Το Curiosity συμπληρώνει 3 χρόνια στον Αρη και η NASA παρουσιάζει τις καλύτερες φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη [Εικόνες]

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που το Curiosity προσγειώθηκε στο έδαφος του Άρη. Για να γιορτάσει την επέτειο και ενώ ετοιμάζεται να στείλει το επόμενο Rover της, η NASA παρουσιάζει τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στον κόκκινο πλανήτη από το 2012.

Το Curiosity έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια εξερευνώντας τον κρατήρα Γκέιλ, μία περιοχή που οι επιστήμονες επέλεξαν ως το πιο πιθανό σημείο να βρουν σημεία παλαιότερης ζωής, αν υπήρξε.

Από την αρχή σχεδόν της αποστολής, το rover βρήκε στοιχεία μιας αρχαίας λίμνης γλυκού νερού στα ιζήματα του κόλπου Γέλοουναϊφ, το χαμηλότερο σημείο του κρατήρα. Και παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο πλανήτης είχε κάποτε εξωγήινη ζωή, οι ανακαλύψεις του αρχαίου νερού καθώς και ενώσεις που περιέχουν άνθρακα και θρεπτικά συστατικά υπαινίσσονται κάτι τέτοιο.

Το ρόβερ έχει πλέον ολοκληρώσει το οδοιπορικό του στη βάση του όρους Sharp, ένα βουνό από στρώσεις πετρωμάτων που υψώνεται στα 5 χιλιόμετρα, στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ.

Ακόμα και μετά από τρία χρόνια, το ρόβερ είναι υγιές και έχει ακόμη πολλή ζωή μέσα του και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Advertisement