Ήλιος – Σιωπή πριν από την καταιγίδα

Advertisement

Μέχρι τον Γαλιλαίο και το πρώτο τηλεσκόπιο που επέτρεψε στους αστρονόμους να παρατηρήσουν τον ουρανό, οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι γνώριζαν ότι ο Ήλιος έχει περιοδικές έντονες μαγνητικές καταιγίδες -τις ηλιακές κηλίδες- που ακολουθούνται από εποχές ηρεμίας.

Αυτοί οι κύκλοι παρατηρούνται από το 1610. Από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, έχουμε 23 κύκλους από ηλιακές κηλίδες που διαρκούν 11 χρόνια η καθεμία.

Αυτό που κάνει τόσο διαφορετικό τον επόμενο κύκλο είναι ότι με βάση την ένταση των ηλιακών καταιγίδων που παρατηρήθηκε από το 1986-1996, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο επόμενος κύκλος θα είναι ο πιο έντονος που έχει σημειωθεί ποτέ.

«Θα είναι 30-50% δυνατότερος από τον προηγούμενο», λέει ο Mausumi Dikpati του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Κολοράντο.

Ο David Hathaway από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας συμφωνεί και υποθέτει ότι οι ηλιακές καταιγίδες της προηγούμενης περιόδου αναμένεται να ενισχυθούν και «να επανεμφανιστούν σαν μεγάλη ηλιακή καταιγίδα».

Αν είναι έτσι, θα έχουν ένταση που μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1958 που έκανε μέρα τη νύχτα στα νότια του Μεξικού. Η ένταση που προβλέπεται ότι μπορεί να προκαλέσει ανησυχία γίνεται ακόμα σημαντικότερη όταν η ημερομηνία της πιο έντονης φάσης των καταιγίδων ορίζεται από τον Dikpati στο έτος 2012

Advertisement