφίες. Η αλλαγή που προτείνει είναι ότι αυτή τη φορά, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Ο Luis Lehner μίλησε σε μια συνάντηση για να γιορταστεί το 70ό έτος της ηλικίας του Stephen Hawking. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ιδιομορφία μιας μαύρης τρύπας περιβάλλεται από τον ορίζοντα γεγονότων, η οποία αφήνει μεν να εισέλθουν το φως και οι πληροφορίες, αλλά όχι να βγουν. Αυτό σημαίνει ότι η μοναδικότητα δεν μπορεί να επηρεάσει οτιδήποτε πέρα ​​από τον ορίζοντα γεγονότων.
Κοντά σε μια γυμνή ιδιομορφία, όμως, τα πράγματα γίνονται μπερδεμένα καθώς δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να προβλέψουμε τη μοίρα οποιουδήποτε βλέπουμε. «Θα έχουμε χάσει την προβλεπτική ικανότητα με την γυμνή ιδιομορφία», λέει ο Lehner. «Δεν θα μπορούσα δηλαδή να σας πω αν αυτό το γυαλί μπροστά μου θα κάθεται στο τραπέζι αύριο.»
Για να καταλάβουμε το γιατί, σκεφτείτε τις μαύρες τρύπες ως σημεία στις τέσσερις διαστάσεις που βιώνουμε – τρεις του χώρου και μία του χρόνου. Αυτά τα σημεία γίνονται “μαύρες χορδές» όταν εκταθούν σε μια πέμπτη διάσταση του χώρου.

Οι μαύρες χορδές είναι ασταθείς και διασπώνται σε μικρότερες μαύρες τρύπες σαν ένα ρεύμα του νερού που διασπάται σε σταγονίδια. Ο Lehner λοιπόν έδειξε ότι στο σημείο όπου μια μικρότερη μαύρη τρύπα ξεφεύγει από τη ροή, η ακτίνα της μαύρης τρύπας είναι μηδέν, που σημαίνει ότι η πυκνότητα είναι άπειρη. Με άλλα λόγια, είναι μια γυμνή ιδιομορφία. Ο Lehner έδειξε ότι αυτό θα συμβεί κάθε στιγμή που έχετε μια μαύρη χορδή.
Ο Kip Thorne, που κέρδισε το στοίχημα, ήταν στο ακροατήριο και ανέφερε ότι η δουλειά του Lehner ήταν «όμορφη». Βέβαια αυτό συνοδεύεται με μια μεγάλη προειδοποίηση: πρέπει να ανησυχούμε για αυτές τις γυμνές ιδιομορφίες μόνο αν το σύμπαν έχει πέντε διαστάσεις – κάτι που δεν είναι ακόμη σαφές. Η θεωρία των χορδών προτείνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαστάσεις, αλλά οι κοσμολόγοι χωρίς να ενδιαφέρονται για το στοίχημα ελπίζουν να αποδειχθεί λάθος. Διαφορετικά, θα έχουν να εξηγήσουν τους νόμους της φυσικής μέσα σε μια γυμνή ιδιομορφία.

Τα 5 πιο διασημα μερη που συχναζουν οι εξωγηινοι!

Advertisement

Καθώς το βιβλίο της Αννι Τζέικομπσον για την διάσημη Περιοχή 51 βγαίνει στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ποια μέρη προτιμούν περισσότερο οι εξωγήινοι για να κάνουν τις guest εμφανίσεις τους!……

Wycliffe Well, Αυστραλία

Πρόκειται για το μέρος όπου κάθε νύχτα τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα κάνουν περιπολίες στον έναστρο ουρανό.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μη δεις έστω και ένα κάθε νύχτα, εξάλλου αυτό υποστηρίζει και το επίσημο site της πόλης!

Η παρατήρηση των UFO στο Wycliff Well ξεκίνησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που πιθανολογείται ότι για πρώτη φορά μας ανακάλυψαν οι άλλοι κάτοικοι του Σύμπαντος…

Warminster, Ηνωμένο Βασίλειο

Τι να πει κανείς γι’ αυτό το μέρος; Κατ’ αρχάς και μόνο το ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται το περίφημο Στόουνχετζ το καθιστά άξιο προσοχής.


Στην μικρή πόλη του Γουάρμινστερ, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο λόφο του Κραντλ μπας και πιάσουν ένα σήμα από τα διαστημόπλοια των εξωγήινων.
Σε αντίθεση όμως με το Wycliffe Well, εδώ οι εξωγήινοι δεν κάνουν και πολύ έντονή την παρουσία τους είναι διακριτικοί και φυσικά φυλάσσονται από τα περίεργα γήινα πλασματάκια που συνέχεια θέλουν να τους “παίρνουν μάτι”!

Sam Clemente, Χιλή

Εδώ βρίσκεται το διάσημο μονοπάτι των UFO. Το 2008, οι κάτοικοι της Κεντρικής Χιλής είδαν τόσα πολλά ATIA που αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μονοπάτι 30 χιλιομέτρων ανάμεσα στις Άνδεις, μέχρι την κοιλάδα όπου οι εξωγήινοι προσγειώνουν τα διαστημόπλοια τους.

Η περιοχή είναι πόλος έλξης τόσο των τουριστών όσο και των ανθρώπων που ψάχνουν μανιωδώς για αποδείξεις σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Mexico City, Μεξικό

Εδώ η περίπτωση αφορά κάτι πιο κινηματογραφικό.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 11 Ιουλίου 1991, συνέβη μια ολική έκλειψη Ηλίου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία “μετακόμισε” πάνω από την πόλη του Μεξικό.

Και αν αυτό σας θυμίζει λίγο… “Heroes”, την γνωστή αμερικανική σειρά, τότε να σας πούμε ότι οι κάτοικοι δεν απέκτησαν ιδιότητες αλλά είδαν με τα μάτια τους μια μαζική επιδρομή UFO μέχρι να ξαναεμφανιστεί ο Ήλιος.

Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας πήρε φωτιά και οι αναφορές για UFO έπεφταν βροχή…

Stephenville, Τέξας

Τον Ιανουάριο του 2008, ένα αθόρυβο αντικείμενο πέταξε πολύ χαμηλά πάνω από το έδαφος της πόλης του Τέξας, το οποίο όμως κινούταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε η τοπική εφημερίδα , όπου ανέφερε επιπλέον ότι είχε πολύ έντονα φώτα. Η ιστορία μάλιστα αναφέρθηκε και στο σόου του Λάρι Κινγκ.


ΠΗΓΗ

Προφητειες: 5 αγνωστοι… Νοστραδαμοι

Advertisement

Για κάθε σκεπτικιστή που θα σπεύσει να αποφανθεί πως «ναι, κι εγώ αν πω κάτι μπερδεμένο για ένα λιοντάρι που κυνηγά έναν αετό σε ένα λιβάδι όπου πέθαναν τρεις, μέσα..

στα επόμενα χίλια χρόνια κάτι θα συμβεί που να ταιριάζει με την περιγραφή μου» υπάρχει τουλάχιστον μία προφητεία που μοιάζει υπερβολικά ακριβής στην περιγραφή της για να είναι τυχαία. Από την άλλη, βέβαια, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως σε ένα διάστημα τόσο μεγάλο όσο τα χίλια χρόνια, μπορούν να συμβούν τα πάντα, οπότε μοιραία κάποια γεγονότα θα ταιριάζουν με μια τυχαία περιγραφή;….

Από την Πυθία και τις σύγχρονες κατηγορίες… κερδοσκοπίας που αντιμετωπίζει, μέχρι την κατάρα της Κασσάνδρας και τον Νοστράδαμο που κάηκε στην πυρά, κανένας προφήτης δεν δικαιώθηκε ποτέ καθολικά. Είναι, στο κάτω κάτω, δύσκολο για την ανθρώπινη φύση να δεχτεί πως κάποιοι, λίγοι «φωτισμένοι» διαθέτουν το χάρισμα της πρόβλεψης του μέλλοντος που εκείνη, στην πλειοψηφία της, στερείται.

Οι πέντε προφήτες που ακολουθούν δεν βρίσκονται εδώ για να διεκδικήσουν την δικαίωση –μόνο μια θέση δίπλα στους διάσημους συναδέλφους τους, και μια αφορμή για συζητήσεις με ολίγον μυστικιστικό υπόβαθρο.

Mitar Tarabich
Ένας αναλφάβητος αγρότης από το χωριό Kremna της Σερβίας, που έζησε από το 1829 έως το 1899, προέβλεψε με εντυπωσιακή ακρίβεια τα επόμενα εκατό χρόνια στην χώρα του. Μερικά αποσπάσματα των οραμάτων του, όπως τα κατέγραψε ο νονός του και κληρικός, Zaharije Zaharich, έχουν ως εξής: «στη χώρα μας, η ειρήνη και η ευημερία θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Πολλές γενιές θα γεννηθούν και θα πεθάνουν, γνωρίζοντας τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Η Σερβία θα ευημερήσει περισσότερο όταν κυβερνήσει ο άνδρας με τα μπλε μάτια και το άσπρο άλογο, ο οποίος θα φέρει στη Σερβία κάποιου είδους νέα θρησκεία. Θα είναι γερός και υγιής, θα ζήσει σχεδόν εκατό χρόνια.

«Θα του αρέσει πολύ να κυνηγά, και μια μέρα θα πέσει από το άλογό του και θα χάσει το πόδι του. [εδώ βίντεο του Τίτο με το άσπρο του άλογο, και εδώ φωτογραφίες από το κυνήγι] Από αυτήν την πληγή θα πεθάνει, και όχι από την μεγάλη ηλικία του [ο Τίτο όντως έχασε το αριστερό του πόδι, και πέθανε από γάγγραινα σε ηλικία 88 ετών]. Μετά από αυτόν, η γη μας θα κυβερνηθεί από κάποιου είδους επιτροπή, αλλά δεν θα είναι όπως πριν. Αδερφός θα αρχίσει να μισεί και να σκέφτεται κακό για τον αδερφό του. Οι Σέρβοι θα χωριστούν μεταξύ τους και θα λένε «δεν είμαι Σέρβος, δεν είμαι Σέρβος». Θα εγκαταλείψουμε την γη μας, θα πάμε στον βορρά και μετά θα καταλάβουμε την ανόητη πράξη μας και θα γυρίσουμε. Τότε θα γίνουμε σοφοί και θα διώξουμε τον ανίερο και δεν θα τον δούμε ποτέ ξανά».

Alois Irlmaier 
Ούτε «εκλεκτός», ούτε «φωτισμένος», ο Irlmaier ήταν ένας απλός χωρικός από την Γερμανία, ο οποίος την δεκαετία του ’50 προέβλεψε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος θα ξεκινήσει στην Μέση Ανατολή. Τα λόγια του έχουν περίπου ως εξής: «όλα φωνάζουν ειρήνη. Shalom! Και μετά θα συμβεί. Ένας πόλεμος ξεσπά ξαφνικά στην Μέση Ανατολή, μεγάλες ναυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εχθροπραξίες στη Μεσόγειο. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Η σπίθα, όμως, θα ανάψει στα Βαλκάνια. Βλέπω έναν «μεγάλο» να πέφτει, ένα αιματοβαμμένο στιλέτο δίπλα του.

«Δύο άνδρες σκοτώνουν έναν άλλο, υψηλόβαθμο. Τους πλήρωσαν άλλοι άνδρες. Ένας από τους δολοφόνους είναι ένας κοντός μαύρος άνδρας, ο άλλος λίγο πιο ψηλός, με ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Αμέσως, η εκδίκηση έρχεται από την απέναντι πλευρά του μεγάλου ωκεανού. Ο κίτρινος δράκος εισβάλλει ταυτόχρονα σε Αλάσκα και Καναδά. Δεν πηγαίνει, όμως μακριά…». Ολόκληρη η προφητεία είναι δημοσιευμένη σε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες .

Hildegard von Bingen 
Γνωστή και ως Αγία Hildegard, ή Σίβυλλα του Ρήνου, η Hildergard ήταν –μεταξύ άλλων– καλόγρια, φιλόσοφος, συνθέτρια και συγγραφέας. Περισσότερο γνωστή για οτιδήποτε άλλο πέραν των οραμάτων της, η Hildegard έκανε μερικές ενδιαφέρουσες προβλέψεις, όπως αυτή: «Πριν έρθει ο κομήτης, πολλά έθνη, των καλών εξαιρουμένων, θα υποφέρουν από την φτώχεια και τον λοιμό. Το μεγάλο έθνος στον ωκεανό που κατοικείται από ανθρώπους διαφορετικών φυλών, από σεισμό, καταιγίδα και παλιρροϊκά κύματα θα καταστραφεί. Αυτό το έθνος θα έχει επίσης πολλές ατυχίες στη θάλασσα, και θα χάσει τις αποικίες στην Ανατολή από έναν Τίγρη κι ένα Λιοντάρι.

«Ο κομήτης με την τρομερή του πίεση θα πλημμυρίσει πολλές χώρες, και θα προκαλέσει μεγάλη φτώχεια και λοιμούς. Όλες οι παραθαλάσσιες πόλεις θα ζουν στον φόβο, πολλές από αυτές θα αφανιστούν, κι οι άνθρωποι που θα ξεφύγουν θα πεθάνουν από μία φοβερή αρρώστια. Η ειρήνη θα επιστρέψει στον κόσμο όταν ο γαλλικός θρόνος αποκατασταθεί». Ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως το 1179, όταν πέθανε η Hildegard, η Ευρώπη δεν γνώριζε κανένα «μεγάλο έθνος στον ωκεανό που κατοικείται από ανθρώπους διαφορετικών φυλών» και ο γαλλικός θρόνος ήταν μια χαρά στην θέση του.

Baba Vanga 
Μία από τους ελάχιστους προφήτες που «είδαν» κάτι καλό στο μέλλον, η σχεδόν τυφλή Vangelia Pandeva Dimitrova από την Βουλγαρία, ήταν πεπεισμένη πως το 4509 ο άνθρωπος θα έχει καταφέρει να επικοινωνεί απευθείας με τον θεό, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 4599 θα γίνει και αθάνατος. Μέχρι τότε, θα έχουμε κατοικήσει εκατοντάδες πλανήτες, αν και το 2221, ψάχνοντας για εξωγήινη ζωή, θα έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι πραγματικά τρομερό –δεν διευκρίνισε τι. Προέβλεψε, επίσης, μια αλλαγή στην τροχιά της Γης για το 2023, και την αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου για το 2010.

Ursula Southeil 
Περισσότερο γνωστή ως Μητέρα Shipton, η Βρετανίδα προφήτισσα που έζησε τον 15ο αιώνα είναι κυρίως διάσημη για το δίστιχο που προβλέπει το τέλος του κόσμου (the world to an end shall come in eighteen hundred and eighty one) και το οποίο, παρά το γεγονός πως αποδείχτηκε απάτη, κατέκτησε για πάντα μια θέση στο πάνθεον των σεναρίων καταστροφής.

Οι πραγματικές προφητείες της ήταν κι αυτές γραμμένες σε στίχους με ομοιοκαταληξία, όπως αυτοί: «Three times shall lovely sunny France/ Be led to play a bloody dance/ Before the people shall be free/ Three tyrant rulers shall she see/ three rulers in succession be/ Each springs from different dynasty/ Then when the fiercest strife is done/ England and France shall be as one» για την συμμαχία Αγγλίας και Γαλλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτοί: «In water, iron then shall float/ As easy as a wooden boat/ Gold shall be seen in stream and stone/ In land that is yet unknown» για τα σύγχρονα πλοία και τον χρυσό της Αμερικής.

Τα 5 μεγαλύτερα αινίγματα της ανθρωπότητας

Advertisement

Το ακόλουθο αφιέρωμα ξεδιπλώνει τα μυστήρια του κόσμου, με το πρώτο μέρος που περιλαμβάνει πέντε από τα πιο αινιγματικά και ανεξήγητα ευρήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας…

1) Ο Δρόμος Μπίμινι
Το 1968 κάτω από στον βυθό της θάλασσας, κοντά στις ακτές των νησιών Μπίμινι στις Μπαχάμες, ανακαλύφθηκαν δεκάδες τεράστιες επίπεδες πέτρες από ασβεστόλιθο. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα το αξιοπερίεργο δεν υπονοείται από ένα σωρό πέτρες στον πάτο του ωκεανού.
Οι επιστήμονες, όμως, προβληματίστηκαν γιατί οι πέτρες αυτές σχημάτιζαν μια απόλυτα ευθεία λεωφόρο μήκους ενός χιλιομέτρου, που μοιάζει απίθανο να δημιουργήθηκε με φυσικό τρόπο.
Πολλοί είπαν ότι πρόκειται για τα χαλάσματα του κόσμου ενός αρχαίου πολιτισμού, άλλοι είχαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό φαινομένο. Κανένας από αυτούς δεν μπορέσε, όμως, να αγνοήσει στο υποσυνείδητό του, μια προφητεία που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Ένας διάσημος προφήτης και θεραπευτής της εποχής, ο Edgar Cayce, είχε κάνει την εξής πρόβλεψη το 1938: “Μέρος των ερείπιων της Χαμένης Ατλαντίδας θα ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά Μπίμινι.. Αυτό θα γίνει το 1968 ή 1968.” Η πρόβλεψη του Cayce ήταν παραδόξως ανατριχιαστικά ακριβής.
Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει πυραμίδες και απομεινάρια κτιρίων στο πυθμένα της θάλασσας κοντά στα Μπίμινι, αλλά το μόνο πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί είναι ο Δρόμος Μπίμινι, που ακόμα και σήμερα διχάζει τους επιστήμονες ως προς την προέλευση και την σύνδεση του με ένα ανθρώπινο δημιούργημα του παρελθόντος.
2) To Χειρόγραφο Βόινιτς
Το χειρόγραφο Βόινιτς πήρε το όνομα του από αυτόν που το ανακάλυψε το 1912 σε ένα ιταλικό μοναστήρι και είναι ίσως το πιο μυστηριώδες βιβλίο στην ιστορία του κόσμου. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο σε μια ακατανόητη γλώσσα, με ακαταλαβίστικο περιεχόμενο και μυστηριώδεις εικονογραφήσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα που χρησιμοποίησε έναν άγνωστο κώδικα γραφής.
Από τις σελίδες του, το μόνο που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι χρησίμευε ως φαρμακολόγιο, καθώς φαίνεται να περιγράφει θέματα μεσαιωνικής και πρώιμης ιατρικής, αλλά και ως αστρονομικός και κοσμολογικός χάρτης. Αυτά όμως που ξενίζουν ακόμα περισσότερο από την γλώσσα γραφής, είναι οι εικόνες άγνωστων φυτών, κοσμολογικά διαγράμματα και παράξενες απεικονίσεις γυμνών γυναικών μέσα σε ένα πράσινο υγρό (φωτό).
Δεκάδες κρυπταναλυτές, μελετητές και επιστήμονες επιχείρησαν να το μεταφράσουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί έφτασαν στο συμπέρασμα ότι στην ουσία πρόκειται για μια καλοστημένη φάρσα, ότι τα κρυπτογραφημένα λόγια είναι μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων και ότι οι ανορθόδοξες εικόνες ανήκουν αποκλειστικά στην σφαίρα της φαντασίας.
Σήμερα βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη Σπανίων Χειρογράφων Beinecke του πανεπιστημίου Γέιλ, με το κωδικό όνομα MS408 και κανένας δεν κατάφερε μέχρι τώρα να αποκρυπτογραφήσει ούτε μια λέξη.
3) Ο Χάρτης του Πίρι Ρέις
Ο χάρτης του Πίρι Ρέις ανακαλύφθηκε τυχαία το 1929 σε ένα μουσείο της Τουρκίας και από τότε δεν έχει βρεθεί μια λογική εξήγηση για τις απεικονίσεις του.
Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις είχε ζωγραφίσει το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής, απαλλαγμένης όμως από τα στρώματα πάγου.
