Το “σκοτεινό μυστικό” στον πυρήνα του Ήλιου!

Advertisement

Την σοβαρή πιθανότητα να κρύβεται στην «καρδιά» του Ήλιου μας «σκοτεινή ύλη», έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο δρ Στεφεν Γουέστ του Τμήματος Φυσικής του Royal Holloway, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η θεωρία του, αν και ριζοσπαστική, έχει προκαλέσει προβληματισμό στους κύκλους των επιστημόνων. Μάλιστα η ομάδα του, σχεδιάζει να την μελετήσει περαιτέρω με τη βοήθεια του μεγάλου επιταχυντή σωματιδίων στο CERN.

Είμαστε βέβαιοι πως η σκοτεινή ύλη υπάρχει, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν την έχει δει ή δεν την έχει δημιουργήσει σε κάποιο πείραμα στο εργαστήριο. Ετσι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα γι’ αυτήν», εξηγεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον δρα Στεφεν Γουέστ, ο ήλιος αποτελεί πιθανότατα το ιδανικό «εργαστήριο» για να παρατηρηθούν οι «μυστηριώδεις» ιδιότητες της σκοτεινής ύλης. Κι αυτό γιατί ο ίδιος πιστεύει πως στο κέντρο του υπάρχει άφθονη τέτοια ύλη!

Πώς σχηματίζεται η «σκοτεινή ύλη» κατά τον επιστήμονα

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο sciencedaily.com, η σκοτεινή ύλη σχηματίζει μια «γαλαξιακή άλω», δηλαδή ένα «φωτοστέφανο» γύρω από το γαλαξία μας. Με την κίνηση του Ήλιου, ένας «άνεμος» σκοτεινής ύλης διαπερνά την άλω με συνέπεια μερικά σωματίδια της σκοτεινής ύλης να συγκρούονται με σωματίδια στοιχείων του Ήλιου και να εγκλωβίζονται από τη βαρύτητα του άστρου.

Σταδιακά, τα σωματίδια σκοτεινής ύλης συσσωρεύονται στον καυτό πυρήνα του Ήλιου και προκαλούν την μερική ψύξη του. Αυτό γίνεται γιατί τα σωματίδια σκοτεινής ύλης «παγιδεύουν» τη θερμότητα από το κέντρο του Ήλιου, την μεταφέρουν προς την επιφάνεια και με τον τρόπο αυτό μειώνουν συνεχώς την θερμοκρασία του πυρήνα του, σύμφωνα πάντα με τον δρα Γουέστ.

Advertisement