Όταν η φύση προκαλεί δέος (Φωτογραφίες)

Advertisement

Ένα ακόμα αφιέρωμα με εντυπωσιακές φωτογραφίες της Μητέρας Φύσης σε όλο της το μεγαλείο…

ΠΗΓΗ

Η δομή του παγκόσμιου συστήματος θα “γεννήσει” και χειρότερες κρίσεις

Advertisement

Οι βιομηχανικές χώρες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους. Μέσα από τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες, πολύπλοκες δομές που μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας.

Ο Simon Johnson, καθηγητής επιχειρηματικότητας στο Sloan School of Management του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και ο Peter Boone, Research Associate στο Centre for Economic Performance του London School of Economics, εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές δομές είναι τέτοιες που θα φέρουν στο μέλλον και χειρότερες κρίσεις σε σχέση με αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CentrePiece του Centre for Economic Performance του LSE, απόσπασμα του οποίου αναδημοσιεύεται και στο Voxeu.org, οι Johnson και Boone σχολιάζουν ότι υπάρχει ένα κοινό πρόβλημα πίσω από τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ: η συμβιωτική σχέση μεταξύ πολιτικών, που ενδιαφέρονται μόνο για «στενά» συμφέροντα, και της ανάπτυξης ενός χρηματοπιστωτικού τομέα ο οποίος γίνεται όλο και πιο αδιαφανής. Τα πακέτα διάσωσης έχουν ενθαρρύνει απερίσκεπτες συμπεριφορές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο -ο οποίος συνεχίζει να συσσωρεύει κινδύνους- και θα οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο σοκ, καταρρεύσεων και διασώσεων.

Οι συντάκτες του άρθρου χρησιμοποιούν τον όρο «κύκλος της Ημέρας της Κρίσεως» σημειώνοντας ότι όταν… γύρισε, το 2007-2008, οι πιο δραματικές εκδηλώσεις των συνεπειών του καταγράφηκαν στις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers, των ισλανδικών τραπεζών και την κακότεχνη «διάσωση» των τριών ιρλανδικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
“Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη απλώς δίνει χρόνο στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε αυτές τις δύο χώρες, μόνο και μόνο επειδή οι κίνδυνοι είναι πιο άμεσοι στην Ευρωζώνη”.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν επίσης την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς και τα συνεχιζόμενα προβλήματα -και τα δανειακά προγράμματα των ΔΝΤ και Ε.Ε.- τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ωστόσο, κάποιοι έχουν την αίσθηση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα. Μετά από μία σειρά συνόδων κορυφής, υποστηρίζεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται πια σε ένα μονοπάτι πιο αποφασιστικής προώθησης της ιδέας ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος, υποστηριζόμενου από αυτό που αναμένεται να εξελιχθεί σε ουσία της δημοσιονομικής ένωσης.

Ο «κύκλος της Ημέρας της Κρίσεως» συνεχίζει να γυρίζει. Και τα προβλήματα χωρίς αμφιβολία κατευθύνονται προς την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σχολιάζουν οι Johnson και Boone, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» το επίπεδο εφησυχασμού που παρατηρείται σε αυτές τις χώρες σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής. Όμως… το επόμενο γύρισμα αυτού του κύκλου φαίνεται ότι θα χτυπήσει ξανά την Ευρώπη και, πιθανότατα, με μεγαλύτερη σφοδρότητα απ’ όσο προηγουμένως.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται σε μεγάλους «μπελάδες», υποστηρίζουν. Και εξηγούν ότι οι προϋπολογισμοί είναι μη βιώσιμοι και η ανάπτυξη δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Το κόστος των διασώσεων αυξάνεται και η επερχόμενη κλιμάκωση του προβλήματος είναι πιθανό να υπονομεύσει την πολιτική στήριξη για την Ευρωζώνη καθαυτή.

Μεταξύ άλλων, οι Johnson και Boone σημειώνουν ότι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι κρίσεις εμφανίζονταν κυρίως σε χώρες μικρού ή μέσου εισοδήματος, οι οποίες ήταν πολύ μικρές για να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κρίσεις που φοβόμαστε σήμερα σημειώνονται σε σχετικά πλούσιες χώρες και είναι αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάσουν την ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες χρηματοπιστωτικές δομές επιτρέπουν σε μια οικονομία να δανείζεται πέραν των ορίων των αντοχών της – και σε υπερβολικό βαθμό σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει. Η προσδοκία των διασώσεων είναι πια ενσωματωμένη στο σύστημα, με τη μορφή στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Όμως οι προσδοκίες αυτές είναι λανθασμένες, διότι πολλές φορές οι ανάγκες του συστήματος είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορούν πραγματικά να εξυπηρετηθούν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σχολιάζουν οι δύο αρθρογράφοι, οι πολιτικοί βρίσκουν ευκαιρίες επανεκλογής, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές κάθε είδους βρίσκουν ευκαιρίες να «χτίσουν» ολόκληρες περιουσίες, ενώ για το ευρύ κοινό τίποτα δεν γίνεται ξεκάθαρο, παρά μόνο όταν θα είναι πολύ αργά.

Τα ελαττωματικά όνειρα της Ευρωζώνης

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει σύντομα να βγει από την κρίση, υποστηρίζουν οι Johnson και Boone. Ειδικά για τις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ είναι ένας σύγχρονος Μίδας. Μόνο που δεν μετατρέπει τα πάντα σε χρυσό, αντ’ αυτού μετατρέπει μη ελκυστικούς κρατικούς και τραπεζικούς τίτλους σε εγγυήσεις, οι οποίες μπορούν εύκολα και γρήγορα να ανταλλαγούν με ρευστό από την ΕΚΤ. Και οι επενδυτές, γνωρίζοντας πλέον ότι οι δανειζόμενοι έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ρευστότητα, έγιναν πρόθυμοι να δανείσουν με χαμηλά επιτόκια σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Με βάση τα παραπάνω, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς αρχικά το γιατί η ένταξη στην Ευρωζώνη κυριάρχησε στην πολιτική ζωή 17 χωρών και, εν συνεχεία, το πώς έγινε κατάχρηση αυτού του συστήματος και το γιατί είναι τόσο δύσκολο πια να ενισχυθεί η ασφάλειά του.

«Αν οι Ιάπωνες δεν μπορούν να ελέγξουν τα δημόσια οικονομικά τους και αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν τις ‘too-big-to-fail’ τράπεζες, τότε η προστιθέμενη πολυπλοκότητα της συγχώνευσης 17 ρυθμιστικών αρχών από 17 εθνικές κυβερνήσεις σε ένα σύστημα όπου κάποιος άλλος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των διασώσεων, δημιουργεί έναν χρηματοπιστωτικό εφιάλτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο αρθρογράφοι.

Ένα τέτοιο σύστημα είναι βέβαιο ότι θα είναι επιρρεπές σε κρίσεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παρέχουν διασώσεις όταν υπάρχει πρόβλημα στις ΗΠΑ. Αλλά στην Ευρώπη, οι διασώσεις προσφέρονται μόνο εν μέρει. Καμία χώρα δεν διαθέτει έναν «δανειστή έσχατης ανάγκης», όπως είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας – έτσι οι αγορές τώρα μαθαίνουν ότι τα μεγάλα premia κινδύνου απαιτούνται για να αντανακλάται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των προβληματικών χωρών.

Οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμφίβολα θα διευκόλυναν τη διαχείριση αυτών των κρίσεων. Οι υποτιμήσεις μειώνουν άμεσα τους μισθούς και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών. «Εάν η Ελλάδα είχε καταφέρει μια μεγάλη υποτίμηση, θα μπορούσε ίσως να είχε αποφύγει ένα μεγάλο μέρος της κρίσης ανεργίας και της κοινωνικής κρίσης που βλέπουμε σήμερα» αναφέρουν οι Johnson και Boone. «Αντ’ αυτού, κάθε χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα, υποφέρει όταν χρειάζεται να εξαναγκάσει σε μείωση τους μισθούς και τις τιμές μέσω δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτουν.

Σχολιάζουν επίσης ότι το σύστημα αυτό δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μυριάδες προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας τραπεζικών κεφαλαίων, του υψηλού επιπέδου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, καθώς και της χρόνιας αδυναμίας ορισμένων κρατών-μελών να επιτύχουν ανάπτυξη.

«Πλέον αποτελεί κοινό τόπο το να ακούει κανείς τους πολιτικούς να εκβιάζουν τους ψηφοφόρους: αν η ευρωζώνη δεν επιβιώσει, το αποτέλεσμα θα είναι μια τραγωδία. Και είναι αλήθεια ότι θα επέλθει τραγωδία – αρκεί μόνο να δούμε την άνοδο στα σύνθετα παράγωγα και τους κινδύνους που εγκυμονούν αν επρόκειτο να διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Η απειλή των μελλοντικών κρίσεων

Η τραγωδία της Ευρωζώνης φαίνεται αναπόφευκτη, αλλά περιλαμβάνει και πολύ μεγαλύτερους κινδύνους που θα εξαπλωθούν στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες οικονομίες, σχολιάζουν οι δύο αρθρογράφοι.

«Μέσα από τα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα, έχουμε δημιουργήσει τεράστιες, σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές που μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες σε περίπτωση αποτυχίας και, επιπλέον, είναι εγγενώς δύσκολο να ρυθμιστούν και να ελεγχθούν. Περιμένουμε από τους πολιτικούς και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να αποτρέψουν αυτές τις δομές από το να δημιουργήσουν κινδύνους. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, πολιτικά και οικονομικά συστήματα ευθυγραμμίζονται στη δημιουργία αυτών των κινδύνων και όχι στην αντιμετώπισή τους.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη απλώς δίνει χρόνο στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε αυτές τις δύο χώρες, μόνο και μόνο επειδή οι κίνδυνοι είναι πιο άμεσοι στην Ευρωζώνη. Αυτές οι χώρες θα αφιερώσουν αυτή τη φορά χρόνο για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα που υποβόσκουν; Κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο».

«Το μάθημα από όλα αυτά τα προβλήματα είναι σαφές», καταλήγουν οι Johnson και Boone. Όπως εξηγούν, «η σχετικά πρόσφατη ενίσχυση των θεσμικών οργάνων αυτών των πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών αγορών, σε όλο τον κόσμο, έχει επιτρέψει την ανάπτυξη μεγάλων, μη βιώσιμων δομών. Βασιζόμαστε στα πολιτικά συστήματα για να ελέγξουν αυτούς τους κινδύνους, αλλά οι πολιτικοί αναπτύσσουν με φυσικότητα συμβιωτικές σχέσεις που ενθαρρύνουν την ανεύθυνη ανάπτυξη».

«Η φύση αυτής της ‘ανεύθυνης ανάπτυξης’ είναι διαφορετική σε κάθε χώρα και περιοχή – αλλά είναι εξίσου μη βιώσιμη και εξακολουθεί να επεκτείνεται. Θα έρθουν κι άλλες κρίσεις και πιθανότατα η κάθε μία θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

Ο καλύτερος τοπογραφικός χάρτης της Γης

Advertisement

Χαρακτηρίζεται ο πληρέστερος, λεπτομερέστερος ψηφιακός τοπογραφικός χάρτης του πλανήτη που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Αρθρογράφος σχολίαζε ότι αυτή η εντυπωσιακή, τρισδιάστατη σύμπραξη της NASA και του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας κάνει το Google Earth να μοιάζει με παιδικό βιβλίο ζωγραφικής.