Οι χώρες εκείνες που λείπουν, δεν λείπουν στην πραγματικότητα γιατί στα αυθεντικά χειρόγραφα του, ο Πίρι Ρέις μας διαβεβαιώνει ότι είχε σχεδιάσει και την βόρεια Αμερική αλλά και υπόλοιπο ανατολικό μισό του κόσμου, κομμάτια του χάρτη που πιθανόν καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου. Στο ίδιο κείμενο, ο Ρέις μας πληροφορεί ότι για την σχεδίαση του χάρτη του χρησιμοποίησε όλους τους γνωστούς χάρτες της εποχής του, συνδυάζοντας τους.
Αν ακόμα δεν έχετε προβληματιστεί, απλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι τόσο ακριβής στις λεπτομέρειες που δεν γίνεται παρά να προκαλέσει δέος: πως γίνεται τον 16ο αιώνα ένας ναύαρχος να σχεδιάσει πιστά ολόκληρη τη Γη χωρίς την δυνατότητα εναέριας παρατήρησης; Πως γίνεται να μπόρεσε να χωρίσει τις ηπείρους και τις ακτές στις αληθινές τους αποστάσεις χωρίς την γνώση της μεθόδου της αζιμουθιακής προβολής ή της σφαιρικής τριγωνομετρίας που απαιτούνται για τη χαρτογράφηση; Και πως σχεδίασε την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία;
4) Οι Γραμμές των Νάσκα
Τα γεογλυφικά Lima του πολιτισμού Νάσκα στο Περού συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου τόσο για τον τρόπο όσο για τον λόγο της κατασκευής τους. Πρόκειται για 13.000 περίπου γραμμές που σχηματίζουν 800 σχέδια και καλύπτουν μια έκταση 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν κάπου μεταξύ του 500 πΧ και του 500 μΧ και μοιάζουν σαν να τα έχει σχεδιάσει ένα γιγαντιαίο χέρι.
Οι γραμμές αυτές σχηματίζουν μορφές, ζώα, φυτά και γεωμετρικά σχέδια και το περίεργο είναι ότι ουσιαστικά δεν έχουν πρακτικό λόγο κατασκευής, εφ’ όσον είναι ορατά στο σύνολό τους, μόνο από τον ουρανό. Μόνο το κεντρικό γεογλυφικό αναπαριστά μια αράχνη και έχει μήκος 45 μέτρα. Οι μελετητές εκτιμούν ότι ίσως οι Νάσκα είχαν στην κατοχή τους ένα είδος αερόστατου ή μεγάλου χαρταετού που τους βοήθησε να τα σχεδιάσουν.
Πολλοί λένε ότι πρόκειται για αεροδιάδρομο φτιαγμένο για εξωγήινους. Άλλοι το πάνε ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι οι γραμμές είναι φτιαγμένες από εξωγήινους. Μερικοί πιστεύουν ότι πριν από 2000 χρόνια, κατοικούσαν γίγαντες στη Γη.Η πιο δημοφιλής (και πιο αληθοφανής) εξήγηση ως προς το λόγο κατασκευής τους, είναι ότι οι Νάσκα έκαναν αυτά τα σχέδια για να καλέσουν από τον ουρανό τον ήρωα της μυθολογίας τους, Βιρακότσα, θεωρία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
5) Η Συνδόνη του Τορίνο
Αν και το Βατικανό την έχει χαρακτηρίσει ως μη αυθεντική, η Ιερά Σινδόνη παραμένει ένα άλυτο μυστήριο της ανθρωπότητας. Είναι ένα σάβανο πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός 33χρονου γενειοφόρου άνδρα. Σε όλο το ύφασμα υπάρχουν σημάδια αίματος που προδίδουν ότι αυτός ο άντρας είχε σταυρωθεί και στη συνέχεια το σώμα του είχε καλυφθεί με αυτό το κομμάτι ύφασμα. Εύλογα, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την Σταύρωση, καθώς τα υλικά της ύφανσης του παραπέμπουν στην εποχή που έζησε και τα σημάδια του αίματος μαρτυρούν τον ίδιο τρόπο θανάτου με αυτόν του Χριστού.
Κάποιοι εκτιμητές το χρονολογούν κοντά στην εποχή της Σταύρωσης ενώ άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα που φτιάχθηκε πολύ αργότερα, μεταξύ του 13ου και 14ου αιώνα. Ακόμα και αν είναι όντως μια σύμπτωση και δεν πρόκειται για το σάβανο του Χριστού, το μυστήριο παραμένει: τι έχει απογίνει η πραγματική συνδόνη που κάλυψε το σώμα του μετά την αποκαθήλωση του από τον Σταυρό;

Αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι, εντόπισαν πρώτοι τον Κομήτη του Χάλεϊ τον 5ο π.Χ αιώνα!

Advertisement

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι πρώτοι οι οποίοι εντόπισαν τον κομήτη του Χάλεϊ, καταφέρνοντας μάλιστα να υπολογίσουν τον περιοδικό κύκλο εμφάνισής του, ήταν οι αρχαίοι Ελληνες.

Μέχρι σήμερα οι παλαιότερες γνωστές καταγραφές του κομήτη του Χάλεϊ ήταν από κινέζους αστρονόμους, με την πρώτη εξ αυτών να γίνεται το 240 π.Χ. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, οι αρχαίοι Ελληνες κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον μελετήσουν από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα

Ο φιλόσοφος Ντάνιελ Γκράχαμ και ο αστρονόμος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ρrovo Ερικ Γκράχαμ δημιούργησαν μοντέλα της πορείας που ακολουθεί ο κομήτης του Χάλεϊ και στη συνέχεια μελέτησαν καταγραφές για κομήτες από αρχαίους πολιτισμούς. Κάποια στιγμή ανάμεσα στο 466 και στο 468 π.Χ. σε μια άγνωστη σήμερα περιοχή της Βορείου Ελλάδος έπεσε ένας μετεωρίτης και μάλιστα το σημείο της πρόσκρουσης αποτέλεσε για περίπου πέντε αιώνες τουριστική ατραξιόν.

Ο Πλούταρχος μάλιστα αναφέρει ότι την πτώση τού μετεωρίτη είχε προβλέψει ο Αναξαγόρας, τον οποίο πολλοί θεωρούν κορυφαίο αστρονόμο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Υπολογίζοντας την πορεία του κομήτη του Χάλεϊ εκείνη την εποχή, οι δύο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μετεωρίτης αποτελούσε μέρος του κομήτη και έπεσε στον πλανήτη επειδή στο συγκεκριμένο πέρασμά του πλησίασε τη Γη περισσότερο από άλλες φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαίοι Ελληνες όχι μόνο είχαν εντοπίσει την ύπαρξη του κομήτη, αλλά είχαν διαπιστώσει ότι είναι τακτικός επισκέπτης μας και μάλιστα είχαν καταφέρει να υπολογίσουν χρονικά την εμφάνιση του.

Ο κομήτης του Χάλεϊ και το Αστρο της Βηθλεέμ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κομητών (84%) επισκέφτονται το ηλιακό σύστημα με περίοδο μερικές χιλιάδες χρόνια ωστόσο το υπόλοιπο 16% είναι οι λεγόμενοι βραχυπερίοδοι κομήτες που έχουν περίοδο περιφοράς μεταξύ 2 και 2000 ετών. Ο πιο γνωστός είναι ο κομήτης του Halley ο οποίος μας επισκέπτεται κάθε περίπου 75 χρόνια.

Πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Εντμοντ Χάλεΐ (1656- 1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου του 1682 τον παρατήρησε και τον περιέγραψε. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς ειδικούς να εικάσουν ότι ο Χάλεϊ είναι το Αστρο της Βηθλεέμ που καθοδήγησε τους τρεις μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού.

Η τελευταία φορά που ο κομήτης του Χάλεϋ, «επισκέφτηκε» τη Γη ήταν το 1986 (στη φωτογραφία) και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κομήτης θα κάνει την επανεμφάνισή του στη γειτονιά μας στα τέλη της άνοιξης του 2061.

Advertisement