Η Γη επέζησε από αρχαίο φαινόμενο θερμοκηπίου

Advertisement

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι σε πανάρχαιες εποχές η Γη απειλήθηκε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά κατόρθωσε να το
αντιμετωπίσει με έναν εντυπωσιακό τρόπο.Υπολογίζεται ότι πριν από 180 εκατομμύρια έτη η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε ραγδαία κατά πέντε βαθμούς.

Αιτία για αυτό πιστεύεται ότι ήταν η ξαφνική απελευθέρωση μεθανίου από τον πυθμένα των ωκεανών. Στη συνέχεια αυτό το μεθάνιο, μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης, σχημάτισε διοξείδιο του άνθρακα (C02) εξαιτίας του οποίου (όπως και στις μέρες μας) δημιουργήθηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο επηρέασε τα ζώα και τα φυτά εκείνης της εποχής και οι επιστήμονες έχουν στοιχεία για μαζικές εξαφανίσεις ειδών εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, μετά από 150.000 χρόνια περίπου, η Γη επανήλθε στη φυσιολογική της κατάσταση, η ισορροπία αποκαταστάθηκε και η ζωή συνεχίστηκε.

Ωστόσο,μέχρι σήμερα κανένας δε γνώριζε με ποιον τρόπο η Γη ανέκαμψε.Σήμερα επιστήμονες του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Milton Keynes ισχυρίζονται ότι έχουν μια απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο η Γη ξαναβρήκε την ισορροπία της. Όπως δήλωσε για το θέμα ο Δρ. Anthony Cohen ο οποίος ηγείται της έρευνας: «Τα νέα μας στοιχεία έδειξαν ότι αυτή η παγκόσμια θέρμανση προκάλεσε τη διάβρωση των πετρωμάτων του φλοιού της Γης, μια ραγδαία αύξηση (του ρυθμού διάβρωσης) που άγγιζε το 400%. Αυτή η έντονη διάβρωση των πετρωμάτων έβαλε φρένο στην παγκόσμια θέμανση με τη βοήθεια χημικών αντιδράσεων, που κατανάλωσαν το περισσευούμενο C02 που υπήρχε στην ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών τη διάβρωση προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις. Λόγω τηςδιάβρωσης απελευθερώθηκαν στα νερά των ωκεανών διάφορες ουσίες, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Στη συνέχεια αυτές οι ουσίες αντέδρασαν χημικά με το υπάρχον C02, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παρουσία του τελευταίου στην ατμόσφαιρα, οπότε το φαινόμενο του θερμοκηπίου έπαψε να υφίσταται και η θερμοκρασία του πλανήτη μειώθηκε σε φυσιολογικές τιμές.Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται πολύτιμηδιότι όπως δηλώνουν οι πρωτεργάτες της,το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και σήμερα.

Οπότε γνωρίζοντας τι ακριβώς συνέβη τότε και με ποιο τρόπο η ίδια η Γη πήρε τα ηνία και αποκατέστησε την ισορροπία, καθώς και τη χρονική κλίμακα των συμβάντων, θα μπορούμε σε γενικές γραμμές να γνωρίζουμε τι θα βρούμε πιθανόν μπροστά μας στο μέλλον, όταν η θερμοκρασία του πλανήτη μας ανεβαίνοντας φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.

ΠΗΓΗ

Advertisement