Ατλαντίδα: Οι επικρατέστερες θεωρίες ιστορικών και επιστημόνων για το θρυλικό νησί του Πλάτωνα

Advertisement

Η πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας

flood

Η Ατλαντίδα ήταν μυθική, αλλά η ιστορία για την καταστροφή της εμπνεύστηκε από μια άλλη ιστορία: την πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας, μέσω των Στενών του Βοσπόρου, λόγω της διόγκωσης της επιφάνειας της Μεσογείου, γύρω στο 5.600 π.Χ.

Την εποχή εκείνη, θεωρείται πως η Μαύρη Θάλασσα ήταν μια λίμνη που είχε το μισό μέγεθος σε σχέση με σήμερα. Όταν κατακλύστηκε από το θαλασσινό νερό, πολιτισμοί που ανθούσαν στις όχθες της χάθηκαν κάτω από το νερό σε μια σύντομη περίοδο (ίσως λιγότερο από έναν χρόνο). Καθώς οι κάτοικοι της περιοχής σκόρπισαν, άρχισαν να διαδίδουν ιστορίες για κατακλυσμό, πολλές από τις οποίες οδήγησαν πολύ αργότερα στη διατύπωση από τον Πλάτωνα της ιστορίας της Ατλαντίδας.

Αναζητώντας τα ίχνη της στη Σαντορίνη

santorini

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αναζητήσει τα ίχνη της χαμένης Ατλαντίδας στη Σαντορίνη και στη γιγαντιαία ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στο 1600 π.Χ. Η αρχαία Θήρα ήταν ένας τέλειος επίγειος παράδεισος, που καταστράφηκε περίπου το 1.500 π.Χ., μαζί με ένα πλήθος από γειτονικά παράλια, συμπαρασύροντας λαμπρά δείγματα πολιτισμού του Αιγαίου.

Για τους θιασώτες αυτής της θεωρίας, η περιγραφή της ταιριάζει απόλυτα με τα λεγόμενα του Πλάτωνα για τη μυθική χώρα των Ατλάντων που καταστράφηκε ολοσχερώς, χωρίς να αφήσει ίχνος πίσω της.

Η Ατλαντίδα απλώς δεν υπήρξε ποτέ!

atl4

Η πλειοψηφία των ιστορικών και των επιστημόνων καταλήγει στο συμπέρασμα πως το χαμένο βασίλειο της Ατλαντίδας αποτελεί απλώς έναν μύθο του Πλάτωνα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας, ο έλληνας φιλόσοφος επινόησε την Ατλαντίδα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διατυπώσει την ιδέα του για τον ιδανικό πολιτισμό. Αλλά και για να χρησιμοποιήσει την ιστορία της ως μια παραβολή που προειδοποιούσε ότι η ανθρώπινη ύβρις και η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να είναι η καταστροφή ενός πολιτισμού.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Advertisement