Ποιές πόλεις απειλούνται από την άνοδο των υδάτων;

Advertisement

Στο τέλος του 20ού αιώνα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην Μεσόγειο ήταν μικρότερη σε σχέση με την άνοδο των υδάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όμως από την έναρξη του 21ού αιώνα και μέχρι σήμερα η άνοδος των νερών έχει αυξηθεί και φαίνεται να επιταχύνεται, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με νέα αναλυτική μελέτη, το Μπουένος Άιρες, το Σίδνεϊ και το Τόκιο είναι οι πόλεις που απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως το τέλος του αιώνα. Αντίθετα, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη Νέα Υόρκη, ενώ στη Μεσόγειο η άνοδος των υδάτων αναμένεται να είναι κατά το ένα τρίτο μικρότερη σε σχέση με τις παλιότερες εκτιμήσεις.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, παρόλο που οι μέχρι τώρα προβλέψεις συμφωνούν στο ότι η άνοδος των υδάτων που παρατηρείται τα τελευταία 100 χρόνια θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό ως το τέλος του 21ου αιώνα, αυτό δεν θα γίνει με την ίδια ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη.

Μάλιστα, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να υποχωρήσει.

Όπως δημοσιεύει «Το Βήμα», το «μέτριο» σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας της Γης -κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου ως το 2100- προβλέπεται από διάφορες μελέτες ότι τα ύδατα των θαλασσών θα ανέβουν σε παγκόσμιο επίπεδο από 30 ως 106 εκατοστά.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Κλιματική Αλλαγή του Πότσδαμ (PIK) στη Γερμανία, το Εργαστήριο Αεριώθησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech Jet Propulsion Laboratory) και το Ινστιτούτο Κλίματος του Πολυτεχνείου του Ντελφτ στην Ολλανδία θέλησαν να διερευνήσουν το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο.

Η μεγαλύτερη άνοδος – ίσως και της τάξης των 120 εκατοστών – αναμένεται να σημειωθεί στην Ανατολική Ασία: οι ακτές του Ινδικού Ωκεανού, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Αργεντινή θα πληγούν περισσότερο και μεγαλουπόλεις όπως το Τόκιο, το Σίδνεϊ και το Μπουένος Αιρες θα δοκιμαστούν σοβαρά.

Η ίδια έλξη θα αντισταθμίσει σημαντικά την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης στις βόρειες και στις νότιες πολικές περιοχές του πλανήτη: ο Βόρειος Καναδάς, η Γροιλανδία, η Παταγονία και η Ανταρκτική δεν θα δουν τα νερά τους να ανεβαίνουν ιδιαίτερα – αντιθέτως σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται και να τα δουν να υποχωρούν.

Advertisement