Αυτό το μικρό, απόμερο νησί θεωρείται το πιο μολυσμένο από πλαστικά μέρος στη γη

Advertisement

Στη μέση του νότιου Ειρηνικού βρίσκεται το απομακρυσμένο και ακατοίκητο αυτό νησί, χιλιόμετρα μακριά από το κοντινότερο πληθυσμιακό κέντρο.

Μόνο επιστήμονες επισκέπτονται το νησί Henderson κάθε πέντε έως 10 χρόνια, γιατί εκατομμύρια κομμάτια πλαστικών απομειναριών έχουν ξεβραστεί στην ακτογραμμή του σε μεγαλύτερο όγκο από ο,τι οι επιστήμονες έχουν δει ποτέ.

Συγκεκριμένα, οι παραλίες του νησιού γεμίζουν με μέχρι και 671 είδη πλαστικών υπολειμμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο – την υψηλότερη πυκνότητα που καταγράφηκε ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι το νησί φιλοξενεί περίπου 37,7 εκατομμύρια τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων

Το Henderson υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η θέση του νησιού το κάνει σαν μαγνήτη για τα πλωτά απορρίμματα, καθώς βρίσκεται στην δίνη του Νότιου Ειρηνικού και τα στροβιλιζόμενα ρεύματα των ωκεανών συγκεντρώνουν υπολείμματα από αλλού και το μεταφέρουν στο νησί.

 

Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του ζητήματος – και για την προστασία των ακτών και των θαλάσσιων ζώων από την περαιτέρω ρύπανση – είναι η μείωση της παραγωγής πλαστικών. Δυστυχώς, με την παγκόσμια πλαστική παραγωγή που σήμερα ανέρχεται σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια τόνους δεν φαίνεται να συμβαίνει σύντομα.

Τα πορίσματα αναφέρονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.