Αυτοί που άλλαζαν την πορεία των μαχών -Οι πέντε πιο θανάσιμοι ελεύθεροι σκοπευτές στην Ιστορία

Advertisement

Οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι μια «ομάδα» των ειδικών δυνάμεων του στρατού στην οποία υπηρετούν άνθρωποι με ξεχωριστές δεξιότητες, όπως η υπομονή και η άριστη όραση.

Η ιστορία των μαχών έχει δείξει πως αν ένας ελεύθερος σκοπευτής βρεθεί στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη της μάχης.

Το Βusiness Ιnsider έγραψε για πέντε εκ των κορυφαίων ελεύθερων σκοπευτών.

Άντελμπερτ Γουόλντρον, λοχίας του αμερικανικού στρατού
Ο Άντελμπερτ Γουόλντρον θεωρείται ένας εκ των φονικότερων (αν όχι ο φονικότερος) ελεύθερος σκοπευτής της αμερικανικής ιστορίας, με δράση στο Βιετνάμ.

Μέλος της 9ης Μεραρχίας Πεζικού, υπηρετούσε στο Δέλτα του Μεκόνγκ. Στα ρεκόρ του είναι και βολή σε κινούμενο σκάφος από απόσταση 900 ποδών. Μέσα σε 8 μήνες είχε χτυπήσει 109 στόχους.

Bασίλι Ζάιτσεφ του Κόκκινου Στρατού
Κατά τη διάρκεια της μάχης του Στάλινγκραντ, μεταξύ 10 Νοεμβρίου και 17 Δεκέμβρη του 1942, ο Bασίλι Ζάιτσεφ διέπρεψε κι έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών. Καλυπτόμενος στα χαλάσματα της μαρτυρικής πόλης, εξολόθρευσε επισήμως 243 Γερμανούς και ανεπίσημα πάνω από 400.

Πριν από αυτό το κατόρθωμα, είχε σκοτώσει 32 στρατιώτες του Άξονα με ένα απλό τουφέκι.

Παράλληλα, σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ μάθαινε τα μυστικά του ελεύθερου σκοπευτή σε άνδρες και γυναίκες. Τα «Λαγουδάκια» του (zaichata), όπως ονομάσθηκαν οι μαθητές του, ευθύνονται για 3.000 θανάτους στρατιωτών του Άξονα.

Κρις Κάιλ, αρχικελευστής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Ο Κρις Κάιλ έγινε ο μύθος των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο πιο δεινός ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία του αμερικανικού στρατού. Στον πόλεμο του Ιράκ, ως ελεύθερος σκοπευτής, ο Κρις Κάιλ σκότωσε 160 άτομα και αυτός είναι μόνο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων. Συνολικά, οι στόχοι που μπορεί να τραυματίστηκαν αλλά έζησαν φτάνουν τους 255.

Μετά το Ιράκ ο Κρις Κάιλ βοηθούσε βετεράνους του πολέμου που, όπως κι ο ίδιος, αντιμετώπιζαν προβλήματα με την επιστροφή στην καθημερινότητα μακριά απ’ τον πόλεμο. Ένας από αυτούς τους βετεράνους ήταν και ο Έντι Ρέι Ρουθ. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2013, ο Κάιλ με τον φίλο του Τσαντ Λίτλφιλντ και τον Ρουθ πήγαν για σκοποβολή, μία ασχολία που ο Κάιλ πίστευε ότι βοηθούσε και χαλάρωνε τους βετεράνους.

Όμως ο Ρουθ, που έπασχε από μετατραυματικό σοκ και έπαιρνε πολύ ισχυρά ψυχοφάρμακα, έδειχνε ανήσυχος και τρομοκρατημένος. Σαράντα λεπτά μετά την άφιξή τους, ο Ρουθ έστρεψε το πιστόλι εναντίον τους και τους δολοφόνησε.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement