Αφαιρούν…Χριστό και Παναγία από τα βιβλία του Γυμνασίου;

Advertisement

Ούτε μία φορά δεν αναφέρεται το όνομα Θεοτόκος ή Παναγία ή Μητέρα του Θεού στα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά στο Γυμνάσιο.


Οι «σύγχρονοι» Θεολόγοι που τα συνέταξαν θεωρούν προφανώς αρκετή την αναφορά στο πρόσωπο της Θεοτόκου στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου, όπου… μεταξύ άλλων εξετάζουν τη θεματική ενότητα «Η Παναγία στο Κοράνι» (Δ΄ τάξη Δημοτικού).
Και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που το Υπουργείο ετοιμάζεται να εφαρμόσει από την επόμενη σχολική χρονιά, η Θεοτόκος απουσιάζει!

Μέχρι σήμερα η Καινή Διαθήκη διδάσκεται στους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου. Ξεκινώντας από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και φτάνοντας μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου μελετώνται όλα τα σημαντικά γεγονότα της Θείας Οικονομίας, η διδασκαλία, οι παραβολές και τα θαύματα του Χριστού με τη χρήση μεταφρασμένων περικοπών της Καινής Διαθήκης…
 
Το θρησκευτικό μάθημα στην τάξη αυτή δεν είναι μόνο εύληπτο για τους μαθητές αλλά και ουσιαστικό για την θεολογική τους συγκρότηση.
 

Με το νέο πρόγραμμα σπουδών η σε βάθος μελέτη της Καινής Διαθήκης παύει πλέον να υπάρχει. Διατηρείται μόνο μια μικρή αναφορά σε λίγα θαύματα και διδασκαλίες του Χριστού σε μια ενότητα για την οποία αφιερώνονται μόλις τέσσερα δίωρα.
 

Στην ίδια αυτή ενότητα εξετάζεται και «Ο Ιησούς Χριστός στο Κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ», ενώ στις δραστηριότητες προτείνεται η επεξεργασία των απόψεων «ενός Εβραίου (π.χ. Μπούμπερ), ενός Ινδουϊστή (π.χ. Γκάντι) και ενός αγνωστικιστή (π.χ. Μαρσέλ Μαρσώ) για τον Ιησού».

Είναι πλέον περιττό να μαθαίνουν αυτοί για την Θεοτόκο, τον Ευαγγελισμό, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού..
Κάποιοι Θεολόγοι αποφάσισαν ότι τα ελληνόπουλα δεν έχουν ανάγκη από τέτοια σωτηριώδη διδασκαλία αλλά πρέπει να μάθουν καλά τις αρχές και τους κανόνες της πανθρησκείας, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των θρησκειών που εξυπηρετούν την παγκοσμιοποιημένη Νέα Τάξη, για την επιβολή της οποίας εργάζονται εκείνοι και τα αφεντικά τους.

ΠΗΓΗ

Πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου

Advertisement

Ευρωπαϊκό μάτι 40 μέτρων

To στέγαστρο του ELT θα έχει μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου (καλλιτεχνική απεικόνιση: ESO)
To στέγαστρο του ELT θα έχει μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου (καλλιτεχνική απεικόνιση: ESO)

Οι χώρες-μέλη του σημαντικότερου ευρωπαϊκού οργανισμού αστρονομίας ενέκριναν τελικά την κατασκευή του «Εξαιρετικά Μεγάλου Τηλεσκοπίου», ή ELT, ενός φουτουριστικού παρατηρητηρίου στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, το οποίο θα φέρει το μεγαλύτερο κάτοπτρο του κόσμου, διαμέτρου 40 μέτρων.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του γύρω στο 2022, το όργανο του ενός δισ. ευρώ θα είναι τόσο ισχυρό ώστε θα μπορεί να παρατηρεί άμεσα ακόμα και πλανήτες στο μέγεθος της Γης που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα.

«Θα μπορούμε να παρατηρούμε μακρινούς γαλαξίες στη διαδικασία του σχηματισμού τους, να βλέπουμε τις επιδράσεις των μελανών οπών στο περιβάλλον τους, ή ακόμα και να αναζητούμε πλανήτες σε «κατοικήσιμες ζώνες» πέρα από το Ηλιακό Σύστημα, εκεί όπου θα μπορούσε να υπάρχει ζωή» σχολίασε η Ίζομπελ Χουκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία εργάζεται στην ανάπτυξη του τηλεσκοπίου.

Το ELT, μια εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), θα κατασκευαστεί στο όρος Αρμαζόνες, στη μέση της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή. Η κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 3.060 μέτρων, βρίσκεται σχεδόν πάντα πάνω από τα σύννεφα και προσφέρει ανέφελο ουρανό 320 μέρες το χρόνο. Η υγρασία της ατμόσφαιρας στην Ατακάμα είναι σχεδόν μηδενική, περιορίζοντας στο ελάχιστο την παραμόρφωση της εικόνας από τα μόρια νερού.

Το περιστρεφόμενο κέλυφος του τηλεσκοπίου θα έχει μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το πρωτεύον κάτοπτρο, διαμέτρου 39 μέτρων, θα αποτελείται από σχεδόν 800 εξαγωνικά τμήματα και θα συλλέγει 12 φορές περισσότερο φως σε σχέση με το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο που λειτουργεί σήμερα.

Συγκριτικά, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει κάτοπτρο διαμέτρου 2,4 μέτρων.

Εκτός όμως ότι θα διαθέτει τη μεγαλύτερη επιφάνεια συλλογής φωτός, το ELT θα αξιοποιεί επίσης τεχνολογίες προσαρμοζόμενων οπτικών, οι οποίες εξουδετερώνουν σε πραγματικό χρόνο τις παραμορφώσεις που προκαλεί η γήινη ατμόσφαιρα. Το τηλεσκόπιο θα λειτουργεί στην περιοχή του ορατού φωτός και του εγγύς υπέρυθρου.

Για να ξεκινήσει όμως η κατασκευή του τηλεσκοπίου, θα πρέπει πρώτα να ανοιχτεί δρόμος στο όρος Αρμαζόνες και να ισοπεδωθεί η κορυφή του βουνού.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ESO, το σχέδιο μπορεί να προχωρήσει στην κύρια φάση υλοποίησης μόνο αφότου συγκεντρωθεί το 90% των απαιτούμενων κονδυλίων, τα οποία εκτιμώνται σήμερα στα 1,083 δισ. ευρώ.

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του ELT δόθηκε κατά τη συνάντηση των χωρών-μελών του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. Έξι χώρες (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία) έδωσαν το οριστικό «ναι» για το σχέδιο, ενώ τέσσερις χώρες (Βέλγιο, Φινλανδία, Ιταλία, Βρετανία) δήλωσαν την υποστήριξή τους περιμένοντας την οριστική έγκριση από τα κοινοβούλιά τους, και τέσσερις άλλες (Δανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία) δήλωσαν ότι εργάζονται προκειμένου να δώσουν την οριστική τους έγκριση.

Η Ελλάδα δεν είναι μέλος του ESO.

ΠΗΓΗ

Τρισδιάστατη εξερεύνηση του οροπεδίου της Γκίζας

Advertisement

Θα μπορούσαμε άραγε σήμερα να διεισδύσουμε στην πυραμίδα του Χέοπα ή να επισκεφθούμε τους ταφικούς θαλάμους της διάσημης αιγυπτιακής νεκρόπολης του οροπεδίου της Γκίζας από το σαλόνι μας ή από μια σχολική τάξη;

H εμπειρία αυτή είναι πλέον δυνατή χάρη σε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του οροπεδίου της Γκίζας που είναι πλέον προσβάσιμη στο Διαδίκτυο.

Η γαλλική εταιρεία Dassault Systems, ειδική στο λογισμικά απεικόνισης 3D ανέπτυξε το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (ΗΠΑ) και την εντυπωσιακή συλλογή του από αρχεία της νεκρόπολης.

«Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.3ds.com/giza3D, με έναν απλό υπολογιστή στο σπίτι, το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τα θαύματα της αρχαίας Αιγύπτου. Με μια 3D οθόνη τηλεόρασης, οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μια στερεοσκοπική “κατάδυση” ακόμη πιο συναρπαστική» διαβεβαιώνει ο Μέχντι Ταγιούμπι υπεύθυνος στρατηγικής και διαδραστικού μάρκετινγκ της Dassault Systèmes.

Η αναπαράσταση επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα στη νεκρόπολη, να επισκεφθούν τους τάφους, τις στοές και τους ταφικούς θαλάμους και να διεισδύσουν στις πυραμίδες του Χέοπα και του Μυκερίνου.
Μπορούν επίσης να θαυμάσουν τα πρώτα τριάντα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί στις αρχές του εικοστού αιώνα και να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες, σημειωματάρια των ανασκαφών, χάρτες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών αποστολών, εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Πέρα από το ευρύ κοινό, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, το σχέδιο Γκίζα 3D προορίζεται επίσης για τα μουσεία, τα οποία μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν αίθουσες «εικονικής πραγματικότητας» για προσωρινές ή μόνιμες εκθέσεις, καθώς και για τον κόσμο της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η Dassault Systems έχει ήδη κατασκευάσει στο Τμήμα της Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μια αίθουσα «εικονικής πραγματικότητας» όπου αναπαρίσταται η Γκίζα και οι δύο οργανισμοί σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να επεκτείνουν τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και σε άλλους τομείς έρευνας.

«Η τεχνολογία 3D ανατρέπει τελείως τον τρόπο με τον οποίο η αρχαία Αίγυπτος, και κάθε ιστορικός χώρος σε γενικές γραμμές, μπορεί να παρουσιαστεί στους μαθητές και τους φοιτητές» εκτιμά ο Λόρενς Μπέρμαν, επιμελητής αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, όπου η Γκίζα 3D παρουσιάστηκε επίσημα.

«Η δύναμη του 3D μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε το οροπέδιο της Γκίζας, όπως ήταν την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, κάτι το οποίο είναι απλά αδύνατο να γίνει σήμερα με τα αντικείμενα που έχουν στις συλλογές τους τα μουσεία σε όλο τον κόσμο . Οι καταστροφές από τη διάβρωση, τις λεηλασίες και την επέκταση της πόλης του Καΐρου έχουν αλλάξει για πάντα την αρχική μορφή του οροπεδίου αυτού» υπογράμμισε η ίδια πηγή.

ΠΗΓΗ

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως κατασκεύασαν την «μηχανή του χρόνου»

Advertisement

Περίπου επτά χρόνια χρειάστηκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, για να κατασκευάσουν ένα όργανο που το αποκαλούν «μηχανή του χρόνου», και θα τους επιτρέψει να κοιτάξουν στα πιο απομακρυσμένα και πιο αρχαία σημεία του σύμπαντος.

Πρόκειται για το φασματόμετρο «Mosfire», το οποίο κατασκευάστηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, και εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο Keck I του Αστεροσκοπείου W.M. Keck, στο ηφαίστειο Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Το φασματόμετρο αυτό πρόκειται να συλλέξει υπέρυθρα μήκη κύματος, αόρατα στο ανθρώπινο μάτι και θα διαπεράσει την κοσμική σκόνη και να δει απομακρυσμένα αντικείμενα στο σύμπαν. Μάλιστα όπως ευελπιστούν οι επιστήμονες, η «μηχανή του χρόνου» θα μπορέσει να τους δείξει τους πιο αρχαίους γαλαξίες που υπάρχουν, και μετρούν 10 δισ. χρόνια ζωής, δηλαδή μερικούς που δημιουργήθηκαν λίγο μετά την αρχή του χρόνου, το λεγόμενο «Μπιγ Μπανγκ».

Το φασματόμετρο θα «λύσει» τα χέρια των επιστημόνων, καθώς οι αστρονόμοι πλέον θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να εντοπίζουν μικρούς γαλαξίες, αλλά και «οικογένειες γαλαξιών». To MOSFIRE ζυγίζει 5 τόνους και η κατασκευή του στοίχισε 14 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ

Δορυφορική ξενάγηση στο αφυδατωμένο τοπίο της Σαχάρας

Advertisement

Άμμος και πέτρα

Οι αμμόλοφοι σχηματίζουν κυκλικά μοτίβα ανάμεσα σε βραχώδεις λόφους. Η εικόνα έχει περιστραφεί κατά 90 μοίρες δεξιόστροφα (Πηγή: ESA/EUSI)
Οι αμμόλοφοι σχηματίζουν κυκλικά μοτίβα ανάμεσα σε βραχώδεις λόφους. Η εικόνα έχει περιστραφεί κατά 90 μοίρες δεξιόστροφα (Πηγή: ESA/EUSI)
Μια περιοχή της Σαχάρας όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακόψουν την επέκταση της ερήμου διακρίνεται στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

Στην ψευδοχρωματική εικόνα του Ikonos-2, ενός εμπορικού δορυφόρου που μεταδίδει δεδομένα μέσω του δικτύου της ESA, οι αμμοθίνες της Αλγερίας σχηματίζουν κυκλικά σχέδια ανάμεσα στους γύρω βραχώδεις λόφους.

Είναι η περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Ταγκίτ, το οποίο οριοθετήθηκε το 2007 με στόχο να προστατέψει την άγρια ζωή και να εμποδίσει την περαιτέρω ερημοποίηση: οι υπεύθυνοι του προγράμματος περιφρουρούν τα ξερικά λιβάδια, αποκαθιστά τις συστάδες φοινίκων και φυτεύουν περισσότερες ακακίες.

Οι αμμόλοφοι της περιοχής, όπου η βροχόπτωση δεν υπερβαίνει τα 25 εκατοστά το χρόνο, συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες και συμπληρώνουν έτσι το εισόδημα των αγροτών κατοίκων.

Με τον Τροπικό του Καρκίνου να περνά σχεδόν από τη μέση της, η έρημος της Σαχάρα -η μεγαλύτερη θερμή έρημος του κόσμου- εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και καλύπτει έκταση 9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δρασκελίζοντας συνολικά εννέα χώρες: Αλγερία, Τσαντ, Αίγυπτος, Λιβύη, Μάλι, Μαυριτανία, Μαρόκο, Νίγηρας, Τυνησία και Σουδάν.

Κάτω από την Σαχάρα κρύβονται πάντως μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία βοήθησαν την Αλγερία να γίνει μια από τις πλουσιότερες αφρικανικές χώρες.

Η περιοχή της φωτογραφίας απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο.

Με την έρημο να επεκτείνεται προς το νότο, η Σενεγάλη και άλλες χώρες της νότιας Αφρικής υλοποιούν ένα άλλο, πιο φιλόδοξο σχέδιο για να ανακόψουν την επέλαση της Σαχάρας. Είναι το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος», ένα τεχνητό δάσος από ακακίες και άλλα ανθεκτικά δέντρα, το οποίο θα εκτείνεται από τη δυτική στην ανατολική ακτή της Αφρικής.

ΠΗΓΗ

Σχέδιο για την αποφυγή ενός πραγματικού Αρμαγεδώνα

Advertisement

… χωρίς να απαιτείται η αποστολή στο διάστημα του Μπρους Γουίλις !

Δείτε το βίντεο προσομοίωσης έκρηξης πυρηνικής βόμβας πάνω σε αστεροειδή παρακάτω
Mπορεί να φαίνεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά …. πράγματι οι επιστήμονες διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ανατινάξουν έναν αστεροειδή στο διάστημα  χρησιμοποιώντας μια πυρηνική βόμβα.

Στην ταινία «Αρμαγεδών», ο Bruce Willis και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν  ένα διαστημικό λεωφορείο,  προσγειώθηκαν πάνω στον αστεροειδή και τοποθέτησαν οι ίδιοι την  πυρηνική βόμβα σ’ αυτόν.
Σε αντίθεση με την ταινία, η πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να σταλεί προς τον επικίνδυνο αστεροειδή με πύραυλο.

Χρησιμοποιώντας έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου στο εργαστήριο του Los Alamos, οι φυσικοί υπολόγισαν την επίδραση μιας πυρηνικής έκρηξης σε έναν διαστημικό βράχο που κατευθύνεται προς τη Γη.
Η NASA και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί χαρτογραφούν τους πιο κοντινούς αστεροειδείς. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω στη Γη θα ήταν καταστροφικό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.
Ο Robert Weaver ερευνητής στο Los Alamos, χρησιμοποιώντας τον Cielo, το νέο υπερυπολογιστή Cray, προσομοίωσε το αποτέλεσμα της πυρηνικής έκρηξης σ’ έναν αστεροειδή.
Η ομάδα του κ. Weaver  πιστεύει ότι αστεροειδείς είναι πραγματικά κροκαλοπαγή πετρώματα τα οποία συγκρατούνται από τη δύναμη της βαρύτητας και ότι μια πυρηνική έκρηξη θα ήταν αρκετή για να τους διαλύσει.
Ο υπολογισμός τους  χρησιμοποιεί ως πρότυπο έναν αστεροειδή σαν τον αστεροειδή Itokawa,  ο οποίος έχει διαστάσεις  500 επί 250 μέτρα και πιστεύεται ότι συνίσταται από γρανιτικά πετρώματα.
 
Με την έκρηξη της βόμβας ενός μεγατόνου στην μια πλευρά της Itokawa, η προσομοίωση δείχνει πως το ωστικό κύμα κινείται διαμέσου του αστεροειδούς και τον διαλύει σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα μικρά κομμάτια θα είναι ακίνδυνα εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την προσομοίωση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο Supercomputing στο Σιάτλ.

ΠΗΓΗ

Ο πάγος λιώνει, το έδαφος της Γροιλανδίας ανυψώνεται

Advertisement

Ελαστικό νησί
Το ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι του 2010 μείωσε το βάρος του πάγου στη Γροιλανδία κατά 100 δισεκατομμύρια τόνους. Λόγω της μειωμένης πίεσης, το έδαφος του νησιού ανυψώθηκε σε ορισμένα σημεία έως και δύο εκατοστά, αποκαλύπτουν μετρήσεις από σταθμούς GPS.

Οι γεωλόγοι γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι ο φλοιός της Γης είναι στην πραγματικότητα ελαστικός και αντιδρά στις αυξομειώσεις του υπερκείμενου βάρους. Μάλιστα ολόκληρη η βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να ανυψώνεται τα τελευταία 10.000 χρόνια, μετά την υποχώρηση των πάγων που την κάλυπταν την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Γροιλανδία, το νησί που ανεβοκατεβαίνει
Γροιλανδία, το νησί που ανεβοκατεβαίνει

Όμως οι μεταβολές αυτές είναι συνήθως εξαιρετικά αργές. Η ανύψωση της νότιας Γροιλανδίας, αντίθετα, συνέβη εξαιρετικά γρήγορα στη γεωλογική κλίμακα χρόνου. Χρειάστηκαν μόλις πέντε μήνες για να ανυψωθεί κατά 20 χιλιοστά το έδαφος στη νότια Γροιλανδία, όπου η υποχώρηση των πάγων ήταν εντονότερη.

Περίπου στο μέσο του νησιού η ανύψωση περιορίστηκε στα 5 χιλιοστά, ενώ στις βόρειες ακτές ήταν σχεδόν μηδενική, αναφέρει η ομάδα του Μάικλ Μπέβις στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Δεδομένου ότι η ανύψωση του εδάφους είναι ανάλογη της μείωσης της μάζας του υπερκείμενου πάγου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούν στο μέλλον να υπολογίζουν την απώλεια πάγου μετρώντας την κατακόρυφη μετατόπιση του εδάφους.

Αυτό θα έχει μεγάλη σημασία μετά το 2015, όταν τεθούν εκτός λειτουργίας οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE της NASA που μετρούν σήμερα το πάχος του καλύμματος πάγου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

ΠΗΓΗ

Κλικ από το… Διάστημα

Advertisement

Συζήτηση για τη Γη και τον Αρη με τον ρωσοπόντιο κοσμοναύτη Φιοντόρ Γιουρτσίχιν
Κλικ από το... Διάστημα
Η θέα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως την απαθανάτισε ο ρωσοπόντιος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν
 
Ο κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν

Εναν καφέ με έναν κοσμοναύτη είχα την τιμή να μοιραστώ πριν από λίγες ημέρες. Ο 52χρονος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ομιλητής στη διημερίδα «Τέχνη – Επιστήμη – Σύμπαν» που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ευγενίδου, δεν είναι ένας απλός ρώσος κοσμοναύτης ο οποίος μεγάλωσε με πρότυπο τον Γιούρι Γκαγκάριν: έχει και ελληνικές ρίζες, και μάλιστα από την Τραπεζούντα του ιστορικού Πόντου. Ηρεμος, ευδιάθετος και με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, – πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά – μας ταξίδεψε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, στη μαγεία του Διαστήματος, ενώ μας παρουσίασε και την πρωτότυπη ενασχόλησή του με τη «διαστημική» φωτογραφία.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της εικονικής αποστολής στον Αρη (Mars500), φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο όνειρο για την κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη. «Ηταν ένα καταπληκτικό πείραμα, από την άποψη ότι μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια ιδέα τού πώς θα ήταν αν βρισκόμασταν στον Αρη, αλλά σε “οικονομικότερα εδάφη» αναφέρει χαριτολογώντας ο κ. Γιουρτσίχιν.

Στην «αρειανή» απομόνωση
Στο πείραμα έλαβαν μέρος έξι άνδρες οι οποίοι παρέμειναν απομονωμένοι σε τρεις μεταλλικούς κυλίνδρους χωρίς παράθυρα για ένα διάστημα 520 ημερών – όσο δηλαδή διαρκεί και ένα ταξίδι προς τον Αρη και πίσω. Η αυξημένη ψυχολογική πίεση με την οποία «πάλεψαν» οι συμμετέχοντες του Mars500, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε σε καβγαδάκια, γκρίνιες και ζήλιες.
«Η ψυχολογική πίεση είναι το κύριο πρόβλημα των αστροναυτών γιατί ακριβώς περιορίζονται σε πολύ μικρούς χώρους» σχολιάζει ο ρωσοπόντιος κοσμοναύτης. «Στην περίπτωση μιας υποτιθέμενης αποστολής στον Αρη το ψυχολογικό φορτίο θα ήταν πολύ βαρύ για δύο λόγους: πρώτον, λόγω χρόνου, γιατί οι αστροναύτες θα έφθαναν εκεί σε εννέα μήνες και, δεύτερον, λόγω του περιορισμένου χώρου στον οποίο θα ήταν κλεισμένοι» υποστηρίζει ο ίδιος.
«Αυτό βέβαια ισχύει τώρα, με την υπάρχουσα τεχνολογία. Ενδεχομένως μελλοντικά αυτή να προχωρήσει τόσο ώστε να μπορούμε να φθάνουμε ταχύτερα στον Αρη. Ακόμη, στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε τα επίπεδα ακτινοβολίας που υπάρχουν εκεί και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, π.χ. στο μυϊκό μας σύστημα. Στη Γη υπάρχει μαγνητικό πεδίο, ενώ στον Αρη όχι. Ο ανθρώπινος οργανισμός αναγνωρίζει το γήινο μαγνητικό πεδίο, οπότε δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να σημαίνει για εμάς να βρισκόμαστε σε έναν πλανήτη όπου υπάρχει πλήρης απουσία του. Είναι πολλά τα προβλήματα στα οποία καλούμαστε να βρούμε λύσεις προτού επιχειρήσουμε μια επίσκεψη στον Κόκκινο Πλανήτη και γι’ αυτό πραγματοποιούνται οι προσομοιώσεις στη Γη» λέει ο κ. Γιουρτσίχιν.
Αλλά και πάλι, όσο και αν προσπαθήσουμε να «αντιγράψουμε» τις ιδιαίτερες συνθήκες του Αρη, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο με εκείνο μιας πραγματικής αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ραντεβού στον Αρη σε 50 χρόνια
Σε 50 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως καταφέρουμε να πατήσουμε το πόδι μας στον Αρη. «Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό νωρίτερα. Προσωπικά πιστεύω ότι το “ταξίδι” μας στον Kόκκινο Πλανήτη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια. Σε πρώτη φάση, με τη βοήθεια δορυφόρων και αυτόματων σταθμών, σε δεύτερη φάση με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων και, τέλος, στέλνοντας τον άνθρωπο. Γιατί, κακά τα ψέματα, τι θα ήταν πιο απλό; Να στείλουμε στον Αρη ένα ρομποτικό σύστημα ή τον άνθρωπο;».
Οπως επισημαίνει ο ρωσοπόντιος κοσμοναύτης, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη αποτελεί ένα ιδιαίτερα ακριβό εγχείρημα. Γι’ αυτό η κατασκευή μόνιμων μονάδων οξυγόνου και νερού με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων στα κατά τα άλλα αφιλόξενα εδάφη του Κόκκινου Πλανήτη θα ήταν ίσως καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του εγχειρήματος.
«Στον Αρη, ως γνωστόν, υπάρχει νερό. Αρα είναι πιθανό να υπάρχουν απλές μορφές ζωής, όπως βακτήρια κ.ά.» τονίζει ο κ. Γιουρτσίχιν. «Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα ήταν ασφαλές να φέρουμε τις συγκεκριμένες μορφές ζωής στη Γη, σε περίπτωση που τις εντοπίζαμε».

Ο Φόβος θα δείξει
Την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο νέου προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, αναχώρησε αποστολή με στόχο τη συλλογή των πρώτων δειγμάτων σκόνης και πετρωμάτων από τον Φόβο, έναν εκ των δύο μικρών δορυφόρων του Αρη. Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος Fobos-Grunt θα έχει φέρει στα χέρια των ειδικών τα πρώτα δείγματα ως τα μέσα του 2014.
«Το νέο ρωσικό πρόγραμμα αποτελεί μια ασφαλέστερη αποστολή συγκριτικά με κάποια που θα είχε προορισμό τον Αρη» μας πληροφορεί ο κοσμοναύτης. «Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή χαρακτηριστικά του Φόβου, θα μπορούσε όμως να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση της Γης και της Σελήνης».

Ενας φωτογράφος από το… Διάστημα
Το πάθος του για τη φωτογραφία αλλά και η ανάγκη του να μεταδώσει το δέος που του προκαλούσε η εικόνα της Γης από το Διάστημα, κατά τη διάρκεια των αποστολών του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), οδήγησαν τον κ. Γιουρτσίχιν στη «διαστημική» φωτογραφία.
«Οταν βλέπω τη Γη από ψηλά, έχω ένα πολύ έντονο συναίσθημα ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μου. Αυτό ακριβώς ήθελα να μεταφέρω στον υπόλοιπο κόσμο και έτσι δημιούργησα τη συλλογή μου. Για μένα αυτό που είχε σημασία ήταν να δω τις αντιδράσεις των παιδιών απέναντι στις φωτογραφίες μου. Οι ενήλικοι μπορούν να πουν πολλά και να μην τα εννοούν. Η αθωότητα και η ειλικρίνεια ενός παιδιού όμως αποτελούν ανεκτίμητα στοιχεία και του χαρίζουν την ιδιότητα του αυστηρότερου κριτή» μας λέει ο ίδιος.

Οι πυρκαγιές της Πελοποννήσου
«Θυμάμαι, ήμουν στον ΔΔΣ όταν στην Ελλάδα εκτυλίσσονταν οι μεγάλες πυρκαγιές. Τις έβλεπα από ψηλά, όπως και εκείνες στη Βόρεια Αμερική. Οπως και την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Πολλές φορές βλέποντας διάφορες οικολογικές καταστροφές αισθάνομαι ότι η Γη μού φωνάζει “Βοήθεια”. Ετσι μου έρχεται να πω σε όλους “Ανθρωποι! Κοιτάξτε γύρω σας! Τι κάνετε; Καταστρέφετε το περιβάλλον και μαζί σκοτώνετε τους εαυτούς σας!”» τονίζει με έμφαση.
Για τη λήψη των διαστημικών φωτογραφιών, εξηγεί, δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. «Χρησιμοποιώ μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή με μεγάλους φακούς έτσι ώστε να μπορώ να εστιάζω στα σημεία που επιθυμώ. Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας όμως καταστρέφουν τη μηχανή, με αποτέλεσμα ύστερα από δύο-τρεις μήνες να χρειάζεται αντικατάσταση».
Αυτό που έχει όμως πραγματικό ενδιαφέρον είναι το ότι η λήψη φωτογραφιών στο Διάστημα πρέπει να γίνεται αστραπιαία. «Στη Γη για την απαθανάτιση, π.χ., της δύσης του ήλιου πρέπει κανείς να δράσει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό “παράθυρο”, μέσα σε διάστημα περίπου 10 λεπτών. Αν αυτό δεν πετύχει, τότε πρέπει να περιμένεις ως την επόμενη ημέρα. Στο Διάστημα, αν δεν προλάβεις την κατάλληλη στιγμή, δεν υπάρχει πρόβλημα: αυτή επαναλαμβάνεται 16 φορές την ημέρα, ανά 1,5 ώρα. Μόνο που εκεί η εντυπωσιακή “βουτιά” του ήλιου στον ορίζοντα διαρκεί μόλις 1 λεπτό. Αυτοί είναι οι χρόνοι ενός “διαστημικού” φωτογράφου» καταλήγει.

                     Eυχαριστούμε για την επίσκεψή σου στην ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

                 

Στον Άρη επικρατούσαν συνθήκες Γης

Advertisement

Για μικρά χρονικά διαστήματα ημερησίως επικρατούσαν συνθήκες ευνοϊκές για τη ζωή

Απόδειξη: Η μελέτη αυτών των ανθρακικών ορυκτών που σχηματίστηκαν σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη δείχνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ θερμότερη

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που έχουν δείξει ότι ο Άρης διέθετε κάποτε συνθήκες που ευνοούσαν την παρουσία ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ευνοϊκές συνθήκες διαρκούσαν για μικρά χρονικά διαστήματα ημερησίως και έτσι πιθανότατα δεν εμφανίστηκε ποτέ η ζωή στον κόκκινο πλανήτη.
Ο διάσημος βράχος

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ μελέτησε το διασημότερο πέτρωμα που έχουμε στα χέρια μας και έχει διαστημική προέλευση. Πρόκειται για το ALH84001,0, ένα κομμάτι βράχου το οποίο εντοπίστηκε το 1984 στην Ανταρκτική και οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι προέρχετα από τον Άρη…..Μετά από κάποια τρομερή πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδή στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα πολλά κομμάτια του ορισμένα εκ των οποίων (όπως το ALH84001,0) κατέληξαν στη Γη.

Η αποκάλυψη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο ανάλυσης του πετρώματος την οποία ανέπτυξαν οι ίδιοι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στη νεανική του ηλικία ο Άρης για λίγες ώρες κάθε μέρα διέθετε συνθήκες ικανές να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στην επιφάνεια του Άρη για λίγες ώρες η θερμοκρασία ήταν περίπου 18 βαθμοί Κελσίου – δηλαδή δεν επικρατούσε ούτε πολλή ζέστη ούτε πολύ ψύχος – δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης ζωής.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι στην πρώιμη ιστορία του Άρη υπήρχε τουλάχιστον μια περιοχή του πλανήτη που διέθετε κλίμα ανάλογο με αυτή της Γης για λίγες ώρες κάθε μέρα» αναφέρει ο Τζον Έιλερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές το γεγονός ότι αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες διαρκούσαν για λίγο δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για την ύπαρξη ζωής στον Άρη. Και αυτό διότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος ώστε να αναπτυχθούν κάποιες μορφές ζωής στον πλανήτη αφού πολύ γρήγορα το κλίμα μεταβαλλόταν και επικρατούσαν συνθήκες απαγορευτικές για τη γέννηση και επιβίωση οποιουδήποτε οργανισμού.

ΠΗΓΗ

Πλανητης πιο μαυρος απο το καρβουνο

Advertisement

Λονδίνο

Ο πλανήτης TrEs-2b ανακαλύφθηκε πριν από πέντε έτη και σύμφωνα με νέα μελέτη είναι ένας από τους πιο παράξενους πλανήτες που γνωρίζουμε. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου που απορροφά το 99% του ηλιακού φωτός με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σκοτεινός. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές ο TrEs-2b είναι πιο μαύρος και από το κάρβουνο!

Ο TrEs-2b απορροφά σε ποσοστό 99% το ηλιακό φως
Πλανήτης πιο μαύρος από το κάρβουνο
Ο TrEs-2b απορροφά το 99% του ηλιακού φωτός και είναι ο πιο σκοτεινός πλανήτης που γνωρίζουμε
 

«Εξωτικός» γίγαντας αερίου

Ο TrEs-2b βρίσκεται σε απόσταση 750 ετών φωτός στον αστερισμό του Δράκοντα  και είναι ένας γίγαντα αερίου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία. Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard- Smithsonian, ο πλανήτης απορροφά σχεδόν το σύνολο του φωτός που δέχεται από το μητρικό του άστρο, το GSC 03549-02811.

Το γεγονός ότι ο TrEs-2b κινείται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, σε απόσταση μόλις πέντε εκατομμυρίων χλμ,  σημαίνει ότι το ηλιακό φως τον «λούζει» κυριολεκτικά συνεχώς. Αυτό κάνει το φαινόμενο ακόμη πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον για τους επιστήμονες. Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη υπολογίζεται ότι αγγίζει τους χίλιους βαθμούς Κελσίου.

«Ο TrEs-2b απορροφά το φως περισσότερο και από τις ακρυλικές βαφές μαύρου χρώματος. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικά εξωτικό κόσμο» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ

ΜΟΣΧΑ: ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ

Advertisement

Τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο η εμφάνιση UFO στην Ρωσία.  Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα  έχουν αναφερθεί δεκάδες περιπτώσεις όπου πολλές απ’αυτές είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο.  Lesopilnyii, Moscow1Μoscow 2, Saint Petersburg, Volkhov είναι λίγες απ’αυτές που έχουμε αναρτήσει εμείς μόνο.
Στην Μόσχα λίγες μέρες πριν, ΞΑΝΑ
εμφανίστηκαν άγνωστα φωτεινά αντικείμενα πάνω απ’την πόλη ξαφνικά.  Έκαναν κάποιους σχηματισμούς και στην συνέχεια άρχισαν να εξαφανίζονται με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπου που εμφανίστηκαν.

Πολύ σωστά μας επισημαίνει στο email ο φίλος του ιστολογίου μας «Art» ότι πάνω από την Μόσχα ισχύει ο όρος «No Fly Zone» που ουσιαστικά σημαίνει ότι απαγορεύονται οποιεσδήποτε πτήσεις πάνω απ’την πόλη εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
 

Αrt σε ευχαριστούμε για το βίντεο και την πληροφορία.


ΠΗΓΗ

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ… ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ»!

Advertisement


«Νέες εικόνες από το εσωτερικό του άξονα, της «Μεγάλης Πυραμίδας», δείχνουν στοιχεία ηλεκτρικών ακροδεκτών, καλώδια, μέχρι και διαγράμματα συνδεσμολογίας!

Η ανακάλυψη των ηλεκτρικών επαφών και καλωδίων, στο εσωτερικό της «Μεγάλης Πυραμίδας», μαζί με τα σημάδια που δείχνουν πώς…να συνδέονταν, δεν «χωράνε» πουθενά στη συμβατική Αιγυπτιολογίας, αλλά επιβεβαιώνουν τη θεωρία, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο , Giza Power Plant: Τεχνολογίες της Αρχαίας Αιγύπτου, το 1998.

Μόνο αυτή η θεωρία έχει γίνει κάνει τέτοιες προβλέψεις, και κάθε εξερευνητής ρομπότ, που στέλνεται μέχρι τους άξονες, βρίσκει όλο και περισσότερα στοιχεία, για να αποδείξει ότι η θεωρία είναι σωστή.

δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες..

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Advertisement

Μερίδα επιστημόνων συνδέει την αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης με πληθώρα ανεξήγητων συμπτωμάτων που σήμερα πλήττουν σήμερα ολοένα και περισσότερους:

 • Βουητό στα αυτιά
 • Πόνος στα κόκαλα και τους μύες
 • Μούδιασμα στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος
 • Ενοχλήσεις σε δόντια και σιαγόνες
 • Ξηροφθαλμία και προβλήματα όρασης
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Ανεξήγητη κούραση
 • Κατάθλιψη
 • Ταχυκαρδία
 • Κοκκινίλες και εξανθήματα
 • Ξηρότητα στο λαιμό και την στοματική κοιλότητα
 • Διόγκωση ιγμόρειων και συμπτώματα ρινίτιδας
Το φαινόμενο της «αλλεργικής» αντίδρασης στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες αποκαλείται «ηλεκτροϋπερευαισθησία», έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θεωρείται πιθανό να επηρεάσει τα επόμενα χρόνια σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες.
Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί οι όροι «ασθένεια των μικροκυμάτων» για τα συμπτώματα των εργαζομένων κοντά σε ραδιοτηλεοπτικές κεραίες και ραντάρ και «γρίπη των γιάπηδων» για την συμπτωματολογία των υπερεκτεθειμένων εταιρικών στελεχών στα κινητά τηλέφωνα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείου.

Η χρόνια παραγωγή πρωτεϊνών του στρες, όπως συμβαίνει και εξαιτίας της συνεχούς έκθεσης σε πολλαπλές πηγές ακτινοβολίας:

Το φαινόμενο της «μόλυνσης» του ηλεκτρικού δικτύου με αρμονικές, αποκαλείται «Βρώμικός Ηλεκτρισμός», έχει ήδη συνδεθεί με την ηλεκτροϋπερευαισθησία[5] και οφείλεται στην εξάπλωση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μη γραμμικού φορτίου (λαμπτήρες φθορισμού, αντάπτορες εναλλασσόμενου ρεύματος, ηλεκτρονικοί διακόπτες dimmer, κλιματιστικά inverter, τηλεοράσεις plasma, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α.).

Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση μπορεί να είναι το πραγματικό αίτια πρόκλησης πληθώρας ασθενειών με παρεμφερή συμπτώματα που χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, χρόνια ανοσοποιητική δυσλειτουργία, νευρομυασθένεια, εγκεφαλοπάθεια, περιβαλλοντική υπερευαισθησία, ψυχοσωματικές αντιδράσεις κ.α.
Τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Επίσης, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ασθένεια, αφού ο εγκέφαλός τους λόγω ορμονικών ιδιαιτεροτήτων είναι πιο ευάλωτος στις ακτινοβολίες από ότι ο αντρικός.
Αν παρουσιάζετε κάποιες από τις παραπάνω αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας σε κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο, κατά την παραμονή σε επιβαρημένους ηλεκτρομαγνητικά χώρους (όπως γραφεία, καφετέριες με Wi-Fi κ.α.), δίπλα σε γραμμές της ΔΕΗ κλπ είναι πιθανό να έχετε ήδη αποκτήσει ευαισθησία στις τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Τι υποστηρίζει η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Γερμανίας

To 2002 η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Γερμανίας (IGUMED) εξέδωσε την Freiburger Appeal
Το ψήφισμα που έχει υπογραφεί από χιλιάδες γιατρούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναφέρεται στην σύνδεση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης με την σύγχρονη επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού:
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια δραματική αύξηση των σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων στους ασθενείς μας όπως
 • προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς (σύνδρομο έλλειψης προσοχής κ.α.)
 • ακραίες διακυμάνσεις στην πίεση που δυσκολότερα πια ρυθμίζονται με φάρμακα
 • καρδιακές αρρυθμίες
 • καρδιακές προσβολές σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες
 • εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου (π.χ. Αλτσχάϊμερ) και επιληψία
 • λευχαιμία και όγκους στον εγκέφαλο.
Επίσης συμπτωμάτων που λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως ψυχοσωματικά όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, χρόνια εξάντληση, αϋπνία, βουητό των αυτιών και μυϊκοί πόνοι (…)
Οι προσπάθειες αποκατάστασης της υγείας γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικές.
Η ανεμπόδιστη και συνεχής διείσδυση των ασύρματων ακτινοβολιών στους χώρους εργασίας και τα σπίτια (και ειδικά στα υπνοδωμάτια – απαραίτητους χώρους ξεκούρασης και αναζωογόνησης) προκαλεί αδιάκοπο στρες και εμποδίζει την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς (…)
Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς»

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Advertisement

Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος για πολλούς έχει ήδη αρχίσει. Οι πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα έχουν διαστάσεις πολεμικής, λένε οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, και ο «πόλεμος» με πέτρες και ρόπαλα ενάντια σε όσους προσπαθούν να τον επιβάλλουν έχει ήδη αρχίσει. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ στο γύρισμα της χιλιετίας οι σκηνοθέτες ακολουθούν τα κινήματα διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο και καταγράφουν τις στιγμές σύγκρουσης.

Για τον κύριο εμπνευστή και σκηνοθέτη της ταινίας Rick Rowley (Η.Π.Α., 2003), οι κοινωνικές συγκρούσεις στο Μεξικό, την Αργεντινή, την …
Παλαιστίνη, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, οι μάχες του «Βορρά» στο Κεμπέκ και τη Γένοβα και ο «Πόλεμος ενάντια στην Τρομοκρατία» στη Ν.Υόρκη και το Ιράκ, αποτελούν σημεία ενός ενιαίου και παγκόσμιου κύματος αντίστασης, απέναντι στη βία της καθεστηκυίας οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας. Μια διαμάχη χωρίς συγκεκριμένο εχθρό, πεδίο μάχης, γεωγραφικά όρια και τέλος. Χίλιες εμφύλιες διαμάχες. Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι συνταρακτικές εικόνες πόνου και αντίστασης, που χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να συλλεχθούν από όλες τις άκρες του πλανήτη, συντίθενται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, μέσω της αφήγησης.

ΤΑ ΕΠΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Advertisement

1. To πιο θερμό μέρος του πλανήτη.
Έρημος Λουτ (Ιράν) Μεγαλύτερη θερμοκρασία: 71 °C


Το συγκεκριμένο θέμα για το πιο είναι το πιο ζεστό μέρος της Γης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες.
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, όπου έχει καταγραφεί θερμοκρασία που άγγιξε τους 57,8 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύμφωνα με έναν δορυφόρο της ΝASΑ, το ρεκόρ αυτό έχει καταρριφθεί από τους 71 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Λουτ του Ιράν.
Η έρημος αυτή καλύπτει μια περιοχή 480 χιλιομέτρων και αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ζεστή θερμοκρασία που έχει «κάψει» ποτέ την επιφάνεια του πλανήτη. Σε λίγο, βέβαια, με όλες αυτές τις καιρικές ανωμαλίες, δεν αποκλείεται να σπάσει και αυτό το ρεκόρ…
2. Το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της Γης
Βουνό Τσιμποράσο (Εκουαδόρ) Ύψος: 6.310 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας


Όλοι ξέρουν ότι το Έβερεστ είναι η πιο ψηλή βουνοκορφή του κόσμου, με κορυφή που αγγίζει τα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Όμως δεν υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν το βουνό (και ανενεργό ηφαίστειο) Τσιμποράσο στο Εκουαδόρ.
Μπορεί το Τσιμποράσο να είναι πιο… κοντό από το Έβερεστ στα «χαρτιά» αλλά είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, αν υπολογίσουμε την απόσταση που χωρίζει την κορυφή του με το κέντρο της Γης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γη δεν είναι σφαίρα, αλλά σφαιροειδής με πεπλατυσμένους πόλους.
Ως σφαιροειδής, η γη είναι πιο πλατιά στον Ισημερινό και το Τσιμποράσο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Ισημερινό, και σε αυτή τη θέση υψώνεται στα 6.384 μέτρα από το κέντρο της γης. Με λίγα λόγια το Τσιμποράσο «νικάει» το Έβερεστ- σε ότι αφορά την απόσταση από το κέντρο της Γης- για 2 χιλιόμετρα!
3. Ο ψηλότερος καταρράκτης της Γης
Σάλτο Άνχελ (Βενεζουέλα) Ύψος: 984 μέτρα


Ο ψηλότερος καταρράκτης βρίσκεται στη Βενεζουέλα, και τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν. Αν το όνομα Σάλτο Άνχελ δεν σας λέει κάτι, τότε ίσως η «διεθνής» αγγλική ονομασία του, Angel Falls, να ξυπνήσει τη μνήμη σας.
Το ύψος του καταρράκτη είναι τόσο μεγάλο, που μεγάλη ποσότητα του νερού εξατμίζεται πριν προλάβει καν να φτάσει στο έδαφος, δημιουργώντας ένα κύμα ομίχλης, το οποίο γίνεται αισθητό από απόσταση 1.5 χιλιομέτρου!
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολυαναμενόμενη ταινία Up (Ψηλά Στον Ουρανό) οι φανταστικοί καταρράκτες Paradise Falls, είναι ουσιαστικά το Σάλτο Άνχελ και οι παραγωγοί μελέτησαν πολύ την περιοχή πριν τη δημιουργία της ταινίας.
4. Το πιο κρύο κατοικήσιμο μέρος της Γης
Οϊμιάκον (Ρωσία) Χαμηλότερη θερμοκρασία: − 71,2 °C


Το μικρό χωριό που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σακά στη Ρωσία έχει 800 μόνιμους κατοίκους και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ότι εκεί καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικήσιμο μέρος του πλανήτη!
Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1926, το θερμόμετρο έπεσε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου, και εκτός από το προαναφερθέν ρεκόρ, έσπασε κι ένα άλλο: εκείνο της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο της γης.
Σημειώνουμε, πάντως, ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει «χτυπήσει» ποτέ τη Γη ήταν το 1983 στην Ανταρκτική. Το θερμόμετρο «πάγωσε» στους -89,4 °C.
5. Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου
Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο (Ανταρκτική)


Oι «Dry Valleys» είναι μια περιοχή 4.800 τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03 % της Ανταρκτικής και έχουν πάρει το όνομά τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα.
Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής και με εξαίρεση μιας μικρής περιοχής όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο, δεν υπάρχει πουθενά ίχνος νερού.
Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους καταβατικούς ανέμους της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι αέρηδες παρατηρούνται όταν παγωμένος και πυκνός αέρας έλκεται στην επιφάνεια της γης λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας! Οι άνεμοι αυτοί φτάνουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα και εξατμίζουν κάθε υποψία υγρού στοιχείου, αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.
6. Το πιο απομακρυσμένο κατοικήσιμο νησί του πλανήτη
Τρίσταν ντα Κούνια (Μεγ. Βρετανία) Απόσταση: 3.218 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ήπειρο


To πιο μακρινό νησί του κόσμου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, και είναι τόσο μικρό (65 τ.μ.) που δεν έχει καν αεροδιάδρομο.
Ο πληθυσμός του είναι περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι, από τους οποίους οι περισσότεροι υποφέρουν από κληρονομικό και χρόνιο άσθμα και γλαύκωμα.
Το νησάκι ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν online παραγγελίες, η διανομή τους αργεί ιδιαίτερα.
Ίσως αυτό να είναι το… τίμημα για να κατοικείς σε ένα (σχεδόν) ιδιωτικό νησί στη μέση του πουθενά!
7. Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας
Τάφρος των Μαριαννών (Ινδονησία- Ιαπωνία) Βάθος: 11.035 μέτρα υπό το βυθό


Αν η κορυφή του Έβερεστ είναι το πιο ψηλό σημείο της γης, τότε η Τάφρος των Μαριαννών πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο: το πιο βαθύ, πιο χαμηλό σημείο της γης.
Βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, και πήρε το όνομα της από τα Νησιά των Μαριαννών που βρίσκονται κοντά. Η τάφρος απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα κι έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα.
Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει τα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το σημείο όπου οι δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντώνται. Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108,5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας.
Για να καταλάβετε το ακριβές μέγεθος, αρκεί να πούμε ότι αν τοποθετούσαμε το όρος Έβερεστ σε αυτή τη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού δεν θα φαινόταν καν η κορυφή του, αφού θα βρισκόταν 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε
ΠΗΓΗ

Δέκα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου!

