Εξωγήινοι και διαβολικές τοποθεσίες (Ντοκιμαντέρ)

Advertisement

Η Κοιλάδα του Θανάτου στη Σιβηρία, το Δάσος της Αυτοκτονίας στην Ιαπωνία, το Βουνό των Νεκρών στη Ρωσία…

Για χιλιάδες χρόνια, υπάρχουν μέρη στη Γη που πιστεύεται ότι είναι καταραμένα και διαβολικά. Κι εκείνοι που επέλεξαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις, μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν ή πέθαναν με φρικτό τρόπο.

Αλλά τι είναι πράγματι αυτό που κάνει τις τοποθεσίες τόσο επικίνδυνες; Μήπως οντότητες εκτός αυτού του πλανήτη, που θέλουν να προστατέψουν το μυστικό για την αληθινή καταγωγή των ανθρώπων;

Αρχαίοι Εξωγήινοι (3×10) ~ Εξωγήινοι &… από KRASODAD

ΠΗΓΗ

ΑΡΧΗ ΩΔΙΝΩΝ! Πόσο κοντά είμαστε;

Advertisement

 
Κάρολος της Αγγλίας, Πρίγκηπας Ουϊλλιαμ, Ρότσιλντ, Ροκφέλλερ, κατέχουν όλο το χρήμα και τις ζωές του πληθυσμού της γής στα χέρια τους! Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Αντίχριστος όταν φανερωθεί στο δημόσιο βίο, θα έχει στην ονομαστική του κατοχή τα ΠΑΝΤΑ, εταιρείες, περιουσίες, αγροκτήματα, σπίτια, πάρκα, χώρες, πόλεις, κανάλια, εφημερίδες, όλα δικά του.

Καποιοι όμως, ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, (οι παραπάνω κύριοι μήπως;) θα πρέπει να του τα ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ!! ΤΥΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ που…. όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανα τον κόσμο χτυπιούνται αλύπητα, στο βωμό των μεγάλων εταιρικών τράστ, και των πολυεθνικών; Και ύστερα, ακόμα και ήδη μεγάλες πολυεθνικές προχωρούν σε ακόμα μεγαλύτερη συγχώνευση, η και κατάρευση (βλέπε Leehman Bros, AIG); Μήπως τα αίτια για την ανάγκη μείωσης του πληθυσμού, σύμφωνα με τον κο Gates είναι για να έχει τη δυνατότητα ο Εωσφόρος να μας ελέγχει και να μας παρακολουθεί πιο εύκολα;

Γιατι, όπως και να’ χει, άλλο 6 δισ. άνθρωποι να κυβερνήσεις, και άλλο 500 εκατομμύρι! α!! «Ξεκίνησε, άδειασεν η κόλασις, και μόνον οι Φρουροι της ευρίσκονται εις τας πύλας της! » Αρχιμ. Π.Σάββας Αχιλλέως.

ΠΗΓΗ

Η ΕΕ αναπτύσσει ασπίδα προστασίας της Γης από αστεροειδείς & κομήτες

Advertisement

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το NEOShield Project, ένα πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος προστασίας της Γης από αστεροειδείς ή κομήτες που ενδέχεται να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», επιστήμονες από πολλές χώρες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το οποίο θα συντονίζεται από το Ινστιτούτο Πλανητικών Ερευνών του Κέντρου Αεροδιαστημικής της Γερμανίας στο Βερολίνο. Το πρόγραμμα έχει λάβει σε πρώτη φάση χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ και 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές προσφορές.

Οι επιστήμονες θα κληθούν αρχικά να αποφασίσουν ποια από τις διάφορες ιδέες που έχουν ήδη προταθεί, ή ίσως κάποια άλλη καινούργια, θα υλοποιηθεί. Οι επικεφαλής του προγράμματος πιστεύουν ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας. Ευελπιστούν ότι η πρότασή τους θα βρει ανταπόκριση και θα λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για να κατασκευάσουν το σύστημαπροστασίαςκαι μέχρι το 2020 να κάνουν την πρώτη δοκιμή του.Image


Η NASA υπολογίζει ότι υπάρχουν περί τους χίλιους αστεροειδείς με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου και περίπου 20 χιλιάδες με διάμετρο άνω των 100 μέτρων που κυκλοφορούν στην διαστημική μας γειτονικά και θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος προστασίας της Γης:

– Μία εξ αυτών είναι η ρίψη σε έναν επικίνδυνο αστεροειδή πυρηνικών πυραύλων που θα τον καταστρέψουν.
– Άλλη ιδέα είναι η ρίψη κάποιων βλημάτων που δεν θα καταστρέψουν τον διαστημικό βράχο αλλά θα τον υποχρεώσουν να αλλάξει πορεία.
– Μια τρίτη ιδέα είναι να στείλουμε ένα ειδικό σκάφος κοντά στον αστεροειδή που μας απειλεί και αυτό, χρησιμοποιώντας την βαρυτική του δύναμη, να εκτρέψει τον αστεροειδή από την πορεία του.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα αφορά μια επιστημονικά εφικτή αλλά και οικονομικά προσιτή λύση. Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο σύστημα. Μια ιδανική λύση ίσως είναι ένα σύστημα που θα συνδυάζει την απομάκρυνση του αστεροειδή με κινητικά αλλά και βαρυτικά μέσα» αναφέρει ο Άλαν Χάρις, επικεφαλής του προγράμματος NOEShield. 

ΠΗΓΗ

Υπερόπλο σχεδιασμένο από Έλληνες, μένει στα συρτάρια λόγω συμφερόντων;

Advertisement

Πέντε Έλληνες επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα σούπερ-όπλο που η χρήση του από τις ελληνικές ΕΔ θα αποτελούσε ανεκτίμητης αξίας “πολλαλασιαστή ισχύος”! Η παρουσίαση του “όπλου” έχει ενθουσιάσει δύο υπουργούς Άμυνας και…

τρεις Α/ΓΕΕΘΑ,που έχουν χαρακτηρίσει το πρόγραμμα “άκρως απόρρητο”. Κι όμως τίποτα δεν προχωρά,γιατί απ ΄ότι φαίνεται η ανακάλυψη των Ελλήνων “χαλάει τη σούπα”,μεγάλων συμφερόντων, κολοσσών της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News το πρόγραμμα στο οποίο εδώ και μια πενταετία δουλεύουν πέντε επιστήμονες τους ΑΠΘ, έχει το χαρακτηρισμό άκρως απόρρητο. Μετά από πέντε χρόνια κοροϊδίας, ένας από τους επιστήμονες αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή.

Η ιστορία είναι απίστευτη.

2006: Μετά από μελέτες και σχεδιασμούς έξι ετών, η επιστημονική ομάδα υποβάλει αίτηση στον Ελληνικό Στρατό για να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για την κατασκευή και ανάπτυξη συστήματος CCIAS.Για να το πούμε απλά επρόκειτο για ένα δίκτυο “παθητικών” ραντάρ .
Ποιες θα ήταν οι δυνατότητες αυτών των ραντάρ που είχαν σχεδιάσει;
“Βλέπουν” χωρίς να εκπέμπουν -άρα και χωρίς να εντοπίζονται- σε εμβέλεια 400 χλμ!

•Εντοπίζουν ελικόπτερα και αεροσκάφη ακόμη και “υπό καθλική ηλεκτρονική σίγαση”,δηλαδή χωρίς τα ραντάρ τους να εκπέμπουν.

•Εντοπίζουν αεροσκάφη τεχνολογίας stealth και σε πραγματικό χρόνο τις απογειώσεις μαχητικών αεροσκαφών από εχθρικές βάσεις.

•Επιτηρούν παθητικά βραχονησίδες

•Κόστος; 25 έως 30 τέτοιοι σταθμοί, από τον Έβρο έως της Κρήτη θα κόστιζαν όσο ένας σταθμός παρεμφερούς συστήματος ,αγορασμένου από το εξωτερικό!!!

Υπερβολές θα πείτε όλα αυτά. Όμως η αξιολόγηση της ανακάλυψης των πέντε επιστημόνων από τη στρατιωτική ηγεσία άλλα δείχνει. Και δεν μιλάμε για μία μόνο αξιολόγηση. 15 ταξίδια στην Αθήνα έκαναν οι επιστήμονες και σ΄ όλα ελάμβαναν διθυραμβικά σχόλια για την ανακάλυψή τους!

Πρώτη παρουσίαση ενώπιων 60 Επιτελών.

Το 2006 ΥΕΘΑ είναι ο Β.Μεϊμαράκης, Α/ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης και Α/ΓΕΣ ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ κάνει τη πρώτη παρουσίαση του συστήματος ενώπιων 60 Επιτελών. Αμέσως μετά τη παρουσίαση χωρίς καμία αμφιβολία και δισταγμό, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δηλώνει ενθουσιασμένοι και καλεί τους επιστήμονες να προχωρήσουν τάχιστα.

Ακολουθούν παρουσιάσεις σ΄ όλους τους Κλάδους και πείθονται ακόμη και οι πάντα δύσπιστοι αεροπόροι. Στις 13/02/2009 συνέρχεται το Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού (ΣΑΣΠ) και γνωμοδοτεί με 7-0 υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του συστήματος και εισηγείται την κατεπείγουσα εξέταση του ζητήματος από το Συμβούλιο Αρχηγών. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι πια ο στρατηγός Δ.Γράψας,ο οποίος ήταν μεγάλος υπέρμαχος της ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος. Παραδόξως μέχρι την αποστρατεία του ,τον Αύγουστο του 2009,ο Αρχηγός δεν κατόρθωσε να βάλει στην αντζέντα του ΣΑΓΕ,αυτό το ζήτημα !

Η επιστημονική ομάδα από το ΑΠΘ,δεν πτοήθηκε από την αποστρατεία Γράψα και συνέχισε τις έρευνές της. Τα τελευταία τεχνικά προβλήματα επιλύονται. Όλα δείχνουν έτοιμα για να κατασκευαστεί το πρωτότυπο σύστημα. Όμως εδώ είναι Ελλάδα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά ,με Α/ΓΕΕΘΑ πλέον τον πτέραρχο Ι.Γιάγκο, οι επιστήμονες έκπληκτοι πληροφορούνται ότι …το θέμα θα επανεξεταστεί!!!

Στις 19/01/2010 ,στέλνουν επιστολή στον πτέραρχο Α/ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκο , εκφράζοντας τη λογική τους απορία για την καθυστέρηση αν όχι οπισθοδρόμηση του προγράμματος. Μετά απ΄ αυτή την επιστολή το ΣΑΣΠ συνεδριάζει και πάλι και αποφασίζει ξανά με 7-0 υπέρ της επιχειρησιακής αναγκαιότητας του ελληνικού συστήματος! Το ΓΕΕΘΑ,διαβεβαιώνει ότι “το θέμα θα προχωρήσει άμεσα”.

Έχουμε φθάσει στις 15/04/2010 ,με υπουργό Άμυνας πια τον Ε.Βενιζέλο. Το Συμβούλιο Αρχηγών συνεδριάζει και με 4-0 εγκρίνει το προτεινόμενο σύστημα ως “άκρως απαραίτητο και κατεπείγον”. Στις 29/05/2010, ο τότε ΑΝΥΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης έχει στα χέρια του και την πληρη οικονομοτεχνική μελέτη.

Ο φάκελος με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1050 σελίδες. Μέχρι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχαν διαβαστεί δυο και τρεις φορές.Ο χρονος που μεσολάβησε είναι μεγάλος.Όμως παραδόξως η ομάδα των πέντε επιστημόνων δεν έχει λάβει τη καμία απάντηση! Τον περασμένο Ιούνιο έστειλαν επιστολές στον Πρωθυπουργό και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,για να είναι ενήμεροι. Καμία αντίδραση!

Στο μεταξύ τρεις ξένες χώρες έχουν ενδιαφερθεί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα! Η ομάδα των πέντε δεν θέλει να το πουλήσει,αλλά δεν μπορεί και να μην θυμηθεί τα όσα είπε ένας έντιμος -όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι- σμήναρχος σε μία από τις πολλές παρουσιάσεις που έκαναν στο Πεντάγωνο:

“Το σύστημα αυτό ,αν ποτέ κατασκευαστεί από τη πατρίδα μας,θα αποτελέσει την ληξιαρχική πράξη του αιφνίδιου θανάτου των απέναντι,αν μας επιτεθούν πρώτοι.Αλλά δεν πιστεύω ότι κάποτε θα υλοποιηθεί. Είναι πολύ μικρού κόστους. Έκανε λάθος η Ομάδα. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι ζούμε στην Ελλάδα…”

 

Οταν η ιστορια καταγραφοταν μεσῳ του μυθου….

Advertisement

Στὰ πολὺ παλαιὰ χρόνια… Στὰ πάρα πολὺ παλαιὰ χρόνια… Τόσο παλαιὰ ποὺ δὲν μπορεῖ ἡ λογικὴ μας νὰ ἀντιληφθῇ… Κάποιοι συζητοῦν γιὰ 10 ἢ γιὰ 20 ἢ γιὰ 30 χιλιάδες… Κι ἐρωτῶ: Πῶς τό ξέρουν;

Ἁπλούστατα, δὲν τὸ ξέρουν… Τὸ ὑποθέτουν… Τὸ ἐκτιμοῦν… Τὸ θέλουν….


Τὰ διασωθέντα στοιχεῖα ἐλάχιστα. Τὰ γραπτὰ κείμενα κατεστραμμένα. Ὁ λόγος ὅμως, γιὰ τὴν ἀκρίβεια ὁ μύθος, διέσωσε πολλὲς ἀλήθειες… Μερικὲς ἀπὸ αὐτὲς καταγράφονται σὲ ἔνα ἄρθρο ποὺ μοῦ ἔστειλε καλὴ φίλη, ἀπὸ τὸ «Bῆμα».

Ὁ καθηγητὴς Μαριολᾶκος συνδέει τὰ γεωλογικὰ φαινόμενα μὲ τοὺς μύθους.. Κι ἔχει δίκαιον βουνό.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Στὸ τέλος τοῦ ἄρθρου τίθεται ἕνα ἐνδιαφέρον ἐρώτημα. Ἐὰν ὅλοι αὐτοὶ οἱ λαοὶ ἔφθασαν ἐδῶ ἀπὸ κάποιο βορινό σημεῖο, γιατί οὐδεῖς μύθος τό ἀναφέρει; Ἐδῶ σὲ θέλω κάβουρα μὲ τὴν ἰνδοευρωπαϊκοχώρα σου….

Οταν τα νησιά ήταν νύμφες και ο Βόσπορος κοιλάδα
Ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Η. Μαριολάκος αναζητά τη σχέση μύθων και φυσικών φαινομένων
Οι μύθοι γεννιόντουσαν ως «εξηγήσεις» γεωλογικών φαινομένων υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Η. Μαριολάκος

Η εποχή που, όταν οι θεοί «θύμωναν», γίνονταν σεισμοί και κατακλυσμοί, δημιουργούνταν νέες στεριές, νησιά αναδύονταν από τη θάλασσα και άλλα καταποντίζονταν χαρακτηρίζεται σήμερα απλώς μυθική, άρα στη σφαίρα της φαντασίας. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι μύθοι αντανακλούσαν μεγάλα φυσικογεωλογικά γεγονότα, που διασώθηκαν έτσι στο πέρασμα χιλιετιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ηλίας Μαριολάκος θέτει το ζήτημα της επανεξέτασης της Προϊστορικής εποχής κάτω από τα νέα δεδομένα της γεωλογικής έρευνας.

«Θεοί, θεότητες, ήρωες, τέχνες και τεχνολογία, οικονομική δραστηριότητα, ακόμα και το πολίτευμα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το
φυσικογεωλογικό περιβάλλον και τις μεταβολές του. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί η γεωμυθολογική ανάλυση διαφόρων συμβάντων στη Γη και ιδιαίτερα στον δικό μας χώρο», λέει ο κ. Μαριολάκος. Αλλωστε θεωρεί ότι η βάση της ελληνικής μυθολογίας χρονολογικά πρέπει να φτάνει ως το 16.000 πριν από σήμερα!

Για το θεό Αχελώο δεν ήταν τίποτε να ξαποστείλει τις νύμφες που ζούσαν γύρω από τις εκβολές του, στη… θάλασσα _ «σε έναν άλλο τόπο» όπως λέει χαρακτηριστικά ο μύθος_ για να τις τιμωρήσει που δεν τον τιμούσαν όπως έπρεπε ενώ αντίθετα τιμούσαν άλλους θεούς. Και όντως έτσι έγινε, με αποτέλεσμα οι Εχινάδες νύμφες να γίνουν τα μικρά νησάκια, που βρίσκονται… έκτοτε στο Ιόνιο, κατά μήκος των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο περιγραφόμενος από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη κατακλυσμός της Σαμοθράκης που, όπως λέει, ήταν ο αρχαιότερος από όλους και στον οποίο εμπλέκεται και ο Δάρδανος, που σύμφωνα με διάφορες εκδοχές θεωρείται ο θεμελιωτής της Τροίας ήταν πραγματικό γεγονός. Άλλωστε, η ονομασία Δαρδανέλια αλλά και η προϊστορική χώρα Δαρδανία φέρουν το όνομά του. Ο κατακλυσμός αυτός, πριν από 14.000 _ 12.500 χρόνια προέκυψε από την είσοδο της Μαύρης θάλασσας στο Αιγαίο έτσι, που η περιοχή του Βοσπόρου (πόρος βοός) από κοιλάδα που ήταν, να αποκτήσει ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα. Αλλά και τα πολλά επίθετα του Ποσειδώνα «Ισθμιος», «Γεωσείστης», «Σεισίχθων» κ. ά. φανερώνουν μεγάλες γεωλογικές μεταβολές, όπως και οι μύθοι που σχετίζονται με τους Τιτάνες.

«Σε όλα αυτά υπάρχει ταύτιση του μύθου με γεωφυσικά γεγονότα, κι επειδή, όσο πάμε σε παλαιότερες εποχές, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος – στην προκειμένη περίπτωση ο Homo sapiens – εξαρτάται από το περιβάλλον, τόσο η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από περιγραφές τέτοιων φαινομένων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι των προϊστορικών ανθρώπων», λέει ο Μαριολάκος, που ανέπτυξε το βράδυ της Δευτέρας το θέμα «Η παλαιότητα της Ελληνικής Μυθολογίας _ Μία Φυσικογεωλογική – Γεωμυθολογική Προσέγγιση» σε ομιλία στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός συνδέεται άμεσα με το γεωπεριβάλλον και τις μεταβολές του, κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια κυρίως, πιστεύει ο κ. Μαριολάκος. «Στον Αιγαιακό και Περι – Αιγαιακό χώρο οι ρίζες του πολιτισμού συνδέονται όχι μόνον με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της περιοχής αλλά και με το γεωτεκτονικό δυναμικό.

Μέσα σε 12.000 χρόνια είχε αλλάξει εντελώς ολόκληρο το παράκτιο τοπίο. Οι ρίζες λοιπόν του αρχαιοελληνικού πολιτισμού συνδέονται με αυτές τις φυσικογεωλογικές μεταβολές και με το γεωδυναμικό καθεστώς που επικρατούσε στην περιοχή», λέει.

Κι επειδή, όσο η μελέτη πηγαίνει βαθύτερα στο παρελθόν, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος – στην προκειμένη περίπτωση ο Homo sapiens – εξαρτάται από το περιβάλλον, τόσο η μυθολογία είναι γεμάτη από περιγραφές τέτοιων φαινομένων. Επομένως, όπως λέει ο κ. Μαριολάκος «Η ελληνική μυθολογία δεν είναι μόνον αποκύημα της φαντασίας των ευφάνταστων Ελλήνων αλλά υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε πολλούς μύθους και σε φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίχθηκαν στον Περι – Αιγαιακό και Παρα – Ευξείνιο χώρο ενώ υπάρχουν αναφορές που συνδέονται με πάρα πολύ παλαιά φυσικογεωλογικά φαινόμενα και διεργασίες, δηλαδή κατά την Άνω Παλαιολιθική Εποχή».

Αναπόφευκτα όμως δημιουργούνται έτσι και πολλά εύλογα ερωτήματα, που ζητούν απάντηση: Πως είναι δυνατόν δηλαδή να διατηρήθηκαν όλοι αυτοί οι μύθοι, δηλ. η προφορική παράδοση ως την ιστορική εποχή. Σε ποια γλώσσα έγινε η προφορική μετάδοση από γενιά σε γενιά. Δηλαδή σε ποια γλώσσα μεταβιβάστηκε η φυσικογεωλογική αυτή εξέλιξη από τις γενιές της Άνω Παλαιολιθικής εποχής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής εποχής, ως την εποχή του Ησιόδου και των άλλων που τα κατέγραψαν. Επιπλέον, αν οι Έλληνες έφτασαν στον ευρύτερο Αιγαιακό χώρο γύρω στο 2000 π. Χ. (ή κατ’ άλλους γύρω στο 3000 π. Χ)., σε ποια γλώσσα συνεννοηθήκαν με τους «Προέλληνες» ντόπιους. Και εν τέλει αν ήλθαν από το Βορρά (ινδογερμανική εκδοχή), γιατί δεν έφεραν μαζί τους κάποιον μύθο, που να συνδέεται με τους παγετώνες, και γενικότερα τα φαινόμενα που συνδέονται με το ψύχος.

Η ταχυτητα του φωτος (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Advertisement

 Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής δεν μπορούμε ποτέ να ταξιδέψουμε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός… ή μήπως μπορούμε; Η ταχύτητα του φωτός μας επιτρέπει να βλέπουμε αμέσως τα πράγματα εδώ επάνω στη Γη, και μας δείχνει όλη την ιστορία του Σύμπαντος μέχρι περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Μάθετε τα πάντα για την ταχύτητα του φωτός και με ποιους τρόπους φαντάζονται οι επιστήμονες ότι μπορούν να σπάσουν το ‘φράγμα του φωτός’ — που είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στα άστρα που ονειρευόμαστε.
Δείτε το Ντοκιμαντέρ:

Στις ώριμες μαύρες τρύπες, ο χρόνος σταματά

Advertisement

Οι μαύρες τρύπες φορούν ρολόγια χωρίς δείκτες (καλλιτεχνική απεικόνιση)
Οι μαύρες τρύπες φορούν ρολόγια χωρίς δείκτες(Φωτογραφία:  NASA )
Ρολόγια δίχως δείκτες
Ουάσινγκτον

Νέες εξισώσεις που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές επιτρέπουν στους φυσικούς να υπολογίζουν πότε ο χρόνος σταματά στην καρδιά μιας μαύρης τρύπας.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society A, δείχνει πότε μια μαύρη τρύπα φτάνει στο τελικό στάδιο της εξέλιξής της, μια κατάσταση που ονομάζεται «χωροχρόνος του Κερ».

Σε αυτή την κατάσταση, ασύλληπτη για την ανθρώπινη φαντασία, ο χρόνος παγώνει και κηρύσσει την ανεξαρτησία του από το χωροχρόνο.

Οι μαύρες τρύπες -σημεία όπου συγκεντρώνεται μάζα άπειρης πυκνότητας- θα
συνεχίσουν να προβληματίζουν για καιρό τους φυσικούς, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους: οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν παύουν να ισχύουν όταν κανείς βρεθεί μέσα στη μελανή οπή.

Οι μαύρες τρύπες «βρίσκονται πραγματικά πέρα από τη φυσική που γνωρίζουμε» σχολιάζει στο Space.com o Χουάν Αντόνιο Βαλιέντε Κρουν, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Queen Mary.

«Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει μέσα σε μια μαύρη τρύπα, θα έπρεπε να εφεύρουμε μια νέα φυσική» προσθέτει.

Όμως, παρόλο που οι φυσικοί αγνοούν παντελώς τα τεκταινόμενα μέσα στις μαύρες τρύπες, περιέργως μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την τελική κατάσταση της εξέλιξής τους.

Οι εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ώριμες μαύρες τρύπες έχουν περάσει στην κατάσταση του χωροχρόνου του Κερ, στην οποία ο χρόνος είναι ανεξάρτητος του χωροχρόνου.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, από τη στιγμή που [η μαύρη τρύπα] θα φτάσει σε αυτή την κατάσταση, δεν συμβαίνουν πια περαιτέρω διαδικασίες» εξηγεί ο Δρ Βαλιέντε Κρουν.

Οι εξισώσεις που ανέπτυξε η ομάδα του υπολογίζουν πόσο χρόνο χρειάζεται μια μαύρη τρύπα για να φτάσει στην τελική κατάσταση Κερ.

Για να λύσουν τις νέες εξισώσεις στην περίπτωση μιας οποιασδήποτε μαύρης τρύπας, οι φυσικοί θα χρειάζονταν μόνο να μετρήσουν τη μάζα της.

Αυτό μπορεί να γίνει μεταξύ άλλων μετρώντας τη διάμετρο του λεγόμενου «ορίζοντα των γεγονότων» -το όριο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Από τη στιγμή που ένα αντικείμενο, ακόμα και τα φωτόνια του φωτός, περάσουν τον ορίζοντα των γεγονότων, χάνονται για πάντα μέσα στη μαύρη τρύπα.

Οι εξισώσεις δείχνουν ότι, όσο μεγαλύτερος είναι ο ο ορίζοντας των γεγονότων, και επομένως η μάζα της μαύρης τρύπας, τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται η μαύρη τρύπα για να φτάσει στην κατάσταση Κερ.

Για τις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Γαλαξία, ο χρόνος μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα.
ΠΗΓΗ

Μαγνητικές πύλες συνδέουν τον ήλιο με τη Γη

Advertisement

Στον χρόνο που θέλετε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο κάτι θα συμβεί υψηλά στον ουρανό, που μέχρι πρόσφατα πολλοί επιστήμονες δεν πίστευαν ότι μπορεί να γίνει. Μια μαγνητική πύλη θα ανοίξει συνδέοντας τη Γη με τον Ήλιο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 150 εκατ. χλμ. Τόνοι σωματιδίων υψηλής ενέργειας θα εισρεύσουν από το άνοιγμα, πριν αυτό κλείσει ξανά, στον χρόνο που θέλετε για να φτάσετε στο τέλος αυτής της είδησης.
«Το φαινόμενο ονομάζεται συμβάν μεταβίβασης μαγνητικής ροής», λέει ο φυσικός David Sibeck του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard.
Μια καλλιτεχνική άποψη της σύνδεσης του μαγνητικού πεδίου της Γης με αυτό του ήλιου – γνωστό και ως «συμβάν μεταβίβασης μαγνητικής ροής» – με ένα διαστημόπλοιο που μετράει σωματίδια και μαγνητικά πεδία
«Πριν μέχρι δέκα χρόνια εθεωρείτο ανύπαρκτο, σήμερα υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι όχι μόνο συμβαίνει, αλλά μάλιστα είναι πολύ συνηθισμένο».
Οι ερευνητές εδώ και καιρό γνώριζαν ότι η Γη και ο Ήλιος πρέπει να συνδέονται. Η μαγνητόσφαιρα της Γης (η μαγνητική ‘φυσαλίδα’ που περιβάλλει τον πλανήτη μας) είναι γεμάτη με σωματίδια από τον ήλιο, που φθάνουν στη Γη μέσω του ηλιακού ανέμου και διαπερνούν τις μαγνητικές «ασπίδες» της Γης. Εισέρχονται ακολουθώντας τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν από την επιφάνεια του πλανήτη μας μέχρι πίσω στην ατμόσφαιρα του ήλιου.
«Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η σύνδεση Γης-Ήλιου ήταν μόνιμη, αλλά τώρα πια», λέει ο Sibeck, «γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αποδεικνύεται ότι η σύνδεση δεν είναι καθόλου σταθερή, αλλά συχνά σύντομη, πολύ δυναμική και μερικές φορές εκρηκτική».
Σύμφωνα με ερευνητές στην ημερήσια πλευρά της Γης (δηλαδή την πλευρά που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο) το μαγνητικό της πεδίο πιέζει το μαγνητικό πεδίο του ήλιου. Περίπου κάθε οκτώ λεπτά, τα δύο πεδία για λίγο χρόνο συγχωνεύονται ή «επανασυνδέονται», σχηματίζοντας έτσι μια «πύλη» μέσω της οποίας είναι δυνατή η ροή των σωματιδίων. Η πύλη λαμβάνει τη μορφή ενός μαγνητικού κυλίνδρου με πλάτος περίπου όσο η Γη.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος έχει ένα στόλο από τέσσερα διαστημόπλοια Cluster και η NASA πέντε THEMIS, που διαπερνάνε και περιβάλλουν τους μαγνητικούς αυτούς κυλίνδρους, οπότε μετρούν τις διαστάσεις τους και αισθάνονται τα σωματίδια που περνούν ανάμεσα. «Είναι λοιπόν οι πύλες ένα πραγματικό φαινόμενο», λέει ο Sibeck.

