Η Σελήνη έχει … αδελφάκια! – Η Γη δεν έχει μόνο έναν δορυφόρο!

Advertisement

Μπορεί να μην έχουν το μέγεθός της, μπορεί επίσης να μην προσφέρουν τόσο ωραίο θέαμα όπως αυτό της πανσέληνου, όμως είναι κάπου εκεί έξω και κάνουν παρέα στη Σελήνη

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες η βαρύτητα της Γης πολλές φορές στην ιστορία του πλανήτη έχει “συλλάβει” ..
αρκετά ουράνια σώματα όπως αστεροειδείς που περνώντας “ξυστά” απ’ τη Γη εγκλωβίζονται για ολόκληρες δεκαετίες και μπαίνουν σε τροχιά γύρω της.

Οι μινι-δορυφόροι της γης που έκαναν … παρέα στη Σελήνη υπολογίζεται ότι στο βάθος των αιώνων ήταν περίπου 18.000!

Σχεδόν κάθε στιγμή ένας αστεροειδής διαμέτρου 1 ως 5 μέτρων βρίσκεται σε κάποιου είδους τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη μας και συνήθως μας κάνει παρέα για εννιά μήνες… μετά τον “κλέβει” ο Ήλιος που η ελκτική του ικανότητα είναι μερικές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη απ’ αυτή της Γης μας

ΠΗΓΗ

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την χαμένη… Ατλαντίδα !!!

Advertisement

Ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και συνάμα συναρπαστικούς μύθους όλων των εποχών, φαίνεται πως πρόκειται να αποκαλυφθεί. 
Μετά από έρευνες, Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν την ακριβή θέση όπου βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα! Η ομάδα χρησιμοποίησε όλες τις περιγραφές από τον Πλάτωνα, δορυφορικές φωτογραφίες, ραντάρ, ψηφιακούς χάρτες και υποβρύχιο εξοπλισμό και την εντόπισαν βόρεια του…..Cadiz στην Ισπανία και συγκεκριμένα θαμμένη σε βάλτο στον πυθμένα του πάρκου Dona Ana. 

Ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας, αναφέρθηκε στην Ατλαντίδα πριν 2,600 χρόνια και στις περιγραφές του δήλωνε πως βρισκόταν «Πέραν από τις Στήλες του Ηρακλέους» δηλαδή από τα «στενά του Γιβραλτάρ» όπως ήταν γνωστά στα αρχαία χρόνια. 
Λέτε μετά από χιλιάδες χρόνια να επαληθευτεί; αρχαιολόγος Richard Freund, μαζί με την ομάδα του στο πανεπιστήμιο του Hartford, ψάχνουν εδώ και χρόνια να εντοπίσουν την πραγματική θέση της Ατλαντίδας. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ο λόγος της εξαφάνισης της ήταν ένα τσουνάμι! Όπως δήλωσε στο Reuters ο Richard Freund 
«Παρόλο που μας είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθούμε, το κύμα από ένα τσουνάμι μπορεί να φθάσει έως και τα 60 μίλια μέσα στην ενδοχώρα. Κάτι ανάλογο έγινε και εδώ.» 
Φαίνεται πως να είναι από τις μοναδικές φορές που οι ερευνητές βρήκαν μια τοποθεσία που να ταιριάζει περισσότερο με τις αναφορές του Πλάτωνα και με τα στοιχεία που βρήκαν, με το πιο συναρπαστικό, την χαραγμένη πάνω σε πέτρα, μορφή ενός πολεμιστή που “φυλάει” την είσοδο της πόλης!! μάλλον το μυστήριο πρόκειται να λυθεί στο άμεσο μέλλον…

ΠΗΓΗ

Πανάρχαιος υπέρλαμπρος γαλαξίας

Advertisement

Τα σώματα πολύ μεγάλης μάζας όπως ένα γαλαξιακό σμήνος ή μια μαύρη τρύπα μπορούν να εκτρέπουν και να ενισχύουν το φως όπως οι οπτικοί φακοί. Το φαινόμενο που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «βαρυτικό φακό» δημιουργείται όταν ένα τέτοιο κοσμικό σώμα βρίσκεται ανάμεσα σε έναν παρατηρητή και ένα άλλο πολύ μακρινό αντικείμενο.  Αστρονόμοι της NASA, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, εντόπισαν με τη βοήθεια ενός βαρυτικού φακού έναν γαλαξία στα βάθη του Σύμπαντος. Ο γαλαξίας είναι ο πιο λαμπρός που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα με αυτή τη μέθοδο.
 

Αστρονόμοι της NASA εντόπισαν τον πιο λαμπρό γαλαξία με τη βοήθεια βαρυτικών φακών
Πανάρχαιος υπέρλαμπρος γαλαξίας
Το φωτεινό τόξο που περιβάλει το γαλαξιακό σμήνος είναι ένας υπέρλαμπρος αρχαίος γαλαξίας
 Η ανακάλυψη
Οι αστρονόμοι έστρεψαν το Hubble στο γαλαξιακό σμήνος RCS2 032727-132623 που βρίσκεται σε απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σμήνος που λειτουργεί ως βαρυτικός φακός. Το Hubble κατέγραψε εικόνες που δείχνουν ένα γιγάντιο φωτεινό τόξο να κυκλώνει το σμήνος. Όπως διαπίστωσαν οι αστρονόμοι το φως προέρχεται από έναν γαλαξία που βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά στο Σύμπαν «πίσω» από το σμήνος.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε απόσταση δέκα δις ετών φωτός από εμάς και είναι ο πιο λαμπρός γαλαξίας που έχει εντοπιστεί στο Σύμπαν μέσω ενός βαρυτικού φακού. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού με δεδομένο ότι το Σύμπαν έχει ηλικία 13.7 δις ετών ο γαλαξίας αυτός είναι ένας από τους αρχαιότερους (υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε όταν η ηλικία του Σύμπαντος ήταν το εν τρίτον της σημερινής)  ενώ επίσης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος.

«Η ανακάλυψη μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε έναν γαλαξία που όπως φαίνεται ήταν ένα γιγάντιο εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων όταν το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη σε πολύ νεαρή ηλικία» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

Δημιουργήθηκε συσκευή που ‘κρύβει’ ολόκληρα γεγονότα – κάνοντας τον χρόνο να εξαφανίζεται

Advertisement

hide_from_view Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τον πρώτο «χρονικό μανδύα», μια συσκευή που μπορεί να αποκρύψει ακόμα και ολόκληρα συμβάντα από ένα παρατηρητή, στην ουσία κάνοντας τον ίδιο τον χρόνο να εξαφανιστεί. Κάτι ανάλογο είχε αναγγελθεί θεωρητικά προ καιρού, από τον καθηγητή θεωρητικής φυσικής Martin McCall του Imperial College του Λονδίνου.
Θεωρητικά, οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό το μικρό κενό του χρόνου θα είναι αόρατο και μη ανιχνεύσιμο, επειδή δεν θα το αντιλαμβανόμαστε
Τώρα, όμως, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» ότι επιτεύχθηκε για πρώτη φορά η πειραματική απόδειξη πως αυτό είναι δυνατό να συμβεί, έστω και αν το συμβάν που οι επιστήμονες εξαφάνισαν κράτησε πολύ λιγότερο από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

Ήταν μια αρχή για μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία ίσως κάνει θαύματα στο μέλλον, που θα θυμίζουν επιστημονική φαντασία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Moti Fridman και τον Alexander Gaeta της Σχολής Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Cornel, κατάφεραν να «κρύψουν» γεγονότα που διήρκεσαν 40 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά μέρη μιας ακτίνας φωτός.
Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μέρη φωτός συνδυάστηκαν από κοινού και το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι παρατηρητές να μη δουν τι συνέβη στη διάρκεια του «κρυμμένου» χρόνου, έστω και γι’ αυτό το απειροελάχιστο διάστημα. Απλούστατα η σχετική πληροφορία του συμβάντος δεν υπήρχε διαθέσιμη για να τη «διαβάσει» (δηλαδή να τη δει) ο θεατής και έτσι δεν ήταν δυνατό να υποπέσει στην αντίληψή του. Οτιδήποτε συνέβη σε αυτά τα «κρυφά» κλάσματα του δευτερολέπτου, ήταν «ανύπαρκτο» γι’ αυτόν.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να συνδυαστεί με την άλλη κατηγορία μανδυών αορατότητας στο χώρο, οι οποίοι «κρύβουν» αντικείμενα, έτσι ώστε τελικά να μπορέσουν να «εξαφανίσουν» ένα συμβάν τόσο στο χώρο όσο και στον χρόνο. Αφού οι δύο κατηγορίες μανδυών δουλεύουν σε διαφορετικές φυσικές διαστάσεις, τον χώρο και τον χρόνο αντίστοιχα, τίποτε δεν φαίνεται να εμποδίζει τον συνδυασμό τους, ώστε να δημιουργηθεί κάποια στιγμή ένας πλήρης χωροχρονικός μανδύας αορατότητας.
experiment_hid_events
‘Έκρυψαν’ γεγονότα για 40 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου ή 40 picoseconds – επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας διαφορετικά τμήματα μιας ακτίνας φωτός. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην επιτάχυνση του μπροστινού μέρους της δέσμης του φωτός και στην επιβράδυνση του πίσω μέρους της. Δημιουργείται έτσι μια καλά ελεγχόμενη χρονική διάρκεια – μέσα στην οποία αν συμβαίνει κάποιο γεγονός δεν θα το αντιληφθούμε.
Ο επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να αυξήσουν σιγά-σιγά την χρονική διάρκεια της απόκρυψης από την τάξη των τρισεκατομμυριοστών σε αυτή των εκατομμυριοστών ή ακόμα και των χιλιοστών του δευτερολέπτου και, παράλληλα, να πετύχουν η συσκευή τους να δουλεύει με φως που έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις και όχι μόνο από μία όπως τώρα.
temporal_gap_time
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να το καταφέρουν με τη βοήθεια ενός ειδικού φακού που σπάζει την ακτίνα σε επιταχυνόμενα και επιβραδυνόμενα τμήματα – κι έτσι δημιουργείται ένα μικροσκοπικό χρονικό χάσμα. Αυτό δουλεύει μέω μιας συμπίεσης του φωτός που διέρχεται μέσα από μια οπτική ίνα με ένα ειδικό φακό που προξενεί αυτή την επιτάχυνση και επιβράδυνση.
Πάντως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι, τουλάχιστον με αυτή την τεχνική, δύσκολα θα καταφέρουν να εξαφανίσουν ένα γεγονός που να κρατά περισσότερο από 0,00012 του δευτερολέπτου. Οι μαθηματικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι για να «κρυφτεί» ένα γεγονός διάρκειας ενός ολόκληρου δευτερολέπτου, θα έπρεπε η συσκευή απόκρυψης να έχει μήκος περίπου 30.000 χιλιόμετρα! Αντίθετα με τους μανδύες του χώρου, που συνήθως «καμπυλώνουν» το φως γύρω από τα αντικείμενα, ο μανδύας του χρόνου συμπιέζει το φως (που περνάει μέσα από ένα καλώδιο οπτικών ινών) μέσω ενός ειδικού φακού, ο οποίος αναγκάζει το μπροστινό μέρος του της ακτίνας φωτός να κινείται πιο γρήγορα και το πίσω μέρος της πιο αργά. Αυτό κάνει το φως να διαχωρίζεται, δημιουργώντας ενδιάμεσα ένα μικρό χρονικό «κενό».
invisible_technique

Αμέσως μετά, ένας δεύτερος φακός μέσα στο καλώδιο της οπτικής ίνας αναγκάζει τα δύο μέρη του φωτός να επανενωθούν. Έτσι, η ακτίνα φωτός που εξέρχεται από την άλλη άκρη του καλωδίου, φαίνεται ολόιδια με αυτή που εισήλθε στο καλώδιο, όμως στο ενδιάμεσο διάστημα της κίνησής της υπήρξε ένα «κενό», στη διάρκεια του οποίου μπορεί να συνέβη κάτι, αλλά τη σχετική πληροφορία το φως δεν μπορεί να την μεταφέρει στον παρατηρητή που βρίσκεται στο τέλος του καλωδίου. Η όλη συσκευή-μανδύας ονομάζεται «ηλεκτρο-οπτικός διαμορφωτής».

ΠΗΓΗ

Βρέθηκε η αδελφή της Γης

Advertisement

Η NASA ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης. Ο Kepler -22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο (από όσους έχουμε ως τώρα εντοπίσει) να διαθέτει ζωή.

Ο πλανήτης Kepler -22b έχει μέγεθος και συνθήκες παρόμοιες με αυτές του πλανήτη μας
Βρέθηκε η αδελφή της Γης
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler 22

Η δίδυμη της Γης

Ο Kepler -22b είναι ένας πλανήτης με ακτίνα 2.4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής. Ο Kepler -22b βρίσκεται σχεδόν στην ίδια απόσταση με το μητρικό του άστρο με εκείνη που έχει η Γη από τον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία του είναι ιδανική για την παρουσία ζωής αφού κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη. Αν ο Kepler -22b είναι βραχώδης οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.

Ο εντοπισμός

Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler -22b πριν από ακριβώς έναν χρόνο αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.

«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler -22b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του»
δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler.

Το Kepler

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.

Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις φιλόξενες ζώνες.
Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

ΠΗΓΗ

Εν τη γενέσει νεφών βροχής

Advertisement

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα στην έρευνα για τον τροπικό καιρό.
Ινδοί επιστήμονες κατάφεραν να προσομοιώσουν το σχηματισμό νεφών βροχής σε συνθήκες εργαστηρίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει το δρόμο στην επιστημονική κοινότητα προκειμένου να «αναπτύξει» σύννεφα που θα φέρνουν βροχή, μία πολλά υποσχόμενη τεχνική σε ό,τι αφορά στην πράσινη ανάπτυξη άγονων περιοχών στο μέλλον.

Το επίτευγμα είναι σημαντικό δεδομένου ότι η προσομοίωση των λειτουργιών του νέφους σε συνθήκες εργαστηρίου παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην τροπική μετεωρολογία τις τελευταίες δεκαετίες.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ινδός επιστήμονας αεροδιαστημικής και ειδικός στην ρευστοδυναμική, καθηγητής Roddam Narasimha, από το Κέντρο Προηγμένης Επιστημονικής Ερευνάς Jawaharlal Nehru.
«Δεν προσομοιώσαμε ένα νέφος υπό την έννοια μίας μάζας ελεύθερου αέρα με υδρατμό, υγρά σταγονίδια νερού και μόρια πάγου. Τα σύννεφα που προσομοιώσαμε δεν σχηματίζουν -προς το παρόν τουλάχιστον- βροχόπτωση. Αυτό που ουσιαστικά προσομοιώσαμε είναι μία ροή νέφους, της οποίας τα δυναμικά χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά των νεφών της βροχής στην ατμόσφαιρα,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Narasimha.

ΠΗΓΗ

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ΥΠΟΓΕΙΑ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΚΩΤΙΑ;

Advertisement

  stoa-1-naiΈνα εντυπωσιακό άρθρο του Γερμανού αρχαιολόγου Dr Heinrich Kusch, δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», σύμφωνα με το οποίο τούνελ που υπάρχουν κάτω από ερείπια οικισμών της λίθινης εποχής, παρέχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου δικτύου που συνέδεε όλη σχεδόν την Ευρώπη από τη Σκωτία μέχρι και τη Μ. Ανατολή.
Στην Βαυαρία βρέθηκε υπόγειο δίκτυο 700 μ., ενώ στην Αυστρία 350 μ. Όπως υποστηρίζει ο αρχαιολόγος, χιλιάδες σήραγγες καλύπτουν όλη την Ευρώπη, από τη Σκωτία μέχρι την Τουρκία. Τα περισσότερα έχουν διάμετρο μόλις 70 εκ., όσο να χωράει ένας άνθρωπος.
Οι στοές δεν είναι όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους, αλλά συνολικά σχηματίζουν ένα υπόγειο δίκτυο τεραστίων διαστάσεων.
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι υπόγειες σήραγγες λειτουργούσαν όπως οι σημερινοί αυτοκινητόδρομοι, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια, αποφεύγοντας τις επιθέσεις άγριων θηρίων, πολέμους, ληστές ή ακόμα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Στις δε εισόδους των σηράγγων βρίσκονται συχνά παρεκκλήσια, ίσως διότι η Εκκλησία τα χρησιμοποιούσε για να αποτρέψει την είσοδο σε ειδωλολάτρες. Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι θεωρούσαν τα τούνελ ως πύλη για τον Κάτω Κόσμο.

ΠΗΓΗ

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Advertisement

Ηλιακη καταιγιδα θα προκαλεσει προβληματα στις τηλεπικοινωνιες

Advertisement

Δεν έχει την καλύτερη διάθεση ο Ηλιος τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ τις τελευταίες ώρες σημειώνονται πολλές εκρήξεις οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στις δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και στην ηλεκτροδότηση στη Γη.

Oι εκρήξεις που σημειώνονται θα προκαλέσουν προβλήματα…
που έχουμε να δούμε από το 2006 και η μαγνητική καταιγίδα αναμένεται τις επόμενες ώρες να «αγγίξει» τον πλανήτη μας.

‘Ολα αυτά αναμένεται να γίνουν από τις 20.00 ώρα Ελλάδας και να τελειώσουν μέσα σε 24 ώρες.


ΠΗΓΗ

Παγος νερου εντοπιστηκε στον πυθμενα του Αρη

Advertisement

Σε δορυφορικές εικόνες «πριν και μετά» από το βόρειο ημισφαίριο του Άρη, ερευνητές της NASA εντόπισαν φρέσκους κρατήρες πρόσκρουσης, στον πυθμένα των οποίων διακρίνεται πάγος νερού να λάμπει στην ασθενική λιακάδα.
mars_water Η ύπαρξη νερού στο ρηχό υπέδαφος ήταν μη αναμενόμενη σε αυτό το «εύκρατο» γεωγραφικό πλάτος, ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού.

Η τελευταία εικόνα που δημοσιοποίησε η NASA μεταδόθηκε από τον Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Άρη (MRO) τον Ιούνιο του 2010. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα HiRISE (Επιστημονικό Πείραμα Απεικόνισης Υψηλής Ανάλυσης) και εμφανίζεται με ψευδή χρώματα, ώστε να ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα διαφορετικά υλικά και οι υφές τους.
Ο πυθμένας του κρατήρα, διαμέτρου περίπου έξι μέτρων, είναι καλυμμένος με ένα λαμπερό υλικό (εμφανίζεται γαλάζιο στη φωτογραφία) που δεν μπορεί παρά να είναι πάγος. Πιθανότατα δεν είναι ξηρός πάγος, δηλαδή στερεό διοξείδιο του άνθρακα, αλλά παγωμένο νερό ανακατεμένο με άμμο.
Ο κρατήρας εκτιμάται ότι σχηματίστηκε από την πτώση μετεωρίτη κάποια στιγμή από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.
Ανάλογες παρατηρήσεις από πέντε διαφορετικούς, μικρούς κρατήρες είχαν δημοσιοποιηθεί το 2009. Σε εκείνη την περίπτωση, οι εικόνες «πριν και μετά» (κάτω) έδειξαν ότι το λαμπερό υλικό στους κρατήρες εξαφανίστηκε σε διάστημα τριών περίπου γήινων μηνών.
Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ο πάγος εξαχνώθηκε, δηλαδή μετατράπηκε από στερεό απευθείας σε αέριο, λόγω της χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας.
«Ο πάγος αυτός είναι κατάλοιπο ενός πιο υγρού κλίματος από το παρελθόν, ίσως μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια πριν» είχε εκτιμήσει τότε ο Σέιν Μπερν του Πανεπιστημίου της Αριζόνας στο Τούσον.

Βρεθηκε ο αρχαιοτερος βασιλικος ταφος των Μαγια

Advertisement

Στη Γουατεμάλα βρέθηκε ο αρχαιότερος βασιλικός τάφος των Μάγια , που χρονολογείται στο 350 πΧ, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη (6/4) οι αρχαιολόγοι.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ένα θαμμένο θυμιατήριο χαραγμένο με την εικόνα του Θεού Jester, που επρόκειτο για το σύμβολο των Βασιλιάδων των Μάγια, δίπλα σε έναν σκελετό, που προφανώς είναι ο ίδιος ο βασιλιάς.

Μαζί με αυτά υπήρχαν κεραμικά δοχεία και πιάτα.

“Έχουν βρεθεί και αρχαιότεροι τάφοι, αλλά αυτός εδώ είναι ο πιο αρχαίος που έχει βρεθεί και αφορά τάφο βασιλιά”, αναφέρει ο Τζον Τομάσικ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

“Έχουν σκάψει έως το πάτωμα του κτηρίου, και συνεχίσαμε μέχρι να βρούμε τον κάλυμμα του τάφου”.

Από το κάλυμμα του τάφου και μετά, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα τούνελ το οποίο χωρούσε μόνο ένας άνθρωπος να περάσει, και το οποίο οδηγούσε σε μια αποθήκη, όπου βρέθηκε και ο σκελετός.
ΠΗΓΗ

Γιατι παντα οι εξελιξεις στη χωρα μας καθοριζουν το μελλον της Ευρωπης;;;

Advertisement

Κατά έναν διαβολεμένο και περίεργο τρόπο, οι εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας διαχρονικά, επεκτείνονται στη συνέχεια και επηρεάζουν ολόκληρη τη Ευρώπη. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να είναι είτε καλές είτε κακές, δεν έχει σημασία αυτό. Δεν εννοούμε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι ο προπομπός του πολιτισμού στην Ευρώπη, ούτε ότι μεταδίδει, σήμερα τουλάχιστον τα φώτα της στην Ευρώπη. Όχι.
Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο η χώρα μας μοιάζει, είτε επιλεγμένα είτε τυχαία, με ένα δοκιμαστήρι  αυτών που θα συμβούν αργότερα στην Ευρώπη.

Τι να πρωτοπεί κανείς και από πού να ξεκινήσει. Το 1821 ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης της Παλινόρθωσης. Οι βαλκανικοί πόλεμοι έδιωξαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα Βαλκάνια, αλλά και την όποια επιρροή της πάνω σε όλη την Ευρώπη. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε την αρχή των εθνοκαθάρσεων. Το 1940, η Ελλάδα έδωσε, σε μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη, το παράδειγμα της αντίστασης στον Γερμανοϊταλικό άξονα. Ο εμφύλιος ήταν ο προάγγελος του Ψυχρού Πολέμου κ.λ.π. Δεν έχει τελικά δοθεί μέχρι σήμερα πειστική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως ότι μεγάλο συμβαίνει εδώ, αργά ή γρήγορα εξαπλώνεται…. και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι γεγονός. Μοιάζει δηλαδή ωσάν η χώρα μας να είναι το «βρώμικο» εκείνο, αλλά ταυτόχρονα γενετήσιο όργανο της ευρωπαϊκής ζωής.

Σήμερα πάλι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η χώρα μας παίζει ένα ρόλο που την ξεπερνά. Στη χώρα μας σήμερα παρατηρούνται μαζεμένες τέσσερις βασικές εξελίξεις που πολύ σύντομα θα βάλουν στο παιχνίδι και την υπόλοιπη Ευρώπη:

1) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δοκιμαστήρι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ήδη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν έντονα για το τι θα πράξουν συνολικά για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για την Ελλάδα.

2) Η χώρα μας πάλι σήμερα χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως προγεφύρωμα για την επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη και την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επομένως, αναγκαστικά και πάλι η Ευρώπη θα μπει στο παιχνίδι και θα πάρει αποφάσεις.

3) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί τη γέφυρα που χρησιμοποιούν οι  παράνομοι οικονομικοί μετανάστες για να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε και πάλι οι εξελίξεις εδώ θα καθορίσουν την τύχη της υπόλοιπης Ευρώπης.

4) Τελικά στη χώρα μας σήμερα πλέον, αμφισβητείται το εισαχθέν από την αστική Ευρώπη, κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα που είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Οπότε οποιεσδήποτε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτεύματος εδώ, θα επεκταθούν γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είπαμε και στην αρχή κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστική εξήγηση σε όλα αυτά, πάντως η Ελλάδα μοιάζει να είναι το ευαίσθητο σημείο της Ευρώπης, γι’  αυτό ίσως και παρατηρείται μεταξύ της χώρα μας και της Ευρώπης μιας σχέση αγάπης και μίσους. 
ΠΗΓΗ

Γιατι παντα οι εξελιξεις στη χωρα μας καθοριζουν το μελλον της Ευρωπης;;;

Advertisement

Κατά έναν διαβολεμένο και περίεργο τρόπο, οι εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας διαχρονικά, επεκτείνονται στη συνέχεια και επηρεάζουν ολόκληρη τη Ευρώπη. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να είναι είτε καλές είτε κακές, δεν έχει σημασία αυτό. Δεν εννοούμε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι ο προπομπός του πολιτισμού στην Ευρώπη, ούτε ότι μεταδίδει, σήμερα τουλάχιστον τα φώτα της στην Ευρώπη. Όχι.
Αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο η χώρα μας μοιάζει, είτε επιλεγμένα είτε τυχαία, με ένα δοκιμαστήρι  αυτών που θα συμβούν αργότερα στην Ευρώπη.

Τι να πρωτοπεί κανείς και από πού να ξεκινήσει. Το 1821 ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης της Παλινόρθωσης. Οι βαλκανικοί πόλεμοι έδιωξαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τα Βαλκάνια, αλλά και την όποια επιρροή της πάνω σε όλη την Ευρώπη. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε την αρχή των εθνοκαθάρσεων. Το 1940, η Ελλάδα έδωσε, σε μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη, το παράδειγμα της αντίστασης στον Γερμανοϊταλικό άξονα. Ο εμφύλιος ήταν ο προάγγελος του Ψυχρού Πολέμου κ.λ.π. Δεν έχει τελικά δοθεί μέχρι σήμερα πειστική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Πάντως ότι μεγάλο συμβαίνει εδώ, αργά ή γρήγορα εξαπλώνεται…. και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι γεγονός. Μοιάζει δηλαδή ωσάν η χώρα μας να είναι το «βρώμικο» εκείνο, αλλά ταυτόχρονα γενετήσιο όργανο της ευρωπαϊκής ζωής.

Σήμερα πάλι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η χώρα μας παίζει ένα ρόλο που την ξεπερνά. Στη χώρα μας σήμερα παρατηρούνται μαζεμένες τέσσερις βασικές εξελίξεις που πολύ σύντομα θα βάλουν στο παιχνίδι και την υπόλοιπη Ευρώπη:

1) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δοκιμαστήρι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ήδη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν έντονα για το τι θα πράξουν συνολικά για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για την Ελλάδα.

2) Η χώρα μας πάλι σήμερα χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως προγεφύρωμα για την επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη και την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επομένως, αναγκαστικά και πάλι η Ευρώπη θα μπει στο παιχνίδι και θα πάρει αποφάσεις.

3) Η χώρα μας σήμερα αποτελεί τη γέφυρα που χρησιμοποιούν οι  παράνομοι οικονομικοί μετανάστες για να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπότε και πάλι οι εξελίξεις εδώ θα καθορίσουν την τύχη της υπόλοιπης Ευρώπης.

4) Τελικά στη χώρα μας σήμερα πλέον, αμφισβητείται το εισαχθέν από την αστική Ευρώπη, κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα που είναι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Οπότε οποιεσδήποτε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτεύματος εδώ, θα επεκταθούν γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως είπαμε και στην αρχή κανείς δεν μπορεί να δώσει πειστική εξήγηση σε όλα αυτά, πάντως η Ελλάδα μοιάζει να είναι το ευαίσθητο σημείο της Ευρώπης, γι’  αυτό ίσως και παρατηρείται μεταξύ της χώρα μας και της Ευρώπης μιας σχέση αγάπης και μίσους. 
ΠΗΓΗ

Βρήκαν την «στάχτη» ενός αρχαίου άστρου

Advertisement

Λονδίνο
Ομάδα επιστημόνων από την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ εντόπισαν τα «απομεινάρια» ενός εκ των πρώτων άστρων που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν το οποίο έζησε όπως φαίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και στην συνέχεια καταστράφηκε. Σύμφωνα με τους ερευνητές το άστρο αυτό γεννήθηκε λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη που υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές το άστρο αυτό έζησε λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και πριν από 13 δις έτη εξερράγη σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Αυτό που απέμεινε ήταν ένα νεφέλωμα αερίων το οποίο και εντόπισαν οι επιστήμονες όταν το νεφέλωμα λούστηκε κυριολεκτικά στο φως από τα διαστημικά αντικείμενα που περιβάλλουν μια μαύρη τρύπα. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το νεφέλωμα ενώνοντας τις δυνάμεις δύο εκ των πιο ισχυρών διαστημικών παρατηρητηρίων στον πλανήτη, του Keck στην Χαβάι και του VLT στην Χιλή. Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή μας δίνει νέα στοιχεία για την εξέλιξη του Σύμπαντος στα πρώιμα στάδια της ύπαρξης του περίοδο για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα

ΠΗΓΗ

Η «μαύρη χήρα» του Διαστήματος ..

Advertisement

Στην φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω, εικονίζεται η «μαύρη χήρα» του διαστήματος! Ετσι αποκαλούν οι επιστήμονες ένα άστρο-«κανίβαλο» με την κωδική ονομασία Β1957+20, το οποίο είναι ήδη το μεγαλύτερο άστρο νετρονίου -πάλσαρ- που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καναδά, υπό τον Marten van Kerkwijk, όταν παρατήρησαν ότι το συγκεκριμένο άστρο, αν και βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης, κατασπαράζει το γειτονικό του άστρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο όγκος του.

Μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα άστρα νετρονίου που έχουν εντοπισθεί, έχουν μέγεθος περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερο από του Ηλίου και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτό είναι το μέγιστο μέγεθος στο οποίο μπορεί να φθάσει ένα πάσλαρ. Οι επιστήμονες όμως από τον Καναδά, ανακοίνωσαν ότι η «μαύρη χήρα» του διαστήματος έχει ήδη μέγεθος 2,4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μητρικού μας άστρου και συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς καταπίνει την ύλη του γειτονικού του άστρου.

Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες (NASA/CXC/M.Weiss) , οι οποίες εικονίζουν τη «μαύρη χήρα του διαστήματος» την στιγμή που καταβροχθίζει το γειτονικό της άστρο, όπως την έχει δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης!

Advertisement