Advertisement

 Είναι τα 10 πιο δηµοφιλή σενάρια για την καταστροφή του κόσµου το 2012, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Telegraph». Η καταστροφή αυτή, που κάποιοι επιµένουν ότι θα επέλθει στο τέλος της επόµενης χρονιάς, µπορεί να έχει τη µορφή κάποιας εξωγήινης επίθεσης ή να εκδηλωθεί εξαιτίας της καταστροφής του Ηλίου, της σύγκρουσης της Γης µε άλλον πλανήτη ή εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής. Ας δούµε λοιπόν τις αλήθειες και τους µύθους που κρύβονται πίσω από αυτές τις θεωρίες καταστροφής.
 1. Επίθεση από εξωγήινους
 Το σενάριο µιας εισβολής από εξωγήινους έχει αποτελέσει το αγαπηµένο θέµα σηµαντικών έργων επιστηµονικής φαντασίας, κυρίως µετά το 1898 όταν κυκλοφόρησε ο «Πόλεµος των Κόσµων» του Ορσον Γουέλς. Ωστόσο, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο φόβος των ανθρώπων για µια ενδεχόµενη επίθεση εξωγήινων αυξάνεται όταν υπάρχει µεγάλη ανησυχία για την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.
 Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γη θα παραδοθεί σε εξωγήινους, παραθέτουν πολλά πειστήρια που περιλαµβάνουν την αµφιλεγόµενη συντριβή ιπτάµενου δίσκου στο Ρόσγουελ του Μεξικού, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο µυστηριωδών ιπτάµενων αντικειµένων. Σε όλα αυτά προστίθενται επίσηµες ανακοινώσεις που αποδεικνύουν πως κάποιες κυβερνήσεις κατέγραφαν για περισσότερο από 50 χρόνια τη δραστηριότητα εξωγήινων. Οµως, ακόµη κι αν αυτά ισχύουν, αρκούν για να µας πείσουν ότι κάποια µέρα θα αιχµαλωτιστούµε από µια φυλή ανθρωποειδών µε µεγάλα µαύρα µάτια; Πιθανότητες: 0,1/10
 2. Ο πλανήτης Νιµπίρου
 Χιλιάδες φόρουµ στο Ιντερνετ και δικτυακές σελίδες προκρίνουν την πεποίθηση ότι κάποια στιγµή, στις αρχές του 21ου αιώνα, ένας πλανήτης άγνωστος µέχρι πρόσφατα θα συγκρουστεί µε τη Γη ή θα περάσει πολύ κοντά µας, µε αποτέλεσµα να αφανιστεί η ανθρωπότητα ή να προκληθεί ένας τεράστιος πλανητικός κατακλυσµός.
 Ο πλανήτης Νιµπίρου αναφέρθηκε σε ένα βιβλίο, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, από τον Ζεχάρια Σίτσιν, ο οποίος έγραψε ότι πρόκειται για έναν πλανήτη του ηλιακού µας συστήµατος που ακολουθεί ακατάστατη τροχιά και έτσι εισέρχεται κάθε 3.700 χρόνια στο εσώτερο ηλιακό µας σύστηµα. Ο Σίτσιν δεν ανέφερε πουθενά ότι ο Νιµπίρου µπορούσε να απειλήσει τη Γη. Ορισµένοι «πατούν» σε µια ανακοίνωση της NASA το 2005 που έλεγε ότι ανακαλύφθηκε ο 10ος πλανήτης στις παρυφές του ηλιακού µας συστήµατος και κάποιοι προχωρούν ακόµη περισσότερο λέγοντας ότι ο πλανήτης αυτός θα µας πλησιάσει το 2012. Πιθανότητες: 0,2/10
 3. Μαζικές απώλειες από τροµοκρατία
 Μετά την 11η Σεπτεµβρίου 2001 και τον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, γεννήθηκαν φόβοι ότι η Αλ Κάιντα ή κάποιο άλλο τροµοκρατικό δίκτυο ήταν σε θέση να αφανίσει κάποια µεγάλη πόλη στη ∆ύση χρησιµοποιώντας όπλα µαζικής καταστροφής ή καταφεύγοντας σε χηµικό πόλεµο. Ο Οσάµα Μπιν Λάντεν διακήρυξε πριν από λίγα χρόνια ότι η οργάνωσή του διαθέτει αρκετές πυρηνικές συσκευές και ορισµένοι εκφράζουν φόβους για κάµποσα πυρηνικά όπλα που χάθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση και ειδικότερα για έξι «βαλίτσες».
 Ωστόσο καµία ένδειξη δεν υπάρχει ότι κάποια τροµοκρατική οργάνωση ��ιαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ οι όποιες απόπειρες τροµοκρατών στη Βρετανία να εξαπολύσουν χηµικό πόλεµο απέτυχαν παταγωδώς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν φόβοι ότι η Αλ Κάιντα ή κάποια οµάδα Ταλιµπάν θα µπορούσε να βάλει στο χέρι πυρηνικά όπλα του Πακιστάν, εκµεταλλευόµενη κυβερνητική αστάθεια. Πιθανότητες: 2/10
 4. Η καταστροφή του Ηλίου
 Αυτό είναι ένα από τα πιο αδύναµα σενάρια καταστροφής που σχετίζονται µε το τέλος του ηµερολογίου των Μάγια. Σύµφωνα µε το σενάριο αυτό, µία τεράστια ηλιακή έκρηξη τον ∆εκέµβριο του 2012 θα τυλίξει τον πλανήτη µας, αφανίζοντας ανθρώπους και οικοσυστήµατα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καµία ένδειξη ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη στο παρελθόν.
 Ωστόσο, µπορεί να υπάρχει κάποιος συσχετισµός µεταξύ του παρατηρούµενου 11ετούς ηλιακού κύκλου και των κύκλων του χρόνου που εµφανίζονται στο ηµερολόγιο, χωρίς να είναι ισχυρός. Οµως, ενώ µια ηλιακή έκρηξη µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στις δορυφορικές επικοινωνίες και στους απροστάτευτους αστροναύτες, δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να καταστρέψει τη Γη, και µάλιστα το 2012. Πολλοί επιστήµονες δέχονται ότι κάποια στιγµή, όταν ο Ηλιος ξεµείνει από ενέργεια, θα µετατραπεί σε έναν κόκκινο γίγαντα καταπίνοντας τη Γη. Οχι όµως νωρίτερα από 5 δισ. χρόνια. Πιθανότητες: 0,3/10
 5. Μετατόπιση µαγνητικού πεδίου
 Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, µια δραµατική αντιστροφή των µαγνητικών πόλων της Γης είναι προ των πυλών και θα έχει ως αποτέλεσµα την αναστροφή της περιφοράς του πλανήτη µε καταστροφικά αποτελέσµατα. Οσοι αποδέχονται τη θεωρία επικαλούνται ενδείξεις για µετακίνηση των πόλων της Γης κατά το παρελθόν και λένε ότι το γεγονός αυτό µπορεί να υπολογιστεί από τη µελέτη των ηλιακών κηλίδων.
 Κάποιοι λένε ότι οι Μάγια και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν ενδείξεις για µελλοντική αντιστροφή των πόλων της Γης, αλλά κρατήθηκαν µυστικές από σηµερινές κυβερνήσεις. Μελέτες που έγιναν από ειδικούς στο Πανεπιστήµιο Πρίνστον και το Πανεπιστήµιο Πολ Σαµπατιέ στην Τουλούζη υποδηλώνουν ότι η Γη όντως επαναπροσδιόρισε την… ισορροπία της πριν από 800 εκατοµµύρια χρόνια. Μελέτησαν µαγνητικά ορυκτά σε ιζηµατογενή πετρώµατα στη Νορβηγία και βρήκαν ότι ο βόρειος πόλος µετατοπίστηκε κατά 50 µοίρες. Οµως αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί είναι ότι οποιαδήποτε µετατόπιση των πόλων δεν πρόκειται να συµβεί νωρίτερα από ένα εκατοµµύριο χρόνια. Πιθανότητες: 1/10
 6. Υπερηφαίστειο
 Η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου θα µπορούσε να είναι µεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία. Σύµφωνα µε ερευνητές αυτό θα µπορούσε να συµβεί αν το µάγµα που ανέβαινε στον φλοιό της Γης δεν έβρισκε διέξοδο.
 Η συσσωρευµένη πίεση θα είχε ως αποτέλεσµα τον αφανισµό µιας τεράστιας χερσαίας έκτασης, τη στιγµή που το µάγµα θα εκτοξευόταν στον ουρανό. Στην περίπτωση αυτή, εκατοµµύρια τόνοι στάχτης και δηλητηριωδών αερίων θα σκορπίζονταν στην ατµόσφαιρα επιφέροντας στον κόσµο τον επονοµαζόµενο «πυρηνικό χειµώνα», και ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε µία καινούργια εποχή των πάγων και στον αφανισµό ενός µεγάλου µέρους της ζωής.
 Οσοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα συµβεί το 2012, στρέφουν την προσοχή τους στη λεγόµενη υπερκαλντέρα που βρίσκεται κάτω από το πάρκο Γιέλοουστοουν στις ΗΠΑ. ∆ορυφορικές παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν διαπιστώσει αλλαγές στην κίνηση ρευστών πετρωµάτων 16 χιλιόµετρα κάτω από την επιφάνειά του. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα εκραγεί η καλντέρα. Πιθανότητες: 1/10
 7. Τρίτος Παγκόσµιος Πόλεµος
 Σχεδόν αµέσως µετά το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου το 1945 και τον χωρισµό του κόσµου σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ήταν έκδηλη η ανησυχία ότι ένας νέος πόλεµος µπορούσε να ξεσπάσει και ν’ αφανίσει τον κόσµο µε τα ατοµικά όπλα που είχαν εφευρεθεί.
  Από το 1947 που η Ρωσία κατασκεύασε τη δική της ατοµική βόµβα, ξεκίνησε ένας αχαλίνωτος ανταγωνισµός που κορυφώθηκε µε την λεγόµενη κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962. Η αύξηση των πυρηνικών οπλοστασίων συνεχίστηκε τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όµως από το 1990 και ύστερα, µετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η κούρσα των εξοπλισµών ατόνησε. Ορισµένοι πιστεύουν ότι η αυξανόµενη δύναµη της Κίνας και µία πιθανή αντίδραση της Αµερικής ή ένας πόλεµος ανάµεσα στην Ινδία και το Πακιστάν ή ανάµεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα θα µπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσµια σύρραξη. Πιθανότητες: 1,5/10.
 8. Ο θάνατος των µελισσών
 Εδώ τα πράγµατα σοβαρεύουν. Περισσότερο από το 1/3 των µελισσιών στις ΗΠΑ χάθηκε τον χειµώνα του 2008 από άγνωστη αιτία. Πρόκειται για ένα σύνδροµο που προκαλεί αιφνίδιο θάνατοστις εργάτριες µε αποτέλεσµα ηβασίλισσα να περιπλανιέται µόνη στην άδεια κυψέλη. Το σύνδροµο εξαπλώθηκε και σε χώρες της Ευρώπης, περιλαµβανοµένων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
  Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η αιτία θανάτου των µελισσών, όπως η κλιµατική αλλαγή, οι συχνότητες των κινητών τηλεφώνων, συγκεκριµένα εντοµοκτόνα ή κάποιοι ιοί. Κανένα από τα παραπάνω δεν φαίνεται ότι είναι ο πραγµατικός ένοχος ενώ καµία θεραπεία δεν έχει βρεθεί ώς τώρα. Αν εκλείψουν οι µέλισσες, θα διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα καθώς το 1/3 των πηγών διατροφής του ανθρώπου εξαρτάται άµεσα από τις δραστηριότητες των µελισσών. Πιθανότητες: 7/10
 9. Καταστροφή του περιβάλλοντος
 Τις προηγούµενες δεκαετίες κυριότερες περιβαλλοντικές απειλές θεωρούνταν µεταξύ άλλων η µόλυνση της ατµόσφαιρας, η καταστροφή του εδάφους και του στρώµατος του όζοντος. ∆εν υπάρχει η παραµικρή αµφιβολία ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα υποβαθµίζει το πλανητικό οικοσύστηµα, έστω κι αναρκετοί θεωρούν ότι η πολυθρύλητη κλιµατική αλλαγή και η σταδιακή αύξηση της θερµοκρασίας του πλανήτη δεν είναι τίποτε άλλο από µια συνωµοσία.
 Η καταστροφή του περιβάλλοντος από µια επερχόµενη αύξηση της θερµοκρασίας ή από τη µόλυνση ξηράς και θάλασσας θα µετέτρεπε σε σχεδόν ακατοίκητες τεράστιες περιοχές της Γης. Το Ινστιτούτο ∆ιαστηµικών Μελετών της NASA, Goddard, έχει διαπιστώσει ότι η µέση παγκόσµια θερµοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθµούς Κελσίου από το 1880.    Πιθανότητες: 7/10
 10. Tελειώνει το πετρέλαιο
 Η µείωση των αποθεµάτων του µαύρου χρυσού είναι µία πραγµατικότητα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι οικονοµίες ολόκληρου του κόσµου είναι συνυφασµένες µε το πετρέλαιο και πολλοί καταστροφολόγοι συνδέουν το «στέγνωµα» των πετρελαιοπηγών µε το τέλος του ηµερολογίου των Μάγια το 2012. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι το πετρέλαιο κάποτε θα τελειώσει.
 Ωστόσο υπάρχουν δύο ερωτήµατα. Πότε αυτό θα συµβεί και αν θα υπάρχει έγκαιρα κάποια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Ορισµένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα τελειώσει µέχρι το 2020 ενώ άλλοι θεωρούν πως αυτό έχει ήδη αρχίσει να συµβαίνει, επικαλούµενοι την παραδοχή ορισµένων πετρελαϊκών εταιρειών ότι έχουν στραγγίξει τα αποθέµατά τους. Πιθανότητες: 4/10
ΠΗΓΗ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Advertisement

Χωρίς να αναφερθούμε στο είδος της μουσικής, που δεν έχει καμία απολύτως σημασία, έχουμε να πούμε ότι το κάθε μέλος της Ιεράς Συνόδου πρέπει να πάρει θέση για αυτό που συνέβη  στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Συναυλία δηλαδή κλασσικής μουσικής και του συμπαθέστατου κατά τα άλλα σε όλους μας Νταλάρα, παρουσία του αρχιεπισκόπου και του προέδρου της δημοκρατίας.
Οι ιεροί Ναοί υπάρχουν για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων της Ορθοδοξίας και όχι για συναυλίες. Τι σηματοδοτεί λοιπόν η χρήση του ναού για το παίξιμο μουσικής;

ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΣΗΜΑΣΊΑ ΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΉ ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΉ Ή ΡΟΚ.
Χάθηκε το μέγαρο μουσικής ή τόσοι και τόσοι χώροι στην Αθήνα; ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΙΕΡΟ ΝΑΟ; ΓΙΑΤΙ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ;
1593266

Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι κάνανε τους ναούς της Κύπρου ντισκοτέκ και την Αγία Σοφία τόπο παρουσίασης ειδών υγιεινής και χώρο συναυλιών και γι αυτό διαμαρτυρόμασταν. Τι θα πούμε στ
ους Τούρκους τώρα; Και πάνω απ΄όλα τι θα πουν οι κεφαλές της ελληνορθοδόξου εκκλησίας επί του φοβερού βήματος του Χριστού όταν έρθει η ώρα;
Δεν είμαστε οπισθοδρομικοί, αλλά όλα έχουν ένα όριο, αλλά και ένα σκοπό. Και ο σκοπός της συναυλίας αυτής είναι προφανής. Όποιος έπιασεν έπιασεν!
1593268

Και δεν έχει σχέση που στο τέλος προστέθηκαν μερικοί ψαλμοί. Η εκδήλωση ήταν ΣΥΝΑΥΛΙΑ.