Τώρα που τα Cluster και THEMIS έχουν άμεσα δείγματα, οι θεωρητικοί φυσικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μετρήσεις για την προσομοίωση των FTE στους υπολογιστές τους και μπορούν βεβαίως να προβλέψουν τη συμπεριφορά τους. Ο Jimmy Raeder φυσικός του Πανεπιστημίου του New Hampshire παρουσίασε μια τέτοια προσομοίωση και τόνισε πως οι κυλινδρικές μαγνητικές πύλες τείνουν να σχηματίζονται πάνω από τον Ισημερινό της Γης και μετά μετακινούνται προς τους πόλους – στο Βόρειο πόλο το Δεκέμβριο και στο Νότιο πόλο τον Ιούλιο.

Ο Sibeck. όμως έχει ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί οι πύλες σχηματίζονται κάθε οκτώ λεπτά; Πώς τα μαγνητικά πεδία στο εσωτερικό των κυλίνδρων περιστρέφονται σπειροειδώς; 
Ο Sibeck πιστεύει ότι αυτό το συμβάν συμβαίνει με διπλάσια συχνότητα από όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα. «Νομίζω ότι υπάρχουν δύο ποικιλίες του συμβάντος FTE: η ενεργητική και η παθητική.» Ενεργητικά FTE είναι μαγνητικοί κύλινδροι που επιτρέπουν στα σωματίδια να ρέουν μέσα από αυτόν μάλλον εύκολα, είναι δε σημαντικοί αγωγοί ενέργειας για τη μαγνητόσφαιρα της Γης. Παθητικά FTE είναι μαγνητικοί κύλινδροι που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση, η εσωτερική τους διάρθρωση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μια τόσο εύκολη ροή των σωματιδίων και πεδίων. (Τα ενεργά FTE σχηματίζονται κοντά στον ισημερινό και τα παθητικά σχηματίζονται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη.

Διπλό χτύπημα μετεωριτών, εξαφάνισε τους δεινόσαυρους;

Advertisement

Νέα στοιχεία επιστημονικών ερευνών ενισχύουν τη θεωρία ότι τουλάχιστον δύο μετεωρίτες – και όχι μόνο ένας – προσέκρουσαν στον πλανήτη μας, προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων περίπου πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ένα τεράστιο κρατήρα στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από την πτώση του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Τώρα, όμως, ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ντέηβιντ Τζόλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Αμπερντίν, επιβεβαίωσαν ότι ένας δεύτερος μεγάλος κρατήρας στην Ουκρανία χρονολογείται από την ίδια περίπου περίοδο, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Γη να βομβαρδίστηκε από σειρά μετεωριτών. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology» της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, σύμφωνα με το BBC.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε περίπου πριν από 30 χρόνια η θεωρία ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν εξαιτίας της πτώσης μετεωρίτη, είχε συναντήσει έντονες επιστημονικές αντιδράσεις. Όμως, η ανακάλυψη στη συνέχεια του πελώριου κρατήρα στη χερσόνησο Γιουκατάν στον Κόλπο του Μεξικού αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα του επιστημονικού κόσμου ως επιβεβαίωση της μέχρι τότε επίμαχης θεωρίας.

Ο κρατήρας Μπόλτις στην Ουκρανία είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά το 2002, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν βέβαιη η χρονολόγησή του. Όμως, αυτή τη φορά, οι επιστήμονες μελέτησαν γύρη και σπόρους από απολιθωμένα φυτά (φτέρες) στα στρώματα λάσπης που γεμίζουν τον κρατήρα και συμπέραναν ότι αν και οι δύο κρατήρες δεν δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα, τα δύο γεγονότα απέχουν μεταξύ τους μόλις δύο έως πέντε χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορεί να βρουν ίχνη και άλλων κρατήρων από την ίδια περίπου εποχή, πιστεύουν ότι τελικά οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν από προσώπου γης από ένα και μοναδικό χτύπημα εξ ουρανού, αλλά από μια «βροχή» διαδοχικών μετεωριτών που κράτησε αρκετές χιλιάδες χρόνια.

Αβέβαιη παραμένει η αιτία για αυτό τον εξ αέρος βομβαρδισμό. Μια εκδοχή είναι η σύγκρουση στο διάστημα ουρανίων σωμάτων, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε μετεωρίτες που έπληξαν τον πλανήτη μας

Advertisement