Ο λόγος για την τελευταία, βελτιωμένη έκδοση του χάρτη – ή, για την ακρίβεια, του Παγκόσμιου Ψηφιακού Υψομετρικού Μοντέλου- που δημιουργήθηκε από εικόνες, τις οποίες συνέλεξε το ιαπωνικό ραδιόμετρο ASTER από το δορυφόρο Terra της NASA. Καλύπτει με συγκλονιστική λεπτομέρεια το 99% της ξηράς, καθώς τα σημεία μέτρησης απέχουν μεταξύ τους μόλις 30 μέτρα, ενώ στις βελτιώσεις περιλαμβάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες, τοποθετημένες έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι ο χάρτης είναι τρισδιάστατος.

«Η αναθεωρημένη έκδοση του Παγκόσμιου Ψηφιακού Υψομετρικού Μοντέλου του ASTER παρέχει στους πολίτες παγκόσμια τοπογραφικά δεδομένα στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση», λέει ο Μάικ Έμπραμς, επικεφαλής του προγράμματος ASTER στο Jet Propulsion Laboratory της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. «Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, από το σχεδιασμό αυτοκινητοδρόμων και την προστασία εκτάσεων με πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον μέχρι την αναζήτηση φυσικών πόρων.»

Το ASTER είναι ένα από τα πέντε όργανα που μπήκαν σε τροχιά με το δορυφόρο Terra, το 1999. Από το Φεβρουάριο του 2000 στέλνει εικόνες του πλανήτη σε 15 διαφορετικές ζώνες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, η ανάλυση των οποίων κυμαίνεται από τα 15 έως τα 90 μέτρα…..

«Το Παγκόσμιο Ψηφιακό Υψομετρικό Μοντέλο του ASTER ήταν ήδη ο πληρέστερος παγκόσμιος τοπογραφικός χάρτης στον κόσμο», υποστηρίζει ο Γούντι Τέρνερ, ένας εκ των ερευνητών που συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή αμερικανο-ιαπωνική προσπάθεια. «Με τις νέες βελτιώσεις, η ανάλυσή του μπορεί από πολλές απόψεις να συγκριθεί με τα αμερικανικά δεδομένα του Δορυφορικού Ραντάρ Τοπογραφικής Αποστολής της NASA, καλύπτοντας παράλληλα μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη».

Οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» εντελώς δωρεάν την πλήρη έκδοση του χάρτη από την ιστοσελίδα της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) και να δουν από ψηλά ακόμη και λίμνες διαμέτρου ενός χιλιομέτρου. Μπορούν επίσης να πάρουν μια μικρή γεύση από τις δυνατότητές του επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της NASA για να περιπλανηθούν μέσω ενός σύντομου βίντεο στο νησί Οάχου της Χαβάης.

Τα μυστήρια της μεγάλης Θεάς Ρέας – Γης και του Κρηταγενή Ιδαίου Δία

Advertisement

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΕΑΣ ΡΕΑΣ – ΓΗΣ

Στα μυστήρια αυτά έπαιρναν μέρος οι Κουρήτες, ιερείς που διακρίνονταν για τη σοφία τους. Τα μυστήρια αυτά είχαν κάποια ομοιότητα με τα Ελευσίνια μυστήρια. Τον μειούμενο τον οδηγούσαν μέσα σ’ ένα σπήλαιο όπου έμενε έγκλειστος για διάστημα 27 συνολικά μέρες. 


Αφιερωμένα στην παραγωγική δύναμη της φύσης, στην ανανεωτική δηλαδή φροντίδα της με την χαρακτηριστική ιδιότητά της τη ζωή, είχαν σ’ αυτά καθώς είναι επόμενο, οι γυναίκες αρχικά την προτεραιότητα στις μυήσεις και στις τελετές. Τα Μυστήρια της Μεγάλης Μητέρας ήταν διαχωρισμένα σε Μεγάλα και Μικρά. Στα Μικρά έπρεπε να προπαρασκευαστούν οι νέες γυναίκες για να καταστούν καθαρές και αγνές σωματικά και ψυχικά και να προχωρήσουν κατόπιν στα Μεγάλα Μυστήρια.


Στα Μικρά Μυστήρια διδάσκονταν οι παραδόσεις γύρω από τους Θεούς και τους ήρωες και η ερμηνεία των συμβολισμών της κυριαρχίας της Μεγάλης Μητέρας, η σχετική πάντοτε με τις φυσικές δυνάμεις και ιδιότητές της, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στη φωτιά, που ήταν συμβολικά ο όφις, ο ιχθύς, η περιστερά και ο λέων. Και σ’ αυτά γινόταν και η μύηση της κατασκευής του συμβολικού μίτου της Αριάδνης, που σήμαινε το υφάδι της ζωής ή και την παρθενική ζώνη.


Στα Μεγάλα Μυστήρια λειτουργούσαν βαθμοί μυστικών τελετουργιών προς τη θεά των όφεων, η οποία συμβόλιζε τη Μεγάλη Μητέρα Θεά.


Προκαταρτικοί της τελικής μυστηριακής ιερουργίας ήταν οι ιεροί χοροί. Αλλά εκτός από αυτούς γινόταν ακόμη συμβολικές λιτανείες ιερειών και ιερέων, μυστικές συνεστιάσεις, λατρευτικές προσφορές και θυσίες μέσα σε σπονδικές φιάλες και ρυτά, που προσφέρονταν στο Ιερό Δέντρο και στη Στήλη του Διπλού Πέλεκυ.


Ο Διπλός Πέλεκυς βρισκόταν πάντοτε στημένος στο κέντρο του ιερού, είτε Ιερό Σπήλαιο ήταν αυτό ή Ναός, είτε Λαβύρινθος ή Αίθουσα του Θρόνου, ναού της λατρείας στα Μινωικά ανάκτορα, για να φανερώνει την ιερότητα και το «άβατο» του μέρους αυτού.


Η μυστική ιερουργία των Μεγάλων Μυστηρίων της Μητέρας Θεάς, ήταν μια τεχνική επικοινωνίας και επαφής με τη Μεγάλη Θεά, για να δέχονται οι μεμυημένες στα Μυστήριά της, γυναίκες, τη Θεία Δωρεά της απ’ ευθείας από τη Μητέρα Ρέα.


Στα Κρητικά Μυστήρια γενικά, η λειτουργική αυτή τέχνη λεγόταν «ιεροπραξία» για να ξεχωρίζει από τις άλλες ιερουργίες τους. Και το Ιερό Δέντρο το συνδεδεμένο με τη λατρεία της Θεάς Μητέρας, κάτω από το οποίο βρισκόταν ο ναός της, ήταν δρυς στις κορυφές των ορέων και η ελιά στα χαμηλότερα μέρη.


Το δέντρο ως σύμβολο συμβόλιζε τη μητέρα που προσφέρει τον καρπό της ζωής.


Το σημαντικότερο μέρος της ιεροπραξίας των Μεγάλων Μυστηρίων, με τις ενωμένες δυνάμεις της Θεάς Μητέρας και του Θείου συντρόφου της σε μια ιερή ένωση, ήταν η απόκτηση από τους μύστες του χρυσού Διπλού Πέλεκυ.


Σύμβολο της πνευματικής αθανασίας και της σοφίας του Ιερού αυτού ζεύγους και σύμβολο της ενωμένης δύναμής τους επάνω στη γη, βρισκόταν πάντοτε στημένος στο κέντρο των ιερών σπηλαίων, στο κέντρο επίσης των Λαβυρίνθων ή της Αίθουσας του θρόνου. Και στους εσωτερικούς βαθμούς όλων των τάξεων των κρητικών μυστηρίων, είχε την ίδια σημασία με τη Θεά των όφεων, δηλαδή τη σημασία της συμβολικής και ουσιαστικής συνισταμένης στην πνευματική δημιουργική ένωση των δυο δυνάμεων της Φύσεως, της παραγωγικής και της γονιμοποιού.


Και αυτά γιατί οι μύστες της Κρητομινωικής θρησκείας, γνώριζαν τους πνευματικούς νόμους, γνώριζαν ότι τίποτα δε μπορεί να κατορθωθεί για την πνευματική αναγέννηση και την πνευματική απελευθέρωση των ανθρώπων, χωρίς τη διπλή ιερή ένωση, με τις ενωμένες δυνάμεις της στον καρπό τους, στον θεό δηλαδή του πνευματικού φωτός, που προσφέρεται σαν Θεία Δωρεά για έναν τέτοιο σκοπό.

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΑΓΕΝΗ ΙΔΑΙΟΥ ΔΙΑ

Το Ιερό Δέντρο και το Ιερό Σπήλαιο το διαδέχεται στις ιερουργίες, η λατρεία του Ιερού Λαβύρινθου με τον μέσα σ’ αυτόν Μινώταυρο. Του Λαβύρινθου, συμβολισμού καθολοκληρίαν όμοιου με τα δύο πρώτα ιερά αυτά σύμβολα της μητρικής λατρείας, αλλά που τονίζει όμως περισσότερο τον γονιμοποιό αρσενικό τύπο, με την παρουσία του Μινώταυρου μέσα σ’ αυτόν. Δίνει έτσι την προτεραιότητα στις ιεροτελεστίες στη γονιμοποιό δύναμη της Φύσεως με τον αρσενικό τούτον τύπο, χωρίς να παραμερίζει, την απαραίτητη άλλωστε αναπαραγωγό δύναμή της, που συμβολίζει την Ιερή Μητέρα.


Στου Κρηταγενή Ιδαίου Δία τα μυστήρια, λειτουργούσαν σε πρώτη τάξη τα Μυστήρια των ιδαίων Δακτύλων ή τα Κορυβαντικά. Τα Κορυβαντικά χαρακτήριζαν οι εξωτερικές τους τελετές στις οποίες έπαιρναν μέρος όλοι οι μεμυημένοι των πρώτων βαθμών, που παρασκευάζονταν για τις ανώτερες μυήσεις. Και αυτό γιατί λειτουργούσε και άλλη τάξη των ίδιων Μυστηρίων του Ιδαίου Δία, Τα Λαβυρινθικά ή του Ιερού Διπλού Πέλεκυ.


Στην τάξη αυτή, στις ιεροπραξίες της πρωτοστατούσαν οι άνδρες ιερείς του Θεού Δία, όπως στα Μυστήρια της Μεγάλης Μητέρας Ρέας – Γης, πρωτοστατούσαν οι ιέρειές της, αν και όπως προαναφέρθηκε και στις δυο περιπτώσεις έπαιρναν μέρος γυναίκες και άνδρες.


Κατά τις μινωικές παραδόσεις, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι Κορύβαντες και οι Κουρήτες, ήταν οι συνοδοί της Ρέας στο νησί της Κρήτης και οι προστάτες του νεαρού κούρου της Δία, γιατί αυτοί τον ανέθρεψαν και τον προστάτεψαν από νεογέννητο ακόμη.

«Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» – Θέλουν το τέλος των εθνικών κυβερνήσεων με πρόεδρο ποιόν;

Advertisement

Σχέδιο για την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ομοσπονδία κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ επεξεργάζονται οι υπουργοί Εξωτερικών 10 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι υπουργοί της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας παρουσίασαν μια αρχική έκθεση επί του σχεδίου αυτού στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που θα ωφεληθούν περισσότερο από την πρωτοβουλία αυτή: τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Η «ομάδα μελέτης για το μέλλον», η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού ΥΠΕΞ Γκουίντο Βεστερβέλε και προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνει επίσημο εκπρόσωπο της Γαλλίας, προτείνει να μπει τέλος στην κυριαρχία των ηγετών των εθνικών κυβερνήσεων και να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία και στον οποίο θα δίνεται το δικαίωμα να σχηματίσει μια «κυβερνητική ομάδα», καθιστώντας τον δηλαδή τον πιο ισχυρό πολιτικό στην Ευρώπη.

