Τη βοηθεια των πολιτων ζητα το CERN (VIDEO)

Advertisement

Γενεύη

Ένα ακόμα μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα προσφεύγει στην «επιστήμη των πολιτών», ζητώντας βοήθεια από κάθε έναν ενδιαφερόμενο, που θα ήθελε να διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του για να συμβάλει σε μια σημαντική ανακάλυψη. Το CERN δημιούργησε το πρόγραμμα LHC@home, ώστε να αξιοποιήσει τη συλλογική επεξεργαστική ισχύ όσο το δυνατόν περισσότερων υπολογιστών ανά τον κόσμο.

Στόχος η αξιοποίηση της επεξεργαστικής ισχύος των υπολογιστών τους για την αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»
Τη χείρα βοηθείας των πολιτών ζητά το CERN
Οι πολίτες θα βοηθήσουν μέσω της προσφοράς της επεξεργαστικής ισχύος των υπολογιστών τους στα πειράματα που γίνονται στον μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN

Οι πολίτες-επιστήμονες θα έχουν τη χαρά να συμμετάσχουν στα ιστορικά πειράματα φυσικής του υπόγειου μεγάλου επιταχυντή, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν στην αναζήτηση του «μποζονίου του Χιγκς», του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού».
Δείτε ένα video για το «μπουζόνιο του Χιγκς»:


Είχε προηγηθεί, το 2004, σύμφωνα με το BBC, μια ανάλογη μικρότερης κλίμακας προσπάθεια του CERN για να γίνουν προσομοιώσεις ακτίνων πρωτονίων.

Ενεργή βοήθεια των πολιτών

«Οι εθελοντές μπορούν τώρα να βοηθήσουν ενεργά τους φυσικούς στην αναζήτηση νέων θεμελιωδών σωματιδίων που θα ρίξουν φως στην προέλευση του σύμπαντός μας, συνεισφέροντας διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύ από τους προσωπικούς υπολογιστές τους, επιτραπέζιους και φορητούς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, που συνεργάζεται για το νέο πρόγραμμα με το Κέντρο Κυβερνοεπιστήμης Πολιτών, στο οποίο συμμετέχουν ο ΟΗΕ και το πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Κάθε χρόνο ο επιταχυντής, μέσω των συγκρούσεων σωματιδίων, παράγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προς επεξεργασία, που φθάνουν τα 15 εκατ. Gigabyte.

Το CERN διαθέτει μια εντυπωσιακή υποδομή διασυνδεμένων υπολογιστών, παρόλα αυτά δεν λέει όχι στη συμβολή έξτρα ισχύος από κάθε ενδιαφερόμενο.

Άλλες επιστημονικές ομάδες, από διαφορετικά γνωστικά πεδία, τα προηγούμενα χρόνια, έχουν επίσης καταφύγει στους εθελοντές, όπως για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI@home) ή για την ανάλυση πρωτεϊνών (Folding@home).
ΠΗΓΗ

Δεν εντοπίστηκαν μαύρες τρύπες από τα πειράματα στο CERN (VIDEO)

Advertisement

Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας ίσως μειωθούν, σχετικά με τα πειράματα στο CERN, καθώς ούτε ίχνος από μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, που μπορεί να παραχθούν από τις υψηλής ενέργειας συγκρούσεις πρωτονίων, δεν εντοπίστηκε από τον ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid), ο οποίος διεξάγει ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα του υπόγειου επιταχυντή του CERN.

Οι θεωρίες περί μικροσκοπικών μαύρων τρυπών, προήλθαν από ορισμένους φυσικούς, οι οποίοι προτείνουν την ύπαρξη »διπλωμένων» πρόσθετων διαστάσεων, πέρα από τις τρεις γνωστές του χώρου και την τέταρτη του χρόνου. Σύμφωνα με μερικά σενάρια, στις υψηλές ενέργειες που λειτουργεί ο επιταχυντής στο CERN, τα σωματίδια μπορεί να συγκρούονται τόσο στενά, ώστε να είναι ευαίσθητα σε αυτές τις υποθετικές έξτρα διαστάσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα συγκρουόμενα σωματίδια μπορεί να αλληλεπιδρούν βαρυτικά με ισχύ ανάλογη των άλλων θεμελιωδών δυνάμεων (της ηλεκτρομαγνητικής, της ασθενούς πυρηνικής και της ισχυρής), με συνέπεια να είναι, θεωρητικά πάντα, δυνατό τα δύο σωματίδια να δημιουργήσουν μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.
Αυτή η μαύρη τρύπα όμως, θα εξαφανιζόταν αμέσως, παράγοντας μια διακριτή ροή υποατομικών σωματιδίων κανονικής ύλης.
Ο υψηλής ακρίβειας ανιχνευτής CMS ψάχνει ακριβώς για ροές τέτοιων σωματιδίων, που θα δημιουργούνταν από μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.
Όμως, σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση ο CMS δεν έχει βρει κανένα ίχνος μαύρης τρύπας προς το παρόν.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης παραπάνω διαστάσεων, καθώς οι μίνι-μαύρες τρύπες ίσως μπορούν να παραχθούν σε ακόμα υψηλότερες ενέργειες, στις οποίες θα λειτουργήσει ο επιταχυντής του CERN στο μέλλον.


tvxs.gr | CERN, The Bottle to Bang


ΠΗΓΗ

Advertisement