Ο διαβόητος παράνομος Τζέσε Γούντσον Τζέιμς

Advertisement

Αδίστακτος φονιάς για κάποιους και ευγενής κοινωνικός ληστής για κάποιους άλλους, ο διαβόητος παράνομος Τζέσε Γούντσον Τζέιμς γεννήθηκε στο Μισούρι για να ανέβει στον θρόνο του Φαρ Ουέστ και να μην ξανακατέβει ποτέ.

Γιος ενός αιδεσιμότατου που εγκατέλειψε την οικογένειά του και χάθηκε μια και καλή στα χρυσωρυχεία της Καλιφόρνια, ο Τζέσε και ο μεγαλύτερος αδερφός του Φρανκ μεγάλωσαν με τους δύο θετούς τους πατέρες καταφεύγοντας από μικροί σε μια ζωή εγκλήματος στο περιθώριο της κοινωνίας.

Αν και τα νεαρά αγόρια θα μάθαιναν πώς να σκοτώνουν μόνο στα χρονικά του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, καθώς εντάχθηκαν αμέσως στις αντάρτικες συμμορίες της Συνομοσπονδίας του Νότου για να νικήσουν τους στρατιώτες της Ένωσης. Ο Τζέσε θα συμμετάσχει στον εν ψυχρώ φόνο 25 άοπλων φαντάρων του Βορρά τον Αύγουστο του 1863, θα γευτεί από πρώτο χέρι την οσμή του θανάτου και πίσω δεν θα ξανακοιτάξει.

Κι έτσι όταν θα τελειώσει ο εμφύλιος, ο Τζέσε δεν θα επέστρεφε ποτέ στα σταροχώραφα του Μισούρι, καθώς η οικογενειακή ζωή δεν ήταν ποτέ του γούστου του. Αντιθέτως, με τα όπλα στα χέρια θα στραφεί σε μια ζωή εύκολου πλουτισμού, δημιουργώντας τον θρύλο του παράνομου πιστολέρο που τόσο θα μάστιζε έκτοτε την Άγρια Δύση των ΗΠΑ.

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 1866, ο Τζέσε και ο αδερφός του θα γράψουν εγκληματική ιστορία στις ΗΠΑ εκτελώντας την πρώτη ποτέ ληστεία τράπεζας μέρα μεσημέρι! Φεύγοντας με τα 57.000 δολάρια των φορολογουμένων στα χέρια, έμελλε να δημιουργήσουν μια μακρά ληστρική παράδοση που θα απλωνόταν σε τράπεζες, τρένα και άμαξες.

Η αναιδής τόλμη των ληστειών του και η ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια των κατοίκων της αμερικανικής Δύσης για τα εγκληματικά του καμώματα θα τον έκαναν σύντομα ήρωα της παραλογοτεχνίας, καθώς πολλοί επίδοξοι συγγραφείς έσπευσαν να καρπωθούν τη ζοφερή κληρονομιά του, απαθανατίζοντάς τον ως τον ρομαντικό ληστή που έκλεβε από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς, υπερτονίζοντας έτσι μια μικρή πτυχή της πλούσιας δράσης του (αν συνέβη ποτέ).

Αν και η πραγματικότητα ήταν σαφώς διαφορετική, καθώς τα αδέλφια Τζέιμς και η διαβόητη συμμορία τους δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κλέβουν πλούσιους όσο και φτωχούς. Ήταν όμως και το άλλο, οι τόσοι αθώοι πολίτες που σκοτώθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς ο Τζέσε δεν έδειχνε ιδιαίτερο μέλημα για την προστασία των άσχετων και των περαστικών.

Ο μύθος του σύγχρονου καλοκάγαθου Ρομπέν των Δασών επισκίασε εν πολλοίς τους τόσους εκούσιους και ακούσιους θανάτους που προκάλεσε η σπείρα των κακοποιών και ιδιαίτερα ο διαβόητος αρχηγός τους. Ο οποίος θα έβγαινε φυσικά από τη μέση, όπως θα λάτρευαν το τέλος του οι σκανδαλοθήρες, όχι από τα πυρά του νόμου, αλλά από ένα προδοτικό μέλος της συμμορίας του.

Λίγοι θα τον ξεπερνούσαν σε όρους διαβόητης φήμης στην Αμερική του 19ου αιώνα…

Πρώτα χρόνια

jjsjsjeesmmaeess1

Ο Τζέσε Γούντσον Τζέιμς γεννιέται στις 5 Σεπτεμβρίου 1847 στο Κίρνεϊ του Μισούρι ως το δεύτερο από τρία παιδιά μιας οικογένειας χωρικών της περιοχής. Ο αγρότης πατέρας του ήταν ταυτοχρόνως και πάστορας στην τοπική ενορία, με την προβεβλημένη κοινωνικά θέση του να συνοδεύεται από σχετικό πλούτο: ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Τζέιμς είχε έξι σκλάβους στην κατοχή του και περισσότερα από 100 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Ο πάστορας θα εγκαταλείψει ωστόσο την ευτυχισμένη φαμίλια του για να συνοδεύσει τους χρυσοθήρες κατά τον Πυρετό του Χρυσού που χτύπησε την Καλιφόρνια, όπου και θα πεθάνει τελικά όταν ο Τζέσε ήταν μόλις τριών ετών. Η μητέρα του θα ξαναπαντρευτεί άλλες δύο φορές (το 1852 και το 1855), αν και οι θετοί πατέρες των τριών παιδιών τα κακοποιούσαν πιθανότατα, κάνοντάς τα να στραφούν στο περιθώριο για παρηγοριά.

jjsjsjeesmmaeess2

Παρά τα μικροεγκλήματα, τα αδέλφια Τζέιμς (και τα τέσσερα ετεροθαλή τους αδέλφια) πήγαιναν κανονικά στο σχολείο και έμαθαν γράμματα, αν και έμελλε να εμπλακούν στην εμφύλια περιπέτεια των ΗΠΑ από σπόντα.

Τον Μάιο του 1863 η καπνοφυτεία των Τζέιμς κάηκε ολοσχερώς από τους στρατιώτες της Ένωσης, καθώς η οικογένεια είχε ήδη εκδηλώσει τα θερμά αισθήματά της για τις δυνάμεις του Νότου, αναγκάζοντας έτσι τον 16χρονο Τζέσε και τον λίγο μεγαλύτερο Φρανκ να πάρουν τα βουνά. Πριν διαφύγει βέβαια, ο θρύλος θέλει τους Βόρειους να μαστιγώνουν τον έφηβο Τζέσε για παραδειγματισμό, κάτι που δεν ξεχνούσε ποτέ ο κατοπινός ληστής…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement