ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ: Προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Advertisement

Ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του καθηγητή, Άκη Τσελέντη περί ισχυρού σεισμού…Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας δηλώνει πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι οι φόβοι του για έναν επικείμενο ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα θα επαληθευτούν.

Έντονη ανησυχία εκφράζει για κάποια ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» και «κίτρινα» στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Αναλυτικότερα ο κ. Χουλιάρας επισημαίνει πως «Πρέπει όλοι να δούμε με προσοχή τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων μας. Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ κάποια κτίρια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα πέσουν. Κτίρια όπως το παλιό Εφετείο, το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, αλλά και άλλα πολλά δημόσια κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από τους ειδικούς. Γιατί όταν γίνει ο σεισμός μετά θα τρέχουμε όλοι μας να σώσουμε ότι μπορούμε. Και όλοι ευχόμαστε αν γίνει κάποιος σεισμός να γίνει στη θάλασσα για να μην έχουμε εικόνες όπως στην Ιταλία.

Ζούμε σε μια σεισμική χώρα. Αν κρίνουμε από τη στατιστική των σεισμών έχουμε κάθε μήνα έναν σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ και κάθε χρόνο έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ισχυρό σεισμό έχει να κάνει πάρα πολύ καιρό οπότε αν κρίνουμε από τη στατιστική περιμένουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το πότε και το πού».

ΠΗΓΗ

Καμικάζι εναντίον Αρμαγεδδώνα

Advertisement

Σμήνη μικρών σκαφών θα πέφτουν πάνω σε επικίνδυνους αστεροειδείς
Καμικάζι εναντίον Αρμαγεδδώνα
Μικρά σκάφη θα πέφτουν πάνω σε επικίνδυνους αστεροειδείς για να εκτρέψουν την πορεία τους

Πολλές είναι οι προτάσεις και οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί για την αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδή. Μια νέα πρόταση ρίχνουν στο τραπέζι δύο μηχανικοί βρετανικού πανεπιστημίου. Υποστηρίζουν ότι εκτοξεύοντας πολλά μικρά ρομποτικά σκάφη και στέλνοντάς τα να πέσουν πάνω σε ένα απειλητικό αστεροειδή μπορούν να εκτρέψουν την πορεία του.

Η νέα πρόταση

Μια από τις δημοφιλείς προτάσεις αντιμετώπισης ενός απειλητικού αστεροειδή είναι να στείλουμε μεγάλα σκάφη που θα τον πλησιάσουν και είτε θα εξαπολύσουν εναντίον του πυρηνικούς πυραύλους είτε θα χρησιμοποιήσουν πολύ ισχυρά λέιζερ με στόχο να τον καταστρέψουν ή να εκτρέψουν την πορεία του.

Η Αλισον Γκίμπινγκς και ο Μασιμιλιάνο Μπαζίλε του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία θεωρούν ότι η αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδή μπορεί να γίνει με μια λιγότερο «φαντασμαγορική» επιχείρηση. Υποστηρίζουν ότι ένα σμήνος μικρών ρομποτικών σκαφών μπορεί να δώσει τη λύση. Οι δύο μηχανικοί εκτιμούν ότι πέφτοντας με ταχύτητα πάνω στο αστεροειδή τα σκάφη-καμικάζι θα καταφέρουν να εκτρέψουν την πορεία του.

Καμικάζι

Τα σκάφη θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και οι δύο μηχανικοί υπολογίζουν ότι θα μπορούν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή που κινείται προς τη Γη κάνοντάς τον να περάσει σε απόσταση 35 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τους δύο μηχανικούς για να είναι αποτελεσματική η αποστολή τα σκάφη θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους οκτώ χρόνια προτού ο αστεροειδής μπει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Οι δύο μηχανικοί έχουν μια ακόμη εναλλακτική πρόταση. Λένε ότι αντί για σκάφη-καμικάζι είναι πιθανό να μπορούν να εκτρέψουν ένα αστεροειδή από την πορεία του μικρά σκάφη τα οποία θα τον ακολουθούν και θα τον «πυροβολούν» συνεχώς από κοντινή απόσταση με λέιζερ.

ΠΗΓΗ

Προετοιμαστείτε…Το μνημόνιο έχει ηττηθεί παγκοσμίως

Advertisement

Το μνημόνιο έχει ηττηθεί ακόμη και μέσα στους μνημονιακούς και ευρωπαϊκούς κύκλους. Έχει ηττηθεί και οικονομικά παγκοσμίως γιατί υποτίθεται ότι θα απέτρεπε το κούρεμα του χρέους. Έχει ηττηθεί ιδεολογικά γιατί είναι τιμωρητικό. 

Σήμερα μόνο ο φόβος για την συνέπειες μιας ριζοσπαστικής λύσης σταμάτα την χώρα και την ευρωζώνη από το να παίξει με αυτές τις λύσεις.

Πλην κάποιων φανατικών ιδεοληπτικών “μεταρρυθμιστών” γνωστών μας από παλιά (Παπαδόπουλος, Ντόρα, Φλωρίδης, Μάνος, Ραγκούσης, Λοβέρδος Διαμαντοπούλου, Σπηλιωτόπουλος) δεν…

υπάρχει κανείς σοβαρός μνημονιακός που θα κρατούσε σήμερα το μνημόνιο αν μπορούσε να κάνει αλλιώς. 

Και είναι η αδυναμία της Ελλάδας στο κόσμο -που σε γεμίζει δέος σαν σταθείς απέναντι στην Μερκελ- αυτή που δεν επιτρέπει στην χώρα να κινήσει μπροστά. Το δέος αυτό όμως δεν το νιώθει η Ισπανία και η Ιταλία. Δεν το νιώθει ούτε η Γαλλία και γι αυτό η Ελληνική διανόηση προσβλέπει στην Δημιουργία ρήγματος με τις Γαλλικές εκλογές. 

Κι αυτό είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει σήμερα. Όμως το Γένος προετοιμάζεται και η ματαίωση της ελληνικής διανόησης στην Γαλλία είναι πολύ πιθανή.

Η ελληνική πολιτική τάξη έχει χάσει επιπλέον την αυτονομία της σε απόλυτη αντιστοίχηση με την Ελληνική οικονομία. Την δευτέρα μετά τις εκλογές -και καθώς δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία- θα πρέπει να αναμένουμε από τους δανειστές να τεθεί ο εκβιασμός “βρείτε τα ή χρεωκοπία”. 

Και αυτό θα λειάνει τα πράγματα προς μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα έχει ως μοναδικό στόχο να μην ξεκινήσει από την Ελλάδα ο κακός χαμός για την Ευρώπη είτε αυτό ειπωθεί είτε όχι. Η σταθερότητα θα είναι ο όρος κλειδί… και πράγματι μας χρειάζεται για λίγο ακόμη.

Τα όσα λέγονται μέσα στα σχέδια των κομμάτων περί ανάπτυξης και αναδιανομής των υπολειμμάτων της χώρας, είναι μεν καλές προθέσεις αλλά οικονομικά είναι τρίχες κατσαρές. Είναι το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν αλλά είναι αισθητά πιο λίγα”. Στην πραγματικότητα «Οι “πάνω” δεν μπορούν και οι “κάτω” δε θέλουν»

Πρακτικά κάθε επιδρομή για να πιαστούν οι χαμένοι στόχοι είναι αφαίμαξη στο αναιμικό σώμα της εθνικής οικονομίας. Το μόνο που σου δίνει είναι ένα λογιστικό «πιάσιμο» των στόχων στα χαρτιά και κέρδος χρόνου -σαν ανάσα ένα πράγμα- για ένα δυο-τρίμηνα το πολύ και μετά βρίσκεις την κατάσταση χειρότερη. Όμως αυτό προετοιμάζει συνειδήσεις.

Ελλάδα και κόσμος σήμερα κοιτάζονται για το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα. Η Ελληνική ψυχική κατάσταση κρύβεται από τα ΜΜΕ αλλά βιώνεται εσωτερικά. Εκεί στα κρυφά, η χώρα μαζεύει δυνάμεις και ατσαλώνεται. Ο χρόνος έπαψε να δουλεύει μόνο εναντίον μας και πλέον κάθε μέρα πυκνώνει τις τάξεις των οπαδών της ρήξης. Ο Φόβος πέρασε πια πίσω μας. 

Η ύπαρξη πολιτικού προσωπικού σε όλους τους χώρους που έχει διάθεση μετωπικής σύγκρουσης οδηγεί τα πράγματα με βεβαιότητα εκεί. Όλα είναι θέμα χρόνου.

Τα στρατόπεδα είναι ήδη έτοιμα. Η αριστερά ο πατριωτισμός και η εξέλιξη θα αναμετρηθούν με την Δεξιά τις φοβίες και την αδράνεια. Το τι θα κάνει ο νότος της Ευρώπης έχει αποσυνδεθεί. Ίσως αν μας προλάβει και βγει μπροστά να πυροδοτήσει τα πράγματα και εδώ. Αλλά δεν θα περιμένουμε για πολύ.

Τα κόμματα που οραματίσθηκαν και εν έπλεξαν την χώρα στο ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές θα φανεί ότι είναι πλέον αναχώματα. Προκάλυψη και καμουφλάζ. 

Πολύτιμα για να κερδηθεί χρόνος για την προετοιμασία του Ελληνικού λαού αλλά και πρόσκαιρα.

Έτοιμα να σαρωθούν στην πρώτη επίθεση.

Προετοιμαστείτε.

ΠΗΓΗ

Οι πρώτες εικόνες ατόμων που κινούνται μέσα σε μόριο

Advertisement

Αμερικανοί επιστήμονες απαθανατίζουν για πρώτη φορά τον «χορό» τους
Οι πρώτες εικόνες ατόμων που κινούνται μέσα σε μόριο
Η εικόνα δείχνει τις μετατοπίσεις των ατόμων μέσα σε ένα μόριο αζώτου. Το ροζ δείχνει τη μέγιστη γωνιακή στροφορμή και το μπλε την ελάχιστη (C.Blaga, Ohio State University)
Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης που λειτουργεί σε εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες, Αμερικανοί ερευνητές απαθανάτισαν για πρώτη φορά την κίνηση των ατόμων μέσα σε απλά μόρια οξυγόνου και αζώτου. Στο μέλλον ελπίζουν μάλιστα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων μέσα σε μόρια φαρμάκων.

Το πείραμα, που παρουσιάζεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, βασίστηκε σε ένα λέιζερ που εκπέμπει παλμούς φωτός εξαιρετικά μικρής διάρκειας, ακριβώς 50 femtosecond (τετράκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου).

Ο παλμός αυτός προκάλεσε την απόσπαση ενός μεμονωμένου ηλεκτρονίου από την εξωτερική στοιβάδα του μορίου, το οποίο αμέσως μετά επανήλθε στη θέση του. Στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να επανέλθει, όμως, οι πυρήνες των ατόμων του μορίου πρόλαβαν να κινηθούν, έστω και ελάχιστα.

«Φλας» ηλεκτρονίου απαθανατίζει τον χορό των ατόμων

Κατά κάποιο τρόπο, οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο χρησιμοποίησαν το ηλεκτρόνιο ως «φλας» για να καταγράψουν τη μετατόπιση των ατόμων.

Ουσιαστικά, αξιοποίησαν τη διττή φύση του ηλεκτρονίου, το οποίο συμπεριφέρεται ταυτόχρονα τόσο ως σωματίδιο όσο και ως κύμα -ακριβώς όπως το φως. Όταν το εκδιωχθέν ηλεκτρόνιο «έπεσε» πίσω στην αρχική του θέση, το κύμα του σκεδάστηκε καθώς πέρασε μέσα από τα άτομα, περίπου όπως ένα κύμα που διαδίδεται στην επιφάνεια μιας λίμνης σκεδάζεται από τα αντικείμενα που μπορεί να συναντήσει στην πορεία του.

Η καταγραφή του κύματος και των μοτίβων σκέδασης που σχημάτισε επέτρεψε στους ερευνητές να αναπαράγουν το μέγεθος και το σχήμα των μορίων, δηλαδή τις θέσεις των ατομικών πυρήνων στο μόριο.

«Στη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, συνειδητοποιήσαμε ότι, ρυθμίζοντας το λέιζερ, μπορούμε να ελέγξουμε την κβαντική τροχιά του ηλεκτρονίου όταν επιστρέφει στο μόριο» αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής Λούι ΝτιΜάουρο, επικεφαλής της μελέτης.

«Το επόμενο βήμα», προσθέτει, «είναι να προσπαθήσουμε να καθοδηγήσουμε το ηλεκτρόνιο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε μια χημική αντίδραση».

Τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής με δύο πολύ απλά μόρια, μόρια οξυγόνου (O2) και μόρια αζώτου (Ν2). Οι ερευνητές, όμως, ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους ατομικούς πυρήνες σε μεγάλα μόρια, όπως τα βιολογικά μόρια και τα φάρμακα.

Όπως παραδέχεται ο ΝτιΜάουρο, «το να κοιτάζει κανείς δύο άτομα απέχει πολύ από τα να μελετά ένα πιο ενδιαφέροντα μόρια όπως οι πρωτεΐνες».

ΠΗΓΗ

Κρυμμένοι γαλαξίες από σκοτεινή ύλη μπορεί να είναι άφθονοι στην γαλαξιακή γειτονιά μας

Advertisement

Ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ανίχνευσαν νάνους δορυφόρους γαλαξίες από σκοτεινή ύλη, οι οποίοι πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τον δικό μας Γαλαξία. Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να ελκύουν μάζες αερίου και άλλων μορφών της κανονικής ύλης, η οποία θα πρέπει να είναι ορατή με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια.
sagitarrius-dwarf-galaxy-star-streams Έτσι σχεδίασε ένας καλλιτέχνης τις τέσσερις ουρές του νάνου γαλαξία Τοξότη (μια πορτοκαλί συγκέντρωση – σαν τούφα – στα αριστερά της εικόνας) σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας. Ο φωτεινός κίτρινος κύκλος προς τα δεξιά από το κέντρο του Γαλαξία μας είναι ο ήλιος μας (όχι σε κλίμακα). Μπορούμε να δούμε τις ουρές (από άστρα) του γαλαξία Τοξότη που εκτείνονται σε όλο τον ουρανό

Η θεωρία της σκοτεινής ύλης — το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος αποτελείται από αυτή την αόρατη ουσία η οποία αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη μόνο μέσω της βαρύτητας και η γέννηση της εμφανίστηκε ως αναγκαιότητα για να εξηγήσει την ελλείπουσα μάζα του Σύμπαντος — προβλέπει ότι χιλιάδες μικροσκοπικές συγκεντρώσεις σκοτεινής ύλης (νάνοι γαλαξίες) μπορούν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας και στον γειτονικό του, τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις θα ελκύουν αέριο για να σχηματίσουν άστρα που λάμπουν στο ορατό φως.

Η σκοτεινή ύλη εμφανίστηκε ως αναγκαιότητα για να εξηγήσει την ελλείπουσα μάζα του Σύμπαντος. Για να δουλεύουν καλά οι εξισώσεις το υλικό αυτό πρέπει να έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδιότητες, οι οποίες θα την ενσταλάζουν με ένα συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς.
Εάν κάθε ένα από αυτά τα δεδομένα της σκοτεινής ύλης είναι αληθή, τότε θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες μάζες από σκοτεινή ύλη γύρω από το Γαλαξία, καθώς και όλους τους άλλους μεγάλους γαλαξίες, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για σπειροειδείς, ραβδοειδείς ή ελλειπτικούς. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις έδειξαν έναν περιορισμένο – περίπου 60 – αριθμό τέτοιων νάνων δορυφόρων γαλαξιών.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η σκοτεινή ύλη αλληλεπιδρά με την κανονική ύλη μόνο μέσω της βαρύτητας. Ως εκ τούτου, μάζες που φτιάχνονται από αυτό το υλικό θα πρέπει να είναι σε θέση να ελκύουν τουλάχιστον μερικά μεγάλα νέφη αερίου, που θα εκπέμπουν αρκετό φως στα ορατά μήκη κύματος για να μπορούμε να τα ανιχνεύουμε.
Όταν η ιδέα αυτή εφαρμόστηκε στην πράξη, οι ειδικοί βρήκαν περίπου 60 συντρόφους του δικού μας Γαλαξία, αλλά όχι τις χιλιάδες που ανέμεναν. Ωστόσο, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – όπως η αστροφυσικός Jana Grcevich – λένε ότι η έρευνα απέτυχε επειδή οι προκάτοχοί τους έψαχναν μόνο για αστέρια.
Με τη χρήση μιας έρευνας του ραδιοτηλεσκοπίου Arecibo (GALFA-HI) ως αφετηρία, η ομάδα αποφάσισε να αναζητήσει όχι άστρα αλλά συσσωρεύσεις αερίου υδρογόνου. Αυτές οφείλουν να είναι λιγότερο ορατές, αλλά πιο συχνές. Το Παρατηρητήριο Arecibo είναι το μεγαλύτερο, ενιαίου ανοίγματος, ραδιοτηλεσκόπιου στον κόσμο.
«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτά που δείχνουν τα μοντέλα της ψυχρής σκοτεινής ύλης και οι παρατηρήσεις όσον αφορά τον αριθμό των χαμηλής μάζας γαλαξιών – το πρόβλημα των χαμένων δορυφόρων,» εξηγεί η Jana Grcevich, η οποία μαζί με την ομάδα της εντόπισε 54 επιπλέον υποψηφίους μίνι δορυφόρους.

ΠΗΓΗ

Κρύβεται κανένα μετα-υλικό στην Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου;

Advertisement

Ένας φυσικός υποστηρίζει ότι το κενό θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως ένα μετα-υλικό σε υψηλά μαγνητικά πεδία. Τέτοια μαγνητικά πεδία πιθανώς να υπήρχαν στο πρώιμο σύμπαν, και γι αυτό προτείνει ότι μπορεί να ελεγχθεί η πρόβλεψη του παρατηρώντας την Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (CMB) – κατάλοιπο του πρώιμου σύμπαντος και η οποία μπορεί να παρατηρηθεί και σήμερα.
Ο ουράνιος χάρτης του παλαιότερου φωτός στο Σύμπαν, όπου τα χρώματα δείχνουν «τη θερμότερη περιοχή» (κόκκινο) και την «πιο ψυχρή» (μπλε σημεία). Η ωοειδής μορφή είναι μια προβολή για να παρουσιάσει ολόκληρο τον Ουρανό. Οι λευκές ράβδοι παρουσιάζουν την κατεύθυνση της πόλωσης του παλαιότερου φωτός, που δίνει τις ενδείξεις για τα γεγονότα που συνέβησαν στο πρώτο τρισεκατομμυριοστό του ενός δευτερολέπτου του σύμπαντος.

Μία από τις πιο παράξενες προβλέψεις 2011 στη φυσική ήταν αυτή η πρόταση από τον Maxim Chernodub του CNRS (το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών), ότι σε απίστευτα υψηλά μαγνητικά πεδία, μπορούν να προκύψουν από το κενό υπεραγώγιμες καταστάσεις. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή μία από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες που εργάζονται στην παραδοσιακή υπεραγωγιμότητα είναι ότι οι προβλεπόμενες υπεραγώγιμες καταστάσεις εξαφανίζονται με την παρουσία ακόμα και μέτριων μαγνητικών πεδίων.
Σούπα από κουάρκ και αντικουάρκ
Τον Απρίλιο του 2011 ο Chernodub υποστήριξε ότι ένα εξαιρετικά υψηλό μαγνητικό πεδίο θα πρέπει να καθιστά το κενό υπεραγώγιμο κατά μήκος του άξονα του πεδίου – με το κενό να παραμένει μονωτικό στις κάθετες κατευθύνσεις του πεδίου. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην κβαντική χρωμοδυναμική (QCD), η οποία περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ κουάρκ και γκλουονίων. Η QCD αντιμετωπίζει το κενό όχι ως ένα άδειο χώρο, αλλά ως μία σούπα από εικονικά κουάρκ και αντικουάρκ, που συνεχώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται.
Ένα δε πάνω (up) κουάρκ μπορεί να συνδυαστεί με ένα κάτω (down) αντικουάρκ για την δημιουργία ενός ρ μεσονίου (ro_meson) . Αυτά τα ρ μεσόνια είναι συνήθως τόσο ασταθή ώστε να εξαφανίζονται σχεδόν ακαριαία. Όμως, ο Chernodub υπολογίζει ότι μέσα σε μαγνητικά πεδία με ένταση μεγαλύτερη από 1016 T, τα ρ μεσόνια θα γίνονταν άμαζα και κατά συνέπεια σταθερά. Με τη σειρά του αυτό, προέβλεψε, θα οδηγούσε σε μια υπεραγώγιμη κατάσταση. Ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να ελέγξουν αυτή την πρόβλεψη στο εργαστήριο σήμερα, επειδή εδώ στη Γη έχουμε προβλήματα παραγωγής σε πεδία πάνω από 100 T.
Τελευταία ο Igor Smolyaninov του Πανεπιστημίου του Maryland έχει δουλέψει πάνω στην ιδέα του Chernodub για να δείξει ότι οι παράλληλες γραμμές του μαγνητικού πεδίου στο κενό θα διευθετούνται έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα τριγωνικό πλέγμα στο κάθετο επίπεδο προς το πεδίο – σαν ένα πλέγμα Abrikosov σε ένα υπεραγωγό. Το κενό κοντά σε κάθε μαγνητική γραμμή θα είναι ένας υπεραγωγός, ενώ οι περιοχές μεταξύ των γραμμών του πεδίου θα είναι μονωτές.
Παράξενες ιδιότητες
Η ρύθμιση αυτή είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη ορισμένων τεχνητών μετα-υλικών που είναι φτιαγμένα από πλέγματα που περιέχουν περιοχές αγώγιμων και μονωτικών υλικών. Ο Smolyaninov έχει δείξει ότι αυτό το πλέγμα που προκαλείται από μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα υπερβολικό μετα-υλικό. Τα εν λόγω μετα-υλικά έχουν τις παράξενες και αντιφατικές οπτικές ιδιότητες να έχουν αρνητικό δείκτη διάθλασης και να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σούπερ-φακών ικανών να αναλύσουν χαρακτηριστικά μικρότερα από το όριο περίθλασης, ένα όριο στην διακριτική ικανότητα που επιβάλλεται στους κανονικούς φακούς.
Φυσικά ενώ οι φυσικοί δεν έχουν πρόσβαση εδώ στη Γη σε μαγνητικά πεδία αρκετά ισχυρά ώστε να ελέγξουν τη θεωρία Smolyaninov, τα μαγνητικά πεδία στο σύμπαν στο πρώτο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang μπορεί να ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να οδηγήσουν στην υπεραγώγιμη κατάσταση που θέλει ο Chernodub. Το Σύμπαν στο σύνολό του μπορεί, ως εκ τούτου, να είχε συμπεριφερθεί σαν ένας γιγαντιαίος μεταϋλικός υπερφακός, υποστηρίζει ο Smolyaninov. Παρόλο που δεν έχει ακόμη κάνει μια σαφή, ελέγξιμη πρόβλεψη, ο Smolyaninov προτείνει ότι θα πρέπει να μπορούμε να δοκιμάσουμε την ιδέα του μεταϋλικού – και, κατά συνέπεια, όλη αυτή την ιδέα του υπεραγώγιμου κενού – εξετάζοντας για αποτυπώματα αυτού του φαινομένου (δηλαδή του εστιασμού) στη σημερινό δομή του σύμπαντος, και ιδίως στην CMB.
Ο Chernodub εντυπωσιάζεται και εξηγεί ότι, ενώ συνέχιζε να εργάζεται για την υπεραγωγιμότητα του κενού, είχε επίσης σκεφτεί για μετα-υλικά στην φυσική υψηλών ενεργειών, χωρίς ποτέ να συνδέει αυτές τις δύο έννοιες. «Τότε ο Smolyaninov έρχεται και λέει ‘Ξέρεις ο υπεραγωγός σας είναι ένα τέλειο μετα-υλικό’,» λέει γελώντας. «Ήταν σαν να έψαχνα για ένα νόμισμα και ήταν ακριβώς μπροστά από τη μύτη μου.»
Πάντως ο Chernodub όπως και ο κοσμολόγος Andrew Jaffe από το Imperial College του Λονδίνου έχουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να ελέγξουμε αυτή την ιδέα με στοιχεία από το πρώιμο σύμπαν.
«Νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό σημείο τριβής και το οποίο σχετίζεται με τις ιδέες για τη δημιουργία πολύ ισχυρών μαγνητικών πεδίων που θα υπήρχαν όταν το Σύμπαν θα ήταν πολύ μικρό σε σύγκριση με την ακτίνα του ρ μεσονίου. Ως εκ τούτου, δεν είμαι σίγουρος ότι οι υπολογισμοί του Smolyaninov θα βρίσκουν εφαρμογή. Υποψιάζομαι δε ότι το μέγεθος εκείνου του πεδίου θα ήταν πολύ μικρό για να έχει το κενό το αποτέλεσμα αυτής της πόλωσης”, υποστηρίζει ο Andrew Jaffe.

Δορυφόροι σεισμογράφοι

Advertisement

Ο καταστρεπτικός σεισμός του Τοχόκου που συγκλόνισε τον περασμένο Μάρτιο την Ιαπωνία άλλαξε σε τέτοιον βαθμό το βαρυτικό πεδίο της Γης ώστε να επηρεάσει την τροχιά των δορυφόρων που το «χαρτογραφούν».

Εξετάζοντας αυτή τη μετατόπιση οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά η σεισμική δόνηση όχι μόνο ήταν μεγαλύτερη από ό,τι κατέγραψαν οι επίγειοι σεισμογράφοι, αλλά επίσης σημειώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος.

Τώρα οι επιστήμονες εξετάζουν την ανάπτυξη νέων μεθόδων παρατήρησης των μεγάλων σεισμών μέσω των επόμενων, «βελτιωμένων» αποστολών δορυφόρων που σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον.

 
Ο σεισμός της Ιαπωνίας έγινε αισθητός στην τροχιά δορυφόρων οδηγώντας σε νέα μέθοδο παρατήρησης των σεισμικών δονήσεων
Δορυφόροι σεισμογράφοι
Η τροχιά των δίδυμων δορυφόρων του πειράματος GRACE επηρεάστηκε από τη σεισμική δόνηση του περασμένου Μαρτίου στην Ιαπωνία
 

Επάνω από τους πόλους

Οι δορυφόροι που «έπιασαν» τον μεγα-σεισμό είναι τα δίδυμα σκάφη του πειράματος GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), του οποίου η κύρια αποστολή είναι να χαρτογραφήσει το πεδίο της βαρύτητας της Γης. Οι δυο δορυφόροι «πετούν» μαζί, σε απόσταση 220 χλμ μεταξύ τους και σε τροχιά γύρω από τους πόλους, σε ύψος περίπου 500 χλμ από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το βαρυτικό πεδίο της Γης δεν είναι στατικό. Οποιαδήποτε ανακατανομή στη μάζα της επιφάνειας του πλανήτη – κάτι το οποίο μπορεί να προκληθεί από τις χιονοπτώσεις, τις πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων αλλά και τους σεισμούς – επιφέρει σε αυτό μεταβολές.

Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν την πορεία των δυο δορυφόρων, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να τις καταγράψουν και να τις μελετήσουν «μετρώντας» τις αλλαγές που σημειώνονται στην απόσταση μεταξύ των δυο σκαφών.

Μεγασεισμοί σε τροχιά

Μια ομάδα ερευνητών του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ της NASA με επικεφαλής τον Σιν-Τσαν Χαν η οποία μελετά αυτές τις μεταβολές παρατήρησε ότι αν και οι δορυφόροι παρέμεναν ανεπηρέαστοι από τους περισσότερους σεισμούς, οι πιο ισχυροί από αυτούς – οι μεγα-σεισμοί όπως τους ονομάζουν οι επιστήμονες – επηρέαζαν την τροχιά τους.

Από την έναρξη του πειράματος GRACE το 2002, τρεις σεισμικές δονήσεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους δορυφόρους: ο σεισμός της Σουμάτρας το 2004 που είχε προκαλέσει το μεγάλο τσουνάμι, ο περσινός σεισμός της Χιλής και ο εφετινός της Ιαπωνίας.

Στον τελευταίο ο κ. Χαν και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να δείξουν ότι οι διαταραχές που παρατηρούνται στην τροχιά των δορυφόρων είναι σε θέση να προσφέρουν μια ανεξάρτητη εκτίμηση του μεγέθους και της θέσης του σεισμού αν συνδυαστούν με τις επίγειες παρατηρήσεις των σεισμογράφων και τα δεδομένα των GPS.

Διαφορά αποστάσεων

Όπως ανακοίνωσαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας οι ερευνητές «εντόπισαν» τον σεισμό στη μεταβολή της σχετικής ταχύτητα των δυο δορυφόρων ενώ αυτοί περνούσαν επάνω από την πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο ρυθμός με τον οποίον άλλαζε η μεταξύ τους απόσταση ήταν διπλάσιος τον μήνα που ακολούθησε τον σεισμό από ό,τι τον μήνα που είχε προηγηθεί.

Στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα μοντέλο της σεισμικής δόνησης χρησιμοποιώντας δεδομένα από σεισμογράφους και GPS. Στο μοντέλο τους η δόνηση εμφανιζόταν να έχει μέγεθος 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να έχει σημειωθεί στον κατώτερο φλοιό της Γης. Οι «επίγειες» εκτιμήσεις είχαν τοποθετήσει τον σεισμό του Τοχόκου στα 9 Ρίχτερ και στον ανώτερο φλοιό.

Ο ειδικοί θεωρούν ότι στο μέλλον η δορυφορική «μέτρηση» των σεισμών θα διευρυνθεί. Η NASA και η γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR που είχαν οργανώσει από κοινού το GRACE σχεδιάζουν μια νέα, πιο εξελιγμένη αποστολή για μια ακόμη ακριβέστερη χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι οι δορυφόροι της θα είναι σε θέση να «καταγράφουν» μικρότερους σεισμικές δονήσεις των 7,5 Ρίχτερ οι οποίες είναι πολύ πιο συχνές – παρατηρούνται σχεδόν κάθε μήνα στη Γη.

ΠΗΓΗ

Πλουσιότερος κατά τρία χημικά στοιχεία ο Περιοδικός Πίνακας

Advertisement

Τρία νέα στοιχεία, το νταρμστάντιο-Ds, το ρεντγκένιο-Rg και το κοπερνίκιο-Cn (με τους αριθμούς 110,111 και 112 αντίστοιχα) προστέθηκαν στον Περιοδικό Πίνακα των χημικών στοιχείων. Και τα τρία στοιχεία ανακαλύφθηκαν από Γερμανούς ερευνητές και εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου.

Τα τρία νέα στοιχεία είναι τόσο μεγάλα και βαριά που μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου, ενώ πολύ γρήγορα αποσυντίθενται σε άλλα χημικά στοιχεία. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για κανένα από τα τρία, καθώς δεν συναντώνται στην φύση, ούτε είναι αρκετά σταθερά για να μελετηθούν πειραματικά με άνεση χρόνου.

Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής ενέκρινε τα ονόματά τους, τα οποία πρότεινε η κοινή ομάδα εργασίας για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που έχει συσταθεί από κοινού με την Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας, καθώς το όλο ζήτημα αφορά εξίσου χημικούς και φυσικούς.

Το κοπερνίκιο (στοιχείο 112) πήρε το όνομα του αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου (1473-1543) μετά από πρόταση των Γερμανών ερευνητών του Κέντρου Έρευνας Βαρέων Ιόντων Χέλμχολτς, με επικεφαλής τον Σίγκουρντ Χόφμαν, που ανακάλυψαν το νέο στοιχείο και ήθελαν να τιμήσουν τον διάσημο επιστήμονα. Οι Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά το 1996 να δημιουργήσουν ένα μεμονωμένο άτομο του άκρως ραδιενεργού κοπερνίκιου, κάνοντας συγκρούσεις ψευδαργύρου και μολύβδου. Από τότε, έχουν παραχθεί και ανιχνευθεί συνολικά 75 άτομα του νέου στοιχείου. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και διαδοχικές πειραματικές επαληθεύσεις, ώσπου το κοπερνίκιο να εγκριθεί επίσημα για εισαγωγή στον Περιοδικό Πίνακα.

Το ρεντγκένιο (στοιχείο 111) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1994, όταν ερευνητές του ίδιου γερμανικού ερευνητικού κέντρου δημιούργησαν τρία άτομά του, κάτι που επαναλήφθηκε το 2002, όταν παρήχθησαν τρία ακόμα άτομα. Το στοιχείο πήρε το όνομα του Γερμανού φυσικού Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν (1845-1923), του »πατέρα» των ακτίνων-Χ, τις οποίες ανακάλυψε το 1895 και γι’ αυτό κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1905.

Το νταρμστάντιο (στοιχείο 110) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1994 και πάλι στο ίδιο γερμανικό ερευνητικό κέντρο, στις εγκαταστάσεις του κοντά στην πόλη Ντάρμσταντ, από όπου πήρε και το όνομά του. Τα πρώτα τέσσερα άτομα του νέου στοιχείου παρήχθησαν μετά από σύγκρουση ενός βαριού ισοτόπου του μολύβδου με νικέλιο-62. Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής περιλαμβάνει αντιπροσώπους από επιστημονικές ακαδημίες και εταιρείες φυσικών από 60 χώρες.
ΠΗΓΗ

Ιχνη της σκοτεινης υλης

Advertisement

Το πείραμα CRESST II πιθανώς ανίχνευσε σωματίδιά της
Ίχνη της σκοτεινής ύλης
Ίσως εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τα ίχνη της μυστηριώδους κοσμικής ύλης

Λονδίνο

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το 85% της ύλης του σύμπαντος αποτελείται από μια μυστηριώδη ύλη η οποία ονομάστηκε «σκοτεινή». Η σκοτεινή ύλη δεν έχει γίνει εφικτό να εντοπιστεί μέχρι σήμερα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς λειτουργεί εν είδει κοσμικής «κόλλας» και συγκρατεί τα άστρα μέσα στους γαλαξίες οι οποίοι περιστρέφονται ταχύτατα και αν δεν υπήρχε κάτι να συγκρατεί το «περιεχόμενό» τους θα διαλύονταν. Ένα από τα διάφορα πειράματα εντοπισμού της σκοτεινής ύλης, το CRESST II, εντόπισε σήματα που ίσως να σχετίζονται με αυτή.

Ο «κοσμικός κήπος»  

Το πείραμα CRESST II χρησιμοποιεί δεκάδες υπέρψυχρους κρυστάλλους βολφραμικού ασβεστίου, και αναζητεί τη σκοτεινή ύλη βαθιά κάτω από το βουνό Gran Sasso στην Ιταλία. Όταν ένα σωματίδιο χτυπά έναν από αυτούς τους κρυστάλλους, ο κρύσταλλος εκπέμπει έναν παλμό φωτός, οπότε τα ευαίσθητα θερμόμετρα μετρούν την ενέργεια της σύγκρουσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των σωματιδίων προέρχονται από διάφορες πηγές που οι ειδικοί ονομάζουν «κήπο σωματιδίων». Μια από αυτές τις πηγές είναι οι κοσμικές ακτίνες. Τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, τα λεγόμενα νετραλίνα (Wimps) «πέφτουν» μαζικά στην Γη και καταφέρνουν να εισχωρήσουν σε μεγάλα βάθη στο εσωτερικό του πλανήτη επειδή πιστεύεται ότι αλληλεπιδρούν ασθενώς με την κανονική ύλη.

Το πείραμα

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck μελετώντας δεδομένα από τις συγκρούσεις σωματιδίων που γίνονται στο πείραμα CRESST II υποστηρίζουν ότι σε περίπου 20 από αυτές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει παρουσία γνωστών σωματιδίων και άρα είναι πιθανό να συμμετείχαν σε αυτές τις συγκρούσεις νετραλίνα.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα τους σε συνέδριο Φυσικής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο. Αν τελικά τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν, τα δεδομένα από τις επίμαχες συγκρούσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία μοντέλων σκοτεινής ενέργειας με στόχο την εξαγωγή εκτιμήσεων για την μάζα των σωματιδίων της.

ΠΗΓΗ

Φαντασμαγορικη βροχη απο αστερια θα φωτισει τον ουρανο την Παρασκευη

Advertisement

Το θέαμα των Περσειδών

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι   (Φωτογραφία:  Associated Press)Associated Press

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι  
     
      (Φωτογραφία: 
      <a href="#" alt="Associated Press" class="disclaimer" rel="no-follow">Associated Press</a>) Ένα από τα εντυπωσιακότερα αστρονομικά φαινόμενα, τη βροχή των Περσειδών, θα απολαύσουν και φέτος, όσοι αποφασίσουν να μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη.

Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.

Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

Τα μετέωρα («πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.

Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι.

ΠΗΓΗ

Στους αστεροειδεις βρισκεται το χημικο εργοστασιο της ζωης;

Advertisement

Murchison_meteoriteΤο ερώτημα αν τα δομικά υλικά της ζωής έφθασαν στη Γη από το Σύμπαν «βασανίζει» εδώ και πολύ καιρό τους επιστήμονες. Βασικές ζωτικές οργανικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε κάποιους μετεωρίτες που έχουν φθάσει ως εμάς από το Διάστημα. Τώρα μια καινούργια έρευνα δείχνει για πρώτη φορά πώς ένας αστεροειδής μπορεί να συνθέσει τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη ζωή _ ικανότητα την οποία δεν διαθέτει ο πλανήτης μας.
Ο μετεωρίτης Murchison έχει χωριστεί σε δεκάδες κομμάτια, είναι ένας από τους καλύτερα μελετημένους μετεωρίτες
Ο εν λόγω αστεροειδής «έστειλε» ένα τμήμα του στη Γη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1969 _ έναν μετεωρίτη ο οποίος προσγειώθηκε έξω από το χωριό Murchison (Μέρτσισον) στη Βικτόρια της Αυστραλίας και αποτελεί «δείγμα» του πώς ήταν το ηλιακό μας σύστημα κατά τον σχηματισμό του ήλιου πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Ο μετεωρίτης του Murchison εξελίχθηκε αμέσως σε ένα από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα μελέτης επειδή τα περισσότερα κομμάτια του _ συνολικά περίπου 100 κιλά υλικού _ συνελέγησαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην «μολυνθούν» ιδιαίτερα από γήινα συστατικά. Αν και στο παρελθόν κάποιες αναλύσεις του είχαν αμφισβητηθεί, πρόσφατες μετρήσεις με πιο εξελιγμένα όργανα έδειξαν ότι περιέχει πληθώρα «πολύτιμων» για τις επιστημονικές έρευνες υλικών, με πρώτα τα αμινοξέα και κάποια άλλα «συστατικά» που βρίσκονται στο γενετικό μας υλικό.
Χημικό μυστήριο
Η παρουσία των συστατικών αυτών στον Murchison αλλά και σε άλλους μετεωρίτες συνιστά ένδειξη ότι, αντίθετα με την άλλοτε κρατούσα άποψη, η οργανική χημεία δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πλανήτη μας αλλά είναι διαδεδομένη στο Σύμπαν. Συνιστά επίσης ένα σημαντικό τεκμήριο υπέρ της θεωρίας που υποστηρίζει ότι τα μόρια που είναι απαραίτητα για να γεννηθεί η ζωή ίσως δεν παρήχθησαν στη Γη αλλά έφθασαν εδώ από το Διάστημα. 
Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, πού και πώς σχηματίστηκαν αρχικά αυτά τα μόρια; Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Τούσια του Βιτέρμπο της Ιταλίας με επικεφαλής τον Raffaele Saladino υποστηρίζει ότι μια πιθανή «πηγή» της γέννησής τους υπήρξε το εσωτερικό των μετεωριτών που διαλύθηκαν κατά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Origins of Life and Evolution of Biospheres» εξηγούν πώς μπορεί να συνέβη αυτό.
Παραγωγή μεταβολικών και γενετικών χημικών
Οι ειδικοί σκέφτηκαν ότι μια απλή χημική ουσία που υπάρχει στο Διάστημα, το φορμαμίδιο, μπορεί να μετατραπεί σε πολλά βιολογικά μόρια, γι’ αυτό αποφάσισαν να τη «δοκιμάσουν». Πήραν 1 γραμμάριο του μετεωρίτη του Murchison, το έτριψαν σε λεπτή σκόνη και απομάκρυναν από αυτό όλα τα οργανικά συστατικά αφήνοντας μόνο τα ανόργανα. Πρόσθεσαν λίγο φορμαμίδιο και ζέσταναν το μείγμα στους 140 βαθμούς Κελσίου για 48 ώρες.
Η αντίδραση παρήγαγε νουκλεΐκά οξέα, τα οποία αποτελούν τα βασικά δομικά υλικά του DNA και του RNA, ένα αμινοξύ, τη γλυκίνη, καρβοξυλικά οξέα και μια πρόδρομη ένωση σακχάρου. Αυτό, υποστηρίζει ο  Raffaele Saladino, δείχνει ότι ο αστεροειδής από τον οποίο προήλθε ο μετεωρίτης υπήρξε ένα πραγματικό «χημικό εργοστάσιο».
Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από την επιστημονική κοινότητα. Τα ανόργανα συστατικά του μετεωρίτη φαίνεται να επιδεικνύουν τη σπάνια ικανότητα να παράγουν ταυτόχρονα μεταβολικές και γενετικές χημικές ενώσεις, χαρακτηριστικό το οποίο απουσιάζει από τα ανόργανα συστατικά της Γης. Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν το RNA, το οποίο θεωρείται από πολλούς ότι αποτέλεσε το γενετικό υλικό της αρχέγονης ζωής. «Αν ο αστεροειδής μπορούσε να συνθέσει RNA, μπορούσε και να το σταθεροποιήσει» τόνισε ο Saladino.

Ο μεγαλυτερος πυραυλος στον κοσμο

Advertisement

Θα μεταφέρει φορτία και ανθρώπους στη Σελήνη, τον Άρη και τους αστεροειδείς

Ο μεγαλύτερος πύραυλος στον κόσμο
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πυραύλου Falcon Heavy

Ουάσινγκτον

Η αμερικανική SpaceX, μια εταιρεία που έχει εξασφαλίσει συμβόλαιo της NASA για τη μεταφορά φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και έχει ήδη στείλει σε τροχιά την πρώτη ιδιωτική διαστημική κάψουλα, σχεδιάζει τώρα τον μεγαλύτερο πύραυλο από τότε που οι Αμερικανοί πήγαν στο φεγγάρι.

Η πρώτη εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2013, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος είχε ιδρύσει παλαιότερα το PayPal και επενδύει σήμερα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο πύραυλος βαρέων βαρών Falcon Heavy θα είναι ο μοναδικός πύραυλος που θα μπορεί στο απώτερο μέλλον να μεταφέρει φορτία ή και ανθρώπους μέχρι την τροχιά της Σελήνης, τον Άρη ή κάποιον αστεροειδή.

Βασίστηκε στο σχέδιο του Falcon 9, του πυραύλου της SpaceX που έχει πραγματοποιήσει συνολικά δύο επιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

Το νέο μοντέλο έχει τριπλάσιους κινητήρες (τρεις πυρήνες των εννέα πυραυλοκινητήρων ο καθένας) και θα προσφέρει κατά την απογείωση ώση 1,7 εκατομμυρίων κιλών, όσο 15 Boeing 747 σε πλήρη ισχύ.

Ο Falcon Heavy θα μπορεί έτσι να μεταφέρει σε χαμηλή γήινη τροχιά φορτία μάζας 53.000 κιλών, δύο φορές περισσότερο από τα 22.680 κιλά των διαστημικών λεωφορείων.

Ακόμα ισχυρότερος ήταν πάντως ο πύραυλος Saturn V της εποχής Apollo, ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει πάνω από 200.000 κιλά.

«Πιστεύω ότι είναι πια ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε σχέδια όπως μια αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη, η οποία θα απαιτούσε τεράστια χωρητικότητα, αφού το σκάφος που θα προσεδαφιζόταν στον Άρη θα έπρεπε να έχει αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στη Γη» δήλωσε ο Έλον Μασκ.

Εκπτώσεις

Η SpaceX (Space Exploration Technologies) είναι μία από τις πέντε αμερικανικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων φέτος.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, κάθε εκτόξευση με τον Falcon Heavy θα κόστιζε μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό δύο φορές μικρότερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό της Boeing και της Lockheed Martin.

Τα διαστημικά λεωφορεία κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Αν ληφθεί υπόψη και το κόστος για την ανάπτυξή τους, κάθε εκτόξευση κόστισε περίπου 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του πρακτορείο Associated Press.

Η τιμή για την εκτόξευση ενός κιλού σε τροχιά ανέρχεται σήμερα γύρω στα 20.000 δολάρια. O Falcon Heavy θα μείωνε το κόστος στα 2.000 δολάρια, ελπίζει ο Μασκ.

Για να συμβεί πάντως αυτό η SpaceX θα έπρεπε να εκτοξεύει τουλάχιστον τέσσερις Falcon Heavy το χρόνο, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει σήμερα άλλους πελάτες εκτός από τη NASA.

Έχει πάντως εξασφαλίσει εξέδρα εκτόξευσης στην Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια για την πρώτη πτήση του πυραύλου το 2013.

Στις επόμενες πτήσεις προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει τις εξέδρες εκτόξευσης που νοικιάζει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ.
ΠΗΓΗ

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Advertisement

Για όποιον έχει διαβάσει τα βιβλία του Χρήστου Λάζου σχετικά με την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων γνωρίζει τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που διαθέτουν.

Το παρακάτω ντοκιμαντέρ αποτελεί την περίληψη των έργων του Χρήστου Λάζου. Πρόκειται για εξαιρετική τηλεοπτική παραγωγή. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Τα ΜΑΤ του Στρατου σε δραση. Βιντεο από την ασκηση στο Κιλκις!

Advertisement

Οι διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ ότι «οι δυνάμεις του στρατού δεν προορίζονται για την καταστολή διαδηλώσεων πολιτών,αλλά μόνο για προστασία μονάδων»…δεν προκύπτουν από το βίντεο της άσκησης ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ που έγινε τη Παρασκευή στο Κιλκίς. Όπως θα διαπιστώσετε μετά το πρώτα τρία-τέσσερα  λεπτά του βίντεο όπου παρουσιάζεται μία κανονική στρατιωτική άσκηση, ο στρατός μας έχει πλέον κανονικά «ΜΑΤ και ΜΕΑ » και προφανώς θα έχει και τον δικό του…Αρκουδέα, για να θυμηθούμε και τα συνθήματα του παρελθόντος!

Ο εξοπλισμός τους είναι πλήρης και η εκπαίδευσή τους όπως θα διαπιστώσετε δεν δείχνει να προορίζεται μόνο για τις πύλες των στρατοπέδων. Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Τα ΜΑΤ του Στρατου σε δραση. Βιντεο από την ασκηση στο Κιλκις!

Advertisement

Οι διαβεβαιώσεις του ΥΕΘΑ ότι «οι δυνάμεις του στρατού δεν προορίζονται για την καταστολή διαδηλώσεων πολιτών,αλλά μόνο για προστασία μονάδων»…δεν προκύπτουν από το βίντεο της άσκησης ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ που έγινε τη Παρασκευή στο Κιλκίς. Όπως θα διαπιστώσετε μετά το πρώτα τρία-τέσσερα  λεπτά του βίντεο όπου παρουσιάζεται μία κανονική στρατιωτική άσκηση, ο στρατός μας έχει πλέον κανονικά «ΜΑΤ και ΜΕΑ » και προφανώς θα έχει και τον δικό του…Αρκουδέα, για να θυμηθούμε και τα συνθήματα του παρελθόντος!

Ο εξοπλισμός τους είναι πλήρης και η εκπαίδευσή τους όπως θα διαπιστώσετε δεν δείχνει να προορίζεται μόνο για τις πύλες των στρατοπέδων. Δείτε το βίντεο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

«Τρεις» Ήλιοι ανέτειλαν σήμερα στην Κίνα

Advertisement

ImageΤρεις Ήλιοι εμφανίστηκαν σήμερα στην πόλη Changchun, με τους κατοίκους της πόλης να κοιτούν έκπληκτοι το ουράνιο αυτό φαινόμενο.
Η είδηση αμέσως βγήκε στα κινεζικά ΜΜΕ και οι κάτοικοι με ότι είχαν ανα χείρας άρχισαν να παίρνουν φωτογραφίες του φαινομένου. Δεν επρόκειτο όμως για κάτι ανεξήγητο ούτε για κάποιο γεγονός κοσμικών διαστάσεων, αλλά αντίθετα για ένα φαινόμενο παρόμοιο με αυτό του ουράνιου τόξου. Όπως εξήγησε ο Zheng Liu Jilin επικεφαλής του τοπικού μετεωρολογικού κέντρου, ουσιαστικά πρόκειται για μια οπτική διάθλαση της ατμόσφαιρας,
«Το ουράνιο τόξο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρουσιάζεται για παρόμοιους λόγους. Αυτό που συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι λόγω των σχετικά υψηλών νεφώσεων που παρουσιάζονται το χειμώνα,  νεφώσεις οι οποίες σχηματίζονται από κρύσταλλους πάγου, διαμορφώνοντας μια διάταξη ανακλαστήρων. Όταν ο Ήλιος ανατέλλει οι ακτίνες του χτυπούν αυτό το πρίσμα διάθλασης, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό του φαινομένου», είπε ο κινέζος μετεωρολόγος.

ΠΗΓΗ

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Advertisement

Από τα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων διαπιστώνουμε ότι τους απασχολούσε ιδιαίτερα η προέλευση και η μοίρα του ανθρώπου και του κόσμου που τον περιέβαλε. Ένεκα τούτου είχαν ιδρυθεί σχολές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος που ανέπτυσσαν ολόκληρα φιλοσοφικά συστήματα. Το ενδιαφέρον αυτό που διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας, είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχτούν οι επιστήμες και να διατυπωθούν πολλές θεωρίες από τους ερευνητές γύρω από αυτό το θέμα. Μια από αυτές είναι η θεωρία της κατευθυνόμενης πανσπερμίας, την οποία διατύπωσαν οι καθηγητές  Francis Crick (Βραβείο Νόμπελ) Φυσιολογίας  – Ιατρικής 1962, για την ανακάλυψη του DNA και ο L. Orgel. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, η ζωή που γνωρίζουμε σήμερα δεν εμφανίστηκε αυτοδύναμα στον πλανήτη μας, αλλά ήρθε από ένα ουράνιο σώμα έξω από το πλανητικό μας σύστημα με φορείς μικροοργανισμούς, τους οποίους ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΠΟΛΥ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΑ ΛΟΓΙΚΑ ΟΝΤΑ. Τα όντα αυτά σύμφωνα με τους δυο ερευνητές, μεταφέρθηκαν με διαστημόπλοια και ράντισαν κυριολεκτικά τον πλανήτη μας με μικροοργανισμούς. Αναφέρουν επίσης ότι μετά από μακροχρόνιες έρευνες, ανακάλυψαν πως δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της χημικής σύνθεσης του Γήινου περιβάλλοντος και εκείνης των εμβίων οργανισμών. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι σπουδαίο ρόλο στις γήινες ενζυμικές και χημικές διεργασίες δεν παίζουν τα στοιχεία χρώμιο και νικέλιο, που αφθονούν στη Γη, αλλά το σπάνιο στοιχείο μολυβδένιο και υποθέτουν, ότι η ζωή έφτασε στη Γη από  ένα άλλο ουράνιο σώμα που διαθέτει άφθονο μολυβδένιο.
Τι λενε οι ελληνες καθηγητες του Πανεπιστημιου Αθηνων και οι ξενοι επιστημονεςΟι επίκουροι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Δανέζης και Σταύρος Θεοδοσίου, στο εξαίρετο δίτομο βιβλίο τους «Το Σύμπαν που  αγάπησα», εκδόσεις Δίαυλος, πιστεύουν ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, αφού υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια αστέρια στον Γαλαξία μας, που έχουν την δυνατότητα να συνοδεύονται όπως και ο Ήλιος μας από πλάνητες, που πληρούν τις συνθήκες ανάπτυξης ευφυούς ζωής ανάλογης με αυτήν της Γης. Πεποίθηση τους είναι ότι οι κάτοικοι του Σύμπαντος θα μας απλώσουν κάποτε φιλικά το χέρι. Θερμός υποστηρικτής της ίδιας θεωρίας είναι ο Σουηδός χημικός Σ. Αρένιους (Βραβείο Νόμπελ Χημείας), κατά τον οποίον, η γήινη ζωή δεν ξεκίνησε από την Γη, αλλά από σπέρματα ζωής, που ήρθαν από το διάστημα και βρήκαν κατάλληλες συνθήκες για να εξελιχτούν.
Οι αρχαιοι ελληνες, ο Γαλαξιας, ο Ηριδανος ποταμος, η Μυθολογια μας, ο Περσεας και η Ανδρομεδα. Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν τον Γαλαξία «Γαλακτίτη Κύκλο» και «Ηριδανό Ποταμό» ή «Δρόμο του Διός». Πίστευαν ότι ο Γαλαξίας μας ήταν ο δρόμος που ακλούθησε ο ήρωας ΠΕΡΣΕΑΣ για να σώσει την ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, πάνω στον ΠΗΓΑΣΟ, δημιουργώντας με τον «καλπασμό» του άφθονη αστρική σκόνη. Η Ελληνική Μυθολογία είναι γεμάτη από θεϊκά όντα, που κατέρχονται στην Γη, για να πάρουν συζύγους. Όλες οι παραδόσεις των αρχαίων λαών ομιλούν για ουράνια φλεγόμενα άρματα που έφθασαν στην  Γη από τα άστρα, καθώς επίσης για ανώτερες εξωγήινες υπάρξεις που χάρισαν στους ανθρώπους νόμους και όργανα, για να οικοδομήσουν τον πολιτισμό τους. Οι αρχαίες Ελληνικές δοξασίες ομιλούν για τον Τιτάνα Προμηθέα, που έδωσε στους ανθρώπους την «Φωτιά» από τους ουρανούς και έγινε ως εκ τούτου ο θεμελιωτής του ανθρωπίνου πολιτισμού. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι «ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ». Είναι οι «ΠΡΟΜΥΘΕΙΣ», που έφεραν το ΠΥΡ της Γνώσεως στα ανθρωποειδή της Γης, που μέχρι τότε ζούσαν σαν ζώα σε λαγούμια και βαθιές σπηλιές, όπως αναφέρει ο Αισχύλος στην τραγωδία του «Προμηθεύς Δεσμώτης»: «Μα ακουστέ εδώ τις ταλαιπωρίες των ανθρώπων, που χωρίς μυαλό πρώτα, πλάσματα με νου και πνεύμα τους έκανα να είναι. Ψυχή είχαν, γιατί η Ψυχή των ανθρώπων προϋπάρχει. Μα και τα δώρα μου να δείτε τι καλόγνωμα που ήταν. Πρώτα, βλέποντας οι άνθρωποι, βλέπανε του κάκου και ακούοντας δεν άκουαν. Και όμοιοι με των ονείρων τους ίσκιους ανακάτευαν τα πάντα δίχως τάξη και ούτε τα πλινθόκτιστα σπίτια που  προστατεύουν γνώριζαν, ούτε την τέχνη του ξύλου. Μα σε σκαφτές σπηλιές αυτοί ζούσαν σαν τα πολυκίνητα μυρμήγκια που στον άνθρωπο σε πολλά μοιάζουν, μες στ’ ανήλια βάθη των άντρων. Μα τα πάντα έπρατταν δίχως κρίση, ως την ώρα που των άστρων τους έδειξα τις ανατολές και τις δύσεις να ξεκρίνουν και την έξοχη τέχνη του αριθμού τους βρήκα και των γραμμάτων που ‘ναι η θύμηση όλων, η μνήμη, η εργατική μουσογεννήτρα. Και πρώτος στον ζυγό έζεψα τα ζώα, βοηθούς του ανθρώπου ιερούς, τους πιο βαριούς να πάρουν από τους μόχθους του, μα και αυτοί με αγάπη να τα βλέπουν. Το σπουδαιότερο είναι πως αν σ’ αρρώστια έπεφταν κανένα γιατρικό δεν είχαν να πιούν ή να αλείψουν, μα χωρίς γιατρειά αδυνάτιζαν, ώσπου τους έδειξα εγώ πάλι τα γιατρικά ν’ ανακατεύουν και όλες τις αρρώστιες  να πολεμούν, τους διάφορους τρόπους της μαντικής τέχνης όρισα. Κοντολογίς, μ’ ένα λόγο μάθε το, όλες  οι τέχνες από τον Προμηθέα στους θνητούς δόθηκαν».
ΣΤΗΝ ΑΧΛΥΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κατά (την Ιερά μας Παράδοση) την Μυθολογία μας,  οι άνθρωποι ευρίσκοντο σε μια ζωώδη κατάσταση, πριν ο Προμηθέας φέρει σ’ αυτούς  το Πυρ εξ ουρανού. Η ΒΙΑ (Χάος) κυριαρχούσε στον προηγούμενο κόσμο. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι που προέκυψαν από τ’ αποκοπέντα γεννητικά όργανα του Ουρανού, που τα έκοψε με το τσεκούρι του ο Κρόνος, γεννιόνταν από την Γη, χωρίς γονείς και ζούσαν σαν ζώα σε λαγούμια. Ο Προμηθέας όμως, κατά κάποιον τρόπο πρόδωσε τους Τιτάνες και προσχώρησε στους ΘΕΟΥΣ (όπως ο θεός Ασσούρ, που αναφέρεται στα ασσυριακά κείμενα). Ξέκοψε από τους φυσικούς του συμμάχους και χρησιμοποίησε την πείρα του εναντίον τους. Ο Δίας εκμεταλλεύτηκε την προσχώρηση του Τιτάνα, για να εκθρονίσει τον Κρόνο και να τον ρίξει στα Τάρταρα. Ο Προμηθέας εν συνεχεία λυπήθηκε τους ανθρώπους που ήταν χωρίς λογική και τους χάρισε την ελπίδα της αιωνιότητας με την μεταφορά του ουρανίου Πυρός, που αντιστοιχεί με τον σπινθήρα της λογικής. Η θυσία του δεν πήγε χαμένη. Με την χρήση του πυρός επήλθε η ανάπτυξη του πολιτισμού. Ο Ζεύς όμως «οργίστηκε». Στον «Φίληβο» όμως δίδεται μια άλλη εξήγηση του Μύθου, όταν μας λέει ο Σωκράτης ότι οι ίδιοι οι Θεοί έδωσαν δώρο στους ανθρώπους την γνώση της αλήθειας, μαζί με το φωτεινό πυρΠολλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι πάνω στη Γη, υπάρχουν δυο φυλές ανθρώπων. Μία γήινη και μια ουράνια, η οποία μετέφερε το πυρ της γνώσης και μετάλλαξε τα ανθρωποειδή που υπήρχαν και τα μετέβαλε σε σώφρονας ανθρώπους. (HOMO SAPIENS). Η ονομασία Έλληνες, απ’ ότι γνωρίζουμε από την Ιστορία, προέρχεται από τον Έλληνα, τον γιο του Δευκαλίωνος, ο οποίος με την σειρά του, ήταν γιός του ΠρομηθέωςΠριν τα χρόνια του Έλληνος δεν υπήρχε η ονομασία ΕΛΛΑΣ και έδιναν στην χώρα κατά τόπους το όνομα τους τα διάφορα προγονικά φύλα, που κατοικούσαν την πατρίδα μας, ως επί το πλείστον Πελασγοί! «Δοκει δε μοι, αλλά τα μεν προ Έλληνος του Δευκαλίωνος και παν ουδέ είναι η επίκλησις αυτή, κατά έθνη δε άλλα τε και το Πελασγικόν επί πλείστον εφ’ εαυτών την επωνυμίαν παρέχεσθαι».
Αποκωδικοποιηση Ελληνικης Μυθολογιας
Σύμφωνα με την πινακίδα του Ιδαλίου της Κύπρου, που αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα με την μέθοδο  Chandwick, οι Μόες – Ελλοί (Έλληνες) ήρθαν στην Γη από τον Σείριο (που νοείται αποικία του η Γη), με αρχηγό τους τον Μίνωα και δίδαξαν τις  τέχνες και τον πολιτισμό. Στην αρχή είχαν αιθέρια μορφή (Χρυσούν Γένος), αλλά μετά που αναμείχτηκαν με τους κατοίκους της γης, απέκτησαν υλική υπόσταση (δερμάτινους χιτώνες). Ο Μίνωας και ο Προμηθέας ταυτίζονται, μια και οι δυο είχαν γυιό τους τον Δευκαλίωνα, δηλαδή τους Ελλούς, που ήλθαν με την Λάρνακα τους (κιβωτό σκάφος) στην Γη, μεταφέροντας του ουράνιο Πυρ στους γήινους. Έκτοτε έμειναν σταυρωμένοι στο γήινο περιβάλλον. Ο σταυρός που βρέθηκε χαραγμένος μαζί με άλλα Ελληνικά σύμβολα (όπως ο μαίανδρος και το οκτάκτινο αστέρι), σε όλα τα αρχαία μνημεία της Γης, έγινε έμβλημα τους και δήλωνε το εκπολιτιστικό έργο τους. Είναι η φυλή των Ελλήνων, οι Προμηθείς, που δέθηκαν μεταξύ Ουρανού και ΓήςΠολέμησαν με τους Άτλαντες και τους Κρόνιους δαίμονες, που είχαν έμβλημα τους την Σελήνη (μισοφέγγαρο) κατά την Τιτανομαχία. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΟΣΜΙΚΟΣ, αφορούσε την Γη και το Διάστημα!
Βιβλιογραφια: «Το Σύμπαν που αγάπησα», Μάνος Δανέζης – Στράτος Θεοδοσίου εκδόσεις «Δίαυλος» – Ελένη Ζωγραφίδου Δάγιου: «Η Λύτρωση του Προμηθέα», «οι Αργοναύτες επιστρέφουν», εκδόσεις «Ιδεοθέατρον» – Αισχύλου: «Προμηθεύς Δεσμώτης» – Πλάτωνος: «Άπαντα». Επιμέλεια Ελένης Ζωγραφίδου Δάγιου,  Περιοδικό «Ιερά Ελλάς», τεύχος 25ο, σελ. 40.

Χαρτογραφούνται τα μαγνητικά πεδία της Ελλάδας!

Advertisement

Τη σκιαγράφηση του μαγνητικού προφίλ της χώρας μας, με σκοπό τη μελέτη των μαγνητικών καταιγίδων, που μπορεί να επηρεάσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στη χώρα, επιχειρεί το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν στην ανανεωμένη έκδοση του παγκόσμιου Μαγνητικού Άτλαντα.Τι είναι, όμως, αυτός ο Άτλαντας;

Σύμφωνα με το Γιώργο Μπαλάση, Εντεταλμένο Ερευνητή στο Ινστιτούτο και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον πρώτο παγκόσμιο Άτλαντα των Γεωμαγνητικών Ανωμαλιών των μαγνητικών πεδίων, αυτών δηλαδή, που εντοπίζονται στο γήινο φλοιό.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαλείο, που αναμένεται να δώσει ώθηση στις έρευνες γεωλόγων, σεισμολόγων και γεωφυσικών που μελετούν τη λιθόσφαιρα (το εξωτερικό κέλυφος της Γης) και τις τεκτονικές πλάκες, καθώς και υπηρεσιών που ασχολούνται με τους φυσικούς πόρους και ορυκτά καύσιμα.

Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, είναι ο σεισμολογικός σταθμός «Θεσσαλία». Βρίσκεται στο χωριό Κλοκωτός του Νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο 107 μέτρων και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2006. Έχει εξοπλιστεί με τον καλύτερο σεισμογράφο στην Ελλάδα και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) κι από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη

Το πιο ακριβές ρολόι του κόσμου πάει στο…διάστημα!

Advertisement

Σε λίγα χρόνια ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα φιλοξενεί το πιο ακριβές ρολόι που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα και το οποίο θα επιτρέπει τον καλύτερο συγχρονισμό των ρολογιών στη Γη.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το ρολόι (Atomic Clock Ensemble in Space-ACES) θα κατασκευαστεί από την EADS Astrium και σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στον ISS το 2014.

Το ρολόι θα καταγράφει το πέρασμα του χρόνου, μετρώντας τη συχνότητα των μικροκυμάτων που απορροφώνται από τα ευρισκόμενα σε φάση ψύξης άτομα καισίου.

Στη Γη η ακρίβεια των ρολογιών καισίου περιορίζεται από τη βαρύτητα του πλανήτη μας. Τα άτομα καισίου θα ψυχθούν με την χρήση λέιζερ που θα επιβραδύνουν την κίνησή τους και, σε επόμενη φάση, θα γίνεται η μέτρηση του χρόνου με βάση την ακρίβεια της συχνότητας της ακτινοβολίας μικροκυμάτων που απορροφούν και εκπέμπουν.

Οι συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέπουν μακρύτερης διάρκειας και μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεις. Το νέο ρολόι αναμένεται να είναι τουλάχιστον 100 φορές πιο ακριβές από τα ρολόγια στους δορυφόρους GPS.

Χάρη στο νέο ρολόι του διαστήματος, που θα αποτελέσει το πιο αξιόπιστο μέχρι σημείο αναφοράς, τα επίγεια ατομικά ρολόγια θα μπορούν να συγκριθούν και να συγχρονιστούν καλύτερα μεταξύ τους. Επιπλέον, οι αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων ατομικών ρολογιών μπορεί να αποκαλύψουν αν η φυσική σταθερά που αποκαλείται «άλφα» και αποτελεί συστατικό της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, είναι όντως σταθερά.

Advertisement