Μαζικοί θάνατοι πτηνών και ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο

Advertisement

Όλα άρχισαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν στο Aρκανσο των ΗΠΑ«έβρεξε» πουλιά. Έπειτα, περίπου 100.000 ψάρια
ξεβράστηκαν στις όχθεςποταμού, σχεδόν 250 χιλιόμετρα μακριά. Χιλιάδες νεκρά πουλιά έπεσαν καισε περιοχές της Λουιζιάνα, του Κεντάκι, αλλά και… της Σουηδίας, ενώ δύοεκατομμύρια ψάρια ξεβράστηκαν στο Τσέζαπικ Μπέι του Μέριλαντ.  
Δεν τελειώνει εδώ… 40.000 καβούρια εντοπίστηκαν νεκρά στην Αγγλία καιστη Βραζιλία 100 τόνοι ψαριών βρέθηκαν να επιπλέουν σε παραλία! Χθες,εκατοντάδες πουλιά έπεσαν στη Φαέντσα στη βόρεια Ιταλία, ενώεντοπίστηκαν και πολλές νεκρές χελώνες…
Κι ενώ πολλοί διερωτώνται τι μπορεί να συμβαίνει, η απάντηση δεν είναιμία και σίγουρα δεν είναι απλή. Κάποιοι μιλούν για ασύνδετα μεταξύτους, ατυχή περιστατικά που απλώς συνέπεσαν και άλλοι – στο αντίθετοάκρο- αποδίδουν τους μαζικούς θανάτους σε… σχέδιο της αμερικανικήςκυβέρνησης.
Πρώτα τα πουλιά…
Μόλις την περασμένη Κυριακή οι αρμόδιες αρχές στο ’ρκανσο συνέλεξαν απότους δρόμους 2.000 πουλιά και έστειλαν δείγματα για αναλύσεις. Τιπροκάλεσε το θάνατό τους; Σύμφωνα με ορνιθολόγο της τοπικής ΕπιτροπήςΚυνηγιού και Αλιείας, «το σμήνος ίσως χτυπήθηκε από κεραυνό ή χαλάζι».Η ίδια επιτροπή αναφέρει ως πιθανή αιτία και τα πρωτοχρονιάτικαπυροτεχνήματα που, όπως λένε, ενδέχεται να τρόμαξαν τα πουλιά… μέχριθανάτου.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε – αν και με πολύ λιγότερα πτηνά – σε Λουιζιάνα, Κεντάκι, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία.
…μετά τα ψάρια…
Στην περίπτωση του Τσέζαπικ Μπέι, όπου ξεβράστηκαν δύο εκατομμύριαψάρια, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το αμερικανικό υπουργείοΠεριβάλλοντος θεωρεί βέβαιο πως για το θάνατό τους ευθύνεται η απότομηπτώση της θερμοκρασίας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο περασμένοςΔεκέμβριος ήταν ο πιο ψυχρός της τελευταίας εικοσιπενταετίας, γεγονόςπου προκάλεσε στρες στα ψάρια τα οποία ήδη «ασφυκτιούσαν» λόγω τουυπερπληθυσμού τους στα νερά του Τσέζαπικ.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το 1984 έως το 2009, έχουναναφερθεί σχεδόν 3.000 τέτοια περιστατικά μαζικών θανάτων από όλα ταείδη ψαριών. Τον Ιανουάριο του 1976 ξεβράστηκαν 15 εκατομμύρια ψάρια!
Ανάλογο συμβάν προβληματίζει και τις αρχές της Βραζιλίας, καθώς από τηνπερασμένη Πέμπτη στις ακτές της πολιτείας Παρανά, στο Νότο, έχουνξεβραστεί για άγνωστο λόγο πάνω από 100 τόνοι ψαριών, κυρίως σαρδέλεςκαι γατόψαρα.
…και οι κάβουρες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Daily Mirror, στις ακτές του Κεντ βρέθηκανπάνω από 40.000 νεκροί κάβουρες καθώς και αστερίες και αστακοί. Οιερευνητές τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα πιστεύουν ότι ευθύνεταιτο ψύχος που τους προκάλεσε υποθερμία.
Η ψύχραιμη εξήγηση
Τι προκάλεσε λοιπόν το θάνατο εκατομμυρίων ψαριών και πουλιών σε τόσεςδιαφορετικές περιοχές του πλανήτη; Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας«δείχνουν» το… μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησηςHAARP, στο οποίο έχουν κατά καιρούς αποδοθεί διάφορα περιστατικά.Κάποιοι μιλούν για μια σατανική σύμπτωση. Κανένα από τα δύο σενάριαόμως δεν πείθει τους πάντες.
Η πιο λογική εξήγηση ίσως είναι αυτή στην οποία κλίνει αρθρογράφος τηςWashington Post: «Όταν μία είδηση για νεκρά πουλιά φθάνει σταπρωτοσέλιδα, λίγα νεκρά πουλιά οπουδήποτε στον κόσμο φθάνουν και αυτάστα πρωτοσέλιδα». Εξάλλου, όπως επισημαίνει, κάθε χρόνο υπολογίζεταιπως πεθαίνουν μισό με ένα δισεκατομμύριο πουλιά, ενώ μαζικοί θάνατοιέχουν καταγραφεί αρκετές φορές τα τελευταία 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ

Advertisement