Η «ομάδα» συστήνει επίσης την αντικατάσταση των ευρωπαϊκών συμβουλίων των υπουργών και των αρχηγών κρατών με ένα συμβούλιο «κρατών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εθνικές δυνατότητες και κυρίως η διαχείριση των συνόρων, της άμυνας και των δημοσίων δαπανών θα μεταφερθούν στην ομοσπονδία, «καθιστώντας την συμμετοχή στο ευρώ μη αναστρέψιμη».

ΠΗΓΗ

Κινέζοι φυσικοί σπάνε το…. ρεκόρ τηλεμεταφοράς…

Advertisement

Δεν είμαστε στο επίπεδο της τηλεμεταφοράς όπως στο  «Star Trek», όσοι θυμούνται,
αλλά το επίτευγμα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επιστήμη  προς τα εμπρός στον τομέα της κβαντικής κρυπτογραφίας.
Ναι, η τηλεμεταφορά είναι πραγματική..
Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ και οπτικές για να χειραγωγήσουν  φωτόνια,
ή μονάδες  φωτός, οι ερευνητές στην Κίνα έθεσαν ένα στόχο για την τηλεμεταφορά ενός φωτονίου πάνω από 16 χλμ, και το είχαν καταφέρει το 2010.
Τώρα, μια διαφορετική ομάδα από φυσικούς στο ΠανεπιστήμιοΕπιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Σαγκάη, αναφέρει ότι έχει καταρρεύσει αυτό το ρεκόρ, και ισχυρίζονται ότι έχουν στείλει ένα φωτόνιο πάνω από 97 χλμ.
Η Κβαντική τηλεμεταφορά, από το 1997, είναι λίγο διαφορετική από αυτό που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Θεωρείται «ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της κβαντικής επιστημονικής φυσικής». Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η  τηλεμεταφορά είναι η ικανότητα να κινείται κατ ‘ ουσίαν ένα αντικείμενο από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να διανύσει τον ενδιάμεσο χώρο.
Το  Forbes  δίνει μια άλλη  εξήγηση, το πραγματικό αντικείμενο δεν κινείται από το σημείο Α στο σημείο Β. Αντίθετα, το μακρινό φωτόνιο αντανακλά τις πληροφορίες που περιέχονται από το αρχικό φωτόνιο, ουσιαστικά δημιουργείτε ένα πανομοιότυπο δίδυμο αντικείμενο στον χώρο…!!!
Η μεγαλύτερη επιτυχία για την ομάδα δεν είναι απαραίτητα η απόσταση που διένυσε το ταξίδι των δεδομένων, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αξιοποίηση του 1,3-watt ακτίνα λέιζερ που μεταφέρει. Όσο περισσότερο μια ακτίνα φωτός ταξιδεύει, τόσο περισσότερο απλώνεται, προκαλώντας το φωτόνιο να χάσει τις  πληροφορίες και το ίχνος της πορείας του. 

Για να διατηρήσουν την ακτίνα στο στόχο, οι ερευνητές δημιούργησαν μια τεχνική που εστιάζει και κατευθύνει το λέιζερ. Αν και θεωρητικά μπορεί να τηλεμεταφέρει μέχρι και τον άνθρωπο «ας πούμε όπως στην ταινία Star Trek»  αλλά δεν είναι ακόμα στα  ¨προδιαγεγραμμένα σχέδια τους¨   αλλά αναφέρουν πως σύντομα θα γίνει και αυτό, καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο πιο εφαρμόσιμη, κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί πρώτα στις στρατιωτικές επικοινωνίες.
http://oeaf.blogspot.com

Αναταράξεις στη επιστημονική κοινότητα η διαμάχη για εύρεση ζωής στο Άρη

Advertisement

Αναταράξεις στην επιστημονική κοινότητα προκάλεσε η ανακοίνωση μιας ομάδας επιστημόνων που μαθηματικά ανάλυσαν τα δεδομένα από την αποστολή Viking το 1976 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ζωή στον Άρη εντοπίστηκε σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που πραγματοποιηθήκαν από τα δύο ρομποτικά landers. Στην έκθεσή τους,  Ανάλυση της πολυπλοκότητας των Βίκινγκ – Πειράματα , κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό International Journal of Αεροναυτικής και Διαστήματος και έχει ξεσηκώσει μια αναπάντεχη διαμάχη σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής Viking . Η Viking αποστολή ήταν η μόνη αποστολή στον Άρη μέχρι τώρα που είχε σχεδιαστεί από τη NASA για τον εντοπισμό ζωής. Ο Δρ Levin που ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος ήταν σίγουρος ότι το πείραμα είχε ανιχνεύσει μικροβιακή ζωή στον Άρη, αλλά η NASA και οι συνεργάτες της διαφώνησαν στα  εντυπωσιακά εύρημα στην άμμο του χρόνου Άρη. Αυτή η νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Levin ήταν σωστός σε όλο το πρόγραμμα.

Βιολογικά απολιθώματα στον Πλανήτη Άρη;
Φωτογραφία απο το όχημα Spirit στον Άρη στης 15/5/2004. Η περίεργη μορφή των ευρημάτων  έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά στους ερευνητές της NASA που ασχολούνται με το έδαφος του Άρη.  Το αντικείμενο συσχετίζεται άμεσα με την υπόθεση  εύρεσης βιολογικών  απολιθωμάτων .
H NASA την αξιολογεί σαν κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. 
spirit news

Η Wikipedia συνοψίζει την επίσημη θέση της NASA σχετικά με τα πείραματα και την θέση που έλαβε από τους συναδέλφους του Levin το 1976:

Στη ονομασία τύπου” LR πείραμα”, ένα δείγμα εδάφους από τον Άρη  είχε εμβολιαστεί με μια σταγόνα με πολύ αραιό υδατικό θρεπτικό διάλυμα. Οι θρεπτικές ουσίες (7 μόρια Miller-Urey προϊόντα) κολλήθηκαν με ραδιενεργό 14C. Στη σηνεχια ο αέρας πάνω από το έδαφος  παρακολουθείτο για την εύρεση και εξέλιξη  ραδιενεργών 14CO2 αερίου ως απόδειξη ότι οι μικροοργανισμοί του εδάφους είχαν μεταβολιστεί για ένα ή περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που είχαν δοθεί.   
Το αποτέλεσμα που ακλούθησε  προκάλεσε  έκπληξη, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των δύο πρώτων δοκιμών, όταν υπήρχε μετά μια σταθερή ροή ραδιενεργών αερίων που εκπέμπονταν από το έδαφος αμέσως μετά την πρώτη ένεση. Το πείραμα έγινε από τους δύο ανιχνευτές Viking η πρώτη χρησιμοποιώντας ένα δείγμα από την επιφάνεια που εκτίθεται στον ήλιο και το δεύτερο στη λήψη δείγματος  κάτω από ένα βράχο, και οι δύο αρχικές δόκιμες εμποτισμού  βγήκαν θετικές. Μεταγενέστεροι εμποτισμοί σε μία εβδομάδα αργότερα  όμως, δεν προκάλεσαν την ίδια αντίδραση, και το αποτέλεσμα παράμεινε αμφίβολο.
Αναφορά γίνεται και από την Ε. Klotz από το Discovery News που περιέγραψε τη νέα προσέγγιση που ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση:
Ερευνητές ανησυχείτε, πρωτογενή δεδομένα απο την επιφάνεια του Άρη επεξεργάζονται  με την ετικέτα “πείραμα Τύπου”, η οποία εξέταζε για ενδείξεις μικροβιακού μεταβολισμού σε δείγματα εδάφους και υποβάλλονται σε επεξεργασία από τους δύο Viking.  Η γενική συναίνεση των επιστημόνων είναι ότι στο πείραμα βρέθηκε γεωλογική, μη βιολογική, δραστηριότητα.

Η νέα μελέτη πήρε μια διαφορετική προσέγγιση. Ερευνητές των Βίκινγκ που ερεύνησαν  τα δεδομένα αντίγραφων από τα πρωτότυπα, σε σύνολα και αναλύθηκαν για τα αποτελέσματα της πολυπλοκότητας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα  δεδομένα συστήματων διαβίωσης είναι πιο περίπλοκα από ότι τις  μη-βιολογικές διαδικασίες, έτσι υπήρξε η ιδέα να εξεταστούν τα αποτελέσματα του πειράματος από μια καθαρά αριθμητική άποψη.  Τα αποτέλεσμα ήταν η στενή συσχέτιση μεταξύ της πολυπλοκότητας των Βίκινγκ πειραμάτων και των χερσαίων βιολογικών συνόλων δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει  υψηλός βαθμός βιολογικών, αριθμών, παρά από φυσικές διαδικασίες.

Η ομάδα των επιστημόνων είναι πολύ πειστική στην έκθεσή τους :
Τα μόνα εξωγήινα πειράματα ανίχνευσης ζωής που έχουν διεξαχθεί ποτέ ήταν τα τρία στοιχεία τα οποία ήταν στο Viking το 1976 στο Άρη.  Από αυτά μόνο τα “Τύπου πείραμα” έλαβαν σαφώς θετική απάντηση …. Είχαμε υποβάλει αίτηση ανάλυση πολυπλοκότητας των Βίκινγκ από τα δεδομένα του LR …. και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο πολυπλοκότητα  στα ενεργά πειράματα δείχνουν έντονα βιολογική διεργασία, ενώ το διαφορετικό μοτίβο στις απαντήσεις του ελέγχου είναι πιο πιθανό να είναι μη-βιολογικές . Οι αναλύσεις αυτές συνηγορούν υπέρ της ερμηνείας ότι τα Viking και πείραμα των LR διέκριναν υπάρχουσα μικροβιακή ζωή στον Άρη. *

Ένας από τους επιστήμονες, ο Δρ Joseph Miller neuropharmacologist και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Keck School of Medicine, έδωσε συνέντευξη στο Discovery News και είπε ,”με βάση τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, θα ήθελα να πω ότι το 99 τοις εκατό είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ζωή εκεί επάνω. “

Τα αποτελέσματα από αυτή τη νέα επιστημονική έρευνα των Βίκινγκ έχουν πειστικά στοιχεία, για  ζωή στον Άρη; Ένα 99% βεβαιότητα είναι πολύ υψηλό, ενώ και οι επικριτές τους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δεν είναι πειστικές, η τουλάχιστον, να απαιτήσουν την παρακολούθηση και επανεξέταση των πειράματα ανίχνευσης ζωής από τη NASA κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η NASA, ωστόσο, δεν σχεδίασε ποτέ τέτοια πειράματα από το 1976 (Βίκινγκ αποστολή). Γιατί;
 
Σύμφωνα με τον κριτικό της NASA,  Richard Hoagload, η NASA δεν ενδιαφέρονταν να ανακαλύψει αν υπάρχει ζωή στον Άρη. Μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν πολύ ενοχλητική για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως το γνωρίζουμε, όπως αποκαλύφθηκε εκ διαμέτρου στην Έκθεση 1961 της NASA Brookings που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1993.  Η πραγματική αποστολή της NASA φαίνεται να είναι απλώς να δικαιολογεί τη χρηματοδότηση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές που δεν κάνουν τίποτα για να διαταράξουν την επιστημονική συναίνεση οικονομική (χρηματοδοτήσεις)  (και πολιτιστική) ότι είμαστε καταμόναχοι στο σύμπαν. Τα δεδομένα της NASA δείχνουν προς απόδειξης  ζωής στο ηλιακό μας σύστημα που συστηματικά αγνοούνται, λογοκρίνονται ή απλά εξαφανίζεται. 

Οι επιστήμονες που αμφισβητούν αυτή την πολιτική έχουν σιγήσει, η θεωρούντο  αναξιόπιστοι, ή έχουν απολυθεί.  Η επόμενη ρομποτική αποστολή της NASA, Mars Science Laboratory (γνωστή και ως περιέργεια) δεν έχει πάλι κανένα πείραμα ανίχνευσης της ζωής επί του σκάφους. Είναι δύσκολο να μην διαφωνήσουμε με το συμπέρασμα του  Hoagland που αναφέρει  για την πραγματική αποστολή της NASA που είναι ένα σκοτεινό σχέδιο και που δεν κάνει τίποτα για να αποδείξει ότι υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν, για τα ύποπτα στοιχειά του Βίκινγκ 1976

ΠΗΓΗ

Πώς το περιβάλλον επηρεάζει τα γονίδιά μας;

Advertisement

Μια παλιά ιδέα της βιολογίας έλεγε ότι το ποιός είσαι είναι θέμα των γονιδίων που έχεις. Είναι πλέον σαφές ότι ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι και ποιά γονίδια χρησιμοποιείτε. Όπως και όλη η βιολογία, το θέμα αυτό έχει μια χημεία στον πυρήνα του. Τα κύτταρα του πρώιμου εμβρύου μπορεί να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο ιστού. Αλλά καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, τα λεγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα διαφοροποιούνται, αποκτώντας συγκεκριμένους ρόλους (όπως αίμα, μυς ή νευρικά κύτταρα), που παραμένουν σταθερά στους απογόνους τους.
Ο σχηματισμός του ανθρώπινου σώματος είναι ένα θέμα της χημικής τροποποίησης των χρωμοσωμάτων των βλαστοκυττάρων, με τρόπους που αλλοιώνουν τις συστοιχίες των γονιδίων τα οποία συνεχώς ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται. Ωστόσο, μία από τις επαναστατικές ανακαλύψεις στον τομέα της έρευνας σχετικά με την κλωνοποίηση και τα βλαστικά κύτταρα, είναι ότι η τροποποίηση αυτή είναι αναστρέψιμη και μπορεί να επηρεάζεται από τα ‘βιώματα’ του σώματος.

Τα κύτταρα δεν απενεργοποιούν μόνιμα τα γονίδια κατά τη διαφοροποίηση, διατηρώντας μόνο εκείνα που χρειάζονται σε μια κατάσταση “έτοιμη να δουλέψουν” Το πιθανότερο είναι τα γονίδια που απενεργοποιούνται διατηρούν μια λανθάνουσα ικανότητα να δουλέψουν – να δημιουργήσουν δηλαδή τις πρωτεΐνες που κωδικοποιούν – και μπορεί να επανενεργοποιηθούν, για παράδειγμα, από την έκθεση τους σε ορισμένες χημικές ουσίες που λαμβάνονται από το περιβάλλον.
beyond_gene
Το χημικό περιβάλλον σε ένα κύτταρο μπορεί να επιδράσει στο ποιά γονίδια είναι ενεργά μέσα σε αυτό. Αυτός ο επιγενετικός κώδικας μεταβιβάζει πληροφορίες μέσω χημικών συνδεδεμένων με το DNA ή μέσω των ιστονών που το DNA περιελλίσει γύρω από τα χρωμοσώματα. Οι δε χημικοί γενετικοί δείκτες βοηθούν στο να καθοριστεί πότε ένα γονίδιο είναι λειτουργικό ή ανενεργό 
Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό και προκλητικό για τους χημικούς είναι ότι ο έλεγχος της δραστηριότητας των γονιδίων φαίνεται να αφορά χημικά γεγονότα που συμβαίνουν σε κλίμακες μεγαλύτερες από αυτές των ατόμων και των μορίων – στις λεγόμενες μεσαίες κλίμακες – με μεγάλες μοριακές ομάδες και συγκροτήματα που αλληλεπιδρούν. 
Η χρωματίνη, το μίγμα του DNA και των πρωτεϊνών που συνθέτουν τα χρωμοσώματα, έχει μια ιεραρχική δομή. Η διπλή έλικα τυλίγεται γύρω από κυλινδρικά μόρια που παρασκευάζονται από πρωτεΐνες και που ονομάζονται ιστόνες, ενώ αυτό το ‘κομπολόι’ στη συνέχεια ομαδοποιείται σε δομές ανώτερης τάξης που είναι δύσκολα κατανοητές. Τα δε κύτταρα ασκούν μεγάλο έλεγχο πάνω σε αυτή την δομή – το πώς και το πού ένα γονίδιο στοιβάζεται σε χρωματίνη, μπορεί να καθορίσει αν αυτή είναι ενεργή ή όχι .
Τα κύτταρα διαθέτουν εξειδικευμένα ένζυμα για την αναμόρφωση της δομής της χρωματίνης, και αυτά τα ένζυμα έχουν ένα κεντρικό ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση. Η χρωματίνη σε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα φαίνεται να έχουν μια πολύ πιο χαλαρή, ανοιχτή δομή: καθώς ορισμένα γονίδια γίνονται ανενεργά, η χρωματίνη καθίσταται όλο και πιο άμορφη και οργανωμένη.
“Η χρωματίνη φαίνεται να διορθώνει και να διατηρεί ή να σταθεροποιεί την κατάσταση των κυττάρων”, λέει ο ο Bradley Bernstein του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Επιπλέον, η δράση της χρωματίνης συνοδεύεται από μια χημική τροποποίηση τόσο του DNA όσο και των μορίων της ιστόνης. Μικρά μόρια που συνδέονται με αυτά λειτουργούν ως ετικέτες που λένε στον κυτταρικό μηχανισμό να ‘σιωπήσουν’ τα γονίδια ή, το αντίθετο, να τα ελευθερώνουν για δράση. Η επισήμανση αυτή ονομάζεται “επιγενετική” επειδή δεν μεταβάλλει τις πληροφορίες που μεταφέρονται από τα γονίδια τους.

Το ερώτημα για για τον βαθμό στον οποίο τα ώριμα κύτταρα μπορούν να επιστρέψουν στην πολυδυναμικότητα (δηλαδή στην κατάσταση με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης) – αν δηλαδή τα ώριμα κύτταρα έχουν τόσο καλή συμπεριφορά όσο και τα αληθινά βλαστικά κύτταρα, που είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τη χρήση τους στην αναγεννητική ιατρική του αύριο, φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο πολύ μπορεί να επαναφερθεί (να γίνει reset) η επιγενετική σήμανση .
Είναι πλέον σαφές ότι πέρα ​​από τον γενετικό κώδικα που εξηγεί πολλές από τις βασικές κατευθύνσεις των κυττάρων, τα κύτταρα μιλούν σε μια εντελώς ξεχωριστή χημική γλώσσα της γενετικής – εκείνη της επιγενετικής.
«Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια γενετική προδιάθεση για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αλλά το αν ή όχι η ασθένεια εκδηλώνεται, συχνά θα εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που λειτουργούν μέσω αυτών των επιγενετικών δρόμων», δηλώνει ο γενετιστής Bryan Turner από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία.

ΠΗΓΗ

Άστρα φαίνεται να υιοθετούν μοναχικούς πλανήτες

Advertisement

Εκατομμύρια πλανήτες που εκδιώχθηκαν από τα μητρικά τους άστρα φαίνεται υιοθετούνται τελικά από ξένα άστρα, εκτιμά μια νέα μελέτη βασισμένη σε υπολογιστικά μοντέλα. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να έχει υιοθετήσει και ο Ήλιος μας ένα τέτοιο σώμα, το οποίο όμως θα παρέμενε αόρατο πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.
exoplanet_gemini Ο πλανήτης που διακρίνεται πάνω αριστερά βρίσκεται σε απόσταση 330 Αστρονομικών Μονάδων από το κεντρικό άστρο (παρόμοιο με τον Ήλιο μας και το οποίο βρίσκεται προς τον αστερισμό του Σκορπιού), ενδέχεται να έχει υιοθετηθεί από αυτό
Η νέα θεωρία, που έχει υποβληθεί για δημοσίευση στο Astrophysical Journal προτάθηκε για να εξηγήσει κάποιες πρόσφατες, αναπάντεχες ανακαλύψεις: πλανήτες που κινούνται σε υπερβολικά μεγάλες αποστάσεις γύρω από τα μητρικά τους άστρα.

Ορισμένοι από αυτούς τους πλανήτες απέχουν από τα άστρα τους περισσότερο από 100 Αστρονομικές Μονάδες (AU), δηλαδή πάνω από 100 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου. Συγκριτικά, ο Πλούτωνας απέχει από τον Ήλιο «μόλις» 40 AU.
Η κρατούσα θεωρία για το σχηματισμό πλανητών αδυνατεί να εξηγήσει την ύπαρξή τους σε τέτοιες αποστάσεις.
Η νέα μελέτη, την οποία υπογράφουν ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard και του Ινστιτούτου Kavli στην Κίνα, προτείνει τη θεωρία ότι οι πλανήτες αυτοί ήταν κάποτε ορφανοί και αδέσποτοι, κινούνταν δηλαδή ελεύθερα στο Διάστημα.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας πλανήτης εξορίζεται από το σύστημα λόγω της βαρυτικής επίδρασης άλλων, γειτονικών πλανητών. Μάλιστα ο αριθμός των πλανητών που εκδιώχθηκαν από τα μητρικά τους άστρα θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμος με τον αριθμό των άστρων.

Η σινο-αμερικανική ερευνητική ομάδα προσομοίωσε στον υπολογιστή τι συμβαίνει όταν τέτοιοι αδέσποτοι πλανήτες εισέλθουν σε ένα αστρικό σμήνος. Η προσομοίωση έδειξε ότι, αν οι αριθμοί των άστρων και των ορφανών πλανητών είναι περίπου ίδιοι, το 3 με 6 τοις εκατό των άστρων συλλαμβάνουν με το βαρυτικό πεδίο τους τουλάχιστον έναν ορφανό πλανήτη.
Και όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα και η βαρύτητα ενός άστρου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υιοθεσίας ξένων πλανητών.
Δεδομένου ότι ο Ήλιος είναι άστρο σχετικά μεγάλης μάζας, οι ερευνητές δεν αποκλείουν κάποιος υιοθετημένος πλανήτης να κρύβεται στις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος.
Θα είναι όμως δύσκολο για τους αστρονόμους να ανακαλύψουν ένα τέτοιο σώμα, αφού ο θετός αδελφός της Γης θα βρισκόταν υπερβολικά μακριά για να γίνει αντιληπτός, πολύ πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.

ΠΗΓΗ

Ετοιμάζουν “σούπερ-στρατιώτη”,με τη χορήγηση φαρμάκων στον εγκέφαλο!!

Advertisement

Το ρεπορτάζ των Sunday Times θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως μια αποκρουστική πραγματικότητα.

Σύμφωνα μ΄ αυτό το ρεπορτάζ “επιστήμονες εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα ατρόμητο “σούπερ”-στρατιώτη” τον οποίο προσπαθούν να
δημιουργήσουν με τη χρήση έξυπνων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τους μαχητές να πανικοβάλλονται και να φοβούνται!!!

Αμερικανοί επιστήμονες είναι έτοιμοι να αρχίσουν κλινικές δοκιμές.Με τα φάρμακα οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να “μπλοκάρουν” τις εγκεφαλικές λειτουργίες που προκαλούν το φόβο!

Οι επικριτές αυτών των πειραματισμών και των σχεδίων ωστόσο, εκφράζουν ήδη την ανησυχία του για τις πιθανές ιατρικές και ηθικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απειλής δημιουργίας ψυχωτικών στρατιωτικών που θα στερούνται κάθε αναστολής.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο συνταγματάρχης Christian Macedonia (!!!) και το υποστηρίζει λέγοντας ότι “έτσι οι στρατιώτες θα γίνουν πιο ασφαλείς στο πεδίο της μάχης, καθώς και λιγότερο επιρρεπείς να πίνουν και και να κάνουν χρήση ναρκωτικών σε συνθήκες, όπως αυτής της διαταραχή μετατραυματικού στρες”.

Αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια φάρμακα έχουν επιλεγεί για να δοκιμαστούν.

Φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα για να αυξήσουν την απόδοση των στρατιωτών και να μειώσουν το μετατραυματικό στρες. Πολλοί βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ, για παράδειγμα, πήραν πραζοσίνη, ένα φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, που οι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία ότι τους βοήθησε να μειώσουν τους εφιάλτες τους.

Ο Steven Rose, ομότιμος καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και μέλος της ομάδας εργασίας, δήλωσε: «Το έργο αυτό είναι μυστηριώδες. Η ιδέα ότι μπορείς να παρέμβεις στο μυαλό των ανθρώπων με αυτό τον τρόπο είναι παρατραβηγμένο και αμφίβολης επιτυχίας, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα κάποια από τα σχέδια αυτά να αποδώσουν καρπούς και πρέπει να τα πάρουμε στα σοβαρά. “

Ο Simon Wessely, ψυχίατρος στο κέντρο King s College για τη στρατιωτική έρευνα στην υγεία και σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρχουν ηθικά ζητήματα, εάν θέλουμε πραγματικά να να μπλοκάρουμε τραυματικές μνήμες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται άσχημα για αυτά που έχουν κάνει. “

ΠΗΓΗ

Ο Φόβος έδωσε σήμα ζωής

Advertisement

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA κατάφερε να επικοινωνήσει με το ρωσικό σκάφος Fobos-Grunt, το οποίο αναχώρησε για μια φιλόδοξη αποστολή στο δορυφόρο του Άρη Φόβο, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και παραμένει «κολλημένο» σε γήινη τροχιά.
 

Αποκαταστάσθηκε εν μέρει η επικοινωνία με το ρωσικό σκάφος το οποίο παραμένει σε γήινη τροχιά
Ο Φόβος έδωσε σήμα ζωής
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Φόβου, του ρωσικού σκάφους που αναχώρησε για φιλόδοξη αποστολή στον δορυφόρο του Αρη αλλά παραμένει «κολλημένος» σε γήινη τροχιά
H ESA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν πλήρως την επικοινωνία, με την ελπίδα ότι η αποστολή θα καταφέρει τελικά να αναχωρήσει για τον στόχο της. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν, δεδομένου ότι οι θέσεις των πλανητών αλλάζουν και σε λίγες ημέρες η απόσταση μέχρι τον Άρη θα είναι πια υπερβολικά μεγάλη.

Αν το Fobos-Grunt καταφέρει τελικά να πυροδοτήσει τον κινητήρα του, οι Ρώσοι μπορούν να ελπίζουν ότι το 2014 θα φτάσουν στα χέρια τους τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια του Φόβου.

Αν όμως το πρόβλημα δεν αφορά το λογισμικό του σκάφους και οφείλεται σε μηχανική βλάβη, το σκάφος των 13 τόνων πιθανότατα θα συντριβεί ανεξέλεγκτα στη Γη.

Περισσότερα ίσως γίνουν γνωστά με τις επόμενες απόπειρες της ESA να επικοινωνήσει με το σκάφος, την ώρα που περνά πάνω από το Περθ.

Άφθονο νερό στη διαστημική γειτονιά μας

Advertisement

Ουάσινγκτον
Ενας πρωτοπλανητικός δίσκος που ετοιμάζεται να «γεννήσει» ουράνια σώματα γύρω από ένα νεαρό άστρο σε ένα ηλιακό σύστημα σχετικά κοντά στο δικό μας φαίνεται να περιέχει νερό σε τεράστιες ποσότητες _ τόσο ώστε θα μπορούσε να «γεμίσει» χιλιάδες φορές τους ωκεανούς της Γης.

Η ανακάλυψη, πρωτοφανής στα χρονικά της διαστημικής παρατήρησης, ενισχύει τη θεωρία ότι ο πλανήτης μας απέκτησε τον υδάτινο πλούτο του χάρη στους κομήτες ενώ παράλληλα υποδηλώνει ότι οι κόσμοι που μπορούν να φιλοξενήσουν τη ζωή δεν είναι τελικά τόσο σπάνιοι στο Σύμπαν.

Ανιχνεύθηκε σε δίσκο σχηματισμού πλανητών σε νεαρό άστρο όχι μακριά από τη Γη
Αφθονο νερό στη διαστημική γειτονιά μας
Απεικόνιση του νέφους από υδρατμούς και σκόνη γύρω από το νεαρό άστρο TW της Υδρας Το νερό σε μορφή πάγου που περιλαμβάνει θα μπορούσε να προσφέρει νερό στους πλανήτες που θα σχηματιστούν από αυτό. Credit NASA/JPLCaltech/T,Pyle
 

Υλικά δημιουργίας πλανητών

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστροφυσικοί εντοπίζουν νερό σε έναν πρωτοπλανητικό δίσκο _ τον δίσκο από αέρια και σκόνη που δημιουργείται γύρω από τα άστρα στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους και χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία των αστεροειδών, των κομητών και των πλανητών.

Οι προηγούμενες παρατηρήσεις όμως το είχαν ανιχνεύσει σε μορφή θερμών υδρατμών στις εσωτερικές παρυφές του δίσκου_ κοντά στο άστρο _ και όχι στα εξωτερικά στρώματα από τα οποία σχηματίζονται οι πλανήτες. Η θέση και η «αέρια» κατάστασή του δεν υποδήλωναν δηλαδή απαραίτητα την ύπαρξή του σε ικανή μορφή και ποσότητα ώστε να «περάσει» στα ουράνια σώματα που θα δημιουργούνταν από τον δίσκο.

Ψυχρό και άφθονο
Η νέα μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων με κύριο ερευνητή τον Μίχελ Χογκερχάιντε από το Αστεροσκοπείο του Λάιντεν στην Ολλανδία, ανίχνευσε για πρώτη φορά το νερό στις εξωτερικές παρυφές ενός πρωτοπλανητικού δίσκου, σε μορφή κόκκων πάγου και σε άφθονες ποσότητες. Ο δίσκος αυτός περιβάλλει το νεαρό άστρο TW που βρίσκεται στον αστερισμό της Υδρας και απέχει περίπου 175 έτη φωτός από τη Γη.

Όπως περιγράφουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση «Science», αυτό επετεύχθη χάρη στη χρήση του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Herschel και την υιοθέτηση μιας νέας μεθόδου «αναζήτησης». Αυτή αφορά τον εντοπισμό μιας ιδιαίτερης χημικής «υπογραφής» που εκπέμπουν τα μόρια του πάγου όταν συγκρούονται με φωτόνια υπεριωδών ακτίνων που εκπέμπονται από το άστρο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ο πλανητικός δίσκος του TW της Υδρας περιέχει αποθέματα νερού σε μορφή πάγου που είναι αρκετές χιλιάδες φορές πολλαπλάσια από την υδρόσφαιρα της Γης.

Νερό από κομήτες

Η νέα παρατήρηση έρχεται να προσφέρει ένα ακόμη στοιχείο υπέρ της θεωρίας ότι το νερό μεταφέρθηκε στον πλανήτη μας από κομήτες που συγκρούστηκαν με αυτόν κατά την πορεία του σχηματισμού του. Πριν από δυο εβδομάδες η θεωρία αυτή είχε ενισχυθεί επίσης από την ανακάλυψη ότι ο κομήτης Hartley 2 έχει την ίδια χημική σύσταση με τους ωκεανούς της Γης.

«Η ανίχνευση νερού κολλημένου σε κόκκους σκόνης μέσα στον πρωτοπλανητικό δίσκο μπορεί να δείχνει γεγονότα παρόμοια με τα όσα συνέβησαν κατά την εξέλιξη του δικού μας πλανητικού συστήματος» εξήγησε ο κ. Χογκερχάιντε στο σχετικό δελτίο Τύπου. «Αυτός μπορεί να αποτελεί έναν κύριο μηχανισμό μεταφοράς νερού στα πλανητικά σώματα».

Ζωή αλλού
Επίσης ενισχύει τις πιθανότητες της ύπαρξης εξωγήινης ζωής αφού υποδηλώνει ότι ο σχηματισμός πλανητών με υδάτινο περιβάλλον ενδέχεται να αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στο Σύμπαν.
«Η ανακάλυψή μας μάς λέει ότι τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη ζωή είναι παρόντα σε ένα σύστημα προτού γεννηθούν οι πλανήτες»  τόνισε ο Τεντ Μπέργκιν, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Είχαμε την υποψία ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, τώρα όμως το γνωρίζουμε επειδή το ανιχνεύσαμε άμεσα. Μπορούμε να το δούμε».

Από την πλευρά της η Ρέιτσελ Εικσον του Ινστιτούτου Εξωπλανητών της NASA στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε στο περιοδικό «New Scientist»: «Αν αυτό ισχύει για όλα τα συστήματα, τότε οπωσδήποτε υπάρχει πολύ νερό γύρω μας. Αυτό ίσως αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ζωής σε αυτούς τους πλανήτες».

ΠΗΓΗ

Απο την ανεση του σπιτιου σας ψαξτε για νεους πλανητες

Advertisement

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, 40.000 χρήστες του Διαδικτύου από όλο τον κόσμο έχουν βοηθήσει τους επαγγελματίες αστρονόμους να αναλύσουν το φως 150.000 άστρων στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν πλανήτες (σαν τη Γη) που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτά. Οι χρήστες αναλύουν πραγματικά επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται από την αποστολή Kepler της ΝΑΣΑ, σκοπός της οποίας είναι αναζήτηση πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα – που ονομάζονται εξωπλανήτες. Ήδη κάποιοι χρήστες του διαδικτύου έχουν ανακαλύψει εξωπλανήτες και τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Θέλετε να ανακαλύψετε νέους πλανήτες; Ξεκινήστε ΕΔΩ

 

ΠΗΓΗ

Οι πολεις απειλουν τη Γη

Advertisement

Ουάσινγκτον
Οι πόλεις της Γης αυξάνονται και πληθύνονται διαρκώς εξελισσόμενος σε σημαντική απειλή για το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους της μέσα στις δυο επόμενες δεκαετίες. Αυτό υποστηρίζει η πρώτη συνολική μελέτη της επέκτασης των αστικών περιοχών του πλανήτη που διεξήχθη από ομάδα ειδικών τεσσάρων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Η ταχεία επέκταση των αστικών περιοχών θα επιβαρύνει αισθητά περιβάλλον και ανθρώπους μέσα σε δυο δεκαετίες
Οι πόλεις απειλούν τη Γη
Οι πόλεις μεγαλώνουν με ταχύ ρυθμό σε ευάλωτες περιοχές απειλώντας το περιβάλλον και τους κατοίκους της Γης, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη της επέκτασης των αστικών περιοχών του πλανήτη.
 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, το Πανεπιστήμιο Texas A&M και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ προβλέπουν ότι ως το 2030 οι πόλεις του κόσμου θα έχουν επεκταθεί κατά περισσότερο από 1.528.092 τετραγωνικά χιλιόμετρα _ έκταση περίπου ίση με αυτή της Μογγολίας. Αυτό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες 1,47 δισ. επί πλέον ατόμων που θα ζουν σε αστικές περιοχές.

Η πρώτη εκτίμηση
Αν και οι έρευνες για την ανάπτυξη και την κατανομή του παγκόσμιου πληθυσμού αφθονούν η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», προσφέρει την πρώτη εμπεριστατωμένη εκτίμηση σχετικά με την ανάπτυξη των πόλεων. Εξετάζει όχι μόνο πόσο γρήγορα επεκτείνονται οι αστικές περιοχές συνολικά σε όλον τον πλανήτη αλλά και πώς η επέκταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές προέβησαν σε μια μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών εξετάζοντας δημοσιευμένες μελέτες που είχαν βασιστεί σε στοιχεία από δορυφόρους προκειμένου να χαρτογραφήσουν την αστική ανάπτυξη. Διαπίστωσαν ότι από το 1970 ως το 2000 το αστικό αποτύπωμα του πλανήτη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70.965 τετραγωνικά χιλιόμετρα _ έκταση ίση με αυτή της Φινλανδίας.
«Το νούμερο αυτό είναι τεράστιο, αλλά στην πραγματικότητα η επέκταση της αστικής γης υπήρξε μεγαλύτερη από αυτή που δείχνει η ανάλυσή μας επειδή εμείς ελέγξαμε μόνο δημοσιευμένες μελέτες που χρησιμοποίησαν στοιχεία από δορυφόρους» δήλωσε η Κάρεν Σέτο του Πανεπιστημίου Γέιλ, κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ανιχνεύσει την επέκταση περισσότερων από τις μισές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου».

Επέλαση στις ακτές
 Εστω και με αυτές τις «απουσίες», οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ταχύτερη επέκταση των αστικών περιοχών έχει σημειωθεί στις ακτές, γεγονος το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο. «Από όλα τα μέρη στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν οι πόλεις οι ακτές είναι οι πιο ευάλωτες» τόνισε η κυρία Σέτο. «Οι άνθρωποι και οι υποδομές κινδυνεύουν εκεί από πλημμύρες, τσουνάμι, τυφώνες και άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές».
Πέραν των τάσεων που αφορούν τους τόπους της επέκτασης οι ειδικοί εντόπισαν και τις αιτίες που την προκαλούν. Στην Κίνα οι πόλεις μεγαλώνουν σε μεγάλο βαθμό εξ αιτίας της οικονομικής ανάπτυξης _ η μεσαία τάξη αυξάνεται και ευημερεί και ζητάει μεγαλύτερα και καλύτερα σπίτια. Αντίθετα στην Ινδία και την Αφρική οι αστικές περιοχές επεκτείνονται κυρίως εξ αιτίας της αύξησης του πληθυσμού.
Η επέκταση των αστικών περιοχών που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη δεν προαναγγέλλει τίποτε ευοίωνο για το μέλλον του. «Το πιθανότερο είναι ότι αυτές οι πόλεις θα επεκταθούν στα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα _ στα δάση, στους βιότοπους, στις σαβάνες, στις ακτές, μέρη που είναι ευαίσθητα και ευάλωτα» εξήγησε η ερευνήτρια. «Αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, θα επιφέρει απώλεια των αποθηκών άνθρακα και προβλήματα στη χρήση της ενέργειας».

ΠΗΓΗ

Κοσμικη κορδελα “τυλιγει” το κεντρο του Γαλαξια

Advertisement

Λονδίνο

Το διαστημικό Παρατηρητήριο Herschel εντόπισε και κατέγραψε μια παράξενη κοσμική δομή, ένα δακτυλίδι αερίου, στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν ως μια «κοσμική λωρίδα» που κυκλώνει το κέντρο του γαλαξία. Πρόκειται για ένα πυκνό νεφέλωμα παγωμένων αερίων και σκόνης σε σχήμα λωρίδας με έκταση 600 ετών φωτός στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει παραγωγή νέων άστρων.

Ένα δακτυλίδι αερίου και σκόνης “κυκλώνει” τον γαλαξία μας
Κοσμική κορδέλα "τυλίγει" το κέντρο του Γαλαξία
Η εντυπωσιακή κοσμική κορδέλα «τυλίγει» το κέντρο του Γαλαξία

Η ύπαρξη του δακτυλιδιού ήταν γνωστή εδώ και καιρό αλλά τα όργανα παρατήρησης είχαν καταφέρει να εντοπίσουν μόνο μικρά και αποσπασμένα μεταξύ τους τμήματα. Το Herschel, παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και με τη συνδρομή της Nasa,  κατάφερε να το καταγράψει ολόκληρο.

Η ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters,  έχει εντυπωσιάσει την επιστημονική κοινότητα η οποία προσπαθεί τώρα να βρει απαντήσεις για τη σπάνια μορφή και άλλα περίεργα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το νεφέλωμα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το κέντρο του δακτυλιδιού δεν συμπίπτει όπως θα έπρεπε κανονικά με το κέντρο του γαλαξία.

ΠΗΓΗ

ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ;

Advertisement

Δημοσίευμα του examiner.com αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει αρκετά σύντομα, επισκέψεις ιπτάμενων οχημάτων από άλλους πλανήτες και επαφές με εξωγήινους, ίσως και μέσα στο 2011(!)

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της DARPA έχει δοθεί το πράσινο φως για να μιλήσει ο Ομπάμα και να αποκαλύψει ότι από το 1947 οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα ufo’s και την κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. 

”Οι πηγές μας αναφέρουν ότι δεν θα αποκαλυφθεί αρχικά μια ολοκληρωτική αποδοχή των επισκέψεων και επαφών με εξωγήινους, ωστόσο τα σχόλια του προέδρου θα μας φέρουν αρκετά κοντά στην αλήθεια και θα γίνουν στο πλαίσιο μιας ομιλίας σχετικά με ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Λογικά ο πρόεδρος θα παραδεχτεί ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που υποδηλώνουν εξωγήινη επισκεψιμότητα.


Όλα αυτά λέγεται ότι είναι μέρος ενός προγράμματος που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη ολοκληρωτική αποδοχή των UFO και των εξωγήινων επισκεπτών, από τις μεγάλες κυβερνήσεις του κόσμου σε διάστημα 3 ετών.” 

Το δημοσίευμα του examiner.com αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το 2011 (ή η περίοδος 2011-2015) μπορεί να είναι το έτος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ομολογήσει τελικά σε μια 60χρονη σχέση συνεργασίας με εξωγήινους ευφυείς πολιτισμούς. 

Οι λογικότεροι είναι τρείς:
1.  Οι Η.Π.Α. θα προβούν σε αποκαλύψεις γιατί οι εξωγήινοι τους υποχρεώνουν να το πράξουν.
2.  Οι άνθρωποι θα έχουν ενημερωθεί αρκετά (μέσα από ταινίες, ειδήσεις, καθημερινές εκπομπές, ίντερνετ) για να αντιμετωπίσουν ψυχικά το ενδεχόμενο και να μπορούν να χειριστούν την αλήθεια.
3.  Τα ”μεγάλα κεφάλια” μέσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχουν κερδίσει την υπεροχή, ώστε να μπορέσει να αποκαλυφθεί ένα τέτοιο γεγονός.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε μια συνέντευξη που δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2010 από μια ανώνυμη πηγή που υποστηρίζει ότι ο τρόπος που θα αποκαλυφθεί η αλήθεια είναι γραμμένος στο βιβλίο του Stanley Arthur Fulham”Challenges of Change”.
Το βιβλίο του κ. Fulham είναι προϊόν 10ετής έρευνας και περιέχει ένα προσχέδιο του σχεδίου της αποκάλυψης των εξωγήινων τα έτη 2010-2015. Στο τελευταίο του ανακοινωθέν στις 6 Δεκεμβρίου 2010 πριν από τον πρόωρο θάνατό του, τόνισε ότι η άρση της συνωμοσίας της σιωπής από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με την εξωγήινη παρουσία είναι ένας σημαντικός στόχος , καθώς η ζωή στη Γη είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πέραν των δυνατοτήτων της ανθρώπινης τεχνολογίας να προλάβει την καταστροφή του φυσικού πλούτου, την εξαφάνιση των ειδών, αλλά και την καθαριότητα της ατμόσφαιρας του πλανήτη. 
Η πηγή ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν εμφανίσεις ufo πάνω από τη Νέα Υόρκη στις 24 Νοεμβρίου του 2010, σαν μια απόδειξη της εγκυρότητας των πληροφοριών αυτών. Όπως αποδείχτηκε, υπήρξαν στην πραγματικότητα μεγάλης κλίμακας εμφανίσεις ufo στη Νέα Υόρκη, την προαναφερθείσα ημερομηνία.Μέχρι σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μια δημόσια απογοήτευση για το θέμα της εξωγήινης γνωστοποίησης! Απέτυχε να αποκαλύψει την εξωγήινη παρουσία το 2009, παρά την απαίτηση των ψηφοφόρων του (όταν ερωτήθηκε σε ντιμπέιτ) και τις αρκετές ευκαιρίες να το πράξει όπως δείχνει και το παρακάτω video …;


ΠΗΓΗ

Ορισμενα ηφαιστεια ειναι πιο επικινδυνα;

Advertisement

Έχω ακούσει πως ο βαθμός επικινδυνότητας των ηφαιστείων ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους. Αληθεύει;

Η γειτνίαση ανθρώπων και ηφαιστείων δεν ενδείκνυται, καθώς όσοι κατοικούν κοντά σε αυτά νιώθουν την απειλή τους. Επομένως, το όρος Έρεβος στην Ανταρκτική, που εκρήγνυται σε τακτά διαστήματα από το 1972, θεωρείται ακίνδυνο. Πέραν αυτού, όμως, ένα ηφαίστειο είναι επικίνδυνο εφόσον έχει μεγάλες ή βίαιες εκρήξεις.

Ετησίως εκρήγνυνται περίπου 50 χερσαία ηφαίστεια. Τα περισσότερα είναι βασαλτικού τύπου και σπάνια δημιουργούν προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το βασαλτικό μάγμα, που είναι συμπαγές και παχύρρευστο, ρέει αργά και σταθερά και σπανίως ταχύτερα απ’ όσο μπορεί να τρέξει ένας άνθρωπος. Για παράδειγμα, η μέγιστη ταχύτητα ροής της λάβας του ηφαιστείου Mauna Loa στη Χαβάη έχει μετρηθεί στα 16 μόλις χιλιόμετρα την ώρα. 

image

Ωστόσο, μεμονωμένες εκρήξεις προέρχονται από ηφαίστεια με όξινο ή ανδεσιτικό μάγμα. Αυτοί οι τύποι μάγματος περιέχουν μεγάλες ποσότητες πυριτίου σε σχέση με το βασαλτικό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο δημιουργεί ένα είδος θρόμβου στην πυκνότητα του όξινου ή ανδεσιτικού μάγματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εξασκούμενη πίεση κατά την άνοδο του μάγματος και τα είδη αυτά των ηφαιστείων να εκρήγνυνται πιο βίαια από τα ηφαίστεια με βασαλτικό μάγμα.

Η επικινδυνότητα όμως των ηφαιστείων δεν περιορίζεται μόνο στο μάγμα που ρέει από αυτά. Πυροκλαστικά νέφη πυρακτωμένης τέφρας μπορούν να κατρακυλήσουν με μεγάλη ταχύτητα σε μια βουνοπλαγιά ύστερα από μια έκρηξη. Ένα τέτοιο νέφος εξαφάνισε κάθε ίχνος ζωής στην Πομπηία το 79 μ.Χ. Επίσης, δεν αποκλείεται η έκλυση επικίνδυνων αερίων από τις οπές και ρωγμές των πλευρών του ηφαιστείου. Αυτά ενοχοποιούνται για το 3% του συνόλου των θανάτων που αποδίδονται στα ηφαίστεια. Τέλος, μια ισχυρή βροχή μπορεί να παρασύρει τη συσσωρευμένη τέφρα που έχει αποτεθεί στο χείλος του ηφαιστείου, να προκαλέσει τεφρώδη χιονοστιβάδα και αυτή με τη σειρά της κατολισθήσεις λασπορροών ή λαχάρ, όπως έχει καθιερωθεί ο όρος από τα ινδονησιακά ηφαίστεια. Η εκδήλωση ενός τέτοιου φαινομένου το 1985 κόστισε τη ζωή 23.000 ανθρώπων που κατοικούσαν στις υπώρειες του ηφαιστείου Nevado del Ruiz, στην Κολομβία.

Ηλιακο συστημα: υπαρχουν και αλλα «εκει εξω»!

Advertisement

Εξηγώντας τη διαδικασία δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος διεθνής ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «κλασική συνταγή» στο Σύμπαν
Ηλιακό σύστημα: υπάρχουν και άλλα «εκεί έξω»!

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός εξωηλιακού συστήματος έξι πλανητών που περιφέρονται γύρω από ένα άλλο αστέρι 2.000 έτη φωτός μακριά από τον Ηλιο μας κάνει πιο επίκαιρο από ποτέ το ερώτημα: Πώς δημιουργείται ένα πλανητικό σύστημα; Μια πολυεθνική ερευνητική ομάδα, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει και ένας έλληνας αστρονόμος, πιστεύει ότι έχει την απάντηση τουλάχιστον για τη βασική εικόνα της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, που είναι και το μοναδικό πλανητικό σύστημα για το οποίο έχουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις.

Η προσπάθεια κατανόησης της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος ξεκινάει υποχρεωτικά από την απάντηση σε ένα «φιλοσοφικό» ερώτημα: η σημερινή μορφή του ήταν άραγε αποτέλεσμα μιας «συγκεκριμένης» αρχικής κατάστασης ή θα κατέληγε σε μια παρόμοια μορφή ακόμη και από μια διαφορετική αρχική κατάσταση; Σήμερα οι αστρονόμοι έχουν καταλήξει οριστικά στις γενικές γραμμές του τρόπου δημιουργίας του Ηλιου και των πλανητών του. Ολα ξεκίνησαν από ένα σύννεφο σκόνης και αερίων, το οποίο άρχισε πριν από 4,5 δισ. χρόνια να συρρικνώνεται υπό την επίδραση της ίδιας της βαρύτητάς του. Κατά τη διαδικασία αυτή το σύννεφο απέκτησε μικρότερες διαστάσεις και επομένως άρχισε να περιστρέφεται ολοένα και ταχύτερα, για τον ίδιο λόγο που ένας παγοδρόμος περιστρέφεται ταχύτερα όταν «μαζεύει» τα χέρια του. Εξαιτίας της φυγόκεντρης δύναμης που αναπτύχθηκε, το σύννεφο απέκτησε τη μορφή πεπλατυσμένου δίσκου. Από την κεντρική συμπύκνωση αυτού του δίσκου δημιουργήθηκε ο Ηλιος, ενώ από το υπόλοιπο τμήμα του δίσκου προήλθαν οι πλανήτες.

Σε τι διαφέρουμε;

Πέρα όμως από αυτό το γενικό σχήμα είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε σήμερα περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τη σημερινή «αρχιτεκτονική» του ηλιακού συστήματος. Επομένως η θεωρητική γνώση τού ποιες αρχικές συνθήκες (διαστάσεις του δίσκου, ποσότητα της ύλης, κτλ.) οδηγούν στη δημιουργία πλανητικών συστημάτων όπως το ηλιακό είναι κρίσιμη, προκειμένου να δοθεί απάντηση στο ερώτημα: υπάρχουν άραγε και άλλοι πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη μας ή είμαστε το αποτέλεσμα μιας «μοναδικής» εξελικτικής διαδικασίας; Το θέμα αυτό απασχολεί τα τελευταία επτά χρόνια μια διεθνή ερευνητική ομάδα, τα τέσσερα μέλη της οποίας σήμερα εργάζονται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Βραζιλία. Οι Αlessandro Μorbidelli, Ηarold Levison, Κλεομένης Τσιγάνης και Rodney Gomez ξεκίνησαν όμως τη συνεργασία τους το 2005 στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας, στη Γαλλία. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας συνετέλεσαν αποφασιστικά στο να κατανοήσουμε τα κρίσιμα χαρακτηριστικά που κάνουν το δικό μας ηλιακό σύστημα να διαφέρει τόσο σημαντικά από όλα τα υπόλοιπα που έχουν ως σήμερα ανακαλυφθεί. Ενα καλό παράδειγμα αυτής της διαφοράς αποτελεί το σύστημα των έξι πλανητών γύρω από έναν αστέρα παρόμοιο με τον Ηλιο, σε απόσταση 2.000 ετών φωτός, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τη διαστημική αποστολή Κέπλερ και ονομάστηκε Κepler-11. Ολοι οι πλανήτες αυτού του συστήματος είναι μεγαλύτεροι από τη Γη, ενώ βρίσκονται πιο κοντά στο αστέρι απ΄ ό,τι η Γη στον Ηλιο. Σε τόσο μικρή απόσταση η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους είναι πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου και επομένως ακόμη και αν έχουν νερό αυτό θα είναι υπό μορφή υδρατμών. Για τον λόγο αυτό λέμε ότι οι πλανήτες αυτοί βρίσκονται έξω από τη ζώνη βιωσιμότητας, έξω δηλαδή από την περιοχή όπου μπορεί να αναπτυχθεί ζωή με βάση το νερό. Αντιθέτως, το ηλιακό μας σύστημα έχει δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες πλανητών: τέσσερις αεριώδεις γίγαντες πλανήτες, με πολύ μεγάλες μάζες και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τον Ηλιο, και τέσσερις βραχώδεις πλανήτες με μικρές μάζες και σε μικρή απόσταση από τον Ηλιο. Ο τρίτος μάλιστα στη σειρά βραχώδης πλανήτης, η Γη, βρίσκεται ακριβώς μέσα στη ζώνη βιωσιμότητας. Ποια είναι λοιπόν η «συνταγή» για να δημιουργηθεί ένα πλανητικό σύστημα παρόμοιο με το ηλιακό;

Παλιά κλασική συνταγή…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολυεθνικής ερευνητικής ομάδας, η δημιουργία πλανητικών συστημάτων παρόμοιων με το ηλιακό σύστημα δεν θα πρέπει να είναι σπάνια. Αν ο αρχικός δίσκος αερίου και σκόνης έχει διαστάσεις και μάζα με «λογικές» τιμές, η διαδικασία φαίνεται ότι ακολουθεί έναν «μονόδρομο». Για παράδειγμα, όποια «λογική» επιλογή κι αν κάνουμε για τις αρχικές συνθήκες, προκύπτει ότι στο ηλιακό σύστημα πρώτα δημιουργήθηκαν οι τέσσερις αέριοι γίγαντες, αλλά σε αρκετά μικρότερη απόσταση από αυτήν που τους παρατηρούμε σήμερα, στο μεσαίο τμήμα του νέφους και μάλιστα σε συγκεκριμένες «ειδικές» θέσεις. Στις τροχιές αυτές, σύμφωνα με τους νόμους του Κέπλερ, ο πρώτος περιφερόταν γύρω από τον Ηλιο μιάμιση φορά πιο γρήγορα από τον δεύτερο, ο δεύτερος μιάμιση φορά πιο γρήγορα από τον τρίτο και ο τρίτος 1,33 ή μιάμιση φορά πιο γρήγορα από τον τέταρτο. Την ίδια εποχή είχαν δημιουργηθεί και άλλα σώματα στο εξωτερικό τμήμα του νέφους, οι μικροί πλανητοειδείς. Τα σώματα αυτά, με έναν μηχανισμό που ανακάλυψε η διεθνής ερευνητική ομάδα, ανάγκασαν τους τέσσερις γίγαντες πλανήτες να αρχίσουν να απομακρύνονται από τον Ηλιο, έως ότου έφτασαν στις σημερινές τους θέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της «μετανάστευσης» δημιουργήθηκαν και οι τέσσερις βραχώδεις πλανήτες από το εσωτερικό τμήμα του δίσκου που απέμεινε. Το σενάριο αυτό ερμηνεύει σχεδόν όλα τα σημερινά παρατηρησιακά χαρακτηριστικά του ηλιακού συστήματος: από το πλήθος και τις τροχιές των αστεροειδών και των δορυφόρων των πλανητών μέχρι το μέγεθος και την εποχή σχηματισμού των κρατήρων που ένα απλό τηλεσκόπιο διακρίνει στη Σελήνη και η αποστολή Αγγελιοφόρος (Μessenger) φωτογράφισε πρόσφατα στον Ερμή.

Είναι ίσως πολύ πιθανόν ότι η διαφορετική μορφή των εξω πλανητικών συστημάτων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής οφείλεται στις συγκεκριμένες μεθόδους αναζήτησης πλανητών που χρησιμοποιούμε ως σήμερα, οι οποίες ευνοούν την ανακάλυψη μεγάλων πλανητών σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό αστέρα, παρά την ανακάλυψη μικρών πλανητών σε μεγάλες αποστάσεις. Επομένως είναι πολύ πιθανόν ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν πλανητικά συστήματα παρόμοια με το δικό μας, τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Αν δεν καταφέρει να τα ανακαλύψει η αποστολή Κέπλερ, η οποία έχει ήδη καταγράψει περίπου χίλια αστέρια που πιθανόν συνοδεύονται από πλανήτες, θα περιμένουμε τις επόμενες πιο εξελιγμένες διαστημικές αποστολές με τον ίδιο στόχο. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η αποστολή GΑΙΑ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που προβλέπεται να εκτοξευτεί τον Δεκέμβριο του 2011, και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της ΝΑSΑ, που θα αντικαταστήσει το Ηubble και αναμένεται να εκτοξευτεί λίγο μετά το 2016.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
ΠΗΓΗ 

Παράταση ζωής μέχρι τον Ιούλιο για τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία

Advertisement

H αυλαία κλείνει σύντομα για τα τρία επαπομείναντα διαστημικά λεωφορεία
H αυλαία κλείνει σύντομα για τα τρία επαπομείναντα διαστημικά λεωφορεία   (Φωτογραφία:  Associated Press

Copyright 2010

The Associated Press All Rights Reserved
Associated Press text, photo, graphic, audio and/or video material shall not be published, broadcast, rewritten for broadcast or publication or redistributed directly or indrectly in any medium. Neither these AP Materials nor any portion thereof may be stored in a computer except for personal and non-commercial use. The AP will not be held liable for any delays, inaccuracies, errors or omissions therefrom or in the transmission or delivery of all or any part thereof or for any damages arising from any of the foregoing.

Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Μία ακόμα αποστολή πριν τη συνταξιοδότηση των διαστημικών λεωφορείων ενέκρινε η NASA: το Atlantis θα εκτοξευτεί για τελευταία φορά στις 28 Ιουνίου για να μεταφέρει εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η πτήση του Atlantis θα είναι η 135η αποστολή διαστημικού λεωφορείου από την έναρξη του προγράμματος τη δεκαετία του 1980.

Η αποστολή έλαβε το πράσινο φως από τη NASA και τον Λευκό Οίκο, υπάρχει όμως ακόμα πιθανότητα να ακυρωθεί αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νέα κονδύλια για το 2011.

Τις τελευταίες τους αποστολές πραγματοποιούν φέτος και τα δύο άλλα διαστημικά λεωφορεία: έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές το Discovery προγραμματίζεται να αναχωρήσει για τον ISS στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η εκτόξευση του Atlantis θα ακολουθήσει δύο μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου.

Μετά την ολοκλήρωση του ISS και τον οριστικό παροπλισμό τους, τα σκάφη της NASA θα γίνουν μουσειακά εκθέματα.

Το διαστημικό λεωφορείο Enterprise, ένα πρωτότυπο του σκάφους που δεν πέταξε ποτέ στο Διάστημα, εκτίθεται ήδη σε υπόστεγο του Ιδρύματος Smithsonian έξω από την Ουάσινγκτον.

Σε αντίθεση με τα διαστημικά λεωφορεία, που δεν μπορούσαν να πετάξουν πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος που θα τα διαδεχθεί θα αναλάβει επανδρωμένες αποστολές στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Δεδομένου όμως ότι το νέο σκάφος αποκλείεται να είναι έτοιμο πριν από το 2016, οι Αμερικανοί αστροναύτες θα χρησιμοποιούν στο μεσοδιάστημα τα ρωσικά Soyuz, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960.
ΠΗΓΗ

Υπερθέρμανση και της τροπόσφαιρας

Advertisement

Η μόλυνση έχει διαπεράσει την επιφάνεια της γης. Πλέον και η τροπόσφαιρα, το πρώτο στρώμα της επιφάνειας της γης, υπερθερμαίνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες σύμφωνα με νέα στοιχεία αμερικανών και βρετανών μετεωρολόγων.Οι επιστήμονες της εθνικής διοίκησης ωκεανών και ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας και του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρίντινγκ προχώρησαν σε αναλύσεις των στοιχείων των θερμοκρασιών της τροπόσφαιρας και συμπέραναν ότι η θερμοκρασία αυξάνεται καθώς σε αυτή συσσωρεύονται αέρια του θερμοκηπίου και παγιδεύεται η θερμότητα.Η νέα εκτίμηση έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» των επιστημόνων εναντίον των λεγόμενων «σκεπτικιστών» (ιδίως στις ΗΠΑ), οι οποίοι τελευταία έχουν γίνει πιο θορυβώδεις στις αμφιβολίες τους κατά της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που παίζουν σε αυτήν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.Νέες διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή θα ξεκινήσουν στο Κανκούν του Μεξικού, στις 29 Νοεμβρίου, αλλά οι προοπτικές για μια νέα δεσμευτική συμφωνία περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μάλλον αδύναμες.ΠΗΓΗ

Ασύμφορη η ζωή και στο… Διάστημα

Advertisement

Αστρονομικό είναι το ημερήσιο κόστος σίτισης ενός αστροναύτη…

Αύξηση κόστους κατά περίπου 40% παρουσίασαν, στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, οι τιμές των τροφών που καταναλώνουν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπως δήλωσαν σήμερα ρώσοι αξιωματούχοι.

Η αύξηση του κόστους οφείλεται στις υψηλές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης τροφών που μπορούν να καταναλωθούν στο Διάστημα.

Συγκεκριμένα, το


.μέσο ημερήσιο κόστος σίτισης ανά αστροναύτη ανήλθε σε 15.000 ρούβλια (350 ευρώ) δήλωσε ο ρώσος επιστήμονας Βίκτο Ντομπροβόλσκι. Το 2009 το αντίστοιχο κόστος διαμορφωνόταν σε 11.000 ρούβλια (250 ευρώ).

Οι αστροναύτες κατά κύριο λόγο καταναλώνουν έτοιμα γεύματα, στα οποία προσθέτουν νερό και τα ζεσταίνουν σε μικροφούρνους.

Πηγή

Τα απόρρητα αρχεία για την Κούφια Γη! ΜΕΡΟΣ Β

Advertisement

 O συγγραφέας του βιβλίου World Top Secret: Our Hollow Earth, ο οποίος  μίλησε για την κούφια γη και τα μυστικά που κρύβει.

Τι κρύβουν οι κυβερνήσεις για την Κούφια Γη;

Ρόντνεϊ Κλάφ: Ο συγγραφέας Μάρσαλ Μπι Γκάρντερ το 1920 εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο “Ταξίδι στο κέντρο της γης”, παρόμοιο με αυτό του Γάλλου συγγραφέα, Ιουλίου Βερν. Το βιβλίο του Ιουλίου Βερν αφορούσε μια αποστολή μέσα από ένα κούφιο βουνό στην Ισλανδία, το οποίο βιβλίο φαίνεται ότι βασιζόταν σε γεγονότα σύμφωνα με την δική μου έρευνα. Ο Μάρσαλ Μπι Γκαρντερ στο δικό του βιβλίο προκαλεί την κυβέρνηση να εξετάσει την θεωρία αυτή και τελικά όντως αυτό συμβαίνει.

Έστειλαν τον Ναύαρχο Μπερντ του Αμερικανικού Ναυτικού με ιστορικό αποστολών στην Ανταρκτική και αξιόπιστοι μάρτυρες καταθέτουν ότι βρέθηκε το άνοιγμα το 1947 πετώντας πάνω από αυτό. Ισχυρίστηκε ότι ΑΤΙΑ τον απήγαγαν μαζί με το αεροσκάφος του και προσγειώθηκαν μέσα στο εσωτερικό της κούφιας γης. Έπειτα τον ανέκρινε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της τοπικής τους κυβέρνησης και του ζήτησε να μεταφέρει ένα μήνυμα στην δική μας κυβέρνηση “ότι αντιτίθενται στην χρήση των πυρηνικών όπλων”.

Αυτό συνέβη ένα χρόνο πριν την ρήψη της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και ανησυχούσαν πολύ για την χρήση πυρηνικών όπλων. Από τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι ιπτάμενοι δίσκοι με προέλευση τον εσωτερικό κόσμο της γης απέτρεψαν την χρήση πυρηνικών πυραύλων.

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες από τις φωτογραφίες και τα σχεδιαγράμματα που κατα καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί και – σύμφωνα με πολλούς ερευνητές- αποτελούν απεικονίσεις της “κούφιας γης”.

Οι δορυφόροι και τα απόκρυφα αρχεία
Ρόντνεϊ Κλάφ: Αληθεύει ότι δεν έχουμε στην κατοχή μας φωτογραφίες του ανοίγματος του Βορείου πόλου. Ωστόσο υπάρχει ένα πελώριο τηλεσκόπιο ταγμένο σε κυκλική τροχιά γύρω από τον Πλανήτη Άρη, που παρουσιάζει μια φωτογραφία του ανοίγματος του Β. Πόλου του Άρη. Μοιάζει με ένα πελώριο κρατήρα. Μπορείτε να διακρίνετε ακόμη και τα σύννεφα μέσα στο άνοιγμα. Συνήθως το άνοιγμα αυτό καλύπτεται από σύννεφα τα οποία διαλύονται με την βοήθεια του εσωτερικού ηλίου αλλά με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο μπορεί κανείς να διακρίνει το γιγαντιαίο μέγεθος τους ανοίγματος. Αυτό πιστεύουμε εμείς ότι είναι το άνοιγμα του Βορείου Πόλου του Άρη.

Θεωρούμε επίσης ότι τέτοια ανοίγματα υπάρχουν και στους πόλους της γης κι έχουμε ενδείξεις από ένα συνάδελφο ερευνητή -τον Τζον Λοφπρικ- που μας αναφέρει ότι ο γιος του διηγήθηκε ένα περιστατικό όταν το σχολείο του είχε καλέσει ένα επιστήμονα από την ΝΑΣΑ να δώσει μια διάλεξη. Μετά το τέλος της διάλεξης, ο γιος του ακολούθησε τον επιστήμονα στο βάθος του διαδρόμου και τον ρώτησε εν ψυχρώ αν υπάρχουν φωτογραφίες του ανοίγματος της γης. Ο επιστήμονας αφού κοντοστάθηκε για λίγο απάντησε πως “ναι έχουμε, τις επεξεργαζόμαστε έτσι ώστε να δείχνουν πως υπάρχουν σύννεφα όταν πλέον δημοσιεύονται”.

Αυτές είναι ενδείξεις πως η κυβέρνηση διαθέτει τέτοιες φωτογραφίες αλλά τις αποκρύπτει ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη της ύπαρξης της κούφιας γης από τον Ναύαρχο Μπερντ. Δεν έχουν κοινοποιήσει στο ευρύτερο κοινό αυτή την μεγάλη ανακάλυψη.

Η κούφια γη και τα μυστηριώδη ΑΤΙΑ
 
Ρόντνεϊ Κλάφ: Θεωρώ ότι τα περισσότερα ΑΤΙΑ προέρχονται από το εσωτερικό της γης. Διαθέτουμε πληροφορίες ότι όλοι οι πλανήτες καθώς και ο Ήλιος είναι κούφιοι. Ο Δρ Γκριρ προσεγγίστηκε από εξωγήινους και τελικά πείστηκε να τους ακολουθήσει στο φεγγάρι όπου και προσγειώθηκε στο εσωτερικό της σελήνης σε ένα θόλο στη βάση, σε μια εξωγήινη βάση.

Περιέργως ο Δρ Γκριρ διαθέτει ως μάρτυρα έναν πρώην στρατιωτικό. Ένας από τους μάρτυρες που αναφέρει στη μελέτη του περιγράφει πως αυτός μπήκε στο θάλαμο επεξεργασίας φιλμ για να επισκευάσει τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τότε του αποκαλύφτηκε από φωτογράφο που ήταν παρών ότι “διαθέτουμε φωτογραφίες από την σελήνη, που λήφθηκαν από το διαστημόπλοιο Απόλλων και πως υπάρχει μια βάση εξωγήινων στο φεγγάρι”.

Αυτό μου αποδεικνύει πως ο Χάουαρντ Μέντζερ έλεγε την αλήθεια σχετικά με τους ανθρώπους που τον κατεύθυναν στην άλλη πλευρά του φεγγαριού και πως συνάντησε πολλούς ανθρώπους που προέρχονταν από άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ενδεχομένως όλοι οι πλανήτες να μην κατοικούνται στην επιφάνεια τους αλλά, θα μπορούσαν να κατοικούνται στο εσωτερικό τους.

Δείτε τον Ισθμό της Κορίνθου όπως φαίνεται από το διάστημα.

Advertisement

Φωτογραφία του Ισθμού της Κορίνθου, όπως φαίνεται από το διάστημα , έστειλε ο αστροναύτης Soichi Noguchi στο λογαριασμό του στο Twitpic. Στο παρελθόν ο Astro Soichi, είχε στείλει μια υπέροχη εικόνα της Ελλάδας αλλά και της Αθήνας από ψηλά !

Advertisement