Μαγνητισμός της Γης: Είναι σίγουρος;

Advertisement

Για κάποιους λόγους που δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, ο βόρειος και ο νότιος πόλος αλλάζουν θέσεις – τα μαγνητικά πεδία δηλαδή της Γης κάνουν μια πλήρη τούμπα. Αν και είναι σπάνιες στην ιστορία των πολιτισμών, τα γεωλογικά ιστορικά δείχνουν ότι αποτελούν ρουτίνα στην ιστορία της Γης. Εχουν συμβεί ήδη 171 φορές τα τελευταία 76 εκατ. χρόνια και οι 14 από αυτές έχουν συμβεί στα τελευταία 4,5 εκατ. χρόνια.

Και ενώ αυτές οι επαναλήψεις είναι κυκλικές, οι αντιστροφές ποικίλλουν σε χρόνο κάνοντας άγνωστη την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν συμπτώματα που προηγούνται από τις τούμπες, όπως παράλογες αλλαγές κλίματος και γρήγορη εξασθένηση των πλανητικών μαγνητικών πεδίων – και συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Είναι αυτά τα συμπτώματα και το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η αντιστροφή που κάνει όλο και περισσότερους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια αυτής της αντιστροφής.

Τον Ιούλιο του 2004 οι «New York Times» αφιέρωσαν ένα τεράστιο μέρος του ενθέτου τους Science στις επιπλοκές που μπορεί να προξενήσει. Το άρθρο έλεγε ότι «η κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου της Γης, που προφυλάσσει τον πλανήτη και ταυτόχρονα χρησιμεύει για τον προσανατολισμό των ζώων, έχει ξεκινήσει εδώ και 150 χρόνια». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο μυαλό των επιστημόνων η αντιστροφή έχει ξεκινήσει.

Γεωλογικές μετρήσεις δείχνουν επίσης ότι η μαγνητική ένταση της Γης έχει χάσει το 38% της έντασής της από το μάξιμουμ που έφτασε πριν από 2.000 χρόνια. Νέες ερμηνείες επιστημόνων λένε κάτι ανησυχητικό, ότι όσο γρηγορότερα το πεδίο εξασθενεί, τόσο περισσότερο εξασθανούν. Αν η υπόθεση είναι σωστή, οι αντιστροφές του παρελθόντος συνέβησαν πολύ γρηγορότερα από ό,τι πιστεύουμε. Στο απώτατο βόρειο γεωγραφικό πλάτος της Σιβηρίας π.χ. τα μαμούθ πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν σε μια αντιστροφή των πόλων στην ύστερη εποχή των παγετώνων και πάγωσαν στη μέση της πορείας τους με το τελευταίο γεύμα ακόμα στα δόντια τους, μια απόδειξη ότι η ξαφνική κλιματική μεταβολή συνέβη πολύ γρήγορα.

Το 1993 μια μελέτη του Science News κατέληγε ότι «η αποστολή μας να βρούμε την ακριβή ημερομηνία της πολικής αντιστροφής γίνεται όλο και πιο δύσκολη επειδή το μαγνητικό πεδίο φθίνει σημαντικά όταν αλλάζει διεύθυνση», όπως συμβαίνει σήμερα. Το ερώτημα παραμένει: Πόσο αδυνατίζει το πεδίο πριν πραγματοποιηθεί η αναστροφή; Δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι τα γεγονότα στη Γη δεν συμβαίνουν χωρίς να συμβούν ανάλογα γεγονότα στους ουράνιους γείτονές μας ή γενικότερα στο γαλαξία μας.

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement