Αμφιλεγόμενες ιατρικές θεωρίες που είναι αληθινές

Advertisement

Πολλές φορές στον τομέα των επιστημών ακούγονται πράγματα και αποδεικνύονται θεωρίες, που σοκάρουν και δημιουργούν «πόλεμο» μεταξύ των ειδικών. Αυτό είναι το μεγαλείο της εξέλιξης.

Ωστόσο, αρκετές από τις αμφιλεγόμενες ιατρικές αποκαλύψεις, είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Οι πρώτες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα υπήρχαν ήδη από το 1939, αλλά πολλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η «αμφίβολη» ιατρική θεωρία βέβαια αποδείχτηκε πραγματικότητα.

Τα βακτήρια παράγουν έλκη

Οι γιατροί από την Αυστραλία Robin Warren και Barry Marshall προσδιόρισαν τη σχέση μεταξύ του «Helicobacter pylori» και του έλκους το 1982, αλλά η ιατρική κοινότητα υποστήριξε ότι ήταν οι αιτίες της πάθησης ήταν το στρες σε συνδυασμό με συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Μια δεκαετία σχεδόν μετά, στα μέσα του 1990, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, επιβεβαίωσε την αποκάλυψή τους.Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το μαγγάνιο είναι επιβλαβές για τον εγκέφαλο

Το μαγγάνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που ενσωματώνεται στο νερό μετά την επαφή με βράχους και μέταλλα στο έδαφος. Είναι μια φυσική ένωση και βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, το τσάι και τα σιτηρά. Έπειτα από εκτενείς έρευνες τα επίπεδα που βρέθηκαν στο πόσιμο νερό έχουν κριθεί ότι είναι πολύ μικρά για να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μαγγανίου, μπορεί να οδηγήσει σε «μαγγανισμό», μια κατάσταση παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν λήθαργο, τρόμο, ψυχικές διαταραχές, ακόμα και θάνατο Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, στις ευπαθείς ομάδες, για την πιο εύκολη απορρόφηση μαγγανίου από τον οργανισμό, ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ανεπάρκειες, όπως η αναιμία.

Η μυωπία είναι δείγμα ευφυΐας

Ερευνητές στο Queen Mary Hospital και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσαν, ότι τα γονίδια που εμπλέκονται με την μυωπία επέζησαν επειδή έχουν σχέση με τη νοημοσύνη. Η θεωρία ισχυρίζεται, ότι η νοημοσύνη και η μυωπία «πάνε μαζί», επειδή η αύξηση τόσο του εγκεφάλου και όσο και των ματιών έχει μια κοινή γενετική βάση.

Οι ηλιόλουστες μέρες κάνουν τους άνδρες πιο βίαιους

Σε έρευνα, που διεξήγαγε, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ ανέλυσαν στοιχεία για τα βίαια και μη βίαια εγκλήματα και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Στο βόρειο ημισφαίριο, το βίαιο έγκλημα κορυφώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο, ίσχυε το ακριβώς αντίθετο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα βίαια εγκλήματα που συνέβησαν δύο έως τρεις φορές πιο συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα δύο ημισφαίρια. Αντίθετα, τα μη βίαια αδικήματα ήταν κατανεμημένα ομοιόμορφα σε όλο το χρόνο, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιον συγκεκριμένο εποχικό ρυθμό. Κύριος ύποπτος για αυτή την εξέλιξη είναι η σεροτονίνη. Οι επιθετικοί στρατιώτες, σύμφωνα με την έρευνα, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή, όπως συμβαίνει στους δολοφόνους και στους ανθρώπους που αυτοκτονούν.

Πηγή clickatlife.gr

Advertisement