Οι αρχαίες βιβλιοθήκες στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας, και οι φύλακες τους [Εικόνες]

Advertisement

Στην αρχαία πόλη Chinguetti στη Μαυριτανία, την Δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρα, σχεδόν όλα είναι όπως ήταν και πριν πάνω από 12 αιώνες.

Τα σπίτια φτιαγμένα από πέτρες και λάσπη, οι σκεπές από ξύλα και φύλλα από τα φοινικόδεντρα…Σε αυτή την πόλη, κάποτε μητρόπολη, παλιά ζούσαν 200.000 άνθρωποι, σήμερα ζουν μόνο μερικές χιλιάδες, καθώς οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την έρημο για πιο αστικά περιβάλλοντα.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι όμως, έχουν έναν θησαυρό που τον φυλάνε προσεχτικά και με περηφάνια…και αυτός δεν είναι κάτι άλλο, από αρχαίες βιβλιοθήκες, με κάποιες από τις σημαντικότερες συλλογές αρχαίων χειρόγραφων για το Ισλάμ.

Η Chinguetti, ήταν μια πόλη με έντονο εμπορικό στοιχείο, τον 11ο αιώνα. Ήταν μια πόλη όαση για τα διερχόμενα καραβάνια, που σταματούσαν εκεί για φαγητό, νερό και ξεκούραση των ανθρώπων και των ζώων.

Αργότερα, έγινε τόπος συγκέντρωσης των προσκυνητών που πήγαιναν στη Μέκκα. Καθώς αυτή η πόλη ήταν ένας τόπος συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, ιδέες φιλοσοφικές, επιστημονικές, θρησκευτικές, γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν εκεί. Κάποια στιγμή λοιπόν, από πόλη που πέρναγες, στο δρόμο για κάπου αλλού, έγινε τόπος επίσκεψης από ανθρώπους από την δυτική Αφρική, που πήγαιναν εκεί για να μελετήσουν τη θρησκεία, νομικά, αστρονομία, μαθηματικά και ιατρική.

Πριν από μισό αιώνα, στην πόλη υπήρχαν 30 βιβλιοθήκες με αρχαία γραπτά, χειροποίητα δερμάτινα βιβλία, και χειρόγραφα. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε. Οι πέντε βιβλιοθήκες, προστατεύονται και φυλάσσονται από τις ίδιες οικογένειες που τις προστατεύουν και τις περνάν από γενιά σε γενιά πολλά πολλά χρόνια τώρα.

Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας προσπαθεί εδώ και καιρό να πάρει τα χειρόγραφα από τις οικογένειες για να τα φυλάξει σε πιο σύγχρονες συνθήκες, αλλά οι οικογένειες αρνούνται να τα αποχωριστούν. Γι αυτούς, το να τα φυλάνε είναι ζήτημα τιμής.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement