«Αντικείμενο 911»: Στα «άδυτα» των ισραηλινών πυραυλικών εγκαταστάσεων

Advertisement

Μια ιστορία «αποκάλυψης» από τον Δεκέμβριο 2012, επανέρχεται ξανά στα φώτα της δημοσιότητας – με υπευθυνότητα της βρετανικής στρατιωτικής έκδοσης IHS Jane’s, και μιας σειράς αναδημοσιεύσεων του ισραηλινού Τύπου. Για ποιό λόγο;

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με έναν διαγωνισμό για την κατασκευή μιας βάσης αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, θέτοντας έτσι σε ανοικτή πρόσβαση άκρως απόρρητα στρατιωτικά χαρακτηριστικά αυτών των μελλοντικών εγκαταστάσεων.

Αυτό ανέφερε το Jane’s Defense Weekly. Οι πληροφορίες περιέχονταν σε έγγραφο προκήρυξης του διαγωνισμού από το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπλέκεται στην κατασκευή μιας βάσης στο Τελ Σαχάρ στο κέντρο του Ισραήλ. Στο Τελ Σαχάρ στεγάζονται κατά πάσα πιθανότητα και τα πυραυλικά συγκροτήματα Jericho III. Τώρα, σύμφωνα με το Jane’s Defense Weekly, η νέα βάση θα φιλοξενήσει το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 3. Σύμφωνα με το JDW, θα υπάρχουν τέσσερις νέοι εξαπλοί εκτοξευτές.

Σύμφωνα με το άρθρο στο Jane’s Defense Weekly το κόστος κατασκευής της βάσης θα είναι περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια, αν και το σχετικό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Πόστ» τον περασμένο Δεκέμβριο ανέφερε ότι το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Το 2012, οι αμερικανικές εταιρίες ξεκίνησαν με την κατασκευή στα προάστια του Τελ Αβίβ μιας υπόγειας εκγατάστασης για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορίας, που είναι γνωστή ως «Αντικείμενο 911».

Μεταξύ των έκτασης 1000 σελίδων δημόσια διαθέσιμων στοιχείων – πρόκειται για μια περίπλοκη υπόγεια εγκατάσταση, για την οποία αναφέρεται το απαιτούμενο βάθος, χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού, πολλές μηχανικές λεπτομέρειες, όπως και μια λίστα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τελευταίο αντιπυραυλικό σύστημα Arrow-3.

Η γνωστοποίηση των στοιχείων εκ μέρους του Πενταγώνου για την κατασκευή ενός μυστικού κέντρου στο Ισραήλ «είναι συγκλονιστική», σύμφωνα με τον Τύπο του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα σχόλια σχετικά με τη δημοσίευση του θέματος στα μέσα ενημέρωσης. Στο Ισραήλ αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει πληροφορίες σε σχέση με την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Νωρίτερα, οι Αμερικανοί κατασκεύασαν στο Ισραήλ και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών εγκαταστάσεων σε αεροπορικές βάσεις.

Advertisement