Αποκάλυψη: Το μασονικό δαχτυλίδι του Ομπάμα!

Advertisement

Φαίνεται σαφώς ότι ο Ομπάμα ήταν μέρος της μασονικής συνωμοσίας από νεαρή ηλικία, και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού.

 Η φωτογραφία με τα χέρια του Ομπάμα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Newsweek, στις 24 Μαΐου 2008, αποκάλυψε ένα μασονικό έμβλημα στο δαχτυλίδι που φορούσε στο δεξί του χέρι.

Εδώ είναι η φωτογραφία του νεαρού Ομπάμα στην αποφοίτησή του από τη Σχολή Punahou στη Χαβάη.

Οι έμπειροι παρατηρητές επιβεβαιώνουν ότι είναι μια μασονική χειραψία. Παρατηρήστε πώς το χέρι του Ομπάμα είναι σχεδόν οριζόντιο, όταν κανονικά, θα έπρεπε να είναι κατακόρυφο.

Είναι οριζόντιο, έτσι ώστε ο δάσκαλός του να μπορεί να τοποθετήσει τον αντίχειρα σύμφωνα με το μασονικό στυλ. Και περιέργως, ένα γράμμα G εμφανίζεται στο φόντο της εικόνας.

Εδώ είναι η γυναίκα του Μπαράκ Ομπάμα, η κυρία Μισέλ Ομπάμα, η οποία φοράει ένα τυπικό σύμβολο της “ειρήνης”, το οποίο οι χίπις συνήθιζαν να φοράνε τη δεκαετία του ’60 και του ’70, και το οποίο συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τους απατεώνες της Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Αν και κάποιος θα μπορούσε να το δει ως ένα “αθώο” μπρελόκ της Πρώτης Κυρίας, εντούτοις το σύμβολο αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα έμβλημα σατανικό, επειδή αντιπροσωπεύει έναν Χριστό που σταυρώθηκε ανάποδα (ή για άλλους δείχνει έναν σπασμένο σταυρό).
ΠΗΓΗ

ΜΑΣΟΝΙΑ… Ένα αόρατο δίχτυ πάνω απο την Ελλάδα

Advertisement

Η διείσδυση των μασόνων σε όλους τους καίριους τομείς του κρατικού μηχανισμού και γενικότερα της οικονομικής, επιστημονικής και κοινωνικής ζωής του τόπου γίνεται με μεθοδικότητα και με πρακτικό στόχο την τοποθέτηση ή τον
έλεγχο ανθρώπων σε θέσεις «κλειδιά» από τις οποίες επηρεάζεται η λήψη αποφάσεων. Από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως τα υποκαταστήματα Τραπεζών και από τις δημόσιες επιχειρήσεις ως τις επαγγελματικές οργανώσεις, οι μασόνοι προσπαθούν να προωθούν μέλη τους σε καίριες θέσεις.

Το αποκορύφωμα βέβαια της προσπάθειάς τους είναι ο έλεγχος της πολιτικής ζωής του τόπου και η διείσδυσή της στο Στρατό. Χάρη στους επιδέξιους μηχανισμούς πολυάριθμα μέλη εισέρχονται στην οργάνωση της μασονίας όχι για κοινωφελείς σκοπούς αλλά από προσωπικά κίνητρα και ατομικά οφέλη. Εισέρχονται στη μασονία για να αναρριχηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες και να ελέγχουν την κρατική εξουσία όπως και για να υποστηριχθούν με μυστικό τρόπο στις διάφορες επαγγελματικές απασχολήσεις τους. Στενή είναι η σχέση της μασονίας με την κρατούσα μεγαλοαστική τάξη. Κανένας φτωχός και κανένας κοινωνικά αποτυχημένος δεν γίνεται δεκτός στη μασονία.

Χαρακτηριστικά της μασονίας είναι η μυστικότητα των συνεδριάσεων, η επιμελής επιλογή των μελών και η αναγνώρισή τους με συμβολικές χειρονομίες. Μυστήριο στην Ελλάδα παραμένει η λειτουργία του πολυώροφου κτιρίου της οδού Αχαρνών στην Αθήνα.Η μασονία συστηματοποιήθηκε ως οργάνωση το 1717 από τους Άγγλους, που την έθεσαν στην υπηρεσία των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων τους. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι «ο σιωνισμός άρπαξε και χρησιμοποίησε αμέσως σαν όπλο τη μασονία που εξυπηρετεί τη Μεγάλη Ιδέα των Εβραίων. Αυτήν που αναφέρεται στην παγκόσμια επικράτηση, όπως ορίζει το Ταλμούδ και επιδιώκει ο σιωνισμός».

Στην Ελλάδα η μασονία ήλθε το 1740. Αλλά επίσημα, με τη μορφή ιδρύματος, λειτουργεί στη χώρα μας από το 1927. Έχει στοές σε πολλές πόλεις με χιλιάδες μέλη. Πίσω της κρύβονται πολλά και περίεργα. Η μασονία είναι ένα «πρακτορείο» διοχέτευσης στο εσωτερικό κάθε χώρας ιδεών και απόψεων, που υπαγορεύονται απ’ έξω. Πιο σημαντική δραστηριότητα έχει σήμερα ο Παγκόσμιος Τεκτονικός Σύνδεσμος (L.U.F.) που οργανώνει διεθνή συνέδρια για την προώθηση των σκοπών της μασονίας. Πέρα από τη LUF που εδρεύει στην Ελβετία και την έδρα της Διεθνούς της μασονίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένα ακόμη ξένο μασονικό κέντρο.

Αυτό που διοχετεύει τη γραμμή κατευθείαν στην κορυφή της μασονίας της κάθε χώρας: Στο Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού. Πρόκειται για μια ερμητικά κλειστή οργάνωση που συγκροτείται από σαράντα μασόνους, επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια από κάθε χώρα. Όλοι τους ανήκουν στο Ύπατο Συμβούλιο της χώρας τους και είναι οι άνθρωποι που διοχετεύουν αποφάσεις παρμένες στα άδυτα της στοάς του Λονδίνου, ρυθμιστικές συχνά της τύχης ολόκληρης της ανθρωπότητας. Με μέσο εκτέλεσης τους κορυφαίους της μασονίας που είναι προωθημένοι σε θέσεις-κλειδιά…

ΜΠΕΝΕ-ΜΠΕΡΙΤ: Η ΥΠΕΡ ΣΤΟΑ.
Είναι η στοά των στοών, αφού έχοντας ως εκπροσώπους διαλεχτά στελέχη της μέσα σχεδόν σε κάθε στοά των μασόνων και στη Μεγάλη στοά, ελέγχει και κατευθύνει τους πάντες και τα πάντα, δίνει κατευθύνσεις, παίρνοντας η ίδια κατεύθυνση και γραμμή για τα ελληνικά ζητήματα κατευθείαν από την Ουάσιγκτον! Η «Μπενέ-Μπερίτ» δεν είναι μόνο μια οργάνωση με δομή μασονική. Είναι κάτι περισσότερο: Υπέρ-οργάνωση με διαλεχτούς εκπροσώπους που ελέγχουν και τις Στοές των μασόνων!

Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ο ελληνικός τεκτονισμός διαθέτει δυο κεντρικά όργανα: Τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας ή Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδας και το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού της Ελλάδας του Αρχαίου και Αποδεδειγμένου Σκωτικού Δόγματος που εδρεύουν στην Αθήνα (Αχαρνών 19) και τις 141 Στοές στην Αθήνα, τα επαρχιακά κέντρα, από τις οποίες πολλές ευρίσκονται «εν ύπνω»… ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ.
Η μασονία κρύβει το πραγματικό πρόσωπό της στην Ελλάδα και εμφανίζεται δημόσια με προσωπείο «νομικών προσώπων». Πίσω από το Τεκτονικόν Ίδρυμα κρύβεται και δρα η Μεγάλη στοά της Ελλάδος. Και πίσω από το σωματείο Τεκτονική Ένωσις κρύβεται και δρα το Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού. Πίσω από το προσωπείο κοινωνικών και φιλανθρωπικών σωματείων δρουν οι τεκτονικές στοές. Η μασονία κρατά μυστική τη μορφή της οργάνωσης, τη διδασκαλία και τη δράση της. Το μυστηριώδες Ύπατο Συμβούλιο του 33ου βαθμού στην Ελλάδα, εκτελεί τις αποφάσεις της Διεθνούς της μασονίας.

Αποφάσεις που εκπορεύονται από ξένα «κέντρα» και ρυθμίζουν θέματα καίριας σημασίας για τον τόπο μας. Με 300 περίπου ενεργά μέλη σήμερα η στοά «Μπενέ-Μπερίτ» στην Αθήνα, έχει σαν γνωρίσματά ότι τα μέλη της είναι μόνο Ισραηλίτες και συγχρόνως Έλληνες υπήκοοι. Είναι παρακλάδι της Κεντρικής στοάς που εδρεύει στις ΗΠΑ. Παίρνει «γραμμή» κατευθείαν από την Ουάσιγκτον. Διαθέτει δικά της δικαστήρια που εκδίδουν αποφάσεις για τα μέλη της. Διαθέτει δικό της δίκτυο πληροφοριών και υποχρεώνει τα μέλη της να συλλέγουν «πάσας τας προς την στοάν χρησίμους πληροφορίας».

Πληροφορίες που έχουν κατάληξη το Κέντρο, την Ουάσιγκτον. Με έδρα της ένα κτίριο στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, η Στοά «Μπενέ-Μπερίτ» παρουσιάζει εξαιρετική δραστηριότητα που έχει σαν στόχο της: α) Την εξυπηρέτηση «των ευγενών ηθικών καθηκόντων του Ισραηλιτικού Λαού..». β) Τη συνεργασία με άλλα ομοειδή σωματεία. γ) Την «εξύψωσιν και ανάπτυξιν των διανοητικών και ηθικών προτερημάτων της ισραηλιτικής φυλής… δ) Να κάνει διαλέξεις με αντικείμενο «την γνώσιν του Εβραϊσμού..» και ε) Να καταστρώνει «σχέδια υπέρ της διανοητικής εξυψώσεως των Ισραηλιτών εν γένει» !

Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ.
Η μασονία είναι ένα δυνατό όπλο στα χέρια του σιωνισμού.

Ο σιωνισμός έχοντας σκοπό του την ίδρυση μιας παγκόσμιας εξουσίας του Ισραήλ, με έδρα τα Ιεροσόλυμα, επιδιώκει την αποδιοργάνωση όλων των επιμέρους εξουσιών των άλλων λαών και την εξάλειψη όλων των εμποδίων… Πράγματι, η Ιερουσαλήμ κατέχεται και πάλι ύστερα από 20 αιώνες από τους Εβραίους. Το χρήμα του κόσμου και ο υλικός πλούτος βρίσκονται σε εβραϊκά χέρια, όπως επίσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν ηγεσίες άμεσα ή έμμεσα δικές τους. Ολόκληρος ο ΟΗΕ καθώς και το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατούν να επιβληθούν και οι αποφάσεις τους βρίσκονται στον κάλαθο των αχρήστων του Τελ Αβίβ! Στην επίτευξη όλων αυτών μεγάλη ήταν και είναι η συμβολή της μασονίας. Το μάτι του Ισραήλ σε κάθε χώρα!Πίσω λοιπόν, από την δραστηριότητα στις Μασονικές στοές, με ανθρώπους στις θέσεις-κλειδιά της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνικής ζωής και της Άμυνας.

Πίσω από τις «φιλοσοφικές συζητήσεις» στα σκοτεινά «εργαστήρια». Πίσω από «αθώα» καταστατικά που παίρνουν τυπικό έλεγχο της Δικαιοσύνης. Πίσω από «Φιλανθρωπικά Ιδρύματα», «Ύπατα Συμβούλια», από «Ξιφοφόρους», «Άρχοντες», «Κραταιούς», «Ροδόσταυρους» και άλλους «αξιωματούχους» της μασονίας, με πλήρη άγνοια των περισσοτέρων μασόνων για το τι ρόλο παίζουν οι στοές τους, ποιο σκοπό εξυπηρετεί η μυστικότητα και η ίδια η ύπαρξή τους, κινείται ένα αόρατο δίχτυ που εξυπηρετεί τέλεια τους σκοπούς ξένων κέντρων αποφάσεων και Μυστικών Υπηρεσιών, όπως η αμερικάνικη CIA και η ισραηλινή «Μοσάντ».Από τα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών, πολλές διδασκαλίες για το ρόλο και τον προορισμό του Ισραήλ διδάσκονται στις Στοές των μασόνων.

Το σύνθημα και έμβλημα της μασονίας «Ελευθερία-Ισότης-Αδερφότης» αναφέρεται και στα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών. Το σύνθημα «Ελευθερία-Ισότης-Αδερφότης» των Ελλήνων Μασόνων είναι το ίδιο που για πρώτη φορά ειπώθηκε, γράφτηκε και καθιερώθηκε, στα πρακτικά του 1ου Διεθνούς Σιωνιστικού Συνεδρίου, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Είναι αυτό που «ψιθυρίζουν» τα μέλη της «Μοσάντ» που είναι δραστηριοποιημένα και στη «Μπένε-Μπέριτ». Είναι η «ταμπέλα» για τη CIA και τους πράκτορές της. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ. Είναι γνωστός ο ρόλος των «Τυπικών» στη μασονία. Τα πάντα στη στοά γίνονται σύμφωνα με κάποιο Τυπικό. Τριάντα τρείς βαθμοί, καθένας με το Τυπικό του. Τυπικά για το «τεκτονικό συμπόσιο», Τυπικό της «υιοθεσίας λυκιδέως» της «συζυγικής αναγνωρίσεως», του «μνημοσύνου», των «εγκαινίων τεκτονικού ναού», της «εγκαταστάσεως νέου εργαστηρίου», της «εγκαταστάσεως προέδρου και αξιωματικών εργαστηρίων». 40 Τυπικά! ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ «ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ» ΤΕΚΤΟΝΑ.
Η μασονία ποτέ δεν αποκαλύπτει τα μέλη της εφόσον βρίσκονται εν ζωή. Όταν όμως ο μασόνος πεθάνει τον παρουσιάζουν σαν μέλος της. Η μυστικότητα και ο θάνατος τους επιτρέπει να χαρακτηρίζουν οποιονδήποτε εκ του ασφαλούς σαν μασόνο, χωρίς ο συκοφαντούμενος ή κάποιος άλλος να μπορεί να αποδείξει την αναλήθεια του ισχυρισμού! Έτσι παρουσιάζουν οι μασόνοι σαν μέλη στοών τους, προσωπικότητες της πολιτικής και εθνικής ζωής, με δημοκρατικές περγαμηνές και τεράστια προσφορά, χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος των ισχυρισμών τους. Εν τέλει, η μασονία είναι ένα Ιουδαϊκό δημιούργημα.

Αυτό αποδεικνύεται από πολλά: α) Κατά τη μασονική Εγκυκλοπαίδεια οι δημιουργοί του ήταν Ιουδαίοι. β) Η Καμβάλα, η Εβραϊκή μαγεία, θεωρείται η βασίλισσα της μασονικής στοάς. γ) Ένα πλήθος λέξεων είναι Εβραϊκές. δ) Πρέπει να γνωρίζει ο μασόνος μάγος τουλάχιστον το Εβραϊκό αλφάβητο. ε) Και καθώς παραπονούνται οι άλλοι μάγοι, οι Ιουδαίοι μάγοι κατακλύζουν τις μασονικές στοές και τις καταντούν Ιουδαϊκά μαγαζιά. Χρηματοδότησαν και ίδρυσαν στοές διεθνώς.

Ήδη στον αιώνα μας είναι κράτος εν κράτει, ειδικά εκεί όπου υπάρχει πολύ Ιουδαϊκό στοιχείο. Επειδή όμως έγιναν γνωστά τα έργα της στοάς και την απέφευγαν οι άνθρωποι παρά τις πιέσ εις των πρακτόρων τους, δημιούργησαν λέσχες με μασονική διαχείριση, όπως τους ROTARY, LIONS, ROYND TABLE και άρπαξαν άλλους Οργανισμούς όπως τους Y.M.C.A. κλπ. Ελέγχουν λόγω του ότι έχουν το χρήμα εις χείρας τους, την οικονομική ζωή διεθνώς, το εμπόριο, τις πολεμικές βιομηχανίες και τις κυβερνήσεις με ανθρώπους δικούς τους. Δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύουν οι Ιουδαίοι για να συντηρούν τις χιλιάδες Οργανώσεις που κάνουν «αντίπραξη» σε κάθε εμπόδιο!

Χρηματοδοτούν και οργανώνουν ό,τι κακό βρουν, ομοφυλόφιλους, ιερόδουλες, κινήματα δήθεν οικολογίας, δήθεν ειρήνης, εργατικά κινήματα, ελέγχοντας τα συμβούλια. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: α ) Η Μασονία στην Ελλάδα (Κώστα Τσαρούχα),β) Ορθόδοξο Περιοδικό «Δύναμις»

ΠΗΓΗ

Περσείδες στον ελληνικό ουρανό

Advertisement

Και αυτόν τον Αύγουστο οι διάττοντες αστέρες Περσείδες θα εμφανιστούν στους ουρανούς του πλανήτη μας και βέβαια και στην Ελλάδα. Έως και 100 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αναμένονται τη νύχτα του Σαββάτου 11 Αυγούστου και της Κυριακής 12 Αυγούστου με μια «βροχή» μετεώρων που θα είναι ορατή, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειανατολική και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Επειδή συμβαίνουν στην καρδιά του καλοκαιριού, παραδοσιακά οι Περσείδες θεωρούνται η βροχή διαττόντων που συνήθως έλκει τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο από κάθε άλλο ανάλογο φαινόμενο με «πεφταστέρια». Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα. Σημειωτέον ότι τον φετινό Αύγουστο η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 31 Αυγούστου, ενώ στις 17 Αυγούστου υπάρχει Νέα Σελήνη, πράγμα που σημαίνει ότι, αντίθετα με το περσινό καλοκαίρι, η λάμψη του φεγγαριού δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.

 Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

ΠΗΓΗ

Ο θολός ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών σε Ρωσία και Ελλάδα

Advertisement

Οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί της Ρωσίας που χρηματοδοτούνται από ξένους οργανισμούς ή “ανεξάρτητους” πολίτες θα χαρακτηρίζονται πλέον ως «ξένοι πράκτορες», σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε προχθές στη Δούμα το κυβερνών κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία» σε μία προσπάθεια να μπει φραγή στην ανεξέλεγκτη δράση τους που είναι σαφές ότι εργάζονται για δυτικά συμφέροντα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα, μόνο που ο ρόλος των ΜΚΟ εδώ είναι διαφορετικός…

 
Πλέον οι περίπου 230.000 ΜΚΟ (!) που λειτουργούν στη Ρωσία θα πρέπει να δημοσιεύουν τους οικονομικούς τους ισολογισμούς και διετείς αναφορές πάνω στις δραστηριότητές τους, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο αυτές κινούνται ή όχι εναντίον των Ρωσικών συμφερόντων.
Αν κάποια απ’ αυτές διαπιστωθεί πως παραβαίνει τους κείμενους νόμους, τότε ο ιδρυτής ή επικεφαλής τους κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 7.200 ευρώ.

«Έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποιος είναι αυτός που προσπαθεί να επηρεάσει τη γνώμη σας. Η χώρα μας πρέπει να έχει μια αντιπολίτευση, αλλά αν αυτή προστατεύει κάποια ξένα συμφέροντα, κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενήμερος επ’ αυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube για λογαριασμό της Ρωσικής κυβέρνησης.

Η τροπολογία, που τέθηκε υπόψη της Δούμας την Παρασκευή, έρχεται λίγους μήνες αφότου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς ρωσικές ΜΚΟ αποτελούν «ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον».

«Οι δραστηριότητες αυτές πήραν μια τέτοια έκταση που καθίστανται πρόβλημα για τις σχέσεις μας. Ανησυχούμε πραγματικά για το γεγονός ότι από την πλευρά της Ουάσινγκτον χρηματοδοτούνται ορισμένες οργανώσεις και κινήματα στη Ρωσία»..

Το θέμα των ΜΚΟ είναι “πονεμένη” ιστορία καθότι τα πλοκάμια τους έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη και δρουν ως ανεξέλεγκτες φανερές υπηρεσίες, συνήθως με παγκοσμιοποιητικό περιεχόμενο και ατζέντα.
Στην Ελλάδα είναι γνωστά τα σκάνδαλα με τις ΜΚΟ και τα απίστευτα κονδύλια που πιστώθηκαν χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από το υπουργείο Εξωτερικών ιδιαίτερα επί υπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου,Δημήτριου Δρούτσα, και Λαμπρινίδη, άτομα που όλως τυχαίως ανήκανε στην αμερικανική επιρροή.

Για του λόγου το αληθές υπάρχει η έκθεση σοκ, του περασμένου Φεβρουαρίου, του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία αποκαλύπτει ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρχε καν μητρώο για τα χρήματα που δίνονταν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
 
Σύμφωνα με την έκθεση…
 
1.Υπάρχει παντελής απουσία κωδικών του μητρώου των ΜΚΟ.
2.Δεν υπάρχει μητρώο προγραμμάτων που υλοποιούν οι ΜΚΟ.
3.Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αναγράφεται η χώρα στην οποία αφορά το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτείτο.
4.Δεν υπήρχε σύστημα αντιπαραβολής και ελέγχου στοιχείων.
5.Καταχωρήθηκαν εσφαλμένα χρηματοδοτικά στοιχεία.
6.Δεν υπάρχει σύστημα καταχώρησης στοιχείων.
7.Δεν υπάρχει τρόπος καταγραφής παλαιότερων ονομάτων ΜΚΟ.
8.Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

Έτσι χρηματοδοτούνται μόνο οι πράκτορες τυχαίο; Δεν νομίζουμε. Αυτό, βέναια δεν σημαίνει ότι όλες οι ΜΚΟ είναι υπηρέτες ξένων συμφερόντων, αλλά έχει αποδειχθεί ότι στην καλύτερη περίπτωση απλά οι ιδρυτές τους έχουν βρει έναν έξυπνο τρόπο να εισπράττουν χωρίς … αποδείξεις. Να θυμίσουμε και τον αλήστου μνήμης Άλεξ Ρόντο. Αυτή την απόθανη φυσιογνωμία που όπου πήγαινε μετά από λίγο ξεκινούσαν ταραχές και “πορτοκαλί” επαναστάσεις. Μάλλον συμπτωματικό ήταν…
Η υποστήριξη αν όχι χρησιμοποίηση των ΜΚΟ στον πλανήτη από την οικογένεια Rockfeller είναι γνωστή. Για όσους δεν γνωρίζουν η οικογένεια αυτή μαζί με την φατρία των Rothchild είναι ότι ισχυρότερο στον πλανήτη.

Ο David Rockfeller όπως και ο πατέρας και ο αδελφός του Nelson,θεωρούσε και θεωρεί το έθνος-κράτος ένα θεσμό που πεθαίνει.

Για τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)ο David βλέπει ένα κρίσιμο ρόλο στα παγκόσμια προβλήματα. Όπως έχουν παρατηρήσει ορισμένοι αναλυτές, οι ΜΚΟ είναι η εμπροσθοφυλακή «μίας νέας διπλωματίας που απαξιώνει την εθνική κυριαρχία για χάρη των πολυμερών συμφωνιών», στις οποίες οι ομάδες συμφερόντων «αναζητούν να επιτύχουν σε διεθνές επίπεδο ότι δεν μπορούν να επιτύχουν σε εθνικό» (David Davenport, “The New Diplomacy”, Policy Review, Dec 2002).

Ένα από τα πλέον διαβόητα επιτεύγματα του David στην υπηρεσία της ΝΠΤ (Νέας Παγκόσμιας Τάξης) είναι η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission) ναι η γνωστή Τριμερής Επιτροπή με τον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αποτελεί εξαίσιο στέλεχος.

Επίσης με τα πιστεύω των ΜΚΟ άρα και του David Rocfeller ταιριάζουν σε προκλητικό βαθμό απόψεις αριστερών (ως αγιάτρευτοι διεθνιστές) και αναρχικών ομάδων (για πολλούς ο αναρχικός χώρος είναι άλλος ένας βραχίονας της ΝΤΠ, καθότι έχουν κοινούς αντικειμενικούς σκοπούς περί κατάργησης των εθνών), όπως και οικολογικών οργανώσεων, καθότι και η Οικολογία επιδιώκει την κατάργηση των συνόρων, με ταυτόχρονη ίδρυση ενός Παγκόσμιου Θεσμού που θα εισπράττει παγκόσμιους “πράσινους” φόρους, και θα επιβάλλει την κατα αυτούς οικολογική συνείδηση.
Να θυμίσουμε ότι στο έργο Μπουργκας – Αλεξανδρούπολη αντιτάχθηκαν λυσσαλέα μη κερδοσκοπικές οικολογικές οργανώσεις.

Συνεπώς με βάση την προέλευση της χρηματοδότησης των ΜΚΟ (εκ πλευράς ΗΠΑ), την μόνιμη αντιπαράθεση με ρωσικές και κινεζικές επιδιώξεις (Οι ΜΚΟ έχουν παίξει ρόλο στις εξεγέρσεις των Ουιγούρων Τούρκων στην Κίνα και στην “διεκδικηση” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όντας αδύνατο σημείο του Κινεζικού κράτους), και την καθόλου αντίσταση στους σκοπούς του “βαθέως” αμερικανικού κράτους, προκύπτει η αίσθηση ότι οι ΜΚΟ είναι το “μακρύ” χέρι της CIA στον πλανήτη χωρίς να υπάρχει ανάγκη να εκτίθεται άμεσα η Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

Advertisement

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ

“Όλα στο Χάος γεννιούνται και όλα στο χάος καταλήγουν…” 

Πριν γεννηθώ (εγώ και ο κάθε άνθρωπος), πριν τα ζώα, πριν γεννηθεί η Φύση, πριν την ύπαρξη της ίδιας της ύλης, πριν έρθουν στο παρασκήνιο ακόμα και οι Θεοί, υπήρχε μόνο ένα πράγμα, ή ορθότερα η απουσία του όποιου “πράγματος”.

Υπήρχε μόνο Χάος!

Και σήμερα; Αν κοιτάξουμε στον πυρήνα της ίδιας της ύπαρξης, θα δούμε πως τα πάντα είναι ενέργεια (βασικές αρχές κβαντικής φυσικής), και το Χάος δεν είναι τίποτα πέραν μιας συσσώρευσης ενέργειας. Οπότε θα λέγαμε πως το Χάος δεν πέθανε ποτέ; Γιατί όχι… μιας και ούτε γεννήθηκε ποτέ!

Τι είναι η Τέχνη του Χάους

Τι είναι, ή τι δεν είναι Χαοτική Τέχνη; Δυστυχώς είναι μια ερώτηση δίχως απάντηση, διότι η Χαοτική Μαγεία μπορεί να είναι τόσο τα πάντα, όσο και τίποτα. Η ίδια η έννοια της λέξης Χάος, “περιορίζει” το μυαλό στο να μην περιορίζει τίποτα! Τα πάντα είναι αποδεκτά, αρκεί να φαίνονται χρήσιμα σε αυτόν που τα χρησιμοποιεί. Δεν υπάρχει παράδοση διότι δεν χρειάζεται παράδοση… Είναι βασικά όλες οι παραδόσεις του κόσμου, όσο και καμία! Δεν υπάρχει δόγμα, εκτός αν συμφέρει τον Χαοτικό για εκείνη την στιγμή… Δεν είναι φιλοσοφία, μα μπορεί να την εφαρμόσει κάποιος στον τρόπο ζωής του και στις φιλοσοφικές του αντιλήψεις. Δεν έχει κανόνες, τους δημιουργεί…

Ο Χαοτικός μπορεί να μάθει κάλλιστα όσες παραδοσιακές πρακτικές θέλει, παίρνοντας κάθε φορά το στοιχείο που του αρέσει και τον εξυπηρετεί, ή πλάθοντας ο ίδιος κάποιο στοιχείο. Φυσικά όσες περισσότερες γνώσεις έχει τόσο το καλύτερο! Μα δεν περιορίζεται σε αυτές… Κάλλιστα μπορεί να δημιουργήσει τρόπους για να επιτύχει τον σκοπό του, όπως πολύ απλά θα έβρισκε μία έτοιμη λύση/τρόπο. Πολύ εύκολα μπορεί να χρησιμοποιήσει, αναθεωρήσει, ανατρέψει, δημιουργήσει κάποια μέθοδο πρακτικής γιατί απλά δεν αποδέχεται καμία αλήθεια ως την μοναδική αλήθεια. Το μόνο που χρειάζεται ως βάση είναι πως υπάρχει το Σύμπαν, δηλαδή το Χάος, και από κει και πέρα όλα υπάρχουν επειδή τα πιστεύουν πως υπάρχουν. Οπότε γίνεται κατανοητό πως δεν πιστεύουν στην ύπαρξη δαιμόνων ή Θεών (εκτός και αν τους συμφέρει προς στιγμή ή τον δημιούργησαν).

Πάντως αν θα μπορούσαν να υπάρχουν κάτι σαν “κανόνες” της Χαοτικής μαγείας, αυτοί πιστεύω θα ήταν:

Δεν πιστεύω σε καμία υποτιθέμενη Αλήθεια.

Γνωρίζω αυτό που γνωρίζω και από κει και πέρα επιλέγω τα κομμάτια από παραδώσεις και πρακτικές που θα συμπεριλάβω, ή μη, ή θα παραποιήσω, ή θα δημιουργήσω ώστε να μου είναι ποιο χρήσιμα.

Δεν υπάρχουν Θεότητες ή Δαίμονες, εκτός από αυτές που με συμφέρει να πιστεύω προς το παρών και που έχω δημιουργήσει για μένα.

Καλές οι γνώσεις, μα προτιμότερο και καλύτερο το ένστικτο.

“Τίποτα δεν είναι πραγματικό, όλα επιτρέπονται”!!!

Λοιπόν, μπερδευτήκατε ή ακόμα; Εν τέλη γίνεται τόσο πολύπλοκο επειδή είναι τόσο απλό!

Χάος και Εκλεκτισμός

Οι περισσότεροι μπερδεύουν τον εκλεκτισμό με τον χαοτισμό. Σίγουρα, οι ομοιότητες μπορούν να είναι (και είναι πολλές φορές) σημαντικές. Μα αυτό που διαχωρίζει τα δύο είναι μια μικρή “λεπτομέρεια”… Η Χαοτική Μαγεία είναι εκλεκτική, μα η Εκλεκτική μαγεία δεν είναι απαραίτητα χαοτική. Βέβαια, θα πείτε «από την στιγμή που και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν εκλεκτικά τα όποια κομμάτια παραδόσεων επιθυμούν, δεν τα κάνει όμοια; Οπότε ποια η διαφορά!» Η διαφορά είναι κυρίως στο σύστημα αρχών. Ο εκλεκτικός συλλέγει κάποιες βασικές “αλήθειες” από τα διάφορα συστήματα και τα λαμβάνει ως έχουν ή τα τροποποιεί ώστε να τα ακολουθεί κατά την δικιά του προτίμηση. Ο χαοτικός δεν συλλέγει τις βασικές αυτές “αλήθειες”, διότι πολύ απλά δεν τις χρειάζεται. Η μοναδική “αλήθεια” που χρειάζεται ο χαοτικός, είναι πως δεν υπάρχουν αλήθειες, σίγουρα όχι απόλυτες. Οπότε σε κάθε περίπτωση οι αρχές και η αντιμετώπισή του είναι ανάλογες, διαφορετικές και πολλές φορές αντίθετες με προηγούμενες που είχε ασπαστεί… για την στιγμή εκείνη τουλάχιστον! Οπότε βλέπουμε πως στην Χαοτική πρακτική, ο χαοτικός δεν περιορίζεται καν στους περιορισμούς του εκλεκτισμού.

Το Χάος είναι πολυδιάστατο και οι δυνατότητές του απεριόριστες. Και γι’ αυτό ο Χαοτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει “κανόνες” τόσο υπαρκτούς από την ποιο πιθανή ή απίθανη παράδοση, ή και καθαρά δημιουργημένους από τον ίδιο, με την ίδια αποτελεσματικότητα, ακόμα και αν δεν πιστεύει σε αυτούς (σε αντίθεση με τους εκλεκτικούς όπου βασική προϋπόθεση είναι να πιστεύεις…)!

Ο λόγος είναι απλός, το Χάος ΔΕΝ έχει κανόνες, οπότε και οι κανόνες δεν υφίστανται… Οι εκλεκτικοί πράττουν χρησιμοποιώντας κανόνες στους οποίους πιστεύουν, ενώ οι χαοτικοί κάνουν την ΙΔΙΑ λειτουργία, με τους ΙΔΙΟΥΣ κανόνες ή/και με δικούς τους, με τα ΙΔΙΑ αποτελέσματα, μα ΧΩΡΙΣ να πιστεύουν σε αυτούς… Δεν τους είναι αναγκαίο.

Συμπεράσματα

Σε τι καταλήγουμε εν τέλη; Στο όμορφο, πολυδιάστατο, δημιουργικό, ανεξάντλητο, απεριόριστο… ΧΑΟΣ. Δεν υπάρχουν συμπεράσματα. Οι Χαοτικοί μύστες είναι πρακτικοί αγνωστικιστές. Δεν ξέρουν ποια θα μπορούσε να είναι η “απόλυτη” απόκρυφη Αλήθεια και υποπτεύονται πως στην ουσία δεν υπάρχει… Και το βασικότερο; Ότι πολύ απλά δεν τους νοιάζει!

ΠΗΓΗ

Ο Ερμής έχει ένα υγρό πυρήνα κι άλλες εκπλήξεις

Advertisement

Ο Ερμής είναι ένα περίεργος μικρός πλανήτης, μικρός μεν αλλά απίστευτα πυκνός, σχετικά κοντά μας αλλά δύσκολο να μελετηθεί μέσω των τηλεσκοπίων. Τα πρόσφατα ευρήματα του σκάφους MESSENGER που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες σε ένα συνέδριο, φέρνουν στο φως νέες παραξενιές του πιο κοντινού πλανήτη προς τον Ήλιο.mercury-detail
Λεπτομέρεια από το έδαφος του Ερμή. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Ερμής πρέπει να έχει υποστεί μια έντονη γεωφυσική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στο να απαντηθούν μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχηματίστηκε αυτό το υλικό.

Το διαστημόπλοιο Messenger της NASA τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή πριν από ένα χρόνο και έχει δουλέψει όλο αυτό τον χρόνο. Έχει τραβήξει περίπου 100.000 εικόνες, έχει χαρτογραφήσει το πεδίο βαρύτητας του και έκανε ευαίσθητες μετρήσεις υψομετρίας, ρίχνοντας φως σε χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πλανήτη όπως ποτέ άλλοτε έγινε πριν.

Οι νέες αποκαλύψεις για τον πυρήνα του Ερμή δείχνουν ότι ο φλοιός του πλανήτη είναι παχύτερος σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και λεπτότερος στους πόλους, μια κατανομή που δείχνει ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να έχει ένα ρευστό εξωτερικό πυρήνα. Πάντα δε γνωρίζαμε ότι ο Ερμής είχε αναλογικά μεγαλύτερο πυρήνα από τη Γη. Οι γεωλόγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελεί ακόμα το 42% του όγκου του πλανήτη, σε σύγκριση με το 17% που καταλαμβάνει ο πυρήνας της Γης.
mercury
Η νεότερη όμως εκτίμηση δίνει ότι ο πυρήνας αποτελεί το 85% του πλανήτη. Φαίνεται δε να υπάρχει ένα εξαιρετικά πυκνό στρώμα με πάχος κάπου 170 χιλιόμετρα, που περισφίγγει τον πυρήνα, που ίσως να είναι ένα κέλυφος από θειούχο σίδηρο.
Έτσι ο μανδύας και ο φλοιός μοιάζει σαν μια απλή φλούδα πορτοκαλιού σε ένα γιγαντιαίο σιδερένιο πορτοκάλι.
Μια άλλη αξιοσημείωτη διαπίστωση είναι ότι ο μεγαλύτερος κρατήρας στον Ερμή, Caloris Basin, δεν είναι στην πραγματικότητα λεκανοπέδιο. Φαίνεται ότι το κέντρο του κρατήρα σταδιακά ανυψώθηκε όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν μέχρι να γίνει υψηλότερο από τις άκρες του. Η εικόνα αυτή έκανε τους γεωλόγους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ότι ο Ερμής σταμάτησε να είναι γεωλογικά ενεργός πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά ήταν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

ΠΗΓΗ

Περισσότεροι πλανήτες από άστρα υπάρχουν στον Γαλαξία μας

Advertisement

Τη βεβαιότητα πως τα αστέρια του γαλαξία είναι κυριολεκτικά αμέτρητα εκφράζουν επιστήμονες, που συνεχίζουν να κάνουν νέες ανακαλύψεις ακόμα και στις πιο απροσδόκητες θέσεις.

Όσο οι αστρονόμοι αναζητούν άλλους κόσμους, τόσο περισσότερο σιγουρεύονται για το ότι ζούμε σε ένα τεράστιο και απρόβλεπτο σύμπαν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, υπάρχουν 1,6 μεγάλοι πλανήτες για κάθε αστέρι του ηλιακού μας συστήματος.

Τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν επίσης στο περιοδικό Nature και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Τέξας. Η μία δείχνει ότι τα περισσότερα αστέρια έχουν πλανήτες. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά αστέρια στο γαλαξία μας (περίπου 100 δισεκατομμύρια) αυτό σημαίνει ότι και ο συνολικός αριθμός των πλανητών είναι εκπληκτικά μεγάλος.
«Πριν από 17 χρόνια δεν ήμασταν καν σίγουροι ότι υπήρχαν πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Σήμερα ξέρουμε πάνω από 700 εξωπλανήτες», δήλωσε η αστρονόμος του Πανεπιστημίου Harvard Lisa Kaltenegger, δείχνοντας εμμέσως πόσο μεγάλα βήματα έχουν γίνει σε τόσο μικρό διάστημα.
Οι αστρονόμοι για να ανακαλύψουν ξένους κόσμους χρησιμοποιούν τρεις τεχνικές (όπως τη μείωση της φωτεινότητας των άστρων όταν περνούν από μπροστά τους εξωπλανήτες) και πολλά τηλεσκόπια τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα, όπως το Kepler που κυρίως ψάχνει για βραχώδεις πλανήτες σαν τη Γη. Έτσι βρήκε τρεις πλανήτες (πιο μικρούς από τη Γη) να περιστρέφονται γύρω από ένα νάνο άστρο, λίγο μεγαλύτερο από τον Δία.  
Και να σκεφτεί κάποιος ότι μόλις τώρα ξεκινήσαμε το μέτρημα.

ΠΗΓΗ

Σημεία ζωής στον πλανήτη Πλούτωνα;

Advertisement

Σημεία ζωής φαίνεται πως εντόπισαν επιστήμονες στην επιφάνεια του τελευταίου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του…
Πλούτωνα, ωστόσο επιφυλάσσονται για περισσότερα συμπεράσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αν και η ύπαρξη μεθανίου στην παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα ήταν γνωστή, είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για σύνθετες οργανικές ουσίες στον πλανήτη νάνο.
Η σημαντική απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας από την ορισμένα σημεία της επιφάνειας του Πλούτωνα, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως πιθανότατα αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ύπαρξης οργανικών ουσιών που περιέχουν υδρογονάνθρακες ή άζωτο. Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα που προήλθαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Πιθανότατα, τα χημικά αυτά στοιχεία είναι πιθανόν να προήλθαν από την ακτινοβολία που δέχεται η επιφάνεια του Πλούτωνα και οδήγησε στη διάσπαση του μεθανίου και του μονοξειδίου του άνθρακα από τον πάγο.

«Αυτό είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη διότι οι υδρογονάνθρακες και τα άλλα μόρια μπορεί να είναι υπεύθυνα για το κοκκινωπό χρώμα του Πλούτωνα», δήλωσε ο Alan Stern από το ερευνητικό ινστιτούτο Southwest.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Πλούτωνα οι επιστήμονες θα μπορούν να συγκεντρώσουν όταν το εξερευνητικό όχημα της NASA, New Horizons φτάσει το 2015 στον πλανήτη νάνο.ΠΗΓΗ

Ο διεθνής «επισκέπτης» της Σελήνης

Advertisement

Μοναδική εικόνα του ISS να κινείται στον φυσικό μας δορυφόρο
Ο διεθνής «επισκέπτης» της Σελήνης
Ο ISS φωτογραφήθηκε δίπλα στην Σελήνη
Μια καταπληκτική εικόνα κατάφερε να αποτυπώσει με μια κοινή φωτογραφική κάμερα (μια Nikon D3S) ένας φωτογράφος της NASA. Ο Λόρεν Χάρνετ επέτυχε να «συλλάβει» στον φακό του τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τη στιγμή που περνούσε κοντά στη Σελήνη. O Χάρνετ τράβηξε τη φωτογραφία την περασμένη Τετάρτη καθώς ο Σταθμός περνούσε πάνω από το Χιούστον.

Αν και στην πραγματικότητα ο ISS τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία βρισκόταν σε απόσταση 370 χιλιάδων χλμ από τη Σελήνη, εντούτοις φαίνεται σαν να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον δορυφόρο μας.

«Ματωμένη» Σελήνη

Advertisement

Μια εντυπωσιακή κόκκινη Σελήνη θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Πρόκειται για την τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης για το 2011, η εξέλιξη της οποίας θα ξεκινήσει γύρω στις 13:33, ενόσω δηλαδή ο φυσικός μας δορυφόρος θα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ορίζοντά μας.

«Μπορεί η ολική φάση του φαινομένου να μην είναι ορατή από την Ελλάδα, θα μπορέσουμε εντούτοις να δούμε τη Σελήνη καλυμμένη με το πέπλο της γήινης παρασκιάς που θα χρωματίζει την επιφάνειά της με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα της μερικής φάσης της έκλειψης» εξηγεί ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, κύριος Διονύσης Σιμόπουλος.
 

Θα στρέψει τα βλέμματα στον ελληνικό ουρανό το απόγευμα, λόγω της ολικής της έκλειψης
«Ματωμένη» η Σελήνη το Σάββατο
Η Σελήνη σήμερα θα «ματώσει».  
 «Αν και όχι τόσο θεαματική όσο μία ολική ηλιακή έκλειψη εν τούτοις η όψη μιας ολικής έκλειψης Σελήνης είναι κι αυτό ένα από τις υπέροχες εικόνες του ουρανού. Και αυτό γιατί ενόσω η Σελήνη κρύβεται πίσω από τη σκιά της Γης, η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση τον δορυφόρο μας κάνοντάς τον να φαίνεται σαν “ματωμένος”» προσθέτει ο κύριος Σιμόπουλος.

Κόκκινο θέαμα με τρεις πρωταγωνιστές

Οπως τονίζει ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, τρεις θα είναι συνολικά οι πρωταγωνιστές της έκλειψης: ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη.

«Για να συμβεί όμως μία έκλειψη απαιτείται η ευθυγράμμιση των τριών αυτών ουράνιων σωμάτων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σχεδόν μία φορά το μήνα, δεν έχουμε εκλείψεις κάθε μήνα. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, ας υποθέσουμε ότι μία ευθεία γραμμή περνάει από το κέντρο του Ήλιου και της Γης και εκτείνεται στην άλλη της πλευρά. Αν η Σελήνη στη διαδρομή της γύρω από τη Γη περνούσε ακριβώς πάνω τη συγκεκριμένη γραμμή τότε θα είχαμε εκλείψεις κάθε μήνα, τόσο ηλιακές, όσο και σεληνιακές» λέει.

Σύμφωνα με τον κύριο Σιμόπουλο, ο μεγαλύτερος αριθμός σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια ενός χρόνου είναι επτά – όπως έγινε το 1935 με πέντε ηλιακές και δύο σεληνιακές εκλείψεις και το 1982 με τέσσερις ηλιακές και τρεις σεληνιακές εκλείψεις.

Αντίθετα, οι λιγότερες εκλείψεις που μπορούν να παρατηρηθούν μέσα σε διάστημα 365 ημερών είναι δυο και αυτές ηλιακές, όπως και έγινε το 1984. Παρά το γεγονός ότι συνήθως οι σεληνιακές εκλείψεις προηγούνται ή ακολουθούν τις ηλιακές εκλείψεις με διαφορά 15 ημερών, εν τούτοις οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές.

Το κρυφτό της Σελήνης πίσω από τη σκιά της Γης θα διαρκέσει μέχρι τις 19:30 και ο «ματωμένος» δορυφόρος μας θα είναι ορατός από όλη τη χώρα.

 ΠΗΓΗ

Απόδειξη: Αεροψεκασμός σταματάει !!! (VIDEO)

Advertisement

Αεροψεκασμός που σταματάει .

Δείτε το video:


ΠΗΓΗ

ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ?

Advertisement

mars

Ερμής
Το μωρό του Ηλιακού συστήματος και ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, ο Ερμής, δεν έχει ατμόσφαιρα, κι έτσι η πρόγνωση του καιρού του είναι συνήθως αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, οι επισκέπτες του θα πρέπει να συμβουλεύονται να προετοιμάζονται για πολύ ψυχρές μέρες, ή να πάρουν μαζί τους αντηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας, SPF 50, ανάλογα με το ποιο μέρος του πλανήτη βρίσκεστε – οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από μείον 183 C έως 427 C ανάμεσα στα σημεία που είναι αντικρυστά στον ήλιο και αυτά που είναι στους πόλους.

Αφροδίτη
Ο πιο καυτός από όλους τους πλανήτες, και δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο, καλύπτεται με ένα στρώμα αερίων θερμοκηπίου και γι αυτό δεν υπάρχει τρόπος να διαφύγει η θερμότητα στο διάστημα. Η ατμόσφαιρα του είναι γεμάτη με διοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου καθώς και θειικό οξύ, οπότε είναι απίθανο να φανούν οι ακτίνες από τον Ήλιο. Η ατμοσφαιρική πίεση της ατμόσφαιρας είναι 92-πλάσια της ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης, οπότε μην περιμένετε να δροσιστείτε στους 480 C.
Άρης
Ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Άρης, μπορεί να είχε δει κάποτε κάποιες βροχοπτώσεις, αλλά αυτές τις μέρες οι επισκέπτες θα πρέπει να αρκεστούν στα παγοπέδιλα τους για να εξερευνήσουν τις ψυχρές πολικές περιοχές. Να περιμένετε να δείτε μπλε ηλιοβασιλέματα και ανατολές. Αν αντιληφθείτε αμμοθύελλες στον ορίζοντα, ψάξτε για καταφύγιο.
Δίας
Ο γιγάντιος Δίας είναι ένας αέριος πλανήτης, που αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο. Με 318 φορές το μέγεθος της Γης, ο Δίας εκπέμπει περισσότερη θερμότητα από ό,τι παίρνει από τον ήλιο. Οι καταιγίδες είναι πολύ πιθανές, καθώς η υψηλή πίεση αναγκάζει το αέριο ήλιο να γίνει υγρό, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους μέχρι 360 kph. Προσέξτε τα σύννεφα της αμμωνίας, πιθανόν να είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό.
Κρόνος
Ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Κρόνος, αποτελείται επίσης από αέριο. Ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος δεν είναι καθόλου φιλόξενος χώρος, με ανέμους έως και 1.800 χλμ. την ώρα, θερμοκρασίες έως και 14.727 C στον πυρήνα του και ένα στρώμα πάγου πάχους 10 χιλιομέτρων. Να αναμένεται να δείτε συννεφιασμένες ημέρες, με νέφη από αμμωνία, υδρογόνο και ήλιο. Κάθε 30 χρόνια περίπου, μια υπερ-καταιγίδα, που ονομάζεται Great White Spot, αναβλύζει προς τα πάνω. Ο Κρόνος είναι καλύτερα να αποφεύγεται εκείνη τη στιγμή.
Ουρανός
Θυελλώδης καιρός προβλέπεται για αυτόν τον πλανήτη από αέριο και πάγο, ο οποίος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος και έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο. Πρέπει να περιμένετε  να δείτε μπλε σύννεφα μεθανίου, ενώ οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να φορούν θερμικά ρούχα για να αντιμετωπίσουν το ψύχος των -197C.
Ποσειδώνας
Μπρρρ. Ο μπλε πλανήτης – ο περισσότερο απόμακρος από τον Ήλιο και ο πιο ψυχρός, με θερμοκρασίες που πέφτουν κατακόρυφα στους -224C. Πρόκειται για έναν άλλο γίγαντα αερίου, αλλά με ένα παγωμένο πυρήνα, που αναμένουμε να συναντήσουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με τον Ουρανό, αλλά με πιο ακραίες θερμοκρασίες. Οι άνεμοι μπορούν να φθάσουν και τα 2.100 χλμ. την ώρα.

Τεραστιος πλανητης προκαλει παλιρροιες στο αστρο του

Advertisement

Λονδίνο

Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μας άστρο. Όπως φαίνεται ο γιγάντιος πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το άστρο WASP 18 έχει τόσο ισχυρή βαρύτητα που επιδρά σε αυτό με τρόπο ανάλογο με εκείνο της Σελήνης στις θάλασσες της Γης.

Σπάνιο κοσμικό φαινόμενο στο άστρο WASP 18
Τεράστιος πλανήτης προκαλεί παλίρροιες στο άστρο του
O πλανήτης Wasp 18b προκαλεί παλίρροιες στο μητρικό του άστρο
 

Αστρική παλίρροια

Το WASP 18 βρίσκεται σε απόσταση 325 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Φοίνικα και έχει λίγο μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου. Σε απόσταση μόλις 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο βρίσκεται ένας γιγάντιος πλανήτης που έχει μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Δία ο οποίος  είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης που έχει λάβει την ονομασία Wasp 18b είναι τόσο κοντά στο άστρο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μια μέρα – δηλαδή ένα γήινο έτος αντιστοιχεί για τον συγκεκριμένο πλανήτη σε ένα 24ωρο.

Στενές επαφές …αστρικού τύπου 

Μάλιστα κατά την τροχιακή του κίνηση ο πλανήτης πλησιάζει το άστρο σε απόσταση μικρότερη του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων και με δεδομένο το μέγεθος του θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σχεδόν το ακουμπάει…

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη επηρεάζει το άστρο ασκώντας παλιρροϊκές δυνάμεις οι οποίες υποχρεώνουν την επιφάνεια του άστρου να ανασηκώνεται και να υποχωρεί.

Η ανακάλυψη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη των πλανητικών συστημάτων.
ΠΗΓΗ

Μυστηριωδης κυκλος στον πυθμενα ωκεανου μεταξυ της Σουηδιας και της Φινλανδιας

Advertisement

7/7/2011 Jönköping Σουηδία
Κυνηγοί θησαυρών ανακάλυψαν ένα μυστηριώδη κύκλο στον πυθμένα του ωκεανού. Δεν υπάρχει εξήγηση για την περίεργη δομή. Ή ομάδα κυνηγών θησαυρού στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και στα 90 μέτρα βάθος, βρήκαν μέσω σόναρ ένα σχηματισμό παράξενο κύκλο, που θα μπορούσε να ήταν απο UFO? αναφέρει η σουηδική εφημερίδα “Aftonbladed”. Έχει διάμετρο 60 μέτρα έχει ένα είδος συρόμενη διαδρομή περίπου 300 μέτρα σε μήκος
.

MYSTISK JÄTTE På 87 meters djup, mitt mellan Sverige och Finland, ligger utan förklaring den här cirkeln, cirka 60 meter i diameter. MYSTISK JÄTTE På 87 meters djup, mitt mellan Sverige och Finland, ligger utan förklaring den här cirkeln, cirka 60 meter i diameter. 

Mystisk cirkel i Östersjön

SLÄPATS FRAM? Intill cirkeln finns ett 300 meter långt glidspår – som om cirkeln har färdats över havsbotten innan den har lagt sig till rätta.   SLÄPATS FRAM? Intill cirkeln finns ett 300 meter långt glidspår – som om cirkeln har färdats över havsbotten innan den har lagt sig till rätta. Foto: Peter Lindberg Peter Lindberg   Peter Lindberg Foto: PRIVAT Dennis Åsberg   Dennis Åsberg Foto: Privat
En algblomning? En mina? Ett ufo?
Ingen vet.
Men klart är att svenska skattletare hittat en gigantisk cirkel på Östersjöns botten.
Fjärden låg spegelblank tidigt på morgonen den 19 juni. Sex av de nio besättningsmännen ombord på fiskefartyget Mälaren låg ännu och sov i sina kojer. Nätt och jämnt vakna satt resterande tre och stirrade på skärmen som visar vad som döljer sig på havsbotten.
Gruppen heter Ocean explorers och kallar sig skattletare. Deras affärsidé är att finkamma Östersjön på vrak som innehåller sprit som sedan kan säljas på auktion. 1997 hittade ledaren Peter Lindberg vraket Jönköping i den åländska skärgården. Ombord fanns champagne som i efterhand har sålts för miljontals kronor.
Men den här morgonen hittade de någonting helt annat.

”Någonting massivt där nere”

På 87 meters djup, mitt mellan Sverige och Finland, såg de en stor cirkel, cirka 60 meter i diameter.
– Man ser mycket konstiga grejer i det här yrket, men under mina 17-18 år som professionell vrakletare har jag aldrig sett nåt sånt här. Formen, den helt runda cirkeln, gör det här unikt, säger Peter Lindberg.
Intill cirkeln finns ett 300 meter långt glidspår – som om cirkeln har färdats över havsbotten innan den har lagt sig till rätta.
– Tyskarna har varit där, ryssarna har varit där, dumpat något gigantiskt, ja, det är inte otänkbart, säger Dennis Åsberg som var med i expeditionen.
Vad skulle det ha kunnat vara?
– Jag har ingen aning. Det enda jag vet är att jag har sett någonting där nere som är massivt – sten, betong eller stål – och som är helt runt.

För tidigt att avgöra

De utesluter teorier om att det är en sjunkbomb eller mina från första världskriget – eller en symmetrisk algblomning.
– Det utesluter jag fullständigt. Det här är inte mjukt, säger Peter Lindberg.
Andréas Olsson, marinarkeolog på statens maritima museer, får se bilder på cirkeln och säger att det är för tidigt att avgöra vad den är:
– Det mest sannolika är ändå att det är en naturlig bottenformation.

PÅ SKATTJAKT Gruppen Ocean explorers kallar sig skattletare, och har bland annat funnit champagneflaskor för miljoner på havets botten.   PÅ SKATTJAKT Gruppen Ocean explorers kallar sig skattletare, och har bland annat funnit champagneflaskor för miljoner på havets botten. 
ΠΗΓΗ

Ο Διας «εφαγε» τον Αρη

Advertisement

Λονδίνο

Μια νέα θεωρία για το αφύσικα μικρό μέγεθος του Άρη υποδεικνύει ως υπαίτιο τον Δια. Σύμφωνα με αυτήν ο Δίας «έκλεψε» έναν σημαντικό όγκο των υλικών από τα οποία άρχιζε να σχηματίζεται ο Άρης δημιουργώντας την εντυπωσιακή ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πλανήτες. Έτσι ο Άρης υποχρεώθηκε να αναπτυχθεί με ό,τι είχε απομείνει και τελικά να γίνει ένας μικρός πλανήτης.

Έκλεψε τα δομικά υλικά του κόκκινου πλανήτη για να φτιάξει την ζώνη αστεροειδών
Ο Δίας «έφαγε» τον Άρη
Ο Διας «εκλεψε» από τον Άρη τα δομικά υλικά της ανάπτυξης του για να φτιάξει την ζώνη αστεροειδών.
 

Το κόκκινο «μωρό»

Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και πολλά χρονιά την εξήγηση για το μικρό μέγεθος του Άρη και διάφορες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το θέμα. Πριν δύο εβδομάδες ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ είχε διατυπώσει την άποψη ότι ο Άρης παρέμεινε στο πρώτο στάδιο πλανητικής ανάπτυξης, όταν ακόμη βρισκόταν σε μια κατάσταση την οποία οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει με τον όρο «πλανήτες έμβρυα».

Η δημιουργία πλανητών περνάει από διάφορα στάδια μέχρι τελικά ένας πλανήτης να καταλήξει στην τελική του μορφή. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ο δίσκος σκόνης και αερίων που περιβάλλει ένα νεογέννητο άστρο παρέχει τα δομικά υλικά δημιουργίας των πλανητών. Μέρη αυτής της κοσμικής ύλης ενώνονται δημιουργώντας μια «πρωτο-πλανητική» μπάλα όπως την ονομάζουν οι ειδικοί.

Στη συνέχεια αυτή η μπάλα μεγαλώνει συνεχώς σε μέγεθος μέχρι να φθάσει στο στάδιο που οι επιστήμονες ονομάζουν «πλανήτης έμβρυο». Η θεωρία της ερευνητικής ομάδας από τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι για κάποιο άγνωστο λόγο ο Άρης δεν συγκρούστηκε ποτέ με κάποιον άλλο πλανήτη ή έστω με κάποιο μεγάλο κομμάτι μάζας που είχε αποσπαστεί από κάποια άλλη γειτονική πλανητική σύγκρουση και παρέμεινε ίδιος και αναλλοίωτος στην «εμβρυϊκή» του κατάσταση.

Ο «κανίβαλος» Δίας

Διεθνής ομάδα ερευνητών διατύπωσε τώρα μια άλλη θεωρία η οποία υποστηρίζει ότι υπεύθυνος για το μικρό μέγεθος του Άρη είναι ο Δίας. Σύμφωνα με αυτήν πριν από περίπου 4,6 δισ. έτη, όταν το ηλιακό μας σύστημα αναπτυσσόταν, ο Δίας κυκλοφορούσε ελεύθερα μέσα σε αυτό επεμβαίνοντας με τον όγκο και την βαρυτική του έλξη στην διαμόρφωση του.

Σε μια από τις «βόλτες» του ο Δίας πέρασε από την περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο Άρης όταν ακόμη εκεί υπήρχε διάσπαρτη κοσμική ύλη. Ο Δίας κατά το πέρασμα του πήρε μαζί του μια σημαντική ποσότητα αυτής της ύλης η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα προστίθετο σε αυτή που παρέμεινε δημιουργώντας ένα μεγάλο σε όγκο πλανήτη.

Ο Άρης θα μπορούσε παρ’ όλα αυτά να αναπληρώσει τη «χαμένη» μάζα του από κοσμική ύλη (κυρίως βράχους) που θα προέρχονταν από την περιοχή του Κρόνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς μέρος της κοσμικής ύλης που δεν θα χρειαζόταν τελικά ο Κρόνος για την δημιουργία του θα μπορούσε να καταλήξει στον Άρη.

Οι ερευνητές είδαν όμως στις προσομοιώσεις που έκαναν ότι ο Δίας δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Άρη αφού εγκαταλείποντας την περιοχή του κόκκινου πλανήτη κινήθηκε προς την περιοχή του Κρόνου και ολοκλήρωσε την δημιουργία της ζώνης των αστεροειδών «κλέβοντας» κοσμική ύλη και από εκεί.

Η συγκεκριμένη θεωρία δίνει ταυτόχρονα και μια πιθανή εξήγηση για τα πολλά και διαφορετικού είδους σώματα και πετρώματα που υπάρχουν στην μεγάλη ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Δία και τον Άρη.

ΠΗΓΗ

Ο μυστικος χημικος πολεμος

Advertisement

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

  Ακολουθώντας τις επιταγές της πανίσχυρης βιομηχανίας τους, οι ΗΠΑ προσπαθούν με υπόγειο τρόπο να παρεμποδίσουν τον έλεγχο των επικίνδυνων χημικών στην Ε.Ε. Στρατηγείο αυτού του ακήρυχτου πολέμου είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα!

Αυτές τις μέρες μπαίνει στην τελική της φάση η διαδικασία ψήφισης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) ενός πολύ σημαντικού ντοκουμέντου. Πρόκειται για τον κανονισμό REACH, που προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης και σταδιακής απόσυρσης των επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Η θέσπιση αυτού του κανονισμού προσκρούει, όμως, στην πανίσχυρη χημική βιομηχανία, η οποία δεν αποδέχεται κανενός είδους ρύθμιση και αντιμετωπίζει με εχθρότητα την αρχή της προφύλαξης που υιοθετείται πρώτη φορά σ’ αυτό τον τομέα.

Το ισχύον καθεστώς ελέγχου των χημικών ουσιών στηρίζεται σε αντιλήψεις που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η βασική αρχή στο ευρωπαϊκό και αμερικανικό μοντέλο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του κινδύνου που προέρχεται από κάποια ουσία προτού ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο ελέγχου. Ομως, όπως, αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο στις περιπτώσεις ουσιών όπως το DDT ή το PCB, όταν «ολοκληρωθεί» αυτός ο υπολογισμός είναι πολύ αργά. Το εντομοκτόνο DDT, για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε ως θαυματουργό φάρμακο για την ελονοσία, όμως σήμερα έχει απαγορευτεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες διότι αποδείχτηκε ότι σωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί σοβαρές βλάβες. Το ίδιο συνέβη με το πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB, κλοφέν), που όχι μόνο έχει απαγορευτεί η χρήση του, αλλά δεν ξέρουμε και πώς να απαλλαγούμε από τις παλιές συσκευές που το χρησιμοποιούσαν (μετασχηματιστές ΔΕΗ κ.λπ.). Αλλά υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα (οι λεγόμενοι ορμονικοί διαταράκτες) και επιδρούν στα οιστρογόνα, την τεστοστερόνη, τον θυρεοειδή.

Εκτός ελέγχου

Το 1981 υπολογίστηκαν σε 100.000 οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αγορά χωρίς να προηγηθεί κάποιος έλεγχος. Για το 86% των 2.500 χημικών ουσιών που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητά τους. Μόνο 41 απ’ αυτές οδηγήθηκαν σε έλεγχο και ολοκληρώθηκε η μελέτη των 27. Το 99% δηλαδή των χημικών που κυκλοφορούν ελεύθερα, είναι ανεξέλεγκτα!

Μόλις στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε άρχισε η Ε.Ε. να αντιμετωπίζει με άλλο πνεύμα τον κίνδυνο. Το πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό ντοκουμέντο που αποδέχεται την αρχή της «προφύλαξης», ακολουθώντας τη γραμμή που χαράχτηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο το 1992, είναι η «Λευκή Βίβλος της Στρατηγικής για μια Μελλοντική Πολιτική στα Χημικά» που υιοθέτησε στις 13 Φεβρουαρίου 2001 η Κομισιόν. Η νέα γραμμή κωδικοποιείται στον κανονισμό REACH.

Η λέξη REACH προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Registration, Evaluation, Authorization of Chemicals (Καταχώριση, Αξιολόγηση και Αδειοδότηση των Χημικών).

Η «καταχώριση» είναι το πρώτο στάδιο και προβλέπει ότι οι παραγωγοί χημικών θα ενημερώσουν με στοιχεία ασφαλείας των προϊόντων τους τον Οργανισμό Χημικών. Αυτή η υποχρέωση αφορά μόνο χημικά που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και δίνεται αρκετός χρόνος συμμόρφωσης στους παραγωγούς. Η «αξιολόγηση» θα γίνεται για ορισμένα χημικά που παράγονται σε μεγάλους όγκους (πάνω από 100 τόνους/έτος) ενώ τα χημικά πολύ υψηλού κινδύνου θα υπάγονται σε καθεστώς «αδειοδότησης».

Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς διαμάχης για τον κανονισμό. Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει αξιόλογη χημική βιομηχανία, η χώρα μας δεν είχε την τόλμη να υποστηρίξει ανοιχτά τον κανονισμό. Η πολιτική συγκυρία την έφερε στην προεδρία της Ε.Ε. κατά την περίοδο που διεξάγονταν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεθνούς χημικής βιομηχανίας και αξιωματούχων των Βρυξελλών. Οπως αποκαλύπτουμε στη συνέχεια, εκείνη την περίοδο σημειώθηκε ευθεία παρέμβαση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα για τον επηρεασμό στελεχών της κυβέρνησης Σημίτη από εκπροσώπους της αμερικανικής χημικής βιομηχανίας. Από ό,τι φαίνεται, οι πιέσεις αυτές απέδωσαν.

Αλλά και με την κυβερνητική αλλαγή, πάλι η Ελλάδα καλείται να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση, εφόσον αρμόδιος για την πολιτική Περιβάλλοντος της Ε.Ε. είναι ο έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο οποίος δέχτηκε πρόσφατα έμμεση επίθεση από τον επίτροπο Βιομηχανίας Φερχόιγκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο με το αναβλητικό επιχείρημα ότι η πρόταση δεν είναι ακόμα ώριμη και ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες.

Οπως ανακοίνωσε η Greenpeace, «σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο επίτροπος Βιομηχανίας προέβη σε εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση προσπαθώντας να υποχρεώσει τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα να αποδεχτεί μια μεγάλη οπισθοχώρηση στην ίδια την πρόταση της Κομισιόν για το REACH» (1/7/05). Η θέση του κ. Δήμα είναι πράγματι δύσκολη, γιατί εκτός από τις ισχυρές πιέσεις μέσα στην Κομισιόν έχει να αντιμετωπίσει και την αρνητική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος υιοθετεί απριόρι τις θέσεις της ελληνικής χημικής βιομηχανίας που ταυτίζονται με εκείνες του λόμπι των πολυεθνικών. Ο κ. Σιούφας έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναθέσει μέσω κρατικής χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των επιπτώσεων του REACH στην ίδια τη χημική βιομηχανία, δηλαδή το Σύνδεσμο Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ)!

Τώρα που κρίνεται η υπόθεση στο Ευρωκοινοβούλιο η προσοχή μας στρέφεται στη στάση που θα κρατήσουν οι έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και τα ίδια τα κόμματα. Οι πολιτικές ομάδες έχουν περίπου εκδηλωθεί: Οι σοσιαλιστές -από τους οποίους προέρχεται και ο εισηγητής του κανονισμού Γκουίντο Σακόνι- τείνουν να υπερψηφίσουν το REACH, ενώ στο Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους πλειοψηφούν οι φωνές υπέρ των χημικών βιομηχανιών. Στις μικρότερες ομάδες, Αριστερά και Πράσινοι υποστηρίζουν έναν αυστηρότερο κανονισμό.

Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε η υπόθεση στις Επιτροπές Βιομηχανίας και Εσωτερικού Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου. Τα πρώτα μηνύματα απ’ αυτές τις συζητήσεις είναι ανησυχητικά. Οι δύο επιτροπές προτείνουν ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση του κανονισμού, με την εξαίρεση από τη ρύθμιση των χημικών ουσιών που παράγονται σε ποσότητες έως 100 τόνους, αντί των 10 τόνων της αρχικής πρότασης.

Η επέμβαση των ΗΠΑ

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η προσπάθεια της Ε.Ε. να ελέγξει κάπως τις επικίνδυνες χημικές ουσίες αντέδρασε έντονα η ισχυρή χημική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Η χημική βιομηχανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των αμερικανών πολιτικών. Από την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2000 η χημική βιομηχανία εισέφερε πάνω από 21 εκατομμύρια δολάρια στις εκστρατείες υποψηφίων. Το 79% του ποσού αυτού πήγε σε υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ο Τζορτζ Μπους υπήρξε ο αποδέκτης του μεγαλύτερου ποσού (900.000 δολ.).

Από την «Ουάσιγκτον Ποστ» μαθαίνουμε ότι «η χημική βιομηχανία είναι ένας από τους παθιασμένους υποστηρικτές του Μπους, σύμφωνα με αρκετές πηγές. “Αυτή η βιομηχανία δήλωσε δημόσια ότι θα υποστηρίξει τον Μπους και είναι αποφασισμένη να του διαθέσει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων” είπε ο επικεφαλής μεγάλης εμπορικής ένωσης που γνωρίζει τα σχέδια της χημικής βιομηχανίας» («Washington Post», 1/8/99).

Η ευγνωμοσύνη του προέδρου Μπους δεν άργησε να εκδηλωθεί: «Για να απαντήσει στη Λευκή Βίβλο η αμερικανική χημική βιομηχανία υποχρέωσε τέσσερις κρατικές υπηρεσίες να οργανώσουν μια επιθετική εκστρατεία με στόχο να αποδυναμώσουν και να ακυρώσουν την πρόταση», γράφει ο Joseph DiGangi, εκπρόσωπος του Environmental Health Fund, μιας μικρής περιβαλλοντικής ομάδας στις ΗΠΑ, που κάνοντας χρήση του νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αρχεία καθώς και πληροφοριών από «μη κατονομαζόμενες πηγές» κατόρθωσε να αποκαλύψει όλο το σκοτεινό παρασκήνιο της ωμής αμερικανικής επέμβασης.

Τα στοιχεία αυτά συγκροτήθηκαν σε επίσημη έκθεση που υπέβαλε την 1/4/2004 στη Βουλή των ΗΠΑ ο Δημοκρατικός βουλευτής Χένρι Ουάξμαν.

Χάρη σ’ αυτά τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα γνωρίζουμε σήμερα το παρασκήνιο μιας απίστευτης προσπάθειας άμεσης επέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ε.Ε., μέσω όλων των διαθέσιμων θεμιτών και αθέμιτων μεθόδων. Η επίσημη πλευρά αυτής της προσπάθειας σημαδεύεται από ένα τηλεγράφημα του Κόλιν Πάουελ (21/3/02) προς όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και άλλες 35 χώρες.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους ζητούσε από τους υφισταμένους του να υποστηρίξουν τους εκπροσώπους του λόμπι των χημικών βιομηχανιών που ταξίδευε στην Ευρώπη για να συντονιστεί με τους ευρωπαίους βιομηχάνους και να επηρεάσει τις αναποφάσιστες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως, η εντολή του Πάουελ εφαρμόστηκε πρώτα πρώτα στην Ελλάδα: Στις 4 Μαρτίου 2003 πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα μια σημαντική συνάντηση εκπροσώπων της χημικής βιομηχανίας και αξιωματούχων της πρεσβείας με στόχο να συζητήσουν τον τρόπο που θα επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση. Οπως διαβάζουμε στο τηλεγράφημα που έστειλε στους ανωτέρους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο τότε πρεσβευτής Τόμας Μίλερ, οι αξιωματούχοι της πρεσβείας «τούς συμβούλεψαν ότι πρέπει να ενεργοποιήσουν τους συναδέλφους τους της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας» και τους «υπέδειξαν τους καταλληλότερους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να προσεγγίσουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας σύμφωνα με τον πολιτικό και το φιλοσοφικό προσανατολισμό τους». Δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη το κείμενο του τηλεγραφήματος, το οποίο αποδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε η Αθήνα στην υπόθεση υπονόμευσης του κανονισμού. Αυτό το αποκαλυπτικό τηλεγράφημα περιλαμβάνεται στην έκθεση του βουλευτή Χένρι Ουάξμαν.

Αυτό που δεν σημειώνει ούτε ο κ. Ουάξμαν στην έκθεσή του ούτε ο κ. Μίλερ στο τηλεγράφημά του είναι η ευτυχής (για τους Αμερικανούς) σύμπτωση ότι επικεφαλής της ομάδας των στελεχών της χημικής βιομηχανίας ήταν ένας Ελληνοαμερικανός, ο Αντριου Λιβέρις. Ο κ. Λιβέρις ήταν τότε πρόεδρος της εταιρείας Dow στις ΗΠΑ. Γενικός διευθυντής της εταιρείας ήταν τότε ένας άλλος Ελληνοαμερικανός, ο Ουίλιαμ Σταυρόπουλος. Σήμερα ο κ. Λιβέρις έχει αναρριχηθεί στο ύπατο αξίωμα του προέδρου και μέλους του δ.σ. ενώ ο κ. Σταυρόπουλος διατηρεί τη θέση του προέδρου του δ.σ. Τα επιφανή αυτά στελέχη της Ομογένειας ασφαλώς θα είχαν πειστικά επιχειρήματα για τους «μη ασχολούμενους με το περιβάλλον» έλληνες υπουργούς. Πολύ περισσότερο που η εταιρεία διατηρεί εργοστάσιο και στη χώρα μας.

Δεν μάθαμε, βέβαια, τι απέγιναν (αν έγιναν) οι επαφές της Dow με τον κ. Τσοχατζόπουλο και πώς αξιοποίησε ο κ. Μίλερ τις καλές του σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το λόμπι δρα με μυστικότητα και η Dow δεν είναι ο πιο κατάλληλος δημόσιος προπαγανδιστής της ασφάλειας των χημικών. Ας μην ξεχνάμε ότι, ενώ έχει συγχωνευτεί με την Union Carbide, την εταιρεία που ενέχεται στην τραγωδία του 1984 στο Μποπάλ της Ινδίας με τους 20.000 νεκρούς και τους 150.000 μολυσμένους, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες για τη συνεχιζόμενη τραγωδία.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Ελλάδα ακόμα δεν τόλμησε να συνταχθεί με το μέρος των ευρωπαϊκών κρατών που υποστηρίζουν τον έλεγχο των χημικών. Οσο για την αμερικανική κυβέρνηση, αυτή συνέχισε να υποστηρίζει το λόμπι των πολυεθνικών της χημικής βιομηχανίας.

Ο Κόλιν Πάουελ έστειλε και δεύτερο τηλεγράφημα προς τις αμερικανικές πρεσβείες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις 29/4/03, προτού ακόμα τεθεί σε δημόσια συζήτηση ο κανονισμός. Με εντολή του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσεγγίστηκαν πάλι οι αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί, προκειμένου να γίνει σαφής η διαφωνία των ΗΠΑ με το REACH. Το Μάρτιο του 2004 στάλθηκε και τρίτο τηλεγράφημα από τον Πάουελ με παρόμοιο περιεχόμενο. Είχαν μεσολαβήσει πολλές υπόγειες παρασκηνιακές πιέσεις που έχουν ήδη ευδοκιμήσει: η διαγραφόμενη τελική μορφή του REACH είναι πολύ πιο ανεκτική για τα επικίνδυνα χημικά σε σχέση με την τολμηρότερη «Λευκή Βίβλο» του 2001.

Η απλή μέθοδος των τριών

Φυσικά, δεν φταίνε μόνο οι κακοί Αμερικανοί που κινδυνεύει με ακύρωση ή πλήρη υπονόμευση το ήδη αποδυναμωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο. Αλλωστε, οι δύο μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι αμερικάνικες αλλά ευρωπαϊκές.

Στο σχετικό επίσημο πίνακα προηγείται η γερμανική Basf με πωλήσεις το 2002 30,5 δισ. ευρώ, η επίσης γερμανική Bayer (28,0 δισ.) και ακολουθούν οι αμερικανικές Dow Chemical (27,5), DuPont (24) και Exxon/Mobil (20,5). Τη δεκάδα κλείνουν η γαλλική Atofina (18,5), η ιαπωνική Mitsubishi Chemical (15,0), η ολλανδική Akzo Nobel (13,5), η βρετανική ΒΡ (12,5) και η βρετανο-ολλανδική Shell (11,5).

Αυτά τα νούμερα εξηγούν το γεγονός ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2003 ανέλαβαν μια πρωτοφανή πρωτοβουλία οι αρχηγοί των τριών ευρωπαϊκών κρατών με μεγάλες χημικές βιομηχανίες. Με επιστολή τους προς τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο Μπλερ, ο Σιράκ και ο Σρέντερ έριχναν το προσωπικό τους βάρος στην πλευρά των σκεπτικιστών, δηλαδή εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναβληθεί επ’ αόριστον ο έλεγχος της επικινδυνότητας των χημικών ουσιών. Το επιχείρημά τους είναι ότι κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα της χημικής βιομηχανίας που είχε μπει σε πρώτη προτεραιότητα πριν από λίγους μήνες (Μάρτιος 2003) στη συνάντηση κορυφής της Λισαβόνας.

Πίσω από την επιστολή των τριών ηγετών βρίσκονταν πάλι οι ΗΠΑ. Σε ένα e-mail της Μπάρμπαρα Νόρτον, υπεύθυνης για το εμπόριο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αναφερόταν ήδη από τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η σημασία να αναλάβουν πρωτοβουλία «οι ισχυροί ηγέτες της Ε.Ε.» και να πείσουν την Κομισιόν να μην προχωρήσει «προτού πραγματοποιηθεί μια οριστική ανάλυση κέρδους-ζημίας».

Αλλά και στον τομέα της προπαγάνδας για τη δυσφήμηση του REACH συμμετέχει ενεργά το λόμπι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ηδη από την περίοδο της «Λευκής Βίβλου» ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) ανέθεσε στο μελετητικό γραφείο Αρθουρ Λιτλ να ερευνήσει τις οικονομικές συνέπειες των νέων ρυθμίσεων στη χημική βιομηχανία.

Η έκθεση παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2002 και το τελικό της συμπέρασμα συνοψίστηκε σε τρία διαφορετικά σενάρια με τους τίτλους «Σύννεφα», «Θύελλα», «Τυφώνας». Στην καλύτερη περίπτωση οι ερευνητές πρόβλεψαν πτώση στην παραγωγή της γερμανικής χημικής βιομηχανίας 1,4% και απώλεια 150.000 θέσεων εργασίας. Στη χειρότερη (το σενάριο «Τυφώνας») προβλέπεται να πέσει η παραγωγή 20% και να χαθούν 2.350.000 θέσεις εργασίας μόνο στη Γερμανία.

Η έκθεση δέχτηκε έντονη κριτική από ανεξάρτητους μελετητές, αλλά ακόμα και από τη γερμανική κυβέρνηση. Αλλωστε η μελετητική αυτή εταιρεία (Arthur D. Little International) είναι γνωστή για την απροσχημάτιστη υποστήριξη ακραίων νεοφιλελεύθερων μοντέλων. Σε μία από τις γνωστότερες μελέτες της -που παραγγέλθηκαν από την καπνοβιομηχανία Philip Morris το 1999- η εταιρεία υπολόγισε ότι οι πρόωροι θάνατοι των καπνιστών στην Τσεχία συμφέρουν στην κυβέρνηση, διότι τη γλιτώνουν από δαπάνες υγείας, συντάξεις και κατοικία ηλικιωμένων, άρα από καθαρά οικονομικούς λόγους δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά του καπνίσματος!

Περιττό να πούμε ότι, παρά την κατακραυγή, και η συμπληρωματική μελέτη που ζητήθηκε από τη γερμανική βιομηχανία για το REACH ανατέθηκε και πάλι στην Αρθουρ Λιτλ.

Μήπως όλα αυτά είναι υπερβολικές ευαισθησίες ανήσυχων οικολόγων; Μακάρι να ήταν έτσι. Μόλις πριν από δέκα μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστημονική μελέτη «Δώρο ζωής» που διεξήχθη στην Ολλανδία από τις οργανώσεις Greenpeace και WWF και αποκαλύπτει ότι ύποπτα ή αποδεδειγμένα επικίνδυνα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης εισέρχονται στο σώμα εμβρύων μέσω του μητρικού αίματος και του ομφάλιου λώρου. «Τα έμβρυα που τρέφονται από την μητέρα τους μέσω του ομφάλιου λώρου εκτίθενται σε τοξικά χημικά που περιέχονται σε προϊόντα όπως πλαστικά βινυλίου, καθαριστικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και αρώματα. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τα χημικά αυτά βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα σε όλα τα στάδια της ζωής μας, ξεκινώντας από την εμβρυακή ηλικία όπου τα παιδί είναι περισσότερο ευάλωτο», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, ενώ ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς, συμπληρώνει: «Οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν από τη βιομηχανία να αντικαταστήσει τα επικίνδυνα χημικά με άλλα πιο ασφαλή. Οι δε κυβερνήσεις οφείλουν να ψηφίσουν το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό REACH που έχει ως στόχο να ελέγξει και σταδιακά να απαγορεύσει τη χρήση επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα της καθημερινότητάς μας».
* Ευχαριστούμε το WWF Ελλάδας και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο για τις εκστρατείες πολιτικής του Οργανισμού Αχιλλέα Πληθάρα για τη βοήθειά τους στην έρευνα.

Η χημική ένωση του Τόμας Μίλερ

Το αποκαλυπτικό τηλεγράφημα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ που αναφέρουμε στις διπλανές στήλες στάλθηκε στις 12/3/03, έχει τη διαβάθμιση «ευαίσθητο» και περιλαμβάνει τα εξής:

«Περίληψη:

1. Εκπρόσωποι της Dow Chemical, εκφράζοντας την ανησυχία της εταιρείας για το νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για τα χημικά, επισκέφτηκαν την Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα δεσμεύσουν την ελληνική κυβέρνηση στο ρόλο της ως προέδρου της Ε.Ε. να επηρεάσει το σχέδιο νομοθεσίας που αφορά τα χημικά. Ο πρέσβης Μίλερ μαζί με τους ακολούθους για θέματα Εμπορίου και Οικονομίας, τους συμβούλεψε να κάνουν χρήση των τοπικών επιχειρηματικών επαφών τους, ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης (τους συμβούλεψε) να ενισχύσουν το επίπεδο εγρήγορσης των μη ασχολούμενων με το περιβάλλον υπουργών, ειδικά του υπουργού Ανάπτυξης (σ.σ.: τότε ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος) που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. (…)

Η ανησυχία της βιομηχανίας:

2. Τρεις εκπρόσωποι της Dow Chemical, ο Αντριου Λιβέρις, πρόεδρος του συγκροτήματος στις ΗΠΑ, ο Λουτσιάνο Ρεσπίνι, πρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου και ο Θάνος Θωμάς, γενικός διευθυντής Ελλάδας, επισκέφτηκαν στις 4 Μαρτίου την πρεσβεία για να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσει στην αλλαγή της υπό ψήφιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ρυθμίζει τα χημικά. Η επίσκεψή τους έγινε και υπό την ιδιότητα των εκπροσώπων της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής ένωσης χημικών βιομηχανιών (American Chemical Council και European Chemical Industry Association). Η Dow είναι από τα σημαντικότερα μέλη και των δύο ενώσεων.

3. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ανέφεραν ότι επισκέφτηκαν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις των κρατών με τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες βρίσκονται σύμφωνες μαζί μας, συμπεριλαμβανόμενης της γερμανικής.

Σχόλιο (σ.σ.: του Μίλερ): αυτό έρχεται σε κάποια αντίθεση με την αναφορά που είχαμε κατά την τηλεφωνική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου μεταξύ των πρεσβειών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όπου παρατηρήθηκε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης υπήρξε κατ’ ανάγκην ένας συμβιβασμός μεταξύ βιομηχάνων και περιβαλλοντιστών. Εκτός αν οι συνομιλητές μας από την Dow απλώς αποδέχονται ότι αυτός ο συμβιβασμός είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί με τα δεδομένα της Γερμανίας.

