Το ακέφαλο κοτόπουλο που έζησε 18 μήνες και άλλες απίστευτες ιστορίες επιβίωσης

Advertisement

Juliane Koepcke

istoria5a

Οι ιστορίες επιβίωσης από αεροπορικές τραγωδίες είναι πολλές. Αυτή της Juliane Koepcke αξίζει σίγουρα της προσοχής μας καθώς η 17χρονη τότε κοπέλα ήταν η μόνη επιζήσασα, που πάλεψε να επιβιώσει για 10 μέρες ολομόναχη στη ζούγκλα του Αμαζονίου, επιβεβαιώνοντας τη θέλησή για ζωή.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων του 1971 το αεροπλάνο της πτήσης 508 της εταιρείας Lansa, με προορισμό το Πουκάλπα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, δέχεται χτύπημα κεραυνού και πέφτει, παρασύροντας στο θάνατο και τους 99 επιβάτες, εκτός της Juliane.

H ανήλικη κοπέλα, που έχασε τη μητέρα της η οποία βρισκόταν στην ίδια πτήση, βρίσκεται δεμένη στο κάθισμά της στο τμήμα της ατράκτου που κόπηκε και έπεσε πάνω σε δέντρα στο τροπικό δάσος. Φορώντας ένα λινό φόρεμα και ένα παπούτσι (το άλλο είχε χαθεί στη συντριβή), με σπασμένη κλείδα και τραύματα από την πτώση, χωρίς τρόφιμα παρά μόνο με μια σακούλα καραμέλες καλείται να επιβιώσει και να συγκατοικήσει με τζάγκουαρ, σκορπιούς και φίδια μέσα στη ζούγκλα.

Δέκα μέρες μετά τη συντριβή του αεροπλάνου, στις 3 Ιανουαρίου του 1972, η Koepcke βρέθηκε από τρεις δασοκόμους. Τα απομνημονεύματά της από τη συντριβή με τον τίτλο «When I Fell from the Sky» κυκλοφόρησαν στην πατρίδα της τη Γερμανία το 2011.

istoria5b

«Μερικές φορές νιώθω άτυχη που μεταφέρω αυτό το μεγάλο βάρος, γιατί είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο για την ψυχή. Είναι πάντα εκεί, σαν έναν επισκέπτη που μπήκε στη ζωή μου και παρόλο που τον απορρίπτω, συνεχίζει να υπάρχει. Δεν μπορώ να τον απομακρύνω. Αλλά είμαι υγιής και μπορώ να κάνω τη δουλειά που αγαπώ και ίσως έτσι έπρεπε να γίνει. Ναι, τελικά νιώθω ότι είμαι πάρα πολύ τυχερή» είχε πει η ζωολόγος στην Telegraph.

Εκτός συναγωνισμού: Mike, το ακέφαλο κοτόπουλο

istoria6b

Ο Mike είναι ένα από τα πιο γνωστά κοτόπουλα της Αμερικής, αλλά και όλου του κόσμου, καθώς κατάφερε να ζήσει για 18 μήνες χωρίς κεφάλι!

Το 1945 στη φάρμα των Olsen στο Κολοράντο, ο Mike ετοιμάστηκε για σφαγή, για να γίνει το κυρίως πιάτο του δείπνου της οικογένειας. Μετά τον αποκεφαλισμό του όμως το κοτόπουλο σηκώθηκε και ξεκίνησε τις βόλτες στην αυλή! Η εξήγηση ήταν απλή:

Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού του Mike είχε κοπεί, αφήνοντας όμως άθικτα το ένα αυτί, την καρωτίδα και τον εγκεφαλικό μίσχο, ενώ ένας θρόμβος τον προστάτευσε από το να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία.

istoria6c

Το κοτόπουλο, που ήθελε να ζήσει, έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Life» έξι μήνες μετά τον αποκεφαλισμό του. Ο ιδιοκτήτης του τον τάιζε με σύριγγα, ενώ συμμετείχε και σε πολλά shows, για όλους εκείνους που ήταν αρκετά δύσπιστοι ώστε να πιστέψουν ότι ένα ζώο μπορούσε να ζήσει χωρίς κεφάλι.

Τελικά πέθανε στις αρχές του 1947 και από το 1999 διοργανώνεται κάθε χρόνο στη γενέτειρά του το περίφημο Φεστιβάλ «Ημέρα του Μάικ, του Ακέφαλου Κοτόπουλου», στις 17 Μαΐου.

istoria6a

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement