Ένα από τα πιο ασφαλή κτίρια στον πλανήτη

Advertisement

Το Utah State Capitol ή Καπιτώλιο της Γιούτα είναι ένα νεοκλασικό, κορινθιακού ρυθμού κτίριο,που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Richard K.A. Kletting, και κατασκευάστηκε μεταξύ 1912 και 1916. Το κτίριο από το 2004 έχει βιώσει μία πολύ σημαντική αποκατάσταση και ανακαίνιση.

Στο υπάρχον συγκρότημα έχουν προστεθεί δύο νέα κτίρια , ενώ ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την ανακαίνιση του χώρου ήταν η προσθήκη ενός συστήματος στην βάση του κτηρίου που θα του επιτρέψει να επιβιώσει από ένα σεισμό μεγέθους έως και 7,3 βαθμών. Οι αντισεισμικές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν, τον Ιανουάριο του 2008.Η απομόνωση των θεμελίων του κτιρίου μειώνει οι οριζόντιες δυνάμεις που ασκούνται και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για παλιές και δύσκαμπτες κατασκευές.

Στην διπλανή φωτογραφία μπορείτε να δείτε τους αποσβεστήρες από καουτσούκ που πλέον »κρατούν» το κτίριο ,έχουν τοποθετηθεί στο σύνολο της δομής και κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής σεισμικής κίνησης, θα προστατεύσουν όχι μόνο το ιστορικό κτίριο αλλά και τους ενοίκους της οικοδομής. Η αποκατάσταση εκ των υστέρων περιελάμβανε μια σειρά άλλων διαδικασιών, όπως αντιστήριξη με τοίχους από μπλοκ γρανίτη που αυξάνουν την διατμητική αντοχή του κτιρίου, και άλλα εντυπωσιακά κατορθώματα που έχουν κάνει το Καπιτώλιο ως ένα από τα πιο ασφαλή κτίρια στον πλανήτη.Πηγή-Βικιπαίδεια
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement