Τα δέκα καλύτερα εξοπλισμένα και αποτελεσματικά μαχητικά αεροσκάφη

Advertisement

Μαχητικά αεροσκάφη: Τα σημαντικότερα όπλα άμυνας και επίθεσης

Τα μαχητικά αεροσκάφη ίσως έχουν το σημαντικότερο ρόλο στην άμυνα μιας χώρας, καθώς είναι αυτά που μπορούν να πλήξουν με απόλυτη ακρίβεια έναν στόχο, διατρέχοντας λιγότερο κίνδυνο από τις χερσαίες δυνάμεις ενός στρατού.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα στον κόσμο;

10. Chengdu J-10

pic10

Το συγκεκριμένο είδος μαχητικού αεροσκάφους δημιουργήθηκε στην Κίνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το J-10 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων μαχητικό, που μπορεί να πετάξει παντός καιρού και να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Η Πακιστανική Αεροπορία πραγματοποιεί εισαγωγές του συγκεκριμένου αεροσκάφους που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2019.

9. F-16 Fighting Falcon

pic9

To F-16 Fighting Falcon είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος κατασκευασμένο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ελαφρύ καταδιωκτικό και βομβαρδιστικό, που έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένο ρόλο στον τομέα του. Οι μεγάλες του δυνατότητες σε ταχύτητα, ευελιξία, ικανότητα στροφής και περιστροφής το κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στον αέρα.

Το F-16 κατασκευάστηκε από την General Dynamics, η οποία πωλήθηκε το 1993 στην Lockheed Corporation, τώρα Lockheed Martin. Το καταδιωκτικό αυτό υπηρετεί σε 24 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου από το 1989 αποτελεί τον κύριο τύπο καταδιωκτικού αναχαίτισης. Πιθανόν να είναι το πιο διαδεδομένο Δυτικό καταδιωκτικό, αφού έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4000 μοντέλα.

8. Mig-35

pic8

Πρόκειται για το Ρωσικό μαχητικό που αποτελεί την εξέλιξη του MiG-29. Είναι σαφώς πιο εξελιγμένο από τα προγενέστερα του καθώς διαθέτει την τελευταία τεχνολογία στον χώρο της αεροπορίας. Διεξάγει και αυτό το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, μπορεί δηλαδή να εκτελεί διάφορες αποστολές παράλληλα, ενώ είναι ισότιμο με το αεροσκάφος των ΗΠΑ F-35.

7. Dassault Rafale

pic7

Πρόκειται για Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς και σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και είναι και αυτό ένα δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

6. F-15 Eagle

pic6

Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, καθώς μετρά περισσότερες από 100 εναέριες μάχες. Σχεδιάστηκε από τη McDonnell Douglas και είναι ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος παντός καιρού, 4ης γενιάς. Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύγχρονα αεροσκάφη.

Η σχεδίαση του ξεκίνησε το 1967, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το F-15 Eagle πέταξε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1972 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1976. Υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται σε αμερικανική υπηρεσία μέχρι το 2028Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement