Δεν φαντάζεστε τι κάνει αυτό το Παιδί-Θαύμα! Δείτε και θα πάθετε πλάκα…Βίντεο

Advertisement

Η Maryana Naumova σηκώνει 110 κιλά σε ηλικία μόλις 13 χρονών!

Το βίντεο με το επίτευγμα του κοριτσιού τραβήχτηκε πριν…Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

«Τα έντομα είναι το μέλλον της διατροφής μας…Φάτε σκαθάρια, κάμπιες και ακρίδες,κάνουν καλό!» – Βίντεο

Advertisement

Στη θέα ενός εντόμου στο πιάτο μας, οι περισσότεροι αντιδρούμε με αηδία.

Τα ελάχιστα εστιατόρια του Δυτικού Κόσμου που σερβίρουν πιάτα με μυρμήγκια ή σκαθάρια, συνήθως χαρακτηρίζονται ως γραφικά.

Κι όμως, μια έκθεση του… Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

Εντυπωσιακό Βίντεο – Γεράκι ταραντούλα τσιμπά αράχνη και την σκοτώνει ακαριαία

Advertisement

Τα γεράκια ταραντούλες (Αγγλικά: Tarantula hawks) είναι σφήκες αραχνών που κυνηγούν ταραντούλες οι οποίες χρησιμεύουν ως τροφή για τις προνύμφες τους.

Τα γεράκια ταραντούλες συναντώνται σε όλα από τα πολλά είδη των γενών Pepsis και Hemipepsis στην οικογένεια Pompilidae (Σφήκες αραχνών).

Τα πιο οικεία είδη έχουν μήκος μέχρι 5 εκατοστά (2 ίντσες) και συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες σφήκες. Έχουν μαύρο-μπλε χρώμα και λαμπερά φτερά με σκούρο πορτοκαλί χρώμα, στην απόχρωση της σκουριάς(άλλα είδη έχουν μαύρα φτερά με μπλε καταλήξεις).

Το χρώμα των φτερών τους προειδοποιεί πιθανούς θηρευτές ότι είναι επικίνδυνες (Aposematism).

Τα μακρυά πόδια τους έχουν γαμψά νύχια για να παλεύουν με τα θύματά τους. Το κεντρί μιας θηλυκής σφήκας ταραντούλας μπορεί να έχει μήκος μέχρι και 7 χιλιοστά (1/3 inch), και το τσίμπημά της θεωρείται ως ένα από τα πιο επίπονα στον κόσμο των εντόμων.

Το θηλυκό γεράκι ταραντούλα αιχμαλωτίζει, τσιμπάει, και παραλύει την αράχνη, και στη συνέχεια είτε σέρνει το θήραμά στο λαγούμι της, είτε το μεταφέρει σε μία ειδικά διαμορφωμένη φωλιά όπου ένα αυγό γεννιέται πάνω στο σώμα της αράχνης και η είσοδος της φωλιάς καλύπτεται.

Όταν εκκολαφθεί το αυγό, η προνύμφη δημιουργεί μια μικρή τρύπα στην κοιλιά της αράχνης, έπειτα βυθίζεται στην κοιλιά της και τρέφεται λαίμαργα, αποφεύγοντας τα ζωτικά όργανα για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται, ώστε το σώμα να διατηρηθεί φρέσκο.

Μετά από μερικές εβδομάδες, η προνύμφη μεταμορφώνεται. Στην τελική φάση, η σφήκα γίνεται ενήλικη, και σχίζει την κοιλία της αράχνης για να βγει έξω.

Η σφήκα αναδύεται από τη φωλιά για να συνεχίσει τον κύκλο της ζωής της.

Οι σφήκες ταραντούλες είναι επίσης νεκταροφάγες. Η κατανάλωση φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση τις μεθάει σε βαθμό που δυσκολεύονται να πετάξουν. Αν και οι σφήκες τείνουν

Ένα γεράκι ταραντούλα ενώ μεταφέρει μία ταραντούλα σέρνοντάς την.

να είναι πιο ενεργές κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά τους θερινούς μήνες, συνήθως αποφεύγουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η αρσενικές σφήκες ταραντούλες δεν κυνηγούν.

Τρέφονται από τα λουλούδια των ασκληπιών, και άλλων φυτών (Τα θηλυκά τρέφονται επίσης με αυτά τα φυτά)[1].

Τα αρσενικά ακολουθούν μια τακτική που λέγεται hill-topping: Κάθονται στη κορυφή ψηλών φυτών και προσπαθούν να εντοπίσουν περαστικά θηλυκά που είναι έτοιμα για αναπαραγωγή.

Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη!

Advertisement

Γιούρι Γκαγκάριν σε αποστολή αυτοκτονίας

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη»! Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα. Εκπρόσωπός του, ο Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin), ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου. Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.

Στα τέλη του 1959 υπέβαλε αίτηση για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών και παρότι διέθετε τη λιγότερη πείρα μεταξύ των δεκάδων συνυποψηφίων του, επιλέχθηκε για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή, στις 12 Απριλίου του 1961.

Ταξίδεψε με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα κι έφθασε σε ύψος 327 χιλιομέτρων. Η πτήση διήρκεσε 1 ώρα και 48 λεπτά. Αν και ήταν σύντομη, χρειάστηκε πολύ θάρρος. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα. Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.

Η πτήση του έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά ερωτήματα. Οι λεπτομερέστατες παρατηρήσεις του απέδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά και στο διάστημα, διαψεύδοντας μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των επιστημόνων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βαρύτητα δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Κατά την εκτόξευση και την επιστροφή του, ένιωσε τη βαρύτητα έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στη Γη. Κατάφερε, όμως, να επιβιώσει.

Τραγική ειρωνεία, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968. Είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, αλλά δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο διάστημα. Ωστόσο με την ιστορική του πτήση άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος.

[Πηγή sansimera.gr]

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα από τα πιο παράξενα ηφαίστεια του κόσμου στον βυθό του κόλπου της Καλιφόρνια

Advertisement

Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες – Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο παράξενα ηφαίστεια του κόσμου στον βυθό του κόλπου της Καλιφόρνια. Ο θόλος του περίπου 165 μέτρα ύψος, 50 μέτρα μήκος, και 4,000 μέτρα πλάτος, ενώ βρίσκεται κατά μήκος του θαλάσσιου πυθμένα στο Rise Alarcón. Οι τεκτονικές δυνάμεις διαλύοντας το φλοιό της Γης στο κέντρο της εξάπλωσης του, δημιουργούν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεχειλίζει μάγμα προς την επιφάνεια, και στη συνέχεια αυτό ψύχεται και σχηματίζει νέο φλοιό.

Τα δείγματα από το ηφαίστειο που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι παράξενα, και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο (μέχρι 77% τοις εκατό) δήλωσε ο Brian Dreyer, ένας γεωχημικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Οι ερευνητές από το Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) ανακάλυψαν το ηφαίστειο κατά τη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του στον Κόλπο της Καλιφόρνια, το οποίο είναι (2,375 μ) ​​κάτω από την επιφάνεια. Στα δείγματα που πήραν παρατήρησαν αμέσως την πολύ χαμηλή πυκνότητα τους, το βάρος τους, και την υαλώδη και γκρι μορφή τους. Δεν ήταν οι συνήθεις σκούροι, μαύροι, και γυαλιστεροί βασάλτες, γι ‘αυτό και αμέσως ήξεραν ότι πρόκειται ασυνήθιστο.

Η ανησυχία τους από τα δείγματα που πήραν, είναι μήπως υπάρξη εκρηκτική ηφαιστειακή δραστηριότητα, γιατί απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή στην οποία υπάρχουν πόλεις και θέρετρα πολυτελείας.

Αεροψεκασμοί Αυστρία Γερμανία

Advertisement

Φώτο από αεροψεκασμούς στην Αυστρία -Γερμανία πριν μια εβδομάδα

ΠΗΓΗ

Η ισοσκελής «ΠΕΝΤΑΛΦΑ» των Πυθαγορείων… Ποιος είναι ο κρυφός συμβολισμός της;

Advertisement

 «Πυθαγόρας» σύμφωνα με τους αρχαίους Αχαιούς Έλληνες θα πει «εργαλείο που γεννά ροή χρήσιμου υλικού πού εξέρχεται μετά από πίεση κομματιάσματος επί άλλου υλικού» και προσδιόριζε τον
«μύλο παραγωγής ελαιολάδου από ελιές, με πέτρα κυλιόμενη που περιστρέφει ημίονος, εντός κυκλικού δοχείου, είτε πέτρινο, είτε ξύλινο». Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος, πού πολλούς αρχαίους Έλληνες έκανε, να ισχυρίζονται, ότι είδαν συγχρόνως την ίδια ημέρα τον «Πυθαγόρα» σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, της μεγάλης Ελλάδος (νότιας Ιταλίας), αλλά και στην Αίγυπτο.

 Αργότερα «Πυθαγόρας» λεγόταν κάθε «παραγωγός χρήσιμης σκέψεως και υλικού». Σύμφωνα με αυτά, είναι δυνατόν να υπήρξαν πολλοί «Πυθαγόρας» στην αρχαία Ελλάδα, αλλά να ήταν τόσο άσημοι, ώστε δεν άξιζε να αναφερθούν στην ιστορία των Ελλήνων. Αντίθετα, σαν ο πιο περίφημος Πυθαγόρας παγκοσμίως και αυτός που προώθησε την επιστήμη και την φιλοσοφία στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, αναφέρεται ο Πυθαγόρας ο Σάμιος.Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, φιλόσοφος και μαθηματικός, σύμφωνα με πληροφορίες από άλλους συγγραφείς, επειδή τα ΔΙΚΑ του γραπτά τα έκαψαν θρησκόληπτοι, ήταν υιός του Μνησάρχου και της Πυθαϊδος γεννηθείς το 570 π.Χ. και δολοφονηθείς το 496 π.Χ. σε ηλικία 74 χρονών, από τον θρησκόληπτο Κίλωνα και την ομάδα του.

Για τον θάνατό του μάλιστα έκαναν και έναν μύθο, σύμφωνα με τον οποίον οι διώκτες του, τον εντόπισαν σε αγρό με κουκιά, τα οποία θεωρούσε o Πυθαγόρας ότι παράγουν δηλητήριο και δεν ήθελε να τα διασχίσει. (Πράγματι η μεγάλη βρώση πράσινων κουκιών (παραγωγή αζώτου), επιφέρει θάνατο σε μικρά παιδιά).

Την ίδια χρονολογία ο θρησκόληπτος Κίλωνας και η ομάδα του, πού πίστευαν στα «Ηλύσια παρά Άδη (παρά-άδεισο) πεδία και τάρταρα κόλασης», ενώ ο Πυθαγόρας στην «Μετεμψύχωση και ενσάρκωση πνεύματος προγόνου σε απογόνους », συνέλαβε και τα υπόλοιπα μέλη της σχολής του Πυθαγόρα και τους θανάτωσε χωρίς δίκη.

Όμως από την δολοφονία, γλίτωσαν μερικοί μαθητές του και σαν πιο ξακουστοί από αυτούς ήταν ο Άρχιππος, ο Φιλόλαος, ο Λύσις και άλλοι. Όσα αυτοί οι επιζώντες έγραψαν αργότερα και δίδαξαν, από την φιλοσοφία του Πυθαγόρα, τα κατέστρεψαν αρχαίοι θρησκόληπτοι (δωδεκάθεου) και όσα απέμειναν σε βιβλιοθήκες τύπου Αλεξάνδρειας, τα κατέστρεψαν οι χριστιανοί θρησκόληπτοι με τις φωτιές που έβαζαν στις Ελληνικές βιβλιοθήκες.

Ο Πυθαγόρας σαν πολιτικός και ερευνητής, εφάρμοσε το δημοκρατικό σύστημα αξιοκρατίας «των ΒΑΘΜΙΔΩΝ κλειστού κύκλου μυημένων», το οποίο μετά από 2600 περίπου χρόνια και στην εποχή μας, αργά αλλά σταθερά, προωθείται, με τα κόμματα. Στο πολιτικό σύστημα του Πυθαγόρα, για να ανέβει αξιοκρατικά κάποιος σε βαθμίδες, έπρεπε να αποδείξει ότι αξίζει σε διάρκεια χρόνου και να πιστεύει στην αναγέννηση φυτών, ζώων και ανθρώπων στην φύση, μέσα από την δική του γενεαλογία έκαστου, όπως και σήμερα από την επιστήμη γίνεται αποδεκτό.

Ο Πυθαγόρας σαν μαθηματικός και ερευνητής, επειδή θεωρούσε ότι ήταν ο ίδιος ξαναγεννηθείς προγονός του, αναζήτησε μέσα από την γνώση των αρχαίων του προγόνων και τα έργα των προγόνων του, την ΣΟΦΙΑ της ΦΥΣΕΩΣ. Πίστευε όπως και οι αρχαίοι αυτού Αχαιοί πρόγονοι (σαν αναγεννηθείς), στην σοφία της φύσεως και θεώρησε ότι αυτή εκφράζεται με πολύ μικρούς (σήμερα, ίσως κβάντα, κβάρτς), απόλυτους αριθμούς, πολλαπλάσια ενός ιδίου αριθμού, που προστιθέμενοι κάνουν την φύση και τα όντα επί της γης και το διάστημα.

Την θεωρία του την ονόμασε «Αριθμός και αριθμοί». Επίσης ερεύνησε τα ισόπλευρα πολύεδρα και έβγαλε από πολλαπλασιασμούς σε αυτά, αθροίσεις, αφαιρέσεις και διαιρέσεις αυτών, πολύτιμα συμπεράσματα. Ερεύνησε την «ΠΕΝΤΑΛΦΑ» πού είχε για έμβλημα στην σχολή του και βρήκε την «χρυσή τομή». Ερεύνησε το ορθογώνιο τρίγωνο και βρήκε τον περίφημο νόμο «το τετράγωνο της υποτεινούσης ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών αυτού» με τον οποίον λύνονται πλήθος γεωμετρικών προβλημάτων και πολλά άλλα.

Ο Πυθαγόρας σαν φυσικός και ερευνητής, ανακάλυψε τους νόμους της μουσικής σε συνάρτηση με τα μήκη των χορδών των οργάνων, κυρίως της κιθάρας και καθόρισε τους τόνους ανάλογα με το μήκος της χορδής. Ο Πυθαγόρας αντίθετα με ότι γράφουν πολλοί, έγραψε πολλά συγγράμματα, όμως επειδή και στους αρχαίους θρησκόληπτους, δεν άρεσαν αυτά πού έγραφε, αλλά ούτε και στους νεώτερους χριστιανούς συνέφερε, τα έκαψαν αυτοί, όπου και αν τα βρήκανε, με συνέπεια σήμερα να ισχυρίζονται παρόμοιοι άνθρωποι θρησκόληπτοι, ότι ο Πυθαγόρας δεν έγραψε τίποτα.

Όμως και από την Ελληνική διάλεκτο τον αρχαιότατων Αχαιών, όπου «αριθμός» σημαίνει «Κομμάτι από συγκολλημένο υλικό δεν είναι αυτό το στοιχείο», (αλλά απόλυτο και σωστό υλικό πού μαζί με άλλα κάνει σύνολα «Αριθμών»), συμπεραίνουμε ότι, ο Πυθαγόρας δίδαξε σαν την αρχή του παντός την ΜΟΝΑΔΑ και τα «Τέλεια σύνολα». Επίσης από την θεωρία του Πυθαγόρα της «Μετεμψύχωσης και Μετενσάρκωσης πνεύματος» σε απογόνους συγγενείς, βγαίνει σαν τεκμηρίωση, ότι εκτιμούσε αφάνταστα την οικογένεια, σέβονταν τα τέκνα οικογενείας του σαν προγόνους του αλλά και σαν απογόνους του εαυτού του και αγαπούσε αφάνταστα την φυλή του στην οποία αναγεννιόνταν σαν σύνολο, οι άνθρωποί του. Επίσης θεωρούσε ότι τα τέκνα καθενός είτε από επίσημο γάμο προέρχονταν, είτε από παλλακίδα έπρεπε να έχουν τα αυτά δικαιώματα σαν αναγεννημένοι απόγονοι και πρέσβευε να καταργηθεί η κατώτερη θέση της παλλακίδας, πράγμα που δεν άρεσε στους φασιστοειδείς πολιτικούς της εποχής του.

Έμβλημα του Πυθαγόρα και κατά επέκταση των πυθαγορείων ήταν όπως και παραπάνω γράφτηκε η «ΙΣΟΣΚΕΛΗ ΠΕΝΤΑΛΦΑ» των Ελλήνων Αχαιών κτιστών, την οποία έχουμε και εμείς σαν ΕΜΒΛΗΜΑ της πρώτης σελίδας μας, θεωρώντας τους εαυτούς μας συνεχιστές του έργου του Πυθαγόρα και των μαθητών του και ως προς την πίστη στην «Μετεμψύχωση και Μετενσάρκωση πνεύματος» σε απογόνους συγγενείς, αλλά και σαν ΤΙΜΗ που πρέπει να αποδίδομε στην ΥΛΙΚΗ σοφία της ΦΥΣΕΩΣ που θαυμάζουμε και πιστεύομε.

Η «ΙΣΟΣΚΕΛΗ ΠΕΝΤΑΛΦΑ», ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΚΤΙΣΤΩΝ.

Η «ισοσκελή πεντάλφα» ήταν το «ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ» εργαλείο των αρχαιότατων Ελλήνων Αχαιών κτιστών. Την «ισοσκελή Πεντάλφα» κατασκεύαζαν οι Έλληνες Αχαιοί με πέντε ΙΣΟΜΗΚΗ καδρόνια περίπου 30 πόντους, τα οποία στις άκρες τους είχαν γωνιάσει με γωνία 18΄μοιρών. Μετά ένωναν στις άκρες τα ΙΣΟΜΗΚΗ, πέντε καδρόνια και σχημάτιζαν έτσι την «Ισόπλευρη Πεντάλφα», σαν εργαλείο κτιστών. Με την «Πεντάλφα» σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες (τέκτονες στην Αχαϊκή), όλες τις χρειαζούμενες γωνίες, σε μοίρες. Είχαν την 36΄ μοίρες γωνία στις εξωτερικές γωνίες της «Πεντάλφα», η οποία γωνία 36΄ μοιρών, πολλαπλασιαζόμενη με το 10 έκανε τις 360΄ μοίρες ενός Κύκλου ή αντίθετα μοίραζε τον κύκλο σε 10 ΙΣΑ τμήματα μοιρών, των 36΄ μοιρών το καθένα.

Με την «Πεντάλφα» σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες  την 72΄ μοιρών γωνία, στις «χιαστές» εσωτερικές (η οποία 72΄ μοίρες γωνία ήταν και της κορυφής των πυραμίδων). Με την «Πεντάλφα» σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες  την 108΄ μοίρες γωνία στις χιαστές εξωτερικές, (όπου 108΄ μοίρες είναι η γωνία στέγης του Παρθενώνα και του «θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς», όπως και το μισό αυτής 108/2=54΄ μοίρες γωνία είναι η οριζόντια γωνία εδάφους προς την πλευρά των πυραμίδων).

Επίσης με την «Πεντάλφα» σαν εργαλείο είχαν τις 180΄ μοίρες στις ευθείες. Επίσης είχαν στην «Πεντάλφα» την «Χρυσή τομή (τέλεια αναλογία κατασκευής αντικειμένου)» των καλλιτεχνημάτων, των σωμάτων των ζώων και των φυτών της ΦΥΣΕΩΣ, στον λόγο τομής σε μια από της πλευρές του, όπως τέμνεται από τις άλλες, από αρχή και τέλος ΑΔ/ΑΓ=φ=ΑΓ/ΑΒ=φ, κτλ (της Πυθαγόρειας σχολής, τα πέντε δάκτυλα, τα πέντε σχίσματα νεύρων σε φύλα).

Με την «Πεντάλφα» σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες (τέκτονες) με ένα σχοινί και βαρίδι, στην κορυφή μίας εξωτερικής γωνίας, την γνώση της «οριζόντιας ευθείας», την γνώση της «καθέτου ευθείας στην οριζόντιο ευθεία» και την γνώση των 90΄ μοιρών στις γωνίες των κτισμάτων τους, όταν η ευθεία του σχοινιού του βαριδιού, από την άνω εξωτερική γωνία της «ΠΕΝΤΑΛΦΑ» έτεμνε την κορυφή της κατώτερης εσωτερικής γωνίας της «ΠΕΝΤΑΛΦΑ». Με την «Πεντάλφα» ,οι Έλληνες είχαν την γνώση, ότι ο τείχος κτίζεται κάθετος προς την γη. Αυτό συνέβαινε όταν ακουμπούσαν τις επόμενες γωνίες της «Πεντάλφα», από αυτήν του βαριδιού, στον τοίχο, τότε η ευθεία του βαριδιού, σε σωστή κτίση τοίχου, είναι παράλληλη της εξωτερικής πλευράς της «ΠΕΝΤΑΛΦΑΣ». Αργότερα οι αμόρφωτοι θρησκόληπτοι απαγόρευσαν την «Πεντ΄ΑΛΦΑ» και οι κτίστες τώρα χρησιμοποιούν ένα υποπροϊόν αυτής, το «ΑΛΦΑ΄δι».

Η «ΙΣΟΣΚΕΛΗ ΠΕΝΤΑΛΦΑ», Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ Φ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ, ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ.

Οι φιλόσοφοι μαθητές του Πυθαγόρα όπως γράψαμε παραπάνω, αλλά και ο Ευκλείδης μελέτησαν την ΠΕΝΤΑΛΦΑ των κτιστών Αχαιών Ελλήνων και βρήκαν την 72΄ μοίρες γωνία στις χιαστές (γωνία πυραμίδων κορυφής), την 108΄ μοίρες γωνία (108/2=54΄ γωνία πυραμίδων πλευρών-οριζόντιας, γης), που η ΠΕΝΤΑΛΦΑ έβγαζε στο λόγο διαιρέσεως ολων των ισοσκελών πλευρών της, την «χρυσή τομή».  Αργότερα την χρυσή τομή την χρησιμοποίησε και ο Φειδίας και από το αρχικό γράμμα αυτού και προς Τιμή του «η χρυσή τομή» των Αχαιών Ελλήνων κτιστών με την ΠΕΝΤΑΛΦΑ, ονομάσθηκε με το γράμμα «Φ» διεθνώς. Ο Φειδίας με γνώμονα την «χρυσή τομή» των Αχαιών Ελλήνων κτιστών της ΠΕΝΤΑΛΦΑ, έκτισε τον Παρθενώνα και την στέγη αυτού έκανε με την γωνία 108΄μοιρών της ΠΕΝΤΑΛΦΑ, καθώς και τον «θησαυρό των Αθηναίων» στους Δελφούς έκανε με την ίδια γωνία στέγης των 108΄μοιρών της ΠΕΝΤΑΛΦΑ.

Επί πλέον η ΠΕΝΤΑΛΦΑ το ιερό σχήμα του Πυθαγόρα, με ένωση των κορυφών της από πέντε ευθείες έκανε το ΙΣΟΠΛΕΥΡΟ πεντάγωνο, πού σαν πολύεδρο κάνει το ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ των Θεών, των αρχαίων Ελλήνων σαν την μεγαλύτερη τελειότητα. Όταν στις γωνίες των πολυέδρων συναντάται, ο αυτός αριθμός γωνιών πλευρών, τότε ονομάζονταν από τους Αχαιούς Έλληνες «Ιερά σχήματα Πυθαγορείων» και εμπεριέχουν εντός τους, ολους τους αριθμούς που έχουν σχέση με το χρόνο, με την ύλη, την ζωή, και τους νόμους της φυσεως και αυτά είναι μονο πέντε. Αργότερα οι χριστιανοί τα ονόμασαν «Πλατωνικά», διότι δεν άρεσαν που ο Πυθαγόρας δίδασκε την «Μετεμψύχωση και Μετενσάρκωση σε συγγενείς» και τα ονόμασαν «κοσμικά, σύμπαντος, ουράνια» ή «Αρχιμήδου».

Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν οι « 12 ΜΗΝΕΣ (δώδεκα πλευρές)».
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν οι «30 ΗΜΕΡΕΣ του μήνα (30 αιχμές δωδεκάεδρου)».
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνει το «ΕΤΟΣ των Αχαιών Ελλήνων (12 μήνες επί 30 ημέρες κάθε μήνα των αρχαίων Ελλήνων, συν τις εορτές της ΦΩΤΙΑΣ πού ήταν 5 ημέρες και κάθε Ολυμπιάδα 6 ημέρες = 365 ή 366 ημέρες).
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν οι 12 ΏΡΕΣ της ημέρας (12 έδρες) και νύχτας (12 έδρες) και σαν δυαδικό πολύεδρο οι 24 ΩΡΕΣ ημερονυχτίου.
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν τα λεπτά της ώρας (5 πλευρές επί 12 έδρες ίσον 60΄ λεπτά).
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν τα δευτερόλεπτα (5 πλευρές επί 12 έδρες ίσον 60΄ λεπτά επί τον εαυτό τους 3600΄΄, όπου μας δίνουν σε δέκατα, τις μοίρες του Κύκλου 360,0΄ και ΠΑΛΙ.
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν οι «τρεις διαστάσεις υλικών (συνάντηση τριών πλευρών σε κάθε κορυφή).
Επιπλέον από το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών) βγαίνουν και τα «20 αμινοξέα (γωνίες)» που παράγουν την ζωή (φυτών και ζώων).
Επιπλέον το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών), είναι το ΤΕΛΕΙΟ ισοσκελή πολύπλευρο που εμπεριέχεται σε ΣΦΑΙΡΑ (σχήμα τελειότητας, διαστήματος, γης) και η επιφάνεια σφαίρας περνά από ΟΛΕΣ τις γωνίες και ακουμπά ΟΛΕΣ τις πλευρές του.
Επιπλέον το ισόπλευρο ΠΕΝΤΑΠΛΕΥΡΟ (πεντάλφα)- ΔΩΔΕΚΑΕΔΡΟ (θεών), είναι σε ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ με το ισόπλευρο εικοσάεδρο, ενώ το ισόπλευρο εξάεδρο είναι σε δυαδικό σύστημα με το ισόπλευρο οκτάεδρο και το ισόπλευρο τετράεδρο είναι σε δυαδικό σύστημα με τον εαυτό του.

Προετοιμάζομαι…

Advertisement

ΟΛΑ στο Χυτήριο. ΟΛΑ στο λιώσιμο.
Εισοδήματα, Δικαιώματα, Δημοκρατία.
ΟΛΟΙ θυσία στις «αγορές» και τους τοκογλύφους.
Στους τραπεζίτες και τη Πλουτοκρατία.
Άντρες, γυναίκες, παιδιά, γερόντια.

Τρεις «σωτήρες». «Σωτηρία» επί τρία.
Σωτήρες οχυρωμένοι σε τροϊκανά γραφεία εκδίδουν ημερήσιες διαταγές Θανάτωσης Λαού και Πατρίδας.
Κρυμμένοι πίσω από διμοιρίες ΜΑΤ «δακρύζουν» για τη «σκληρή, αλλά αναγκαία» Ανεργία.
Για τη «σκληρή, αλλά αναγκαία» Φτωχοποίηση.
Το «σκληρό, αλλά αναγκαίο» Ξεπούλημα.
Δακρύζουν οι «Σωτήρες»…κι ακόμα…
ΔΕΝ μας πέταξαν το πρώτο δακρυγόνο!!

Πρασινογάλαζα Νεοφιλελεύθερα πουστρόνια, συνοδευόμενα
από αχρείους δημαρίτες/νεοτσολιάδες, διατείνονται πως σώζουν ΄Ελληνες και Ελλάδα.
Σφάζοντας, Ισοπεδώνοντας, Καταστρέφοντας.

Από την άλλη πλευρά… πλήθος αντιμνημονιακών παλικαριών εξαντλούνται σε ανώδυνες καταγγελίες, σε καθώς πρέπει διαμαρτυρίες και σε κοινοβουλευτικά ρομάντζα.
Αφού η Συγκυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις και τα ρίσκα της για τη συνέχιση της Βαρβαρότητας, ας πάρουν κι ΑΥΤΟΙ τα ρίσκα τους για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της.
Χωρίς «καρότα». Με «μαστίγια».

Το Φράγμα θα σπάσει. Αργά ή γρήγορα.
Σε ένα μήνα. Σε ένα χρόνο.
Το Ποτάμι που θα λευθερωθεί θα παρασύρει και θα πνίξει ΕΝΟΧΟΥΣ και ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ.
Για αυτή τη στιγμή Ζω.
Γι΄αυτό Προετοιμάζομαι.
Φουσκώνω…

ΠΗΓΗ

Άβουλες ζωές υπάκουων ανθρώπων

Advertisement

Άβουλες ζωές υπάκουων ανθρώπων

Η μεγάλη απάτη.

Σου όρισαν ποια πράγματα πρέπει να αποκτήσεις στη ζωή σου για να μην δημιουργήσεις τίποτα μα τίποτα άλλο εκτός από αυτά, κι όταν ήρθε η ώρα να σε εκβιάσουν σε απειλούν ότι θα στα πάρουν αν δεν εκτελέσεις τις εντολές τους.
Δεν μπορείς να πεις όχι, γιατί δεν έχεις τίποτα άλλο στη ζωή σου εκτός από αυτά που σου όρισαν.

Τρεις ορόφους ουρά στην εφορία. Κοπάδια με τα χαρτάκια στο χέρι να κανονίσουν τις «υποχρεώσεις» τους προς το κράτος, που ως γνωστόν, δεν νοιώθει καμιά υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του. Ένα κούφιο κτήνος που ξεζουμίζει συνέχεια ανθρώπινες ζωές. Και ζωές που έχουν καταντήσει άβουλα κοπάδια, στριμωγμένα, φοβισμένα, εξουθενωμένα σωματικά και ψυχικά.
Άνθρωποι που δεν μπορούν να σηκώσουν ανάστημα γιατί η ζωή τους ορίζεται από όλα όσα τους όρισαν.

Όταν κάποιος σου λέει με ύφος νταή «θα πληρώσεις αλλιώς…»

Η αυθόρμητη απάντηση που θα έπρεπε να δώσει κάποιος, θα ήταν «αλλιώς τι;» Τι θα μου κάνεις;. Τι είσαι ικανός να μου κάνεις και να ενοχλήσεις, να με φοβίσεις, να με εκβιάσεις;

Δεν μπορεί όμως κανείς από τους «πτωχούς πλην έντιμους» πολίτες να αμυνθεί με επίθεση. Γιατί θα αρχίσει ένας μακρύς κατάλογος με αυτά που μπορεί να σου κάνει. Και αυτά που θα σου κάνει είναι να σου αρπάξει όλα εκείνα πάνω στα οποία έχεις στηρίξεις όλη σου την ύπαρξη.

Θα σου πάρει το σπίτι, θα σου πάρει το αυτοκίνητο, θα σου κατασχέσει το μισθό, θα σε κυνηγήσει και θα σου στερήσει κάθε πρόσβαση παντού. Θα σε αποκλείσει από τη κοινότητα των «ευπρεπών και ευσυνείδητων ανθρώπων»

Γιατί όλη η ζωή του πανικόβλητου πολίτη είναι σχεδιασμένη πάνω σε συγκεκριμένα πρότυπα μιας μαζικής αντίληψης κοπαδοποίησης των πάντων. Γεννιέσαι και θεωρείς ευπρέπεια αυτό, υποχρέωση εκείνο, τιμωρία το άλλο.

Αν προσπαθήσεις να αναλύσεις την έννοια κράτος, θα βρεθείς στο ίδιο χαώδες σημείο εκείνου που προσπαθεί να αναλύσει το πως φτιάχτηκε το σύμπαν. Στο τέλος καταλήγει πάντα στην ερώτηση «..και τον θεό ποιος τον έφτιαξε;»
Όπως η θρησκεία έχει τα δόγματά της και όταν φτάνει σε ένα δύσκολο ερώτημα απαντά απλά «γιατί έτσι πρέπει να είναι» το ίδιο και αυτό το γελοίο κατασκεύασμα που ονομάζουμε κράτος όταν ρωτήσεις και το κράτος ποιος το έφτιαξε;
Θα σου πουν «γιατί έτσι πρέπει να είναι»…

Το κράτος, οι μηχανισμοί λειτουργίας του, οι μηχανισμοί εξουσίας και υποταγής δεν απαιτούν πλέον να είναι απλά θεσμοί, ανάγονται σε συμπαντικό νόμο. Η εφορία είναι δόγμα. Η πληρωμή χαρατσιών και τελών δόγμα. Ο τρόπος που γεννιέται ένα παιδί, ο τρόπος που μορφώνεται, ο τρόπος που θα πρέπει να λειτουργεί για να εργαστεί και να ενσωματωθεί όχι σαν παριας αλλά σαν καθώς πρέπει πολίτης, είναι όλα δόγματα που «έτσι ορίστηκε να είναι»
Από ποιόν; Από ποιους; Με ποια δικαιοδοσία;

Τρέχα να βρεις αν γεννήθηκε πρώτα το αυγό ή η κότα….

Άλλωστε εσύ δεν μπορείς να απαντήσεις τίποτα. Γιατί τις απαντήσεις τις δίνουν μόνο οι ειδήμονες.

Εσύ φτωχέ μου άνθρωπε μόνο να υπακούς στα πορίσματά τους μπορείς. Είτε είναι συμπολιτευόμενα είτε αντιπολιτευόμενα στο αίσχος συμπεράσματα, άλλοι θα στα δώσουν και θα ορίσουν τι είναι σωστό και τι όχι.

Όσο τι στ΄αλήθεια θέλεις να ορίσεις σαν ζωή εσύ; Τι να σου πω.

Μήπως το έψαξες ποτέ με δικα σου λόγια; Μήπως αναρωτήθηκες αν όλα όσα βλέπεις γύρω σου είναι μια μεγάλη απάτη; Μήπως κι όταν στο λένε δεν γελάς σαν ηλίθιος ονομάζοντας τρελούς ή επικίνδυνους όσους βγήκαν έξω από το μαντρί;

Οπότε….

Σελήνη, Πυραμίδα και Αρχαίες Δομές (Φωτογραφίες)

Advertisement

Αρχαίες Δομές, Πυραμίδα και ανωμαλίες στη Σελήνη. 

 Υπάρχουν δομές και Αρχαίες βάσεις στη Σελήνη;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται προς αυτό το μέρος με τις ιστορίες τις φωτογραφίες και βίντεο που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ότι αυτό είναι αλήθεια.

 Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι προσσεληνώσεις σταματήσαν και γιατί δεν έχουμε προσπαθήσει να χτίσουμε μια βάση στο φεγγάρι;

Επέστρεψε το πρώτο εμπορικό διαστημικό σκάφος

Advertisement

Το Dragon προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό μετά την αποστολή στον ISS
Επέστρεψε το πρώτο εμπορικό διαστημικό σκάφος
Ο ρομποτικός γερανός του σταθμού απελευθέρωσε το Dragon σε ύψος περίπου 400 χλμ
Το πρώτο εμπορικό σκάφος που μίσθωσε η NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποσυνδέθηκε από το τροχιακό συγκρότημα το πρωί της Πέμπτης και στις 18.44 ώρα Ελλάδας προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά της Καλιφόρνια.

Απόλυτη επιτυχία

«Εξαιρετική δουλειά παιδιά» είπε το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον όταν οι αστροναύτες του ISS απελευθέρωσαν το Dragon στο Διάστημα, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό γερανό του σταθμού. Λίγο αργότερα, γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας, το Dragon βρισκόταν έξω από την περιοχή γύρω από τον ISS που ελέγχει η NASA και πέρασε στην αποκλειστική δικαιοδοσία της SpaceX, της καλιφορνέζικης εταιρείας που το ανέπτυξε.

Ήταν μια στιγμή-ορόσημο στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ να αναθέσουν σε ιδιώτες τις μεταφορές από και προς τον ISS, προκειμένου να εστιαστεί η NASA στην ανάπτυξη ενός διαφορετικού σκάφους για αποστολές στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, οι μη επανδρωμένες αποστολές ανεφοδιασμού έχουν ανατεθεί σε ευρωπαϊκά, ιαπωνικά και ρωσικά ρομποτικά σκάφη, ενώ τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα είναι τα ρωσικά Soyuz.

Το Dragon

Η κωνική κάψουλα με την ελαφρώς ρετρό εμφάνιση μετέφερε στο πολυεθνικό εργαστήριο του ISS σχεδόν μισό τόνο προμηθειών. Στη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής της, το εξαμελές πλήρωμα του σταθμού παρέλαβε το φορτίο και στη συνέχεια γέμισε το σκάφος με παλιά μηχανήματα και πειραματικό εξοπλισμό που πρέπει να επιστρέψει στη Γη.

Όπως οι κάψουλες των αποστολών Apollo της δεκαετίας του 1960, το Dragon είναι σχεδιασμένο να προσθαλασσώνεται με αλεξίπτωτο στον ωκεανό, από όπου θα ανακτηθεί για να επαναχρησιμοποιηθεί έως και πέντε φορές.

Δεδομένου ότι η πρώτη εμπορική αποστολή του Dragon θεωρείται δοκιμαστική, η NASA δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να γεμίσει την κάψουλα με υλικά κρίσιμης σημασίας.

Η κάψουλα προγραμματίζεται να προσθαλασσωθεί στις 18.44 περίπου 900 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λος Άντζελες. Εκεί, θα περισυλλεγεί από την ιδιωτική εταιρεία American Marine Corp. και θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Λος Άντζελες, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες.

Η συνέχεια

Εφόσον η αποστολή ολοκληρωθεί με επιτυχία, η SpaceX θα λάβει συνολικά 1,6 δισ. δολάρια από τη NASA για τουλάχιστον 12 ακόμα αποστολές στoν ISS. Σε τρία με τέσσερα χρόνια, η εταιρεία ελπίζει ότι θα έχει τροποποιήσει το Dragon ώστε να χρησιμοποιείται και σε επανδρωμένες πτήσεις. Υπάρχουν κι άλλες ιδιωτικές εταιρείες που επιδοτούνται από τη NASA για την ανάπτυξη νέων σκαφών.

Ένα δεύτερο εμπορικό μεταγωγικό, το Cygnus της Orbital Sciences Corp., αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική αποστολή του στον ISS εντός του έτους.

ΠΗΓΗ

Η γνωσιολογία του Χιουμ

Advertisement

Η γνωσιολογία του Χιουμ,αιτιότητα,γνώση,νους,Σκωτσέζικη Φιλοσοφία,ψυχή,Εμπειρισμός,αισθήσεις

Ο Χιουμ στηρίζει τη δυνατότητα της γνώσης μέσω της εμπειρίας και την παρατήρηση. Υποστηρίζει ότι υπάρχει μέσα μας η ψυχή στην οποία εγγράφονται όλα τα γεγονότα και οι εμπειρίες της ζωής μας. Σύμφωνα με τον Χιουμ δεν υπάρχουν γνώσεις που πηγάζουν από τη νόηση αλλά μόνο γνώσεις από την εμπειρία και την παρατήρηση. Δεν υπάρχει η ψυχή ως άυλη υπόσταση, παρά μόνο ως σύνολο εμπειριών. 

Δεν είναι ουσία, αλλά ένα σύνολο παραστάσεων και συναισθημάτων που συνεχώς μεταβάλλονται. Θεωρεί ότι ο νους συλλαμβάνει τις εντυπώσεις και τις ιδέες. Οι εντυπώσεις σχηματίζονται τη στιγμή που βλέπουμε το αντικείμενο. Οι εντυπώσεις που ανακαλούνται στη συνείδηση παίρνουν τη μορφή της ιδέας. Για να οδηγηθεί λοιπόν ο νους στη δημιουργία των ιδεών χρειάζεται να εισχωρήσει σε αυτόν η παράσταση των εντυπώσεων που στηρίζονται άμεσα στην αίσθηση. Επομένως στο σημείο αυτό φαίνεται ο συνεπής εμπειρισμός του Χιουμ.


Σύμφωνα με τον Χιουμ δεν υπάρχουν γνώσεις που πηγάζουν από τη νόηση αλλά μόνο γνώσεις από την εμπειρία και την παρατήρηση. Κατά τον Χιουμ ο νους βασίζεται στο μόνο εργαλείο που διαθέτει για να παράγει γνώση, στις αισθήσεις. Μέσω αυτών λαμβάνει τα δεδομένα της πραγματικότητας και στη συνέχεια τα επεξεργάζεται. Αν τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν και στην αντικειμενική και όχι μόνο στη φαινομενική δομή του κόσμου, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ο νους δεν μπορεί να βγει έξω από τον εαυτό του, τις ιδέες, και να προσεγγίσει τον κόσμο. Η ψυχή δεν είναι μια οντότητα ξεχωριστή από τις εμπειρίες μας. Ο φιλόσοφος αντιλαμβάνεται την ψυχή ως συνάθροιση πληροφοριών που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις, την εμπειρία μας. Δεν υπάρχει η ψυχή ως άυλη υπόσταση παρά μόνο ως σύνολο εμπειριών. Δεν είναι ουσία, αλλά ένα σύνολο παραστάσεων και συναισθημάτων που συνεχώς μεταβάλλονται. Μόνο οι εμπειρίες έχουν σημασία για το φιλόσοφο, χωρίς αυτές δεν υπάρχουμε. Αμφισβήτησε την υλική και πνευματική υπόσταση. Οι αντιλήψεις είναι αισθήσεις, πεποιθήσεις, αισθήματα και διακρίνονται στις εντυπώσεις και στις ιδέες. Οι αντιλήψεις είναι αισθήσεις, πάθη, συναισθήματα και οι ιδέες είναι εικόνες αυτών στη σκέψη, μνήμη. Κάθε εντύπωση έχει την ιδέα και το αντίστροφο.

Η γνωσιολογία του Χιουμ,αιτιότητα,γνώση,νους,Σκωτσέζικη Φιλοσοφία,ψυχή,Εμπειρισμός,αισθήσεις

Η επιστήμη που βασίζεται στην εμπειρία και την παρατήρηση δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει στη βέβαιη γνώση. Οι φυσικές επιστήμες που στηρίζονται στην αρχή της αιτιότητας δεν παρέχουν αξιόπιστες γνώσεις, γιατί δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η αρχή αυτή υπάρχει. Η χρονική διαδοχή των γεγονότων δε σημαίνει ότι εμπεριέχει και αιτιώδη σχέση, γιατί κανείς δεν είναι βέβαιος ότι φαινόμενα που παρατηρούνται σήμερα θα συνεχίσουν να παρατηρούνται και στο μέλλον. Επειδή η φύση είναι σε εξέλιξη, υπάρχει η πιθανότητα να ανατραπούν οι φυσικοί νόμοι που μέχρι τώρα έχουμε αποδεχτεί ως αληθινοί.


Δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια της εμπειρίας. Η γνώση που έχουμε για τον κόσμο δεν είναι αντικειμενική, δεν είναι η γνώση των ίδιων των πραγμάτων και των γεγονότων του κόσμου, αλλά των παραστάσεων που έχουμε σχηματίσει γι’ αυτά. Η ίδια η φύση δεν μας επιτρέπει να έρθουμε σε άμεση επαφή με τα γεγονότα και τα πράγματα. Η γνώση που λαμβάνουμε από τον εξωτερικό κόσμο δεν είναι αντικειμενική. Η επιστήμη αδυνατεί να μας οδηγήσει στη βέβαιη γνώση γιατί στηρίζεται στην αρχή της αιτιότητας που ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει σχέση αιτίας αποτελέσματος στα γεγονότα. Παρατηρώντας κάποια φαινόμενα στη φύση οδηγούμαστε στο λανθασμένο ισχυρισμό ότι θα ισχύουν για πάντα αυτά. Η γνώση που πηγάζει από τις αισθήσεις είναι σχετική και δεν οδηγεί σε μια αντικειμενική θεμελίωση των πραγμάτων. Βέβαιοι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ούτε για τη μη ύπαρξη των έμφυτων ιδεών αφού τονίζει ότι η θεωρία του δεν επαρκεί για να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τους. Επομένως ο Χιουμ οδηγείται σε ένα μετριοπαθή σκεπτικισμό.

ΠΗΓΗ

Επικίνδυνη υπερσυσσώρευση δυνάμεων στην ανοικτά της Κορέας – «Πυρηνικό σκάκι»…

Advertisement

Eπικίνδυνη υπερσυσσώρευση τακτικών και υποστρατηγικών δυνάμεων παρατηρείται στην θαλάσσια περιοχή της κορεατικής χερσονήσου από έξι κράτη με αφορμή τη εκτόξευση του «δορυφόρου» (δυτικοί διατείνονται ότι πρόκειται περί βαλλιστικής δοκιμής βαλλιστικού βλήματος ικανού να πλήξει τουλάχιστον την Αλάσκα) της Βόρειας Κορέας περί τα μέσα Απριλίου.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κοράς έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο πύραυλος θα … καταρριφθεί, είτε μεταφέρει δορυφόρο είτε εικονική πυρηνική κεφαλή, καθώς θεωρούν ότι ισχύει το δεύτερο.
Έχουν θέσει σε συναγερμό τα καταδρομικά τους με το σύστημα μάχης AΕGIS και θεωρούν ότι έχουν την ικανότητα με το αντιβαλλιστικό βλήμα SM-3 να επιτύχουν την πρώτη κατάρριψη σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες. Κάτι που βέβαια μπορεί να θεωρηθεί ως «εχθρική πράξη» από τη Βόρειο Κορέα και να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει κανονικά πυρηνικά όπλα! Το νέο καθεστώς, βασικά ο νέος ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ θεωρείται το ίδιο παρορμητικός και απρόβλεπτος όπως και ο πατέρας του.

Η επιχείρηση των Ιαπώνων έχει τραβήξει το ενδιαφέρον Ρωσίας και Κίνας: Έχει ήδη παρατηρηθεί συγκέντρωση αεροσκαφών παρατήρησης και από τις δύο χώρες στην περιοχή. Η καταγραφή σε επιχειρησιακές συνθήκες μιας αναχαίτισης πυραύλους από το Aegis, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους. Για το λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί το σύνολο της ιαπωνικής Αεροπορίας και αποφασίστηκε στην περιοχή να περιπολούν μαχητικά F-15J για να απομακρύνουν τους επίδοξους «καταγραφείς».

Γύρω από τα καταδρομικά AEGIS θα στηθεί ένα αεροπορικό πλέγμα ακτίνας 40 χλμ. Για να μην πλησιάσουν ρωσικά και κινεζικά μαχητικά. Κύριος στόχος να εμποδιστούν τα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά να πλησιάσουν και να συλλέξουν ηλεκτρονικές πληροφορίες.

Η αναλογία θα είναι δύο F-15 ανά πλοίο. Eπίσης, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr από τη ναυτική βάση του Perl-Harbor αναχώρησε στις 23 Μαρτίου ένα κολοσσιαίων διαστάσεων πλωτό αντιβαλλιστικό ραντάρ SBX-1 με προορισμό την περιοχή της κορεατικής χερσονήσου και αποστολή να εντοπίσει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου που προβλέπεται να γίνει στο μεσοδιάστημα μεταξύ 12 και 16 Απριλίου. Η εμφάνισή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς το σύστημα θεωρείται υπέρ-άκρως απόρρητο

Το τεράστιο από άποψη διαστάσεων αυτό ραντάρ –μόνο το εμβαδόν της κεραίας ανέρχεται σε 384 τμ- φιλοξενείται επάνω σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου CS-50 νορβηγικής σχεδίασης και ρωσικής κατασκευής και είναι αυτοπροωθούμενη. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2011 η πλατφόρμα και το ραντάρ βρίσκονταν ανοικτά της Αλάσκα κοντά στη νήσο Adak για να μετακινηθεί στη συνέχεια νότια στον Ειρηνικό Ωκεανό και πιο συγκεκριμένα στη ναυτική βάση του Pearl Harbor στη Χαβάη.

Η κεραία η οποία ανήκει στην τεχνολογία των ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης με τουλάχιστον 22.000 στοιχεία εκπομπής/λήψης και έχει βάρος σχεδόν 1800 τόνων και για τη λειτουργία της η κεραία καταναλώνει πάνω από 1 MW ενέργειας. Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ισχύος το συγκρότημα έχει 6 γεννήτριες  των 3,6 MW οι οποίες παίρνουν ισχύ με τη σειρά τους από 12 κινητήρες ντίζελ τύπου Caterpillar.

Το SBX-1 θεωρείται τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το Η/Μ ίχνος που δημιουργεί μια μπάλα του μπέιζμπολ σε απόσταση 4700 χλμ.! Η τεχνολογία που ενσωματώνει το σύστημα προέρχεται από το AEGIS και συνιστά μέρος του προγράμματος βαλλιστικής προστασίας των ΗΠΑ BMDS (Ballistic Missile Defense System).

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο εξακολουθεί και παραμένει υψηλή και υτό που προβληματίζει περισσότερο απ’όλα είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να κλιμακωθεί η κρίση, ακόμα και να φτάσει στο επίπεδο πυροδότησης πυρηνικών όπλων, όταν ο αντίπαλος είναι καθεστώς όπως αυτό της Βόρειας Κορέας…

ΠΗΓΗ

ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ

Advertisement


Ένα μικρό αλλά πολύ κατατοπιστικό βίντεο σχετικά με το τι είναι τελικά το μικροτσίπ και το πως αυτό τελικά θα μπει στην Ζώη μας σύντομα επαληθεύοντας έτσι τα όσα ο Ιωάννης περιέγραψε στην Αποκάλυψη…

Δείτε το βίντεο….

ΠΗΓΗ

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα αριθμών

Advertisement

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει να συναντήσουμε πολλές φορές μπροστά μας τον ίδιο αριθμό. Κάποιες φορές δίνουμε σημασία και απλά καταλαβαίνουμε τη σημασία των αριθμών αυτών, άλλες φορές τους προσπερνάμε γιατί πιστεύουμε πως είναι σύμπτωση. Αγαπητοί αναγνώστες του Μυστηριου Κόσμου σας ενημερώνω πως τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Όλα μα Όλα έχουν τον λόγο τους και σας ζητώ να παρατηρείται τα γεγονότα γύρω σας. Από τα ασήμαντα μεχρί στα άκρως σημαντικά, προσπαθήστε να σκεφτείτε την ακολουθία των καταστάσεων πρίν φτάσετε στο τώρα. Υπάρχει μια μεγάλη αρχή, η οποία είναι η εξής: «Οτι είναι εκεί πάνω, είναι και εδώ κάτω Και ότι είναι εδώ κάτω, είναι και εκεί πάνω»
 Η αρχή αυτή σημαίνει πως το πάνω(Συμπαν) είναι ίδιο σε πολύ μεγάλο βαθμό με το κάτω(Γη-Ανθρωπος). Αυτά τα δύο αλληλεπιδρώνται σε τέτοι βαθμό που τίποτα δεν είναι αλληλένδετο μα όλα ενώνονται, και ότι συμβαίνει κάτω επηρεάζει το πάνω με αποτέλεσμα να συνεχίζετε αυτη η ιστορια. Ας μείνουμε στο θέμα μας όμως, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα αριθμών και κάποιες απο τις γενικές σημασίες τους:

Ακολουθίες αριθμών από τους Αγγέλους

Οι άγγελοι βάζουν τα δυνατά τους για να τραβήξουν την προσοχή μας και να επικοινωνήσουν μαζί μας. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν στο να θεραπεύσουμε τις ζωές μας. Παρ’όλα αυτά δε δίνουμε σημασία στα σημάδια που μας δίνουν θεωρώντας τα χαζοσυμπτώσεις ή προϊόντα της φαντασίας μας. Οι άγγελοι λένε: «Δεν μπορούμε να γράψουμε τα μηνύματά μας για σένα στον ουρανό. Πρέπει να δίνεις προσοχή και να πιστεύεις όταν βλέπεις τα ίδια μοτίβα στη ζωή σου – ειδικά ως απαντήσεις στα ερωτήματά σου ή στις προσευχές σου. Οταν ακούς το ίδιο τραγούδι συνεχόμενα ή βλέπεις την ίδια αριθμητική ακολουθία, ποιος πιστεύεις ότι βρίσκεται πίσω από όλα αυτά? Οι άγγελοι φυσικά!»

Αριθμητικές ακολουθίες

Οι άγγελοι συχνά σου στέλνουν μηνύματα δείχνοντάς σου ακολουθίες αριθμών. Το κάνουν με δύο τρόπους. Κατ’αρχήν σου σιγοψιθυρίζουν στο αυτί έτσι ώστε να κοιτάξεις κάπου, έτσι ώστε να παρατηρήσεις το ρολόι ή έναν τηλεφωνικό αριθμό ή ένα πίνακα ανακοινώσεων. Οι άγγελοι ελπίζουν ότι θα παρατηρήσεις τον ίδιο αριθμό που επαναλαμβάνεται συνέχεια. Για παράδειγμα μπορεί να βλέπεις συνέχεια την ακολουθία 111 και συμβαίνει κάθε φορά που η ώρα στο ρολόι είναι 1:11 ή 11:11.

Ο δεύτερος τρόπος που οι άγγελοι σου δείχνουν αριθμητικές ακολουθίες με νόημα με φυσικό τρόπο, όπως για παράδειγμα η πινακίδα του μπροστινού σου αυτοκινήτου έχει μια ακολουθία που πρέπει να δεις. Αυτοί που δίνουν βάση σε αυτό το φαινόμενο γίνονται ειδήμονες στο να διαβάζουν τη σημασία διαφόρων πινακίδων. Με αυτό τον τρόπο οι άγγελοι θα σου δώσουν πιο λεπτομερή μηνύματα.

Παρακάτω παρατίθενται οι βασικές σημασίες διαφόρων αριθμητικών ακολουθιών. Παρ’όλα αυτά οι άγγελοί σου θα σου πουν αν η κατάστασή σου έχει διαφορετικό νόημα για σένα. Ρώτα τους αγγέλους σου «Τι προσπαθείτε να μου πείτε?» και ευχαρίστως θα σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες για να σε βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσεις τις αριθμητικές έννοιες.

111 — Παρατήρησε τις σκέψεις σου προσεκτικά και σιγουρεψου ότι σκέφτεσαι μόνο ότι θες και όχι αυτό που δε θες. Αυτός ο συνδυασμός είναι σημάδι ότι ανοίγει μία πύλη ευκαιρίας και οι σκέψεις σου παίρνουν φόρμα και καταγράφονται. Ο 111 είναι σαν το φως ενός φλας. Σημαίνει ότι το σύμπαν μόλις πήρε μία φωτογραφία των σκέψεών σου και τις μετατρέπει σε φόρμα. Είσαι ευχαριστημένος με τη σκέψη που «αιχμαλώτισε» το σύμπαν? Αν όχι, διόρθωσε τις σκέψεις σου (ζήτα από τους αγγελους να σε βοηθήσουν αν δυσκολεύεσαι να κοντρολάρεις τις σκέψεις σου).

222 — Οι φρεσκοφυτεμένες ιδέες σου άρχισαν να γίνονται πράξη, να φυτρώνουν. Συνέχισε να τις ποτίζεις και να τις περιποιήσαι και σύντομα θα δεις αποδείξεις της ύπαρξής τους. Με άλλα λόγια μην παραιτείσαι 5 λεπτά πριν το θαύμα. Συνέχισε τη δουλειά. Συνέχισε να κάνεις θετικές σκέψεις, βεβαιώσου και συνέχισε να οραματίζεσαι.

333 — Οι Κύριοι των Ουρανών επιθυμούν να ξέρεις ότι έχεις την αγάπη τους, τη βοήθειά τους και τη συντροφιά τους. Επικαλέσου τους συχνά, ειδικά όταν βλέπεις το 3 να σε περιβάλλει παντού.

444 — Οι Αγγελοι σε περιβάλλουν, βεβαιώνοντάς σε ότι έχεις την αγάπη και τη βοήθειά τους. Μην ανησυχείς…η αγγελική βοήθεια είναι κοντά.

555 — Δέστε τις ζώνες σας. Μια μεγάλη αλλαγή ζωής έρχεται. Αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να ερμηνευτεί σαν «θετική» ή «αρνητική», από τη στιγμή που όλες οι αλλαγές είναι φυσικό κομμάτι της ζωής. Ισως αυτή η αλλαγή είναι μία απάντηση στις προσευχές σου, οπότε συνέχισε να διατηρείς τον εαυτό σου σε ειρήνευση.

666 — Οι σκέψεις σου είναι εκτός ισορροπίας τώρα, εστιασμένες πολύ στον υλικό κόσμο. Αυτή η αριθμητική ακολουθία σου ζητά να ισορροπήσεις τις σκέψεις σου μεταξύ παραδείσου και γης. Σαν το διάσημο «Sermon on the Mount» οι άγγελοι σου ζητούν να εστιάσεις στο πνεύμα και στην υπηρεσία και να ξέρεις ότι οι υλικές και αισθηματικές ανάγκες θα συναντηθούν σαν αποτέλεσμα.

777 — Οι άγγελοι σε συγχαίρουν…συγχαρητήρια! Συνέχισε τη σωστή δουλειά και να ξέρεις ότι η ευχή σου θα γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό σημάδι και σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένεις να συμβούν και άλλα θαύματα.

888 — Μια φάση της ζωής σου πρόκειται να τελειώσει και αυτό είναι ένα σημάδι προειδοποίησης για να ετοιμαστείς. Αυτή η αριθμητική ακολουθία μπορεί να σημαίνει ότι περατώνεις κάτι συναισθηματικό. Επίσης σημαίνει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Επίσης σημαίνει «Η καλλιέργεια είναι ώριμη. Μην περιμένεις να δρέψεις τους καρπούς της και να την απολαύσεις.» Με άλλα λόγια μην αναβάλλεις την επόμενη σου κίνηση ή το να απολαύσεις τους καρπούς των πράξεών σου.

999 — Ολοκλήρωση. Αυτό είναι το τέλος μιας μεγάλης φάσης στην προσωπική ή στη γενική ζωή σου. Επίσης είναι ένα μήνυμα στους εργάτες του Φωτός που εμπλέκονται με Γήινες θεραπείες και σημαίνει : «Πιάσε δουλειά γιατί η Μητέρα Γη σε χρειάζεται».

000 — Μια υπενθύμιση ότι είσαι ένα με το Θεό. Μια υπενθύμιση να νιώσεις την παρουσία της αγάπης του Δημιουργού σου μέσα σου. Επίσης είναι ένα σημάδι ότι η κατάσταση ολοκλήρωσε τον κύκλο της.

Γιγάντιο «μάτι» παρακολουθεί τη Γη από το διάστημα

Advertisement

Εικόνες από τρία τηλεσκόπια της NASA φαίνεται να ανακάλυψαν ένα γιγάντιο μάτι στην διαστημική μας γειτονιά να «παρακολουθεί» τον πλανήτη μας. Φυσικά πρόκειται για έναν γαλαξία και συγκεκριμένα για τον κοντινό μας NGC 4151, όχι για κάποιο περίεργο πλάσμα επιστημονικής φαντασίας, του οποίου τα αέρια αλληλεπιδρούν με την αυξανόμενη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.


Η λευκή «κόρη» του ματιού, πρόκειται για την μαύρη τρύπα, ενώ το κόκκινο «βλέφαρο», πρόκειται για μια δομή αποτελούμενη από υδρογόνο, η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω της βαρύτητας και περιέχει και διάφορα ακόμα υλικά τα οποία έλκονται προς το κέντρο του γαλαξία. Τέλος τα μπλε τμήματα είναι ακτίνες Χ, τις οποίες οι επιστήμονες μελετούν για να κατανοήσουν καλύτερα την αλληλεπίδραση τέτοιου είδους μαύρων τρυπών με τα αέρα γύρω τους.

Ο NGC 4151 αποτελεί ένα από τους κοντινότερους γαλαξίες σε μας που περιέχει μία ενεργή αυξανόμενη μαύρη τρύπα στο εσωτερικό τους και προσφέρει μία ιδανική ευκαιρία μελέτης της αλληλεπίδρασης των αερίων που περιβάλλουν μία ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα αυτού του είδους.

ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ….‏

Advertisement

Η Νέα Τάξη επιδιώκει κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση κρατών προς εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης! Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δυσβάσταχτα μέτρα μέχρι να δημιουργηθούν βίαιες κοινωνικές εκρήξεις…! Εδώ και καιρό αρνούμαστε να καταγράψουμε τις σκέψεις μας για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην χώρα μας. Εδώ και καιρό, από τότε που οι Έλληνες άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες και να διαμαρτύρονται κατά της πράσινης χούντας, είχαμε την άποψη πως στην χώρα μας συμβαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας.

Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και της κυριαρχίας σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πλέον δεδομένο. Το γνωρίζουμε όλοι. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα, υποβαθμίζεται η ζωή των Ελλήνων, καταστρέφεται το μέλλον των παιδιών μας. Όμως τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα δεν είναι αποκομμένα από την παγκόσμια πολιτική και κοινωνική σκηνή.

Αρκετούς μήνες τώρα παρακολουθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο κοινωνικές εξεγέρσεις και φαινόμενα που συνιστούν κοινωνική αποσταθεροποίηση. Τα πρώτα σημάδια ήρθαν από τα Αραβικά κράτη.

Οι πολίτες των Αραβικών κρατών, κατά περίεργο τρόπο, ωθήθηκαν να εξεγερθούν ταυτόχρονα ενάντια στα δικτατορικά καθεστώτα τα οποία όμως επιβλήθηκαν από το ίδιο Παγκόσμιο Σύστημα το οποίο τώρα τασσόταν με την πλευρά των εξεγερμένων λαών…! Το ίδιο Σύστημα δηλαδή το οποίο πριν δεκαετίες τοποθέτησε δικτάτορεςστις χώρες εκείνες, τώρα συμπαραστέκονταν στους λαούς των Αραβικών κρατών και τους ωθούσε να επαναστατήσουν εναντίων αυτών…!

Περνώντας στην Ευρώπη, το ίδιο Παγκόσμιο Σύστημα, δημιούργησε εντέχνως την οικονομική κρίση μέσω της σκόπιμης πολύχρονης υπερχρέωσης κρατών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Ταυτόχρονα λοιπόν και στην Ευρώπη δημιουργείται ένα αποσταθεροποιητικό κλίμα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με επίκεντρο την χώρα μας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η χώρα μας να «κάνει την αρχή» δεν μπορεί να διευκρινιστεί εύκολα. Είναι γεγονός όμως ότι η Ελλάδα αποτελεί το πείραμα οδηγό σε αυτό το μεγαλειώδες σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων που ωθεί ολόκληρο τον κόσμο προς την Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Σε αυτό το σχέδιο άθελα μας όλοι διαδραματίζουμε κάποιον ρόλο. Και αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα, και εκείνοι που επιμένουν να υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης. Οι μεν πρώτοι, όσοι αντιδρούμε δηλαδή και κατεβαίνουμε στις πλατείες, φέρνουμε το σχέδιο της εγκαθίδρυσης μιας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης ένα βήμα πιο κοντά, μέσα από τις διάφορες μορφέςκοινωνικών εκρήξεων που αργά ή γρήγορα εμφανίζονται, λόγω αγανάκτησης και προκλητικότητας των κυβερνητών ή και λόγω προβοκατόρικων ενεργειών που ως στόχο έχουν να συμπαρασύρουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές σε βίαιες πράξεις. Οι μεν δεύτεροι χρησιμεύουν στο να προκαλούν το κοινό αίσθημα και να εξαγριώνουν το πλήθος, μέσα από την στήριξη την οποία παρέχουν στα αντιλαϊκά και προδοτικά μέτρα της πράσινης χούντας.

Με αφορμή την δραματική τροπή που παίρνουν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, και την σχεδιασμένη, από το ίδιο το κράτος, εκτροπή, αποφασίσαμε να καταγράψουμε τις σκέψεις μας για όσα συμβαίνουν στην χώρα μας σε συνδυασμό με την συνολική παγκόσμια κινητικότητα. Στα Αραβικά κράτη η Νέα Τάξη έχει πετύχει, με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, να δημιουργήσει κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση και έχει ήδη στρώσει το χαλί για την επέλαση μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης. Μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης η οποία σαφώς θα στηριχτεί και από την οικονομική δέσμευση που επιχειρείται και στα κράτη αυτά. 

Στην Ευρώπη το σκεπτικό που ακολουθείτεδεν έχει να κάνει με δημιουργία πολεμικών γεγονότων αλλά με την δημιουργία ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ αγανάκτησης και απέχθειας των πολιτών κάθε χώρας στα τοπικά εθνικά πολιτικά τους συστήματα. Στην Ελλάδα για παράδειγμα εδώ και δεκαετίες προωθήθηκαν στην πολιτική σκηνή διεφθαρμένοι πολιτικοί, ανίκανες πολιτικές ηγεσίες, ανθελληνικές πολιτικές ομάδες και εν τέλει πολιτικά κόμματα τα οποία φρόντισαν με την πολυετή παρουσία τους να κάνουν τον Ελληνικό λαό να αισθάνεται απέχθεια προς την πολιτική, και να σιχαίνεται τους πολιτικούς. Η εσκεμμένη προώθηση ανίκανων και υπόδουλων πολιτικών λοιπόν οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια τον λαό στην απέχθεια των εθνικών πολιτικών συστημάτων, γεγονός που θα διευκολύνει όταν χρειαστεί την εγκαθίδρυση μιας Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, κατά το ρητό που ακούγεται συχνά από αηδιασμένους πολίτες, «Αφού δεν μπορούν αυτοί, ας φύγουν να έρθουν να μας κυβερνήσουν ξένοι…».

Το πολιτικό σύστημα και οι εντολοδότες τους επιθυμούν διακαώς την δημιουργία σκηνικών βίας. Επιθυμούν διακαώς την κοινωνική αποσταθεροποίηση κρατών, που μοιραία θα οδηγήσει και σε πολιτική αποσταθεροποίηση αυτών. Μετά την πολιτική αποσταθεροποίηση οι κοινωνίες θα οδηγηθούν σε χάος και τότε μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση θα ομοιάζει με σωτηρία των εξαθλιωμένων λαών, όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο…!

Μυστηριώδες πράσινο / μπλε φως εμφανίζεται στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό

Advertisement

Μια γυναίκα στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό ήταν έξω από το σπίτι της, για τη λήψη φωτογραφιών από το φεγγάρι το βράδυ του Σαββάτου, 29 Οκτωβρίου, λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Αφού έβγαλε κάποιες φωτογραφίες με τη φωτογραφική μηχανή της Nikon D500 , μπήκε μέσα στο σπίτι της και αναθεώρησε πλάνα της. Έχει παρατηρήσει ένα μπλε φως στις φωτογραφίες της, που φάνηκε να κινείται γύρω από το φεγγάρι.Από αυτή την ανακάλυψη, αποφάσισε να πάει πίσω έξω και να λάβει περισσότερες φωτογραφίες. Και πάλι παρατηρήθηκε σε φωτογραφίες της «μερικώς μπλε φως γύρω από το φεγγάρι»και ότι δεν μπορούσε να το δει κατά τη λήψη των φωτογραφιών.

Πράσινο / Μπλε Φως Κοντά στη Σελήνη
Πράσινο / Μπλε φως κινείται γύρω από το φεγγάρι


  Της κέντρισε την περιέργεια της, και άρχισε γυρίσματα, μια φωτογραφία περίπου κάθε λεπτό. Μία από τις φωτογραφίες δείχνει μυστηριώδη πράσινα φώτα στον ουρανό, και η μαρτυρία τους περιγράφεται να ως μοιάζει με μια κορυφή. Αυτό το πράσινο φως εμφανίζεται μαζί με το μπλε φως στις περισσότερες από τις φωτογραφίες. Σύμφωνα με την μάρτυρα, το μπλε φως μετακινείται, και της θύμισε το σέλας.

Τα φώτα φαίνεται να είναι μπλε

Μετά τη λήψη  μερικών ακόμα φωτογραφίων, παρατήρησε ότι τα πράσινα φώτα δεν ήταν πια στον ουρανό. Μετά μεταφερεί τις φωτογραφίες σε ένα iPad  για να τις εξετάσει σε μια οθόνη μεγαλύτερη από εκείνη στην κάμερα της. Από την μεγαλύτερη οθόνη, μπορούσε να δει ότι τα πράσινα φώτα είχαν όντως φύγει από τον ουρανό, και το μπλε φως ήταν τώρα μπροστά από το φεγγάρι. Αλλά τώρα, είδε τρία από τα πράσινα φώτα στο έδαφος στην αυλή της πίσω από το σπίτι της.

Πράσινη φώτα κοντά στο έδαφος
Φώτα που ένας φωτογράφος δεν παρατήρησε κατά τη στιγμή της λήψης, αλλά με ανακοινώσεις αργότερα μετά την αναθεώρηση των φωτογραφιών, μερικές φορές μπορεί να εξηγηθούν από την αντανάκλαση του φακού ή αντανακλάσεις στο παράθυρο. Στην περίπτωση αυτών των φωτογραφιών, ο φωτογράφος δήλωσε ότι πήρε τις φωτογραφίες έξω, οπότε δεν υπήρχαν παράθυρα για να προκαλέσουν προβληματισμό.

Μυστηριώδεις πράσινα φώτα στο έδαφος

Στην αρχή αυτά φαίνεται να είναι φωτοβολίδες στον φακό της κάμερας, αλλά η κίνηση και η συμπεριφορά των κανόνων δείχνει ότι είναι εντελώς λάθος. Μπορεί να είναι μια παράξενη σκέψη, αλλά αναρωτιέσαι αν αυτά θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος  διερευνητικών ανιχνευτών. 

Φωτογραφίες: Michelle Tapia


Η αναφορά Γνωστοποίηση

Advertisement

Η αναφορά Αποκάλυψη είναι τώρα ενεργή στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου του παραπάνω link. Το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Εμείς, οι υπογράφοντες, παροτρύνουμε έντονα τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν επίσημα την εξωγήινη παρουσία που ασκούν στο ανθρώπινο γένος και να απελευθερώσει αμέσως στο δημόσιο τομέα σε όλα τα
αρχεία από όλους τους οργανισμούς και στρατιωτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με 

αυτό το φαινόμενο. «


[Σημείωση για όλους όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ: ένα Τ.Κ. των ΗΠΑ είναι απαραίτητο για την εγγραφή.] Σε περίπτωση που η αίτηση λαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό υπογραφών, θα επιστήσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες υπογραφές. Μπορεί να γίνει ένα άμεσο δημοψήφισμα για το ζήτημα της αποκάλυψης της ταυτότητας εάν η σύνδεση με την αίτηση μπορεί να ληφθεί ιογενή στο Internet. Εάν επιθυμείτε να υποστηρίξετε αυτήν την αναφορά, η χρήση του Facebook, MySpace, Twitter, YouTube, blogs, πίνακες ανακοινώσεων, λίστες email, δικτυακών τόπων και όλων των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να λάβουν τον σύνδεσμο ιού. YouTubers να δημιουργήσετε βίντεο Αναφορά Γνωστοποίηση και να περιλαμβάνουν τη σύνδεση αναφορά. Webmasters μπορούν να πάνε να

www.disclosurepetition.info και βρείτε γραφικά banners για συνδέονται με το σύνδεσμο αναφοράς.
Η σύνδεση με την αναφορά για το Λευκό Οίκο ιστοσελίδα της Βουλής είναι:
http://wh.gov/gKC

———————————————————————————————————————————————————-

The Disclosure Petition is now active on the White House website at the above link.  The wording of the petition is as follows:
«We, the undersigned, strongly urge the President of the United States to formally acknowledge an extraterrestrial presence engaging the human race and immediately release into the public domain all files from all agencies and military services relevant to 

this phenomenon.»


[Note to all those outside the US: a US Zip Code is required for registering.]

Should this petition receive a significant number of signatures it will draw media attention which will generate more signatures. It can become a direct referendum on the matter of Disclosure if the link to the petition can be taken viral on the Internet.

If you wish to support this petition, use Facebook, MySpace, Twitter, YouTube, blogs, bulletin boards, email lists, websites and all other social media to take the link viral. YouTubers can create Disclosure Petition videos and include the petition link. Webmasters can go to www.disclosurepetition.info and find graphic banners for attaching to the petition link.
The link to the petition on the White House website is:
http://wh.gov/gKC

Μυστηριες εξαφανισεις πολιτισμων

Advertisement

Με το πέρασμα των αιώνων, οι περισσότεροι πολιτισμοί είτε άρχισαν σιγά-σιγά να παρακμάζουν είτε εξαφανίστηκαν από φυσικές καταστροφές ή εισβολές. Υπάρχουν όμως κάποιοι πολιτισμοί, των οποίων η εξαφάνιση έχει προβληματίσει πραγματικά τους επιστήμονες.

10. Οι Ολμέκοι


Μία από τις πρώτες μεσοαμερικανικές κοινωνίες, οι Ολμέκοι, κατοικούσαν στις τροπικές πεδιάδες του νότιο-κεντρικού Μεξικό. Τα πρώτα σημάδια των Ολμέκων χρονολογούνται από το 1400 π.Χ. στην πόλη San Lorenzo, όπου αποτελούσε το κέντρο τους, ενώ υποστηρίζονταν από δύο ακόμα κέντρα, τις περιοχές Tenochtitlan και Potrero Nuevo. Οι Ολμέκοι ήταν εξαιρετικοί κτίστες, ενώ οι αποικίες τους είχαν τελετουργικά ανάκτορα, αναχώματα, μεγάλες κωνικές πυραμίδες και πέτρινα μνημεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός γιγάντιου κεφαλιού, που αποτελεί το πιο γνωστό δημιούργημά τους.
Ο πολιτισμός των Ολμέκων στηριζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο εμπόριο, τόσο μεταξύ των ίδιων τους των περιοχών όσο και με άλλες μεσοαμερικανές κοινωνίες. Επειδή ήταν ένας από τους πρώτους και πιο προηγμένους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς την εποχή εκείνη, θεωρούνταν ως ο κύριος πολιτισμός που γέννησε τους περισσότερους μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς.
Τι απέγιναν;
Γύρω στο 400 π.Χ., το ανατολικό μισό της γης των Ολμέκων ερήμωσε -πιθανότατα εξαιτίας των περιβαλλοντικών αλλαγών. Ίσως πάλι να μετακινήθηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι δέχτηκαν επιδρομή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιοι μπορεί να ήταν οι εισβολείς.

9. Οι Ναβαταίοι
 
Οι Ναβαταίοι ήταν ένας σημιτικός πολιτισμός, που κατοικούσε στην Ιορδανία, την Κανά και την Αραβία γύρω στον 6o αι. π.Χ. Είναι περισσότερο γνωστοί ως οι κτίστες της πόλης Πέτρα, που υπήρξε και πρωτεύουσά τους. Η Πέτρα είναι μία εντυπωσιακή πόλη, σκαλισμένη στην πλευρά ενός βράχου, με σημαντικότερο κτίριο το Khazneh, μία γιγάντια κατασκευή με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Οι Ναβαταίοι ήταν εύποροι γιατί η πόλη τους υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς ενός μεγάλου εμπορικού δικτύου, μέσω του οποίου εμπορεύονταν ελεφαντόδοντα, μετάξι, μπαχαρικά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους, λιβάνι, αρώματα και φαρμακευτικά σκευάσματα. Λόγω του εύρους που είχε αυτός ο εμπορικός δρόμος, ο πολιτισμός των Ναβαταίων είχε έντονες επιρροές από την ελληνιστική Ελλάδα, τη Ρώμη, την Αραβία και στην Ασσυρία. Σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες της εποχής εκείνης, δεν υπήρχε δουλεμπόριο και κάθε μέλος της κοινωνίας συνεισέφερε στις εργασίες.
Τι απέγιναν;
Στη διάρκεια του 4ου αι. μ.Χ., οι Ναβαταίοι εγκατέλειψαν την Πέτρα και κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα το γιατί. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η έξοδός τους ήταν οργανωμένη και όχι βιαστική, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν εκδιώχθηκαν από κάποιον άλλο πολιτισμό. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως όταν οι εμπορικές οδοί, στις οποίες στηρίζονταν, μετακινήθηκαν προς τα βόρεια, δεν μπορούσαν πλέον να συντηρήσουν τον πολιτισμό τους και έτσι άφησαν πίσω τους την Πέτρα.

8. Η αυτοκρατορία των Αξουμιτών
 
Η αυτοκρατορία των Αξουμιτών ξεκίνησε τον 1o αιώνα μ.Χ. στη σημερινή περιοχή της Αιθιοπίας και πιστεύεται πως ήταν η πατρίδα της βασίλισσας του Σαβά. Το Αξούμ ήταν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, με εξαγωγές ελεφαντόδοντου, γεωργικών προϊόντων και χρυσού σε ένα εμπορικό δίκτυο που εκτεινόταν σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και έφτανε μέχρι τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ανατολικά προς την Ινδία. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Αξούμ ήταν μία εύπορη κοινωνία και ήταν ο πρώτος αφρικανικός πολιτισμός που απέκτησε δικό του νόμισμα, γεγονός εξαιρετικά σπουδαίο για τα αρχαία εκείνα χρόνια. Το χαρακτηριστικότερο μνημείο του Αξούμ είναι οι Στήλες, γιγάντιοι σκαλιστοί οβελίσκοι, που χρησίμευαν ως δείκτες βασιλικών και ευγενών τάφων. Οι πρώτοι Αξουμίτες λάτρευαν διάφορους θεούς, αλλά ο βασικότερος θεός τους ήταν ο Αστάρ. Το 324 μ.Χ., ο Βασιλιάς Εζάνα ο 2ος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και από τότε το Αξούμ ήταν μία ένθερμη χριστιανική κοινωνία, ενώ πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και την πατρίδα της Κιβωτού της Διαθήκης.
Τι απέγινε;
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Εβραία Βασίλισσα Ιουδίθ νίκησε την αυτοκρατορία των Αξουμιτών και έκαψε τις εκκλησίες της και όλα τα βιβλία. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως μία νότια παγανιστική βασίλισσα οδήγησε στην παρακμή των Αξουμιτών. Κάποιες θεωρίες αποδίδουν την εξαφάνισή τους στην κλιματική αλλαγή, την απομόνωσή τους από το εμπόριο και την καταστροφή των καλλιεργειών τους, που οδήγησε στη λιμοκτονία.

 

7. Οι Μυκηναίοι


Οι Μυκηναίοι εμφανίστηκαν γύρω στο 1600 π.Χ. και ο πολιτισμός τους ήταν εξαπλωμένος σε δύο νησιά και στη νότια ηπειρωτική χώρα. Έχτισαν και κυρίεψαν πολλές μεγάλες πόλεις όπως τις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο, την Αθήνα, τη Θήβα, τον Ορχομενό, τον Ιωλκό και την Κνωσό. Πολλοί αρχαίοι ελληνικοί μύθοι είναι επικεντρωμένοι στις Μυκήνες, συμπεριλαμβανομένου και του θρύλου του Βασιλιά Αγαμέμνονα, που υπήρξε επικεφαλής των ελληνικών στρατευμάτων κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Οι Μυκηναίοι ήταν μία κυρίαρχη ναυτική δύναμη και χρησιμοποίησαν την ικανότητά τους αυτή για το εμπόριο με άλλα κράτη. Λόγω της έλλειψης φυσικών πόρων, εισήγαγαν πολλά αγαθά και τα μετέτρεπαν σε αντικείμενα προς πώληση, επομένως ήταν εξαίρετοι τεχνίτες, πασίγνωστοι σε όλο το Αιγαίο για τα όπλα και τα κοσμήματά τους.
Τι απέγιναν;
Κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά, αλλά μία θεωρία είναι πως οι αναταραχές μεταξύ της αγροτικής και της άρχουσας τάξης οδήγησαν στο τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού. Άλλες θεωρίες αποδίδουν την παρακμή τους στη διακοπή των εμπορικών οδών ή σε φυσικούς παράγοντες όπως οι σεισμοί. Η πιο δημοφιλής όμως θεωρία είναι πως δέχτηκαν επίθεση από έναν βόρειο πολιτισμό, τους Δωριείς (που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την πτώση των Μυκηναίων) ή τους Λαούς της Θάλασσας (που εκείνη την εποχή μετανάστευαν από τα Βαλκάνια προς τη Μέση Ανατολή).

6. Η αυτοκρατορία των Χμερ

Η αυτοκρατορία των Χμερ προήλθε από το Βασίλειο της Τσενία, που αποτελεί τη σημερινή Καμπότζη, γύρω στον 9o αι. μ.Χ. και έγινε μία από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες στη Νοτιοανατολική Ασία. Η αυτοκρατορία είναι γνωστή στους περισσότερους ως ο πολιτισμός που έχτισε το Ανγκόρ, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Καμπότζης. Οι Χμερ ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός και πλούσιος πολιτισμός, ανοιχτός σε διάφορες θρησκείες όπως ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός, ο Τεραβάντα Βουδισμός και η Μαχαγιάνα, που αποτελούσαν και τις κύριες θρησκείες της αυτοκρατορίας. Η αυτοκρατορία είχε και μεγάλη στρατιωτική δύναμη, κυρίως λόγω των πολέμων με τους Χαμ και τους Ανιμιστές.
Τι απέγινε;
Η πτώση της αυτοκρατορίας των Χμερ αποδίδεται στον συνδυασμό διαφόρων παραγόντων. Ο πρώτος είναι ότι η αυτοκρατορία διοικούνταν από έναν Βασιλιά Θεό, και με την είσοδο του Τεραβάντα Βουδισμού, που διδάσκει αυτό-φώτιση, η ηγεσία άρχισε να κλονίζεται. Όλο αυτό οδήγησε στην έλλειψη επιθυμίας να δουλέψουν για τον Βασιλιά, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα των τροφών που παράγονταν. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τζαγιαβαρμάν του 7ου, κατασκευάστηκε ένα περίτεχνο οδικό δίκτυο, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά των αγαθών και των στρατευμάτων σε όλη την Αυτοκρατορία. Κάποιοι μελετητές, όμως, υποστηρίζουν πως αυτοί οι δρόμοι λειτούργησαν εναντίον τους, διευκολύνοντας τους εισβολείς, όπως τους Αγιούταγια, να φτάσουν απευθείας στο Ανγκόρ.

5. Ο πολιτισμός των Κουκουτένι-Τριπολί

 
Στη Ρουμανία υπήρχαν οι Κουκουτένι, στην Ουκρανία οι Τρυπιλίοι και στη Ρωσία οι Τριπολί: ένας νεολιθικός πολιτισμός που άνθισε μεταξύ του 5500 π.Χ και του 2750 π.Χ. Για το ύψος τους, οι Κουκουτένι-Τριπολί είχαν φτιάξει τα μεγαλύτερα νεολιθικά κτίρια στην Ευρώπη, κάποια από τα οποία στέγαζαν μέχρι και 15.000 άτομα. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια αυτού του πολιτισμού είναι πως κάθε 60 με 80 χρόνια έκαιγαν ολόκληρο το χωριό τους και το ξανάφτιαχναν πάνω από το παλιό. Ο πολιτισμός αυτός ήταν μητριαρχικός, με τις γυναίκες να είναι επικεφαλής του νοικοκυριού, ενώ ασχολούνταν με τις γεωργικές δουλειές, την κεραμική και την υφαντουργία. Οι άντρες ήταν κυνηγοί, έφτιαχναν εργαλεία και ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα των ζώων. Η θρησκεία τους επικεντρωνόταν στην Μεγάλη Μητέρα Θεά, η οποία ήταν σύμβολο της μητρότητας και της γονιμότητας της Γης, ενώ λάτρευαν ακόμα τον ταύρο (που συμβόλιζε τη δύναμη, τη γονιμότητα και τον ουρανό) και το φίδι (που συμβόλιζε την αιωνιότητα και την αιώνια κίνηση).
Τι απέγινε;
Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες για το τέλος του πολιτισμού των Κουκουτένι-Τριπολί είναι η θεωρία Κουργκάν, που υποστηρίζει πως κυριεύθηκαν από τον πολεμοχαρή λαό Κουργκάν. Εντούτοις, νεότερες αρχαιολογικές μελέτες αποδίδουν την εξαφάνισή τους σε μία δραματική κλιματική αλλαγή, που οδήγησε σε μία από τις χειρότερες ξηρασίες στην ιστορία της Ευρώπης, και κατέστρεψε έναν πολιτισμό που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη γεωργική καλλιέργεια.


4. Οι Κλόβις
 
Οι Κλόβις είναι ένας προϊστορικός ιθαγενής πολιτισμός της Αμερικής, που χρονολογείται πίσω στο 10000 π.Χ. Ήταν εγκατεστημένοι στις νότιες και κεντρικές πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, ενώ αναγνωρίστηκαν αρχαιολογικά από τις σμηλευμένες μύτες πυρόλιθου, που ονομάστηκαν και μύτες Κλόβις. Τις μύτες αυτές τις χρησιμοποιούσαν στην άκρη της λόγχης για να κυνηγήσουν μεγάλα ζώα, όπως μαμούθ και βίσωνες, και μικρά ζώα, όπως, ελάφια και κουνέλια. Οι Κλόβις ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν τον Νέο Κόσμο και θεωρούνται πρόγονοι όλων των Βορειοαμερικανικών και Νοτιοαμερικανικών ιθαγενών πολιτισμών. Πολλοί μελετητές πιστεύουν πως διέσχισαν τη Βεριγγεία, από τη Σιβηρία προς την Αλάσκα, κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν νότια, σε πιο ζεστό κλίμα.
Τι απέγιναν;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από την εξαφάνιση του πολιτισμού των Κλόβις. Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει πως μία μείωση της μεγαπανίδας, σε συνδυασμό με μία μείωση της κινητικότητας του πολιτισμού, τους οδήγησε στο διασκορπισμό και στο σχηματισμό νέων μικρότερων πολιτισμών, όπως ο πολιτισμός Φόλσομ. Μία άλλη θεωρία είναι πως τα μαμούθ και διάφορα άλλα είδη άρχισαν να εξαφανίζονται, λόγω του υπερβολικού κυνηγιού, με αποτέλεσμα οι Κλόβις να μην μπορούν να βρουν πλέον τροφή για να ζήσουν. Μία τελευταία θεωρία αναφέρει έναν κομήτη, που συνετρίβη στη Γη, στην περιοχή Great Lakes και έπληξε σημαντικά τον πολιτισμό των Κλόβις.

3. Ο Μινωικός Πολιτισμός

 
Οι Μινωίτες, που πήραν το όνομά τους από τον Βασιλιά Μίνωα, ζούσαν στη σημερινή Κρήτη από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1000 π.Χ. Στην ελληνική μυθολογία, η Μινώα ήταν η Γη του Ταύρου και του γιού του, του Μινώταυρου -του μυθικού τέρατος, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος και ζούσε μέσα στο λαβύρινθο, σκοτώνοντας οποιονδήποτε τολμούσε να περάσει μέσα. Στην πραγματικότητα, ο Μινωικός Πολιτισμός είναι ο πρώτος γνωστός πολιτισμός στην Ευρώπη. Σήμερα, αυτό που έχει απομείνει από τον Μινωικό πολιτισμό είναι τα παλάτια και τα τεχνουργήματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτά. Οι Μινωίτες ήταν ένας κοινωνικά οργανωμένος, καλλιτεχνικός και εμπορικός πολιτισμός. Αρχικά, μιλούσαν τη Γραμμική Α, η οποία στην πορεία αντικαταστάθηκε από τη Γραμμική Β. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη στρατιωτικού πολιτισμού στα μινωικά παλάτια και φαίνεται πως η δύναμή τους ήταν καθαρά οικονομική. Παρόλο που οι Μινωίτες εξαφανίστηκαν, ο πολιτισμός τους κληρονομήθηκε από άλλους πολιτισμούς, όπως οι Μυκηναίοι και στη συνέχεια οι ελληνιστικοί Έλληνες.
Τι απέγινε;
Πολλοί μελετητές πιστεύουν πως οι Μινωίτες εξαφανίστηκαν εξαιτίας μίας ηφαιστειακής έκρηξης στη Θήρα (Σαντορίνη) αλλά υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επέζησαν. Εντούτοις, η έκρηξη κατέστρεψε όλα τα φυτά και οδήγησε σε λιμοκτονία, ενώ κατέστρεψε και τα πλοία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική παρακμή. Πιστεύεται ακόμα ότι την ίδια περίοδο δέχτηκαν και εισβολή, πιθανότατα από τους Μυκηναίους.

2. Οι Ανασάζι

 
Οι Ανασάζι ήταν ένας ιθαγενής Αμερικανικός πολιτισμός, που εμφανίστηκε στην περιοχή Four Corners των ΗΠΑ (στο σημείο όπου συναντιούνται το Νέα Μεξικό, η Αριζόνα, το Κολοράντο και η Γιούτα) περίπου το 1200 π.Χ. Οι πρώτοι Ανασάζι ήταν κυνηγοί και συλλέκτες τροφής, που έμεναν σε σπίτια μέσα σε κοιλώματα. Στην πορεία, ανέπτυξαν τη φυτοκομία και ξεκίνησαν να καλλιεργούν καλαμπόκι, φασόλια και κολοκύθια. Σε αρχαιολογικούς τόπους των Ανασάζι έχουν βρεθεί ακόμα κεραμικά, περίτεχνα καλάθια, σανδάλια, ρούχα από γούνα κουνελιού, πέτρες αλέσματος, γαβάθες και βέλη. Οι Ανασάζι είχαν σκάψει ολόκληρες πόλεις σε βραχώδεις πλαγιές, σαν αυτές της Mesa Verde και του Bandelier, ή τις έφτιαχναν εξ’Α ολοκλήρου από πέτρα ή πλίνθους, όπως το Chaco Canyon. Οι πόλεις αυτές φιλοξενούσαν πολλές πολιτιστικές και αστικές εκδηλώσεις, ενώ συνδέονταν μεταξύ τους με ένα οδικό δίκτυο εκατοντάδων μιλίων.
Τι απέγιναν;
Γύρω στο 1300 μ.Χ. οι Ανασάζι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στους βράχους και διασκορπίστηκαν. Πολλοί μελετητές πιστεύουν πως, εξαιτίας μίας πληθυσμιακής έκρηξης, των ελαχίστων μεθόδων καλλιέργειας και μίας ξηρασίας που χτύπησε την περιοχή, ήταν πολύ δύσκολο για τους Ανασάζι να καλλιεργήσουν τροφή, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν προς το Rio Grande ή το Hopi. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως η κλιματική αυτή αλλαγή δεν εξηγεί από μόνη της την παρακμή των Ανασάζι, ενώ υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν, κυρίως κοινωνικοί και πολιτικοί.

1. Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού

 
Ο πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού ή πολιτισμός των Χαράπας αναπτύχθηκε από το 3300 έως το 1300 π.Χ σε μία περιοχή που είχε το μέγεθος περίπου της Δυτικής Ευρώπης, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Πακιστάν και η δυτική Ινδία. Παρόλο που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τους Χαράπας, και αυτό γιατί η γλώσσα τους δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως έχτισαν πάνω από 100 πόλεις και χωριά, με τις πόλεις να είναι σε οργανωμένη διάταξη και να έχουν ένα περίτεχνο αποχετευτικό σύστημα, με εσωτερικές τουαλέτες. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν στρατιωτική δραστηριότητα, επομένως ήταν ένας φιλήσυχος πολιτισμός. Οι Χαράπας υπήρξαν ικανότατοι αστρονόμοι και πεπειραμένοι αγρότες, καλλιεργώντας σιτάρι, κριθάρι, αρακά, πεπόνια, σουσάμι και βαμβάκι (ήταν ο πρώτος πολιτισμός που έφτιαξε βαμβακερά ρούχα), ενώ διέθεταν και ζώα, όπως βοοειδή και ελέφαντες.
Τι απέγινε;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το τι συνέβη στον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού. Κάποιοι πιστεύουν πως παρήκμασαν λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών, ενώ υπάρχει και μία δημοφιλής θεωρία που θέλει τους Αρειανούς να επιτέθηκαν στους Χαράπας γύρω στο 1500 π.Χ.

Νεο δορυφορο γεωγραφικου εντοπισμου εστειλε η Κινα

Advertisement

Τον ένατο δορυφόρο του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού της (GPS) εκτόξευσε η Κίνα την Τετάρτη (27/7).
Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία-3Α απογειώθηκε από το…

Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν στις 05:44 τοπική ώρα (00:44 ώρα Ελλάδας) για να τεθεί σε τροχιά ο νέος δορυφόρος του δικτύου τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων Beidou-2, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η πρώτη γενιά των δορυφόρων του συστήματος Μπέιντου («Πυξίδα») είχαν τεθεί σε τροχιά μεταξύ 2000 και 2003 με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της Κίνας από τους γεωστατικούς δορυφόρους των ΗΠΑ για εφαρμογές πλοήγησης και επικοινωνιών.

Όμως το σύστημα αδυνατεί πλέον να καλύψει τη ζήτηση και σταδιακά αντικαθίσταται.

Το Πεκίνο άρχισε να θέτει σε τροχιά νέους δορυφόρους το 2007 και σχεδιάζει να διαθέτει συνολικά σε λειτουργία 35 ως το 2012 για την παροχή υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης, σύντομων μηνυμάτων κ.ά. στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Κοσμικα «ραδιο-νηματα» αποκαλυπτουν τη σκοτεινη υλη

Advertisement

Λονδίνο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κάποια μυστηριώδη σημεία κοσμικής δραστηριότητας που εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1980 αποδεικνύουν την ύπαρξη της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης. Από τις περιοχές αυτές οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλάβουν κάποιες εκπομπές ραδιοκυμάτων η φύση των οποίων ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή. Οι επιστήμονες τα χαρακτήρισαν ως «ραδιο-νήματα» και μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την προέλευση τους. Σύμφωνα με την νέα μελέτη αυτά τα «ραδιο-νήματα» δημιουργούνται από τη σύγκρουση σωματιδίων της σκοτεινής ύλης.

Η ανακάλυψη προέρχεται από το κέντρο του γαλαξία μας
Κοσμικά «ραδιο-νήματα» αποκαλύπτουν τη σκοτεινή ύλη
H αποκρυπτογράφηση μυστηριωδών ραδιοκυμάτων από το κέντρο του γαλαξία αποκαλύπτει την παρουσία σκοτεινής ύλης

Τα «ραδιο-νήματα»

Τη δεκαετία του 1980 εντοπίστηκαν κοντά στο κέντρο γαλαξία μας κάποιες περιοχές πολύ ισχυρών μαγνητικών πεδίων από τις οποίες εκπέμπονταν ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας ορισμένα από τα οποία ήταν εξαιρετικά υψηλής έντασης.

«Έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες και έχουν γίνει διάφορες εκτιμήσεις για το τι προκαλεί αυτή την κοσμική δραστηριότητα και από τι παράγονται τα ραδιοκύματα. Όμως μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει. Η άποψη μας είναι ότι πρόκειται για δραστηριότητα που παράγεται από τη σύγκρουση σωματιδίων σκοτεινής ύλης. Μάλιστα μια επιπλέον ένδειξη που στηρίζει την άποψη μας είναι ότι αυτά τα νήματα γίνονται ολοένα και πιο φωτεινά όσο πλησιάζουμε στο κέντρο του γαλαξία στο οποίο σύμφωνα με την κρατούσα κοσμολογική θεωρία υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σκοτεινής ύλης από άλλες περιοχές» δηλώνει ο Νταν Χούπερ, αστροφυσικός στο Εθνικό Εργαστήριο Fermi των ΗΠΑ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

H σκοτεινή ύλη

Η ανακάλυψη, αν φυσικά επιβεβαιωθεί, θα είναι πολύ σημαντική στην έρευνα για τη σκοτεινή ύλη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόλις το15% της ύλης του Σύμπαντος είναι ορατή (άστρα, πλανήτες, γαλαξίες κλπ). Το υπόλοιπο 85% που δεν βλέπουμε είναι η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη που, σύμφωνα με τους ειδικούς,  λειτουργώντας εν είδει κοσμικής «κόλλας» συγκρατεί τα άστρα μέσα στους γαλαξίες.
ΠΗΓΗ

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Advertisement

Δείτε το Ντοκιμαντέρ:

Μυστικα αρχεια: Τρομοκρατες ισχυριζονται οτι κρυβεται μια πυρηνικη βομβα στην Ευρωπη

Advertisement

Οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα απείλησαν ότι θα προξενήσουν  ‘κολασμένη πυρηνική καταιγίδα’, εάν ο ηγέτης της,  Οσάμα Μπιν Λάντεν, συλληφθεί ή σκοτωθεί.
Οι πληροφορίες προκύπτουν από έγγραφα, που θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα Wikileaks, στα οποία υπάρχουν λεπτομέρειες από   τις καταθέσεις,  περίπου 700 κρατουμένων, στο Γκουαντάναμο.


Η Washington Post καθώς η Daily Telegraph και άλλες γνωστές εφημερίδες, προέβησαν, σήμερα, σε μια περιγραφή των εγγράφων, που σύντομα θα δημοσιευθούν από την Wikileaks.

«Τα ‘αρχεία του Κόλπου’, μεταξύ των άλλων, περιέχουν και δηλώσεις ενός ανώτερου διοικητή της Αλ Κάιντα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ομάδα έκρυψε πυρηνική βόμβα στην Ευρώπη και η οποία θα εκραγεί, εάν ο Οσάμα Μπίν Λάντεν συλληφθεί ποτε, ή σκοτωθεί».

Οι αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν τις υπάρχουσες πληροφορίες μετά από συνεχείς απόπειρες της Αλ Κάιντα να προμηθευτεί πυρηνικό υλικό και εκφράζουν το φόβο ότι οι τρομοκράτες έχουν ήδη στην κατοχή τους ουράνιο.

Ο Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ, που προβάλλεται ως ο σχεδιαστής των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε στους ανακριτές του Γκουαντάναμο ότι η Αλ Κάιντα θα έφερνε «Κόλαση Πυρηνικής Θύελλας».

Ανωμαλος πλανητης- Παγκοσμιος χαρτης της βαρυτητας κανει τη Γη να μοιαζει με πατατα…

Advertisement

Στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές το βαρυτικό πεδίο είναι πιο ισχυρό  
Μόναχο, Γερμανία

Ο ακριβέστερος μέχρι σήμερα χάρτης του βαρυτικού πεδίου της Γης παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

Στο νέο χάρτη του ευρωπαϊκού δορυφόρου Goce, η υδρόγειος δεν μοιάζει με την τέλεια σφαίρα που συνήθως φανταζόμαστε. Έχει εντελώς ανώμαλο σχήμα που θυμίζει πατάτα, καθώς η μάζα του πλανήτη δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Η τεράστια μάζα των Ιμαλαΐων, για παράδειγμα, σχηματίζει ένα μεγάλο εξόγκωμα στην περιοχή της Ασίας.

Από τεχνική άποψη, ο χάρτης του Goce είναι ένα γεωειδές: είναι η επιφάνεια ενός ιδεατού παγκόσμιου ωκεανού, η οποία διαμορφώνεται αποκλειστικά από τη βαρύτητα, χωρίς την επίδραση της παλίρροιας και των ωκεάνιων ρευμάτων.

Παρουσιάζοντας το χάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Μόναχο, ερευνητές της ESA επισήμαναν ότι τα νέα δεδομένα είναι πολύτιμα για τη μελέτη της δυναμικής των ωκεανών: την παρακολούθηση των θαλάσσιων ρευμάτων και τη μέτρηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Τα δεδομένα της αποστολής Goce «θα μας αποκαλύψουν τη δυναμική τοπογραφία και τα μοτίβα της κυκλοφορίας των ωκεανών με πρωτοφανή ποιότητα και ανάλυση» σχολίασε ο Δρ Ράινερ Ρούμελ, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Επιπλέον, οι παρατηρήσεις του Goce αναμένεται να προσφέρουν νέα στοιχεία για το μηχανισμό γέννησης των σεισμών, δεδομένου ότι οι σεισμικές δονήσεις αφήνουν χαρακτηριστικές υπογραφές στα βαρυτικά δεδομένα.

Ο Goce εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2009 και σήμερα «έχει αρκετά καύσιμα για να συνεχίσει να μετρά τη βαρύτητα μέχρι τα τέλη του 2012» ανέφερε ο Δρ Ρούμελ.

Για να χαρτογραφήσει τη δύναμη της βαρύτητας σε τρεις διαστάσεις, ο δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με έξι εξαιρετικά ευαίσθητα επιταχυνσιόμετρα.

Διαθέτει ακόμα έναν προηγμένο κινητήρα ιόντων, ώστε να μπορεί να διορθώνει ανά πάσα στιγμή την τροχιά του.

ΠΗΓΗ

Ανοιχτο Σμηνος στον Κυκνο

Advertisement

Ανοιχτό Σμήνος στον Κύκνο
Ακριβώς στο όριο της ανθρώπινης αντίληψης είναι ένα γραφικό αστρικό πεδίο που περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά σμήνη στο βόρειο ουρανό. Εκτεινόμενο σε μια γωνία μεγαλύτερη από της Σελήνης, τα σχετικά λίγα άστρα του M39 βρίσκονται μόλις περίπου 800 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Κύκνου.

Η παραπάνω εικόνα του M39 είναι ένα μωσαϊκό από 33 εικόνες που τραβήχτηκαν από το τηλεσκόπιο WIYN στο Kitt Peak της Αριζόνα. Τα αστέρια στο M39 έχουν όλα ηλικία περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια, πολύ νεώτερα από τα 5.000 εκατομμύρια χρόνια του Ήλιου μας. Τα ανοικτά σμήνη, που ονομάζονται επίσης γαλαξιακά σμήνη, περιέχουν λιγότερα και νεότερα αστέρια από τα σφαιρικά σμήνη. Επίσης, σε αντίθεση με τα σφαιρικά σμήνη, τα ανοιχτά σμήνη γενικά περιορίζονται στο επίπεδο του Γαλαξία μας.
ΠΗΓΗ

Η Γη εκτός ελέγχου!

Advertisement

Σας παραθέτω τα παρακάτω γεγονότα για να τα δείτε και να αποφασίσετε για τον εαυτό σας

Ολα τα κομμάτια του παζλ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μαγνητικός μας άξονας ακολουθεί τελευταία μια συμπεριφορά έξω απ΄ τα συνηθισμένα. Ποιες μπορεί να είναι οι γεωλογικές επιπτώσεις και ποιον ρόλο παίζει το κινεζικό «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών»;

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 11.00 τη νύχτα, χιλιάδες μαυροπούλια άρχισαν να… πέφτουν βροχή στις στέγες και στους δρόμους της μικρής αμερικανικής πόλης Βeebe του Αρκάνσας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι
ορνιθολόγοι που εξέτασαν τα πτώματα αποφάνθηκαν ότι
δεν πέθαναν από δηλητηρίαση ή ασθένεια, αλλά συνεπεία της πτώσης τους. Δηλαδή, ότι τα πουλιά αυτά- που πετούν σε σμήνη- στράφηκαν όλα μαζί προς… τη Γη! Γιατί άραγε; Τι ήταν αυτό που τα αποπροσανατόλισε τόσο, και μάλιστα νυχτιάτικα, ώστε να ορμήσουν στο ναδίρ;
Ο απροσδόκητος αυτός θάνατος των πουλιών δεν ήταν ο μόνος. Τις επόμενες ημέρες χιλιάδες νεκρά πουλιά βρέθηκαν στις Πολιτείες του Τενεσί, του Κεντάκι, του Ιλινόι, της Αριζόνας, του Τέξας, της Λουιζιάνας, της Καρολίνας… αλλά και της Ν. Αμερικής, της Αγγλίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας. Ωστόσο οι μαζικοί αυτοί θάνατοι ήταν απλά οι τελευταίοι σε μια αλυσίδα ανεξήγητων θανατικών σε χιλιάδες ψάρια και καβούρια ανά τον πλανήτη, από το 2009: Ινδιάνα, Λουιζιάνα, Αρκάνσας, Μέριλαντ, Φλόριδα, Αϊτή, Βραζιλία, Ουαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Βιετνάμ και Νέα Ζηλανδία ήταν τα «πεδία μαχών» των θαλάσσιων οργανισμών με τον άγνωστο εχθρό τους. Τι να σκεφτεί κανείς, όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες σήκωναν τα χέρια ψηλά; Ο μόνος κοινός τόπος των θανατικών που θα αιτιολογούσε τον αποπροσανατολισμό θα μπορούσε να ήταν μια σειρά σημαντικών και αιφνίδιων διαταραχών των γραμμών του «μαγνητικού χάρτη της Γης».

Με πόσα «τρέχει» ο πόλος;
Παραξενεμένος ο ίδιος από το φαινόμενο, αναζήτησα τι το σχετικό με το μαγνητικό πεδίο της Γης είχε σημειωθεί πρόσφατα. Εντόπισα ειδήσεις όπως εκείνη για το ότι «η μετατόπιση των πόλων αναγκάζει αεροδρόμιο στη Φλόριδα να επαναριθμήσει τους διαδρόμους του». Τι είχε συμβεί; Ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος γνωρίζουμε ότι μετατοπίζεται, με ταχύτητα περίπου 25 μίλια ανά έτος. Τώρα όμως, κατά το Νational Geographic, τρέχει με… 40 μίλια τον χρόνο! 

Προμήθειες «καταστροφής»
Τι άλλο «συμπτωματικά» απρόσμενο ανακοινώθηκε εκείνες τις ημέρες; Το βρήκα στις ιστοσελίδες κρατικών προμηθειών της αμερικανικής κυβέρνησης (www. fbo. gov): Υπό τον κωδικό προκήρυξης SΡ0600-11-R-0207, το Τμήμα Προμηθειών Ενέργειας για την Αμυνα ζητεί, ως τις 6 Φεβρουαρίου, να βρει ποιοι μπορούν να του προμηθεύσουν εντός 24ώρου 24.000 γαλόνια βενζίνης και 135.000 γαλόνια πετρελαίου για καθεμία από τις… προαναφερθείσες Πολιτείες της δοκιμής GΡS, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη κατεπείγουσα ανάγκη!

Το εντυπωσιακό αυτό ζητούμενο έλαβε ακόμη πιο δραματικό χαρακτήρα στις 20 Ιανουαρίου: Υπό τον κωδικό ΗSFΕΗQ-11-R-Μeals, το Τμήμα Προμηθειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγουσών Αναγκών (FΕΜΑ) έψαχνε το ποιοι μπορούν να της παραδώσουν- πάλι άμεσα- συσκευασμένες μερίδες φαγητού για πληθυσμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, επί 10 ημέρες. Την ίδια ημέρα, υπό τον κωδικό ΗSFΕΗQ-11-R-Ηydro, ζητούσε αντίστοιχες προσφορές για άμεση παράδοση 210 εκατομμυρίων φιαλών ύδατος. Ο προϋπολογισμός αυτών των δύο προμηθειών ξεπερνούσε το μισό δισεκατομμύριο δολάρια! Αμφότερες οι ανακοινώσεις έλεγαν ότι προορίζονταν «για δράσεις ανακούφισης από καταστροφικό φαινόμενο εντός της ζώνης του ρήγματος Νew Μadrid».

Ζώνη του ρήγματος Νew Μadrid


Ρήγμα Νew Μadrid και Υellowstone

Οι δύο εφιάλτες των ΗΠΑ: το υπόγειο ηφαίστειο του Yellowstone στα ΒΔ και το ρήγμα της Νew Μadrid στα ΝΑ (με πορτοκαλί, η ζώνη καταστροφών από σεισμό 6,8 ρίχτερ του 1895)

Οπότε το ερώτημα τώρα στρεφόταν στο τι ήταν το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης. Η γνωστή εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου, Wikipedia, με διαφώτισε: «Νοτιοδυτικά της Νew Μadrid του Μισούρι εκτείνεται μια κύρια σεισμογενής ζώνη,που ήταν υπεύθυνη για τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν εκεί στα έτη 1811-1812,μεγέθους ως και 8 ρίχτερ. (…) Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωφυσικών Μελετών (USGS) κατεβάζει την πιθανότητα σεισμού 8 ρίχτερ στην περιοχή στο 10% για τα επόμενα 50 έτη».
Αρα… ουδέν το κατεπείγον με βάση τα δημοσιευμένα γεωδυναμικά δεδομένα. Θα έπρεπε ή να εφησυχάσω αποδεχόμενος ότι η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει τρομακτικά ποσά για το τίποτε- σε καιρό κρίσης- ή να υποκύψω στο σενάριο συνωμοσίας ότι «γνωρίζουν για την αιφνίδια μετατόπιση των πόλων και τις συνέπειές της και ετοιμάζονται να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί, χωρίς πανικό και αναρχία».

Ακολουθώντας το ρηθέν «δεν σ΄ αφήνω ν΄ αγιάσεις», η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail» ανήρτησε στις 25 Ιανουαρίου άρθρο με τον μακροσκελέστατο τίτλο: «Πρόκειται το μεγαλύτερο υπερ-ηφαίστειο της Γης να εκραγεί,για πρώτη φορά ύστερα από 600.000 χρόνια,αφανίζοντας τα δύο τρίτα των ΗΠΑ;». Το εν λόγω ηφαίστειο είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το Εθνικό Πάρκο Υellowstone, στο Γουαϊόμινγκ, και δίνει- ως σήμερα- τους υπέροχους θερμοπίδακες που απολαμβάνουν οι πολυπληθείς επισκέπτες της περιοχής. Στο άρθρο όμως επισημαίνεται ότι από το 2004 ο πυθμένας του πάρκου ανέρχεται με ιδιαίτερα ανησυχητική ταχύτητα: Στα τρία μόλις τελευταία χρόνια ανεβαίνει κατά 10 εκατοστά τον χρόνο. Αν όντως η κίνηση αυτή προαναγγέλλει έκρηξη, τότε… μπορεί να έχουμε ακόμη και το χιλιαπλάσιο της έκρηξης που έδωσε το όρος St. Ηelen τo 1980! Εστω και αν δεν συμβούν όσα δραματοποιούσε η ταινία «2012», το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης θα έχει κάθε λόγο να ξυπνήσει. Και αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη των ΗΠΑ, θα δει ότι τα δύο αυτά επίκεντρα πιθανής καταστροφής διατρέχουν τις ΗΠΑ από ΒΔ προς ΝΑ. Δικαιολογημένος λοιπόν ο λόγος περί «αφανισμού των δύο τρίτων»…

Στην καλύτερη περίπτωση, μια έκρηξη ηφαιστείου στο Υellowstone θα εκτονωνόταν με οριζόντιες διαφυγές της λάβας και η μόνη πλανητική διαταραχή θα ήταν ένα σύννεφο αιθαλομίχλης- όπως εκείνο του περασμένου Απρίλη, από το ισλανδικό ηφαίστειο- σε πολλαπλάσια έστω κλίμακα. Ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη για τη φύση του υπεδάφους στο Υellowstone υποστηρίζει τον εφιάλτη της χειρότερης εκδοχής: Ομάδα γεωφυσικών του Πανεπιστημίου της Γιούτας, υπό τον καθηγητή Robert Β, Smith, παρουσίασε το τρισδιάστατο μοντέλο του «διάπυρου πυλώνα» που βρίσκεται κάτω από το πάρκο. Ο πυλώνας αυτός είναι ένας κορμός λάβας που ξεκινάει από τον μανδύα της Γης και φθάνει ως τη βάση της λιθόσφαιρας (βλ. http://en. wikipedia. org/wiki/Μantle-plume). Καθώς η πλάκα της αμερικανικής ηπείρου μετακινήθηκε στους γεωλογικούς αιώνες, ο πυλώνας αυτός δεν είναι πλέον κατακόρυφος: Το άνω τμήμα του έγινε ένα οριζόντιο καυτό ποτάμι κάτω από τις Πολιτείες Αϊνταχο και Γουαϊόμινγκ, που φθάνει ως το Ορεγκον, πάνω από την Καλιφόρνια. Αν «το καπάκι της χύτρας τιναχτεί», κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χάρτη της επόμενης Αμερικής!

Οταν ο Ηλιος ανατέλλει νωρίτερα!

Ο απύθμενος νερόλακκος Μorning Glory είναι μια εύθραυστη βαλβίδα ασφαλείας στη «χύτρα ταχύτητας» του Yellowstone

Στις 11 Ιανουαρίου οι κάτοικοι της πόλης Ιlulissat- στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας- ξύπνησαν περιμένοντας άλλη μία ημέρα στο σκοτάδι: Η θέση της πόλης τους, τρεις μοίρες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, εγγυάται ότι κάθε χρόνο ο ήλιος πρωτοεμφανίζεται στις 13 Ιανουαρίου. Ωστόσο… εφέτος συνέβη το καταπληκτικό να ανατείλει δύο ημέρες νωρίτερα! Τι έφερε αυτή την αλλαγή;

Οι επιστήμονες που ρωτήθηκαν έμειναν εκστατικοί. «Δεν μπορεί να είναι αλλαγή της πραγματικής ανατολής,γιατί αυτό θα προϋπέθετε αλλαγή των παραμέτρων τροχιάς περιστροφής της Γης ή του Ηλίου» είπε ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Fairbanks της Αλάσκας John Walsh. Οπότε, τι έμενε ως εξήγηση; «Μια ατμοσφαιρική οφθαλμαπάτη, από τη διάθλαση του ηλιακού φωτός στον ορίζοντα» πρότεινε ο Τhomas Ρosch, του Αυστριακού Ινστιτούτου Αστρονομίας, «η ανάκλαση πάνω στον λιωμένο πλέον παγετώνα» είπε και ο καθηγητής Γεωδαισίας στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριδας Τim Dixon – και οι περισσότεροι επιστήμονες συμφώνησαν μαζί τους. Αγνοούσαν όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Στην Ιlulissat ο ήλιος δεν ανατέλλει πάνω από τη θάλασσα ή τον παγετώνα, αλλά πίσω από μια βουνοκορφή!

Η πιθανότητα διασύνδεσης μιας μαγνητικής διαταραχής με την απρόσμενη ανατολή στη Γροιλανδία, αλλά και τους μαζικούς θανάτους πουλιών και ψαριών, τις «δοκιμές του GΡS», τα σενάρια προετοιμασίας για μεγα-σεισμό και μεγα-ηφαίστειο στις ΗΠΑ, άρχισε από ερασιτεχνική εικασία να γίνεται τώρα όλο και μεγαλύτερη υποψία. Υποψία που έγινε πιο βάσιμη όταν διάβασα την απάντηση στο ερώτημα του καναλιού Fox Νews «Γιατί αλλάξατε την κατεύθυνση των αεροδιαδρόμων στην Τάμπα της Φλόριδας;»: Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγουσών Αναγκών (FΕΜΑ) Ρaul Τakemoto είπε ότι «ναι μεν τα μαγνητικά πεδία της Γης βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση,αλλά σπάνια σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να απαιτείται ο επαναπροσανατολισμός των αεροδιαδρόμων.Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ακρίβεια, έπρεπε να κάνουμε τις αλλαγές». Δηλαδή παραδέχθηκε απρόσμενα μεγάλη αλλαγή των μαγνητικών γραμμών!

Το «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών»
Τότε ήταν που θυμήθηκα το… τσουνάμι: Τον Ιανουάριο του 2005 η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι της Σουμάτρας μετατόπισε τον Βόρειο Πόλο κατά περίπου 2,5 εκατοστά, στρογγύλεψε ακόμη περισσότερο τη Γη και – ως συνέπεια- ο πλανήτης μας περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 2,68 μικροδευτερόλεπτα. Και αυτά ήταν μόνο η αρχή των αντίστοιχων συμβάντων που επακολούθησαν: Ο σεισμός 7,8 ρίχτερ που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία στις 16 Ιουλίου 2009 τη μετατόπισε κατά 25 εκατοστά εγγύτερα προς την Αυστραλία. Και όπως δήλωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Richard Gross της ΝΑSΑ, o σεισμός 8,8 ρίχτερ της Χιλής μετατόπισε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά ακόμη 8 εκατοστά και μίκρυνε την ημέρα της κατά άλλα 1,26 μικροδευτερόλεπτα!

Είχαμε δηλαδή απανωτά «χτυπήματα κλονισμού» του άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, που σίγουρα διατάραξαν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου του. Αλλά τι ήταν αυτό το τόσο κοντινό στην Πρωτοχρονιά που έφερε τα πρόσφατα συμπτώματα «παραζάλης»; Ανέτρεξα στα πρόσφατα… κατορθώματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και έπεσα πάνω στην αποκάλυψη: Στις 26 Οκτωβρίου 2010 το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του πλανήτη, το «Φράγμα των Τριών Φαραγγιών» της Κίνας, έπιασε για πρώτη φορά το μέγιστο όριο υδάτινων αποθεμάτων του, ύψους 175 μέτρων. Τι είχε πει γι΄ αυτό, το 2005, ο ερευνητής Βenjamin Chao του Goddard Space Flight Center της ΝΑSΑ; Οτι «η επίπτωση του τσουνάμι της Σουμάτρας μπορεί να παραβληθεί μόνο με εκείνη που θα έχει το γέμισμα του φράγματος της Κίνας με 10 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού, που θα κουνήσει τον άξονα της Γης κατά δύο εκατοστά και θα μικρύνει την ημέρα κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα» !

Σαν τους καλικάντζαρους του παραμυθιού λοιπόν «τσεκουρέψαμε το δένδρο» που κρατάει τη Γη στη θέση της. Τώρα η σβούρα γυρίζει απρόβλεπτα, ξυπνώντας τους πύρινες Τιτάνες που κοιμούνταν κάτω από τα ηφαίστεια και τα σεισμικά ρήγματα. Ο ήλιος μπορεί να ανατέλλει νωρίτερα στην Αρκτική και η γη της Γροιλανδίας να ξαναγίνεται πράσινη, αλλά τα πουλιά τώρα δεν θα «πεθαίνουν τραγουδώντας». Πόσω μάλλον οι άνθρωποι…

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ;

Η απόκλιση του μαγνητικού άξονα της Γης από τον γεωγραφικό της και η σταθερή ή μη ταλάντωση του πλανήτη μας κατά την αυτοπεριστροφή του είναι ίσως τα «κλειδιά» όσων απρόσμενων συμβαίνουν και… μέλλουν να συμβούν
Το ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της το ξέρουμε όλοι. Οπως και το ότι η περιστροφή της δεν γίνεται ακριβώς γύρω από τον γεωγραφικό άξονα Βορρά- Νότου, αλλά με μια κλίση 23,5 μοιρών… συνήθως. Συνήθως, διότι η κλίση αυτή εξαρτάται τόσο από το σχήμα της Γης (πόσο φαρδύτερη είναι στη «μέση» της απ΄ ό,τι στο «ύψος» της) όσο και από το «πόσο νερό έχει επάνω της». Αυτό το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι η κλίση περιστροφής του πλανήτη είναι τώρα μεγαλύτερη απ΄ ό,τι επί Εποχής των Παγετώνων. Καθώς οι πάγοι έλιωσαν στον Βορρά, έγιναν νερά που χύθηκαν στους ωκεανούς και μετατόπισαν το βάρος προς τον Ισημερινό. Απόρροια αυτού ήταν μια ταλάντωση του άξονα, που μετακινεί τον Βόρειο Πόλο κατά 10 εκατοστά κατ΄ έτος, κατά μήκος του μεσημβρινού που περνάει από το Τορόντο και τον Παναμά. Αυτή η ταλάντωση, σύμφωνα με τη μελέτη των F. W. Landerer, J. Η. Jungclaus και J. Μarotzke (Geophys. Res. Lett., 36, L17603, doi:10.1029/2009GL039692, 2009), επιτείνεται από το «θερμοκήπιο» που έστησαν οι άνθρωποι με τα καυσαέριά τους και το αφύσικο λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια να έχουμε περαιτέρω ετήσια μετατόπιση του Βόρειου Πόλου κατά 2,6 εκατοστά. Και, σαν να μη φθάνει αυτό, οι εν λόγω επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση των ωκεανών και η επέκτασή τους θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη κλίση του άξονα περιστροφής!
Η ως πρόσφατα κρατούσα θεωρία έλεγε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης γεννιέται από την κίνηση λιωμένων σιδηρομεταλλευμάτων γύρω από την ακόμη ταχύτερα περιστρεφόμενη «στέρεη σιδερένια καρδιά» του πλανήτη, εν είδει «δυναμό». Επομένως, ένας τρόπος να αλλάζει ο άξονας αυτού του μαγνητικού πεδίου είναι να γεννιούνται πυλώνες λιωμένου σιδηρομεταλλεύματος που αναβλύζουν προς την επιφάνεια, στη μία πλευρά του πλανήτη.Την εξήγηση αυτή έδωσε ο γεωφυσικός Αrnaud Chulliat, του Ιnstitut de Ρhysique du Globe στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2009. Αλλά, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ο Gregory Ryskin, του Νorthwestern University στο Ιllinois των ΗΠΑ, διετύπωσε μια ακόμη πιο ριζοσπαστική θεωρία (βλ. http:

//iopscience. iop. org/1367-2630/11/6/063015/fulltext): Είπε ότι τα ηλεκτραγωγά άλατα των θαλασσών δημιουργούν ένα «ωκεάνιο μαγνητικό πεδίο» που αλλοιώνει εκείνο που παράγεται από το εσωτερικό της Γης. 

Οι περισσότεροι γεωφυσικοί αντέδρασαν οργισμένα στη θεωρία του Ryskin, αλλά εντύπωση προκαλεί ο κοινός τόπος της αντίδρασής τους: Είπαν ότι η θεωρία του ήταν τόσο μαθηματικοποιημένη που τους ήταν δύσκολο να βρουν πού έκανε λάθος! Αν όμως πραγματικά δεν λάθεψε, τότε το λιώσιμο των πάγων σαφώς εξηγεί τον ξέφρενο καλπασμό του πόλου προς τη Σιβηρία…

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν οι όποιες μαγνητικές αλλαγές έχουν «προϊστορία αιφνιδιασμού». Και όντως, όπως δημοσίευσαν στο Geophysical Research Letters(Vol. 37, L21308, 5 P.Ρ., 2010) οι γεωλόγοι Scott Βogue και Jonathan Glen, βρήκαν στη Νεβάδα στρώματα λάβας ηλικίας 15 εκατομμυρίων ετών που η κρυστάλλωσή τους έδειχνε αλλαγή κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου με ρυθμό μία μοίρα κάθε εβδομάδα!

Επομένως ο κλασικός εφησυχασμός μας ότι αντιστροφή των πόλων γίνεται κάθε 780.000
χρόνια και ότι, όταν συμβεί, συμβαίνει με πολύ αργό ρυθμό…
δεν ισχύει πια.

 

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ!

Μια αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου θα μπορούσε να συμβεί πιο σύντομα από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με ολλανδούς επιστήμονες που αναφέρουν ότι το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη γίνεται βαθμιαία λιγότερο σταθερό.

Δεδομένα

Υπάρχουν ήδη στοιχεία για να αποδειχτεί ότι το πεδίο έχει αποδυναμωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων – μερικά αρχαιολογικά υπολείμματα προτείνουν ότι το πεδίο ήταν πολύ ισχυρότερο στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περίπου 2.000 χρόνια πριν. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει μειωθεί κατά 10% στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών.
Για περισσότερο από 100 έτη, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι η ισχύς του γήινου μαγνητικού πεδίου έχει μειωθεί, αλλά έχουν διαφωνήσει για τις ερμηνείες. Μερικοί είπαν ότι ήταν ένας πρόδρομος της αντιστροφής, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι αυτό δείχνει μόνο κάποια προσωρινή μεταβολή στην ισχύ του πεδίου.
Συστηματικά δεδομένα του γεωμαγνητικού πεδίου υπάρχουν μόνο για τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ο φυσικός Γκάους επινόησε μια μέθοδο για να το μετρήσει. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν ότι από τότε η δύναμη του πεδίου μειώνεται βαθμιαία, περίπου 0,05% ανά έτος.
Ο Gauthier Hulot του Γεωφυσικού Ιδρύματος του Παρισιού έχει ανακαλύψει ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο φαίνεται να εξαφανίζεται πιο ανησυχητικά κοντά στους πόλους, ένα σαφές σημάδι ότι πλησιάζει μια αναστροφή.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις για τις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών, ο Hulot σχεδίασε τα ρεύματα του λειωμένου σιδήρου, που παράγουν το γήινο μαγνητισμό βαθιά κάτω στη Γη και επισήμανε τεράστιες σπείρες κοντά στους πόλους.

Ο Hulot θεωρεί ότι αυτές οι δίνες περιστρέφονται σε μια κατεύθυνση που ενισχύει ένα αντίστροφο μαγνητικό πεδίο, και καθώς αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται αυτοί οι στρόβιλοι θα αποδυναμώσουν το κυρίαρχο πεδίο: τα πρώτα βήματα προς μια νέα πολικότητα, όπως αναφέρει.

Οι μαγνητικοί πόλοι δεν μένουν σταθεροί σε ένα σημείο αλλά περιπλανιούνται γύρω από την γειτονιά των γεωγραφικών πόλων όλη την ώρα – ο βόρειος μαγνητικός πόλος βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην καναδική Αρκτική. Εντούτοις, σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την ιστορία των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη, οι μαγνητικοί πόλοι έχουν αντιστραφεί εντελώς. Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από μια αντιστροφή, το μαγνητικό πεδίο αρχίζει βαθμιαία να γίνεται πιο ασθενές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους του πλανήτη.

Τα τρέχοντα αρχεία μετρήσεων προτείνουν ότι η επόμενη αντιστροφή έχει ήδη αργήσει λέει. «Κατά μέσον όρο, υπάρχει μια αντιστροφή σε κάθε 400.000 χρόνια περίπου, αλλά αυτό μεταβάλλεται αρκετά.» Το γεωλογικό αρχείο προτείνει ότι η τελευταία αντιστροφή έγινε περίπου πριν 800.000 χρόνια. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η νέα εξασθένιση σχετίζεται με μια νέα αναμενόμενη αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου, η οποία ίσως να προκληθεί από κάποια γιγαντιαία μαγνητική ανωμαλία που εντοπίζεται ήδη στον Νότιο Ατλαντικό.

Εκτιμήσεις για Πιθανές Επιπτώσεις

«Το γήινο μαγνητικό πεδίο είναι σημαντικό για την προστασία της ατμόσφαιρας, και σε μας, από την καταστροφή που προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο,» εξηγεί ο Biggin.» Χρησιμοποιείται, επίσης, από μας και άλλα είδη (κυρίως τα μεταναστευτικά πουλιά) για τη ναυσιπλοΐα». Μια αύξηση στον ηλιακό άνεμο θα αναστάτωνε τα ηλεκτρικά δίκτυα και τις επικοινωνίες.

Ακριβώς το τι θα συμβεί όταν θα εξαφανιστεί το γήινο μαγνητικό πεδίο πριν από την επανεμφάνισή του σε έναν αντίστροφο προσανατολισμό είναι επίσης δύσκολο να αξιολογηθεί. Οι πυξίδες θα έδειχναν προς τον λανθασμένο πόλο – μια δευτερεύουσα όμως δυσχέρεια. Το πιο σημαντικό, οι χαμηλής τροχιάς δορυφόροι θα εκτεθούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και θα καταστραφούν.

Επιπλέον, πολλά είδη ζώων και πουλιών που μεταναστεύουν – από τα χελιδόνια έως τις άγριες μέλισσες – που στηρίζονται στις έμφυτες δυνατότητες τους να ακολουθούν το γήινο μαγνητικό πεδίο, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τη μοίρα τους.

Όσον αφορά στους ανθρώπους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προερχόταν από τις έντονες εκρήξεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Κανονικά αυτές αντιμετωπίζονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας στο διάστημα. Εντούτοις, εάν εξαφανιστεί, θύελλες σωματιδίων θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα.

«Αυτά τα ηλιακά σωματίδια μπορεί να έχουν βαθιές επιδράσεις», είπε ο Δρ Paul Murdin, του Ιδρύματος της Αστρονομίας στο Κέιμπριτζ. «Στον Άρη, όταν το μαγνητικό πεδίο του απέτυχε να γίνει μόνιμο, πριν δισεκατομμύρια έτη, οδήγησε στην διάλυση της ατμόσφαιρας του. Στη Γη, η έλλειψή του θα θερμάνει την ανώτερη ατμόσφαιρα με τεράστια, απρόβλεπτα αποτελέσματα πάνω στο κλίμα.»

Το πόσο θα διαρκέσει μια αντιστροφή είναι ένα θέμα επιστημονικής διαμάχης. Τα αρχεία των προηγούμενων γεγονότων, που ενσωματώνονται στα μεταλλεύματα σιδήρου σε πανάρχαια στρώματα λάβας, εμφανίζουν ότι μερικές μπορούν να διαρκέσουν για χιλιάδες έτη – και εν τω μεταξύ ο πλανήτης μας θα έχει γίνει φούρνος από την ηλιακή ακτινοβολία. Αφ’ ετέρου, άλλοι ερευνητές λένε ότι μερικές αναστροφές μπορούν να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες.

Μερικές Εικασίες

Πιθανόν το λιώσιμο των πάγων (λόγω θερμοκηπίου) να παρατείνει το χρόνο της αντιστροφής των πόλων.
Όσες φορές δόθηκαν ημερομηνίες για το φαινόμενο ή συνδέθηκε το φαινόμενο με μεταφυσικές θεωρίες καταστροφής του κόσμου δεν έγινε τίποτα διότι φαίνεται ότι ο θεός μας προστατεύει πολύ καλά ή έδωσε παράταση.

Αφού το περιμένουν όλοι να συμβεί και ξέρουμε ότι θα συμβεί το φαινόμενο της αντιστροφής των πόλων, το ερώτημα είναι αν θα επιβιώσει ο άνθρωπος και πως; Διάφορα σενάρια υπάρχουν. Οι εικασίες είναι:

να επιζήσουν άνθρωποι σε βουνά, λόγω διαταραχών/σεισμών και τσουνάμι, να εμφανιστούν εξωγήινοι από το πουθενά και να μας πάρουν στο διάστημα πριν το φαινόμενο μέχρι να καταλαγιάσει η κατάσταση, να δούμε θεϊκή παρουσία (Β’ παρουσία)

να γίνουν όλα σε μια στιγμή χωρίς να καταλάβουμε τίποτα να αρχίσει η γη να κινείται με μεγάλη κινητική ενέργεια που ίσως απελευθερωθεί με την αντιστροφή και να γίνει πολύ μεγάλη ζημιά…

Αλλαγή πολικότητας της Γης

Η πολικότητα της Γης, δεν ήταν πάντα έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Στην πάροδο του χρόνου, έχουν καταγραφεί μεγάλες αλλαγές της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει την Γη. Μερικές φορές τόσο μεγάλες όσο η πλήρης αντιστροφή της πολικότητας. Η τελευταία πλήρη αντιστροφή, πιστεύεται ότι έγινε πριν 780.000 χρόνια.

Η αλλαγή στην πολικότητα της Γης, είναι από τις δημοφιλέστερες θεωρίες
για την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Τα τελευταία 100 μόνο χρόνια, η ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης, έχει μειωθεί περίπου κατά 5%. Το να μειωθεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός, καθώς χωρίς αυτό θα είμαστε ευάλωτοι στις ηλιακές καταιγίδες (σωματίδια από τον ήλιο). Αυτές οι ηλιακές καταιγίδες, θα καταστρέψουν σιγά – σιγά το στρώμα του όζοντος αφήνοντας ευάλωτους τους ζωντανούς οργανισμούς στις καρκινογόνες ακτίνες του ήλιου.


Η αλλαγή στην κλήση του άξονα της Γης, θα αλλάξει το μαγνητικό πεδίο,
με καταστροφικές συνέπειες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Εκτός των ηλιακών καταιγίδων, θα υπάρχει και το πρόβλημα της απώλειας του προσανατολισμού στα περισσότερα είδη. Το αποτέλεσμα, θα είναι να μην μπορούν να αναπαραχθούν και να επιζήσουν, επηρεάζοντας καταστροφικά την τροφική αλυσίδα, και κατ επέκταση το σύνολο των ζωντανών οργανισμών επάνω στην Γη.

(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JUPITER, τον Ιούλιο του 2008)

Η γαλαξιακή ευθυγράμμιση, η αντιστροφή των πόλων της Γης και το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις των Μάγια: Eνα σενάριο μεταξύ μύθου και μεταφυσικής, υστερίας και επιστήμης που ίσως επαληθευτεί το έτος-ορόσημο 2012.

Μην πιστεύετε ό, τι η κύρια ροή πολυμέσων σας λέει, έστω και αν είναι αλήθεια, το μεγαλύτερο μέρος τους είναι να σας απομακρύνει από την αλήθεια

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ο κόσμος μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Αυτό είναι το ένα ερώτημα που όλοι πρέπει να καταλάβουμε μόνοι μας.
Κάντε την δική σας έρευνα για να βρείτε την αλήθεια και να κατακτήσετε την γνώση που χρειάζεται για να ελευθερωθεί ο νους σας από τον συμβατικό τρόπο σκέψης που μας έχουν διδάξει. 
Κατακτήστε τον νου σας.

ΠΗΓΗ   ΠΗΓΗ   ΠΗΓΗ   ΠΗΓΗ  ΠΗΓΗ

Νέα ανακάλυψη για την ελληνική μετάφραση της Βίβλου

Advertisement

Ένα μάλλον ξεχασμένο «ελληνικό» κεφάλαιο στην ιστορία της Βίβλου ήρθε στο φως χάρη σε έρευνες επιστημόνων των βρετανικών πανεπιστημίων Κέμπριτζ και King’Αs College.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, μελετώντας αρχαία χειρόγραφα, ότι αντίθετα με την κυρίαρχη μέχρι τώρα αντίληψη, οι Εβραίοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν στις συναγωγές τους την ελληνική μετάφραση (των Εβδομήκοντα) της Βίβλου και όχι το πρωτότυπο ιουδαϊκό κείμενο, για πολλούς αιώνες αργότερα σε σχέση με ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες. Σε μερικά μέρη μάλιστα, φαίνεται πως η πρακτική αυτή συνεχιζόταν μέχρι σχετικά πρόσφατα.
Η νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, προέκυψε μετά από τριετή έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή εβραϊκών και ιουδαϊκών σπουδών Νίκολας ντε Λάνγκε της Σχολής Θεολογίας και Ασιατικών και Μεσανατολικών Σπουδών, σε συνεργασία με επιστήμονες του King’Αs College του Λονδίνου υπό τον Πολ Σπενς.
Η έρευνα βασίστηκε στην μελέτη χειρογράφων, σε μερικές περιπτώσεις απλών σπαραγμάτων, που ανακαλύφθηκαν σε μια παλαιά συναγωγή στο Κάιρο της Αιγύπτου και μεταφέρθηκαν στο βρετανικό πανεπιστήμιο κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Τα χειρόγραφα αυτά, τα οποία αποτελούν τη λεγόμενη «συλλογή Genizah», βρίσκονται από τότε στη Βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ και πλέον είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική (online) μορφή, που επιτρέπει για πρώτη φορά την πλήρη αναζήτηση και έρευνά τους από κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή, στη διεύθυνση www.gbbj.org.
«Η μετάφραση της Εβραϊκής Βίβλου στα ελληνικά μεταξύ του 3ου και του 1ου αιώνα π.Χ. (από 70 Ιουδαίους λογίους) θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ιουδαϊκού πολιτισμού. Χωρίς αυτήν, ο Χριστιανισμός ίσως να μην είχε εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και με τόση επιτυχία, όπως συνέβη», δήλωσε ο Λάνγκε. «Θεωρείτο ότι οι Ιουδαίοι, για κάποιο λόγο, εγκατέλειψαν την χρήση των ελληνικών μεταφράσεων και επέλεξαν να χρησιμοποιούν το πρωτότυπο εβραϊκό κείμενο για δημόσια ανάγνωση στις συναγωγές, καθώς και για κατ’Α οίκον μελέτη, ώσπου στη σύγχρονη εποχή η πίεση για χρήση της καθομιλουμένης (εβραϊκής) γλώσσας οδήγησε στην εισαγωγή της σε πολλές συναγωγές», πρόσθεσε.
Όμως η προσεκτική μελέτη των χειρογράφων στο Κέμπριτζ έφερε στο φως ορισμένα αποσπάσματα της Βίβλου στην ελληνική μετάφραση, γραμμένα με εβραϊκά γράμματα. Άλλα χειρόγραφα περιείχαν τμήματα μιας χαμένης ελληνικής μετάφρασης που έκανε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. ένας προσήλυτος στον Ιουδαϊσμό, ο οποίος ονομαζόταν Ακύλας. Τα σπαράγματα αυτών των χειρογράφων χρονολογούνται 1.000 περίπου χρόνια μετά την αρχική μετάφραση της Βίβλου στα ελληνικά, πράγμα που δείχνει ότι το ελληνικό κείμενο βρισκόταν ακόμα σε χρήση στις ελληνόφωνες συναγωγές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σε άλλα μέρη.
Χειρόγραφα που βρίσκονται σε άλλες βιβλιοθήκες, επιβεβαίωσαν τα ανωτέρω στοιχεία από τα χειρόγραφα της συλλογής του Κέμπριτζ, καθιστώντας πλέον σαφές ότι μια ποικιλία ελληνικών μεταφράσεων της Βίβλου χρησιμοποιείτο μεταξύ των Ιουδαίων του Μεσαίωνα. Η νέα έρευνα έρχεται έτσι να ρίξει περισσότερο φως στη ζωή των Εβραίων στο Βυζάντιο, αλλά και να αναδείξει, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, την αμοιβαία επίδραση μεταξύ των ιουδαίων και των χριστιανών μεσαιωνικών διανοητών.

ΠΗΓΗ

Συμπτώσεις: Σε Ελλάδα και Ιρλανδία τα μεγαλύτερα ανεξερεύνητα ενεργειακά πεδία της Ευρώπης

Advertisement

Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες για τις οποίες υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι κρύβουν τα μεγαλύτερα μη αξιοποιημένα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ευρώπη στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ξαφνικά τέθηκαν υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικής κατοχής; Το defencenet.gr αποκαλύπτει κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν: Η Ιρλανδία μία χώρα των 4,5 εκατ ανθρώπων έχει ένα τεράστιο χρέος που κινδυνεύει να τινάξει την οικονομία της χώρας στον αέρα αλλά την ίδια στιγμή και σε χρόνο ανύποπτο, (16 Ιουνίου 2010) ο υπουργός Επικρατείας της Ιρλανδίας Conor Lenihan ανακοίνωνε την ύπαρξη 10 δισ. βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα στα νερά της Ιρλανδίας.
Η κίνηση αυτή με τον τίτλο «2011 Atlantic Margin Licensing Round» θα ανοίξει για δύο χρόνια το δρόμο σε εταιρείες που επιθυμούν την διεξαγωγή ερευνών στα νερά της Ιρλανδίας όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στις περιοχές αυτές αντιστοιχούν σε 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου (πετρέλαιο κσι φυσικό αέριο).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιρλανδικού υπουργείου Επικοινωνιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων «Yet, it is estimated that the area is likely to be rich in petroleum reserves. There are potential reserves of 10 billion barrels of oil equivalent (oil or gas) in the Irish Atlantic Margin».
Συμπληρώνοντας ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένει αρκετές και αξιόλογες αιτήσεις για έρευνα όταν ο διαγωγνισμός αυτός λήξει στις 31 Μαίου του 2011. (Minister Lenihan said “I believe that offering Licensing Options, on the basis I have outlined, will attract an increased interest in exploration offshore Ireland and I look forward to the receipt of a good number of quality applications when the Round closes on the 31st of May of next year”). (http://www.dcenr.gov.ie/Natural/Petroleum+Affairs+Division/2011+Atlantic+Margin+Licensing+Round.htm)
Τώρα πώς γίνεται τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία που από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνονται να έχουν τεράστιους ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους να αντιμετωπίζουν είτε το φάσμα της χρεοκοπίας είτε του δανεισμού με την υποθήκευση των περιουσιακών τους στοιχείων ως κράτη είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως τυχαίο μάλλον δύσκολο φαίνεται να είναι.
Δείτε εδώ χάρτη της ιρλανδικής κυβέρνησης στον οποίο αποτυπώνονται οι θαλασσιες περιοχές στην Atlantic Margin προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να πραγματοποιήσουν ερευνα για πιθανούς ενεργειακούς πόρους.

ΠΗΓΗ

Ιερό κάλεσμα για τις ταυτότητες

Advertisement

Μητροπολίτες προτρέπουν αστυνομικούς να μην τις παραλάβουν

Ενας ένστολος της ΕΛΑΣ αποτάχθηκε και άλλοι οδηγούνται στα πειθαρχικά

Μητροπολίτες τάσσονται στο πλευρό αστυνομικών που αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες της υπηρεσίας τους επικαλούμενοι «λόγους θρησκευτικής συνείδησης», ενώ δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που κάλεσαν και άλλους αστυνομικούς να αρνηθούν την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων. Ηδη ένας αστυφύλακας αποτάχθηκε από τα πειθαρχικά όργανα τα ΕΛ.ΑΣ. σε πρώτο βαθμό για «άρνηση εκτέλεσης εντολής», καθώς υποστήριξε ότι η νέα ταυτότητα έχει στοιχεία που παραπέμπουν στον Αντίχριστο…..

Αστυνομικοί αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες του σώματος, που άρχισαν να διανέμονται από τις αρχές του χρόνου, επειδή πιστεύουν ότι έχουν ενταγμένα μικροτσίπ με χαρακτηριστικά του Αντίχριστου και είναι ίδιες με την κάρτα του πολίτη, που σχεδιάζεται να δοθεί σε όλους τους Έλληνες. Ήδη έξι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα διατύπωσαν την άρνησή τους και οι περισσότεροι απ’ αυτούς οδηγούνται στα πειθαρχικά με το ερώτημα της απόταξης για “άρνηση εκτέλεσης εντολής”. Ωστόσο επιφυλάξεις για “απόρρητα στοιχεία” που περιλαμβάνει η κάρτα εκφράστηκαν από αρκετές συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών. “Πιστεύω ότι έχει στοιχεία που παραπέμπουν στον Αντίχριστο, αλλιώς δεν θα διακινδύνευα τη δουλειά μου”, υποστήριξε αστυφύλακας από τη Θεσσαλονίκη που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα ταυτότητα.

Η άρνηση των συγκεκριμένων αστυνομικών να παραλάβουν τις νέες ταυτότητές τους, που είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας χωρίς μικροτσίπ αλλά με μη ορατά σημεία και αποτύπωση κωδικών, έχει προκαλέσει την αντίδραση εκκλησιαστικών οργανώσεων, ακόμη και μητροπολιτών. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος κάνει λόγο για “ντροπή” και “δραματικά γεγονότα στην αστυνομία”. Οι αστυνομικοί που έχουν αρνηθεί να παραλάβουν τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως χαρακτηρίζονται από την ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και τους συνδικαλιστές, ισχυρίζονται πως “είναι ταυτότητες στα πρότυπα της κάρτας του πολίτη που σχεδιάζεται να εκδοθεί και περιλαμβάνουν το 666 του Αντίχριστου στα μικροσκοπικά τους στοιχεία, αλλά και στον ειδικό κωδικό”.

Το θέμα της άρνησης των αστυνομικών, δύο εκ των οποίων υπηρετούν σε τμήματα της Θεσσαλονίκης, πήρε διαστάσεις ύστερα από την απόφαση πειθαρχικού οργάνου της ΕΛΑΣ να τιμωρήσει με την ποινή της απόταξης αστυνομικό που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα ταυτότητα. “Άριστα έπραξαν τα γενναία αυτά Ελληνόπουλα. Από την ακριτική μου επαρχία τους συγχαίρω εγκαρδίως”, αναφέρει στην πρωτοκολλημένη ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέας. “Η λέξη ντροπή χαρακτηρίζει τα τελευταία δραματικά και απαράδεκτα γεγονότα στον χώρο της ελληνικής αστυνομίας”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. Παρόμοια αντίδραση εξέφρασε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος ο οποίος μιλώντας στη «Μ» τόνισε ότι η άρνηση των αστυνομικών πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Οταν κάποιοι αστυνομικοί προβάλλουν λόγους συνείδησης, μπορεί να είναι υπερβολικοί δεν το έχω εξετάσει ακόμη, αλλά δεν μπορείς να τους πετάξεις στο δρόμο, έχουν οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη έχουν αναθέσει σε δικηγόρους την υπόθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες από τα πειθαρχικά συμβούλια. “Δεν τη δέχομαι λόγω θρησκευτικής συνείδησης”, τόνισε ένας εξ αυτών που μίλησε στη “Μ”. “Είμαι οικογενειάρχης και ριψοκινδυνεύω τη δουλειά μου”, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τις σημερινές ταυτότητές τους.

“Δεν είναι κάρτα του πολίτη”

Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών οι οποίοι αντιδρούν και χαρακτηρίζονται από πολλούς συναδέλφους τους θρησκόληπτοι απορρίπτει τόσο η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, που παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο τη νέα ταυτότητα, όσο και το ανώτερο συνδικαλιστικό τους όργανο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

“Δεν είναι κάρτα του πολίτη αλλά αστυνομική ταυτότητα”, επισήμανε μιλώντας στη “Μ” ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αστυνομικών αυτών που αρνούνται την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων, υπογράμμισε πως “η απόταξη είναι προϊόν συγκεκριμένου πειθαρχικού παραπτώματος που αφορά την άρνηση εκτέλεσης εντολής. Πέρα από την τυπική αυτή παράβαση, το ουσιαστικό είναι ότι αστυνομικοί που δεν έχουν παραλάβει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας δεν μπορούν να κάνουν αστυνόμευση στον δρόμο”.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση για την αλλαγή των ταυτοτήτων του αστυνομικού προσωπικού ήταν πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών. “Στις παλιές ταυτότητές μας δεν υπήρχαν λατινικά στοιχεία και έτσι δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τη διαβεβαίωση από τη φυσική και την πολιτική ηγεσία ότι πρόκειται για ταυτότητες και όχι για κάρτα πολίτη και ότι όλες οι αιτιάσεις των συναδέλφων που αρνούνται ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τους”, επισήμανε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής, χωρίς να ταυτίζεται με τα επιχειρήματα περί Αντίχριστου, εκφράζει επιφυλάξεις για τα “απόρρητα στοιχεία” που περιλαμβάνονται στη νέα ταυτότητα. “Έχει ζώνη μηχανογράφησης αλλά δεν μας λένε τι περιλαμβάνει, επικαλούμενοι τις διαβαθμίσεις ασφάλειας των ταυτοτήτων. Εμείς όμως έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τα στοιχεία που υπάρχουν, ακόμη και για το καλό μας”, είπε ο κ. Δαγκλής.

Οι νέες ταυτότητες των αστυνομικών έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, μόνο που έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ασφαλείας τους για να μην υπάρχει δυνατότητα πλαστογραφίας και τα στοιχεία καταγράφονται και στα λατινικά. Έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και εκτύπωση με ιριδισμό, με πολύχρωμες μεμβράνες ασφαλείας, ενώ περιέχουν μικροσκοπική γραφή. Έχουν τρία επίπεδα: το ορατό, το ορατό κάτω από ειδικές συνθήκες φωτισμού και το ορατό μόνον από ειδικά μηχανήματα.

ΠΗΓΗ

Η δημιουργία του Σύμπαντος χωρίς Δημιουργό

Advertisement

Είναι απαραίτητη η προσφυγή σ’ έναν Θεό για να εξηγήσουμε τη γένεση του Σύμπαντος;

Μεγάλο θόρυβο και αναστάτωση έχει προκαλέσει διεθνώς η δημοσίευση του τελευταίου βιβλίου του Στίβεν Χόκινγκ με τίτλο «Το Μεγαλειώδες Σχέδιο» (The Grand Design), που σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. Κάποιοι επιστημονικοί και θρησκευτικοί κύκλοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί έντονα από τις ιδέες που εκθέτει σε αυτό ο διασημότερος αστροφυσικός αλλά και ο πιο ακριβοπληρωμένος εκλαϊκευτής της επιστήμης.

Και ο λόγος όλης αυτής της αναστάτωσης είναι αρκετά απλός: σε αντίθεση με ό,τι υποστήριζε στο παρελθόν, ο μεγάλος Βρετανός επιστήμονας θεωρεί πως η επίκληση ενός παντοδύναμου και πάνσοφου Δημιουργού για να εξηγηθούν η γένεση και η εύρυθμη λειτουργία του Σύμπαντος όχι μόνο δεν είναι καθόλου απαραίτητη αλλά είναι και επιστημονικά εσφαλμένη.

Οταν ο μεγάλος Γάλλος μαθηματικός-φυσικός Πιερ Σιμόν ντε Λαπλάς παρουσίασε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το περίφημο βιβλίο του για την Ουράνια Μηχανική, ο αυτοκράτορας έκανε την ακόλουθη παρατήρηση: «Κύριε, λέγεται ότι σε αυτό το έργο σας για το Σύμπαν δεν αναφέρετε ούτε μία φορά τον Θεό». «Μεγαλειότατε, δεν είχα ανάγκη να κάνω αυτή την υπόθεση», ήταν η ειλικρινής και ετοιμόλογη απάντηση του επιστήμονα. «Πρόκειται για μια ωραία υπόθεση, που εξηγεί πολλά πράγματα», αντέτεινε πονηρά ο αυτοκράτορας, για να λάβει όμως την αποστομωτική απάντηση: «Αναμφίβολα, εξηγεί τα πάντα. Δυστυχώς όμως δεν μας επιτρέπει να προβλέπουμε τίποτα»!

