Το ολόγραμμα είναι γεγονός

Advertisement

Θυμάστε που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ένα ολόγραμμα να μιλά στους πρωταγωνιστές και εντυπωσιαζόμασταν; Επιτέλους, η επιστήμη κατάφερε να κάνει τη φαντασία πραγματικότητα.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα λοιπόν έκανε το μεγάλο βήμα και παρουσίασε στο περιοδικό Nature το πρώτο τρισδιάστατο ολόγραμμα, μια κινούμενη εικόνα, που για να τη δούμε δε χρειαζόμαστε ούτε ειδικά γυαλιά ούτε καμία άλλη συσκευή.

Μέχρι τώρα, τα κλασικά ολογράμματα ήταν μια εικόνα δισδιάστατη που εμφανιζόταν αποκλειστικά και μόνο σε επιφάνεια, χωρίς να μπορεί να κινείται.

“Η ολογραφική τηλεπαρουσίαση πλέον περιλαμβάνει τη δυνατότητα να μπορούμε να καταγράψουμε μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε σε κάποια άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο”, είπε με υπερηφάνεια ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Nasser Peyghambarian.

“Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μια οθόνη που είναι κατασκευασμένη από ένα καινοτόμο φωτοδιαθλαστικό υλικό, που μπορεί να ανανεώνει τα ολογράμματα κάθε δύο δευτερόλεπτα, Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει μια ταχύτητα σχεδόν πραγματικού χρόνου”, συμπλήρωσε.

Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί μια οθόνη 10 ιντσών μέχρι στιγμής, αλλά η ομάδα δοκιμάζει ήδη με επιτυχία μια μεγαλύτερη οθόνη 17 ιντσών.

Η εικόνα καταγράφεται με τη χρήση μιας σειράς από κανονικές κάμερες, όπου κάθεμια από αυτές βλέπει το αντικείμενο από διαφορετική οπτική γωνία. Όσες περισσότερες κάμερες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο τελειοποιημένη βγαίνει η παρουσίαση του ολογράμματος.

Αυτή η πληροφορία κωδικοποιείται σε ένα δέσμη λέιζερ, η οποία συνδέεται με μια άλλη δέσμη που χρησιμοποιείται ως αναφορά.

Το τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται σε ενα φωτοδιαθλαστικό πολυμερές, το οποίο δημιουργεί και αποθηκεύει την εικόνα.

Κάθε παλμός του λέιζερ καταγράφει ένα ξεχωριστό hogel στο πολυμερές. Το Hogel είναι κάτι σαν ένα τρισδιάστατο pixel.

Το ολόγραμμα που σχηματίζεται χάνεται μετά από μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να σβηστεί και να αντικατασταθεί από άλλη εικόνα.

ΠΗΓΗ

Advertisement