«Ο υιός της ανομίας δεν θα έλθει, αν δεν γίνει πρώτα η πλήρης αποστασία». Έτσι μας έχουν πει οι Άγιοι της Ορθοδοξίας. Και εμείς αυτά που λέει η εκκλησία δεν τα ακούμε για πλάκα. Τα πιστεύουμε.

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΩΝ ΜΠΟΖΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΧΙΓΚΣ!

Advertisement

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC), παρήγαγε το πρώτο ζεύγος Z μποζονίων, με βάση τα στοιχεία που απελευθερώνεται από το συμπαγή σωλήνα μιονίων, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα physicsworld.com.

«Βλέποντας το πρώτο ζεύγος είναι ένα σημαντικό βήμα για το «κυνήγι» του τεράστιου επιταχυντή, για το μποζόνιο Higgs, επειδή η παραγωγή και η ανάλυση των πολλών περισσότερων τέτοιων εκδηλώσεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια από τις βασικές υπογραφές του μποζονίου του Χιγκς», τονίζεται στην ιστοσελίδα.

Το μποζόνιο Higgs είναι το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού», το οποίος θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις πώς τα σωματίδια αποκτούν μάζα. Ανακαλύπτοντας το σωματίδιο αυτό θα μπορέσουν, οι επιστήμονες, να εξηγήσουν πώς η ύλη εμφανίστηκε στο κλάσμα του δευτερολέπτου, μετά το Big Bang.

ΠΗΓΗ

Αστεροειδής σε μέγεθος… λεωφορείου «ξυστά» από τη Σιγκαπούρη!

Advertisement

Ενας διαστημικός βράχος που είχε «μέγεθος λεωφορείου» – όπως χατακτηριστικά αναφέρει η NASA- πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης 12 Οκτωβρίου 45.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Σιγκαπούρη!

Για να αντιληφθείτε την απόσταση, σας λέμε ότι είναι 12 φορές μικρότερη από την απόσταση Γης-Σελήνης, γεγονός που έκανε τους αστρονόμους να χρησιμοποιήσουν την φράση «πέραασε ξυστά από τη Σιγκαπούρη».

Ο αστεροειδής 2010 TD54, όπως ονομάστηκε, είχε διάμετρο από 5 έως 10 μέτρα και είχε γίνει αντιληπτός από τις 9 Οκτωβρίου από τηλεσκόπιο της Αριζόνα που ελέγχει τον ουρανό για επικίνδυνους αστεροειδείς. Οι επιστήμονες γνώριζαν από την αρχή ότι ακόμα κι αν εισερχόταν στη γήινη ατμόσφαιρα, ένα σώμα τέτοιου μεγέθους θα εξαερωνόταν πριν προλάβει να φτάσει στο έδαφος.

Oπως επισημαίνει η NASA, από τους 30 εκατομμύρια αστεροειδείς διαμέτρου 5-10 μέτρων που εκτιμάται ότι υπάρχουν στο Ηλιακό Σύστημα, τουλάχιστον ένας πρέπει να περνά κάθε μέρα από τη Γη εντός μίας σεληνιακής απόστασης.

Πριν από έναν χρόνο, στην ίδια περιοχή είχε προκληθεί αναστάτωση αφού η καταγραφή του παρακάτω «φωτεινού αντικειμένου» στον ουρανό της Σιγκαπούρης, είχε ερμηνευτεί από πολλούς ως ufo! Δείτε το βίντεο:


 
Από  pyles.tv

Ολοκληρώθηκε και δεύτερος περίπατος στο διάστημα

Advertisement

Αμερικανοί αστροναύτες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον δεύτερο από τρείς προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη. Η δραστηριότητά τους αυτή αποβλέπει στην αντικατάσταση χαλασμένου τμήματος του συστήματος κλιματισμού, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί την περασμένη εβδομάδα.

Οι αστροναύτες Doug Wheelock και Tracy Caldwell Dyson αφαίρεσαν από το εξωτερικό του Σταθμού μια σπασμένη αντλία αμμωνίας την οποία και προγραμματίζουν να αντικαταστήσουν κατά τον τρίτο διαστημικό τους περίπατο αργότερα την εβδομάδα αυτή.

Η ΓΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Advertisement

Είπαμε και πιο πριν ότι στην αρχή της δημιουργίας του πλανητικού συστήματος, ο ήλιος δεν ακτινοβολούσε, ή τουλάχιστον ακτινοβολούσε λιγότερο απ ότι σήμερα.

Κι ακόμη ότι η Γη δεν περιστρεφόταν με την ίδια ταχύτητα γύρω από τον εαυτό της , ούτε γύρω από τον ήλιο.
Από κει και μετά, με την ενέργεια της βαρύτητας και γενικότερα των μαγνητικών πεδίων ο ήλιος άρχισε να δίνει περισσότερο φως, όπως αυτό που ξέρουμε και η Γη να γυρίζει σιγά-σιγά γύρω από τον εαυτό της. Και εδώ ακριβώς χωρίστηκε η μέρα από τη νύχτα (βλέπε Εξι μέρες δημιουργίας).

Σ αυτές τις απόψεις οι επιστήμονες οδηγήθηκαν από τις παρατηρήσεις ότι η Γη δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της πάντα με την ίδια ταχύτητα. Τα τελευταία χρόνια (1994) περιστρέφεται όλο και πιο αργά και το ημερονύκτιο μεγαλώνει.
Αυτό οφείλεται στους διάφορους μαγνητισμούς και στις παλίρροιες της Γης.
Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν το έτος μεγαλώνει κατά 1 δευτερόλεπτο. Ασήμαντο φαινομενικά , χρονικό διάστημα, αλλά σημαντικό στο πέρασμα των χρόνων, των αιώνων, των χιλιετηρίδων κλπ. Διότι οι υπολογισμοί των επιστημόνων φέρνουν στο φως κάτι πολύ εντυπωσιακό.
Οσο η γη γυρίζει πιο αργά, κάνει λιγότερα ημερονύκτια, μέσα σ ένα χρόνο. Ετσι υπολογίζεται ότι πριν:

· 4,8 δις χρόνια το έτος είχε 11 ημερονύκτια.

· 2,4 -=- 120 -=-

· 1,2 -=- 247 -=-

· 600 εκατομμύρια χρόνια το έτος είχε 424 -=-

· 100 -=- -=- 370 -=-

· Σήμερα 365 -=-

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Γη ξεκίνησε να γυρίζει αργά γύρω από τον εαυτό της και πολύ γρηγορότερα γύρω από ήλιο , απ ότι σήμερα, μετά, πριν 600 εκ. χρόνια άρχισε να γυρίζει πολύ γρήγορα, και τώρα πάλι γυρίζει αργά.
Όλα αυτά σημαίνουν πάρα πολλά για την πορεία των εποχών και τις βιολογικές εξελίξεις πάνω στη Γη, τονίζουν οι επιστήμονες, αφού δημιουργείται άλλος φωτοπεριοδισμός.
Σε ότι αφορά τον Ηλιο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μεσήλικας, έχει δηλαδή διανύσει πορεία περίπου 5 δισεκατομμυρίων ετών με συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα. Και ότι από δω και πέρα η φωτοβολία του θα μειώνεται σταδιακά, μέχρι που τελικά θα σβήσει μετά 5-6 δισ. χρόνια.
Βέβαια είναι πολύ εξωπραγματικό να συζητάμε τι θα γίνει στο μακρινό εκείνο μέλλον. Σημασία έχει το σήμερα, κι αυτό ερευνούν οι επιστήμονες. Γιατί η διαφορά ενός δευτερολέπτου το χρόνο στην περιστροφή της Γης, παίζει σημαντικό ρόλο για όσους ασχολούνται με την αστρονομία, με την πλοήγηση σκαφών, με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Γι αυτό μετά από διεθνείς συμφωνίες, προσθέτουν το χρόνο που λείπει λόγω της καθυστέρησης της Γης. Τα τελευταία 15 χρόνια προστέθηκαν 13 δευτερόλεπτα για να υπάρξει συγχρονισμός. Το τελευταίο προστέθηκε την 1-7-94.
Αν δεχθούμε τώρα αυτό το ρυθμό μείωσης της περιστροφής της Γης σα σταθερή τότε:

· Σε 600 εκ. χρόνια το έτος θα έχει 306 μέρες

· Σε 1.200.000.000 χρόνια 247 μέρες

· Σε 2.400.000.000 « 129 μέρες

· Σε 4.800.000.000 « 11 μέρες

Μπορεί εύκολα, λοιπόν, να καταλάβει καθείς τι αλλαγές θα έχουν επέλθει στους βιορυθμούς των όντων, και τι αλλαγές θα έχουν στην εμφάνισή τους.

Advertisement