Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος!

Advertisement

Το μεγαλύτερο άστρο του Σύμπαντος εντόπισε ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ΕSΟ) που βρίσκεται στο όρος Παρανάι της Χιλής.

Το μεγαλύτερο άστρο που είχε εντοπιστεί ως σήμερα ήταν 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο και οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένα άστρο είναι 150 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μητρικού μας άστρου.

Με μάζα περίπου 265 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πολ Κράουθερ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, ανακάλυψε ένα άστρο με μάζα περίπου 265 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου! Η λαμπρότητα του άστρου είναι δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου.

Οι ερευνητές μελετούσαν το νεφέλωμα RΜC 137a που βρίσκεται σε απόσταση 165.000 ετών φωτός από εμάς στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος(φωτο), ένας από τους πιο κοντινούς στον δικό μας γαλαξίες. Το νεφέλωμα αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων και οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο πιο λαμπρό εξ αυτών, το οποίο ονόμασαν RΜC 137a1.

Κι άλλα τέτοια άστρα θα ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Εκπληκτοι διαπίστωσαν το γιγαντιαίο μέγεθός του και μάλιστα αναφέρουν πως όταν το άστρο βρισκόταν σε βρεφική ηλικία, το μέγεθός του ήταν ακόμη μεγαλύτερο, υπολογίζοντας ότι πρέπει να είχε μάζα 320 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα γενιά τηλεσκοπίων και ειδικά τα επόμενα διαστημικά τηλεσκόπια που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη θα εντοπίσουν και άλλα άστρα παρόμοιου ή και ακόμη μεγαλύτερου μεγέθους.

Advertisement