Το μοντέλο του Σύμπαντος στο οποίο αναφέρεται ο Λαπλάς ήταν το μηχανιστικό πρότυπο εξήγησης: το Σύμπαν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια γιγάντια, στατική και άχρονη μηχανή, «καταδικασμένη», από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, να επαναλαμβάνει μονότονα τις ίδιες ακριβώς αιτιοκρατικές κινήσεις που της επιβάλλουν οι αιώνιοι και αμετάβλητοι φυσικοί νόμοι. Ενα εξαιρετικά παραγωγικό πρότυπο επιστημονικής εξήγησης που ενώ διαμορφώθηκε τον δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα, κυρίως από τους Γαλιλαίο, Καρτέσιο και Νεύτωνα, θα γνωρίσει το απόγειο της επιτυχίας του κατά τον δέκατο ένατο αιώνα.

Ωστόσο, ενώ ο ίδιος ο Λαπλάς αρνείται ρητά τη δυνατότητα ή τη σκοπιμότητα παρέμβασης ενός υπέρτατου και παντοδύναμου Δημιουργού, το ίδιο το μηχανιστικό μοντέλο που ανέπτυξε προϋπέθετε υπόρρητα τη λογική αναγκαιότητα μιας «πρώτης αιτίας» ή μιας «πρώτης ώθησης» που θα έθετε σε κίνηση και θα εξηγούσε τη δημιουργία αυτής της γιγάντιας κοσμικής μηχανής. Και δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι το Σύμπαν της μηχανιστικής φυσικής είναι «άπειρο» και «αιώνιο», ενέχει δηλαδή δύο από τις θεμελιώδεις ιδιότητες του Θεού των μονοθεϊστικών θρησκειών!

Παραδόξως, οι «σκληρές» μηχανιστικές εξηγήσεις, μολονότι καθιστούσαν κενή περιεχομένου και απέκλειαν οποιαδήποτε δυνατότητα θεϊκής επέμβασης στη νομοτελειακή λειτουργία της μηχανής της Φύσης, ταυτόχρονα, λόγω της εμφανούς αδυναμίας τους να εξηγήσουν δυναμικά και εξελικτικά τη δομή και την ιστορία των κοσμολογικών φαινομένων, υπέβαλλαν την ανάγκη επίκλησης ενός υπέρτατου Δημιουργού. Και θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι, λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης των γνώσεών μας στη μικροφυσική και την κοσμολογία, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά κατά τον εικοστό αιώνα.

Ποιος ή τι πυροδότησε τη «Μεγάλη Εκρηξη»;

Τη δεκαετία του 1930, ο μεγάλος αστρονόμος Εντγουιν Χαμπλ (Edwin Hubble) χάρη στις παρατηρήσεις του κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι το Σύμπαν διαστέλλεται, δηλαδή επεκτείνεται διαρκώς σε κάθε ορατό σημείο του χωροχρόνου! Ολα τα κοσμικά σώματα -αστέρες, πλανήτες, γαλαξίες, σμήνη γαλαξιών- που υπάρχουν μέσα σε αυτό απομακρύνονται το ένα από το άλλο σαν να βρίσκονται πάνω σε ένα μπαλόνι που φουσκώνει ασταμάτητα.

Αντιστρέφοντας μάλιστα στον χρόνο αυτή την πορεία διαστολής, αν δηλαδή «βλέπαμε» αντίστροφα την εξέλιξη του Σύμπαντος, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι: όσο πιο πίσω στον χρόνο πάμε τόσο μικρότερη θα είναι η διαστολή του Σύμπαντος, μέχρι που ολόκληρο το μελλοντικό Σύμπαν θα «βρίσκεται» συμπιεσμένο σ’ ένα σημείο-μηδέν εκτός χώρου και χρόνου, αφού τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν προτού αρχίσει η διαστολή του Σύμπαντος που τα δημιούργησε!

Σύμφωνα με την ευρύτερα αποδεκτή σήμερα ερμηνεία των αστροφυσικών δεδομένων, το Σύμπαν προέκυψε από ένα τέτοιο εξαιρετικά απίθανο γεγονός, από μια «ιδιομορφία», όπως λένε οι ειδικοί για να περιγράψουν την ασύλληπτη ιδέα ενός αφηρημένου «σημείου» το οποίο ωστόσο περιέκλειε τα πάντα σε άπειρη πυκνότητα και σε άπειρη θερμοκρασία, μέχρι τη «στιγμή» που, για κάποιον εντελώς ανεξήγητο λόγο, άρχισε να διαστέλλεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Πολύ σχηματικά, κάπως έτσι περιγράφει η κοσμολογία τη Μεγάλη Εκρηξη: την πρωταρχική γενεσιουργό πράξη που πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε τα Πάντα.

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι η εισαγωγή και η ευρύτατη αποδοχή αυτού του εξηγητικού σχήματος όχι μόνο δεν ικανοποιούν κάποιες βασικές επιστημολογικές παραδοχές για τη διατύπωση των εξηγήσεων στην επιστήμη της Φυσικής, αλλά προσκρούει και σε ανυπέρβλητα λογικά παράδοξα. Για παράδειγμα, δεν απαντά στο πού, το πώς και το γιατί έλαβε χώρα η Μεγάλη Εκρηξη. Και επιπρόσθετα, η βασική παραδοχή ότι ο χρόνος και ο χώρος δεν υπήρχαν πριν από αυτή τη γενεσιουργό έκρηξη έχει ως «λογική συνέπεια» ότι αυτή έλαβε χώρα στο ποτέ και στο πουθενά.

Από τα όσα είπαμε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι οι περισσότερες Εκκλησίες στη Δύση, με πρώτη και καλύτερη την Καθολική Εκκλησία, έσπευσαν να αποδεχτούν αυτή την κοσμολογική θεωρία ως προφανή και αυταπόδεικτη επιστημονική βεβαιότητα. Ετσι, το 1951 ο Πάπας Πίος ΙΒ’, αναφερόμενος στη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης, θα υποστηρίξει επίσημα ότι η δημιουργία του Σύμπαντος από τον Θεό πρέπει να θεωρείται πλέον όχι απλώς εξ αποκαλύψεως αλήθεια αλλά και ως επιστημονική βεβαιότητα. Βέβαια, από την εποχή του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου οι κοσμολογικές έρευνες ήταν επιρρεπείς σε θεολογικές και μεταφυσικές παρανοήσεις, πόσω δε μάλλον όταν οι ίδιες οι επιστημονικές έρευνες αλλοιώνονται από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις των ερευνητών, οι οποίοι συχνά συγχέουν την πρόσκαιρη και επισφαλή γνώση της επιστήμης τους, μια δεδομένη εποχή, με τις ανάγκες τους για απόλυτες βεβαιότητες που μόνο η θρησκευτική πίστη μπορεί να τους εξασφαλίσει.

Πριν από είκοσι δύο χρόνια, ο Σ. Χόκινγκ (Stephen Hawking) στο τέλος του πασίγνωστου βιβλίου του «Το χρονικό του χρόνου» (ελληνική μετάφραση εκδ. Κάτοπτρο), που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό στο ευρύ κοινό, υποστήριζε ότι όταν οι φυσικοί ανακαλύψουν τη «θεωρία των πάντων» που θα είναι ικανή να ενοποιήσει σε ένα ενιαίο και χωρίς αντιφάσεις εξηγητικό σχήμα όλα όσα γνωρίζει η σύγχρονη Φυσική γύρω από τον μικρό -και τον μακρό- κόσμο, τότε θα είναι σε θέση να βρουν την τελική απάντηση στο ερώτημα γιατί υπάρχουν το Σύμπαν και εμείς. «Αν βρούμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έχει συντελεστεί ο τελικός θρίαμβος του ανθρώπινου νου, γιατί τότε θα έχουμε γνωρίσει τον νου του Θεού». Αργότερα μάλιστα, ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός διατύπωσε την πρόβλεψη ότι αυτό το τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα ίσως να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2000. Η πρόβλεψή του δυστυχώς δεν επαληθεύτηκε ούτε στο ελάχιστο. Βρισκόμαστε στο 2010 και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να συγκροτήσουν αυτή τη μεγάλη ενοποιητική θεωρία η οποία θα τους οδηγούσε, υποτίθεται, πιο κοντά στην κατανόηση της σκέψης του Θεού.

Από τη νομοτέλεια στην αυθόρμητη δημιουργία

Σήμερα, ο πιο ακριβοπληρωμένος εν ζωή αστροφυσικός, επιχειρεί με το τελευταίο του βιβλίο να επανορθώσει το διττό σφάλμα που είχε διαπράξει τα προηγούμενα χρόνια. Πράγματι, στο «The Grand Design» ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι η δημιουργία του Σύμπαντος προκύπτει ως αναπόφευκτη συνέπεια της ύπαρξης των θεμελιωδών νόμων της Φυσικής, ως το προϊόν μιας τυφλής αλλά δημιουργικής φυσικής αναγκαιότητας και όχι μιας υπερφυσικής θεϊκής δημιουργίας. Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα: το Σύμπαν μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί αφ’ εαυτού· μπορεί να δημιουργηθεί εκ του μηδενός· συνεπώς, κανένας Θεός δεν το δημιούργησε.

Αν, όπως είδαμε, στο «Χρονικό του Χρόνου» επιχείρησε να κάνει κάποιες ευλογοφανείς εικασίες για το τι θα έπρεπε να είχε συμβεί λίγο πριν από τη Μεγάλη Εκρηξη, δεν κατάφερε τελικά να προτείνει καμιά ευρύτερα αποδεκτή εξήγηση για τις φυσικές διεργασίες που την προκάλεσαν. Αφήνοντας όμως αναπάντητο αυτό το αποφασιστικής σημασίας ερώτημα άνοιγε, πιθανόν άθελά του, το δρόμο για κάθε λογής υπερφυσικές εξηγήσεις της δημιουργίας. Πράγματι, πολλοί διάβασαν την τελευταία πρόταση του βιβλίου «…τότε θα έχουμε γνωρίσει τον νου του Θεού» ως σαφή ένδειξη ότι δεν θεωρούσε την ιδέα του Θεού-Δημιουργού εντελώς ασυμβίβαστη με την επιστημονική κατανόηση του Σύμπαντος.

Σε αυτό το τελευταίο του βιβλίο, αντίθετα, φαίνεται πως βρήκε την απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα. Οπως αναφέρει σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο, που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου: «Η δημιουργία του Σύμπαντος όχι μόνο δεν ήταν ένα στατιστικά απίθανο και μη προβλέψιμο φυσικό συμβάν, η πραγμάτωση του οποίου υποτίθεται ότι προϋποθέτει και χρειάζεται την ενεργητική επέμβαση ενός Θεού, αλλά αντίθετα ήταν το αναπόφευκτο και αναγκαίο αποτέλεσμα της ύπαρξης και της δράσης των φυσικών νόμων. Επειδή ακριβώς υπάρχει ένας νόμος όπως αυτός της βαρύτητας, το Σύμπαν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί -και πράγματι δημιουργήθηκε- από μόνο του, εκ του μηδενός. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι και όχι το μηδέν· ο λόγος που υπάρχει το Σύμπαν και που υπάρχουμε και εμείς».

«Οπως ακριβώς έκανε ο Δαρβίνος όταν διέψευσε την ανάγκη ύπαρξης ενός Θεού με τη θεωρία του για την εξέλιξη του είδους μας», υποστηρίζει με ενθουσιασμό ο διάσημός εξελικτικός βιολόγος και αθεϊστής Ρίτσαρντ Ντόκινς (R. Dawkins), «το ίδιο ακριβώς επιχειρεί να κάνει τώρα και ο Χόκινγκ στη Φυσική».

Οφείλουμε συνεπώς, αν θέλουμε να σκεφτόμαστε επιστημονικά, να εγκαταλείψουμε κάθε υπερβατική ή υπερφυσική εξήγηση; Να εξαλείψουμε οριστικά και αμετάκλητα από την επιστήμη την ιδέα ενός υπέρτατου και πάνσοφου Δημιουργού του φυσικού κόσμου, που ωστόσο θα μπορούσε να καλύπτει τα αναπόφευκτα γνωσιολογικά κενά και τις επιμέρους αδυναμίες των φυσικών επιστημών μας; Αυτό φαίνεται πως υποστηρίζει σήμερα ο Χόκινγκ με τρόπο κατηγορηματικό, χωρίς δηλαδή τις αντιφάσεις και τα πισωγυρίσματα του παρελθόντος.

Παραβλέποντας ή υποβαθμίζοντας, ωστόσο, τις υπερβατικές ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων -μεταξύ των οποίων και πολλών επιστημόνων- οι οποίοι με μεγάλη προθυμία θα επέλεγαν τις πιο ευφάνταστες παρα- ή αντι-επιστημονικές εξηγήσεις όποτε οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους συγκρούονται με την «πεζή» επιστημονική πραγματικότητα. Επίσης, υποτιμά την εντυπωσιακή ικανότητα των πιστών και των Εκκλησιών τους να προσαρμόζουν αυθαίρετα και να αφομοιώνουν επιλεκτικά τις νέες επιστημονικές κατακτήσεις στις υπερβατικές ή τις θρησκευτικές τους ανάγκες (τυπικό παράδειγμα θρησκευτικής ευελιξίας αποτελεί η Καθολική Εκκλησία).

Εξάλλου, διαπράττει ένα εξόφθαλμα λογικό σφάλμα όποιος αναζητεί σε μαθηματικές εξισώσεις την επιβεβαίωση ή τη διάψευση της ύπαρξης του Θεού: ενός όντος εξ ορισμού υπερβατικού, δηλαδή έξω και πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, και το οποίο συνεπώς καμία απολύτως παρέμβαση δεν μπορεί να έχει στον φυσικό κόσμο εκτός από αυτήν που εμείς οι άνθρωποι του επιτρέπουμε να έχει. Από τη γέννησή της η επιστήμη διεκδικεί την πλήρη αυτονομία της Φύσης από κάθε υπερφυσικό αίτιο και από κάθε υπερβατική μεταφυσική εξήγηση: κάθε προσφυγή σε υπερφυσικές εξηγήσεις αποτέλεσε και αποτελεί τη χρεοκοπία της επιστημονικής μεθόδου και της ορθολογικής σκέψης. Η απόρριψη ωστόσο του Θεού-Δράστη και Δημιουργού δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την απόρριψη της διανοητικής μας συνήθειας ή ανάγκης να πιστεύουμε σε υπερφυσικές «εξηγήσεις». Εξάλλου, το παιχνίδι της επιστημονικής γνώσης εναντίον της πίστης παιζόταν ανέκαθεν και θα παίζεται πάντα στο γήπεδο του ανθρώπινου νου.

Ένα γερασμένο αστέρι κάνει «σάουνα» στο διάστημα!

Advertisement

Ενα σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο αντίκρισε το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Ηerschel, όταν είδε ένα γηρασμένο άστρο να «λούζεται» από ένα γιγαντιαίο στρώμα υδρατμών που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό.

Ο συγκεκριμένος αστέρας βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από τη Γη, προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Το αστρονομικό του όνομα είναι IRC+10216, αλλά είναι γνωστός και ως CW Leonis. Βρίσκεται στα τελευταία στάδια της γήρανσης και, καθώς «πεθαίνει», προκαλεί την εξαέρωση ενός περιβάλλοντος σμήνους κομητών, διαδικασία που με τη σειρά της δημιουργεί ένα τεράστιο σύννεφο υδρατμών γύρω του. Αυτή τη στιγμή διανύει την προτελευταία φάση της ζωής του, με την επόμενη και τελευταία να είναι η μετατροπή του σε λευκό νάνο.

Γύρω από το CW Leonis κινούνταν εκατομμύρια αστεροειδείς, πολλούς εκ των οποίων το άστρο λιώνει όσο χάνει τα καύσιμά του και διαστέλλεται. Η διαδικασία αυτή παράγει, εκτός των άλλων, και μεγάλες ποσότητες νερού, την παρουσία του οποίου είχαν εντοπίσει πριν από μερικά χρόνια οι επιστήμονες.

Τώρα το Ηerschel εντόπισε το εντυπωσιακό στρώμα υδρατμών και οι επιστήμονες εικάζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των γειτονικών στο CW Leonis άστρων προκαλεί εξάτμιση του νερού, επιτρέποντας έτσι στο άστρο να κάνει «μπάνια ατμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη της ομάδας βέλγων επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη.

Στη φωτογραφία της NASA , βλέπετε πώς φαντάζονται οι επιστήμονες τη «γειτονιά» του CW Leonis.

Η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε νερό σε άλλο ηλιακό σύστημα
 
Το 2001 ο δορυφόρος SWAS (Submillimeter Wave Astronomy Satellite), είχε ανακαλύψει ένα τεράστιο νέφος υδρατμων, γύρω από τον αστέρα CW Leonis.

«Φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύννεφο υδρατμών γύρω από αυτό το άστρο», είχε σχολιάσει ο προϊστάμενος της αποστολής SWAS, καθηγητής Γκάρι Μέλνικ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η συγκέντρωση άνθρακα στον CW Leonis είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του οξυγόνου, εξηγεί ο Μέλνικ, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα άτομα οξυγόνου βρίσκονται δεσμευμένα σε ενώσεις μονοξειδίου του άνθρακα -ένα άτομο οξυγόνου μαζί με έναν άνθρακα. Έτσι, δεν μένουν παρά ελάχιστα άτομα οξυγόνου για τη δημιουργία νερού -ένα μόριο του οποίου αποτελείται από ένα άτομο οξυγόνου μαζί με δύο υδρογόνου.

Το σύννεφο υδρατμών γύρω από το άστρο δεν μπορεί παρά να προέρχεται από περιφερόμενους κομήτες, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πάγο. Για να εξηγηθεί η τεράστια συγκέντρωση υδρατμών γύρω από το άστρο, απαιτείται η παρουσία ενός πλήθους κομητών της τάξης των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε αποστάσεις 75 έως και 300 φορές μεγαλύτερες από αυτή που έχει η Γη από τον Ήλιο.

Ηταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες είχαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού -του βασικού συστατικού της ζωής όπως τη γνωρίζουμε- σε ηλιακά συστήματα άλλα από το δικό μας.

Στο βίντεο του Elmundotv, μπορείτε να δέιτε σε γραφική αναπαράσταση πού βρίσκεται το CW Leonis σε σχέση με τη Γη και τι συμβαίνει γύρω του:


Ηλιακό «τσουνάμι» κατευθύνεται προς τη Γη!

Advertisement

Μια ισχυρή μαγνητική έκρηξη στον ήλιο στέλνει ήδη ένα μεγάλο νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας. Το ηλιακό «τσουνάμι», που αποτελείται από τόνους πλάσματος (ιονισμένων ατόμων) μπορεί να δημιουργήσει θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους της Γης, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στους δορυφόρους και στις τηλεπικοινωνίες.

Την 1η Αυγούστου παρατηρήθηκε η πρώτη αναλαμπή πάνω από μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα στο μέγεθος της Γης, παράλληλα όμως εξερράγη μια μεγάλη ποσότητα αερίων από ένα «νημάτιο» στο βόρειο ημισφαίριο του ήλιου. Αν και τα δύο γεγονότα απέχουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πιθανότατα συνδέονται.
Οι εικόνες του τροχιακού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο για να μελετήσει τον ήλιο, κατέγραψαν τα φαινόμενα, καθώς επίσης αστρονόμοι από όλο τον κόσμο. Τα «νημάτια» είναι γιγάντιοι σωλήνες μαγνητισμού που γεμίζουν με ηλιακά αέρια και κρέμονται στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «νημάτιο», πριν εκραγεί, είχε διάμετρο 50 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας.
Η έκρηξη εκτόξευσε το περιεχόμενό του στο διάστημα, παράγοντας ένα νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, με κατεύθυνση προς τη Γη. Το όλο γεγονός δεν θεωρείται μεγάλη έκρηξη για τα δεδομένα του ήλιου, αλλά επειδή τόσα χρόνια ήταν «ήσυχος», το φαινόμενο δείχνει ότι ο ήλιος μπαίνει σε φάση «αφύπνισης». Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη αξιοσημείωτη ηλιακή «καταιγίδα» που φτάνει στον πλανήτη μας εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph» και το «New Scientist».
Το ηλιακό πλάσμα αναμένεται να φτάσει στη Γη στις 3 έως 4 Αυγούστου, σύμφωνα με τον αστρονόμο Λέον Γκόλουμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
Όταν τα ηλιακά σωματίδια φτάσουν στη Γη, αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της, δημιουργώντας πιθανώς μια γεωμαγνητική καταιγίδα. Τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται κατά μήκος των γραμμών του γήινου μαγνητικού πεδίου και συγκεντρώνονται στους πόλους της Γης όπου και δημιουργείται το πολικό σέλας. Τα ηλιακά σωματίδια συγκρούονται με άτομα αζώτου και οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα και έτσι λάμπουν σαν φώτα νέον.
Αν και κανονικά το σέλας είναι ορατό μόνο στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη (δηλαδή κοντά στους πόλους), σε περιπτώσεις γεωμαγνητικών καταιγίδων το σέλας μπορεί να παρατηρηθεί και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, σαν «κουρτίνες» πράσινου και κόκκινου φωτός.
Ο ήλιος περνάει από ένα 11ετή κύκλο περιοδικής δραστηριότητας. Το τελευταίο μέγιστο (ζενίθ) της δράσης του καταγράφηκε το 2001, ενώ το τελευταίο ελάχιστο (ναδίρ) ήταν ιδιαίτερα ασθενές και κράτησε πολύ καιρό. Τώρα όμως φαίνεται πως ο ήλιος «ξυπνάει» και πάλι, αρχίζοντας το νέο κύκλο του.

Advertisement