Τα ταξίδια στο Διάστημα «έχουν αντιγηραντική δράση»

Advertisement

Νιάτα σε τροχιά

 Ινστιτούτα ομορφιάς και αντιγήρανσης θα μπορούσαν μια μέρα να λειτουργούν σε τροχιά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο οι τελευταίες παρατηρήσεις σε σκουλήκια-αστροναύτες.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι μικρσκοπικοί νηματώδεις σκώληκες Caenorhabditis elegans, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει επανειλημμένα ως πειραματόζωα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συσσωρεύουν λιγότερες τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση των μυών.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναφέρουν ότι οι συνθήκες μικροβαρύτητες μειώνουν την έκφραση (λειτουργία) επτά γονιδίων.

Όταν οι ερευνητές μείωσαν τεχνητά την έκφραση αυτών των γονιδίων σε σκουλήκια C.elegans που δεν είχαν ταξιδέψει στο Διάστημα, τα πειραματόζωα έζησαν κι αυτά περισσότερο.

Σκουλήκι C.elegans στο μικροσκόπιο. Η παραμονή σε τροχιά επηρέασε γονίδια που φαίνεται ότι σχετίζονται με τη γήρανση
Σκουλήκι C.elegans στο μικροσκόπιο. Η παραμονή σε τροχιά επηρέασε γονίδια που φαίνεται ότι σχετίζονται με τη γήρανση

Πώς όμως συνδέονται τα γονίδια αυτά με τη γήρανση των μυών και τη διάρκεια ζωής; «Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι» παραδέχεται ο Ναθάνιελ Σέτζικ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Φαίνεται πάντως ότι τα γονίδια αυτά σχετίζονται με το πώς το σκουλήκι αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στο περιβάλλον του και αλλάζει το μεταβολισμό του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον».

»Για παράδειγμα, ένα από τα γονίδια που αναγνωρίσαμε κωδικοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον έλεγχο του μεταβολισμού. Στα σκουλήκια, τις μύγες και τα ποντίκια, η ινσουλίνη συνδέεται επίσης με τη ρύθμιση της διάρκειας ζωής».

Οι παρατηρήσεις στο C.elegans, επισημαίνει ο ερευνητής, προσφέρουν νέα στοιχεία για την απώλεια μυικής μάζας που είναι γνωστό ότι οι εμφανίζουν οι αστροναύτες σε μακρόχρονες αποστολές. «Γνωρίζουμε ότι οι μυς τείνουν να συρρικνώνονται στο Διάστημα. Τα τελευταία αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι αυτό είναι σχεδόν σίγουρα προσαρμοστική μεταβολή και όχι παθολογική. Αντίθετα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς, οι μυς γερνούν καλύτερα στο Διάστημα από ό,τι στη Γη».

»Δεν αποκλείεται επίσης να επιβραδύνουν οι διαστημικές πτήσεις τη διαδικασία της γήρανσης» εκτιμά ο Δρ Σέτζικ.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα γονίδια του C.elegans υπάρχουν και στον άνθρωπο, οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους εξετάζοντας τον Αντρέ Κούιπερς, αστροναύτη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, οι οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη Γη έχοντας καταρρίψει το ευρωπαϊκό ρεκόρ συνολικής παραμονής στο Διάστημα.

Τα σκουλήκια του Δρ Σέτζικ έγιναν πρωτοσέλιδο όταν επέζησαν της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Columbia το 2003. Προστατευμένα μέσα σε κάνιστρα από αλουμίνιο, τα πειραματόζωα άντεξαν την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και τη συντριβή στο έδαφος και βρέθηκαν ζωντανά μερικές εβδομάδες αργότερα.
ΠΗΓΗ

Η Αλάσκα θαυμάζει το μεγαλύτερο παλιρροϊκό κύμα του καλοκαιριού

Advertisement

Σέρφινγκ στο Άνκορατζ

Ένα καγιάκ μόλις που διακρίνεται να ακολουθεί το γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα στο Τέρνεγκεν Αρμ
Ένα καγιάκ μόλις που διακρίνεται να ακολουθεί το γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα στο Τέρνεγκεν Αρμ   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Σέρφινγκ στην Αλάσκα; Ακούγεται απίθανο, κι όμως συμβαίνει μια φορά το χρόνο: Αρκετοί σέρφερ και εκατοντάδες τουρίστες συγκεντρώθηκαν σε έναν στενό κόλπο κοντά στο Άνκοραντζ για να θαυμάσουν το μεγαλύτερο παλιρροϊκό κύμα του καλοκαιριού, ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που γενικά εμφανίζεται κατά την ευθυγράμμιση της Γης με τη Σελήνη και τον Ήλιο.

O κόλπος του Τέρνεγκεν Αρμ είναι μια λωρίδα νερού που φτάνει σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στην ενδοχώρα της Αλάσκα. Από την πλημμυρίδα στην άμπωτη, η στάθμη του νερού ανεβοκατεβαίνει κατά τουλάχιστον 6 μέτρα κάθε μέρα.

Λόγω των ρηχών νερών και της γενικότερης μορφολογίας του κόλπου, το Τέρνεγκεν Αρμ είναι μια από τις σχετικά λίγες περιοχές του κόσμου όπου εμφανίζονται τακτικά παλιρροϊκά κύματα. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα να φτάνει στο μέγεθος η βαρυτικής τους επίδραση στα νερά της Γης.

Αυτό σημαίνει ότι με την άμπωτη τα νερά υποχωρούν περισσότερο από ό,τι συνήθως, ενώ με την πλημμυρίδα φτάνουν ψηλότερα από το κανονικό.

Σε στενούς κόλπους όπως το Τέρνεγκεν Αρμ, η πλημμυρίδα που έρχεται από τον ωκεανό συναντά την άμπωτη που υποχωρεί από το βάθος του κόλπου. «Το κύμα εμφανίζεται στο σημείο όπου συγκρούονται αυτοί οι δύο όγκοι νερού» εξηγεί ο Μάικλ Λόσον, μετεωρολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού στο Άνκορατζ.

Το απόγευμα της Τρίτης, το ύψος του κύματος στο Τέρνεγκεν Αρμ εκτιμάται ότι είχε ύψος πάνω από ένα μέτρο και κάλυψε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στον κόλπο.

«Ήταν μια ωραία μεγάλη βόλτα, τόσο μεγάλη ώστε τα πόδια μου άρχισαν να κουράζονται» σχολίασε η Σου Άιβς, η οποία κάλυψε απόσταση εκατοντάδων μέτρων σερφάροντας στο κύμα.

ΠΗΓΗ

Γεωμετρία, Τοπολογία και Πεπρωμένο του Σύμπαντος

Advertisement

Όταν σκεφτόμαστε το σύμπαν στη γενική σχετικότητα (GR) πρέπει να απαντήσουμε σε τρεις πολύ διαφορετικές έννοιες: Ποιό είναι το σχήμα του σύμπαντος; Είναι το σύμπαν πεπερασμένο ή άπειρο; Θα διαστέλλεται το σύμπαν για πάντα ή θα συσταλεί αργότερα.
brilliant-star-universe Όταν εφαρμόζουμε GR στη κοσμολογία, κάνουμε χρήση απλοποιητικών παραδοχών, που υποστηρίζονται από παρατηρήσεις, ότι υπάρχει ένας ορισμός του χρόνου τέτοιος ώστε σε μια σταθερή τιμή του χρόνου, το σύμπαν είναι χωρικά ομοιογενές (μοιάζει δηλαδή το ίδιο όπου κι αν είναι ο παρατηρητής) και ισοτροπικό (μοιάζει το ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις γύρω από ένα σημείο).

Στη συνέχεια μελετώντας την GR γράφουμε τις εξισώσεις του Αϊνστάιν με τις κατάλληλες πηγές (κανονική ύλη, σκοτεινή ύλη, ακτινοβολία, μια κοσμολογική σταθερά, κλπ.). Οι λύσεις για τις εξισώσεις αυτές είναι οι περίφημοι χωροχρόνοι Friedmann, Robertson-Walker, που περιγράφουν την διαστολή (ή συστολή) του σύμπαντος.
Η GR είναι πράγματι μία όμορφη γεωμετρική θεωρία που περιγράφει ένα καμπύλο χωρόχρονο. Αλλά στην πράξη, επιλύουμε διαφορικές εξισώσεις, με την επιφύλαξη (στην προκειμένη περίπτωση) ότι το σύμπαν μοιάζει όπως είναι σήμερα. Οι διαφορικές εξισώσεις περιγράφουν την τοπική συμπεριφορά του συστήματος και έτσι, στη Γενική Σχετικότητα, αυτές περιγράφουν την τοπική γεωμετρία στη γειτονιά ενός σημείου του χωροχρόνου.
Επειδή η ομοιογένεια και η ισοτροπία είναι αρκετά περιοριστικές υποθέσεις, υπάρχουν μόνο τρεις πιθανές απαντήσεις για την τοπική γεωμετρία του χώρου σε οποιοδήποτε σταθερό σημείο στο χρόνο – μπορεί να είναι χωρικά θετικά κυρτωμένη (σε τοπικό επίπεδο αυτό μοιάζει σαν μία 3-τρισδιάστατη σφαίρα), επίπεδη (σε τοπικό επίπεδο αυτό μοιάζει σαν μια 3-τρισδιάστατη εκδοχή μιας επίπεδης επιφάνειας) ή χωρικά αρνητικά κυρτωμένη (σε τοπικό επίπεδο μοιάζει σαν ένα 3-διαστάσεων υπερβολοειδές).

Μια ορισμένη κοσμολογική λύση στην GR μας δίνει μία από αυτές τις τρεις πιο πάνω απαντήσεις γύρω από ένα σημείο του χωροχρόνου, όμως λόγω της ομοιογένειας αυτή η λύση σε ένα σημείο είναι λύση σε κάθε σημείο στον χωροχρόνο. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι η GR μας λέει για τη γεωμετρία – το σχήμα του σύμπαντος – όπως αυτή απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα της NASA.
geometry_of_universe Αυτό όμως εγείρει ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα που συχνά συγχέεται με τα παραπάνω. Εάν η λύση μας μας λέει ότι το σύμπαν είναι τοπικά μία τρισδιάστατη σφαίρα (ή μια επίπεδη επιφάνεια, ή ένα υπερβολοειδές) γύρω από κάθε σημείο, τότε δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μία τρισδιάστατη σφαίρα, ή ένα άπειρο επίπεδο τρισδιάστατο χώρο, ή ένα άπειρο υπερβολοειδές. Αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα της τοπολογίας, που απαντά και στο ερώτημα αν το Σύμπαν είναι πεπερασμένο ή άπειρο.
Για να εξηγηθεί αυτό το σημείο, ας υποθέσουμε ότι έχουμε λύσει τις κοσμολογικές εξισώσεις της GR, και ανακαλύψαμε ότι σε κάθε σημείο του χωροχρόνου, το σύμπαν είναι τοπικά ένας επίπεδος 3-διάστατος χώρος. Αυτό που δηλαδή μας δείχνουν οι παρατηρήσεις ότι μοιάζει το σύμπαν μας. Μπορείτε όμως να σκεφτείτε πολλούς διαφορετικούς χώρους με αυτή ακριβώς την ίδια ιδιότητα. Ένα παράδειγμα είναι, φυσικά, ότι το σύμπαν είναι πράγματι ένας επίπεδος, άπειρος 3-διάστατος χώρος. 
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ότι το σύμπαν μπορεί να είναι ένας 3 διαστάσεων τόρος, στον οποίο αν θέλατε να κρατήσετε σταθερό τον χρόνο και να κάνετε μια γραμμή από οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του x, y ή z-άξονα, θα κόβατε έναν κύκλο και θα φτάνατε πίσω ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε. Αυτός είναι ένας χώρος πεπερασμένου όγκου, που συνδέεται με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, αλλά που είναι όμως επίπεδος παντού, όπως και το προηγούμενο παράδειγμα με το άπειρο. Σε δύο διαστάσεις, θα μπορούσε κανείς να τον απεικονίσει ως:
Torus Φυσικά, θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει μία ή δύο κατευθύνσεις σε κύκλους ή να φτιάξουμε τον χώρο σε ένα πεπερασμένο με περισσότερες από μία τρύπες, ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα.
Αυτή είναι η ομορφιά της τοπολογίας, αλλά δεν είναι κάτι που μας το διευκρινίζει επιλύοντας απλώς τις εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας. Μάλλον πρόκειται για μια πρόσθετη πηγή για την εξεύρεση των λύσεων. Είναι, όμως, κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε, πιο συγκεκριμένα μέσα από τις μετρήσεις της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου.
Εντελώς ανεξάρτητα από τις ερωτήσεις της τοπολογίας, η γεωμετρία μιας δεδομένης κοσμολογικής λύσης δημιουργεί ένα άλλο ζήτημα που συχνά συγχέεται με εκείνα της γεωμετρίας και της τοπολογίας. Ας υποθέσουμε ότι το σύμπαν περιέχει μόνο τις συμβατικές πηγές ύλης (κανονική ύλη, σκοτεινή ύλη και την ακτινοβολία), και ας υποθέσουμε ότι γνωρίζετε (ίσως να αναρωτηθούμε αν αυτό είναι πραγματικά δυνατόν) ότι αυτές είναι οι μόνες που θα περιείχε ποτέ. Τότε οι εξισώσεις εύκολα προβλέπουν ότι, σε περίπτωση σύμπαντος θετικής χωρικής κυρτότητας, ένα διαστελλόμενο σύμπαν θα φτάσει τελικά στο μέγιστο μέγεθος και μετά θα ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία, της συστολής, προς μία Μεγάλη Σύνθλιψη, ενώ επίπεδα ή με αρνητική κυρτότητα σύμπαντα θα επεκτείνονταν για πάντα. Αυτές είναι οι προβλέψεις σχετικά με το πεπρωμένο του σύμπαντος, και συχνά οδηγούν στην ακόλουθη σύνδεση
3geomtrs Ωστόσο, όπως καταστήσαμε σαφές, υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που πηγαίνουν στην σχέση μεταξύ της γεωμετρίας και της μοίρας του σύμπαντος, και παρόλο που αυτά μπορεί να φαίνονταν λογικά σε μία εποχή, ξέρουμε σήμερα ότι η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος φαίνεται να υποδηλώνει την ύπαρξη ενός είδους σκοτεινής ενέργειας (μια κοσμολογική σταθερά, για παράδειγμα), που συμπεριφέρεται με έναν τρόπο αρκετά διαφορετικό από τις συμβατικές πηγές υλο-ενέργειας. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι για πηγές, όπως αυτή, όταν αρχίζει η επιτάχυνση, είναι εύκολα δυνατό για ένα σύμπαν με θετική καμπύλη, για παράδειγμα, να επεκτείνεται για πάντα. Πράγματι, στην περίπτωση της κοσμολογικής σταθεράς, αυτό ακριβώς  συμβαίνει.
Έτσι, το σύμπαν μπορεί να είναι είτε θετικά είτε αρνητικά κυρτό, ή επίπεδο, και οι λύσεις μας στην GR αυτό μας λένε. Οι λύσεις μπορούν να είναι πεπερασμένες ή άπειρες, και να συνδέονται με ενδιαφέροντες τρόπους, αλλά η GR δεν θα μας πει γιατί συμβαίνει αυτό. Και το σύμπαν μπορεί να διαστέλλεται για πάντα ή να συσταλεί αργότερα, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ακριβείς ιδιότητες της κοσμικής ενέργειας, και όχι μόνο από την γεωμετρία. Οι κοσμολογικοί χωροχρόνοι είναι μερικοί από τις πιο απλές λύσεις στην GR που γνωρίζουμε, και ακόμη αυτοί υιοθετούν όλα τα είδη των δυνητικών περιπλοκών, πέρα ​​από τις πιο προφανείς δυνατότητες.

ΠΗΓΗ

Ακόμα Πιο Μακρυά

Advertisement

Ακόμα Πιο Μακρυά
Ποιο είναι το πιο απομακρυσμένο διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας; ΤοVoyager 1 που εκτοξεύτηκε το 1977 κατέχει πλέον αυτόν τον τίτλο με 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τον Ήλιο. Αυτό αντιστοιχεί σε 16,5 ώρες φωτός ή 120 Αστρονομικές Μονάδες (AU). Αυτό το γραφικό δείχνει τη θέση του Voyager 1 σε σχέση με το εξωτερικό ηλιακό σύστημα (άνω και πλαϊνή θέα) μαζί με άλλα μακρινά διαστημικά σκάφη. 


Επόμενο πιο μακρινό, τοPioneer 10 βρίσκεται περίπου 15,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακρυά από τον Ήλιο, αν και στην αντίθετη πλευρά του ηλιακού συστήματος από το Voyager 1. Το Voyager 2 και Pioneer 11, και τα δύο επίσης πολύ πιο πέρα ​​από την τροχιά του Πλούτωνα, βρίσκονται στα 14,2 δισεκατομμύρια και 12,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, αντίστοιχα. Καθ οδόν προς τον Πλούτωνα, το διαστημόπλοιο New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) βρίσκεται επί του παρόντος 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο και θα συναντήσει το σύστημα του Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015. 


Όλα αυτά τα διαστημόπλοια έχουν χρησιμοποιήσει βαρυτική βοήθεια για να αυξήσουν τις ταχύτητες τους στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Το Voyager 1 κινείται γρηγορότερα, ξεφεύγοντας από το ηλιακό σύστημα με περίπου 17 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Ακόμα σε λειτουργία, και τα δύο Voyagers κατευθύνονται προς το εξωτερικό όριο του ηλιακού μας συστήματος, σε αναζήτηση τηςηλιόπαυσης και τις αρχές του διαστρικού διαστήματος.

ΠΗΓΗ

Ετοιμάζουν διεθνή οικονομικό στρατιωτικό νόμο

Advertisement

Ο Gerald Celente: Πιστεύω ότι πρέπει να προσέξετε σε κάτι που δείχνει προς την κατεύθυνση της επιβολής ενός οικονομικού στρατιωτικού νόμου.
Το ευρωπαϊκό σύστημα βρίσκεται σε κατάρρευση.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι …..
εξίσου αδύναμο, αν όχι και κάτι περισσότερο από αδύναμο και πιστεύω ότι δεν θα δεχθούν οι ΗΠΑ να υπάρξει μία οικονομική κατάρρευση, αλλά μάλλον θα χρησιμοποιήσουν ένα γεω-πολιτικό θέμα για να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε μια κατάσταση φόβου και υστερίας βάσει της οποίας θα περάσει στη συνέχεια σε μια τραπεζική αργία ή υποτίμηση του νομίσματος ή ακόμη και σε υπερπληθωρισμό του νομίσματος για να κατηγορήσουν κάποιον άλλο.

Αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός αποδιοπομπαίος τράγος φαίνεται να είναι το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά του Ιράν. Ας το ονομάσουμε όπως είναι. Γιατί, είναι ακήρυχτος πόλεμος αφού έχει καταστεί αδύνατο για το Ιράν να προχωρήσει σε πωλήσεις πετρελαίου. Αυτό είναι μια μορφή πολέμου.

Ακριβώς όπως η ιστορία μας δείχνει και με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κοιτάς πίσω, είναι μια αντίστροφη κατάσταση του τι έκαναν οι Αμερικανοί για την αποκοπή τους από το ιαπωνικό πετρέλαιο.
Αυτή τη φορά οδηγούν τους Ιρανούς μακριά από την πώληση πετρελαίου. Και το πετρέλαιο αποτελεί το περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ του Ιράν. Και επίσης, η Τεχεράνη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο. Και γερουσιαστές των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον ψήφισαν στη Γερουσία με ψήφους εκατό έναντι μηδέν για να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν.

Πιστεύω λοιπόν ότι το Ιράν θα είναι το σημείο ανάφλεξης ενός πολέμου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αιτία για να γίνει επίκληση ενός στρατιωτικού νόμου, για την ακρίβεια ενός οικονομικού στρατιωτικό νόμο.

Και ο Ομπάμα, έχει φυσικά υπογράψει νόμο στις 31 Δεκεμβρίου –ευχόμενος σε όλους ένα ευτυχισμένο έτος- και ουσιαστικά πρόκειται για Εθνική Πράξη Εξουσιοδότησης Άμυνας, μέσω της οποίας θα πρέπει να υπάρχει η στρατιωτική ετοιμότητα για πόλεμο εκτός των ΗΠΑ

Daily Bell

Το πρωτότυπο κείμενο:

Gerald Celente: I believe that we have to watch out for something along the lines of an economic martial law. The European system is in collapse. The financial system in the United States is just as tenuous, if not more, and I believe they will not admit there will be a financial crash but rather they will use a geo-political issue to get the people in a state of fear and hysteria whereby they’ll then call a bank holiday or devaluation of the currency, or a hyperinflation of the currency, and blame it on somebody else. Right now the prime scapegoat seems to be Iran. The United States and the European Union have declared war on Iran. Let’s call it what it is. They are making it impossible for Iran to sell oil. It’s a form of warfare. Just as history has been re-engineered as with WWII, when you look back, it’s a reverse situation of what the Americans did to the Japanese by cutting them off from oil. Now they are cutting the Iranians off from selling oil. Oil accounts for more than half of their GDP. They’re the third largest oil supplier in the world. And US senators in Washington voted a hundred to zero to impose sanctions on Iran in the Senate. So I believe that Iran is going to be the flashpoint war that’s going to be used as the cause to call martial law – economic martial law. And now, of course, that Obama has signed it into law on December 31 – Happy New Year, everyone – the National Defense Authorization Act will have the military in place to take care of any belligerent out there!

Ιn Daily Bell
Από το ιστολόγιο του Nigel Farage (Άγγλου Ευρωσκεπτικιστή Ευρωβουλευτή) και το blog τουGerald Celente

ΥΓ: Ζητάμε συγνώμη για λάθη στην μετάφραση, η οποία έγινε κάτω από πίεση του χρόνου.ΠΗΓΗ

Μυστηριώδης ιστός θυμίζει τον… Σπάιντερμαν. Εντοπίστηκε σε δεξαμενή πυρηνικών αποβλήτων και θεωρείται βιολογικό υλικό.

Advertisement

Η ανακάλυψη ιστού σε αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων θυμίζει την ιστορία του Σπάιντερμαν 

Οι υπεύθυνοι ενός σταθμού εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων στις ΗΠΑ ανακάλυψαν σε ένα χώρο φύλαξης ένα μυστηριώδες λευκό υλικό που μοιάζει με ιστό αράχνης. Οι ειδικοί που το μελετούν δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα τι ακριβώς είναι αυτό το υλικό αλλά πιθανολογούν ότι είναι βιολογικό και εικάζουν ότι μπορεί να είναι προϊόν μιας μεταλλαγμένης αράχνης. 


Ο «μεταλλαγμένος» ιστός

Η ανακάλυψη του μυστηριώδους υλικού έγινε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μεγάλων δεξαμενών στα βάθη των οποίων είναι τοποθετημένες ειδικές ράβδοι στο εσωτερικό των οποίων βρίσκονται χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα. Οι δεξαμενές βρίσκονται στο Εθνικό Εργαστήριο Savannah River στη Νότιο Καρολίνα που είναι μια εγκατάσταση αποθήκευσης και καθαρισμού πυρηνικών αποβλήτων. Το Savannah River έχει έκταση περίπου 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ελέγχεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Eιδικοί συνέλεξαν δείγματα του μυστηριώδους υλικού και έχουν ξεκινήσει να το μελετούν. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποκαλύπτουν την ταυτότητα του υλικού, οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα πυρηνικά καύσιμα είναι πιθανό να προκαλούν επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Η ανακάλυψη έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας επειδή θυμίζει την ιστορία του Σπάιντερμαν. Ως γνωστόν ο δημοφιλής ήρωας των κόμικ απέκτησε τις μοναδικές του ικανότητες όταν βρισκόμενος σε ένα εργαστήριο πυρηνικών αποβλήτων δαγκώθηκε από μεταλλαγμένη αράχνη.


Το μυστηριώδες υλικό εντοπίστηκε στις ράβδους πυρηνικών αποβλήτων του Εργαστηρίου Savannah River.

ΠΗΓΗ

Νέα στοιχεία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από το διάστημα

Advertisement


 Μια νέα επιστημονική ανάλυση μετεωριτών που έπεσαν στη Γη, αυξάνει τις ενδείξεις -και τις πιθανότητες- ότι αυτοί τελικά αποτέλεσαν το ζωτικό «όχημα» μέσω του οποίου τα θεμελιώδη χημικά συστατικά για την ανάπτυξη της ζωής μεταφέρθηκαν στον πλανήτη μας, ενισχύοντας έτσι το σενάριο περί εξωγήινης προέλευσης της ζωής.


Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, έγινε από επιστήμονες της ίδιας και του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον και θα δημοσιευτεί στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Κάλαχαν του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο……Τα νέα στοιχεία ενισχύουν όσους υποστηρίζουν ήδη από τη δεκαετία του ΄60 (χωρίς πάντως να έχουν πείσει ακόμα τους πάντες) ότι τουλάχιστον μερικοί από τους δομικούς βιοχημικούς λίθους της ζωής περιέχονταν στους μετεωρίτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κατά την πρώιμη φάση δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

 

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές, οι επιστήμονες ανέλυσαν εξονυχιστικά τη σύνθεση 12 πλούσιων σε οργανικά στοιχεία μετεωριτών (κυρίως ανθρακούχων χονδριτών) και ανακάλυψαν ότι περιέχουν τρεις νουκλεϊνικές βάσεις (πουρίνη, 6.8-διαμινοπουρίνη και 2.6-διαμινοπουρίνη). Οι βάσεις αυτές, που, όπως αποδεικνύεται πλέον, είναι άφθονες σε ποσότητα στους μετεωρίτες, αλλά σπανίζουν στη Γη ή απουσιάζουν τελείως, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των αμινοξέων, των μεγάλων μορίων του DNA και του RNA, πάνω στα οποία στηρίχτηκε η εκκίνηση της γήινης βιοχημείας. Οι επιστήμονες βεβαιώθηκαν ότι αυτές οι ζωτικής σημασίας νουκλεϊνικές βάσεις δεν υπήρχαν στο έδαφος και στον πάγο, στις περιοχές όπου έπεσαν οι μετεωρίτες, έτσι οι τελευταίοι αποκλείεται να «μολύνθηκαν» εκ των υστέρων από το περιβάλλον του πλανήτη μας.

 

«Η ανακάλυψη συστατικών νουκλεϊνικών βάσεων που τυπικά δεν ανευρίσκονται στη βιοχημεία της Γης, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την εξωγήινη προέλευση (της ζωής). Αυτό μας δείχνει ότι οι μετεωρίτες ίσως έχουν υπάρξει μοριακά εργαλεία που παρείχαν τα ουσιώδη δομικά συστατικά για τη ζωή στη Γη», δήλωσε ο ερευνητής Τζιμ Κλιβς.

 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μερικοί μετεωρίτες περιέχουν νουκλεϊνικές βάσεις, όμως μέχρι τώρα δεν ήταν βέβαιο αν αυτές προέρχονταν από «μόλυνση» κατά την πρόσκρουση στη Γη.

ΠΗΓΗ

Aστεροειδής περνά ξυστά από τη Γη

Advertisement

Η απειλή μάς προσπερνά 
Σχεδόν αόρατος για τα οπτικά τηλεσκόπια, αφού είναι πιο μαύρος από κάρβουνο, ένας αστεροειδής διαμέτρου 400 μέτρων -μεγαλύτερος από το μέσο αεροπλανοφόρο- θα βρεθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης πιο κοντά στη Γη από ό,τι η ίδια η Σελήνη.

Ο διαστημικός βράχος, με την ονομασία 2005 YU55, θα περάσει σε απόσταση 324.600 χιλιομέτρων στη 01.28 ώρα Ελλάδας στις 8 Νοεμβρίου.

Η απόσταση ακούγεται μεγάλη, είναι όμως λίγο μικρότερη από τη μέση απόσταση Γης-Σελήνης στα 385.000 χιλιόμετρα. Το ίδιο το φεγγάρι θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στον αστεροειδή, σε απόσταση περίπου 241.000 χιλιομέτρων.

Ο αστεροειδής 2005 YU55 σε εικόνα ραντάρ που ελήφθη λίγο μετά την ανακάλυψή του το 2005 (Πηγή: NASA/Cornell/Arecibo)
Ο αστεροειδής 2005 YU55 σε εικόνα ραντάρ που ελήφθη λίγο μετά την ανακάλυψή του το 2005 (Πηγή: NASA/Cornell/Arecibo)
 

«Είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν αποτελεί απειλή» διαβεβαίωσε ο Ντον Γιόμανς, επικεφαλής του προγράμματος NEO της NASA, το οποίο παρακολουθεί τους διαστημικούς βράχους που θα μπορούσαν δυνητικά να χτυπήσουν τη Γη.

Θέλοντας να διαψεύσει μια ποικιλία αστικών μύθων για το τέλος της ανθρωπότητας, η NASA διαβεβαίωσε επίσης ότι «η βαρυτική επίδραση του αστεροειδή δεν θα έχει μετρήσιμες συνέπειες για οτιδήποτε εδώ στη Γη, συμπεριλαμβανομένης της παλίρροιας και των τεκτονικών πλακών».


Η πορεία του 2005 YU55. Στην πραγματικότητα ο αστεροειδής περνά πάνω από το επίπεδο των τροχιών της Γης και της Σελήνης (Πηγή: NASA/JPL-Caltech)

Έχουν περάσει 35 χρόνια από την τελευταία φορά που πλησίασε τόσο κοντά ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους, και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει να συγκεντρώσει νέα στοιχεία για τη μορφολογία και τη σύσταση του βράχου.

Σώματα αυτού του μεγέθους εκτιμάται ότι προσκρούουν στη Γη κάθε 100.000 χρόνια.

Αν έπεφτε στην ξηρά, υπολογίζει η NASA, ο 2005 YU55 θα δημιουργούσε κρατήρα με διάμετρο 6,4 χιλιόμετρα και βάθος πάνω από 500 μέτρα.

Μαύρη μπάλα

Ο 2005 YU55 παρακολουθείται από την ανακάλυψή του το 2005. Είναι ένα σχεδόν σφαιρικό σώμα που περιστρέφεται αργά και είναι πιο μαύρο από το κάρβουνο στα ορατά μήκη κύματος.

Οι αστρονόμοι τον κατατάσσουν στους αστεροειδείς κατηγορίας C, οι οποίοι περιέχουν άνθρακα σε υψηλές αναλογίες, πιθανώς και νερό.

Όπως επισήμανε ο Ντον Γιόμανς του προγράμματος NEO, ένα σώμα αυτής της κατηγορίας θα μπορούσε να είναι ο προορισμός της πρώτης επανδρωμένης αποστολής σε αστεροειδή, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ως στόχο για την ερχόμενη δεκαετία.

Η ανακάλυψη παγωμένου νερού στον 2005 YU55 θα ήταν ένας σημαντικός επιπλέον λόγος -σύμφωνα με τον Γιόμανς, οι αστεροειδείς αυτού του είδους θα μπορούσαν κάποτε να χρησιμοποιούνται ως σταθμοί ανεφοδιασμού για αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Η NASA ετοιμάζεται τώρα να μελετήσει τον 2005 YU55 με τα ραδιοτηλεσκόπια του Γκόλντστοουν στην Καλιφόρνια και του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Τα δύο γιγάντια όργανα λειτουργούν περίπου όπως τα ραντάρ, εκπέμποντας ραδιοκύματα τα οποία ανακλώνται πάνω στο στόχο.

Η ευκαιρία για τους αστρονόμους είναι εξάλλου σπάνια: Η τελευταία φορά που πλησίασε τόσο κοντά στη Γη ένα σώμα αυτού του μεγέθους ήταν το 1976, και η επόμενη θα έρθει το 2028.

Ακόμα ένα κοσμικό ραντεβού προβλέπεται για τις 13 Απριλίου του 2029, όταν ο αστεροειδής Απόφις, διαμετρου 270 μέτρων, θα περάσει σε εξαιρετικά μικρή απόσταση, αλλά δεν θα χτυπήσει.

Υπάρχει όμως μικρή πιθανότητα να προσκρούσει στον πλανήτη όταν επιστρέψει στις 13 Απριλίου 2036.

ΠΗΓΗ

Αστροβιολογια (Ντοκιμαντερ)

Advertisement


ΠΗΓΗ

Μετα τα φονικα αγγουρια, ερχονται τα εξωγηινα

Advertisement

To Soyuz που θα μεταφέρει τον Ιάπωνα αστροναύτη υψώνεται στην εξέδρα από όπου είχε αναχωρήσει και ο Γιούρι Γκαγκάριν   

To Soyuz που θα μεταφέρει τον Ιάπωνα αστροναύτη υψώνεται στην εξέδρα από όπου είχε αναχωρήσει και ο Γιούρι Γκαγκάριν   Reuters
 
Πολλοί γήινοι αποφεύγουν τα αγγουράκια αυτές τις ημέρες, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ιάπωνας αστροναύτης που αναχωρεί την Τετάρτη για το τροχιακό συγκρότημα σκοπεύει να καλλιεργήσει τα πρώτα διαστημικά αγγούρια, υποψήφιο τρόφιμο για τις μελλοντικές, μακροχρόνιες αποστολές.

«Μακάρι να μπορούσαμε να φάμε τα αγγουράκια, δυστυχώς όμως αυτό δεν μας επιτράπηκε» αστειεύτηκε ο Σατόσι Φουρουκάβα, αστροναύτης της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA).

Ο Φουρουκάβα θα περάσει έξι μήνες στον ISS. Την Τετάρτη αναχωρεί με ρωσικό Soyuz που θα εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Συνεπιβάτες του θα είναι ο Αμερικανός Μάικλ Φόσουμ και ο Ρώσος Σεργκέι Βόλκοφ.

Το τριμελές πλήρωμα της αποστολής σίγουρα δεν κινδυνεύει από την επιδημία διάρροιας που έχει αναστατώσει αυτές τις ημέρες την Ευρώπη: και οι τρεις ζουν σε καραντίνα για μερικές μέρες πριν από την εκτόξευση, και παρέμειναν απομονωμένοι πίσω από ένα προστατευτικό τζάμι την ώρα που μιλούσαν στους δημοσιογράφους.

Θεωρητικά, τα διαστημικά αγγουράκια του Φουρουκάβα θα συνδυαζόταν ωραιότατα με τις τομάτες που φυτεύτηκαν στο ρωσικό τμήμα του σταθμού. Ο Βόλκοφ μάλιστα αστειεύτηκε λέγοντας ότι οι αστροναύτες πρέπει να ζητήσουν άδεια για να φτιάξουν σαλάτα.

«Για να είμαι ειλικρινής, όμως, αυτό που θα προτιμούσα είναι οι τηγανητές πατάτες» είπε.

Η αλήθεια είναι ότι η Ιαπωνία πρωτοπορεί στη διαστημική κουζίνα. Ο Ιάπωνας αστροναύτης Σοϊτσι Νογκούτσι, για παράδειγμα, είχε φτιάξει σούσι κατά την παραμονή του στον ISS πέρυσι.

Το σκάφος που θα μεταφέρει το νέο πλήρωμα του ISS θα αναχωρήσει από την ίδια εξέδρα από την οποία αναχώρησε πριν από 50 χρόνια η ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με μια αναβαθμισμένη έκδοση του Soyuz, εφοδιασμένη με ψηφιακά συστήματα. 

Ενα αρχαιο ηφαιστειο μπορει να παγωσε τη Γη;

Advertisement

image
Μία μέρα, πριν από 74.000 περίπου χρόνια, εξερράγη ένα γιγάντιο ηφαίστειο τη Σουμάτρα.

Το ηφαίστειο Toba λέγεται ότι εκτόξευσε 1000 φορές περισσότερους βράχους και άλλο ηφαιστειακό υλικό από αυτό της Αγίας Ελένης στην Ουάσιγκτον το 1980. Κατά την έκρηξη, η θερμοκρασία της Γης έπεσε κατά τουλάχιστον 10ο C, καταστρέφοντας φυσικά κάθε καλλιέργεια και προκαλώντας τελικά παγκόσμιο λιμό. Θα μπορούσαν όμως οι επιπτώσεις του να είναι ακόμα χειρότερες;
Μία νέα μελέτη θέτει πολλά επιπλέον ερωτήματα σχετικά με το αν το Toba ευθύνεται για τους παγετώνες, ηλικίας 1000 ετών, της Γης και εάν ένα παρομοίου μεγέθους περιστατικό σήμερα θα μπορούσε να ξεκινήσει μία νέα εποχή των παγετώνων.
Οι γιγάντιες ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως αυτή του Toba, προκάλεσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το αντίθετο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν και οι εκρήξεις προκαλούν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τα ηφαίστεια εκτοξεύουν και διοξείδιο του θείου, το οποίο σε συνδυασμό με τους υδρατμούς, σχηματίζει θειούχο αεροζόλ, το οποίο απλώνεται σε όλη την ατμόσφαιρα, μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία και ψυχραίνοντας τον αέρα, πριν να μετατραπεί σε όξινη βροχή και χιόνι.
Στοιχεία για το παλαιοκλίμα δείχνουν πως η έκρηξη του Toba, που έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, έκλυσε μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του θείου –πολύ μεγαλύτερη από αυτή του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης. Η έκρηξη φαίνεται, επίσης, να συνέπεσε με την έναρξη της χιλιετούς περιόδου των ακόμα ψυχρότερων θερμοκρασιών.
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως το Toba προκάλεσε παγετώνα και πως ίσως εάν συνέβαινε ένα παρόμοιο περιστατικό σήμερα, θα είχαμε μία νέα εποχή παγετώνων. Κάποια μοντέλα, όμως, που ανέπτυξε η NASA και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας στο Κολοράντο, δείχνουν το αντίθετο.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον κλιματολόγο Alan Robock από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιού Τζέρσεϊ, δοκιμάζουν διάφορα σενάρια που περιλαμβάνουν εκρήξεις, οι οποίες παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του θείου από το Toba. Τα αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν στις 27 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research-Atmospheres, έδειξαν ένα ψυχρότερο κλίμα, το οποίο διήρκησε μόλις μερικές δεκαετίες. Επομένως, οι χιλιετείς παγετώνες ήταν ενδεχομένως μέρος του φυσικού κύκλου που παρήγαγε δεκάδες εποχές παγετώνων στα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια.
«Τα αποτελέσματα ουσιαστικά απορρίπτουν τις γιγάντιες ηφαιστειακές εκρήξεις ως τον πιθανότερο παράγοντα για το πάγωμα της Γης,» ισχυρίζεται η κλιματολόγος Ellen Mosley Thompson από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Κολούμπους, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Επομένως, οι παλαιοκλιματολόγοι θα πρέπει να εστιάσουν σε πιο πιθανούς παράγοντες ψύχρανσης της ατμόσφαιρας, όπως οι αλλαγές στην κυκλοφορία των ωκεανών ή οι κυκλικές διαφοροποιήσεις στην τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.
Παρόλα αυτά, εάν το Toba εκρήγνυτο σήμερα στην ίδια κλίμακα, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Αν και δεν προβλέπεται να εκραγεί το συγκεκριμένο ηφαίστειο μέσα στα επόμενα μερικά χιλιάδες χρόνια, ο Robock και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως μία γιγάντια έκρηξη θα μπορούσε να ρίξει τις θερμοκρασίες του πλανήτη μέχρι και 17ο C για κάποια χρόνια, ενώ η επαναφορά των φυσιολογικών κλιματικών συνθηκών θα έπαιρνε δεκαετίες ολόκληρες. Το γεγονός αυτό θα έπληττε σοβαρότατα τον ανθρώπινο πληθυσμό, καθώς θα μειωνόταν πάνω από το διπλάσιο η γεωργική παραγωγή, η βλάστηση θα χανόταν και θα είχαμε έλλειψη τροφίμων και μεγάλη πείνα.

by SociaLMagazinE

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ Η «ΟΜΑΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ»

Advertisement

1428868Ο κόσμος είναι ήδη ενημερωμένος για τα τελευταία σκάνδαλα των αμερικανικών στρατευμάτων, στο Αφγανιστάν, όπου μια ομάδα στρατιωτών φωτογραφιζόταν πάνω από πτώματα αμάχων, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και αθώα παιδιά.
Με τα… χαμόγελα ικανοποίησης των στρατιωτών, να δίνουν και να παίρνουν.
Το ερώτημα που τίθεται, είναι, τι ηθικό δικαίωμα έχει αυτή η χώρα, να αυτοπροσδιορίζεται ως «παγκόσμιος χωροφύλακας»;

Το Αμπού Γκράιμπ ήταν η έναρξη των αποκρουστικών εικόνων, από τους εκπροσώπους των αρχών των ΗΠΑ, οι οποίοι διέπρατταν βασανιστήρια, σοδομισμούς, αποκλίνουσες πράξεις σεξουαλικής διαστροφής, ούρηση σε τρόφιμα, και ούτω καθεξής, σε άτομα που κρατούνταν, παράνομα, χωρίς δίκη.
Μια από τα ίδια και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει -πολλές φορές- για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Γκουαντάναμο, όμως, ανατρέπει τα πάντα.
Οι φυλακισμένοι υπέστησαν και πάλι βασανίστηρια, για χρόνια, χωρίς να περάσουν από δίκη, κατά σαφή παραβίαση του δικαιώματος ακρόασης. Στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τις εθνικές νομοθεσίες, κρατούσαν φυλακισμένους, στα εδάφη που υποτίθεται ήταν εκτός των περιοχών εθνικής δικαιοδοσίας τους.
Επέτρεπαν τραμπουκισμούς και βασανιστήρια σε «μυστικές» πτήσεις της CIA, ξεχνώντας, προφανώς, ότι υπάρχει κάτι που ονομάζεται «Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και  η οποία υπεγράφη το 1948.

Η τεράστια ενέργεια που υπεισέρχεται, στην προσπάθεια να βρεθούν νομικά κενά ήταν ίσως τόσο ηθικά εξευτελιστική, όπως και οι πράξεις των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινή αξιοπρέπεια και οι κανόνες συμπεριφοράς.
Η σκληρότητα που έχουν επιδείξει εκπρόσωποι των σρατιωτικών αρχών των ΗΠΑ, θα μπορούσε, μόνο, να συγκριθεί με την ακατονόμαστη σκληρότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
 ΠΗΓΗ

«Ναι! Μπορεί η ψυχή να ζει μετά τον θάνατο.»

Advertisement

  Ο dr Sam Parnia είναι γιατρός στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου Cornell της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια μελετά το φαινόμενο των μεταθανάτιων ή επιθανάτιων εμπειριών. Το pyles.tv, επικοινώνησε μαζί του αναζητώντας απάντηση στο αιώνιο ερώτημα : υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Οι απαντήσεις του αφήνουν ζωντανή την ελπίδα για συνέχεια της ύπαρξης μας και μετά το "τέλος".  Τι βιώνουν εκείνοι που "πεθαίνουν"και επιστρέφουν.
  "Οι μεταθανάτιες εμπειρίες είναι αυτό που οι άνθρωποι μας έχουν περιγράψει όταν βρέθηκαν άρρωστοι σε κρίσιμη κατάσταση ή πολύ κοντά στο θάνατο. Και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά στοιχείων τα οποία έχουν ζήσει οι άνθρωποι αυτοί κατά τη διάρκεια της ασθένεια τους . Οι ασθενείς έχουν αναφέρει ότι νιώθουν γαλήνιοι, χαρούμενοι και ίσως έχον περιγράψει την εικόνα ενός τούνελ με ένα λαμπερό φως  στο τέλος του.
  Μερικές φορές αναφέρουν ότι έχουν αποκοπεί από το σώμα τους και

Συνέχεια »

«Ναι! Μπορεί η ψυχή να ζει μετά τον θάνατο.»

Advertisement

  Ο dr Sam Parnia είναι γιατρός στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου Cornell της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια μελετά το φαινόμενο των μεταθανάτιων ή επιθανάτιων εμπειριών. Το pyles.tv, επικοινώνησε μαζί του αναζητώντας απάντηση στο αιώνιο ερώτημα : υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Οι απαντήσεις του αφήνουν ζωντανή την ελπίδα για συνέχεια της ύπαρξης μας και μετά το «τέλος».  Τι βιώνουν εκείνοι που «πεθαίνουν»και επιστρέφουν.
  «Οι μεταθανάτιες εμπειρίες είναι αυτό που οι άνθρωποι μας έχουν περιγράψει όταν βρέθηκαν άρρωστοι σε κρίσιμη κατάσταση ή πολύ κοντά στο θάνατο. Και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά στοιχείων τα οποία έχουν ζήσει οι άνθρωποι αυτοί κατά τη διάρκεια της ασθένεια τους . Οι ασθενείς έχουν αναφέρει ότι νιώθουν γαλήνιοι, χαρούμενοι και ίσως έχον περιγράψει την εικόνα ενός τούνελ με ένα λαμπερό φως  στο τέλος του.
  Μερικές φορές αναφέρουν ότι έχουν αποκοπεί από το σώμα τους και
μπορούν να δουν από ψηλά τον εαυτό τους και μπορούν να επαναφέρουν στην μνήμη τους αυτό που τους συνέβη όταν ήταν άρρωστοι σε κρίσιμη κατάσταση ή ακόμη και όταν πέθαιναν. Κάποιοι προχωρούν ακόμη παραπέρα. Είναι δυνατόν να περιγράψουν την είσοδό τους σε ένα πολύ όμορφο μέρος, παραδεισένιο, ίσως δουν μια πύλη ή κάποιο σύνορο το οποίο αν περάσουν νιώθουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν και μερικές φορές θα έχουν μια αναδρομή όλης της ζωής τους. Θα έχουν μια στιγμιαία πανοραμική όψη των όσων έκανα στην ζωή τους, από την παιδική τους ηλικία μέχρι εκείνη τη στιγμή.
  Πραγματικά περιγράφεται ως μια πολύ θετική εμπειρία. Ένα γαλήνιο γεγονός, κάτι πολύ ευχάριστο για το άτομο αλλά έχει μια μακροχρόνια συνέπεια-η μετάλλαξη που περιμένουν- στον άνθρωπο που επαναφέρεται πίσω στη ζωή μετά από τεχνητή αναζωογόνηση η οποία διαρκεί πολλά χρόνια, πιθανόν μέχρι το σημείου όπου πεθαίνουν ξανά.»
Η συνείδηση και ο νους, συνεχίζουν να ζουν και «μετά»;

  «Εμείς ως γιατροί, ενδιαφερόμαστε για το τι είναι αυτό που οι ασθενείς ζουν κατά τη διάρκεια μια μεταθανάτιας εμπειρίας αντικειμενικά, καθώς και υποκειμενικά τη στιγμή του «θανάτου». Επομένως ξέρουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τους όταν φτάσουν το σημείο του «θανάτου». Υπό αυτή την οπτική γωνία πρόκειται για ένα ιατρικό θέμα, είναι ένα επιστημονικό θέμα. Οι άνθρωποι βεβαίως ενδιαφέρονται από άλλη οπτική γωνία, αφού ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει μετά τον σωαμτικό θάνατο.
 

N.D.E  Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι αν η συνείδηση και ο νους μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν αφού η εγκεφαλική λειτουργία έχει πάψει και το σώμα θεωρείται κλινικά νεκρό. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα το οποίο ερευνούμε τώρα. Έχουν διεξαχθεί 4 μελέτες σε ανθρώπους που αντικειμενικά έχουν φτάσει το σημείο του θανάτου, οι οποίοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Και όλες αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 15 % αυτών των ατόμων έχουν εξαιρετικά συνειδητοποιημένες και δομημένες διαδικασίες σκέψης με τη δυνατότητα επιχειρηματολογίας και μνήμης. Επομένως το μυαλό φαίνεται να λειτουργεί τη στιγμή που μελέτες έχουν αποδείξει ότι καθόσον μπορούμε να μετρήσουμε την λειτουργία του εγκεφάλου το μυαλό δεν λειτουργεί. Αυτό χρειάζεται επιβεβαίωση με ακόμη περισσότερες μελέτες αλλά βεβαίως οι προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μας για ένα ερευνήσουμε το ζήτημα αυτό. Δεν έχουμε όλες τις ενδείξεις τώρα αλλά βέβαια υπάρχει μια πιθανότητα η οποία πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.»
Πώς γίνεται να «βλέπουν» τι γίνεται πάνω από το «νεκρό» σώμα τους;
  «Το πρόβλημα με τις επιθανάτιες εμπειρίες είναι οτι δεν μπορούμε να κατοχυρώσουμε την ισχύ τους ,να πούμε ότι όντως έχουν συμβεί. Οι άνθρωποι περιγράφουν ένα λαμπερό φως, ένα τούνελ, την αίσθηση γαλήνης… δεν μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε.
 Αλλά στις περιπτώσεις όπου οι ασθενείς περιγράφουν μια εξωσωματική εμπειρία όταν αποκόπτονται  από τον εαυτό τους (το σώμα τους) και βλέπουν προς τα κάτω και ανακαλούν γεγονότα και τοποθεσίες αυτά βεβαίως μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε. Για παράδειγμα αν κάποιος ασθενής έρθει και μου πει «στις 09:45 μπήκα στο δωμάτιο και έκανα κάποια συγκεκριμένα πράγματα κατά τη διάρκεια μια καρδιακής προσβολής» αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί.

  Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε σε αυτή την πτυχή των μεταθανάτιων εμπειριών και να χρησιμοποιήσουμε ανεξάρτητα σημεία σταθμούς και στόχους, πρώτον για να τοποθετήσουμε χρονικά αυτά τα γεγονότα και δεύτερον για να τα επιβεβαιώσουμε. Αν μπορέσουμε μέσα από μια αρκετά μεγάλη μελέτη να αποδείξουμε ότι αυτά που περιγράφονται είναι σωστά τότε αυτό προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στην θεωρία ότι δηλαδή ο νους και η συνείδηση μπορούν αποσπαστούν από το σώμα και μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν τη στιγμή του θανάτου.»

Γιατί δεν ζουν όλοι επιθανάτιες εμπειρίες;
 

  «Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι γιατί μόνο κάποιοι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν μεταθανάτιες εμπειρίες και όχι όλοι. Πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ονειρευόμαστε πολύ κάθε βράδυ αλλά στην πραγματικότητα θυμόμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι των ονείρων μας. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται που μας επιτρέπουνε να ανακαλούμε μια εμπειρία  όπως αυτή του ονείρου.

  Το ίδιο συμβαίνει και με μεταθανάτιες εμπειρίες. Για παράδειγμα ο καθένας έχει μια μεταθανάτια εμπειρία αλλά εξαιτίας κάποιας βλάβης μεταξύ εγκεφάλου και νου δεν μπορούμε να το ανακαλέσουμε στην μνήμη μας την επόμενη μέρα ή αν μόνο 15% από μας μπορούν να το καταφέρουν- απλά δεν γνωρίζουμε. Αλλά το γεγονός ότι συμβαίνει σε μια μερίδα ασθενών όπου δεν υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία είναι ένα ιδιαίτερο εύρημα.»
Τι είναι τελικά οι επιθανάτιες εμπειρίες;

  «Σχετικά με το τι προκαλεί τις μεταθανάτιες εμπειρίες υπάρχουν τρεις ευρύτερες απόψεις που έχουν προταθεί στην ιατρική βιβλιογραφία.
 Η μία άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει  όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν -πρόκειται λοιπόν για μια χημική αντίδραση μέσα στον εγκέφαλο η οποία δημιουργεί μια εμπειρία παραισθήσεων που δεν είναι πραγματική αλλά γίνεται αντιληπτή ως αληθινή από τον ασθενή εξαιτίας για παράδειγμα της έλλειψης οξυγόνου, αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, η υπερ-λειτουργία ορισμένων αισθητήρων μέσε στον εγκέφαλο τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα.

  Μια άλλη θεωρία είναι ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό γεγονός. Επομένως ασθενείς οι οποίοι νομίζουν ότι είναι ετοιμοθάνατοι μπορεί να φαντασιώνονται κάτι πολύ ευχάριστο βασισμένο στις δικές τους θρησκευτικές ή πολιτιστικές καταβολές προκειμένου να παρηγορηθούν μέσω αυτής της διαδικασίας.
  Η τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται όντως για ένα πραγματικό φαινόμενο με την έννοια ότι όταν οι ασθενείς ισχυρίζονται ότι αποκόπτονται από τον εαυτό τους αυτό συμβαίνει πραγματικά και αυτό υποδεικνύει τον διαχωρισμό του νου ή της ψυχής από το σώμα.
  Από επιστημονικής απόψεως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της έρευνάς μας για τις πιθανότητες αυτές επομένως δεν γνωρίζουμε ποια θεωρία είναι αληθινή ή όχι. Τα στοιχεία βεβαίως αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος  είναι απαραίτητος προκείμενου να εκδηλωθεί μια μεταθανάτια εμπειρία. Αν πάσχει κανείς από πρόβλημα στον εγκέφαλο δεν θα μπορέσει να βιώσει μια μεταθανάτια εμπειρία.

  Υπάρχουν παρά ταύτα αποδείξεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, όπου οι ασθενείς επιστρέφουν στη ζωή και περιγράφουν  κάθε συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη για το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζουν οι ίδιοι. Επομένως η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου μεταξύ όλων αυτών.»

Επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τις εμπειρίες «θανάτου»;
 

  «Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει φαίνεται ότι η βασική εμπειρία παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από την θρησκευτική πίστη ενός ατόμου. Επομένως οι ασθενείς μπορεί να νιώσουν γαλήνιοι, να δουν ένα τούνελ, ένα λαμπερό φως, να περιγράψουν ότι κάνουν κάτι πολύ όμορφο.
 
Ας υποθέσουμε οτι έχουμε  ένα Χριστιανό και έναν Ινδουιστή. Και οι δύο ας πούμε ότι έχουν μια επιθανάτια εμπειρία στην οποία βλέπουν κάποια μορφή Θεού ή κάποια αχτίδα φωτός. Αν λοιπόν  βιώσει την Θεϊκή μορφή ο Χριστιανός, ίσως την αναγνωρίσει ως το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Για ένα Ινδουιστή όμως αυτή η μορφή θα μπορούσε να είναι ένας Κρίσνα ή ένας από τους υπόλοιπους Ινδουιστικούς Θεούς.
 Επομένως αυτό το οποίο είναι απόλυτα αληθές είναι ότι η ερμηνεία αυτών των οποίων βιώνουν οι ασθενείς σχετίζεται απόλυτα με το θρησκευτικό τους υπόβαθρο αλλά παρά ταύτα θα οραματίζονται το ίδιο πράγμα το οποίο θα περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο βασιζόμενοι στην καταγωγή τους. Η εμπειρία όμως είναι παγκόσμια. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε μικρά παιδιά της ηλικίας των 2-3 ετών και σαφώς σε ενήλικες και υπερήλικες.»

Πώς γίνεται να έχουν μνήμη ενώ ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί;

   «Στις εμπειρίες αυτές υπάρχει και ένα άλλο επιστημονικό παράδοξο που αντιμετωπίζουμε. Επειδή γνωρίζουμε από την έρευνα μας και τις εμπειρίες των ασθενών μας πως, όταν ο εγκέφαλος παθαίνει ζημιά η πρώτη απώλεια είναι η μνήμη. Αυτό που συμβαίνει με τις μεταθανάτιες εμπειρίες είναι ότι ο εγκέφαλος προσβάλλεται εξαιρετικά, γεγονός που προκαλεί την προσωρινή παύση λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι ασθενείς χάνουν την μνήμη τους πριν και μετά. Κατά περίεργο όμως τρόπο στο μεταξύ διάστημα όπου βιώνουν την εμπειρία τους είναι πολύ ξεκάθαρη και παραμένει στην μνήμη για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια περίοδος αυξημένης συνείδησης και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
  Έχουμε ένα φαινομενικό τρόπο κατά τον οποίο ο εγκέφαλος ενώ βρίσκεται εκτός λειτουργίας ή είναι εξαιρετικά κατεστραμμένος αλλά η συνείδηση παραμένει αυξημένη, οι αναμνήσεις καταγράφονται και αυτό αντιτίθεται στην τωρινή επιστημονική μας κατανόηση. Αυτό είναι που μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την αλληλεπίδραση του εγκεφάλου και του νου.»
Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που ζει τέτοιες εμπειρίες;
 

  N.D.E«Από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που βιώνει μια μεταθανάτια εμπειρία. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο . Είχα παιδιά ηλικίας 3 ετών που βίωσαν πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες κατά τη διάρκεια καρδιακών προσβολών. Δεν βασίζεται λοιπόν σε πολιτιστικές καταβολές, δεν έχει σχέση με κάποιο συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων.
  Συμβαίνει σε όλους. Και δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό φύλο. Αυτό που όμως γνωρίζουμε είναι ότι όσο πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας ενός ασθενόυς, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να βιώσει μια μεταθανάτια εμπειρία. Σε μια μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αμερική όπου εξέτασαν ασθενείς πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα βρέθηκε ότι αυτοί που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπάει, είχαν μεγαλύτερη συχνότητα μεταθανάτιων εμπειριών από αυτούς που αντιμετώπιζαν άλλου είδους καρδιακά προβλήματα.»

Πρώτος ο Πλάτωνας περιγράφει μεταθανάτιο βίωμα.

  «Αυτό που συνέβη με τις μεταθανάτιες εμπειρίες είναι ότι έγιναν ευρύτερα γνωστές από την στιγμή της έκδοσης του βιβλίου με τίτλο ‘Η Ζωή μετά την Ζωή’ από τον Ρειμουντ Μούντι, έναν Αμερικάνο γιατρό το 1975.  Από τότε λοιπόν υπήρξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τον Τύπο για το θέμα αυτό και έτσι έμαθε ο κόσμος.

 
Αν μελετήσει κανείς την βιβλιογραφία υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταθανάτιων εμπειριών που φτάνουν μέχρι και την εποχή του Πλάτωνα. Στην ‘Δημοκρατία’ του Πλάτωνα γίνεται αναφορά  σε έναν στρατιώτη που τραυματίζεται πεθαίνει και έπειτα επιστρέφει στη ζωή. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις άλλων ατόμων.
  Μια περίπτωση είναι αυτή ενός Βρετανού Ναυάρχου που παρ’ ολίγο να πνιγεί στα 1700 στο Πορτλαντ. Υπάρχει επίσης ένας πολύ ενδιαφέρον πίνακας του Χερονίμου Μπός  στον οποίο αναπαριστά κάτι που φαίνεται ως μια μεταθανάτια εμπειρία και αυτό ανάγεται στο 15ο αιώνα. Σε μια φωτογραφία παριστάνεται ένα πολύ λαμπερό φως με ένα τούνελ στο βάθος και κάποια πλάσματα που κατευθύνονται προς το τέλος του τούνελ με κατεύθυνση το λαμπερό φως. Οι αποδείξεις δείχνουν ότι οι μεταθανάτιες εμπειρίες υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια  αλλά μόνο τώρα απλά αναφερόμαστε στο θέμα αυτό.»

Γιατί όλοι περιγράφουν τις ίδιες εικόνες, το τούνελ, το φως ,την γαλήνη;

 » Πιστεύω ότι οι χημικές ουσίες σχετίζονται άμεσα με τις μεταθανάτιες  εμπειρίες. Αν κανείς το σκεφτεί –αν για παράδειγμα αν εγώ είχα ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και είχα χτυπηθεί από αυτοκίνητο, αιμορραγούσα εσωτερικά ή εξωτερικά, η αιμορραγία στέλνει σήματα μέσω χημικών στον εγκέφαλο που αναφέρουν ότι «πεθαίνω και πρέπει να με σώσεις» απελευθερώνω πολλές ορμόνες και πολλά άλλα χημικά για να προσπαθήσω να σωθώ. Σε κάποιο σημείο τα χημικά αυτά ειδοποιούν τον εγκέφαλο, » πεθαίνω» και έπειτα βιώνω μια μεταθανάτια εμπειρία.

  Αυτό που όμως δεν ξέρουμε είναι ότι οι εμπειρίες που αρχικά μεταδόθηκαν από αυτά τα χημικά δεν ξέρουμε αν αυτή η εμπειρία δεν είναι αληθινή. Αν το καλοσκεφτεί κανείς όλα όσα νιώθουμε μεταδίδονται μέσω χημικών.  Για παράδειγμα όταν κάποιος είναι χαρούμενος μπορούμε να παρατηρήσουμε ποια χημικά αλλάζουν μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αίσθημα χαράς είναι μια ψευδαίσθηση. Άρα λοιπόν το γεγονός εμπλοκής των χημικών ουσιών  δεν αναιρεί την πραγματικότητα μια εμπειρίας ή το κατατάσσει στις παραισθήσεις.
  Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι τα χημικά που προκαλούν ένα τέτοιο γεγονός ίσως έπειτα οδηγήσουν σε ένα διαχωρισμό του εγκεφάλου και της συνειδήσεως- τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν ανέκδοτες έρευνες αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Αυτό που είναι όμως σημαντικό στο τέλος της ζωής είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία -παγκοσμίως απαντώμενη- η οποία τους μεταφέρει μέσα από τη διαδικασία θανάτου.»
Υπάρχουν και δυσάρεστες  μεταθανάτιες εμπειρίες;
 «Υπάρχουν ασθενείς που έχουν αναφέρει οδυνηρά βιώματα και τα περιγράφουν σαν μεταθανάτιες εμπειρίες. Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι είναι στα πρόθυρα του θανάτου ή όχι. Αν κοιτάξουμε τις 4 μελέτες που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε ασθενείς καρδιακής προσβολής οι οποίοι βρίσκονται αντικειμενικά στο σημείο θανάτου κανένας δεν έχει επιστρέψει στη ζωή και έχει περιγράψει μια αρνητική μεταθανάτια εμπειρία. Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε. Η πλειοψηφία των ασθενών έχει ευχάριστες μεταθανάτιες εμπειρίες.»
Τελικά υπάρχει μεταθάνατον ζωή;

  «Με ρωτούν συχνά εάν μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας για τις επιθανάτιες εμπειρίες, πιστεύω στην μετάθανατον ζωή. Δεν ξέρω!  Δεν ξεκίνησα την έρευνά μου προκειμένου να απαντήσω αυτό το ερώτημα. Το έκανα από ενδιαφέρον για να βρω ποιες είναι οι εμπειρίες των ασθενών. Είναι μια πτυχή της επιστήμης για την οποία δεν διαθέτουμε απαντήσεις.

  Η έρευνα έδειξε ότι τουλάχιστον υπάρχει πιθανότητα όταν πεθάνουμε ο νους και η συνείδηση να επιβιώνουν. Αλλά είναι απαραίτητη επιπλέον έρευνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα για μια μεγάλης κλίμακας έρευνα η οποία θα αποδώσει σίγουρα αποτελέσματα. Αυτό που είναι όμως συναρπαστικό είναι ότι διαθέτουμε την τεχνολογία και την ικανότητα να συλλέξουμε αυτά τα τελικά αποτελέσματα. Ίσως λοιπόν μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση σε ένα ερώτημα 3000 ή 5000 ετών μέσα από επιστημονικά και αντικειμενικά μέσα τα οποία θα βρουν εφαρμογή για όλο τον κόσμο.»
Η πιο συγκλονιστική μεταθανάτια εμπειρία, ήταν αυτή ενός 3χρονου παιδιού!

   «Από όλες τις επιθανάτιες εμπειρίες που έχω μελετήσει, η πιο τρανταχτή περίπτωση ήταν αυτή ενός τρίχρονου παιδιού. Το αγόρι αυτό υπέστη ανακοπή και η καρδιά του σταμάτησε. Το ασθενοφόρο ήρθε τον παρέλαβε και του έγινε τεχνητή αναζωογόνηση, τον επανέφεραν και έμεινε στην εντατική για πολλούς μήνες. Όταν συνήλθε, αρχικά δεν υπήρχε τίποτα, καθώς όμως μεγάλωνε οι γονείς του παρατήρησαν ότι κάθε φορά που έπαιζε ξαφνικά μιλούσε για τη στιγμή που πέθανε και την εμπειρία, και έπειτα συνέχιζε να παίζει όπως κάνουν τα παιδιά.
  Και καθώς μεγάλωνε εξακολουθούσε να ζωγραφίζει το ίδιο πράγμα-μια μορφή ανθρώπου με μια κλωστή που συνδεόταν σε ένα κυκλικό αντικείμενο και όταν τον ρώτησαν τι ήταν αυτό-πρώτα ξαφνιάστηκαν γιατί ζωγράφιζε συνεχώς το ίδιο- αλλά όταν τον ρώτησαν είπε «όταν πεθαίνεις βλέπεις μια λαμπερή λάμπα» και συνέχιζαν να τον ρωτούν καθώς έπαιζε και εξηγούσε ότι συνδέεσαι μέσω αυτής της κλωστής με μια λάμπα.
  Έπειτα εξηγούσε όλα όσα είδε να συμβαίνουν  μέσα στο ασθενοφόρο. Για μένα λοιπόν αυτή ήταν η πιο δραματική εμπειρία γιατί το παιδί ήταν πολύ νέο για να αντιλαμβάνεται την έννοια της ζωής ή του θανάτου ή της μεταθανάτιας εμπειρίας, θρησκείας, φιλοσοφίας. Ήταν μόλις τριών ετών!»
ΠΗΓΗ

Μας ταίζουν με φόβο και ανασφάλεια για να παραμένουν στην εξουσία

Advertisement

Το μόνο που πρέπει να φοβούμαστε σε καταστάσεις ανελευθερίας είναι τον ίδιο το φόβο μας.Ούτε ο Διάβολος μπορεί να κάνει τίποτε σε κάποιον που δεν τον φοβάται. Οι δικτάτορες στηρίζονται στο φόβο. Όταν κανείς δεν τους φοβάται τα μαζεύουν και φεύγουν νύχτα,για να μην τους πάρουν είδηση. Ο φόβος έλκει αυτό που φοβούμαστε.
Αν π.χ. αρχίσουμε να φοβούμαστε έναν… Αμίν Νταντά, θα φέρουμε έναν Αμίν Νταντά να μας κυβερνήσει. Ο Αμίν Νταντά δεν σκότωνε απλώς τους υπηκόους του,τους έτρωγε κιόλας!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να ξέρει ότι ο τρόμος και η ανησυχία που πλήττει το αίσθημα ασφαλείας του ανθρώπου επιβαρύνει όλες τις αρρώστιες , αν δεν τις προκαλεί κιόλας. Ο τρόμος και η ανησυχία που νιώθει κανείς είναι εκδηλώσεις απώλειας του ηθικού. Ο κλονισμός του ηθικού πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού και τον αφήνει ευάλωτο σε όλες τις αρρώστιες.

Έχει ειπωθεί ότι τον τελευταίο καιρό οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και οι καρκινοπάθειες π.χ. παρουσίασαν τρομερή αύξηση. Τα ποσοστά είναι τόσο μεγάλα που δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει. Ανάλογη αύξηση σημείωσαν και οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αυτές επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι εξακριβωμένες, αλλά δεν είναι και απίθανες υπό τις γνωστές συνθήκες της οικονομικής τρομοκρατίας τις οποίες ζούμε η μέγιστη πλειονότητα των Ελλήνων.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν λάβουμε υπόψη ότι ο Ελληνικός Λαός βρίσκεται ύστερα από μακρά και επίμονη πλύση εγκεφάλου σε κατάσταση παθητικότητας. Τί μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, αναρωτιέται καθένας από εμάς, γιατί μας έπεισαν ότι μόνο σαν μάζα υπό την προστασία των πολιτικών κομμάτων μπορούμε ίσως κάτι να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.

Αν καθένας από μας βγει από την παθητικότητα, το ίδιο θα κάνουν κι οι άλλοι και θα αποκτήσουμε την ποθητή ενότητα. Τις αληθινές ενώσεις τις δημιουργεί ο αγώνας με τον εαυτό μας και με τα πάθη μας, δηλαδή η αγάπη του καλού. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το καλό.

Η νομοθεσία μας αναλώνεται κυρίως γύρω από τα περιουσιακά δίκαια. Τα δίκαια του ανθρώπου μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ένα παράδειγμα. Αν έρχεται καπνός στο παράθυρό σου από το διπλανό διαμέρισμα μπορείς να ζητήσεις δικαστική προστασία και να υποχρεωθεί αυτός που διαταράσσει την νομή του διαμερίσματός σου να πάψει τη διατάραξη.

Αν κάποιος διαταράσσει τη λειτουργία της ζωής σου, δεν ξέρω αν μπορείς να ζητήσεις από αυτόν που προκαλεί την διατάραξη, να υποχρεωθεί να πάψει τη διατάραξη. Αυτό στην πολιτική διαδικασία. Στην ποινική όμως υπάρχει η προστασία η οποία προβλέπεται π.χ. από το άρθρο 331 του Ποινικού Κώδικος το οποίο σε προστατεύει από την πρόκληση τρόμου και ανησυχίας, συναισθήματα τα οποία αν συνεχιστούν μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία και για τη ζωή του θύματος.

Κάποια στιγμή νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε δικαστικώς να μπει κάποιο φρένο στην κάθε είδους τρομοκρατία, πότε με τις αγελάδες, πότε με τους χοίρους, και πότε με τα πτηνά, τα τρία βασικά είδη διατροφής των πολιτών.
Μπορούμε να ζητήσουμε να πάψει η απειλή εναντίον του πολίτη.Η απειλή είναι έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.
Το άρθρο της απειλής ορίζει τα εξής: Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται κλπ. Τα συστατικά στοιχεία του εγκλήματος είναι η πρόκληση σε άλλον τρόμου και ανησυχίας και η απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης. Ανησυχία είναι η ταραχή ή αγωνία σε σχέση με το αίσθημα ασφαλείας.

Η απειλή διώκεται κατ΄έγκλησιν δηλαδή ύστερα από μήνυση του παθόντος. Δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως.
Θα μπορούσε κάθε Έλληνας πολίτης, αν δεν απέφευγε τις «πόρτες αυτές» ,όπως αποκαλεί ο απλός πολίτης τα δικαστήρια, να καταθέσει μήνυσηκατά των υπευθύνων της κυβέρνησης για απειλή.
Διότι κάθε πολίτης υφίστασται την απειλή κατά του δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας (ηλεκτρονικό φακέλλωμα) και κατά του δικαιώματος επί της συντάξεως ή του μισθού και γενικά του ελευθέρως συναλάσσεσθαι, πράξεις οι οποίες είναι παράνομες και προκαλούν τρόμο και ανυσυχία για την υγεία του και για την ίδια τη ζωή του.

Οι πιστοί στον Κύριον ημών Ιησού Χριστό δεν έχουμε ανάγκη από δικαστική προστασία.
Στο Κεφάλαιο της Αγίας Γραφής για τον προφήτη Ελισαίε, τον μαθητή του μεγάλου προφήτη Ηλία, υπάρχουν αυτά τα λόγια: «Μη φοβάσαι, γιατί εκείνοι που είναι μαζί μας, είναι περισσότεροι από εκείνους που είναι με αυτούς», εννοεί αυτούς που τους απειλούσαν.Η ζωή του πιστού είναι η ζωή του ανθρώπου που περιμένει ένα θαύμα.

Στο Ευαγγέλιο, στην τελευταία επιστολή, την πιο μικρή από όλες την επιστολή του Ιούδα o Απόστολος μας εκμυστηρεύεται ότι νιώθει ανυπομονησία να μας γράψει για την κοινή σωτηρία, νιώθει την ανάγκη να μας γράψει και να μας παρακαλέσει να αγωνιστούμε για την πίστη που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας.

«Θα εμφανιστούν άνθρωποι που θα σας εμπαίζουν και θα ζουν σύμφωνα με τις αμαρτωλές επιθυμίες τους. Αυτοί είναι που προκαλούν τις διαιρέσεις. Κυριαρχούνται από τις φυσικές επιθυμίες κι όχι από το Πνεύμα του Θεού. Εσείς όμως, αγαπητοί μου, συνεχίστε να προοδεύετε στεριωμένοι πάνω στο θεμέλιο της παναγίας πίστης σας και προσεύχεστε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Διατηρήστε τον εαυτό σας στην αγάπη του Θεού, προσμένοντας το έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που θα μας χαρίσει την αιώνια ζωή».

Γερμανική Αστυνομία:»Μακριά από τις νέες ταυτότητες»

Advertisement

Η νέα ταυτότητα, η οποία θα έχει τα πάντα στο μικροκύκλωμα, δηλαδή όλα τα προσωπικά στοιχεία του καθενός μας, φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ασφαλής όσο μας λένε οι δημόσιες υπηρεσίες. Αν και δεν κυκλοφόρησε ακόμα, εντούτοις τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν στη δημόσια συζήτηση. Οι χρήστες προειδοποιούνται να μην της έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη και να μην την χρησιμοποιήσουν!

Τα στοιχεία που είναι επάνω στο μικροκύκλωμα, είναι εύκολο παιχνιδάκι για τους ειδικούς, να τα «σπάσουν» και να τα κακομεταχειριστούν. Αυτό δεν το λέει κάποιος που έχει αντίρρηση στην ηλεκτρονικοποίηση των παντων, αλλά η ίδια η αστυνομία, η οποία εντόπισε πολλά αδύνατα σημεία αυτής της νέας ταυτότητας και λέει ανοιχτά: «Μακριά τα χέρια σας από τις νέες ταυτότητες»!

Προειδοποιούν τους πολίτες να μην έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια που διαφημίζεται για το νέο δημόσιο ντοκουμέντο (ταυτότητα), αφού μπορεί εύκολα να γίνει παιχνίδι στα χέρια των κακοποιών.

Ο Πρόεδρος της Μυστικής Αστυνομίας στη Γερμανία κατηγορεί τους πολιτικούς ότι σχεδίασαν τις νέες ταυτότητες χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια και με παλιομοδίτικες μεθόδους. Αυτή η τεχνική είναι παιχνιδάκι για τους » ειδικούς» να πάρουν όποια στοιχεία θέλουν και να τα χρησιμοποιήσουν ανάλογα.

ΠΗΓΗ

Ο Ήλιος μάς «καίει» περισσότερο όταν «κοιμάται»!

Advertisement

Ενα αναπάντεχο εύρυμα ανακάλυψαν ερευνητές του Ιmperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτό ο Ηλιος, μας ζεσταίνει περισσότερο όταν βρίσκεται σε φάση ύφεσης παρά έξαρσης. Με απλά λόγια, ο Ηλιος μάς «καίει» κυρίως στον «ύπνο» του!

Το συμπέρασμα αυτό, από τη μια καταρρίπτει όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για την ηλιακή δραστηριότητα και από την άλλη, τους βοηθάει σημαντικά να κατανοήσουν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι την τριετία 2004- 2007, που η ηλιακή δραστηριότητα παρουσίασε ύφεση, το φως που έφτασε σε εμάς στη Γη, ήταν σαφώς περισσότερο! Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Τζοάνα Χέιγκφος, «τα ευρήματα αυτά ανατρέπουν όλα όσα πίστευαν οι επιστήμονες. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αφορούν την συγκεκριμένη τριετή περίοδο και για τον λόγο αυτόν απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις που θα καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Είναι γνωστό ότι ένας ηλιακός κύκλος διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι ποσότητες φωτός και θερμότητας που στέλνει ο Ηλιος στην επιφάνεια της Γης, εμφανίζουν υφέσεις και εξάρσεις. «Βαρόμετρο» αυτών αποτελούν οι ηλιακές κηλίδες αφού όσο περισσότερες είναι τόσο εντονότερη δραστηριότητα μαρτυρούν.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι ο Ηλιος ζεσταίνει τη Γη περισσότερο όταν βρίσκεται στην έντονη δραστηριότητά του. Η νεά όμως μελέτη έρχεται να δείξει το εντελώς αντίθετο. Οι επιστήμονες πάντως σπεύδουν να διευκρινήσουν ότι ακόμη κια να αυτό είναι απολύτως ακριβές, δεν απενοχοποιεί τον άνθρωπο και τη συμβολή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας!

«Υποπτοι ελιγμοί κινεζικών δορυφόρων», καταγγέλουν οι ΗΠΑ!

Advertisement

«Ένας σχετικά καινούργιος κινεζικός δορυφόρος πλησίασε και «τσούγκρισε» έναν άλλο δορυφόρο της Κίνας σε μια σειρά περίεργων, εσκεμμένων ελιγμών», ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Εκτιμούν ότι οι μανούβρες είναι πιθανότατα

Η Κίνα είναι γνωστό ότι έχει σχέδια για την κατασκευή δικού της διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία. Σε ένα πρώτο βήμα, αναμένεται να δοκιμάσει το 2011 μια μέθοδο για τη σύνδεση του επανδρωμένου σκάφους της «Σενζού» με ένα άλλο σκάφος σε τροχιά.

«Το διάστημα 20 Ιουλίου – 16 Αυγούστου, ο κινεζικός δορυφόρος SJ-12 πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι ελιγμούς σε χαμηλή γήινη τροχιά», ανακοίνωσε το Secure World Foundation, ένας ιδιωτικός οργανισμός στις ΗΠΑ με στόχο την «ασφαλή χρήση του Διαστήματος».

Στη διάρκεια ενός από αυτούς τους ελιγμούς, ο SJ-12 φέρεται να προσέγγισε τον SJ-06F, έναν παλαιότερο δορυφόρο της Κίνας που εκτοξεύτηκε το 2008.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δορυφόρος υπέστη βλάβες, ούτε ενδείξεις για συντρίμμια, επομένως δεν θα το χαρακτήριζα σύγκρουση. Ήταν περισσότερο ένα «τσούγκρισμα»» δήλωσε στο Space.com ο Μπράιαν Ουίντεν, πρώην αναλυτής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και επικεφαλής της νέας μελέτης.

Σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Space Review, ο Ουίντεν διευκρινίζει ότι η συμπεριφορά των δορυφόρων δεν ταιριάζει στην ιδέα ότι επρόκειτο για δοκιμή καταστροφής δορυφόρων.

Η διευκρίνιση αυτή έχει σημασία, δεδομένου ότι πριν από δύο χρόνια η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο με τον οποίο κατέστρεψε έναν ανενεργό κινεζικό δορυφόρο σε τροχιά. Η δοκιμή πυροδότησε ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα, και προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις για τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια που δημιούργησε.

Το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας συνδέεται στενά με το στρατό. Η χώρα δεν περιλαμβάνεται στα 16 κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Advertisement