Στρατηγική:

4. Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου απάντησαν στους εκπροσώπους (της Dow) ότι η πρεσβεία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στο θέμα αυτό και συνόψισαν τις ανταλλαγές απόψεων που είχαν προηγηθεί, για παράδειγμα, κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Δράσης ΗΠΑ-Ε.Ε. τον Ιανουάριο. Επίσης τους συμβουλέψαμε ότι πρέπει (α) να ενεργοποιήσουν τους συναδέλφους τους της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας για να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και να δώσουν το ίδιο μήνυμα και (β) να επιχειρήσουν να ενισχύσουν το επίπεδο εγρήγορσης των μη ασχολούμενων με το περιβάλλον αξιωματούχων, ιδιαίτερα όσους στην Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις ανησυχούν για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και τους υπεύθυνους για το εμπόριο. Ο πρεσβευτής Μίλερ συμμετείχε στη συνάντηση και υπέδειξε τους καταλληλότερους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να πλησιάσουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και εξήγησε με ποιον τρόπο θα πρέπει να προσεγγιστεί καθένας απ’ αυτούς, σύμφωνα με τον πολιτικό και το φιλοσοφικό προσανατολισμό τους. Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εκτίμησαν ιδιαίτερα τη συμμετοχή και τις συμβουλές του πρεσβευτή. Σκέφτηκαν ότι εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη εγχώρια χημική βιομηχανία θα είχαν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα ως προς την επίδραση της προτεινόμενης νομοθεσίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι το ζήτημα είναι εν γνώσει της ισχυρής ελληνικής βιομηχανίας διύλισης πετρελαίου.

5. Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να κρατούν ενήμερη την πρεσβεία για τις επαφές τους με τους έλληνες αξιωματούχους τόσο εδώ όσο και στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα μας παραδώσουν μια αξιολόγηση του σχεδίου νομοθεσίας μόλις δοθεί στη δημοσιότητα για σχολιασμό».

Μεγαλο ηλιακο ρηγμα στον Ηλιο παρακολουθουν οι επιστημονες

Advertisement

Image

Ένα μεγάλο ρήγμα -διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου- παρακολουθούν οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες. Το ρήγμα, που εμφανίστηκε στις αρχές Απριλίου, υπολογίζεται πως έχει μήκος τουλάχιστον 700.000 χιλιόμετρα, σχεδόν η διπλάσια απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.
Το ρήγμα έχει εντοπιστεί στο νοτιοανατολικό κομμάτι της ηλιακής σφαίρας. Εικόνα από δορυφόρο του προγράμματος της NASA παρακολούθησης του Ήλιου Solar Dynamics Observatory στο υπεριώδες φάσμα κατέγραψε το τεράστιο αυτό ρήγμα.
Τα μαγνητικά αυτά ρήγματα…
διαπιστώνονται όταν το αέρια (σωματίδια) ακολουθούν τις γραμμές του μαγνητικού του πεδίου, ενώ κινούνται με μικρότερη ταχύτητα καθώς η ένταση του μαγνητικού πεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλότερη.

Τα μαγνητικά ρήγματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μια ημέρα και να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως και ολόκληρους μήνες. Όταν το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας, τότε τα αέρια που επηρεάζονται από το ρήγμα αυτό, εκτοξεύονται στο διάστημα, παρουσιάζοντας τις γνωστές ηλιακές εκρήξεις οι οποίες εκτείνονται εκατοντάδες χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, εκπέμποντας ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια.
Όταν τα σωματίδια αυτά φτάσουν στη Γη, επηρεάζουν με τη σειρά τους το μαγνητικό της πεδίο προκαλώντας πολλές φορές δυσλειτουργίες στο Η/Μ φάσμα, όπως τις λειτουργίες δορυφόρων, ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σημάτων.
Προς τα παρών το συγκεκριμένο μαγνητικό ρήγμα δείχνει σταθερό στην ανάπτυξή του, αλλά η παρακολούθηση είναι συνεχής καθώς όταν αυτό «καταρρεύσει» η ηλιακή έκρηξη κατά πρώτον θα είναι εντυπωσιακή και κατά δεύτερον οι επιστήμονες θέλουν να παρακολουθήσουν πως η εκτόξευση αυτή των σωματιδίων στο διάστημα θα επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλά και τις λοιπές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Η/Μ φάσμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πολεμος κατα της δημοκρατιας (Ντοκιμαντερ)

Advertisement

Η ιστορία της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς και η πραγματική ιστορία της επιχείρησης για την πραξικοπηματική ανατροπή του Ούγκο Τσάβεζ, το 2002, καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ του John Pilger.
Το πρώτο ντοκιμαντέρ για το σινεμά του βραβευμένου Αυστραλού δημοσιογράφου John Pilger, εξετάζει τη σχέση της Ουάσιγκτον με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Χιλή, τόσο στις μέρες μας όσο και στις τελευταίες δεκαετίες.
Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό το ντοκιμαντέρ (παραγωγής 2007) καταδεικνύει πώς, με αλλεπάλληλες φανερές ή αφανείς επεμβάσεις, οι ΗΠΑ ανέτρεψαν στην περιοχή μια σειρά εκλεγμένων κυβερνήσεων, από τη δεκαετία του ’50 κι έπειτα. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Χιλιανός πρόεδρος Salvador Allende, για παράδειγμα, εκτοπίστηκε από την εξουσία το 1973 από τη στρατιωτική δικτατορία του στρατηγού Αγκούστο Πινοσέτ. Το πραξικόπημα υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Η Γουατεμάλα, ο Παναμάς, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ είναι χώρες στις οποίες εισέβαλαν οι ΗΠΑ.
O John Pilger συνομιλεί με αρκετούς πρώην πράκτορες της CIA που πήραν μέρος σε συντονισμένες μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντία σε χώρες της περιοχής. Ερευνά την οργάνωση «School of the Americas» (η οποία μετονομάσθηκε σε «Western Hemisphere Institute for Security Cooperation») στη στρατιωτική βάση Fort Benning της Πολιτείας Georgia, όπου οι βασανιστές του καθεστώτος Πινοσέτ εκπαιδεύτηκαν μαζί με τυράννους και διοικητές «ομάδων θανάτου» (death squads) από την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδορ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή……

Οι Ρωσοι μαρσαρουν για πρωτοποριακο ταξιδι μεσω Βορειου Πολου

Advertisement

Άλλο μονοπάτι

H Ρωσία θέλει να «πατήσει πόδι» στην Αρκτική (εικόνα αρχείου)
H Ρωσία θέλει να «πατήσει πόδι» στην Αρκτική (εικόνα αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press

Copyright 2010

The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.

 
Μόσχα, Ρωσία

Ρώσοι ερευνητές σχεδιάζουν να γίνουν πρωτοπόροι σε ένα ταξίδι από τη Σιβηρία μέχρι τον Καναδά μέσω του Βόρειου Πόλου -μια επικίνδυνη, πολύμηνη αποστολή πάνω σε εύθραυστο πάγο. Το εγχείρημα παρουσιάζεται ως επιστημονική έρευνα, πιθανότατα όμως αποτελεί επίδειξη ρωσικής ισχύος στη διεθνή έριδα για τους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής.

«Η Ρωσία έχει προχωρήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο» όσον αφορά την εξερεύνηση της Αρκτικής, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσούκοφ, επικεφαλής της αποστολής.

«Θα κινηθούμε σε ένα μονοπάτι που δεν έχει ακολουθήσει κανείς στο παρελθόν» υπερηφανεύτηκε.

Στη διάρκεια της αποστολής, η οποία προγραμματίζεται να αναχωρήσει στις 17 Φεβρουαρίου με δύο οχήματα, θα συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή και τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας.

Το βασικό κίνητρο, όμως, φαίνεται ότι είναι το χρήμα: Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Γροιλανδία και ο Καναδάς ερίζουν για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι κρύβονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Με τη θερμοκρασία στην Αρκτική να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο θα είναι μια απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.

Σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια να προωθήσει τις διεκδικήσεις της, η Ρωσία έστειλε βαθυσκάφη που ύψωσαν τη ρωσική σημεία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007.

Η Μόσχα έχει εξάλλου καταθέσει αίτηση στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για επέκταση των χωρικών της υδάτων σχεδόν μέχρι το Βόρειο Πόλο. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ένας υποθαλάσσιος γεωλογικός σχηματισμός, που ονομάζεται Ράχη του Λομονόσοβ και εκτείνεται μέχρι τον βόρειο Καναδά, είναι στην πραγματικότητα προέκταση της ηπειρωτικής Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα οκτώ μέλη της νέας ρωσικής αποστολής θα χρησιμοποιήσουν οχήματα με ειδικά, ογκώδη ελαστικά.

Η αποστολή, που πρέπει να διανύσει 8.000 χιλιόμετρα πάνω στο εύθραυστο κάλυμμα πάγου, προγραμματίζεται να φτάσει στο έδαφος του Καναδά στα τέλη Μαΐου και να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου.

Εκτός του ότι θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα μοιραστούν αργότερα με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, οι πρωτοπόροι θα δοκιμάσουν επίσης το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, τη ρωσική απάντηση στο αμερικανικό GPS.


Οι Ρωσοι μαρσαρουν για πρωτοποριακο ταξιδι μεσω Βορειου Πολου

Advertisement

Άλλο μονοπάτι

H Ρωσία θέλει να «πατήσει πόδι» στην Αρκτική (εικόνα αρχείου)
H Ρωσία θέλει να «πατήσει πόδι» στην Αρκτική (εικόνα αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press

Copyright 2010

The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.

 
Μόσχα, Ρωσία

Ρώσοι ερευνητές σχεδιάζουν να γίνουν πρωτοπόροι σε ένα ταξίδι από τη Σιβηρία μέχρι τον Καναδά μέσω του Βόρειου Πόλου -μια επικίνδυνη, πολύμηνη αποστολή πάνω σε εύθραυστο πάγο. Το εγχείρημα παρουσιάζεται ως επιστημονική έρευνα, πιθανότατα όμως αποτελεί επίδειξη ρωσικής ισχύος στη διεθνή έριδα για τους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής.

«Η Ρωσία έχει προχωρήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο» όσον αφορά την εξερεύνηση της Αρκτικής, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσούκοφ, επικεφαλής της αποστολής.

«Θα κινηθούμε σε ένα μονοπάτι που δεν έχει ακολουθήσει κανείς στο παρελθόν» υπερηφανεύτηκε.

Στη διάρκεια της αποστολής, η οποία προγραμματίζεται να αναχωρήσει στις 17 Φεβρουαρίου με δύο οχήματα, θα συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή και τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας.

Το βασικό κίνητρο, όμως, φαίνεται ότι είναι το χρήμα: Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Γροιλανδία και ο Καναδάς ερίζουν για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι κρύβονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Με τη θερμοκρασία στην Αρκτική να αυξάνεται περισσότερο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο θα είναι μια απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.

Σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια να προωθήσει τις διεκδικήσεις της, η Ρωσία έστειλε βαθυσκάφη που ύψωσαν τη ρωσική σημεία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007.

Η Μόσχα έχει εξάλλου καταθέσει αίτηση στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για επέκταση των χωρικών της υδάτων σχεδόν μέχρι το Βόρειο Πόλο. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ένας υποθαλάσσιος γεωλογικός σχηματισμός, που ονομάζεται Ράχη του Λομονόσοβ και εκτείνεται μέχρι τον βόρειο Καναδά, είναι στην πραγματικότητα προέκταση της ηπειρωτικής Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα οκτώ μέλη της νέας ρωσικής αποστολής θα χρησιμοποιήσουν οχήματα με ειδικά, ογκώδη ελαστικά.

Η αποστολή, που πρέπει να διανύσει 8.000 χιλιόμετρα πάνω στο εύθραυστο κάλυμμα πάγου, προγραμματίζεται να φτάσει στο έδαφος του Καναδά στα τέλη Μαΐου και να ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου.

Εκτός του ότι θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα μοιραστούν αργότερα με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, οι πρωτοπόροι θα δοκιμάσουν επίσης το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Glonass, τη ρωσική απάντηση στο αμερικανικό GPS.


Προετοιμασμένοι για εξωγήινη επαφή;

Advertisement

Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες η ανθρωπότητα θα πρέπει να βρει τρόπους για συντονισμένη δράση στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης μιας επαφής με εξωγήινης μορφής ζωής όντα.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς επιμένουν ότι υπάρχει η αναγκαιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να εντάξει υπό την αιγίδα του αυτή την προσπάθεια οργανώνοντας κάποιο ανεξάρτητο κλάδο στα πρότυπα υπηρεσιών που ασχολούνται με την παρατήρηση και τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής σύγκρουσης κάποιου μετεωρίτη με τη Γη. Οι επιστήμονες τονίζουν τον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοιου είδους επαφή σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αρκετοί πιστεύουν ότι η εξέλιξη της ζωής σε άλλους πλανήτες είναι πολύ πιθανό να ακολουθεί το Δαρβίνειο μοντέλο, προσδίδοντας έτσι στους εξωγήινους οργανισμούς πολλές ομοιότητες με τους γήινους. Έτσι μια πιθανή επαφή με νοήμονα όντα θα περιείχε σε μεγάλο βαθμό στοιχεία της ανθρώπινης φύσης (ερευνητικότητα, βιαιότητα). Μάλιστα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο γιατί η ύπαρξη νοημοσύνης σε εξωγήινες μορφές ζωής μπορεί να μας οδηγήσει σε παραλληλισμό με την ανθρώπινη ιστορία των εξερευνήσεων και το πώς αντιμετωπίστηκαν οι ντόπιοι πληθυσμοί! Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες θρησκείες οι οποίες ως ανθρωποκεντρικές και Γεωκεντρικές θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση. Παρόλα αυτά όπως τονίζουν οι θεολόγοι θα υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα δίνοντας στο Θεό πρωταρχικό ρόλο στην εμφάνιση των νέων γειτόνων.

ΠΗΓΗ

Διαστημικός γίγαντας που μας «πετάει» κομήτες!

Advertisement

Αμερικανοί αστροφυσικού του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα εντόπισαν ένα τεράστιο σκοτεινό σώμα στο νέφος Όορτ. Ύστερα από μελέτη με το διαστημικό τηλεσκόπιο WΙSΕ βρήκαν πως το μέγεθός του είναι δύο ως τέσσερις φορές μεγαλύτερο από του Δία που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Το νέφος Όορτ είναι μία απέραντη περιοχή με έκταση τριών ετών φωτός που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια κομήτες και διάφορα παγωμένα διαστημικά αντικείμενα που περίσσεψαν από τη διαδικασία δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για τον «ένοχο» που στέλνει στο ηλιακό μας σύστημα πολλούς από τους κομήτες που περιφέρονται στο διάστημα και κάποιοι από αυτούς πλησιάζουν και τον πλανήτη μας.

Ο Τζον Ματέζε που είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας δήλωσε: «Είναι πολλοί οι επιστήμονες που έχουν δηλώσει ότι σε κάποια περιοχή από αυτές που περιβάλλουν το ηλιακό μας σύστημα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται ένα σώμα στο μέγεθος του Ποσειδώνα, αλλά είναι όντως μεγάλη έκπληξη ο εντοπισμός ενός σώματος που είναι μεγαλύτερο από τον Δία»!

ΠΗΓΗ

Λειτουργεί η συνείδησή μας με κβαντικό τρόπο;

Advertisement

Ο κύβος του Necker και το βάζο του Rubin

Σύμφωνα με τον Ευστράτιο Μανουσάκη, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (Tallahassee), το κλειδί της συνείδησης θα μπορούσε να βρίσκεται στις κβαντικού τύπου δράσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, όταν κάποιος βλέπει διφορούμενες παραστάσεις, όπως τη σιλουέτα (χορεύτρια) που στριφογυρίζει συγχρόνως προς δύο κατευθύνσεις, το βάζο του Rubin ή τον κύβο του Necker. Αυτές οι οπτικές πλάνες είναι διφορούμενες γιατί σε κάθε στιγμή μπορούν να γίνουν αντιληπτές με τον έναν από δύο εναλλακτικούς τρόπους, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές και με τους δύο τρόπους ταυτόχρονα. Η παράσταση μοιάζει σα να αναστρέφεται όταν η αντίληψή μας αλλάζει από τη μία εναλλακτική ερμηνεία της εικόνας στην άλλη.

Το βάζο του Rubin, ο κύβος του Necker και η στριφογυριστή χορεύτρια

Το βάζο του Rubin (γνωστό και ως ‘πρόσωπο του Rubin’) είναι μία διάσημη οπτική πλάνη που επινοήθηκε περίπου το 1915 από τον δανό ψυχολόγο Edgar Rubin. Όταν δύο σχέδια έχουν κοινό σύνορο και το ένα είναι αντιληπτό ως μορφή ενώ το άλλο ως φόντο, η αντίληψή μας καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο εναλλακτικών ερμηνειών. Θα δει το ένα σχήμα ως μορφή και το άλλο ως φόντο, ποτέ όμως και τα δύο ταυτόχρονα ως μορφές. Οι εικόνες του Rubin εκ των οποίων η αναφερόμενη του βάζου είναι και η πιο διάσημη, έδωσαν αφορμή στους ψυχολόγους της μορφής (Gestalt) στο να επινοήσουν και άλλες παρόμοιες εικόνες.

Ο κύβος του Necker επινοήθηκε το 1832 από τον σουηδό κρυσταλλογράφο Louis Albert Necker και αποτελεί ένα διφορούμενο γραμμικό σχέδιο που απεικονίζει έναν κύβο σε ισομετρική προοπτική, δηλαδή οι παράλληλες γραμμές ενός κύβου απεικονίζονται ως παράλληλες γραμμές στην παραγόμενη εικόνα. Όταν δύο γραμμές διασταυρώνονται το σχέδιο δεν δίνει κάποιο στοιχείο σχετικά με το ποια είναι μπροστά και ποια είναι πίσω. Αυτό είναι που κάνει την εικόνα διφορούμενη, γιατί μπορεί να ερμηνευτεί με δύο εναλλακτικούς τρόπους. Όταν κάποιος κοιτάζει το σχέδιο, έχει την εντύπωση είτε πως ο κύβος είναι στραμμένος προς τη μία πλευρά και κάτω, είτε προς την άλλη πλευρά και πάνω. Η επίδραση αυτή στην αντίληψη είναι ενδιαφέρουσα, γιατί κάθε τμήμα της εικόνας είναι από μόνο του διφορούμενο, αλλά το ανθρώπινο οπτικό αντιληπτικό σύστημα επιλέγει μία ερμηνεία για κάθε τμήμα, ώστε η συνολική ερμηνεία να είναι σύμφωνη με τις επί μέρους ερμηνείες.

Η στριφογυριστή χορεύτρια είναι μία φιγούρα που η κίνησή της μπορεί να ερμηνευτεί με δύο εναλλακτικούς τρόπους: είτε θεωρώντας ότι γυρίζει με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, είτε αντίστροφα. Οπτικές πλάνες σαν αυτή της χορεύτριας είναι πολύ χρήσιμες για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτά που βλέπουμε. Το οπτικό μας σύστημα προκειμένου να ερμηνεύσει μια παράσταση, δεν ανασυνθέτει τα οπτικά ερεθίσματα ως ακριβές αντίγραφο αυτού που βλέπουμε, αλλά κάνει κάποιες συγκεκριμένες υποθέσεις με τις οποίες ‘γεμίζει τα αντιληπτικά του κενά’ και τελικά επιλέγει από αυτές την τελική μορφή με την οποία αντιλαμβανόμαστε την παράσταση.

Στην περίπτωση της χορεύτριας υπάρχουν δύο εναλλακτικές υποθέσεις, από τις οποίες ο εγκέφαλός μας επιλέγει τη μία για να ερμηνεύσει την φορά της κίνησής της.

Η κβαντική συνείδηση

Ο Ευστράτιος Μανουσάκης βασίζει το μοντέλο του για τη συνείδηση στην υπόθεση ότι η συνειδητή ενημερότητα δημιουργείται εκ νέου κάθε φορά που αναστρέφεται η ερμηνεία μίας διφορούμενης παράστασης. Πιστεύει ότι η δυνατότητα της αναστροφής της εικόνας είναι συγγενής με την κβαντική εναπόθεση, σύμφωνα με την οποία δύο πιθανές ερμηνείες υπάρχουν ταυτοχρόνως σε μία δυναμική κατάσταση που λειτουργεί ως κβαντικό κύμα. Κάθε φορά που επιχειρείται θέαση της εικόνας το κύμα καταρρέει και η αντίληψη επιλέγει μία εκ των δύο ερμηνειών. Το τι συμβαίνει την ώρα της αναστροφής στον εγκέφαλο υποδηλώνει κάποιον συσχετισμό μεταξύ της συνείδησης και των νευρωνικών λειτουργιών, που θα μπορούσε να μας εφοδιάσει με σημαντικά στοιχεία, χρήσιμα στην έρευνα για την ανθρώπινη αντίληψη και τη συνείδηση.

Ο Μανουσάκης αντιπαρέβαλλε τα δεδομένα από μελέτες στις οποίες μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και εγκεφαλοαπεικονιστικών τεχνικών την ώρα που έβλεπαν διφορούμενες εικόνες. Η δραστηριότητα των νευρώνων μετρήθηκε σε τρεις περιπτώσεις: λίγο πριν αντιστρέψουν την εικόνα, την ώρα που γινόταν η αντιστροφή και ακριβώς μετά. Μέσω αυτών των στοιχείων συνάχθηκε ένα μοντέλο πυροδότησης των εγκεφαλικών νευρώνων, που πιστεύει ότι είναι χαρακτηριστικό των κβαντικών επιδράσεων που υπόκεινται της συνείδησης.

Σε αντίθεση με άλλες θεωρίες κβαντικής συνείδησης, όπως αυτή του Stuart Hameroff και του Roger Penrose, η συγκεκριμένη θέση επιδέχεται έλεγχο. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μελέτες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν κάτω από την επίδραση LSD, το οποίο μειώνει τον ρυθμό της πυροδότηση των νευρώνων, ο Μανουσάκης προέβλεψε με ακρίβεια τη συχνότητα με την οποία τα υποκείμενα μπορούσαν να αναστρέψουν τις εικόνες. Αρκετοί ερευνητές που κρατούσαν μία κριτική στάση απέναντι σε προηγούμενα εγχειρήματα για τη χρήση της κβαντικής φυσικής στην ερμηνεία της συνείδησης, θεωρούν ότι το μοντέλο που προτείνει ο Μανουσάκης είναι εύλογο.

ΠΗΓΗ

Η περί Ομπάμα προφητεία ..

Advertisement

Τα προαισθήματα, οι προβλέψεις, και οι προφητείες, πάντα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Τόσο σε θρησκευτικό, όσο και σε απλά ανθρώπινο επίπεδο. Η περίπτωση του Ιωάννη με την Αποκάλυψη, του Γάλλου Νοστράδαμου , του δικού μας Κοσμά του Αιτωλού, αλλά και πολλών άλλων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πολλές φορές τα προαισθήματα δεν είναι 100% ακριβή, ενώ άλλες φορές ο άνθρωπος που δέχεται κάποια πληροφόρηση για τα μελλούμενα, μέσω ονείρων, οραμάτων, φωνών, ή σκέψης, δεν πολυκαταλαβαίνει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Το προαίσθημα είναι στην ουσία μια προφητεία, που όμως σχετίζεται αμέσως ή εμμέσως με τον δέκτη του οράματος, ή του ονείρου, κλπ. Η προφητεία είναι κάτι μεγαλύτερο. Πιο σημαντικό. Συνήθως σχετίζεται με τη μοίρα ενός λαού, ενός έθνους κ.ο.κ. Και τα δυο λειτουργούν παρόμοια, η διαφορά τους έγκειται στα μεγέθη.

Υπάρχει μάλιστα ένα συγκεκριμένο είδος προφητείας, που καταλήγει δημοσιευμένο σε βιβλία με τη μορφή μυθιστορήματος. Στην αρχή, κανένας, ακόμη και ο συγγραφέας του, δεν γνωρίζει πως γράφει κάτι που κάποτε θα γίνει. Στη πορεία του χρόνου όμως, οι ομοιότητες με τη πραγματικότητα αρχίζουν να ξεπροβάλλουν, και το όλο ζήτημα αγγίζει πλέον τα όρια του μυστικισμού.

Ένα κλασικό παράδειγμα των παραπάνω, είναι το μυθιστόρημα Futility του Morgan Robertson , που γράφτηκε και εκδόθηκε το 1898. Η πλοκή του έχει να κάνει με την περιπέτεια ενός υπερωκεάνιου που ονομάζεται Titan και που βυθίζεται όταν προσκρούει σε παγόβουνο. Τον Απρίλιο του 1912, 14 χρόνια μετά τη κυκλοφορία του εν λόγω βιβλίου, ένα πραγματικό υπερωκεάνιο, ο Τιτανικός, βυθίζεται, έχοντας προσκρούσει σε παγόβουνο. Λίγους μήνες μετά τη τραγωδία, το βιβλίο επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο M.F. Mansfield της Νέας Υόρκης με το νέο τίτλο Futility and the Wreck of the Titan. Τι να πει κανείς;

Ένα πιο ενδιαφέρον για εμάς σήμερα παράδειγμα, είναι και το εξής: Υπάρχει κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ που η εμφάνισή του είχε προβλεφθεί πριν από 80 χρόνια. Ο Barack Obama. Αναφέρομαι σε μια «προφητεία» που υπάρχει σε ένα βραζιλιάνικο βιβλίο που εκδόθηκε το 1926 με τον τίτλο The Black President. The American Roman in 2228. Το μυθιστόρημα γράφτηκε από κάποιον Monteiro Lobato, ο οποίος προέβλεψε ότι σε μια μελλοντική χρονολογία (που εμπεριέχει τα νούμερα 2 και 8), όταν ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα είναι περίπου 300 εκατομμύρια, και όταν ο κόσμος «δεν θα πηγαίνει κάθε μέρα στην εργασία του, αλλά θα δουλεύει από το σπίτι ακτινοβολώντας την εργασία του στο γραφείο!!!», θα εκλεγεί ένας μαύρος πρόεδρος.

Ο άγνωστος τότε Lobato, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εκδώσει το βιβλίο στις ΗΠΑ, αλλά τελικά αυτό εκδόθηκε στη Βραζιλία. Το σενάριο μιλάει για μια κοπέλα με το όνομα Jane, η οποία έβλεπε το μέλλον μέσα από μια συσκευή που λέγονταν μελλοντοσκόπιο (futuroscope). Τι είδε; Είδε έναν μαύρο άνδρα να εκλέγεται στη προεδρία των ΗΠΑ το έτος 2228, σε μια εποχή όπου η ιατρική θα κάνει θαύματα, θα γίνονται κλωνοποιήσεις ανθρώπων, και οι μαύροι θα …ισιώνουν τα μαλλιά τους. Ο μαύρος αυτός θα έχει ως βασικό αντίπαλο για το χρίσμα, μια λευκή γυναίκα, ενώ και οι δύο θα ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα. Ο αντίπαλος του για το προεδρικό αξίωμα θα είναι κάποιος λευκός Ρεπουμπλικάνος. Τελικά, κερδίζει ο μαύρος.

Το μυθιστόρημα δεν είναι απόλυτα ακριβές, όμως σε πολλά πέφτει μέσα, και εν πάση περιπτώσει, και μόνο το γεγονός ότι κάποιος προέβλεψε μαύρο πρόεδρο της Αμερικής από το 1926, είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Ιδού μερικές από τις συμπτώσεις-προβλέψεις:

– Μυθιστόρημα: Πληθυσμός ΗΠΑ 314 εκατ.

– Πραγματικότητα: Πληθυσμός ΗΠΑ 304 εκατ.

– Μυθιστόρημα: Πληθυσμός λευκών 206 εκατ.

– Πραγματικότητα: Πληθυσμός λευκών 200 εκατ.

– Μυθιστόρημα: Έτος εκλογής το 2228

– Πραγματικότητα: Έτος εκλογής Ομπάμα το 2008

– Μυθιστόρημα: Μαύρος εναντίον λευκής για το χρίσμα.

– Πραγματικότητα: Ομπάμα εναντίον Χίλαρυ Κλίντον.

– Μυθιστόρημα: Λευκός Ρεπουμπλικάνος ως αντίπαλος για το προεδρικό αξίωμα.

– Πραγματικότητα: Ο λευκός Ρεπουμπλικάνος McCain ήταν ο αντίπαλος.

– Μυθιστόρημα: Η συγκεκριμένη εκλογή θα είναι η 88η προς 89η των ΗΠΑ.

– Πραγματικότητα: Η εκλογή ήταν η 43η προς 44η (το μισό του 88).

 Από το World mysteries.com

Advertisement