Ακούστε τους απόκοσμους ήχους που κάνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής

Advertisement

Μπορεί οι φωτογραφίες των άγονων τοπίων της Ανταρκτικής να δίνουν την εντύπωση της ηρεμίας και της αταραξίας, στην πραγματικότητα όμως μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα.

Γιατί οι πάγοι έχουν τη δική τους φωνή, μια δυνατή και εξόχως απόκοσμη λαλιά που δονεί την Ανταρκτική, μια ήπειρο που δεν έχει σχεδόν κανέναν για να την ακούσει.

Ήχοι προκύπτουν από τις κινήσεις των παγετώνων, από το λιώσιμο των πάγων, από την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων φυσαλίδων, από το σπάσιμο τέλος του παλιού πάγου κάτω από το βάρος του νέου χιονιού κάθε χειμώνα.

Ακούστε τους απόκοσμους ήχους που κάνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής - Εικόνα 1

Τα ανθρώπινα αυτιά δεν πιάνουν βέβαια όλη αυτή τη φυσική συμφωνία, καθώς οι περισσότεροι ήχοι κυμαίνονται σε συχνότητες που δεν γίνονται αντιληπτές από τις ακουστικές μας δυνατότητες. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό όμως, ένα νέο soundtrack αποκαλύπτεται που δεν είναι απλώς χάδι για το αυτί, αλλά βοηθά και την επιστήμη να κατανοήσει βαθύτερα τις κλιματολογικές και γεωλογικές διαδικασίες που σφυρηλατούν την πάντοτε ιδιαίτερη Ανταρκτική.

Η ομάδα του Julien Chaput από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Πανεπιστήμιο του Τέξας αποκάλυψε πρόσφατα το τραγούδι της παγωμένης φύσης, καταγράφοντας ήχους για περισσότερο από 2 χρόνια, όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».

«Είναι σαν να φυσάς ένα φλάουτο συνεχώς σε ένα στρώμα πάγου», λέει χαρακτηριστικά ο Chaput για τους μυστηριώδεις ήχους που κατέγραψε…

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement